Болните в Турция се удвояват всеки ден и Ердоган обяви антикризисни мерки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не бе се появявал публично от седмица

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не бе се появявал публично от седмицаИкономически пакет за 100 млрд. лири, или 14.3 млрд. евро, е сред решенията, с които Турция ще опита да овладее резкия ръст в броя на заболелите с коронавируса, известен като COVID-19, от началото на седмицата, предават турски и международни медии.


Общо 191 заразени с 2 смъртни случая принудиха Турция да действа и сложиха край на ежедневните обявления, че заради спешните си действия Турция е страна, свободна от коронавирус, въпреки че е важна точка в международния авиотрафик с милиони туристи и бизнес връзки с целия свят.


"Икономиката ни се справи добре с предишната криза заради срива на лирата, но сега е време за други мерки", обясни вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган. От седмица той не бе говорил публично, а миналата, при срещи с депутати и други представители, сътрудник наблюдаваше хората, с които контактува, с термокамера.


Какво се променя
Отлагат се плащания на данъци, заеми и осигуровки от компаниите в редица сфери като търговията на дребно, металургията, логистиката, транспорта, хранително-вкусовата промишленост, театъра, текстилните продукти, хотелиерството, недвижимите имоти и други. Компаниите, засегнати от вируса, могат да отложат изплащането на дълговете си с най-малко 3 месеца.


Компаниите, изнасящи турска продукция, ще получат специална помощ. Държавен фонд за гарантиране на кредити, който работи с малки и средни фирми, се увеличава от 25 на 50 млрд. лири (над 7.1 млрд. евро) за защита на банките, които Ердоган помоли да разхлабят изискванията за отпускане на нови заеми. Тези стъпки се добавят към решение на централната банка извънредно да свие основния си лихвен процент със 100 базисни точки във вторник - поредното разхлабване на монетарната политика, каквото Ердоган искаше и преди въпреки рисковете от прегряване на икономиката.


Данък върху добавената стойност спада от 18 на 1% в авиацията - за вътрешни полети. В подкрепа на туризма Турция премахва до ноември данъка върху нощувките. Това означава, че страната все още ще разчита на туризма, генериращ 12% от брутния вътрешен продукт на една от 20-те най-големи икономики в света.


Фонд за бедни семейства, засегнати от коронавируса, на стойност 285 млн. евро, и пакети с помощи за възрастни също са в списъка с решения. Пенсии за хората над 70 години ще се изплащат по домовете, а за април ще получат общо две пенсии.


В замяна, призова Ердоган, хората е добре да останат по домовете си около три седмици. Който "ходи на работа, веднага да се прибира след това" и да не контактува с други, ако не е крайно необходимо, помоли президентът.


Повече за най-важното по темата в света днес четете тук.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK