Гърция затвори всички хотели, Сърбия - целия международен транспорт

Гърция затвори всички хотели, Сърбия - целия международен транспорт

© Dimitris Rapakousis, REUTERSПреминаването пеша през турско-българската граница е възможно само на едно място. Гърция затвори абсолютно всички хотели в страната. Сърбия затвори всички ГКПП за влизане в Сърбия за пътен, железопътен и речен транспорт за всички граждани. Това е последната информация за мерките, взети за ограничаване на коронавируса, разпространена от Министерството на външните работи.


Турция


Преминаването на турско-българската граница пеша от турска страна към настоящия момент е възможно единствено през ГКПП Дерекьой - Малко Търново. При другите два пункта - Капъкуле - Капитан Андреево и Хамзабейли - Лесово, е в сила забрана за преминаване на пешеходци.


Българските граждани, желаещи да преминат турско-българската границата пеша, следва да се насочат към град Къркларели, откъдето да използват наличния градски транспорт или таксита за трансфер до ГКПП Дерекьой.


Гърция
С решение на правителството се затварят абсолютно всички хотели в страната, считано от полунощ на 22 срещу 23 март 2020 г. До момента забрана за работа имаше за сезонните хотели тези за настаняване на младежи. Срокът на действие на ограничението е до 30 април 2020 г. Ще останат отворени по един хотел във всеки областен град и по три хотела в Атина и Солун. Изключение е направено за хотелите, в които са настанени служители на реда от Гърция и на ЕС в окръг Тракия и на островите.


В Атина се намалява движението на метрото, като се разрежда графикът за движение на мотрисите. Спира се изцяло движението на метрото през нощта.


Прекратен е всякакъв пътнически транспорт към и от Италия с изключение на транспорта на стоки и товари. В товарните МПС се разрешава да пътуват шофьор и до един придружител - втори шофьор или представител на фирмата, чиято собственост е камионът, за което следва да разполага със съответния документ. Няма ограничение по отношение на тонажа на товарното МПС. Прекратен е въздушният транспорт от и до Испания.


Във връзка с наложената мярка пристигащите от чужбина в Гърция да се подлагат на задължителна 14-дневна домашна карантина се въвежда и задължително попълване на информационен формуляр за пристигащите със самолет. Във формуляра ще се посочват данни за полета (име на авиокомпанията, осъществяваща полета; номер на полета; номер на мястото в самолета; дата на пристигане; имената на пътника; пол; данни за контакт - мобилен, стационарен телефон, e-mail; постоянен и настоящ адрес; адрес на мястото, където пристигащият ще прекара карантинния период).


На пристигащите се дава листовка с указания за действията и правилата, които трябва да предприемат и спазват в следващите 14 дни на задължителна карантина. На място и за всеки пътник отделно се преценява според дестинацията и националността му дали да бъде поставен под задължителна 14-дневна карантина.


Летище Атина: За момента няма забрана за транзитно преминаващи пътници и карго полети. На място и за всеки пътник отделно се преценява според дестинацията и националността му дали да бъде поставен под задължителна 14-дневна карантина.


Пристанище ПАТРА: По информация на пристанищните власти в Патра се прилага забрана за преминаване от и за Италия на леки автомобили и пътници, независимо дали са транзит, дали са от страни - членки на ЕС и/или Шенген. От и за Италия се пропускат само товарни камиони с по един шофьор, без допълнителни шофьори или друг персонал.


Пристанище ИГУМЕНИЦА: По информация на пристанищните власти в Игуменица се прилага забрана за преминаване от и за Италия на леки автомобили и пътници, независимо дали са транзит, дали са от страни - членки на ЕС и/или Шенген. От и за Италия се пропускат само товарни камиони с по един шофьор, без допълнителни шофьори или друг персонал.


Пристанище ПИРЕЯ: Пропускат се товари. За пътниците важат рестрикциите, свързани със забраната за акостиране в Гърция на круизни кораби и яхти.


ГКПП ПРОМАХОН: Засега няма рестрикции.


ГКПП МАКАЗА: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат. Преминаващите с цел работа или продължително пребиваване биват информирани за 14-дневната карантина.


ГКПП Илинден - Ексохи: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.


ГКПП Златоград - Термес: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.


ГКПП Ивайловград - Кипринос: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.


ГКПП Капитан Петко Войвода - Орменион: Разрешава се преминаването на лица за достигане до местоработата им; тежкотоварни МПС преминават без ограничения; не се допускат туристически автобуси.


Сърбия


От 20 март са затворени всички ГКПП за влизане в Сърбия за пътен, железопътен и речен транспорт за всички граждани (изключение ще се прави за китайските граждани - лекари и специалисти, поканени да оказват помощ на Сърбия). На територията на страната ще могат да влизат само товарни МПС. От 20 март престава да се движи и междуградският автобусен транспорт.


Преустановяват се всички международни пътнически и железопътни превози. От 19 март са затворени за пътнически полети летище "Никола Тесла" в Белград и летище "Константин Велики" в Ниш. Летището в Белград остава отворено за хуманитарни полети и карго превози. Въздушното пространство на Сърбия остава отворено за прелитане.


По отношение на речните маршрути в Сърбия са затворени ГКПП Прахово и ГКПП Велико Градище. Затворени са вътрешно ГКПП Белград, ГКПП Нови Сад и ГКПП Апатин (към Хърватия), ГКПП Канижа (към Унгария), ГКПП Голубац, ГКПП Дони Милановац, ГКПП Текия и ГКПП Кладово (към Румъния), ГКПП Перучац (към Босна и Херцеговина).


Няма въведени ограничения за излизане от страната.


Германия


Германското министерство на вътрешните работи информира, че считано от 20 март 2020 г., Германия ограничава ГКПП на сухопътни граници, през които може да се влезе в страната от Франция, Швейцария, Австрия, Люксембург и Дания. Списъкът на ГКПП е достъпен на линка https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2020/03/festlegung-grenzuebergangsstellen.html .


Ограничения за пътуващите от Германия са въведени от 24 държави. Справки могат да бъдат правени в раздела "Informationen für Reisende" на страницата на Федералното министерство на външните работи: https://www.auswaertiges-amt.de/de/.


Полша


В рамките на обявеното положение "епидемична заплаха" контролът по всички граници на Полша е възстановен за срок от 10 дни с възможност за удължаване на срока с още 20 или 30 дни. Посочени са конкретни ГКПП за преминаване на границата. На сухопътната граница са посочени 37 ГКПП: на границата с Чехия - 15, със Словакия - 5, с Германия - 15, с Литва - 2. Граничният контрол ще се осъществява и в 4 морски пристанища и 17 летища. Пълният списък може да бъде открит на следния адрес: http://www.dziennikustaw.gov.pl/D2020000043401.pdf


Азербайджан


Всички сухопътни граници са затворени за преминаване на чужденци и леки автомобили. За влизане се пропускат само азербайджански граждани. Границата с Иран е затворена до края на март, границата с Грузия е затворена до 24 март, границата с Турция при Нахичеван е затворена, границата с Русия е затворена. Товарните автомобили се пропускат, като преминават задължителна дезинфекция.


Спряна е фериботната връзка Баку - Туркменбаши. Преустановени са полетите от Баку до редица дестинации, сред които до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмати, Узбекистан, Украйна, ОАЕ, Катар, Унгария, Русия. Спрени са железопътните връзки с Русия.


Страната със самолет към момента може да бъде напусната единствено от международното летище "Гайдар Алиев" към:

 1. Баку - Лондон;
 2. Баку - Ню Йорк - спира от 24 март.
Азербайджанските държавни авиолинии АЗАЛ все още осъществяват чартърни полети до Москва и Санкт Петербург за прибиране на азербайджански граждани.


САЩ


От 20 март окръг Лос Анджелис е поставен под карантина поради разпространение на COVID-19. Жителите няма да имат право да излизат от домовете си освен за посещение на лекар, аптека и набавяне на продоволствия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  А в Бавария ( която обожавам) - вечерен час и полицейски блокади!
  КАСКЕТИ, ФУРАЖКИ И КОМУНДЕТА! Нали другари либералчета?

  https://news.bg/int-politics/v-germaniya-blokada-i-politseyski-chas-v-bavariya-zaradi-koronavirusa.html

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  И софиянци сега къде ще разпускат ?
  Че и Великден отиде................

  [email protected]
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Любопитно

  Сърбите се изхвърлиха яко, този път.
  Сега да видиме, дали ще има вопли ”кога ще ги стигнеме сърбите”😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Във Варна 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Статистика за сравнение - през 2019 г. в България при ПТП са загинали 628 души, ранени 8500.
  Трябва да има компромис между заплаха и забрани.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Не мисля - предполагам, че другата седмица Варна ще е затворена и по море , и по суша.....

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  А хотелите, колкото бяха отворени - вече затвориха...

  [email protected]
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Всуе, духът от бутилката е изпуснат...

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Разстроено

  Няма не искам ,няма недей....затворено навсякъде!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#5] от "espresso":

  Голям грях на българската държава. Винаги съм бил за драконовски мерки по това отношение. Дано да се смени политика и в това отношение.

 11. 11 Профил на cbd55596436
  cbd55596436
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А в Бавария ( която обожавам) - вечерен час и полицейски блокади!КАСКЕТИ, ФУРАЖКИ И КОМУНДЕТА! Нали другари либералчета?https://news.bg/int-politics/v-germaniya-blokada-i-politseyski-chas-v-bavariya-zaradi-koronavirusa.html
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Всички държави това правят. Не е ясно ти какво предлагаш.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Ъхъм, сички се втурнаха да затварят и изолират.
  Със закъснение от 3 месеца...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И софиянци сега къде ще разпускат ?Че и Великден отиде................
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  БПЦ искат всички да нацелуват чудотворните икони,

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#11] от "cbd55596436":

  Точно това предлагам, да ги следваме, а не да ми разтягат локуми за нарушени права, стадни имунизации и диктатури.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Явно ти е слаб интернета. Един приятелски съвет —> като натиснеш ”изпрати” изчакай известно време, не натискай веднага пак изпрати, защото при слаб нет, колкото пъти натиснеш, толкова пъти после ще се публикува написаното.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Когато колата се обърне, пътища много...

 20. 20 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Няма полицейски час, това си е добавено от сайта, който си дал.

  https://www.dw.com/en/coronavirus-latest-bavaria-announces-lockdown/a-52849294

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  До коментар [#15] от "EU defender":

  БПЦ е интересно, че беше затворила преди всички !
  Миналата сряда - 11,03 бях в Сопотския манастир / известен от ''Под игото '' и беше опасан с лента и на църквата пишеше ''КАРАНТИНА'' ???

  [email protected]
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Таман, ще се организира нещо като ”по стъпките на антифашистката борба” —> преодоляване на блокада и бягане от потерия 😉
  Който има партизански книжки в мазето да започва да чете.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Либерастовете оглупели от толерастия са готови да жертват здравето и живота на близки и роднини само да не са им нарушели правата да посещават фризьорските салони за да си епилират краката

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Когато тук започваха да се вземат първите мерки и да се измерва температурата на влизащите на сръбската и гръцката граница по БНТ имаше интервюта със сърби и гърци, които буквално ни се присмиваха.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  А самолетите летят и ръсят кемтрейлсове :-)

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Неутрално
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на hsi
  hsi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А в Бавария ( която обожавам) - вечерен час и полицейски блокади!КАСКЕТИ, ФУРАЖКИ И КОМУНДЕТА! Нали другари либералчета?https://news.bg/int-politics/v-germaniya-blokada-i-politseyski-chas-v-bavariya-zaradi-koronavirusa.html
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  някой ще са три месеца други като тебе цял живот под фуражка !!!

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#35] от "hsi":

  Стадният имунитет ви удря първо в мозъка 😉

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Весело

  Лесен......лесен......както винаги !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Турция да се моли да не затворим нашата граница за тежките им МПС - та и тировете, защото ще бъдат отрязани от Европа ! Друг е въпроса, че щом съседните държави си затварят границите за всякакъв вид транспорт, турските тирове така или иначе няма да могат да стигнат до много европейски държави ! Транспорта скоро ще бъде напълно блокиран и колко ще трае това положение, никой не знае със сигурност.......

 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Сърбите са ненормални да спират целия международен транспорт защото това са хранителни стоки ,хигиенни препарати и какво ли още не важно снабдяване. Само с плескавици и сливовица нЕма да изкарат както се очертава една година тежка инфекциозна вълна

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 40. 40 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Мерките, които предприема гръцкото правителство са полезни и беше крайно време. Пресилено е обаче решението на сръбското правителство, което ограничава навлизането на товарни влакове и товарни автомобили на територията на Сърбия. Зелен коридор през сръбска територия няма да има. Нашите, пък и другите чужди превозвачи ще трябва да преминават през Румъния. Интересно дали Сърбия ще допуска товарен транспорт към самата себе си?!

 41. 41 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Мерките, които предприема гръцкото правителство са полезни и беше крайно време. Пресилено е обаче решението на сръбското правителство, което ограничава навлизането на товарни влакове и товарни автомобили на територията на Сърбия. Зелен коридор през сръбска територия няма да има. Нашите, пък и другите чужди превозвачи ще трябва да преминават през Румъния. Интересно дали Сърбия ще допуска товарен транспорт към самата себе си?!

 42. 42 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#41] от "Voiko":

  Само аз ли чета, или нещо е променено в статията?

  "На територията на страната ще могат да влизат само товарни МПС. От 20 март престава да се движи и междуградският автобусен транспорт."

 43. 43 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Общо взето като гледам мерките у нас и в братска Сърбия са най- рестриктивни. Сравнението с Бавария е несравнимо предвид броя на заразените там.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  То вече и да затварят...

 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1936 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":Във Варна 😉
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Ми то, в морето нЕма коронавирус... :))))))))))

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1936 Весело

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":

  Трябва да четеш и след заглавието. Особено, когато журналята са се напънали да изкарат "новина"... Сърбите затварят само за хора, иначе товарите си вървят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK