Нидерландия във времето на коронавируса: цветя и хляб за хората на първата линия

Нидерландия във времето на коронавируса: цветя и хляб за хората на първата линия

© Associated PressИва Тончева е дългогодишен журналист в БТА и кореспондент на радио Би Би Си за България. Блокадата на Европа заради коронавируса я завари в Нидерландия. За "Дневник" тя разказва за обстановката и настроението в страната.


В криза като тази едно от първите неща, които хората спират да купуват, са цветята.


Нидерландските производители са намерили решение: доставили са непродадените си цветя на болници и социални домове, за да оцветят живота на тези, които не спират да работят, за да продължи обществото им да функционира. Това е в допълнение на инициативата лекари и медицинските сестри бъдат аплодирани.

С хаштаг #коронапомощ (#CoronaHulp) нидерландците взаимно се вдъхновяват да правят нещо добро в това трудно и за тяхното общество време, водени от идеята че "животът не е само опашки за тоалетна хартия и замразена пица, a човещината и добротата са това, което трябва да ни движи".


Нидерландия е един от световните производители и износители на цветя и ударът на коронавируса върху този сектор е огромен: продажбите са спаднали драстично, въпреки че цените са намалели двойно. Търговията е замряла и много фирми ще фалират без помощта на банки и правителството. Прогнозите да загубите на сектора в идните два месеца са 5 млрд. евро. Организациите на производителите търсят подкрепа от правителството за спешен фонд. Гордостта на цветарския бизнес на Нидерландия - паркът за пролетни цветя Кукенхоф - не отвори на 21 март, каквато е традицията.


Кукенхоф

Кукенхоф


Правителствени помощи и търпение


Правителството обяви подкрепа и дори разшири схемата за помощ на фирми да плащат 90% заплатите на работниците си, които трябва да бъдат уволнени, както и за фрилансъри, чиито приходи пресъхват. Помощта обхваща и хора на т. нар. нулев договор (на повикване).


Още при първото обявяване на мерките 78 хил. фирми са кандидатствали, което е довело до сривове в системата и наложи властите да призоват за търпение. Има самонаети, които казват, че все още дори не могат да направят разговор: на телефонната линия пред тях са над 25 души и би отнело два-три часа да ги свържат.


Правителството разшири кредитните възможности за малките и средните предприятия. Фрилансърите по-лесно ще обявяват връщане на признати разходи, когато договорите им бъдат прекратени. Предупрежденията обаче са, че нещата няма да тръгват бързо и трябва да проявят търпение, преди да започнат да кандидатстват за помощ. И фирми, и самонаети могат да забавят плащането на данъци, без да ги грозят глоби.


На компании от най-силно засегнатите сектори - хотелиерство, туризъм и култура, ще бъдат изплатени по 4 хил. евро. Общият пакет помощ достига до 20 млрд. евро за идните три месеца, но окончателната сметка ще е ясна по-късно, когато се види колко фирми ще кандидатстват. В следващите месеци правителството възнамерява да заеме допълнително между 45 и 65 млрд. евро, за да може да изпълни мерките си срещу коронавируса.


Без опашки, но и без ... тоалетна хартия


Така изглежда мястото за редовния пазар в Ротердам. #ПразенГрад

© Карола Бустен Схолтен

Така изглежда мястото за редовния пазар в Ротердам. #ПразенГрад

Настроенията за масово изкупуване на храни стигнаха и до Нидерландия. Тук то се нарича "запасяване като хамстер". Оборотът на супермаркетите миналата седмица по официални данни беше 996,3 млн. евро, което е с една трета повече в сравнение със същия период на миналата година. Един от супермаркетите дори обяви, че оборотът му е с 11% повече от коледните пазарувания.


Нидерландците пазаруват без опашки, методично, възпитано, давайки си вид, че е обикновен пазарен ден. Изкупуват предимно евтините марки, но това не е необичайно - нидерландците не си падат по скъпото. Рядко могат да се чуят оплаквания от рода на "Къде е любимият ми хляб?", по-често - за това дали се спазва препоръчаната дистанция от метър и половина.


И въпреки призивите на министри и магазини да не се купува като за последно, защото има достатъчно храни, все още има празни или бързо изпразващи се лавици: най-много се купуват хляб и тестени изделия, ориз, паста и супи, почистващи препарати, минерална вода, зеленчуци, консерви. Положението бързо се подобрява, но все още няма тоалетна хартия. Премиерът Марк Рюте преди няколко дни отиде в супермаркет и каза, че страната има тоалетна хартия за 10 години напред, но явно трябва още време и засилени доставки, за да се уталожат хамстерските чувства за чувствителната стока.


Междувременно две партии, една от които е 50+ (да, има и такава тук!), излязоха с призив към супермаркетите да организират на възрастните и уязвимите хора специално време за пазаруване. Възприет бе един час рано сутрин, преди да започне натовареното време, като под възрастни разбират 70+. В Нидерландия често се пазаруват онлайн хранителни продукти срещу неголяма заплащане, като при определена сума дори е безплатно. Макар и за кратко, всичко бе запълнено за седмици напред. Вече се нормализира, но има максимум на поръчка - 250 евро.


И за дрогериите времето на коронавируса е "златно" - те отчитат с 20 процента по-големи продажби от това време на миналата година, като са продали 238% повече гел за ръце. За магазините за алкохол увеличението е незначително - 0.9 процента нагоре.


За лекарите: ръкопляскания, но и пресен хляб


Медицинска сестра сподели в социалните мрежи, че дни наред не може да си купи пресен хляб. Дългите часове работа на лекари и сестри, а и на хора с други важни в този момент професии, означават, че често супермаркетите са затворени, когато отиват на работа, а рафтовете им са празни, когато се върнат. Това веднага породи инициатива, подета от актьор в Амстердам: здравните работници пращат мейл до туитъра на магазина, а доброволци се грижат да им бъдат заделяни продукти.


Медицинските сестри, както и пожарникари, боклукчии, заетите в обществения транспорт и веригите за храни - от производство до доставки, бяха определени от правителството като критично важни за тази ситуация на криза. Всъщност такъв списък винаги е имало, сега го актуализират. Те обаче са на най-ниското стъпало по заплащане и както членове на парламента отбелязаха, "трябва да го запомним, когато следващият път обсъждаме увеличаване на заплащането им".


От седмица всички училища и центрове за грижи за деца в страната затвориха. Барове, ресторанти, спортни клубове и публични домове също трябваше да затворят. В деня, когато новината бе огласена, пред т.нар. кофишоповете, където свободно се продава марихуана за лично ползване, се извиха опашки, далеч по-дълги от тези в хранителните магазини. Стигна се до компромис: клиентите нямат право да сядат вътре, но могат да си вземат доза за вкъщи.


Опашка пред кофишоп в Амстердам на 15 март

© Associated Press

Опашка пред кофишоп в Амстердам на 15 март


И тук на правителството се налага да излиза с призиви: ако сте с кашлица или настинка, не излизайте от дома си, а тези, които излизат, да спазват отстояние. Дори и премиерът Марк Рюте излезе с този призив в петък: "Все още виждам хората отново да са заедно. Позволено е, но спазвайте разстояние 1,5 метра един от друг". А в неделя всички - дори и аз на българския мобилен телефон - получихме такъв смс от правителството.


Слънчевият уикенд бе изкарал много хора на открито, в паркове и градини. Кметовете на няколко града вече излизат с призиви хората да не излизат навън, а да играят настолни игри или да гледат "Нетфликс" вкъщи. Засега няма основание да се смята, че препоръките не се спазват. Но се задават и още слънчеви дни.


По последни данни в Нидерландия починалите от коронавируса са 179 между 57 и 97 години, а 4204 са заразените (при близо 17 млн. население). Вероятно бройката е по-голяма, защото се тестват основно болни хора, които са толкова зле, че трябва да влязат в болница, както и здравни работници, изложени на вируса. От Нидерландския институт по обществено здраве, че се надяват тази седмица да се види ефектът от предприетите мерки, за да бъде намалено разпространението на заразата.


Кога всички партии са доволни


Парка "Кукенхоф" в Холандия, най-голямата пролетна градина в света с лалета, нарциси и други пролетни цветя не отвори тази година. Засега изчакват 6 април, когато изтича забраната за събития над 100 души.

Парка "Кукенхоф" в Холандия, най-голямата пролетна градина в света с лалета, нарциси и други пролетни цветя не отвори тази година. Засега изчакват 6 април, когато изтича забраната за събития над 100 души.


Корона-времето и тук ражда шеги, немалко и политически.


Като тази, че от сегашната ситуация всички партии са доволни: зелените са доволни, че почти не се движат автомобили и въздухът става по-чист; десните националисти - защото границите се затварят; християнската партия - че семействата са отново заедно като едно време; консерваторите - че към бизнеса тръгват правителствени пари; ортодоксално протестантската партия - че кръчмите и публичните домове са затворени и процъфтява домашното образование; а ислямската - че вече не бива да се здрависваме


А пък социалдемократите се сдобиха с министър - и то на здравеопазването, без да са в коалиционното правителство. Това стана миналата седмица, след като предишният министър на здравеопазването припадна от изтощение в парламента.


Такива ти ми работи по Ниските земи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  В началото бяха обявили, че ще чакат обществения имунитет. Дошъл им е вторият български акъл.

  Еретик
 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  Тази журналистка там ли работи, или ходи в командировки. Ако се разболее, сигурно ще се върне в България. Дори премиерът ходи в Гърция, където имаше смъртни случаи и в Брюксел, въпреки че в ЕП има заразени евродепутати. А нашите евродепутати минали ли са тестове, доколкото разбирам Радан Кънев е в България.

 3. 3 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Абе как "всички са доволни", вие чувате ли се? Иде рецесия, безработните ще са милиони, фирмите им закъсват, дори най-големите холандски фирми: Шел е 50% надолу, ИНГ банк 60% надолу, пенсионните фондове, където холандците си държат спестяванията за старини, изгубиха трилиони... а всички били доволни, че имало тоалетна хартия за 10 години напред?

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  България пък ще приема всеки ден 10-тина самолета със заразени от рискови места като Лондон и Холандия. С които да кацат минимум 1500 заразени. Прибиращи се на най-различни места

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#3] от "Камен":

  Глупости
  Там цветя , спокойствие, усмивки
  А тук мракобесие ,страх ,мизерия

  гошо
 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#3] от "Камен":

  Доволни са запасили са се с това от кофишопа и са си доволни а ние

  гошо
 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#3] от "Камен":

  Така е, но има и много позитиви.. Да ще има да се свиваме, но много корпоративни капани, много дупки за пари ще фалират или ще се преустроят да работят по законите на реалността.

  Много неща ще се преосмислят и хората ще открият, че не им трябват толкова много луксозни стоки, за да са щастливи, особено когато осъзнаят, че контакта със семейството и приятелите е по ценен и че нещата, които са си купували в малкото свободно време са лош заместител на това от което човек има нужда, а именно смисъл и човешки контакт..

  Ако човек си нагласи мисленето правилно, в това извънредно свободно време, то той ще има възможност да отвори врати, които ако това не се бе случвало, щяха да бъдат трудни или дори невъзможни. Когато една врата се затваря, друга се отваря..

 8. 8 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 375 Неутрално

  И да се молят да не прлеят дигите.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  В началото бяха обявили, че ще чакат обществения имунитет. Дошъл им е вторият български акъл.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Все пак Нидерландия си е страна на ОБЕДИНЕНИТЕ хора , изповядващи едни ценности ! Не напразно праотците на тези хора са ОТВОЮВАЛИ страната си от морето ! А ние - вместо единение поради липса на ОБЕДИНИТЕЛ от страна розите ни ПРЕВЪРНАХА без да се усетим /нямаме мреме от доказване КОЙ е по по най /в страна на СКЛЕРОЗИТЕ и то НОСТАЛГИЧНИ СКЛЕРОЗИ !

 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Вземете напишете и една статия как е у нас, и я публикувайте в Нидерландия.
  Все пак са с 4200 заразени и 200 починали.
  България е много повече за пример, отколкото Нидерландия.

  Ние също си спазваме разпоредбите, държим се учтиво и спазваме разстоянието в магазините.
  Имаме си и тоалетна хартия.

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тангра":

  Прав си приятелю.
  И аз това пиша от няколко дена.
  А че си имаме тоалетна хартия причината е една.
  Произвеждаме си я.
  И защо техните статистики да са все верни а нашата да е все крива.
  Даже когато имаме мъничък повод за радост и гордост пред другите се шмуляме срамливо по ъглите.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Абе как "всички са доволни", вие чувате ли се? Иде рецесия, безработните ще са милиони, фирмите им закъсват, дори най-големите холандски фирми: Шел е 50% надолу, ИНГ банк 60% надолу, пенсионните фондове, където холандците си държат спестяванията за старини, изгубиха трилиони... а всички били доволни, че имало тоалетна хартия за 10 години напред?
  —цитат от коментар 3 на Камен


  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/03/20/4044000_bulgariia_e_po_useshtate_za_shtastie_mejdu/

  Нидерландия е в Топ 10 в СВЕТА по щастие,
  Дневник така каза, сигурно е вярно.
  А щастието им се определяло по благосъстоянието.
  Демек, и то е ТОП.

  А ние, ние сме идиоти!

  Кое не е ясно!?

 13. 13 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да се въведе вечерен час като превенция за коронавируса и престъпниците ,;които ще опитват кражби с взлом

 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1197 Разстроено

  До коментар [#6] от "гошо":
  Лошото е, че правилата не позволяват да си купиш повече от пет грама наведнъж!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ние вървим 5 седмици след Италия . Около 20 април в София ще е ужас . А и в цяла България , щаба взимайте мерки . Изолирайте квартали и градове

 16. 16 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хубаво е да има репортажи от различни страни, за да се установи, че в страната ни се предприемат същите стъпки. Колко сме еднакви хората навсякъде - опашки по магазини, презапасяване, неспазване на инструкции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK