Във Франция се излиза навън само с подписана декларация

В Мийо обикновено е оживено заради туристи, сега на улицата се чувстваш като последния човек на света.

© Влади Николов

В Мийо обикновено е оживено заради туристи, сега на улицата се чувстваш като последния човек на света.Френското правителство разгледа днес следобед на свое заседение обявяването на санитарно извънредно положение


От вторник точно в 12 на обяд франзузите могат да напускат жилищата си само в строго определени случаи - за да отиват на работа, която не може да се върши дистанционно от дома; за набавяне на продукти от първа необходимост; по здравни причини; кратко излизане около дома, разходка, извеждане на кучета.


Те трябва да носят специално предварително собственоръчно попълнено удостоверение с уточняване на един от тези пет случая, което трябва да се попълва преди всяко излизане. От днес глобите при неспазване на ограниченията се между 135 евро и 375 евро.
Мерките бяха обявени от министъра на вътрешните работи веднага след второто обръщение към нацията на президента Макрон в понеделник вечерта, гледано на живо от 35 милиона французи - исторически висока гледаемост след вече рекордните 25 милиона миналия четвъртък.


Строгото ограничаване правото на предвижване бе въведено заедно със затваряне на всички магазини без хранителни и бензиностанции, тъй като най-вече по големите градове големи групи хора се възползваха от настъпилата пролет.


В резултат много хора именно от най-големите градове се втурнаха в търсене на простор и чист въздух да пътуват до провинцията, където имат вили или роднини, преди налагане на масовата карантина. Това породи негодувание на места в Бретан или югоизточна Франция, дори враждебност сред местните жители от опасения, че те могат да пренесат вируса, а също и да натоварят болничните структури в провинцията.


Още от февруари във всеки от 101-те френски департамента - в европейската част и в отвъдморските територии - бе определена по една референтна болница, където да се приемат случаите на COVID-19, но, разбира се, в провинцията базата е по-малка, с по-малко легла.


Парижани слязоха и до департамента Аверон, югозападна Франция, трети по големина и редовно с най-чист въздух в страната. В Мийо, вторият град на Аверон, застиването на Франция от вторник на обяд бе впечатляващо. 25 хилядното градче по принцип е спокойно, но оживено през цялата година и не само през лятото, когато се изпълва с туристи. Сега, когато човек разхожда кучето си, се чуства някак като Уил Смит в "Аз съм легенда".


За следене спазването на ограниченията видимо патрулират и националната, и общинската полиция, а по селищата наоколо - жандармерията.


Хранителните магазини са напълно снабдени с всичко, пазарът в сряда и петък не е отменен, разбира се, със спазване на санитарните мерки. На национално ниво хлебарниците ще могат да бъдат отворени всеки ден, като се нарушава почти стогодишно правило те задължително да затварят поне за ден в седмицата. Представители на рибарите апелираха към сънародниците си да продължават да ядат прясна риба.


По аптеките влезе в сила ограничение на закупуването на парацетамол - по една кутия превантивно, при проблеми може до две. Хидроалкохолният гел е още кът, но започват да пристигат маски, запазени обаче за здравните работници. Производството и целият процес на производство бяха национализирани, а Китай изпрати на Франция един милион маски, които пристигнаха днес със самолет. Явно връщане на жеста на Франция, която прати масова помощ в провинция Ухан.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK