Може ли да държавата да следи през телефона дали се спазва карантината

Може ли да държавата да следи през телефона дали се спазва карантината

© Valentyn Ogirenko, ReutersМоже ли държавата да следи дали гражданите под карантина я спазват, като вземе от мобилните оператори данните за местоположението на телефоните им? С една дума - може. Но поне на хартия това ще важи само за тези хора, които не спазват наложената им карантина.


Идеята беше приета окончателно в петък (20 март) като част от закона за извънредното положение, свързан с коронавируса. Тя предизвика много спорове в зала и беше изместена за гласуване последно, от БСП настояваха текста да отпадне, защото подобни действия са възможни със санкция и контрол от съда. Накрая малко след 22 часа народните представители одобриха предложението за следенето на местоположение чрез мобилните телефони, като вносителят Димитър Лазаров от ГЕРБ каза, че при необходимост то ще се прилага месец, два или три след отмяна на извънредното положение. Според текстовете, които бяха гласувани, тази възможност


ще важи само за тези граждани, които са поставени под карантина, но отказват да я спазват или са я нарушили
Ако тълкуваме текста, който предизвика спорове - това означава, че ако полицията не ви открие на адреса, на който сте под карантина - може да започне да ви следи чрез данните от телефона ви. Това ще става веднага без съдебна санкция. Тези данни ще се предоставят на МВР.


Финалният текст на разпоредбата ще бъде най-ясен след публикуването на закона в Държавен вестник през следващите дни, защото той беше предложен от ГЕРБ на второ четене на проекта в комисия (без да е внесен по надлежния ред) и редактиран и уточняван в зала. Предстои законът да бъде потвърден (или върнат) от президента и след публикуването ще може да се прецени дали депутатите са предвидили всички изисквания и гаранции, за да се избегне злоупотреба със следенето и(ли) превишаване на правомощия.


Темата, ограниченията и изискванията по нея са много чувствителни и е проблем, че поправката беше внесена и приета набързо без ясни мотиви и коментар от експерти. Защото в случая става дума да се даде достъп на МВР до информация за здравния статус на потребителя, както и къде се намира.


Детайли как точно ще се извършва следенето - засега няма. Включително и на често повтаряния през последните дни от потребителите въпрос "а ако човекът под карантина си остави телефона вкъщи". Според последните официално съобщени даннни преди дни, под карантина в България бяха около 3000 човека (при заразени малко над 100), но те сигурно са се увеличили (инфектираните към 21 март сутринта вече са 142).


И от трите национални телекома - A1, "Виваком" и "Теленор", отказаха в петък да коментират пред "Дневник" темата преди промените в закона да бъдат приети.


Международни препоръки и изисквания


Властите първо би трябвало да опитат да обработят анонимно данните за местоположение - тоест така, че потребителите, чиято информация се обработва, да не могат да бъдат реидентифицирани, предупреждават от Европейският комитет за защита на данните (EDPB). Това е независим консултативен орган, който издава насоки и препоръки за защитата на личните данни.


Ако това не е възможно, Директивата за е-неприкосновеност от 2002 г. позволява на държавите-членки да въведат законови мерки в защита на обществената сигурност. При този случай обаче държавата пак е задължена да приложи адекватни мерки за защита - например възможността потребителите или доставчиците на услуги да потърсят правата си в съда.


Властите ще трябва да спазват и принципа за пропорционалност - да прилагат винаги най-малко интрузивните мерки, като взимат предвид специфичната цел, която трябва да бъде постигната. "Тоест, "следенето" на индивиди (или обработката на неанонимизирани данни за локация назад във времето) може да се смята за пропорционално при изключителни обстоятелства и в зависимост на конкретните характеристики на обработката. Независимо от това то трябва да бъде обект на усилени проверки и защити, за да се гарантира, че се спазват принципите за защита на данните", е позицията на комитета.


Българското законодателство: кой и как има право да събира данни за местоположение


"Дневник" се свърза и с българската Комисия за защита на личните данни, която изпрати отговори от името на председателя Венцислав Караджов с уговорката, че те са във връзка със сега действащите законодателни норми.


Анализ на специалното законодателство по повод на извънредното положение може да се направи едва след оповестяване на окончателните текстове и законодателните изменения, подчертават от КЗЛД.


Според Закона за електронните съобщения (ЗЕС) искане за местонахождение могат да отправят институциите, натоварени с противодействието, разкриването, наказателното преследване, но и предотвратяването на извършване на престъпления (ДАНС, МВР, Военна полиция, Държавна агенция "Разузнаване", КПКОНПИ, Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" към МВР) и на органите, натоварени с установяване на местоположението на лице в случаите на бедствия и аварии.


Венцислав Караджов, КЗЛД.

© Надежда Чипева, Капитал

Венцислав Караджов, КЗЛД.


Това се прави с мотивирано искане, като за всички такива искания се води нарочен регистър. Разрешение се дава след провеждане на охранително производство пред териториално компетентния районен съд до 24 часа от постъпване на искането. За тези разрешения или откази също се води регистър към съответния съд. В случаите на непосредствена опасност, предприятията, предоставящи електронни съобщителни услуги, изпълняват директно искането, а последващото разпореждане на съда валидира осъществените до момента действия.


Ролята на GDPR


Общият регламент предвижда изключения в защитата на данни в чл. 9, посочват от КЗЛД: ако "обработването е необходимо от съображения от обществен интерес в областта на общественото здраве, като защитата срещу сериозни трансгранични заплахи за здравето или осигуряването на високи стандарти за качество и безопасност на здравните грижи и лекарствените продукти или медицинските изделия, въз основа на правото на Съюза или правото на държава членка, в което са предвидени подходящи и конкретни мерки за гарантиране на правата и свободите на субекта на данните, по-специално опазването на професионална тайна".


В контекста на въведеното с решение на Народното събрание на Република България извънредно положение за справяне с трансгранична заплаха от зараза с коронавирус, очевидно обработването на тези чувствителни данни е допустимо, при предвиждане на съответните гаранции за ограничаване на обработването съобразно целите му, сроковете за съхранение на такива данни и заличаването им след отпадането на необходимостта от тях. Това налага и приемането на специални норми, гарантиращи законосъобразност на обработването на данните, което именно се прави в настоящия момент, казаха от институцията.


Какви са наказанията


В сегашната правна рамка в зависимост от конкретното нарушение, санкциите варират от 2 000 до 25 000 лв., а при повторно неизпълнение на разпореждане за достъп в определения срок може да достигне 50 000 лв.


Извънредното положение


Общият регламент, както и директивата за електронна неприкосновеност имат ограничено действие в условията на извънредно положение, особено в контекста на заплаха върху живота и здравето на лицата, обясниха още от КЗЛД.


Самият GDPR предвижда ограничения в правата на субектите на данни в извънредни случаи, но при наличието на основание за това и при предвиждане на гаранции срещу злоупотреба с личните данни.


Начин да се гарантира защитата на данните е приемането на специално законодателство, в което да се предвидят конкретните цели за обработването на данните, категориите лични данни, обхвата на въведените ограничения, периодите за съхранение. В този смисъл са и нормите в директивата за електронна неприкосновеност, която предвижда в чл. 15 възможността държавите-членки на ЕС, чрез специален закон, да въведат мерки за защита на общественото здраве. Обсъжданите в момента законодателни промени следва да отчетат тези особености на обработването на личните данни и да предвидят правила, гарантиращи правата на субектите на данни.


Как го правят в други държави


Италия даде на службите за гражданска защита разширени правомощия да обработват лични данни в периода до 30 юли с възможност за удължаване. Така страната вдигна ограниченията върху споделянето на данни "необходими за осъществяването на гражданската защита", сред които генетични и биометрични данни, здравословни данни, данни за сексуалната ориентация или сексуалния живот и престъпленията.


Фотогалерия: Живот в заразната червена зона на Италия >


Франция разреши трансфера на данни към "всеки партньор, участващ в контрола, превенцията и оценката на епидемията, особено Главния директорат по здравеопазването". Хората ще имат право да възразят на преноса на данните им и да поискат те да бъдат изтрити. Заложено е и изискване администраторите да се придържат към "строго необходими за постигането на целите на съответния партньор" данни и те да бъдат задържани само за максимум една година след изпълняването на съответната цел.


Германският закон за защита на личните данни разрешава обработката на деликатни категории данни "при обществен интерес в областта на обществото здраве, например защитата срещу сериозни трансгранични заплахи за здравето".


Повече за приетото в закона за извънредното положение - тук.
Данаил Кирилов: Възможно е да има нарушение на права на гражданите - тук
Чия воля изпълнява министър Кирилов с искането за ограничаване на права - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Ако си " забравя" телефона у нас? Ще хванат на босия цървулите.

 2. 2 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Фанах короната! Ама, не трябва да ходя при личния лекар. Болничен кой ще ми даде? Щото без болничен в понеделник отивам на работа: нема мърдане!

 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Голям проблем. Аз като искам да наруша карантина сякаш не мога да изляза без телефон. Глупост след глупост

 4. 4 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Може да си изключиш телефона (падна ми батерията), може да го "забравиш" и да излезеш без него, може да оставиш друг да отговаря, ако евентуално някой звънне....
  Начини много ....

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  " Ако тълкуваме текста, който предизвика спорове - това означава, че ако полицията не ви открие на адреса, на който сте под карантина - може да започне да ви следи чрез данните от телефона ви. Това ще става веднага без съдебна санкция. Техните данни ще се предоставят на МВР."

  Това беше една от целите при създалото се извънредно положения ! Следене по усмотрение на МВР - то, без санкция от съда ! Извънредното положение се удължава - следенето също !

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Е все пак телефона не е имплантиран. Все още.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Фанах короната!
  —цитат от коментар 2 на Митко Палаузофф


  Не се казва "фанах короната", а "сложих короната". :))

  Да ни е честит ББ (Биг Брадър).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Аз откаткто имам мобилен телефон все съм си вкъщи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  " Е все пак телефона не е имплантиран. Все още."

  Да, но когато почти всичко ти минава през него, често няма как да се разделиш с смартфона, освен ако не искаш да хванеш гората, разбира се !

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Ако продължават с простотиите, хората ще предпочетат короната... Такива нещица много се обичат от диктаторчетата.

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Ако продължават с простотиите, хората ще предпочетат короната... Такива нещица много се обичат от диктаторчетата.

 12. 12 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  В Китай не само чрез телефона, ами всички охранителни и други камери по улицата следят и използват последния най-мощен софтуер за разпознаване на лица, за да следят всички.

 13. 13 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  99% от хората го използват все още само за говорене и като.интернет браузер. А и за игрички. Все неща без които можеш да минеш за изеестно време.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Може грънци. Това няма да мине в никой съд, а 5 год затвор без съд....все още не ми се вярва да сме стигнали до там. Ако пък сме, то това е най-малкия ни проблем

 15. 15 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Стига с тази параноя де! Няма операционна система за телефон, чрез която да не може да се следи къде точно се намира той. Например Гугъл те следи постоянно. А никак не е трудно системата да се хакне.
  Параноята, според мен, е в това, че просто не е възможно технически да се следят милиони хора. Няколко е доста по-лесно.

 16. 16 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#4] от "juk35625824":
  "Може да си изключиш телефона (падна ми батерията), може да го "забравиш" и да излезеш без него, може да..."

  Може, например, да го вържеш за някоя по-едра птица. Акъла им ще се вземе. Като онези патоци в "Мисия Лондон".

 17. 17 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Има и други варианти... Едни неща, които ги слагат на хората под домашен арест, които започват да пращат сигнал, когато човек излезе от устроените граници :)

 18. 18 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Има и други варианти... Едни неща, които ги слагат на хората под домашен арест, които започват да пращат сигнал, когато човек излезе от устроените граници :)

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#15] от "charlesdegaulle":

  В правова държава, никой няма да приеме факта, че телефонът ти е бил някъде, като доказателство че и ти си бил там. Ще трябва да ти пратят полиция и да те хване на място, или просто да излезеш без телефон. Премъдрост пожарникарска

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Да те следят посредством телефона е съществувало винаги като вариант.
  Възможността е налична именно заради такива ситуации, като тази с Корона вируса.
  Може да се намери начин да заобиколиш една карантина, въпросът е как да бъдем дисциплинрани и да се съобразим с ограниченията в името на нещо по-важно...

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Любопитно

  Щом работодателите могат, защо държавата да не може?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Накратко - не може, освен ако не се запише в закона, че всеки е длъжен да си носи телефона зареден на поне 99%. Това обаче ще бъде още по-голямо осиране на осраните ни депутати и да - пак няма да могат да следят хората, които просто ще казват че нямат телефони. Тук мястото да кажем, че ако някой си мисли, че може да ни "върне" в 1984 г. жестоко ще си изпати.

  Глупаците в парламента и онези глупаци, които им дават тези тъпи съвети трябва веднага да бъдат изхвърлени в кенефите.

  Имаше един филм (май беше някоя от сериите на "Умирай трудно") в който проследявания остави проследяващото устройство в такси в Ню Йорк и си хвана пътя. Те така, глупаци депутати и глупаци милиционери :)

  ГЕРБидж БОКОлуци

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  .....Това беше една от целите при създалото се извънредно положения ! Следене по усмотрение на МВР - то, без санкция от съда ! Извънредното положение се удължава - следенето също !
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Извинявайте, не от любов към спора, ама доста е наивно да си мислите, че сега, който се интересува - пък дори и МВР - не може да Ви следи чрез телефона Ви.

  То самият главен прокурор размахва някакви записи правени по неизвестно какъв бандитски начин Вие сте седнали да се кахърите, че някой ще научи къде щъкате. Което не би трябвало да Ви тревожи особено освен ако се криете конкретно от някого - нали не забравяте, че където и да отидете дори без телефон Ви виждат множество очи - и човешки и електронни.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  " Извинявайте, не от любов към спора, ама доста е наивно да си мислите, че сега, който се интересува - пък дори и МВР - не може да Ви следи чрез телефона Ви.

  То самият главен прокурор размахва някакви записи правени по неизвестно какъв бандитски начин Вие сте седнали да се кахърите, че някой ще научи къде щъкате. Което не би трябвало да Ви тревожи особено освен ако се криете конкретно от някого - нали не забравяте, че където и да отидете дори без телефон Ви виждат множество очи - и човешки и електронни."

  Напълно съм съгласен !

 26. 26 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Гневно

  До коментар [#17] от "Ramon Asvalda":

  Знаеш ли кога ще им позволя да ми сложат гривна? Никога! Нека се опитат да ме съдят! Не - аз ги съсипя в съда!

 27. 27 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Гневно

  Връзката прекъсва. Да се чете: Не - аз ще ги съсипя в съда!

 28. 28 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#26] от "murry":

  Когато човек не желае доброволно да се изолира и е риск за обществото, какво друго решение ? Третия вариант е китайския... Хвърлят те там в онези прословути "болници" дето ги направиха и честно казано по добре да те гръмнат, защото чувам страшни неща... Как нямало тоалетни, чиста вода, лекарства и доктори. Осъден на смърт, живи хора между болни...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 336 Неутрално

  В правото съществува базов принцип на неизменна корелация между права и задължения, и когато при извънредни обстоятелства се предоставят разширени правомощия, то към тях се закрепва и засилена санкция за злоупотреба.
  В нашия случай притежателите на властта се възползваха от първия компонент, а втория лежерно пропуснаха.

  Не ща да влизам у затвора!
 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Има и други варианти... Едни неща, които ги слагат на хората под домашен арест, които започват да пращат сигнал, когато човек излезе от устроените граници :)
  —цитат от коментар 17 на Ramon Asvalda

  Гривните на Цецка. Колко ли са останали достатъчно в държавния резерв? Ами ако от произведени 0 са използвани 0?

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Големия брат те гледа.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Весело

  Движете се само в теле-клетката! Стйте си в клетките!

 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 519 Неутрално

  В правото съществува базов принцип на неизменна корелация между права и задължения, и когато при извънредни обстоятелства се предоставят разширени правомощия, то към тях се закрепва и засилена санкция за злоупотреба. В нашия случай притежателите на властта се възползваха от първия компонент, а втория лежерно пропуснаха.
  —цитат от коментар 31 на Кypoна вируса

  Много често случаите, когато в България се се пропуска втория компонент ги установява един друг съд. Следват присъди срещу България, изразяващи се в финасови санкции. Разходите се поемат от данъкоплатците.

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 519 Неутрално

  В правото съществува базов принцип на неизменна корелация между права и задължения, и когато при извънредни обстоятелства се предоставят разширени правомощия, то към тях се закрепва и засилена санкция за злоупотреба. В нашия случай притежателите на властта се възползваха от първия компонент, а втория лежерно пропуснаха.
  —цитат от коментар 31 на Кypoна вируса

  Може ли да се приеме, че между втората и третата сричка в псевдонима Ви има интервал? Към кого е насочен? Не интервалът.

 37. 37 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Весело

  Може ли да държавата да следи през телефона дали се спазва карантината

  Разбира се, че може. И го прави.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 38. 38 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  Е все пак телефона не е имплантиран. Все още.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  Не е нужно да се имплантира телефонът. Имплантират всекиму по един чип (ама не на 3 мм под кожата, а някъде уньетре в гръдния кош) и 'Оп'ла-биг брадър знае къде си 24/7!
  До коментар [#6] от "EU defender":

  ----
  Има и други варианти... Едни неща, които ги слагат на хората под домашен арест, които започват да пращат сигнал, когато човек излезе от устроените граници :)
  —цитат от коментар 17 на Ramon Asvalda


  ТОЧНО ТОВА си помислих и аз, като подходящ начин да се следят САМО поставените под карантина. А те в България не се десетки хиляди, а броени десетки/стотици (не помня). Временно средство, доказано ефикасност и не особено скъпо. И след като наложат ЯКА глоба на първите 10-15 нарушителя (и разпостранят това барабар с имената им по медиите) останалите мераклии ще си налягат парцалите в карантината!
  До коментар [#17] от "Ramon Asvalda":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 39. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Весело

  Пак ще го напиша :
  Стойте си в клетките, за да не ви сложат в общия кафез!

 40. 40 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 336 Неутрално

  В Москва отклонила се от карантина московчанка е била заловена в метрото час и половина след като е напуснала дома си, въпреки, че не е носела мобилно устройство.
  Явно има и други начини да се установи местонахожедението (напр. спътниково заснемане и т.д.).
  В Китай също отколонилите се от карантина са били откривани незабавно и залавяни.
  Проблемът е, че сега никой не може да ги открие.

  Не ща да влизам у затвора!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Неутрално

  По време на чума през вековете ,по богатите са се изолирали .Имали са парите и замъците.Авторите на тази публикация,явно имат същото желание.През чумата никой не е знаел къде са,а,сега не става.Та така.А- простолюдието кой остане.

  Ръй! Ръй!
 43. 43 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Твърдо съм против всякакви гривни и проследявания.
  Не ме притеснява толкова, че Гешев може да разбере във всеки един момент къде се намирам.
  Притеснявам се, че жена ми може да разбере.

  Не ща да влизам у затвора!
 44. 44 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Предвижването по време на извънредно положение не е престъпление. Проследяването на движението ви по време на извънредно положение е престъпление.
  Оплачете се на Цветанов!

 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Веднъж полицай, винаги полицай. Само полицейщина им е в главите на нашите комсомолци! И болшинството от панираните българи подкрепят полицейщината.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Твърдо съм против всякакви гривни и проследявания. Не ме притеснява толкова, че Гешев може да разбере във всеки един момент къде се намирам. Притеснявам се, че жена ми може да разбере.
  —цитат от коментар 43 на Кypoна вируса

  Можете да игнорирате всякакви гривни и други средства и методи за проследявания. Но едва ли ще е достатъчно, ако съпругата Ви е абонирана за бюлетина на агенция ЕЖК. А в агенцията на длъжността ЕЖ работят съседки, колежки, познати и т.н. Светът е голям, спасение няма.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Весело

  До коментар [#28] от "Ramon Asvalda":

  "Когато човек не желае доброволно да се изолира и е риск за обществото, какво друго решение ?"

  То пък, когато се изолира доброволно (не ходи на работа, не плаща осигуровки), пак е "риск за обществото", дори прост-съюзите са го обявили за престъпление срещу обществото.
  Когато пък обществото изолира здрав човек … в концлагер, го броят за хитлерист, сталинист и ще следва нов холокост.
  Има и други решения - пръскане срещу инсекти/щъкащи. Достатъчно е общината да обяви, че е пръскала с противирусни препарати (увреждащи "домашните любимци") Борисовата градина, и я брой за изпразнена за поне 48 часа.

 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Във Франция е така.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#12] от "vankata1":

  Кой софтуер?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Навремето Велко Верин от "Свободна Европа" говореше за МИЛИЦИОНЕРОСОЦИАЛИЗЪМ.
  А сега какъв милиционероизъм е?

 53. 53 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Сменяш сим картата, с тази на някой близък, не е много сложно. Виж милиционерите не могат да се сетят за подобна възможност, но те както знаем до един са титани на мисълта!

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  както и друг път съм ви казвал, либерто-комундетата ще превземат света под претекст за спешност от карантина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Къде отиде непрокосновеността на личните данни, къде отиват гражданските ни права? Дюшеш им дойде на управлчващата шайка този вирус, за да ни отнемат правата и да ни сведат до нивото на безсловесен добитък, какъвто бахме в близкото минало.

 57. 57 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 559 Неутрално

  МИЛИЦИОНЕРЩИНИ , ОТ ТЪПО ПО .............

 58. 58 Профил на Кирил Върбанов
  Кирил Върбанов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Оставаш си телефона у вас и всичко приключва. Нека не мислим над непродуктивни сценарии.

 59. 59 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Има ли закон който да ме задължи да нося телефона със себе си?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Веднъж полицай, винаги полицай. Само полицейщина им е в главите на нашите комсомолци! И болшинството от панираните българи подкрепят полицейщината.
  —цитат от коментар 45 на Таралеж


  ДА - една част ВИНАГИ подлрепя "мероприятията на народната власт"
  ... после те тия СЪЩИТЕ я свалят и подкрепят следващата власт !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Къде отиде непрокосновеността на личните данни, къде отиват гражданските ни права? Дюшеш им дойде на управлчващата шайка този вирус, за да ни отнемат правата и да ни сведат до нивото на безсловесен добитък, какъвто бахме в близкото минало.
  —цитат от коментар 56 на proza


  никога не е имало неприкосновеност , освен ако не си оперативно безинтересен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#58] от "Кирил Върбанов":

  Звънят ти на телефона и ако не отговаряш, значи си нарушил карантината. Можеш да кажеш, че си заспал дълбоко или си бил под душа, но ако след няколко позвънявания не вдигнеш, сигурно ще тръгнат да те търсят. Предполагам, че това се отнася само за хора, които са с положителни тестове, а не всички, които са под карантина, без да имат симптоми и без да им е правен тест..

 63. 63 Профил на Марин Маринов
  Марин Маринов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да мисля, че Държавата трябва да може да прави всичко по конституция, а в случаите като настоящия Държавата е задължително да прави всичко необходимо за населението без значение на мен на теб и други дали ни харесва.

 64. 64 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Ами може да върнеш 2 седмици назад, да видиш кой е бил на ски в тоя период и да видиш къде е сега, за да планираш ресурс например.

 65. 65 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Ама какво означава - отказват да я спазват?

  Като отказват, ще бъдат настанени принудетелно и под ключ в определена за това сграда.

  Така се прави и с всякакви други заразно болни.

  Не може да откаже да вземе мерки срещу социално значима болест.

  И кво от това, че ще се следи телефона, като пак ще зарази един куп души?

 66. 66 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#53] от "fio41315648":

  Това значи твоят близък, с когото си си сменил картата, да стои у вас и да не излиза.

 67. 67 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Значи истина ли е лъжа ли е на жената колежка.
  Синът и се прибрал от чужбина и бил под карантина.
  Тя твърди че му се обаждат няколко пъти на ден и го карат да излиза на терасата.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#67] от "dedoliben":

  Да, така е. Или да махнеш на полицаите от прозореца, които стоят долу, на улицата.

 69. 69 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Другата седмица ще спрат и интернета.
  От крадци морал и законност не очаквайте.

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#50] от "hamiltonf":

  И кво като там е така?

 71. 71 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Нахално и непродуктивно…...както , повечето от мерките , защото има и по-умни хора !
  Няма нормален човек , който да е против мерки срещу подобна епидемия , но се мисли преди това , а не когато дойде бедата ! Може би е правилно , някои да изпият до дъно горчивата чаша , но пак ще е само за сметка на обикновените хора...Как не се чу поне един (а) да си направи самокритика за пропиляните дни след заразата в Китай.....Мълчание , светът бил закъснял , значи си има оправдание.....Невероятно самочувствие за единственост......Ами това какво означава , ами , че не ставате за такава работа.... Сещате се за баба си , какво е правила , щом някой ви каже , а вас ви е отгледала онази " червената " баба , а тя е по-новите технологии.....Нахално е , не намирате и сами това ? Колкото до телефоните...и какво , ще ги глобявате хората, защото те са виновни заради останалите ? По-добре е да се възпитават хората , ама има ли кой да го е направил...…..

 72. 72 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Платформите за следене на мобилни телефони трябва да са публични. За да следим контактните си лица и да подаваме сигнали към прокуратурата, де.

 73. 73 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз не виждам какъв е проблема да стоят хората под карантина?
  Ами това е за здравето на самите вас дори и да не умрете може да получите здравни проблеми с дишането и белите дробове. Ако спазвате карантината така както се изисква заразата ще изчезне много по бързо ако не (както си в Италия) ще ч карате още дълго. Не забравяйте че за пушачите това е почти смъртоносен вирус.

 74. 74 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  При извънредно положение и със разрешението на прокурор и съдействието на
  на оператора. А основната функция на GSM системата е точно такава като
  се движиш да те прехвърля от клетка на клетка !!!

 75. 75 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Смартфонвируса, който отдавна вече зарази човечеството(прогресивното, де), се оказва далеч по- устойчив от короната... 🙄

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 76. 76 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Стига с тази параноя де! Няма операционна система за телефон, чрез която да не може да се следи къде точно се намира той. Например Гугъл те следи постоянно. А никак не е трудно системата да се хакне.Параноята, според мен, е в това, че просто не е възможно технически да се следят милиони хора. Няколко е доста по-лесно.
  —цитат от коментар 15 на charlesdegaulle


  Параноята я насаждат/ха умишлено, в западното общество, за да могат да му всяват страх, от социалистическите страни, и по този начин да го контролират.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 77. 77 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Twitter обяви нова цензура за коронавирус туитове": https://youtu.be/PV5LFFb-t5Q

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 78. 78 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Андешковци, следкато има закон той трябва да се спазва, хубав - лош той трябва да се спазва. Итализаниха много хитри затова плащат жестото.Видях славните който се разхождито без маски се разкарваха междеу колегите си въображаваики са богопомазани, и дават лош пример в това число и председатеката на Народното събрание, не за първи път е забравила, че трябва да е за пример и образец.


 79. 79 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Платформите за следене на мобилни телефони трябва да са публични. За да следим контактните си лица и да подаваме сигнали към прокуратурата, де.
  —цитат от коментар 72 на yavooor


  Интересно. По време на репресиите в СССР(Большая чистка- 1937-38), ЧЕТИРИ(4) милиона ДОНОСИ са подадени, и резултата го знаем... Дано сега не изиграят подобна роля!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "кой и как има право да събира данни за местоположение"
  Знаем кой и как. Кой ти гледа законодателството.

 81. 81 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Хем могат да ни следят, хем го правят. През седмицата ходих с влак до Враца, каква беше изненадата ми, когато получих съобщение, че "след 7 минути влака за Видин пристига на 3-ти коловоз", тъкмо си бях купила билет. Ужас, човек дори не може да "кръшне" :).

 82. 82 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 37 Гневно

  До коментар [#1] от "Doge":

  По-добре flight mode, щото може да ти притрябва. Пълна глупост е този текст. Поердната!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Който реши да извършва нарушение ще си остави телефона вкъщи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 85. 85 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#76] от "margin call":

  Смърт на американското БКП!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK