Коронавирусът - какво, колко, защо и други отговори

Коронавирусът - какво, колко, защо и други отговори

© ReutersОсновните факти, които трябва да се знаят за глобалната пандемия. "Дневник" ще допълва информацията, тъй като тя непрекъснато се обновява, разширява, а понякога - и променя.


Какви са симптомите при заразяване?


Най-честите симптоми на COVID-19 са грипоподобни: висока температура, умора и суха кашлица.


Някои пациенти могат да имат болки в ставите и мускулите или диария. В повечето случаи хремата отсъства в началото на заболяването, което различава инфекцията от сезонния грип. Тези симптоми обикновено са леки и започват да се проявяват постепенно.
Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и просто не се чувстват добре. За момента не е ясно дали те разпространяват заразата и доколко. Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Приблизително 1 от всеки 6 души, които имат COVID-19, се разболява сериозно, развива едностранна или двустранна пневмония и има тежки затруднения с дишането.


Възрастните, както и хората с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, рак или диабет са по-склонни да развият сериозни усложнения заради ниския си имунитет. Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.


Симптомите, наблюдавани при приетите в болница пациенти с COVID-19, са:


- Треска (при 98.6%)


- Умора (при 69.6%)


- Суха кашлица (59.4%)


При пациентите в Ухан (Китай) клиничните характеристики са:


- Треска (98%)


- Кашлица (76%)


- Миалгия (мускулна болка) или умора (44%)


- Продуктивна кашлица с храчки (28%)


- Главоболие (8%)


- Хемоптиза (кашлица кръв) (5%)


- Диария (3%)


Как протича развитието на болестта?


Важно е да се знае, че симптомите може да не се появят до 14 дни след контакт с вируса. Това е най-дългият известен инфекциозен период за представител на семейството от коронавируси. Средно инкубационният период продължава 7-8 дни за разлика от грипа, където той е само около 48 часа.


Обикновено инфекцията първо започва с треска (температура над 37.5 и нагоре), последвана от суха кашлица. След около седмица при някои болни настъпва и задух, заради който около 20% от заразените трябва да потърсят болнично лечение.


COVID-19 рядко причинява хрема, кихане или болки в гърлото (тези симптоми са наблюдавани само при около 5% от пациентите). Болки в гърлото, кихане и запушен нос са най-често признаци на сезонния грип, дължащ се на риновируси, респираторно-синцитиални и други вируси.


Средното време от появата на симптомите до клиничното възстановяване е:


- Леки случаи: приблизително 2 седмици


- Тежко или критично заболяване: 3-6 седмици


- Време от началото на развитието до тежко заболяване (включително хипоксия): 1 седмица


Сред пациентите, които са починали, времето от появата на симптомите до фаталния край варира от 2 до 8 седмици.


Какво трябва да правим, за да се предпазим?


До момента е потвърдено със сигурност, че вирусът навлиза в тялото ви през носа, устата и очите. Така че най-важното нещо е да избягвате да докосвате лицето си с немити ръце.


Ръцете трябва да бъдат измити с вода и сапун в продължение на минимум 20 секунди или да бъдат третирани със спирт, дезинфекциращ гел или кърпичка.


Препоръчително е да стоите на един метър или повече от хора, които са видимо инфектирани и проявяват симптоми (най-вече кашляне), за да намалите риска от контакт с издишани от тях респираторни капчици.


В общия случай обаче заразните капчици попадат върху околните повърхности или върху ръката на болния, с която той покрива устата и после отваря врати, докосва дръжки в градския транспорт, пипа прибори в ресторанти и т.н. Така че носенето на хирургически ръкавици е далеч по-ефективна мярка от използването на маски.


Маските се препоръчват за болни от коронавируса и за хора, които има съмнения, че може да са заразни. При кихане или кашляне покрийте устата си не с длан, а с кърпичка за еднократна употреба или с лакътя си.


Ако имате възможност, намалете до минимум излизането и работете от къщи. Когато сте навън, спазвайте социална дистанция от поне метър, избягвайте струпвания на хора, особено в затворени и непроветриви пространства като магазини, молове и градския транспорт (особено метрото).


Избягвайте контакт с по-възрастните си роднини и приятели, както и с хронично страдащи от други заболявания, тъй като те са многократно по-уязвими.


Няма доказателства, че домашните любимци като котки и кучета се заразяват или биха могли да разпространят COVID-19. Въпреки това трябва да се има предвид, че според досегашните изследвания коронавирусът най-вероятно е прехвърлен на хората от прилепи, така че не бива останалите животински видове да се приемат за застраховани. Следователно базовите хигиенни принципи трябва да се прилагат и при контакт с домашни животни.


Как се разпространява и колко дълго вирусът оцелява на различни повърхности?


За момента е доказано, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Основният риск е болният да се изкашля върху околните повърхности и/или дланта си, след което да го предаде на други чрез докосване.


Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълби, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е напълно ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности - дали часове или дни, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често и най-вече веднага при влизане в помещение след пребиваване навън.


Според изследване на National Institutes of Health, Princeton University и University of California, Los Angeles преживяемостта на коронавируса обаче е следната:


- Преживяемост във въздух - до 3 часа;


- Преживяемост върху медни предмети - до 4 часа;


- Преживяемост върху картонени повърхности - до 24 часа;


- Преживяемост върху пластмаси и предмети от неръждаема стомана - до 3 дни.


Сериозен риск крие и престоят в затворени непроветриви помещения като молове, хипермаркети и градски транспорт (особено метро), където поддържането на социална дистанция от 1 метър е по-трудно постижимо. Ако работите в офис, отваряйте прозорците и проветрявайте помещението максимално често.


Каква е вероятността да се разболея тежко от коронавирус?


Ако сте под 40 години - достатъчно малка. Ако използваме като изходна точка статистиката от разпространението на заразата в Италия, само около 5.6% от всички потвърдени случаи на коронавирус попадат във възрастовия диапазон 30-39 години, а по-надолу процентът е още по-нисък.


Що се отнася до смъртността, тя започва да расте над 0.1% от потвърдените случаи чак в диапазона над 50 години, като достига нива от близо 10% над 70-годишна възраст и около 17% - над 80-годишна.


Така че най-важното нещо, което трябва да правите, е да изолирате максимално от външния свят вашите възрастни близки и роднини. Най-добре е да ги снабдявате с всичко необходимо без пряк физически контакт, като дезинфекцирате продуктите, които им носите.


Дори при това положение имайте предвид, че при актуалната статистика 9 от 10 от възрастните хора между 70 и 80 години ще надживеят срещата с коронавируса, стига да получат адекватни медицински грижи.


Затова основната цел в момента е чрез карантина, хигиена и социална изолация да намалим интензивността на заразяването и съответно натиска върху здравната система - така че всеки да може да бъде адекватно лекуван, ако се наложи.


Да потърся ли тест при съмнения?


В момента за новия коронавирус могат да бъдат изследвани граждани с проявени симптоми като:


- Висока температура (над 38С);


- Тежка респираторна инфекция с кашлица и трудности в дишането;


- Начална пневмония.


Допълнителни фактори са: пътуване в райони с епидемичен риск през последните 14 дни или хора, които са били в контакт с човек с диагноза или подозирана инфекция COVID-19.


Пробите се вземат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Изследването е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.


Човек, който се съмнява за инфекция с коронавирус, трябва:


- Да се обади на лекуващия си/личен лекар;


- Да се изолира от другите хора;


- Да постави незабавно маска на лицето си.


Има ли частна алтернатива за тестване? Как работят тестовете?


През следващата седмица се очаква да бъде освободена пратка от бързи тестове за коронавирус, с които ще работят частни лаборатории.


В момента държавните лаборатории извършват така наречените PCR тестове, при които изследването отнема минимум 5-6 часа, но пък резултатът е по-сигурен. Те са безплатни за пациентите и се изследват предимно пациенти със съмнение за коронавирус, техните контактни лица и медицинският персонал, който ги е лекувал. Материалът за тези тестове е гърлен, носен секрет или слюнка. За бързите тестове ще се взема проба от кръв.


Засега само една частна лаборатория в София прави PCR тестове за коронавирус и тя е клонът на лаборатория "Рамус" в кв. "Дружба". Резултатите са готови до два дни, а цената според сайта е 120 лв.


Бързите тестове ще са на цени между 7 и 15 лева и резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако обаче се окажат позитивни, ще трябва допълнително да бъдат потвърдени с "бавния" тест.


При PCR тестовете носителството на коронавирус се засича по-рано, при бързите тестове - един-два дена по-късно, като не е необходимо изследваният непременно да има признаци на заболяване.


От февруари до средата на март държавата е успяла да подложи на изследване едва около 1600 души, най-вече пряко свързани с откритите заболели или с ярки симптоми. По-масовото тестване, естествено при пълни предпазни мерки, би могло да даде по-пълна картина на заразяването. Освен това частният вариант за платежоспособните потребители ще разтовари публичната здравна система. Въпросът за тестовете е дали вносът им наистина ще стане скоро и в какъв обем.


Има ли препоръчителни медикаменти за облекчаване на симптоматиката, докато сме вкъщи?


Понастоящем няма специфично лечение на инфекцията с новия коронавирус, като препоръчаното лечение е само симптоматично. Поради тази причина профилактиката е единственият начин да се защитим от разпространението на заразата, препоръчват от Световната здравна организация. Добра идея е да не се залежавате и да не спирате физическата активност.


Тук трябва да се уточни, че новината за вредното въздействие на нурофена, ибупрофена и подобните нестероидни противовъзпалителни трябва да се приема с голяма доза резерви. За момента няма достоверна информация по темата, която да потвърди или отхвърли това твърдение, тиражирано от френския министър на здравеопазването.


Придобива ли имунитет онзи, който е прекарал болестта?


За момента не е ясно. Според специалисти по имунология обаче е много малко вероятно да се стигне до реинфектиране, тъй като човешкото тяло създава антитела на вируса, които са активни поне за известно време. Например братовчедът на настоящия коронавирус - старият SARS, генерира антитела за период от 3 до 5 години - тоест човек има имунитет за 3-5 години.


Вероятно ваксина ще бъде разработена до 8-10 месеца - съществува fast track процедура и достатъчно голям интерес от страна на компаниите, като някои от тях вече са започнали клинични тестове с хора. По принцип това е рискован подход, тъй като експерименталните ваксини може да имат негативни странични ефекти, но скоростта на разпространението на заразата вероятно ще оправдае риска.


Първите щамове на коронавируса са по-смъртоносни, но тъй като гостоприемниците им умират по-често, има естествен подбор на по-малко смъртоносни щамове. Тоест, колкото по-късно се разболеем, толкова по-неопасен вирус ще ни атакува.


Още един аргумент против (само)разболяването е, че човек не знае какви имунни дефицити има, независимо в колко добра форма е. С други думи, предпазването от ранно заразяване е полезно.


Какви форми на карантина се въвеждат?


В условията на извънредно положение правителството въвежда три нива на карантина:


- За хора, завръщащи се от рискови държави - 14 дни при недоказана инфекция. При проявяване на симптоми те трябва да се свържат с личния лекар, който да ги насочи за тестване.


- За болни с леки симптоми - минимум 21 дни домашна изолация. Средният период за изчистване на вируса от човешкото тяло се оценява на 20 дни, като в Китай е регистриран случай, когато пациентът е напълно оздравял на 37-ия ден. Преди свалянето на карантината се прави повторен тест.


- Средно тежки и тежки случаи - карантина в болнични условия.


При твърде интензивен поток на тежки случаи средно тежките може да се наложи също да бъдат лекувани по домовете. Карантината ще се контролира по телефона и на място от органите на МВР. Домовете на болните няма да се маркират с бележка, за да не се всява паника сред съседите, за да не се стигне до стигматизиране на заразените и за да не се издава лична здравна информация.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Потенциално вирусът може да оцелее върху повърхности и 7 (седем) дни.

  https://www.wired.com/story/how-long-does-the-coronavirus-last-on-surfaces/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Браво на "Дневник", че е събрал тази кратка полезна информация на едно място...

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Картон , пласмаса , метал най-дълго оцелява , а аз си мслех ,че във влажна среда.

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "коронавирусът най-вероятно е прехвърлен на хората от прилепи"
  Прилепите са трудни за улов, тъй като усещат високочестотните сигнали на приближаващите ги предмети. Като се има предвид, че към края на ноември са първите случай на заразени в Китай, си мисля, че улова на прилепи е бил по време на зимния им сън.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  Аз искам да попитам, какво се прави със софийското метро? Спираме ли го?
  А автобусите с по 100 човека вътре?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#1] от "baba_zozolana":

  Само една забележка, те всъщност са си признали, че не са правили тестовете на слънце, демек не са сетили да палнат една кварцова ламба в барабана, а вече има и ултравиолетови светлоидиоти.

  73! Go Go
 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Сам и навън, в ден като днешния, с много слънце е супер за имунитета...

 8. 8 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Разстроено

  Скролнах сичкити глпости. Аку им верваме - наш си е проблема. Иначе имало билка, която съвсем спокойно спирала въздействието на вироса върху тялото, но много, всъщност повечето хора ги било страх да я ползват, защото била горчива...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  За времето на живот на вируса са пропуснали температурата.

  При 4 градуса е едно - на практика това е идеалната температура за него.
  При 20 градуса е друго, а при 30 и нагоре още по-малко живее.

  УВ лъчите на слънцето го убиват почти веднага.

 10. 10 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Домовете на болните няма да се маркират с бележка, за да не се всява паника сред съседите, за да не се стигне до стигматизиране на заразените и за да не се издава лична здравна информация"

  Голяма глупост. Напротив съседите трябва да са уведомени. Така хем ще се предпазват, хем ефективно ще котролират спазването на карантината.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "Go Go":

  Да, така е. Затова "Шанхай въвежда UV дезинфекция за градския транспорт".

  https://www.economy.bg/innovations/view/38276/Shanhaj-vyvezhda-UV-dezinfekciya-za-gradskiya-transport?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#1] от "baba_zozolana":

  Стига бе, човек. Потенциално.
  нали пишеха, че можел да повтори, а се оказа , че това се е случило само с една пациентка в Япония, която има положителен тест една седмица след излекуването, тоест, може и да не се е била излекувала напълно.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Практики по време на Испанския грип

  https://bit.ly/2UdUYlv

 14. 14 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не пише нищо за леките симптоми, които може да се изразяват в лека кашлица и задух, без наличие на висока температура и треска.

 15. 15 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Много полезна статия!
  Браво !

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  Вярно не се е чуло някой да се е заразил на плажа. На ски да.

 17. 17 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Цигарите помагат или вредят?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#17] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Помагат. Държат хората на разстояние.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Май ще се окаже грип. някакъв нов, но грип.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#17] от "Полковник за европейско развитие на България":Помагат. Държат хората на разстояние.
  —цитат от коментар 18 на blondofil


  Чесънът е по-ефикасен. Хората около теб се разбягват.

 21. 21 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#4] от "ggot":

  Сурови ли са ги яли? Защо не са минали термична обработка?!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Много полезна информация.

 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  От началото на тази истерия за първи път попадам на толкова полезна и добре систематизиран информация.
  Най-жалкото е че държавата не свърши тази работа, а има толкова придворни медии! :(
  За сметка на това изключително хаотични изказвания от каскети и разни администратори специалисти по всичкология вариращи от тотален непукизъм до паникьорство.

 24. 24 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Весело

  Все пак има и оптимистични новини за борба с корона вируса.
  Вчера в град Сиатъл, щат Вашингтон, САЩ, е тествана първата ваксина срещу корона вируса. Тествана е жена на възраст 34 години с две деца. Жалкото обаче е, че срока за въвеждане на новоразработени медикаменти в масова употреба е почти една година. Дано учените намерят по-бърз начин за потвърждение и лицензиране на ваксината.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK