Вселенският патриарх поиска църквите по света да спрат богослуженията

Вселенският патриарх Вартоломей

© Associated Press

Вселенският патриарх ВартоломейВселенският патриарх поиска от църквите по света да спрат богослуженията и всички други свещенодействия до края на март и да останат отворени само за желаещи да се молят, съобщи "Ройтерс".


Това спиране на работа до края на март се иска в момент, когато религиозни институции в България и по света ограничават дейността си, за да спрат разпространението на коронавируса. До момента Българската православна църква единствена на територията на страната не е обявявала ограничения за събирането на миряни във връзка с разпространението на коронавируса - това направиха джамии, протестантски църкви и католически храмове. Наред с въведените мерки за засилена дезинфекция от Светия синод обявиха допълнителни молитви, а тезата на църквата е, че "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест".


Вселенският патриарх се счита за "пръв между равни" сред над 300 млн. православни християни по света. Тази му позиция обаче не се приема еднозначно в православния свят, където някои църкви или отделни части от тях са по-скоро под влиянието на Московската патриаршия.
С изявление, публикувано късно снощи, Вартоломей поиска миряните да ограничат излизанията, да останат по домовете си, за да пазят обществото. Манастирите ще продължат богослуженията си, но поклонници и посетители няма да се допускат. Самият Вартоломей ще се моли за целия свят и "бързото му облекчаване от това изпитание", продължава решението на патриаршията в Истанбул.


Нужно е "всеки да следва" тези инструкции, се казва в съобщението.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK