Ако коронавирусът не си отиде до лятото

Ако коронавирусът не си отиде до лятото


Коронавирусът парализира световната икономика. Някои дори твърдят, че се задава невиждана криза. Според други, икономиката бързо ще се възстанови през втората половина на годината. Но само ако дотогава епидемията отшуми, разказва "Дойче веле".


Икономическите сътресения, предизвикани от КОВИД-19, пробудиха спомени за глобалната финансова криза от 2008-2009 година: говори се за рецесия, на борсите се лее кръв, а държавите и централните банки сякаш са изтървали икономическите юзди.


Пандемията, която взе вече хиляди жертви по цял свят, буквално парализира глобалната икономика: милиони хора са под карантина, а световните търговски доставки са тежко увредени, включително поради ограниченията в "глобалната фабрика" Китай.


"Криза, каквато още не сме виждали"
Вече се чуват оценки, че сегашната криза е сравнима с рецесията от 2008-2009. В същото време мнозина експерти прогнозират, че глобалната икономика бързо ще се възстанови през втората половина на годината. Но със следната уговорка: ако дотогава епидемията отшуми.


До момента короновирусът вече нанесе сериозни щети на въздухоплаването и на петролните пазари.


Въздухоплаването тъй или иначе страда от убийствената конкуренция, от ценовите войни и от хилавото си финансово състояние, а сега получи нов тежък удар от пандемията, която заплашва да доведе до фалит редица авиокомпании. Шефът на "Бритиш Еруейз" Алекс Круз описва сегашното положение като "криза с глобални измерения, каквато още не сме виждали".


Редица утвърдени авиокомпании настояха за държавни помощи, за да се справят с "тежката буря в небесата". "След като дори такива богати фирми като "Луфтханза" искат държавни помощи, тогава положението явно е лошо", твърди пред ДВ експертът Роб Морис. "Очевидно за всички авиокомпании по света през 2020 година има една-единствена цел: да оцелеят. Боя се обаче, че много от тях няма да се справят и скоро ще станем свидетели на първите фалити."


Петролните пазари не са в по-добро състояние. Очаква се, че световното потребление на нефтени продукти ще претърпи невиждан крах - поради временните ограничения на пътуванията, затворените производствени мощности и другите мерки за ограничаване на заразата. Тази година цените на петрола вече спаднаха с 50%.
Кризисната лавина от 2008-2009 беше предизвикана от евтините кредити, които банките безогледно раздаваха на купувачите на недвижими имоти. Когато балонът се спука, редица големи международни банки бяха поставени на колене, тъй като не разполагаха с достатъчно капитал, за да понесат удара. Днес обаче банките са в значително по-добро състояние - най-вече благодарение на засилената държавна и международна регулация, която беше наложена след онази криза.


"Кризата от 2008-2009 беше много по-страшна, защото тогава глобалната финансова система беше много по-уязвима. Банките не бяха толкова добре капитализирани, колкото сега - особено в САЩ", обяснява експертката Сара Джонсън.


Независимо от всичко това, на банките определено им пáри под стъпалата - особено в Европа, където борбата за печалби беше твърде жестока заради извънредно ниските лихви. Експертите предупреждават още, че заради сегашното извънредно положение Италия може едностранно да прекрати плащанията по своите задължения.


Фалитът на "Лемън Брадърс" отприщи най-тежката финансова криза след срива от 1929. Икономическият растеж сериозно се забави, унищожени бяха милиони работни места, изгоряха спестяванията на много хора. Според прогнозите на ООН, сегашната икономически криза ще струва на световната икономика около 2 трилиона долара, но това няма да хвърли света в парализа.


"Според нас, сегашният шок е много по-ограничен във времето и ще окаже много по-незначителни въздействия върху световната икономика в сравнение с глобалната финансова криза", казва в интервю за ДВ Бен Мей, директор на изследователския център по макроикономически въпроси в "Оксфорд Икономикс". "Днес може и да си стоите у дома заради коронавируса. Но парите, които не сте изхарчили днес, няма да спестите за вечността, а ще ги изхарчите в бъдеще. Това ни учи опитът от предишни епидемии или природни катастрофи."


"Не е толкова страшно"


От друга страна шокът, предизвикан от КОВИД-19, едва ли можеше да дойде в по-лош момент за световните търговски връзки, които и бездруго са увредени от напрежението между САЩ и Китай - двете най-големи световни икономики. Независимо от това днешното сътресение далеч не е толкова страшно, колкото онова отпреди десетилетие, смята Щефан Коотс от германския Институт за световна икономика.


"Глобалната финансова криза беше вътрешно-системна поради сериозна декапитализация в определени страни и поради свръхзадлъжнялост. Тези два корена на кризата се лекуват много по-трудно, отколкото сегашната криза, в която си имаме работа просто с прекъсване на определени производствени структури", обяснява Коотс. "Така че дори кризата, предизвикана от коронавируса, до доведе до сериозно спадане на производството, шансовете за бързо излизане от рецесията са много по-добри, отколкото по време на глобалната финансова криза", твърди експертът.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Да 1929 рецесия на борсата банките благодарение на ФР изкупуватг акции и знаем какво следва като всичко отиде в банките
  Сега същото се повтаря ФР печата долари на 3 смени за да могат банките да искупят каквото могат следва 1930

 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Няма да има лятна ваканция.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  "Вече се чуват оценки, че сегашната криза е сравнима с рецесията от 2008-2009. В същото време мнозина експерти прогнозират, че глобалната икономика бързо ще се възстанови през втората половина на годината. Но със следната уговорка: ако дотогава епидемията отшуми."

  Кой може да направи прогноза за евентуално отшумяване на пандемията спрямо вирус, който тепърва ще бъде изучаван от експертите и специалистите, а неговото поведение, веднъж попаднал в човешкия организъм , все още е в начален стадиий на анализ и оценка !

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Малкия човечец винаги “обира пешкира”. При всяка криза!

 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Балоните се пукат, остава само това, което наистина има стойност. :)

  Нека бъдем честни, досега живеехме на кредит, целия свят, време е да платим сметката с лихвите..

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Дано корона вируса поне убие корупцията у нас.

 8. 8 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ако не си отиде до лятото и оживея; като изляза от къщи, ще се хиля като идиот на първата физиономия.

 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Повърхностно е да се правят аналогии с 2008. Това беше криза, породена от раздуто мортгидж кредитиране и в последствие лоши кредити, които преди това се прехвърляха като горещ картоф (уж assets) между финансови институции.

  Сегашната ситуация трябва да се моделира като внезапна парализа на огромни сектори от икономиката, причинена от природно бедствие, с уговорката, че след бедствието същите предприятия и търговски обекти могат пак да започнат работа без сградите и производството да са опожарени или срутени, и с уговорката, че и след вирусния режим потребителското търсене ще е видоизменено.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Ще се кефим на безлюдни и диви плажове, а хотелиерите ще пикаят газ. Както във време оно. А софиянчетата ще си стоят в къщи.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Последиците от новия коронавирус са доста по - тежки от първоначално предвижданите, защото той засяга не само белите дробове, вероятно необратимо, но и целия имунитет на организма:

  Коронавирусът засяга необратимо белите дробове, поне според някои последни изследвания, но той поразява и имунната ни система и двете са неразривно свързани:

  Учените от Университета в Ухан откриха, че коронавирусът е много по-опасен, отколкото се предполагаше до сега. Аутопсии на починали от COVID-19 са показали, че вирусът нанася необратими вреди на белите дробове и имунната система.

  Дори болният да успее да се излекува, уврежданията на тъканите на белите дробове ще останат за цял живот. Едно от възможните усложнения е недостигът на въздух.

  "Влиянието на COVID-19 върху организма на човека прилича на комбинация от ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) и СПИН, защото той нанася вреди на белите дробове, и на имунната система", съобщи за изданието Global Times Пън Чжиюн, служител в болница в Чжуннан, разположен близо до епицентъра на епидемията.

  https://www.standartnews.com/zarazata/porazheniyata-ot-koronavirusa-sa-za-tsyal-zhivot-416939.html

  Но това е положението, тепърва ще се сблъскваме и с тази напаст в живота си !

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  ..... до лятото
  =======
  Може да се наложи да ви имплантират чип.....който автоматично ще ви уведомява по телефона, че (например) имате повишена температура......
  После репертоара на услугите може и да се разнообрази....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на dnevnik komentarov
  dnevnik komentarov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Данно си отиде, ама последствията остават - икономиката на ЕС е целостно заличена като в 1945г. Италия излиза от ЕС, въпрос на време! САЩ в тежок фалит. Печелевши са китайците, че и преди кризата те бяха "завода на света" а сега ще доминират още повече, сега щедро раздават помощи и престижа между обикновените хора естествено им е все по-голям.

 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#9] от "irobot":

  Поведението на хората ще бъде перманентно изменено след пандемията, тоест даже и нещата да се върнат, хората няма да харчат както преди :) Отваря се нова страница.

 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1589 Разстроено

  До [#2] от "Taiga":
  Значи ще си стоте в тайгата и с Инсекта няма ви пратят на Приморко.
  Голяма загуба😖 😖 😖

 16. 16 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  За вас в Мурманск . Там ще е евтино и изгодно .

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#5] от "Ramon Asvalda":

  Като ви приказвах за златото ми се смеехте...

 18. 18 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ако, ако, ако...............АКО БЕШЕ БАБА МИ МЪЖКА, ЩЕШЕ ДА СИ ИМА ДРЪЖКА!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Както е казал класика - да го дохат бедните...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 21. 21 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#17] от "Велков":

  Очаква се първоначално долара да се дигне , но след това рязко да падне и златото и среброто да скочат...

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  "Няма да има лятна ваканция."
  ===========
  Ако е само това в лекия вариант... добре.
  Това значи, че като не сме събрали кинти в 4-5 месец, няма да ходим на море. Слънчака и гърците ще търпят.
  На децата ваканция ще дадат, щото е свещена заради избирателите.
  Историята може и да не ми харесва, но не ме убива.

  Еретик
 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Глупости на кило за успокояване на населението. Тази криза ще е по-тежка от 2009, особено ако не открият скоро лекарство или ваксина. Само с карантини няма да се ограничи. Ще бъде под контрол с пламване на огнища от време на време, но светът няма да е същият.
  Най-грубо казано, през 2009 проблемът бяха финансовите компании. Нямаха необходимият кредитор от последна инстанция. С големи усилия централните банки успяха да създадат условията и доверието до степен, която поддържа плащанията. Сега проблемът е корпоративния дълг. ФЕД вече гарантира QEternity и съответната ликвидност. Работата е там, че сега банките могат да дават заеми без проблем, ама компаниите не искат да взимат... особено малките компании. Не искат, защото усещат, че не могат да го върнат. Цялата система е застрашена... Следващата криза вероятно ще наложи системна промяна и ще е още по-страшна. Ако някой си мисли, че варварите са сринали Римската империя, със сигурност е голям наивник.

 24. 24 Профил на peo13644306
  peo13644306
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нема как да си отиде. Дори в некои страни да ограничат пандемията със строгата карантина и блокиране на граници, в други ще си продължава. После като отворят границите ще тръгне нова вълна. Светът требва да се подготви за живот при нови условия с постоянни ограничения на пътуванията и контактите, но достатъчни за икономическо и социално съществуване.

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Има и добри новини, ваксината на компанията Модерна вероятно ще се дава на медицинският персонал тази есен, до декември ще е достъпна за всички.

  Вече 5-ти ден няма нови случаи в Китай. В Италия смъртните случаи намаляват.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Слагайте минуси.....слагайте....!
  Първо вас, умно красавиците ще ви чипосат.....
  А после (както обикновено).....ще се майтапите с ония които не са....колко били прости и изостанали.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#9] от "irobot":

  Съгласен с написаното като мога да добавя още много разлики и елементи, които трябва да се вземат впредвид за да се прогнозира що-годе реално.
  Имам чувството че по медиите започнаха да се изказват много учени, но не и умни хора, още по-малко - мъдри! Изказват се от собствената си камбанария и то гледайки само в посоката на която познават пътя.
  Финансист да ти разяснява реална икономика е все едно банкер да ти организира производство или транспортна дейност с намахани шофьори!
  И в случая си говори за финансовите пазари, цените на енергоресурсите и това, хората не са си загубили парите и ако не днес то ще ги похарчат утре! Е, не се интересува дали собственика им ще е жив да ги харчи, но това за него е без значение! Нали си има наследници -те ще ги похарчат! Важното е да има потребление.
  Доста хора като се докоснат до големи пари и си променят ценностната система, а понякога загубват и човешкото в себе си.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Колко поколения българи ще бъдат със съсипан живот. Колко?

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Може да се наложи да ви имплантират чип.
  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Най-малкото в момента:
  * фирмите изпитват нови методи на работа от вкъщи. После могат евентуално да ги продължат.
  * производствата имат проблем с карантината на живата работна ръка. Занапред могат да се отиентират към по-скоростна роботизация.
  * Западът може да си прибере производствата на лекарства и т.н.
  ....

  Едно е сигурно, всички ще си преразгледат и преустроят здравните системи.

 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#29] от "half truth":

  Може заплатите в България да станат по-високи от тези в Испания. Факт.

 31. 31 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината": Ти не можеш,без да изръсиш някоя глупост! Не разбирам защо продължаваш, започвам да мисля че го правиш за да веселиш форума в това кофти време?!?!🤔

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  В България обаче има бум на текстилната и шивашката индустрия. Както и в производството на тоалетна хартия...

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#31] от "angeles":

  Какво жте мъчи, безумецо. Освен да ме наричаш трол. За кое не съм познал или съм излъгал я да чуя.

 34. 34 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#23] от "puknatastotinka":

  Че са глупости съм напълно съгласен.
  Банкер прогнозира развитие на непознат вирус и последствия след победата над него е необозримо бъдеще.
  Съгласен съм че проблема е системен и империята не може да доминира вечно.
  Печатането на хартийки и копането на виртуални пари заедно с изкуствените изкривявания в пазарите няма как да не доведе до срив по някое време.
  В средата на февруари Китай поиска от САЩ за определена сделка разплащането да не е в долари. Може и на бартер!
  Вече никой не отрича, че вируса е изкуствен хибрид.
  Естествените вируси мутират и на следващата година се завръщат като нов щам.
  Изкуствените след известно време губят своята сила поради отслабване при репликация и ако това се подпомогне с ваксина става още по-бързо. За неговото изчезване обаче е необходим определен брой репликации в здрав организъм. Дългия срок на инкубация и след това възстановителен процес умно жед по необходимия брой репликации довежда до период измерим с година или две.
  Ако този финансист ми каже какво ще се получи в реалната икономика след "временно" спиране за година и нещо ще го обявя за втори Нострадамус.
  Италианците са притеснени от карантината и необходимостта от засяване. Вчера нямаше кой да бере аспержи в Германия. Днес се усещат за ягодите в Шотландия. Утре?

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#32] от "palav_nik":

  Засега в повечето индустрии има Бум поради факта, че доставките от Китай са спрени. Засега. Ще видим какво ще стане с автомобилните гиганти.

 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Те доставките от Китай не че са спрени, а просто китайците не можеха да бачкат поради карантината...

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#36] от "palav_nik":

  Да де:)

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Що не си приемате ТИР-овете ми е интересно? 50 километра има на Капитан Андреево?

 39. 39 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината": Не съм казал че си трол! Вижда се ме не си глупав, ма Що го пискаш тия не знам??? Заплатите в БГ надминали Испанските....Факт.... дай линк за заплатите да видим тоя факт!

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Коронавируса не знам дали ще те засегне, но стреса и паниката ще са пагубни за теб.

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  "Няма да има лятна ваканция."

  Не позна отново! Ще има дъъълга лятна ваканция! Много по-дълга от обикновено.

 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#39] от "angeles":

  Казах МОЖЕ да надминат испанските.

 43. 43 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Верно ли, Василий? Дори и за тези, които трябва да съграждат бизнеса си отново?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#29] от "half truth":

  Едно е сигурно, всички ще си преразгледат и преустроят здравните системи.
  =====
  И ценностната..... :)

  Bukalemun
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  37

  А към въпроса ти.....
  Питай за неща които наистина не знаеш....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#27] от "ПАСТОРА":

  Моите почитания и за двата ви коментара! Жив и здрав!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 47. 47 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "ПАСТОРА":

  "Вече никой не отрича, че вируса е изкуствен хибрид."

  Престани да бълнуваш!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1866 Любопитно

  До коментар [#34] от "ПАСТОРА":

  Първо, финасовите кризи са си нещо нормално, а вируса е само повод. Като се натрупат достатъчно балони, то всяко различно и дори незначително нещо може да доведе до финансова криза. Какво става след финансовите кризи (или пък съчетани със световни войни) в историята има материал колкото щеш.
  За вирусите, "испанския грип" е шетал две години по света, и със сигурност се е пръкнал по естествен път, щото тогава биологичните оръжия са били още на "средновековно" ниво, щото са липсвали технологии и инструментариум за разработването им...
  Нострадамус ти трябва, за да ти смели и подаде сторията на икономиката и научните открития...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  Първо философията ти за хармонично живеене без лакомия ще се сбъдне. Това е добре.
  Иначе наистина бе знам защо не си пускате камионите.

 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#48] от "gost22":

  "финасовите кризи са си нещо нормално"

  ???
  какво ще да означава това?

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#48] от "gost22":"финасовите кризи са си нещо нормално"???какво ще да означава това?
  —цитат от коментар 50 на Ivan_


  Ми означава, че трябва да прочетеш нЕкой учебник по икономика от началния курс. Може и история от към икономическите детайли, ама там се иска първо да си наясно с основните положения за икономическите строеве в съответния век... най-вече с недостатъците им.

  Добре де, извинявай за гадното отношение. Когато в икономиката се натрупат надценени активи (поради алчност, глупост, спекулации на политици, икономисти и обикновени хора, или поради обща смес от изброеното), то идва момент когато вече няма накъде и всеки повод (дори дребен) отприщва огромно обезценяване на надценените активи. При това често до нива под реалната им стойност щото огромната маса не знае колко е реалната стойност, а и гледа да се спасява светкавично и няма време да мисли и пресмята... Абе все едно гледаш едно махало, което в едната посока върви сравнително бавно, а в другата посока се връща рязко. Та да предвидши финансова или икономическа криза е все едно да предвидиш че след есента ще дойде зима. Сега, дали "зимата" ще е много студена или мека вече е трудно да се каже, ама със сигурност ще има "зима".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Защо хвалиш Китайските комунисти? Те са много лоши.
  Сега ще започнеш да хвалиш и руската помощ за натовста Италия, щото Путин иска да разбие натото. Поляците правилно им отказаха коридор за осемте саямолета. Сигурно носят още вируси, за да бутнат натото. Доста глуповат тоя Путин, да не се сети, че пак ще го оплюят, че помощта е малка, че е ненужна, щото е закъсняла и т.н. Ето от ЕС никой нищо не изпрати, защото всички имат нужда. А Русия си зарязва своите хора пред страшния вирус, за да впечатли западняци и тролове. Ще ги впечатли на "вЪрба". Ще има нови санкциЙ, вЕрвайте ми...

 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#25] от "Realist":

  Кой си бие ваксина против грип? Ако някой нещо се обърка, може да му се случи случка. Приятели неведнъж са ми казвали, че след ваксинирането са били токова зле, че, казват, по-добре самия грип да го бяхме прекарали.

  Една от теориите за италианския феномен през последните години, обект на нарочни научни изследвания, наред с инфлукса на китайски фирми, италианския емоционален стил им живот, при който синът живее докрай с майка си, а из близките дворове са само тетки, лели, вуйчовци, стрини и братовчени, които се цункат и гушкат за всеки добър ден, а и обилната консумацията на въглехидрати, се спекулира, че мерките за ваксиниране на населението против грип, което обхваща невиждан процент от населението, както никаде другаде по света, също било допринасяло за феномена. Тъй че, не изглежда ваксинирането да е някаква панацея. Тъкмо обратно. Да не говорим, че, даже както е сега положението, броят на починалите от нарочения вагабонт, е на порядък по-малко от обичайните бройки по време на сезонните грипове през миналите години.

  А, и не знам дали чу, но починалите от сезонния грип в САЩ до този момент, надхвърлят 10,000, докато приписваните на коронавируса едвам са се добрали до 500. Да не говорим, че преди две години сезонният грип отне 61,000 живота в щатите. Това са академични данни, а не някакви подхвърлени числа. Призивът е да се пазим от това, от което винаги си се пазим, а коронавируса да го оставим на политиците да си се боричкат и габаркат, пробвайки се катадневно да ни отнемат правата и свободите. Това, ако не е жалко, е просто забавно да го гледаш.

  На няколко пъти вече обясних откъде идва тази напълно необоснована паника и затова няма да се спирам на този основен проблем тук.

 54. 54 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "bryghtlyght":

  "Кой си бие ваксина против грип?"

  Аз и цялото ми семейство.

  "Приятели неведнъж са ми казвали, че след ваксинирането са били токова зле, че, казват, по-добре самия грип да го бяхме прекарали."

  Я разкажи какво друго ти е казвала "една жена", да ти се посмеем.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 55 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 257 Гневно

  Учудвам се на изказванията на световно известни управници, политици, академични учени и кой ли още не и по-точно за направените от тях „суперанализи“.
  Сравнения на сегашната икономическа криза породена от корона вируса с подобни от 2008 или 2002 година са повече от смешни да не кажа жалки. По повод подобни „новини“ няколко пъти вече коментирам, че трябва да си голям глупак за да направиш подобно сравнение. Като че ли тези „умници“ имат и много къса памет, поради което бих желал да посоча една „много малка“ разликата за кризата от 2008 и сега 2020.
  През 2008 г. живота продължаваше във всичките си стопански и социални сфери, като се почне от производство –лека тежка промишленост, търговия, услуги, туризъм, хотелиерски и рестирантьорски бранш, обшествен живот - концерти, театри, кина, музеи, спортни прояви и...и...!
  Сега в 2020 г. тези неща са тотално спрени, забранени, не само в която и да е страна, но и в най-силните икономически страни в света и за капак и на всичко отгоре наложена е пълна карантина и затваряне на държавните граници на повечето от тези страни!
  Не мога да не се начудя на някои от прогнозите на професори медици и видни политици, че поне 70 да 100 млн. от човечеството ще премине през заразата на COVID-19 или твърденията, че световна смъртност от тази пандемия, ще отнеме живота на 100 до 120 млн. от населението на земята.... !
  Според мен, тези световно известни медици и политици и др. преди да ги хванал корона вируса, е задължително първо да минат на психиатричен тест, а след това медиите да поблукуват изявленията им.
  На седемдесет години съм и подобна криза (в световен мащаб) никога не съм изживял. Както винаги и по традиция, можете да оцените коментара ми с минуси.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  С тази разлика, че сега няма и виновници да има, само един короновирус ще е виновен. Изключително удобно.

 57. 57 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#54] от "⎮":

  То, улави под път и над път. Но, ние сме състрадателни и не им се смеем.

 58. 58 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#54] от "⎮":

  Освен да ме лъжат като дърти вагабонти, щото аз опит с това нямам и нямам и намерение да имам. Тя, и марихуаната е вече легална. щото била имала лечебен ефект, но няма да ме видиш да подръпвам и от нея.

 59. 59 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#56] от "antonio_vivaldi":

  Не само удобно, но вече наистина подло. С другите подлости, там, Кеваноа, Мълър и импийчването, им лъснаха задните части като тава на месечина. Нищо не излезе, но сега решиха, че накрая му намериха цаката. Този път ще е майка и баща. Да не излезе пак, тюх, язък, че пак ше тряа им бършем сълзите като предният път. Нали сме си състрадателни, едни такива.

 60. 60 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "bryghtlyght":

  "Освен да ме лъжат като дърти вагабонти, щото аз опит с това нямам и нямам и намерение да имам."

  Около 40% от американците имат ваксина против грип. Нали не си въобразяваш, че значителна част имат симптомите, за които бълнува едната жена дето ти била казала нещо?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 61. 61 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#60] от "⎮":

  Нищо не може да се каже по въпроса -- нито това, че ти не си се разболял от грип, защото си се ваксинирал, нито това, че аз не съм се разболял от грип, защото не съм се ваксинирал. И твойто, и мойто са си точно от сорта на, дето викаш, "една жена каза".

  Гледам обаче, че някакси ваксината, дето и ти и 40% от населението сте си я билѝ бѝли, не е помогнала да се възпре обичайният сезонен грип, защото за периода Октомври 2019 - Март 2020 в щатите били починали между 23,000 и 59,000 от въпросния обичаен грип, за който има ваксина. Грипът пък, приписван на непознатия ковид-19, за който ваксина още не била съчинена, едвам го докарва общо за сезона до днес, до някъде около под 600. При все че новият вирус бил монстер, та затвориха държавата заради него и сринаха борсата, защото бил страшно заразен, а си го и лепвал от здрав, което било чудо нечувано, докато другият трепе на два порядъка повече и все едно, че нищо. През 2017/2018 на обикновения грип се приписват 61,000 починали, а да си спомяш някой да беше затварял държава или събарял борса тогава заради грип? Аз не си спомням.

  Сега, не ми казвай, че данните, които ти цитирам са като излезли от вуду заклинание и за двата грипа, защото веднага ще се съглася. Много по-малки са бройките, ако бройките починали се приписват тъкмо на гриповете, а не се отчитат подлежащите страдания, който и най-слабата пневмония поваля. Ако трябва да боравим с донякъде по-чиста статистика, трябва да видим каква е, да речем, смъртността при 20-40 годишните, при които вероятността да имат и друго, което да ги повали, е далеч по-малко от това в групата на 60-80 годишните. Един-два клика из нета дават, че при истинската пандемия, каквато е испанският грип, тъкмо там, в първата група, е максимумът на отишлите си почти гарантирано от грип, а не от друго. Обаче при истинската пандемия, тази от испанския грип, са си отивали по хиляди на ден, още в началото на темпоралната крива на смъртността, в края на Март (началото на втория от трите максимума), а при максимума ѝ през Ноември, броят е наброявал вече милиони на ден. Днес, вече излизаме от сезона, а истинският голям убиец, дето никой не го и забелязва, едвам го докарва до няколко десетки хиляди за целия сезон, а culprit-а, дето ни го стоварват информационно на главите ката ден, та ни побъркаха вече, и до хиляда даже още не може да ги избута.

  Гадно е човешкят живот да стават част от статистика, но това броене се прави в името на останалите, за да се прецени опасността и да се знае какво да се прави, та да се предпазя другите. Да не говорим, че трбяа да се знае опасността истинска ли е или е измислена, за да се сваля някой си от власт чрез всяване на паника. Виждаш, даже човек като мен, който и не помисля да има каквото и да е общо с вирусология или каквото и да е медицинско, само с няколко клика из нета се сблъсква с данни, които се тикат като да са факти, но които нещо не се връзват с тезите на официалната пропаганда. Пази боже, това да ми беше работата. Щях да залея форума, както го заливам по друг въпрос, по който и пистолет до челото ми да опрат, и животът да ми зависеше от това, пак щях да държа на абсолютно неопровержимите доказателства, които предоставям. Най-мразим, начи, некой в очите да ме гледа и да ме лъже, както изглежда е и в случая с новия вирус. Въпреки, че, ако ми опрат пистолет до челото по въпроса за него вируса, няма да се инатя и да съм готов да си дам живота, а бих изслушал и личните впечатения и на други, включително и на някакви си, обявили се за специалисти, макар добре да разбирам, че и те знаят почти толкова по въпроса, колкото и аз. Защото, ако беше друго и наистина знаеха повече, нямаше пак да се прибягва до неинтелигентните, примитивни силови методи за ограничаване на заразата, каквито са били прилагани още от времето, когато човечеството е тънело в дълбоката тъма на средновековието.

 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#41] от "vassilun":Верно ли, Василий? Дори и за тези, които трябва да съграждат бизнеса си отново?
  —цитат от коментар 43 на Taiga


  Верно, Серьожа! 🤣😂

 63. 63 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Ако COVID-19 не съществуваше, щяха да го измислят. Пък злите езици твърдят, че бил дори патентован. ПРЕДИ офанзивата. Но никой от учЕните не признава, че короната е изкуствено творение. Защото това ще означава само едно - биологическа война. И тогава следва да се действа по съвсем друг начин. Като поляците, да речем. Недаването на въздушен коридор за руските самолети с лекарска и медицинска помощ за натовска Италия само засилва подозрението за това, че всичко е направено нарочно.

 64. 64 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 48 Разстроено

  Дневник, това не е анализ.
  Това е copy – paste материал на един неграмотен анализатор.
  Даже не си е направил труда да посочи няколко известни сценария публикувани в сериозни
  издания в Великобритания, Германия или САЩ.
  Срам за Дойче веле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK