Две години не стигат? Колко остава до края на пандемията

Премиерът Борис Джонсън въведе в понеделник вечерта безпрецедентно строги мерки.

© Carl Recine

Премиерът Борис Джонсън въведе в понеделник вечерта безпрецедентно строги мерки.От "още няколко седмици" до "две години, за да отшуми" - прогнозите за това колко време ще продължат извънредните мерки за борба с коронавируса са толкова различни, защото ситуацията е без прецедент по мащабите си. Но има институции и хора, които са достатъчно добре информирани и разполагат с основаващи се на данни модели.


И засега сред авторитетните сценарии е този на лондонския "Импириъл колидж" за 18-месечна карантина на заразените докато (при оптимистичен сценарий) се открие и пусне за масова имунизация ваксина.


Докладът бе публикуван, когато преди едва седмица премиерът Борис Джонсън говореше, че "можем да обърнем положението" за 12 седмици и "да изпроводим вируса от страната си". В понеделник вечерта той драстично затегна режима в страната до почти пълна блокада - нещо което коментаторите казаха в първите минути, че не е бивало дори по време на Втората световна война. Следващата стъпка ще е правителството да признае, че COVID-19 никъде няма да ходи и ще присъства в обществото години наред.
Това означава едно ясно нещо за властите - трябва да имат стратегия как да излязат от извънредното положение, защото обществото и икономиката ще катастрофират, ако сегашният извънреден режим продължи месеци наред. За да имаш "стратегия за излизане", трябва да имаш поне приблизителна представа за срокове, темпове, тенденции и поне познание колко души може да зарази един носител.


Защото, ако блокадата се вдигне преждевременно, заразата ще се завърне. Съжителство с коронавируса изисква ваксиниране, достатъчно масово изградена защита у заразени (т.нар. стаден имунитет) или постоянна промяна в начина, по който живеем.


Опустелите магистрали на Лос Анджелис.

© Reuters

Опустелите магистрали на Лос Анджелис.


1. Ваксина (12-18 месеца, т.е. до пролетта или есента на 2021 г.)


Ваксината е на 12 до 18 месеца от нас. По-бързата ѝ поява изглежда невъзможна заради правилата за тестването ѝ, дори когато вирусолозите държат в ръцете си решението, очаквано от милиарди хора. Те изискват: потвърждение върху лабораторни животни, после върху малка група доброволци, след това - върху статистически значима група от стотици до хиляди, кандидатстване за и получаване на разрешително от здравните власти, производство, доставяне и достатъчно медици и здравна инфраструктура за прилагането ѝ. Прилагащата страна трябва да има не само финанси, за да купи ваксини, но и ясни инструкции за тях и план по какъв ред да ги поставя на различните по риск групи и как да реагира при вторични реакции на организма. Иначе ще настане итински празник за "антиваксърите".


Ускорено търсене на ваксина се смята за неетично, тъй като предполага инжектиране на доброволците с недостатъчно отслабен вирус с всички рискове и последици за здравето и живота им.


Имунизацията може да се смята за успешна, когато е покрила поне 60% от населението, казват специалисти, цитирани от Би Би Си. Вероятно за повече увереност ще е нужно тя да премине изпитание поне през студена част от годината и да съвпадне със сезонен грип (т.е. октомври 2021 г. - март 2022 г.) Но Марк Уулхаус, професор по инфекциозни заболявания и епидемиология към Университета на Единбург, допълва, че "да изчакваш да се появи ваксина не е стратегия".


Бързи и достатъчни на брой тестове са една от първите наложителни стъпки.

© Reuters

Бързи и достатъчни на брой тестове са една от първите наложителни стъпки.


2. Естествен имунитет (24 месеца или до пролетта на 2022 г.)


В действителност това прилагат в момента повечето държави. Блокадата и карантината има за цел не да не се заразят всички, а да не се струпат хиляди болни наведнъж върху здравна система, която не е годна да ги поеме и да им помогне.


След като премине пикът, ограниченията би трябвало да се намалят. Но никой няма срокове за този коронавирус и според проф. Наял Фъргюсън от "Импириъл колидж" изграждането на стаден имунитет може да отнеме години и със сигурност те ще са повече от две.


После идва въпросът колко траен ще е този имунитет, защото опитът с други коронавируси показва, че един и същи човек може да преболедува от тях отново и отново.


За две години "до отшумяване на пандемията" говори и президентът на германския институт "Роберт Кох", едно от водещите в света места за проучване и борба с подобни заболявания. На 17 март Лотар Вилер каза, че 60-70% от човечеството може би ще се зарази, възстанови и сдобие с имунитет, но лично той не знае колко време ще отнеме това.


"Работният ни сценарий е за около две години", обяви той на пресконференция с уточнението, че това зависи от срока, в който се разработи и разпространи ваксина. "На този етап не знаем и каква ще е смъртността в крайна сметка", допълни той и обясни, че без ограниченията, приети от канцлера Ангела Меркел, Германия може бързо да се окаже с милиони заразени.


Лотар Вилер, президент на "Роберт Кох".

© Reuters

Лотар Вилер, президент на "Роберт Кох".


3. Постояно адаптиране (т.е. безсрочна борба)


Този вариант предполага, че ваксината ще се забави доста или че няма да е достатъчно ефективна - поне в началото. Паралелите с HIV не са подходящи, защото става за различни по способност за предаване и безспорно за несравними по смъртност вируси. Но идеята е, че може да се наложи промяна в поведението на хората за години наперд, както стана със защитата от СПИН. От досега приетите мерки може да се наложи запазването на масовото тестване и изолиране на проявилите симптоми в опит да се контролира предаването на заразата.


Това изисква поне тестовете да са по-бързи от сегашните, както и да има методи за ранно откриване на хора, които дори не подозират, че са болни (масово монтиране на термокамери, например). Честото миене на ръце може да стане нова норма. Да се надяваме, че няма да се наложи да ограничим броя на хората, с които се събираме - това ще убие не само развлекателната индустрия, но и туризма, ресторантите, конференциите...


При това трябва да се има предвид, че различните възрастови групи се срещат с други хора на различни места, по различни поводи и с различна честота. Едно правят учениците и съвсем друго пенсионерите. За хората в групата 20-50 години, например, най-много контакти стават покрай работата и на работното място. За тези над 65 години местата са други - магазини, кафенета, гостуване при връстници и роднини, прибиране на внуци от детска градина и училище.


Появата на ясни методи за лекуване също може да наложат дългосрочни промени. В добрия сценарий може да се съкрати инфекциозната фаза или тази на преболедуването. Така поне ще се защитят интензивните отделения на болниците от натиск. Има го и обратният подход - увеличаване на леглата в интензивните отделения в готовност да се справят с епидемични вълни.

В Европа всичко това засега са само хипотетични разговори, защото никой още няма представа кога е началото на края на пандемията, за да задейства стратегия за излизане.


Хиляди самолети са паркирани по света от авиокомпании, изправени на ръба на оцеляването.

© Reuters

Хиляди самолети са паркирани по света от авиокомпании, изправени на ръба на оцеляването.


Моделът "28 дни", или защо тунелът може да е доста къс


Ран Намерод, президент на израелската Mennen Medical Group (един от водещите производители на медицинско оборудване в страната), каза за "Джеурзалем пост", че засега изглежда се очертава, че "експлозивната фаза" на епидемията продължава между 4 и 8 седмици. Има светлина в дъното на тунела и той не е толкова дълъг, твърди той.


Анализът му след 4 месеца от появата на заразата показва, че има статистически модел на темпото на разпространение, на поява на нови случаи, на смъртонст и т.н. В него се виждало, че пикът е 2 до 4 седмици след появата на първите случаи, а след 6 до 8 седмици има завръщане към относително нормално състояние


Намерод дава и пример - в китайската провинция Хубей с население от около 54 млн. души (относително съиезмеримо с това на голяма европейска държава като Италия) първият случай е от края на ноември, към 20 януари се появават съобщения за стотина заразени, а в средата на февруари стават хиляди. На 6 март темпото се връща към 100 случая и преди дни бе обявено, че няма нови, а само привнесени случаи. Това са около 7-8 седмици.


Мнозина се съмняват в изчерпателността на китайските данни и способността други държави да повторят тоталната блокада, но цитираните от него срокове са се повторили в Южна Корея с нейната мащабна програма за тестване, а не на тотална карантина. Към 20 февруари случаите там бяха десетки, около 3 март станаха стотици, на 15 март намаляха на под 100, т.е. след около 5 седмици заразата вече не е толкова голямо предизвикателство.


Ако заключенията на израелския предприемач се окажат верни, би трябвало и Италия да следва тази логика за пик на 28-я ден. Там на 22 февруари имаше над 50 нови случая, последвани от рязко увеличение, което спря на 21 март с около 6500 нови случая. Данните от 22 и 23 март са на намаляване на броя.


В различните държави би трябвало да има вариации според различните условия, включително и обхвата и валидността на националната статистика за пандемията. При версия, че Намерод е прав за иначе подозрително математическата точност в поведението на коронавируса, би трябвало в България пикът да е около 5-6 април.


Милиони ученици са в принудителна ваканция. Който от тях има достъп д оонлайн обучение, ще продължи образованието си, но останалите просто ще изостават.

© Reuters

Милиони ученици са в принудителна ваканция. Който от тях има достъп д оонлайн обучение, ще продължи образованието си, но останалите просто ще изостават.


Защо Европа не рискува


Засега европейските правителства не рискуват. Споменатият доклад на "Импириъл колидж", позоваващ се на информация от различни държави, допусна, че без строги ограничителни мерки във Великобритания може да има до 250 хиляди смъртни случая. Здравната система би изпаднала в хаос, защото броят на нуждаещите си от легло в интензивно отделение ще надхвърли поне 8 пъти наличностите.


"Все по-очевидно е, че най-лошият сценарий изглежда все повече и най-вероятният", освен ако правителството не промени подхода си, казва проф. Наял Фъргюсън, който е водещ автор на изследването и член на Научния консултативен съвет (Sage) към кабинета (самият професор също се разболя от коронавируса). Изглежда, че докладът е повлиял на решеинята на "Даунинг стрит" №10, независимо от условността на симулациите в него. А те показват, че управляващите могат да избират само между брутални действия.


Бизнесът на милиони големи, средни и малки фирми по света е замразен.

© Reuters

Бизнесът на милиони големи, средни и малки фирми по света е замразен.


Ако Лондон и Вашингтон не предприемат нищо, ще се заразят 8 от 10 души и жертвите ще бъдат 510 хил. във Великобритания и 2.2 милиона в САЩ, казват авторите. Базата са броят хоспитализации в Италия и получаването на адекватна грижа, но при реалността с интензивните отделения във Великобритания и САЩ критично болните пациенти ще запълнят всичко към втората седмица на април. В момента на пика адекватно лечение ще получава само 1 от 30 нуждаещи се критично болни. Пикът в смъртността ще настъпи след около 3 месеца, като в САЩ този момент ще е по-далеч във времето, защото населението е по-младо.


Срещу този най-лош сценарий има два подхода - (1) ограничаване на последиците за намаляване на пика докато населението изгради имунитет или (2) агресивно потискане на епидемията, независимо от цената, която ще плати икономиката и обществото. Към момента на публикуване на доклада на "Импириъл колидж" САЩ и Великобритания следваха първи подход. От уикенда насам двете страни преминаха към втория.


Авторите казват, че "вероятно най-важното ни заключение" е, че капацитетът на здравните системи няма бъде надхвърлен в пъти само при втория подход. Само че те нямат отговор на въпроса колко дълго би се задържало на власт което и да е западно правителство при продължителен блокаден режим. Изглежда, че в най-добрия случай при отсъствие на ваксина може да се очаква отпускане на ограниченията за няколко седмици преди да започне втората вълна на коронавируса през есента на 2020 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Някой чел ли е "Сблъсък" на Ст. Кинг? Пророческа книга.

  CONTADOR GRATUITO!
 2. 2 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Изходните данни на изследването на Фъргюсън и др. не се знае на какво точно се базират. Пише, че цитират изследване на Верити и др. и според него са стигнали до някакъв извод за летателността на ковид-19. Но изследването на Верити всъщност посочва по-малък процент - 1.38% за Китай. Това е след пресмятане на подценяването на броя на заболелите, предвид че не всички са изследвани.
  След данните за Южна Корея и Германия обаче се казва, че дори този процент е надценен. Летателността в Южна Корея е 1.16% (или такава беше преди няколко дни; между другото изследванията и на Верити, и на Фъргюсън вече са стари). А дори и в Южна Корея има подценяване на броя на заболелите, т.е. и надценяване на смъртността.
  Следователно при това изследване на Фъргюсън опасността от сарс-коронавирус-2 е изключително надценена.

 3. 3 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Смешниците от бившата островна империя сгафиха лошо и разбраха това! С безкрайно лошата си здравна база те ще изпаднат в колапс! Нека само да ви запозная с числата за състоянието на броя легла за критично болни на 100 000 души които са най-важния фактор при този тип заболявания! Най добрата база е на САЩ със 34.7 легла, следвани от Германия със 29.2 другите са далеч назад -Италия 12.5, Франция 11.6, Испания 9.7, Япония 7.3, Бивша Британска Империя 6.6 !
  По-грамотните в тематиката знаят какво означава това.

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Две години госпожи и господа!
  Хич не се заблуждавайте от тези дребни едно и двуседмични мсетчици!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Коронавирус ще остане постоянно с нас, така както е със сезонният грип. Т.е. можем да очакваме отново да се връща в сезона на намален имунитет, есента и зимата. В доста по-слаб ефект както заради изграждането на имунитет, така и поради подобряването на предпазните мерки. Които сега просто напълно липсваха, направо престъпно нехайство.

  Ако съдим по опита на Южна Корея достигане на пика в интензивността на заразяването е възможно за около 4 седмици. Понеже при другите държави мерките са много по-неадекватни при тях вероятно за 2 месеца.

  След което епидемията ще продължи но с много по-ниска интензивност, вероятно до достигането на групов имунитет, т.е. 1-2 години. И понеже вируса все пак ще мутира значи ще има и нови вълни но вече в по-малък мащаб и с по-слаби последствия.

  Въпросът доколко може да издържи обществото с такива драконовски мерки като сегашните е интересен. Според мен чисто психологически /а и икономически/ максимум 1 месец след като се види, че епидемията е преминала върха. Т.е. след 3-4 месеца за конкретната държава от началото на епидемията в нея ще започне разхлабване на мерките.

  Просто ще се научим да живеем заедно с коронавирус. Още повече, че сегашното е силно преекспонирано, буквално медийна истерия.

  Като сравнение ще кажа, че годишно в България умират около 110,000 души, т.е. над 300 души ДНЕВНО. При нас досега за почти 2 седмици имаме починали от коронавирус 3 /трима/ души. От значително по-смъртоносният свински грип пролетта на 2009г умират за 1 месец 4000 души и нямаше и следа от сегашните героични блокади.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  .................Моделът "28 дни", или защо тунелът може да е доста къс....................

  28 седмици до 104 или две години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моята прогноза е ваксина след 9 месеца.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Които може да шие, да прави маски и навън без маска НЕ. Има хиляди образеца в ютуб и прочие..
  Също е важно да се подпомогнат и хората, които нямат..
  Колкото повече хора снабдите с маски, толкова по малко последствия ще има за всички..

  А в дългосрочен план ако бях с някаква власт, бих въвел в училищата задължителен обучителен период по първа помощ и въобще всякакви такива по общи знания, как се прави маска, как се превързват рани, че неща забити в тялото не бива да се махат, защото спират кървенето, как протича процеса на дедукция в болниците ( важно е да се знае, че доктора все пак не е маг и не може да ви каже какво ви е веднага и освен това ако разбирате процеса, ще можете да дадете по точна информация)
  Да не говорим, че едно медицински по грамотно население, ще спаси много животи, тъй като всеки ще може се притече на помощ и всъщност да помогне.. Което може да спаси и вашия живот някои ден.. Даже се учудвам. Защо не съществува в училищата подобен час по първа помощ ?

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Много “готино” кюмбе-камина ! Първо помислих че е ТВ стая в изба, ама май е в таван? И с двете момчета, и кучето може да изкарате и пет години, не две! Наздраве!

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Ай чиститу. След две години - баркодове по челата и дажби на хляб. Досега надничарите бяха прислуга,след карантините ще станат роби .

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Явно " елитът" е решил да форсира нещата,а не да я кара с кадифените ръкавици. Светът през декември ше е едно много странно място,за което четяхме във фантастиката на двайети век.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  авторът или е наследник на Настрадамус или на баба Ванга...много взрящ в бъдещето е нещо...Първите двама поне са се сдобили със слава....този няма да е от тях

 14. 14 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  С две думи- пълни ГЛУПОСТИ!

 15. 15 Профил на peo13644306
  peo13644306
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ще почне да спихва до 1-2 месеца с тия мерки, но като олабят режима пак ще набере скорост. Затова олабването следва да е постепенно и умерено, да се намери златната среда между изолация и икономика. Да им влезе в простите кратуни, че на открито с дистанция вирус не се хваща, а на закрито да монтират мощна вентилация с филтри или да отварят всички врати и прозорци да се проветрява и пак да спазват дистанция от 2 метра. Да строят нови болници специално и само за заразени от коронавирус и да обучават медицински персонал, защото тия вълни ще идват и ще си отиват. Дори да се справят с коронавируса, утре може да се появи още по-опасен; светът да се подготви за бързо реагиране и блокиране с минимални икономически щети, а не всеки път да се ослушва по 2-3 месеца и да шие маски в последния момент.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Никакви две години. Настоящата епидемия по нищо не се отлечава от "Свинския грип", например, освен по малко по-голямата смъртност. И както него ще затихне до есента, когато ще се появи мутирал тук-там! Нищо ново под Слънцето.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не се казва важното.
  Няма да има абитуриентски балове. Няма да има завършили.
  Ще бъде нулева година и това е ясно отдавна.
  Ма образование по телевизора....смях.

  Фирмите с всички рискове трябва да работят.
  Тези, които сме повечето и НЕ можем да работим да НЕ плащаме сметки.
  Иначе сме мъртви буквално.

  НЕ са дочели съветниците на Резидента какво съм писал по въпроса още от 7-ми февруари.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  За малко не позна.
  Дори не познават вируса.
  Не знаят кога ще е пика, но китайците смятат, че ще бъде през септември.
  И септември няма да бъде май, както е казал поета...или пък ще бъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Весело

  Сега следва:
  1. Ваксинира се цялото население на планвтата,. Спешно. Съвсем случаайно (ама разбира се, че случайно!) ваксината съдържат вещества, които увреждат мозъка и правят човек безволев и безкритичен.
  2. Цялото население на планетата трябва да се чипира. Спешно, разбира се! За да може да се следят контактите. И да не се накага да си носите и преиздавате документи за самоличност. Искаш да пътуваш? Имаш ли чипче? Искаш купони за храна? Чипчето къде е? Искаш кеш? Чипче имаш ли?
  😂😂😂
  Четете Библията, Ванга, Слава Севеюкова, отрок Вячеслав и стотици други!
  Антихристът е вече тук!
  Честито!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  До коментар [#1] от "г-н Думанов":

  "Някой чел ли е "Сблъсък" на Ст. Кинг? Пророческа книга."

  Не. За кво става дума?

  ПП Ти мислиш ли, че случайно се пускат такива "пророчества"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  До коментар [#8] от "Ramon Asvalda":

  "Които може да шие, да прави маски и навън без маска НЕ. Има хиляди образеца в ютуб и прочие..
  Също е важно да се подпомогнат и хората, които нямат..
  Колкото повече хора снабдите с маски, толкова по малко последствия ще има за всички.."

  Шегуваш.се, нали?
  Тези маски предпазват от хвърчащи слюнки и прах. Така като погледнеш една марля, нейните дупки от по близо милиметър дали спират вируса? 😂
  Не бъдете така наивен!
  Действат маски с активен въглен, клас поне .FFP3.

  Второ, да сте видял в някия сериозна лаборатория за силно заразни болести хората да ходят с марлички или кърпички на устата? Ходят със херметични скафандри! С бутилки кислород/въздух на гърба или маркуч!

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Пълна измама и пе...растия! Ще си унищожиме държавите заради тия кинези и техните варварски обичаи!

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  Ръководителят на китайската група клинични експерти за коронавируса Чжан Венхун оцени перспективите на европейските страни в борба с коронавируса, съобщиха South China Morning Post и РИА Новости.

  "Това е изключително нормална ситуация, ако вирусът се появи отново се появи и изчезне и това може да продължи една-две години... Забравете мисълта, че пандемията в Европа ще приключи в близко бъдеще", заяви китайският лекар по време на видеоконференция с експерти и студенти от Китай.

  По неговото мнение европейските власти могат бързо да се спре разпространението на вируса само "екстремално радикалните" мерки. Например, пълно замразяване на каквато и да е активност в страната и цялостно затваряне на границите. Впрочем, Германия, както и други страни на континента, няма да приемат това, смята лекарят.

  [email protected]
 24. 24 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сега следва:1. Ваксинира се цялото население на планвтата,. Спешно. Съвсем случаайно (ама разбира се, че случайно!) ваксината съдържат вещества, които увреждат мозъка и правят човек безволев и безкритичен.2. Цялото население на планетата трябва да се чипира. Спешно, разбира се! За да може да се следят контактите. И да не се накага да си носите и преиздавате документи за самоличност. Искаш да пътуваш? Имаш ли чипче? Искаш купони за храна? Чипчето къде е? Искаш кеш? Чипче имаш ли?😂😂😂Четете Библията, Ванга, Слава Севеюкова, отрок Вячеслав и стотици други!Антихристът е вече тук!Честито!
  —цитат от коментар 19 на Веселин Дечев


  Абе да те питам:
  Ти добре ли си с главата?

 25. 25 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Весело

  Иначе сме мъртви буквално.
  НЕ са дочели съветниците на Резидента какво съм писал по въпроса още от 7-ми февруари.
  —цитат от коментар 17 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Помним, че пишеше как държавата на Братушките ще умре.
  По твоите измислени прогнози това трябваше да стане преди 10 години.
  Сега Русия не само, че не умря, ами помага на Италия,
  а ти … мриеш (по твои думи буквално).
  Сме-е-ех!

  До коментар [#17] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

 26. 26 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#24] от "lino_santino": Споко,тоя е от тия върхо които първо са изпробвали ваксината за която пише! А и чипът му е от старите,петолъчка,и все по често бъгва! 😉

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#24] от "lino_santino":

  "Абе да те питам:
  Ти добре ли си с главата?"

  На бас, че ваксинирането ще стане задължително!
  И мерките ще трябва са останат 2-3-5-50 години. И ще ти трябва да сецобясняваш защо исксш да пътуваш от София за Варна. Плюс да имаш бележка от партийнуя секретар...ъъъ.. полицията/работодателя за да пътуваш. 😃
  Естествено само за добруването на нариса! Мчи как!

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Весело

  добруването на народа! *

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Най доброто е пълни рестриктивни мерки ,затваряне на всички в къщи , а грешките на нашите управници са ,че пуснаха всички пристигащи от чужбина да сеят заразата навсякъде трябваше да бъдат прибрани в хотели примерно на златните и в Слънчев бряг и след 20 дни ,кой от къде ,така щеше да е най безболезнено и евтино и безрисково за държавата .

 30. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#29] от "edin drugii":+++ Май е късно вече!

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#29] от "edin drugii":

  "трябваше да бъдат прибрани в хотели примерно на златните и в Слънчев бряг и след 20 дни ,кой от къде"

  Направо на Белене! Който умре да го копат директно на острова!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#5] от "Fred":

  "От значително по-смъртоносният свински грип пролетта на 2009г умират за 1 месец 4000 души"

  Ваксинирани или неваксинирани? С или без презерватив срещу "съпътстващи вируси"?

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  Моята прогноза е ваксина след 9 месеца.
  —цитат от коментар 7 на


  С какъв имунитет - еднодневен, едномесечен или пожизнен? Или само до следващата мутация и … нов коронавирус?
  Защото противогрипните ваксини стартираха с обещанието веднъж годишно да се прави ваксинация. Сега се рекламират вече по три пъти в година .. с идеята пак да се ползва една седмица болничен, ама вече с "подобрено качество на живота", опс на боледуването.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  До коментар [#29] от "edin drugii":

  И какво става , когато първите няколко дни болният заразява без да има симптоми за болест? Като например член от екипажа на самолет, при който симптомите се появяват на петия ден. Първо е заразен екипажа със стюардесите. А през това време всеки ден са правили със самолета по 4 курса със 180 пътника и са ги заразявали?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  “ С какъв имунитет - еднодневен, едномесечен или пожизнен? Или само до следващата мутация и … нов коронавирус?”

  Няма доказателства, че вируса мутира.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#29] от "edin drugii":

  "Най доброто е пълни рестриктивни мерки ,затваряне на всички в къщи"

  Ами да започнат от Народното събрание и полицията. После може да затворят и медиците, хлебопроизводителите, месарите … Докато всеки не започне да фотосинтезира, облягайки се на прозореца в къщи. Тогава главният прокурор Гешев ще трябва да разследва корупционни практики по доставката или "неоснователното обогатяване" с хлорофил.

 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#36] от "wanderer":

  "Другарю старшина, пък в четвърти апартамент на третия етаж снощи ядоха нещо. Чувах ги като дъвчат..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#35] от "⎮":

  "Няма доказателства, че вируса мутира."

  КОВИД19 за да стане виролентен някак си е трябвало да мутира. Не е паднал от небето преди три-четири месеца.
  Пък сравнявайки със "сезонните грипове" - всеки сезон с разновиден щам. Кажи-речи, веднъж на десет години фармацията уцелва правилната комбинация на противогрипната ваксина. Но на следващата година е задължително нещо ново.

 39. 39 Профил на tsvetko87
  tsvetko87
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Какво стана всички в Европа и изведнъж хайде да се връщаме тук да ни лекуват та нима ние който внасяхме осигуровки сме длъжни да лекуваме тия дето плюваха нашата държава и видиш ли тя нищо не им дава

 40. 40 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  аве ай стига с тия антиваксъри ве!!
  ваксинацята е доброволен акт
  нема разни полуграмотни хипстере
  да са налагат
  ко не искат - не искат
  кво врекат

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Ще цитирам вожда Винету "Каквото кажат началниците". А иначе, когато си седнем на гъза и спазваме мерките.

 42. 42 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Каква ваксина, грипните ваксини имат под 50% ефективност, а при
  рисковата група ефективността ще е под 30%.
  Мерките в момента не може да продължават повече от месец,
  след това трябва да са насочени само срещу рисковата група.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 43. 43 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "tsvetko87":

  Кои всички, 500-600 човека, половината мангали?
  И да ги питаш що се връщат при това здравеопазване в БГ.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Вчера здравното министерство за само 15 мин. изтегли от всички фармацевтични складове в страната наличните количества азитромицин.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1847 Весело

  Реален срок: толкова, колкото трябва на хората да изтрещят, капитулират и да приемат Комунизъм 2.0.

 46. 46 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  На който му се чете, едно сериозно и интересно интервю на топ експерт на СЗО:
  https://www.yahoo.com/news/coronavirus-ever-away-heres-one-094824995.html
  Той препоръчва освен крутите мерки масово тествване на всеки подозрителен.

 47. 47 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе не знам кое е безпрецедентно. Може някой по- горе да е споменал, ама:
  Туберкулозата е водеща инфекциозна болест, от която умират 1.5 млн. всяка година!!! Общо 1.5 милиона души са починали от туберкулоза през 2018 г. (вкл. 251 хиляди души от СПИН). За 2017 статистиката е подобна. Нещо, карантина? Не.
  Дори с тоя темп от 20 хил. на месец починали от корона са 240 хил. на година!
  Може ли изобщо да има сравнение? Докога тая лудница?

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 48. 48 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Темповете на нарастване на броя на доказано заразените е интересен!

  6-ти Март - 100000
  17-ти Март - 200000
  21-ви Март - 300000
  До края на 24-ти Март се очакват да са 400000

  Източник:
  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html #/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 49. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Стига писахте глупости бе! Това вече продължава 3 месеца, но тук дойде в последните 2 седмици а от Китай, където започна вече си тръгва. Южна Корея изглежда се справи най-добре. Всичко сочи, че продължава около 3 месеца на конкретно място.

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#48] от "Tzar Vova Josei-ki":

  И кое му е интересното?

 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred":

  Тоест, при по-адекватни мерки достигаме пика....по-бързо? Алоооо има ли някой?

 52. 52 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой чел ли е "Сблъсък" на Ст. Кинг? Пророческа книга.
  —цитат от коментар 1 на г-н Думанов


  Препоръчвам Z-та световна войн на Макс Брукс. Повечето са гледали филма, който на 99,99% няма нищо общо с книгата освен зомбитата. Защо я препоръчвам? Ми защото освен фантастичната част (зобмитата) всичко останало е на 99,99% достоверно какво би се случило ако се пръкне смъртоносен вирус с рейт на смъртност 60-80% и как би реагирало населението, институциите и т.н.

 53. 53 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Стига глупости и психози. Грип като грип. Живейте си живота и спазвайте санитарните правила и дистанция от хората. Това е всичко, нищо повече не трябва да се изисква от нас.

 54. 54 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  /Продължение от к.47/
  От СЕЗОНЕН ГРИП:
  "Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- от 09.04.2019.
  Значи, от сезонен грип плюс туберкулоза /1.5 млн./ умират приблизително ДВА МИЛИОНА ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА! Някой да е чул за карантина?
  Хора, луди ли сте? В сравнение с тия статистики? Побъркаха ви медиите, тотално облъчване, пандемия от лудост е това!

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 55. 55 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":

  До коментар [#48] от "Tzar Vova Josei-ki":И кое му е интересното?
  —цитат от коментар 50 на uq


  Кое ли?
  Не ми се пишеше СТРАШНИ!
  Капиш?

 56. 56 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Две години госпожи и господа!Хич не се заблуждавайте от тези дребни едно и двуседмични мсетчици!
  —цитат от коментар 4 на Храбър


  Ама това което казваш отива на див социализъм/комунизъм! Няма икономика (освен таиз на Сев. Корея), която даси позволи лукса от 2 години карантина и то за вирус като този. Абсурдно е! Дори и да се премине към такъв вариант във всяка страна едните винаги са по равни от другите а на мнозинството повярвай ми няма да му хареса. В статията има и някой неточности - вече са започнали изпитанията на ваксини в/у хора - доброволци. Никой няма да лукса от 2 години да чака да се спазят всички етични еквилибристики.
  2, максимум 3 месеца! После ще сменят плочата като изолират рисковите групи иначе хаосът е гарантиран. Няма как да оясниш на хора, който не познават ограниченията с поколения, че 2 години ще седят дома без работа. Абсурд!

 57. 57 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще почне да спихва до 1-2 месеца с тия мерки, но като олабят режима пак ще набере скорост. Затова олабването следва да е постепенно и умерено, да се намери златната среда между изолация и икономика. Да им влезе в простите кратуни, че на открито с дистанция вирус не се хваща, а на закрито да монтират мощна вентилация с филтри или да отварят всички врати и прозорци да се проветрява и пак да спазват дистанция от 2 метра. Да строят нови болници специално и само за заразени от коронавирус и да обучават медицински персонал, защото тия вълни ще идват и ще си отиват. Дори да се справят с коронавируса, утре може да се появи още по-опасен; светът да се подготви за бързо реагиране и блокиране с минимални икономически щети, а не всеки път да се ослушва по 2-3 месеца и да шие маски в последния момент.
  —цитат от коментар 15 на peo13644306  По вероятно е Шенген да отпадне за 2 години и по границите да има много сериозен контрол на преминаващите. Няма икономика, която да издържи повече от 2-3 месеца на карантинен режим.

 58. 58 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#47] от "Bob":

  Не може да има сравнение, щото туберкулозата не е толкоз заразна.

 59. 59 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На който му се чете, едно сериозно и интересно интервю на топ експерт на СЗО:https://www.yahoo.com/news/coronavirus-ever-away-heres-one-094824995.html Той препоръчва освен крутите мерки масово тествване на всеки подозрителен.
  —цитат от коментар 46 на Мондиана


  Тия от СЗО са абсолютно безполезни досъщ като същите тиквеници в ООН. Няма епидемия и пандемия с която да са се справили успешно.

 60. 60 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  Периодично във форума ставаме "експерти" по най-различни теми. Сега ще станем експерти и по геномната епидемиология на новия коронавирус:

  https://nextstrain.org/ncov

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 61. 61 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#60] от "baba_zozolana":

  Няма страшно!
  Утре по същия начин ще коментираме самолетна катастрофа или ядрена авария!

 62. 62 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва дори още по крути мерки . Да спре работа 90 % от населението за 30 дни и да стои в къщи .

 63. 63 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Я! Още един експерт, макар и не от СЗО:

  Проф. Дидие Раул, френски инфекционист и микробиолог: „Старостта, съпътстващите заболявания и късното лечение са фактори на смъртността“

  https://www.laprovence.com/article/papier/5940125/pr-didier-raoult-je-ne-suis-pas-un-outsider-je-suis-en-avance.html

  И на български:
  https://bit.ly/2wyKaqj

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 64. 64 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Bob":

  В Италия 600 умрели на ден , това означава 6000 заразени на ден . И Джонсън в Англия плещеше глупости като теб . Но обърна плочата

 65. 65 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 972 Неутрално

  В един момент след около месец щетите ще станат по-опасни от вируса, та щем нещем ще трябва да излезем от бърлогите.
  И те далеч не са само икономически.
  В държавата са спряни плановите операции всякаш от друго не се умира, а само от този вирус. Страшни затруднения изпитват онкоболни и ред други тежки случаи.

 66. 66 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 542 Неутрално

  КИТАЙ Е ПРИМЕР ЗА ТОВА КАКВО НИ ЧАКА И КОЛКО ВРЕМЕ , ПОНЕЖЕ СМЕ ПО РАЗХАЙТЕНИ МОЖЕ ДА СЕ РЕЗТОЧИ МАЛКО ПО ДЪЛГО , ОТНОСНО ТАВА ЧЕ КОЛКОТО СА ПО КРУТИ МЕРКИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ , ЗА МЕНЕ ТОВА Е ГРЕШНО МНЕНИЕ , СПОРЕД МЕНЕ ВИРУСА ОБИРА ПО ПОДАТЛИВИТЕ И НЕПОДГОТВЕНИ ИМУННО И КАТО ПРЕБЕРЕ СВОЕТО ПОЧВА ДА СЕ КРОТВА , НЕ ЗНАМ КАКЪВ Е МАХАНИЗЪМА НА ПРЕДАВАНТО НО ДЕЙСТВИЯТА НА ХОРАТА НЕ ГО СПИРАТ, СПИРА СЕ САМ

 67. 67 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  КИТАЙ Е ПРИМЕР ЗА ТОВА КАКВО НИ ЧАКА И КОЛКО ВРЕМЕ , ПОНЕЖЕ СМЕ ПО РАЗХАЙТЕНИ МОЖЕ ДА СЕ РЕЗТОЧИ МАЛКО ПО ДЪЛГО , ОТНОСНО ТАВА ЧЕ КОЛКОТО СА ПО КРУТИ МЕРКИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ , ЗА МЕНЕ ТОВА Е ГРЕШНО МНЕНИЕ , СПОРЕД МЕНЕ ВИРУСА ОБИРА ПО ПОДАТЛИВИТЕ И НЕПОДГОТВЕНИ ИМУННО И КАТО ПРЕБЕРЕ СВОЕТО ПОЧВА ДА СЕ КРОТВА , НЕ ЗНАМ КАКЪВ Е МАХАНИЗЪМА НА ПРЕДАВАНТО НО ДЕЙСТВИЯТА НА ХОРАТА НЕ ГО СПИРАТ, СПИРА СЕ САМ
  —цитат от коментар 66 на reply


  Чкай бе пич! Китай блокираха само една провинция с 80 млн. население а не цялата дръжава. Това се случва и в момента в Европа. Държавите са под карантина. Само Германия е по голяма като численост, така че ако Китай и Юж. Корея се спраявт успешно, и в Европа трябва да стане така.

 68. 68 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Оптимистичната прогноза за брой починали във Великобритания е 20 хил. Песимистичната (ако не се прави абсолютно нищо) е 510 хил. Въпросът, който обаче едва ли повечето от вас си задават е: за две години блокади, стагнации, карантини, ограничения - я ми сметнете колко МИЛИОНА хора ще умрат от най-обикновена мизерия!?!?

 69. 69 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "reply":

  Защо говориш глупости . В китай как се справиха . От днес отмениха карантината . А ние европейците ще се влачим две години , ако не предприемем мерки

 70. 70 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "ali_ibn_isa":

  Колкото по яка е карантината толкова по бързо ще преборим вируса и толкова по бързо икономиката ще заработи на 100 %

 71. 71 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Никой не казва,че ако се преразледат етичните правила ,вредите ще намалеят,Допускаме ,че при бързо тестване на ваксина има риск от развиване на заболяването заради инжектиране с недостатъчно отслабен вирус.,когато подхода е такъв,щото има и друг с фрагмент от вируса,който предизвиква имунен отговор без да предизвиква заболяване,Риск има и при всеки да се зарази,но участника в иследването ще бъде под наблщдение и първо ,ще е подбран така,че риска дори да заболее за проблеми ще е минимален,няма да зарази никого,защото ще е наблюдаван и дори да развие заболяването ще получи адекватни медицински грижи.При това положение,сред тези,върху които ваксината ще се изпитва ще понесат в най-лошия случай същите вреди и то не всички при несъмнени ползи,ще излязат с имунитет и ще редуцират риска за тези с които контактуват ,а това са хора,за които на всеки му пука повече,Ползите за всички от бързо разработване на ваксина са несъмнени,това че са неравно и несправедливо разпределени не е трябва да е проблем ,защото да увеличиш вредите заради етичен принцип е малоумно и точно толкова неетично по отношения на хората,които не споделят тези принципи.
  Второ.разумно и уместно е да се направи протокол за снемане от карантината по отношение на лица с имунитет,естествено придобит или след ваксина,когато е налична. персонално и за групи такива,примерно да се разреши да се отворят ресторанти ,фитнеси,танцови зали и т,н при условие ,че в тях работят и се посещават само от такива лица.А ваксината първоначално да се пусне за хора на на техен риск,срещу такава привилегия,когато се установи безопасносността и ефективността и да стане задължителна.

 72. 72 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Някой чел ли е "Сблъсък" на Ст. Кинг? Пророческа книга.
  —цитат от коментар 1 на г-н Думанов

  Да, беше ми от любимите!
  Вместо холивудски супер-геройски-сили, героите на Стивън Кинг ползваха дзен и Дао празнотата, за да се преборят със Злото.
  Класика!

 73. 73 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 462 Неутрално

  То за ваксините е ясно, но защо не се предлагат защитни маски, които да предпазват от вируса? Казаха ни, че обикновените маски не предпазвали.
  След като има такива, трябва само да се произведат и съответните органи да ги разпространят сред населението.

 74. 74 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  /Продължение от к.47/От СЕЗОНЕН ГРИП:"Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- от 09.04.2019.Значи, от сезонен грип плюс туберкулоза /1.5 млн./ умират приблизително ДВА МИЛИОНА ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА! Някой да е чул за карантина?Хора, луди ли сте? В сравнение с тия статистики? Побъркаха ви медиите, тотално облъчване, пандемия от лудост е това!
  —цитат от коментар 54 на Bob


  Това се питам и аз постоянно. Зомбирането е пълно...

 75. 75 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "Kosta Delev":

  Коста от вируса ще умрат много хора . Но от глад никой няма да умре . Един картоф на ден да хапнеш ще оцелееш

 76. 76 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иво Станчев": КИТАЙ Е МОДЕЛА ОТ КОЙТО УМНИТЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА СИ НАПРАВАТ ИЗВОДИТЕ И ДА СИ МОДЕЛИРАТ ПОВЕДЕНИЕТО СИ , СПАСЕНИЕТО НА СВЕТА Е В РЪЦЕТЕ НА УМНИТЕ НО АКО ТЪПАЦИТЕ ВЗЕМАТ ПРЕВЕС НЕ МИ СЕ МИСЛИ !!! ТО Е КАТО МАСКА В КОМБИНАЦИЯ С МНОГО ДОБРИ РЪКАВИЦИ КОИТО СА СИГУРНИ И С КОИТО ЗААЩОТО СА СИГУРНИ СИ ПИПАЛ СМЕЛО ПОЧТИ ВСИЧКО ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДА СИ НАМЕСТВАШ МАСКАТА ПОНЕ СТОТИНА ПЪТИ С ТИЯ БЪКАЩИ ОТ ВИРУСИ РЪКАВИЦИ , СМЪКВАШ Я ДА ПИЙНЕШ ВОДА ПОВДИГАШ Я ЗА ДА ТИ ПРИКРИЕ ЛИЦЕТА, РАЗБИРАШ ЛИ ЧЕ С ТИЯ РЪЦЕ БЪКАЩИ ОТ ВИРУСИ СИ ПИПАЛ НАЙ ОЯЗВИМАТА ЧАСТ ОТ ТЯЛОТО И ПО ТОМНО ОЧИТЕ НОСА И УСТАТА СИ, ЗА ТОВА ГОВОРЯ,ЗА ПРАВИЛЕН МОДЕЛ НА ПОВЕДЕНИЕ И ЗА ДРУГО НИЩО

 77. 77 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иман интернет имам тв имам храна за 50 дни напред , ще стоя в къщи . Които иска да умира , да излиза

 78. 78 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  ПП Ти мислиш ли, че случайно се пускат такива "пророчества"?
  —цитат от коментар 20 на Веселин Дечев


  По принцип няма нищо случайно, но все пак книгата е издадена през 1978 г. Пророческа е, защото на базата на опита от минали събития, наблюдения върху съвременното общество и предиктивни модели показва разпада на света на елементарни части, като в основата на това е грип. При нас такова разделение вече се очертава - някои искат да ги оставят на мира и да се оправят сами, кой както може, други чакат и вярват само в крепката лидерска ръчица, която ще им отнеме много, но ще гарантира оцеляването.

  CONTADOR GRATUITO!
 79. 79 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Докато тази тема е актуална, хвърлянето на боб ще продължи - от света ще се затърка, до нов начин на живот и тежки кризи в почти всички области, най-малкото съвсем ще изпуснем младите - няма да учат и ще се търкалят в къщи:).
  Само след някой друг ден лятото идва и нещата, в голяма степен от само себе си, ще си дойдат на място.

 80. 80 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Има един единствен вариант..

  Примерно започва се с малък град
  Тестват се абсолютно всички в града без изключение
  Болните се изкарват ,ако до 2 седмици няма болен .Всички се връщат на работа ...и това се повтаря по всички градове .Друг вариант е да изпадне икономиката в депресия

 81. 81 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изтеглих от банката 15000 лева и оставих там2500 . Но искам този финансов ред на земята да се срути напълно . Банките да фалират . Нов световен ред ни трябва .

 82. 82 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иво Станчев":

  Ами СЗО е структура към ООН.
  И работи на същия принцип.

  Ако ти е интересно - виж как е структурирана СЗО.
  И ако видиш пълно сходство с - да речем - ловно-рибарския съюз, не се учудвай.

  Интересно ми е, само неграмотността ли кара някои хора да възприемат СЗО като нещо значимо и единствено достоверно.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 83. 83 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Вирусът трябва да се спира дотолкова, че заболяваемостта да се покрива от способността да се поемат тежките случаи. Ако преболедуването създава имунитет, никакви нови пикове няма да има. Просто няма да има достатъчен брой пренасящи вируса. И така полека-лека ще изчезне. А ако е мутиращ, това е вече друг казус, ще трябва да свикнем с него и общата продължителност на живота рязко ще се понижи...

 84. 84 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#47] от "Bob":
  До коментар [#54] от "Bob":

  Поздравления за прекрасните коментари!

  За съжаление паниката премина в психоза.
  А психозата е заболяване, почти неподдаващо се на лечение, т.е. персистиращо.
  И последиците ще бъдат ужасяващи.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 85. 85 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "b_52_strato":

  Последиците ще бъде нормализиране на бизнеса . Няма да има апартаменти по 2000 евро м2 в София , а ще паднат на нормалната цена 600 Евро м2

 86. 86 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Весело

  летателността на ковид-19... Летателността в Южна Корея е 1.16%...
  —цитат от коментар 2 на kazushi


  Не може да е толкова. Летателността във всяка една държава е 0,0001%, понеже 99,9999% от хората не могат да летят. :)

 87. 87 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#65] от "ali_ibn_isa":Колкото по яка е карантината толкова по бързо ще преборим вируса и толкова по бързо икономиката ще заработи на 100 %
  —цитат от коментар 70 на fjp58603113


  Вирусът не е мечка да го 'пребориш', нито куче да го вържеш. И няма да изчезне. Години напред ще се заразяват и умират хора, както още от куп други неща.

  Иман интернет имам тв имам храна за 50 дни напред , ще стоя в къщи . Които иска да умира , да излиза
  —цитат от коментар 77 на fjp58603113

  Мамин, ще ти спрат и интернета, щото и за него са нужни хора и заплати. А с тези хартийки, дето си изтеглил най-много да си напалиш огин след 2-3 месеца.
  ----
  Единствения смисъл от тази картаниа е че ще даде малко време да тупкаме топката, да си дадеме шанс да се избистрия някаква сносна терапия, да се подобри диагностицирането и те така те..
  Ако изобщо се случи.
  Вирусът няма да изчене, както не е изчезал, нито един грипен вирус.

 88. 88 Профил на RebellioN
  RebellioN
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сарс 2 може да бъде изкоренен напълно, разбира се. Поинтересувайте се от история на вирусологията и титаничната борба на поколения вирусолози да изкоренят подобни чуми напълно. Първоначално борбата с Ковид ще разчита на терапевтика - хидроксихлорин и така нататък. Оттам насетне е въпрос на функциониращ държавен апарат да бъде заличено всяко възникнало огнище навреме. Диагностицираш пневмония в пациент - веднага тестваш И за ковид. Трябва да оставим лекарите да подготвят ваксина на спокойствие, понеже претупана и набързо скалъпена ваксина е дори ПО- ОПАСНА от самия щам.
  А болестта е коварна и не си въобразявайте, че ще го минете 'без да го усетите", само защото сте "млад/а". Първия САРС оставя трайни, къмто перманентни поражения върху белите дробове. Считат ви за "оздравял", но всъщност доживявате живота си с дупки по белите дробове, намален капацитет на белите дробове и оттам - скъсена продължителност на живота. Това малко ли е? Иска се от нас голямо геройство - да си стоим на дивана и да плющим пуканки 1 месец. Бабите и дядовците ни (които се опитваме да спасим) са извършвали ИСТИНСКИ геройства, а ние сме такива АМАТьОРИ, че не сме способни дори да си стоим на дивана. Консуматорско стадо, развило с годините сериозен умствен дефицит, а природата не прощава това.

 89. 89 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Коронавирус ще остане постоянно с нас, така както е със сезонният грип. Т.е. можем да очакваме отново да се връща в сезона на намален имунитет, есента и зимата. В доста по-слаб ефект както заради изграждането на имунитет, така и поради подобряването на предпазните мерки. Които сега просто напълно липсваха, направо престъпно нехайство. Ако съдим по опита на Южна Корея достигане на пика в интензивността на заразяването е възможно за около 4 седмици. Понеже при другите държави мерките са много по-неадекватни при тях вероятно за 2 месеца. След което епидемията ще продължи но с много по-ниска интензивност, вероятно до достигането на групов имунитет, т.е. 1-2 години. И понеже вируса все пак ще мутира значи ще има и нови вълни но вече в по-малък мащаб и с по-слаби последствия. Въпросът доколко може да издържи обществото с такива драконовски мерки като сегашните е интересен. Според мен чисто психологически /а и икономически/ максимум 1 месец след като се види, че епидемията е преминала върха. Т.е. след 3-4 месеца за конкретната държава от началото на епидемията в нея ще започне разхлабване на мерките. Просто ще се научим да живеем заедно с коронавирус. Още повече, че сегашното е силно преекспонирано, буквално медийна истерия. Като сравнение ще кажа, че годишно в България умират около 110,000 души, т.е. над 300 души ДНЕВНО. При нас досега за почти 2 седмици имаме починали от коронавирус 3 /трима/ души. От значително по-смъртоносният свински грип пролетта на 2009г умират за 1 месец 4000 души и нямаше и следа от сегашните героични блокади.
  —цитат от коментар 5 на Fred


  И да повтаряш като папагал глупостите на проф. Хинков за 4000 умрели през 2009 г. от свински грип, това няма да ги направи истина. Аман от немислещи индивиди.

 90. 90 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  /Продължение от к.47/От СЕЗОНЕН ГРИП:"Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- от 09.04.2019.Значи, от сезонен грип плюс туберкулоза /1.5 млн./ умират приблизително ДВА МИЛИОНА ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА! Някой да е чул за карантина?Хора, луди ли сте? В сравнение с тия статистики? Побъркаха ви медиите, тотално облъчване, пандемия от лудост е това!
  —цитат от коментар 54 на Bob


  ам кат си такъв смелчага, тръгвай към ВМА сам да се заразиш. хем като оздравееш първи ще имаш конкурентно предимство, че можеш да ходиш навсякъде

 91. 91 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора от глад никой няма да умре . Стоите си в къщи . За теб твоя живот е твоята вселена

 92. 92 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Земята търси начин да се изчисти от паразитите си.

 93. 93 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "ali_ibn_isa":

  България е малка държава , на нас 10 милиарда евро ни стигат да стабилизираме банковата система . ЕЦБ ще печата евро , а ФЕД ще печата долари

 94. 94 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Весело

  /Продължение от к.47/От СЕЗОНЕН ГРИП:"Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- от 09.04.2019.
  —цитат от коментар 54 на Bob


  Лъжеш. Това са влезлите в болница, а не умрелите. Жертвите на грипа годишно са най-много 30-50 000 души... тази година може да са малко повече.
  https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

 95. 95 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "ali_ibn_isa":

  Да ще има 50 % инфлация при лош сценарий , но ще сложат ограничения 20 евро на ден да теглим от банката , както бе в Гърция . Парите ще имат 50 % стойност

 96. 96 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 617 Гневно

  /Продължение от к.47/От СЕЗОНЕН ГРИП:"Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- от 09.04.2019.Значи, от сезонен грип плюс туберкулоза /1.5 млн./ умират приблизително ДВА МИЛИОНА ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА! Някой да е чул за карантина?Хора, луди ли сте? В сравнение с тия статистики? Побъркаха ви медиите, тотално облъчване, пандемия от лудост е това!
  —цитат от коментар 54 на Bob


  Кажи им го на жителите на Бергамо, където смъртността спрямо миналата година е увеличена с над 10 пъти . Това се случва когато се подцени опасността и не се вземат мерки както пропагандираш.

 97. 97 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "RebellioN":

  Thank you . That was very good

 98. 98 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Този анализ пропуска една основна опция за решаване на кризата. Най-вероятно през следващите месеци ще има одобрен медикамент, който ще намали смъртността. Ако намалява смъртността много, примерно с 80-90%, това вече няма да води до нужда от интензивно лечение на голяма част от пациентите и заболяването няма да е толкова опасно. Това е напълно реалистичен сценарий, затова е толкова важно сега да забавим развитието на епидемията.

 99. 99 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "ali_ibn_isa":

  Мамин , ако фалират банките нали там ми превеждат заплатата , нали парите ще станат хартийки според теб след три месеца

 100. 100 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Ключовата дума е ВСИЧКИ. Всички под карантина, и изобщо без да се тестват. Че все ще се намери някой болен във 2рия ден, на който теста му е отрицателен, да почне да фейсбучи "здрав съм, нарушават ми правата"

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK