Коронавирусът - какво, колко, защо и други отговори

Коронавирусът - какво, колко, защо и други отговори

© ReutersОсновните факти, които трябва да се знаят за глобалната пандемия. "Дневник" ще допълва информацията, тъй като тя непрекъснато се обновява, разширява, а понякога - и променя.


Какви са симптомите при заразяване?


Най-честите симптоми на COVID-19 са грипоподобни: висока температура, умора и суха кашлица.


Някои пациенти могат да имат болки в ставите и мускулите или диария. В повечето случаи хремата отсъства в началото на заболяването, което различава инфекцията от сезонния грип. Тези симптоми обикновено са леки и започват да се проявяват постепенно.
Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и просто не се чувстват добре. За момента не е ясно дали те разпространяват заразата и доколко. Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Приблизително 1 от всеки 6 души, които имат COVID-19, се разболява сериозно, развива едностранна или двустранна пневмония и има тежки затруднения с дишането.


Възрастните, както и хората с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, рак или диабет са по-склонни да развият сериозни усложнения заради ниския си имунитет. Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.


Симптомите, наблюдавани при приетите в болница пациенти с COVID-19, са:


- Треска (при 98.6%)


- Умора (при 69.6%)


- Суха кашлица (59.4%)


При пациентите в Ухан (Китай) клиничните характеристики са:


- Треска (98%)


- Кашлица (76%)


- Миалгия (мускулна болка) или умора (44%)


- Продуктивна кашлица с храчки (28%)


- Главоболие (8%)


- Хемоптиза (кашлица кръв) (5%)


- Диария (3%)


Как протича развитието на болестта?


Важно е да се знае, че симптомите може да не се появят до 14 дни след контакт с вируса. Това е най-дългият известен инфекциозен период за представител на семейството от коронавируси. Средно инкубационният период продължава 7-8 дни за разлика от грипа, където той е само около 48 часа.


Обикновено инфекцията първо започва с треска (температура над 37.5 и нагоре), последвана от суха кашлица. След около седмица при някои болни настъпва и задух, заради който около 20% от заразените трябва да потърсят болнично лечение.


COVID-19 рядко причинява хрема, кихане или болки в гърлото (тези симптоми са наблюдавани само при около 5% от пациентите). Болки в гърлото, кихане и запушен нос са най-често признаци на сезонния грип, дължащ се на риновируси, респираторно-синцитиални и други вируси.


Средното време от появата на симптомите до клиничното възстановяване е:


- Леки случаи: приблизително 2 седмици


- Тежко или критично заболяване: 3-6 седмици


- Време от началото на развитието до тежко заболяване (включително хипоксия): 1 седмица


Сред пациентите, които са починали, времето от появата на симптомите до фаталния край варира от 2 до 8 седмици.


Какво трябва да правим, за да се предпазим?


До момента е потвърдено със сигурност, че вирусът навлиза в тялото ви през носа, устата и очите. Така че най-важното нещо е да избягвате да докосвате лицето си с немити ръце.


Ръцете трябва да бъдат измити с вода и сапун в продължение на минимум 20 секунди или да бъдат третирани със спирт, дезинфекциращ гел или кърпичка.


Препоръчително е да стоите на един метър или повече от хора, които са видимо инфектирани и проявяват симптоми (най-вече кашляне), за да намалите риска от контакт с издишани от тях респираторни капчици.


В общия случай обаче заразните капчици попадат върху околните повърхности или върху ръката на болния, с която той покрива устата и после отваря врати, докосва дръжки в градския транспорт, пипа прибори в ресторанти и т.н. Така че носенето на хирургически ръкавици е далеч по-ефективна мярка от използването на маски.


Маските се препоръчват за болни от коронавируса и за хора, които има съмнения, че може да са заразни. При кихане или кашляне покрийте устата си не с длан, а с кърпичка за еднократна употреба или с лакътя си.


Ако имате възможност, намалете до минимум излизането и работете от къщи. Когато сте навън, спазвайте социална дистанция от поне метър, избягвайте струпвания на хора, особено в затворени и непроветриви пространства като магазини, молове и градския транспорт (особено метрото).


Избягвайте контакт с по-възрастните си роднини и приятели, както и с хронично страдащи от други заболявания, тъй като те са многократно по-уязвими.


Няма доказателства, че домашните любимци като котки и кучета се заразяват или биха могли да разпространят COVID-19. Въпреки това трябва да се има предвид, че според досегашните изследвания коронавирусът най-вероятно е прехвърлен на хората от прилепи, така че не бива останалите животински видове да се приемат за застраховани. Следователно базовите хигиенни принципи трябва да се прилагат и при контакт с домашни животни.


Как се разпространява и колко дълго вирусът оцелява на различни повърхности?


За момента е доказано, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Основният риск е болният да се изкашля върху околните повърхности и/или дланта си, след което да го предаде на други чрез докосване.


Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълби, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е напълно ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности - дали часове или дни, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често и най-вече веднага при влизане в помещение след пребиваване навън.


Според изследване на National Institutes of Health, Princeton University и University of California, Los Angeles преживяемостта на коронавируса обаче е следната:


- Преживяемост във въздух - до 3 часа;


- Преживяемост върху медни предмети - до 4 часа;


- Преживяемост върху картонени повърхности - до 24 часа;


- Преживяемост върху пластмаси и предмети от неръждаема стомана - до 3 дни.


Сериозен риск крие и престоят в затворени непроветриви помещения като молове, хипермаркети и градски транспорт (особено метро), където поддържането на социална дистанция от 1 метър е по-трудно постижимо. Ако работите в офис, отваряйте прозорците и проветрявайте помещението максимално често.


Каква е вероятността да се разболея тежко от коронавирус?


Ако сте под 40 години - достатъчно малка. Ако използваме като изходна точка статистиката от разпространението на заразата в Италия, само около 5.6% от всички потвърдени случаи на коронавирус попадат във възрастовия диапазон 30-39 години, а по-надолу процентът е още по-нисък.


Що се отнася до смъртността, тя започва да расте над 0.1% от потвърдените случаи чак в диапазона над 50 години, като достига нива от близо 10% над 70-годишна възраст и около 17% - над 80-годишна.


Така че най-важното нещо, което трябва да правите, е да изолирате максимално от външния свят вашите възрастни близки и роднини. Най-добре е да ги снабдявате с всичко необходимо без пряк физически контакт, като дезинфекцирате продуктите, които им носите.


Дори при това положение имайте предвид, че при актуалната статистика 9 от 10 от възрастните хора между 70 и 80 години ще надживеят срещата с коронавируса, стига да получат адекватни медицински грижи.


Затова основната цел в момента е чрез карантина, хигиена и социална изолация да намалим интензивността на заразяването и съответно натиска върху здравната система - така че всеки да може да бъде адекватно лекуван, ако се наложи.


Да потърся ли тест при съмнения?


В момента за новия коронавирус могат да бъдат изследвани граждани с проявени симптоми като:


- Висока температура (над 38С);


- Тежка респираторна инфекция с кашлица и трудности в дишането;


- Начална пневмония.


Допълнителни фактори са: пътуване в райони с епидемичен риск през последните 14 дни или хора, които са били в контакт с човек с диагноза или подозирана инфекция COVID-19.


Пробите се вземат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Изследването е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.


Човек, който се съмнява за инфекция с коронавирус, трябва:


- Да се обади на лекуващия си/личен лекар;


- Да се изолира от другите хора;


- Да постави незабавно маска на лицето си.


Има ли частна алтернатива за тестване? Как работят тестовете?


През следващата седмица се очаква да бъде освободена пратка от бързи тестове за коронавирус, с които ще работят частни лаборатории.


В момента държавните лаборатории извършват така наречените PCR тестове, при които изследването отнема минимум 5-6 часа, но пък резултатът е по-сигурен. Те са безплатни за пациентите и се изследват предимно пациенти със съмнение за коронавирус, техните контактни лица и медицинският персонал, който ги е лекувал. Материалът за тези тестове е гърлен, носен секрет или слюнка. За бързите тестове ще се взема проба от кръв.


Засега само една частна лаборатория в София прави PCR тестове за коронавирус и тя е клонът на лаборатория "Рамус" в кв. "Дружба". Резултатите са готови до два дни, а цената според сайта е 120 лв.


Бързите тестове ще са на цени между 7 и 15 лева и резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако обаче се окажат позитивни, ще трябва допълнително да бъдат потвърдени с "бавния" тест.


При PCR тестовете носителството на коронавирус се засича по-рано, при бързите тестове - един-два дена по-късно, като не е необходимо изследваният непременно да има признаци на заболяване.


От февруари до средата на март държавата е успяла да подложи на изследване едва около 1600 души, най-вече пряко свързани с откритите заболели или с ярки симптоми. По-масовото тестване, естествено при пълни предпазни мерки, би могло да даде по-пълна картина на заразяването. Освен това частният вариант за платежоспособните потребители ще разтовари публичната здравна система. Въпросът за тестовете е дали вносът им наистина ще стане скоро и в какъв обем.


Има ли препоръчителни медикаменти за облекчаване на симптоматиката, докато сме вкъщи?


Понастоящем няма специфично лечение на инфекцията с новия коронавирус, като препоръчаното лечение е само симптоматично. Поради тази причина профилактиката е единственият начин да се защитим от разпространението на заразата, препоръчват от Световната здравна организация. Добра идея е да не се залежавате и да не спирате физическата активност.


Тук трябва да се уточни, че новината за вредното въздействие на нурофена, ибупрофена и подобните нестероидни противовъзпалителни трябва да се приема с голяма доза резерви. За момента няма достоверна информация по темата, която да потвърди или отхвърли това твърдение, тиражирано от френския министър на здравеопазването.


Придобива ли имунитет онзи, който е прекарал болестта?


За момента не е ясно. Според специалисти по имунология обаче е много малко вероятно да се стигне до реинфектиране, тъй като човешкото тяло създава антитела на вируса, които са активни поне за известно време. Например братовчедът на настоящия коронавирус - старият SARS, генерира антитела за период от 3 до 5 години - тоест човек има имунитет за 3-5 години.


Вероятно ваксина ще бъде разработена до 8-10 месеца - съществува fast track процедура и достатъчно голям интерес от страна на компаниите, като някои от тях вече са започнали клинични тестове с хора. По принцип това е рискован подход, тъй като експерименталните ваксини може да имат негативни странични ефекти, но скоростта на разпространението на заразата вероятно ще оправдае риска.


Първите щамове на коронавируса са по-смъртоносни, но тъй като гостоприемниците им умират по-често, има естествен подбор на по-малко смъртоносни щамове. Тоест, колкото по-късно се разболеем, толкова по-неопасен вирус ще ни атакува.


Още един аргумент против (само)разболяването е, че човек не знае какви имунни дефицити има, независимо в колко добра форма е. С други думи, предпазването от ранно заразяване е полезно.


Какви форми на карантина се въвеждат?


В условията на извънредно положение правителството въвежда три нива на карантина:


- За хора, завръщащи се от рискови държави - 14 дни при недоказана инфекция. При проявяване на симптоми те трябва да се свържат с личния лекар, който да ги насочи за тестване.


- За болни с леки симптоми - минимум 21 дни домашна изолация. Средният период за изчистване на вируса от човешкото тяло се оценява на 20 дни, като в Китай е регистриран случай, когато пациентът е напълно оздравял на 37-ия ден. Преди свалянето на карантината се прави повторен тест.


- Средно тежки и тежки случаи - карантина в болнични условия.


При твърде интензивен поток на тежки случаи средно тежките може да се наложи също да бъдат лекувани по домовете. Карантината ще се контролира по телефона и на място от органите на МВР. Домовете на болните няма да се маркират с бележка, за да не се всява паника сред съседите, за да не се стигне до стигматизиране на заразените и за да не се издава лична здравна информация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK