Опитът с ебола - оръжието на Африка срещу коронавируса

Дакар

© Reuters

ДакарКогато е установено, че пътник, пристигащ от Брюксел на летището "Нисимален" в Яунде, Камерун, в събота, има температура, здравните служители го прибират в болница, за четири четири часа е диагностициран като четвъртия случай със заболяването. Така поне твърдят властите, разказва "Ройтерс".


Централноафриканската страна преглеждаше с камери много преди появата на новия вирус; както и други на континента, се надяваше опитът с ебола и други епидемии да помогне на здравната система да се справи и с пандемията, която иначе би имала опустошителен ефект.


"Някои случаи не бяха уловени от мерките във Франция и Италия, а бяха хванати тук", заявява пред "Ройтерс" Жорж Ален Етунди Мбала, който ръководи действията срещу епидемията на здравното министерство. Описва скрининга като "шпионска мрежа". "Епидемиите идват и си отиват, но ние продължаваме да наблюдаваме."
Вирусът, бушуващ сега в Европа, се е появил в поне 27 от 49 държави в Субсахарска Африка. В повечето случаите все още са единици и идват от чужбина и основно от Европа. Залогът е голям - ако болестта попадне в най-бедните райони на Африка, тежките условия могат да помогнат да се разпространи мълниеносно.


До вторник Камерун бе решил да затвори за неопределено време сухопътните, въздушните и морските граници - необичайна стъпка на континент, където Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че е трудно да се спре движението през лесните за преминаване граници.


Държави без регистрирани случаи предприемат действия. Правителството на Мали заяви във вторник, че е решило да спре търговските полети от страни с вируса, докато Нигер спира международните полети и затваря сухопътните граници за две седмици от четвъртък, заяви президентът Махамаду Исуфу.


Болниците в Африка вече са претоварени със случаи на морбили, малария и други смъртоносни инфекциозни заболявани. Стотици хиляди са разселените от конфликти, унищожили инфраструктурата на страните.


Да се иска от пациентите домашна карантина не е практично в много райони, където семействата се тъпчат в една стая, имат общ източник на вода и тоалетна и оцеляват от ден за ден. "Африка трябва да се подготви за сериозно предизвикателство", каза Джон Нкенгасонг, който оглавява центровете на Африка за контрол и превенция на заболяванията, на 11 март. "Все още вярвам, че ограничаването е възможно, но само със задълбочено тестване и наблюдение."


Опитът с ебола - оръжието на Африка срещу коронавируса

© Reuters


Опитът от ебола


На места това изглежда невъзможно. След пет години гражданска война в Южен Судан правителството има едва 24 изолационни легла. Според д-р Ангок Гордън Куол, отговарящ за реакцията при епидемични инциденти в Министерството на здравеопазването, държавните служители опитват да насърчат миенето на ръцете. В страната с население 12 млн. души не могат да си позволят сапун и не разполагат с течаща вода.


Министерството на здравеопазването в Буркина Фасо, което е под обсада на групи от джихадисти, свързани с "Ислямска държава" и "Ал Кайда", заяви в доклад миналата седмица, че в страната липсват ресурси за справяне с епидемията. Граничните ѝ пунктове нямат места за изолиране на предполагаеми случаи, а западноафриканската страна няма достатъчно квалифицирани здравни работници. "Това може да доведе до високи нива на смъртност и повишен риск от разпространение на болестта."


Ебола уби над 11 хил. души в Западна Африка между 2013 и 2016 г., главно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Той опустоши много общности, но даде и ценни уроци.


Африканският център, създаден от Африканския съюз през 2017 г., работи със СЗО за укрепване на координация при аварии, подобряване на тестването и наблюдението и оборудване на центрове за лечение. Броят на страните с лаборатории, способни да диагностицират COVID-19 в африканския регион на СЗО, нарасна от две на 39 само за малко повече от месец. Осем държави обаче още нямат.


С три потвърдени случая Нигерия, най-населената страна в Африка, се мъчи да увеличи броя на леглата за изолация и да осигури специализирано медицинско обучение и оборудване в държавните болници. "Нашата здравна система не е толкова силна, колкото бихме искали да бъде", заяви Чикуе Ихекуеазу, ръководител на Нигерийския център за контрол на заболяванията. "Тъй като сме малко притеснени от капацитета си за справяне с голямо огнище, се съсредоточаваме толкова интензивно върху превенцията и ранното откриване."


Насърчаването на добра хигиена е основен момент, но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи - в 34 африкански държави под половината от населението има възможност да си мие ръцете у дома, показва проучване на ООН за 2017 г.


Дакар

© Reuters

Дакар


Да се поддържа чисто


В столицата на Сенегал, Дакар, през високоговорители се чуват съобщения за минаващи коли, призоваващи хората да мият ръцете си. Група ученици с футболни фланелки го правят, но предградието им Пикине, където живеят над милион души, водата често прекъсва.


"Чистотата е важна, но тук не е лесно", казва Марсел Диата, 41-годишна майка, която живее в апартамент с две спални с четирима членове на семейството. Хари Файе Сугу, главна медицинска сестра в местен здравен център в Пикине, където каруци с магарета и камиони за доставка се разминават по песъчливи улици, заявява, че насърчава жителите да складират бутилки с вода. Не всеки обаче може да си го позволи.


В Сенегал, държава с 31 случая, медицинският персонал е получил малко защитно оборудване извън допълнителните ръкавици и маски. "Ако имаме случай, може би ще отида с маска и бялото си палто, а след посещението ще ги изхвърля", каза Сугу. Представители на властите казват, че има достатъчно запаси от маски, ръкавици и легла за още десетки пациенти, но не и от вентилатори, каквито липсват в цяла Африка.


В Южна Африка, където са регистрирани над 100 случая, медицинските услуги биха могли да бъдат погълнати от борбата срещу вируса, ако той се разпространи в предградията, каза Сюзън Клиъри, икономист по здравеопазване в университета в Кейптаун. "Предаването на заболяването в неформално населено място е бедствие, абсолютно бедствие", каза тя.


Кейптаун

© Reuters

Кейптаун


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK