COVID-19 се задържа до 72 часа върху дръжки на врати

COVID-19 се задържа до 72 часа върху дръжки на врати

© ReutersСилно заразният нов коронавирус е способен да заразява след часове наред престой във въздуха и дни наред, когато се закрепи върху повърхности.


Това предупреждават екип вирусолози от САЩ в публикация в научното списание New England Journal of Medicine и заключенията им трябва да се имат предвид като напътствия за избягване контакта с коронавируса SARS-CoV-2 и предизвиканото от него заболяване, наречено COVID-19.


Вирусологът Нелтие ван Дормален от американския Национален здравен институт (NIAID) и колегите ѝ от Rocky Mountain Laboratories твърдят, че първи тестове със SARS-CoV-2 са показали, че той се задържа върху картон до 24 часа, а върху повърхности от пластмаса и неръждаема стомана - до 2-3 дни (но медни повърхности например го убиват до 4 часа). Изводите им бяха публикувани тази нощ в New England Journal of Medicine и сред тях е често цитираният, че във въздуха коронавирусът може да се задържи до 3 часа.

Иначе казано, COVID-19 може да се разнася от вентилация без филтри часове наред из работни и жилищни помещения, а дни наред да се задържа (ако няма дезинфекция) върху дръжки на врати, работни плотове и пластмасови и хартиени опаковки.
Екипът е работил не с проби от коронавируса, а с негова имитация, за да проверят какво се случва, когато заразен има чрез кашляне контакт с въздуха и чрез докосване - с повръхностите в дома, болница, на обществено или работно място. Използвани са аерозоли, имитиращи капчиците от изкашляне или кихане.


Учените посочват и какъв е "полуразпадът" на SARS-CoV-2, т.е. с какво темпо намалява концентрацията му във въздуха и по повърхности.


Така в капчици във въздуха след 66 минути броят на вирусите намалява наполовина. След още час и 6 минути губят жизненост още една четвърт, но все пак в следващия час 25% вируси SARS-CoV-2 ще продължат да заразяват. След 3 часа в капчиците все пак остават още 12.5%.


Върху неръждаема стомана "полуразпадът" е 5 часа и 38 минути, върху пластмаса - 6 часа и 49 минути.


Данните за повърхности от картон не са достатъчно категорични, казват авторите, но посочват като ориентировъчна продължителност 3 часа и половина за намаляване с 50% на SARS-CoV-2.


Повърхностите от мед се оказват най-враждебни сред използваните за тестове - върху тях половината коронавируси губят активност след 46 минути.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK