Европейският съвет е одобрил забраната чужденци да влизат в ЕС

Европейският съвет е одобрил забраната чужденци да влизат в ЕС

© Правителствена информационна пресслужбаЕвропейският съвет е взел решение за затваряне на границите на ЕС за чужденци. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след видеозаседанието на лидерите на ЕС-27.


На срещата днес се обсъждаха предложението на Еврокомисията да бъде забранено чужденци да влизат в ЕС в идните дни като мярка в борбата с разпространението на коронавируса. Сред темите на бяха още ограниченията върху износа на медицинско оборудване, както и отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина. Идната седмица ще се проведе още един такъв съвет.


"Взе се решение, очакваме да ни кажат откога, за затваряне границите на ЕС с държави от трети страни. За пътувания с цел екскурзия, разходки - това е абсурдно.", каза той. Предложението си Еврокомисията обяви вчера и то включваше затварянето на границите на ЕС за хора от трети страни в рамките на 30 дни.
На пресконференция минути след това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел уточни, че държавните лидери са одобрили предложенията на Еврокомисията - да се затворят външните граници на ЕС за нежизненоважни пътувания на лица от трети държави в рамките на 30 дни. Той каза още, че приоритет е да се осигури транспортът на лекарства и стоки и възможността гражданите на ЕС да могат да се завърнат по родните си страни.


Извън новия режим в Европа са две държави - Великобритания и Ирландия, които бяха поканени ден по-рано да се присъединят към него. Първата вече не е член на ЕС, а втората е от ЕС, но не членува в Шенгенското споразумение и има специално условие за това дали може да затваря границите си. То е свързано със Споразумението от Разпети петък за мира в Северна Ирландия, според което границата между Ирландия и Северна Ирландия трябва да не се затваря. Лондон също има ангажимент от своя страна Обединеното кралство да не предприема подобна мярка по тази граница. Спорът за това да не се завръща физическото прекъсване на пътуванията между Ирландия и Северна Ирландия бе една от основните причини 3 години да се водят сложни преговори за Брекзит. Снощи Даблин съобщи, че решението дали да има пълна блокада на всички ирландски граници ще се вземе след консултации с британското правителство.


"Държавите в ЕС предприемат мерките, които ние въведохме още на 28 февруари. Някои от тях действат панически и рушат репутацията на ЕС. Обещаха ми всички наши граждани, които абсолютно неправомерно са спрени по границите да бъдат ескортирани и да се приберат.", каза премиерът.


"Бих разделил на две групи хората, които бедстват. Едните, които се прибират и са по границите, а другите - хайде да не ги засегна като авантюристи - тръгнаха на екскурзии", каза още той. "Ако не искат да понесат ударите на зкаона, трябва незабавно да се прибрат вкъщи и колкото и да им е мило, свидно, скъпо да се видят с близките си, в следващите 14 дни не трябва да го правят." (Повече за прибирането на български граждани от чужбина четете тук. )


Всички се задължихме и обещахме да спазваме "зеления коридор" за стоки и товари, каза още той. Това също е предложение на Еврокомисията - да се създадат "бързи ленти" за транспорт на медицински стоки, нетрайни стоки - като храните, и спешни услуги.


"Към нас нито една претенция или забележка нямаше - от Съвета, от Комисията, от колегите. Не казвам, че сме идеални, по никоя тема не съм го твърдял. Но нашите медицински лица, полицаи, работници, видяхте ги как работят и осигуряват, цитирам това, което президентът Макрон каза - ние сме във война", каза премиерът.


Приемаме всякакви съвети, освен популистките, които са готови за месец-два да направят невъзстановяема икономиката, заяви още Борисов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK