"В Малайзия Бог е много важен" - поклонение създаде ново огнище на коронавируса

От събирането в джамията джамията "Сери Петалинг"

© Reuters

От събирането в джамията джамията "Сери Петалинг"Поклонниците спят в опаковани палатки пред джамията със златен купол, събуждат се преди зори, за да коленичат на редици молитвени килимчета, разположени в централната ѝ зала. През цялото време коронавирусът преминава незабелязан сред гостите.


Мюсюлманското събиране в края на миналия месец във внушителен комплекс в покрайнините на малайзийската столица Куала Лумпур се превърна в източник на стотици нови коронавирусни инфекции, обхващащи Югоизточна Азия.


Трийсет и четири годишен малайзиец, присъствал на събитието, почина във вторник, каза министърът на здравеопазването на Малайзия Адам Баба - първата смърт, свързана със събитието от 27 февруари на 1 март в джамията "Сери Петалинг". В него участваха 16 хил. души, включително 1500 чужденци.
От случаите на коронавирус, потвърдени в Малайзия, 673 (над 1000 към момента на публикуване на текста в "Дневник" - бел. ред.), почти две трети са свързани с четиридневната среща, каза Адам. Не е ясно кой всъщност е пренесъл вируса там.


"Ройтерс" разговаря с шестима присъствали и прегледа снимки и публикации в социалните мрежи, а профилите и доказателствата показаха няколко начина, по които епидемията може да се разпространи.


Домакините, ислямското мисионерско движение "Таблиги джамаат", започнало преди век в Индия, в понеделник прекратиха мисионерските си дейности, но не коментираха пряко събитието в Малайзия. "Таблиги джамаат" не отговори на искане за коментар. Джамията беше затворена във вторник и един гост каза, че е сред десетките поклонници, които все още са там под карантина. Обажданията към джамията останаха без отговор.


Куала Лумпур

© Reuters

Куала Лумпур


Малайзия планира да затвори границите си, да ограничи вътрешното движение и да затвори училищата, университетите и повечето фирми, тъй като се стреми да контролира епидемия на коронавирус. Всички джамии ще бъдат затворени за две седмици.


"Всъщност бях много изненадан, че (събитието) ще се състои", каза Сурачет Уай-асай, бивш тайландски депутат, присъствал там, дал отрицателна проба за коронавируса след завръщането си у дома. "Но в Малайзия Бог е много важен. Вярата е силна."


Кабинетът на премиера и здравното министерство отказаха да коментират събитието.


Хванати за ръце и с общи чинии


На препълнената сбирка, където автобуси извозвали гостите, за да спят на други места, присъствали граждани от десетки страни, включително Канада, Нигерия, Индия и Австралия, според списък, публикуван в социалните мрежи. Имало и граждани на Китай и Южна Корея - две държави с висок процент на коронавирусни инфекции.


Публикациите в социалните мрежи показват стотици поклонници, които се молят рамо до рамо в джамията, докато някои гости са публикували селфи, споделяйки храната си. Не е ясно колко гости са жители на Малайзия, но случаи, свързани със събирането, се появяват ежедневно в Югоизточна Азия.


"Седяхме близо един до друг", каза за "Ройтерс" 30-годишен камбоджанец, присъствал на събитието, от болница в провинция Батамбанг в Камбоджа, където се лекува след положителна проба за коронавируса в понеделник. "Държането на ръце по време на религиозната церемония беше направено с хора от много страни. Когато се срещнах с хора, държах се за ръце, това беше нормално. Не знам от кого съм се заразил", каза той и поиска да не бъде назован поради страхове от дискриминация в джамията му.


Властите обявиха, че всички джамии се затварят

© Reuters

Властите обявиха, че всички джамии се затварят


Никой от лидерите на събитието не е говорил за миене на ръцете, коронавируса или предпазни мерки за здравето по време на събитието, но повечето гости са мили ръцете си редовно, казаха двама гости. Миенето на ръцете и други части на тялото е част от ислямския ритуал. Друг участник от Камбоджа заяви, че гости от различни страни са имали общи чинии при сервиране на храна.


Само половината от присъствалите участници в Малайзия са се явили на тестове, каза здравният министър, като изрази опасения, че огнището от джамията може да е по-мащабно.


Бруней потвърждава 50 случая, свързани със събирането в джамията, от общо 56 случая. Сингапур потвърждава пет, свързани със събитието, Камбоджа - 13, и Тайланд - поне два. Виетнам, Филипините и Индонезия, общо 700 от чиито граждани са присъствали, разследват ситуацията.


Това, че голямото религиозно поклонение трябваше да се състои в момент, когато епидемията бе покосила 2700 души и се разпространяваше от Италия в Иран, предизвика критика. Повече от 182 000 души са заразени от коронавирус в световен мащаб, а 7165 са починали (над 240 хил. са потвърдените случаи към момента на публикуване, жертвите - вече над 10 хил. - бел. ред.).


"Безотговорно"


"Това събитие на "Таблиги (джамаат)" в KL (Куала Лумпур)... също може да доведе до регионален скок (в случаите) и беше безотговорно властите да допуснат провеждането му", заяви сингапурският дипломат Билахари Каусикан на страницата си във "Фейсбук". То не е единственото религиозно събитие, масово разпространило вируса. Хиляди случаи в Южна Корея са свързани със служба на църквата на Иисус "Шинчонджи" в град Тегу.


По времето на събитието в Малайзия страната беше в политически смут. Правителството беше от един човек в лицето на 94-годишния временен премиер Махатхир Мохамад, който напусна и временно бе преназначен на същия ден. Премиерът Мухиидин Ясин положи клетва като нов премиер на 1 март и забрани масовите събирания на 13 март. Преди това имаше само съвет от здравното министерство за свеждане до минимум на излизането на открито.


Някои присъствали защитиха събитието, казвайки, че по онова време ситуацията в Малайзия - която бе обявила 25 известни случая до 28 февруари - не е тежка. "Тогава не бяхме притеснени, тъй като тогавашната ситуация COVID-19 се оказа под контрол", казва Хузайфа Камазлан, 34-годишен преподавател по религия, базиран в Куала Лумпур, който е присъствал на събитието, но е дал отрицателна проба за коронавирус. Хузайфа каза, че някои от поклонниците, присъствали на събитието, отказват да бъдат тествани за коронавирус, като предпочитат да разчитат на Бог, за да ги защити.


Джамията "Сери Петалинг"

© Reuters

Джамията "Сери Петалинг"


Карим, 44-годишен малайзиец, присъствал на събирането и по-късно дал положителни проби за коронавирус, казва, че правителството е трябвало да го отмени. "Малко сме разочаровани, че само нас обвиняват за това огнище. Това мнение е несправедливо. Нямаше забрана за събирането ни", каза Карим, който даде само първото си име. "Сега съм загрижен, защото съм позитивен. Моля, помолете се за мен."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тези нямат общо с Бог...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Глейте след Великден какво става у нас???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тези нямат общо с Бог...
  —цитат от коментар 1 на Мизийски


  Да, те служат другиму.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на cbd55596436
  cbd55596436
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тези нямат общо с Бог...
  —цитат от коментар 1 на Мизийски


  Още един, сигурен че лапа правилната лъжичка... Браво...

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Добър пример за безумие в такава обстановка. Дано да послужи за урок на други.

 6. 6 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Невежеството е доста тясно свързано с религията и фанатизма ....каквито и доводи да му предоставиш , той...невежата си знае какво му е казал пророка , или фюрера.....

 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Тези нямат общо с Бог...
  —цитат от коментар 1 на Мизийски


  Нито една аврамистична религи няма.

 8. 8 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Човешки жертвоприношения в името на Алах!
  Алаку Акбаррр!!!!! Алаку Акбаррр!!!!! Алаку Акбаррр!!!!! Алаку Акбаррр!!!!! Алаку Акбаррр!!!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=Cc-t3IXaVn0&t=3s

  Да кажем не на педерастията!
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Да се чудим да ги съжаляваме ли, да им завиждаме ли? Лошо, може би и застрашаващо животът им е че вероятно ще се заразят. Но пък накуп и наведнъж оцелелите ще придобият имунитет.

 10. 10 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Глупостта не прощава...

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Мбого голям ферман....

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Дали нашата държава ще се наложи да въвежда ред в църковните дела?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#7] от "blaf":

  то и бог няма :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  за съжаление не минава и като ествествен подбор, защото покосява възрастните, които вече са след репродуктивна възраст...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#13] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Точно там е разковничето на въпроса - какво е Бог? Повечето хора имат примитивните аврамистични представи за Бог.

 16. 16 Профил на smz59503931
  smz59503931
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ами бог си ги иска при себе си - нали за това се молят! Интерсно уж как всички мразят властите, пък чакат те да им казват какво да правят!

 17. 17 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "smz59503931":

  недей така има и свободолюбиви, за тях всяка намеса е признак на злото и унищожението

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK