В Москва 100 хил. камери следят хората под карантина... и всички останали

В Москва 100 хил. камери следят хората под карантина... и всички останали

© ReutersЛицевото разпознаване се е превърнало в ключов инструмент от стратегията на Москва за борба с коронавируса - тест в естествени условия за тази спорна технология, отдавна критикувана заради риска да бъде използвана за политически цели.


От февруари насам хиляди московчани, по-специално пристигащите от страни, засегнати от COVID-19, се подлагат на строга изолация по домовете за 14 дни с цел да се възпрепятства разпространението на болестта.


Всички те се каталогизират с адрес, копие от паспорта и телефонен номер в база данни за мегаполиса, наброяващ 16 милиона жители и всекидневно пристигащи гости.
Властите уведомяват всекиго, че нарушенията на изолационния режим ще се наказват с глоби и дори затвор, а чужденците ще бъдат експулсирани.


"За спазването на режима постоянно ще се следи, по-специално чрез системата за лицево разпознаване", предупреди в своя блог кметът на Москва Сергей Собянин.


Ефективността на тази система се гради върху плътното покритие, което осигурява. Нито един коридор в метрото, нито една улица не остава извън погледа на 170-те хиляди камери, разполагани малко по малко в града от десетилетие насам в името на обществения ред.


Около 100 000 от тях са свързани с изкуствен интелект, способен да идентифицира заснетите лица; в скоро време се очаква да бъдат скачени и останалите 70 000.


Московската полиция заяви, че с помощта на системата от февруари досега са разпознати близо 200 души, нарушили наложената им карантина.


Русия е поставила и други технологии в служба на борбата с коронавируса - от телевизионната медицина до наблюдението в супермаркетите и в социалните мрежи, за да се контрират слуховете и "фалшивите новини".
Във вторник новият център за мониторинг на ситуацията с коронавируса в Русия бе посетен от самия президент Владимир Путин.


Две китайки и 600 техни съседи


По думите на Собянин служителите там разполагат с данни за местонахождението и местоработата на 95 процента от хората, пътували до страните, най-силно засегнати от пандемията. "Установихме къде се намират", заяви той.


От февруари кметът хвали този опасно ефикасен контрол, като дава за пример случая с една китайка, нарушила наскоро карантината си, нейна приятелка, решила да й дойде на гости, и шофьора на таксито, който я докарал. Покрай това властите събрали личните данни на още 600 души - съседи на двете жени.


Според кмета камерите се използват освен това за следене как се зареждат щандовете в супермаркетите с цел да се избегне недостиг на стоки - заради епидемията мнозина московчани се впуснаха тази седмица да правят запаси.


Видеонаблюдението, подсилено с разпознаване на лица, бе изпробвано за първи път през лятото на 2018 г. по време на световното футболно първенство. Камерите бяха внедрени масово през януари 2020 г. - точно преди епидемията.


"Вероятността от грешки в нашия алгоритъм за лицево разпознаване е 1 на 15 милиона", обясни за АФП в началото на годината Александър Минин, генерален директор на руското дружество "НтехЛаб", спечелило конкурса, обявен от московското кметство.


Нейното оборудване, изнасяно също в Китай, най-големия световен пазар, и в Латинска Америка, "в 80 на сто от случаите" може дори да разпознае човек само по силуета.


Руските и китайските технологии за наблюдение - най-съвършените в света, вече се изнасят в стотина страни, посочва в анализ, публикуван в края на 2019 г., Валентин Вебер, експерт по киберсигурността от Оксфордския университет.


"Големият брат" и гражданските свободи


"Заради по-строгото законодателство в защита на личните данни лицевото разпознаване не се разви широко в Европа. За разлика от европейските си колеги руските и китайските компании не бяха толкова сковани от законови ограничения върху събирането и използването на лични данни", обяснява Вебер.


Съответно експерти и критици на системата се обявиха преди коронавирусната криза срещу този "Голям брат" и опасността под предлог на мисия от общ интерес той да бъде използван за следене на политически противници и ограничаване на гражданските свободи.


"Именно с доводи за сигурност се оправдават винаги посегателствата върху частния живот и личната свобода на хората. Това е най-големият проблем и най-голямата опасност", подчертава френският изследовател на киберсигурността Батист Робер.


Александър Минин заявява, че има доверие на властите, и твърди, че изображенията и "данните за хората (паспорт, име и презиме, телефонен номер) не се пазят в едни и същи бази данни". Според него тези сведения се съпоставят само при нужда, в рамките на строга процедура, поверена на силите на реда.


Противниците на системата са по-склонни към недоверие. Още повече че следенето с политически цели не е нещо ново за мнозина руснаци - по съветско време се смяташе, че КГБ има очи и уши навсякъде.


Альона Попова, юрист и активист, е депозирала иск срещу използването на системата за лицево разпознаване на 29 септември в Москва при разрешена от властите демонстрация на опозицията.


По думите й камери са били разположени по металдетекторните рамки, през които е бил задължен да мине всеки демонстрант на път за мястото на сбора.


"Масовото използване на технологии за лицево разпознаване означава държавата да следи своите граждани. И държавата със сигурност ще ги използва срещу политическите опозиционери", заяви тя пред АФП.


Нейният иск в крайна сметка е бил отхвърлен, но петицията й срещу лицевото разпознаване на сайта change.org е събрала към 75 000 подписа преди кризата с COVID-19.


Кметството категорично отрича системата да се използва вероломно за регистриране на опозиционерите.
През февруари група активисти от художествените среди направи опит да привлече към темата общественото внимание с нова форма на протест.


Вдъхновени от акция на лондонския "Дазъл клъб" (Dazzle Club) в Лондон, където лицевото разпознаване се използва от началото на годината в точно обозначени зони, четирима активисти застанаха пред офиса на руския президент и изрисуваха лицата си с геометрични фигури, които да ги направят неразпознаваеми от камерите.


"Вече има политически активисти, задържани в метрото след разпознаване чрез камерите", обвини властите тогава художничката Катрин Ненашева. Четиримата активисти бяха задържани по време на своята акция, после изправени на съд и глобени по 15 000 рубли (173 евро) за нарушение на регламента за демонстрациите.
Генералният директор на компанията "НтехЛаб" не вижда смисъл в подобни протести. "Можем да работим даже ако лицето е покрито 40 на сто с каскет или медицинска маска", обяснява той.


Дори да бягаш от карантина с покрито лице, това не те спасява от окото на Москва. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затова руснаците още на втория ден знаеха кои са убийците на Немцов, а на петия ден ги арестуваха.
  В България още не могат да намерят биячите на журналиста.
  А онези 200 милиона така и ще си останат запорирани …

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Разстроено

  ©️
  "В руските болници липсват медицински маски и други средства за защита на лекарите. Това казаха в реално време лекари от различни градове. Парамедици от линейката, които отиват при голямо разнообразие от пациенти, се опасяват, че самите те могат да станат носители на вируса. Московският лекар по неврохирург Всеволод Шуркхай се оплака пред прокуратурата и Роспотребнадзор за липсата на средства за правна защита. Шуркхай работи в научно-консултативния отдел на Центъра за неврохирургия на Академик Бурденко в Москва и често приема пациенти в напреднала възраст. В неговия отдел лекарите нямат дихателни маски и няма ултравиолетови лампи. В допълнение, каза той, на служителите в отдела беше предложено да измерват температурата с живачен термометър - единственият за отделението от 40 души. В Русия самите лекари нямат достатъчно лични предпазни средства. Иля Фоминцев, директор на Фондация Рак, разказа в реално време за ситуацията в Санкт Петербург. Сега просто се обадих в много голяма болница в Санкт Петербург и ме попитах: "Как си?" - "Купихме два костюма." Е, наранете се момчета. Без лични предпазни средства, респиратори, костюми. Онколог в московска болница. Той помоли да не бъде назован, от страх от възможни последици за работата му:. Ние измерваме температурата с електронен термометър за всички няколко пъти на ден и за всички посетители на входа. Маски има малко, те се издават с подпис, защото те наистина не са в складовете, голяма част от тях бяха откраднати от пациенти и служители ", каза той ... Фелдшерът на гостуващата бригада от Владимир Екатерина Ашаева каза за" Реално време ", че линейките им приключиха антиепидемични комплекти. Те бяха заменени с обикновени хирургически рокли, без респиратор и без очила. Служителите на линейката написаха апел до ръководството, казвайки, че отказват да оставят пациенти със заподозрени ядра без оборудване onavirus. В отговор заплашиха с уволнение. Фелдшерът също каза, че няма превенция: линейките не се изследват, температурата не се измерва ежедневно. Повече от 6000 жители на Владимир са под карантина заради коронавируса. В пресата няма дума за това"©️

  https://www.currenttime.tv/a/russia-protective-geer-shortage/30505161.html

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Весело

  В изостанала държава като Русия не може да има толкова камери. Камерите са разположени в други държави.

  Каква е тази проруска пропаганда в Дневник? Нямало заразени, нямало починали... Тинтири - минтири.

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#1] от "xrr31638754":

  😂😂😂😂
  Всички☝️ камери в района на Кремл не са работили))
  И до сега никой не намерили!

  "Чуждестранен агент"
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Весело

  Затова руснаците още на втория ден знаеха кои са убийците на Немцов, а на петия ден ги арестуваха.В България още не могат да намерят биячите на журналиста. А онези 200 милиона така и ще си останат запорирани …
  —цитат от коментар 1 на xrr31638754


  Знаеха, ама не ги арестуваха...

 8. 8 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 881 Весело

  Затова руснаците още на втория ден знаеха кои са убийците на Немцов, а на петия ден ги арестуваха.В България още не могат да намерят биячите на журналиста. А онези 200 милиона така и ще си останат запорирани …
  —цитат от коментар 1 на xrr31638754


  Ти серЬ0зно ли ве- и... кои са?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Помня как гърците протестираха против камерите слагани навсякъде, за да се осигури безопасност за "Атина 2004". Та разбира се не е приятно да те следят навсякъде.
  От друга страна камерите помагат да се хващат престъпници, например в турция ги хващат по камерите за няколко часа и ги затварят. В България обаче записът от камера за наблюдение не е доказателство (!?!). Интересно какво по-голямо доказателство от това, че камера те е е заснела? Абсурдите в Абсурдисртан не свършват до тук, камерите на КАТ дето ти снимат номера обаче са доказателство (!?!). Значи ако превишиш скоростта ще те санкционират, но ако нараниш човек, ограбиш и т. н. няма да те санкционират.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Няма ден без Русия ! Разбира се шампион по дигитализация на град е Китай, но твърдо второ място заема САЩ , и като знаем с това се контролира от АНСА , а там стават едни неща:) Не знам дали е добре да криеш собствена ПОЛИТИКА ( в левият ъгъл) с избор на блогер, агенция и прочие.
  Например при руската помощ към ИТАЛИЯ, темата за отказ на ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО от ПОЛША ( това бе коментирано от цяла ЕВРОПА,.... но тук не беше на фокус) . Мотиви за отказа ПРИМИТИВНИ - помощта разрушавала НАТО , и оттам АМЕРИКАНСКИ бази. При което имаше Италианска реакция от стил ..... ще ви го на ...каме полски НАЦИСТИ. Ще пропусна факта , че САЩ са шапиони по затвори и затворници , но те са ЧАСТНА СТРУКТУРА. В американски затвор може да попаднеш и при каране на автомобил.....

 11. 11 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 881 Весело

  В изостанала държава като Русия не може да има толкова камери. Камерите са разположени в други държави.Каква е тази проруска пропаганда в Дневник? Нямало заразени, нямало починали... Тинтири - минтири.
  —цитат от коментар 3 на faraon


  Комрад, взел си да поумняваш..., добре ти се отразява висенето по форумите.
  —цитат от коментар 6 на bez_ime2


  Ти се бъзикаш- той е прав- в Русия има адски много камери, па танкове, па самолети!

  Даже понякога- някои от тях работят... Така казват.

  Тези при Немцов не работели, ма те били малко... :) :) :) Другите- работели, та пушек се вдигало.

  Буквално! :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Следят ги. Просто ей така ги гледат.
  То за тая работа трябват акъл и технологии. В Южна Корея как се справиха със заразата. Ами правят тестове още от 3 Януари. Всеки ден 10 000 безплатни теста. Като изловят някой - електронна гривна и под карантина. Така се прави.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#10] от "dejmos":

  Дигитализация има в Китай, но за милиционерски цели. Заразените в Китай са десетки милиони.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Най-вероятно няма да има прайд на 9-ти май, но те ще го съобщят на 8-ми вечерта.
  А интересно ще е ако има прайд после колко от участниците ще са се разболели.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Руските и китайските технологии за наблюдение - най-съвършените в света, вече се изнасят в стотина страни, посочва в анализ, публикуван в края на 2019 г., Валентин Вебер, експерт по киберсигурността от Оксфордския университет.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------

  Това не е вярно, те не могат кафеварка да направят...

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Все по-трудно става, а?

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Милиарди са, милиарди...

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има хора - има проблеми... Путин до живот.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Тъй,тъй....защо направо не цялото население. В САЩ с "дигитализация" за благотворителност ли се използва ?

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  "Русия е поставила и други технологии в служба на борбата с коронавируса - от телевизионната медицина до наблюдението в супермаркетите и в социалните мрежи, за да се контрират слуховете и "фалшивите новини"."

  Това само в Русия ли се прави или и у нас и навсякъде по света?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Весело

  Има хора - има проблеми... Путин до живот.
  —цитат от коментар 18 на Slick


  Арестуваха ли го?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Във връзка с корона вируса в Москва е забранено да се събират хора. Забранени са всякакви митинги. Но в същото време 15000 души ще маршируват (плановете са такива) на 9-ти май. Ще има ли хора отстрани, които да викат не се съобщава. Т. е. все още не се знае дали плановете са да има прайд без публика. Буди недоумение това, че ще се разреши на тези хиляди да маршируват в условия на пандемия и на затворени училища и университети и мнозина се обучават дистанционно. В дни когато тече кампания "не излизайте от вкъщи" властта смята да проведе прайд с участието на хиляди хора.

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  "От февруари насам хиляди московчани, по-специално пристигащите от страни, засегнати от COVID-19, се подлагат на строга изолация по домовете"

  То май почти всички страни са "засегнати от COVID-19", включително и Русия. Така вече могат да следят и изолират без изключение...

 24. 24 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Бесни са руснаците във форумите заради изпратените самолети с помощи за Италия.
  Наистина много са ядосани.

 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Ако розовата армия все пак си направи прайда колко души после ще са болни?

  ДБ=БКП
 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  Русия е поставила и други технологии в служба на борбата с коронавируса
  =================

  , .... и затова руснаци масово купуват патрони и бухалки:)))

  "Чуждестранен агент"
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Ще свържат ли част от камерите с АК-630 ? Лицево разпознаване и унищожаване...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Весело

  [quote#21:"mitko11"][/quote]

  Вчера щъкаше по болниците... :)

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Весело

  [quote#11:"Дедов'та Колюуа Унукя!"][/quote]

  Не съм такъв човек... :)

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#2] от "putinxujlo":

  Не те е срам. как можеш да пишеш против Путин...
  Сещам се един виц за Ленин.
  Има една снимка на Ленин с дете на ръце. Ленин е пратил майката и бащата на детето в концлагер, но очите му (на Ленин) едни добри...

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  В Украйна някакъв си градски съдия отменил заповед на министър, защото била незаконна.
  Кога ли в Русия някой градски съдия ще отмени заповед на Путин?

  ДБ=БКП
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#19] от "dejmos":

  Ами точно с технологии един китаец Джин Ву излови през Баиду, че през Януари седем милиона китаеца са напуснали Ухан. Преди да го затворят. Баиду е китайския гугъл и всички китайци имат мобилни телефони. И така. https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/22/world/coronavirus-spread.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Бесни са руснаците във форумите заради изпратените самолети с помощи за Италия. Наистина много са ядосани.
  —цитат от коментар 24 на jmf29537805


  Ами нормално, вместо да си останат да помагат в Расия. Защото там вируса върлува и убива. И не среща пречки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Интересна интерпретация за борба с коронавируса и журналистиката сте избрали .... Успех.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всички диктаторски режими бързат да се обзаведат с новата система за тотално следене на хората. Така Путин ще остане на власт докато е жив.

 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#30] от "anonim440":

  Не те е срам. как можеш да пишеш против Путин...
  Сещам се един виц за Ленин
  =======/============

  Знам, че той е спасител на ЕС и целият свят:)
  Ето дори снимка има, Путен заедно с Песков заминават на операция

  https://cdn-st3.rtr-vesti.ru/vh/pictures/b/507/278.jpg

  "Чуждестранен агент"
 38. 38 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Ами как така руснаците да не използват своиоте свръхмодерни оръдия за дезинфектиране на 5 кв. км. с един изстрел? Така пишеше в пишеше в сайта БГ.нюз тези дни и отдолу лигите на платените руски тролове течаха: Само Путин ще спаси света, Ванга е казала, че България е душата, а Русия не знам какво си на света, България да се присъедини към Русия и подобни архивни комунистически съновидения.

 39. 39 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Не знам как от февруари следят всички, като аз пристигнах в Москва на 8 март от Чехия и никой не ме провери на Шереметиево и не ме пита къде отивам и къде ще се намирам и никаква карантина нямаше. Малко е странна ситуацията в Русия, целия свят в паника, в Русия живота си тече както преди. Освен в Москва последните дни. Най-голямата паника е пред обменните бюра, купуват се евро и доларес на поразия.

 40. 40 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак се изприказват глупости под статии свързани с Русия. Обичайните заподозрени плювачи и този път са на първа линия.
  Който следи и гледа и руските източници знае, че руснаците все още не знаят как да лекуват тоя вирус. Поради тази причина са изпратили и хора на терен (за разлика от нашият теоритичен (мозъчен) тръст, който до края на месеца вероятно ще са е зибили от противоречения. В тясно сътрудничество са със китайци, италианци и германци, като вече имат 4 въведени прототипа на васкина в режим на тестове. За разлика от България, имат достатъчно авторитетни вирусолози и пулмолозии. Паралелно с това, използват общорпиетото лечение на този вирус в момента.
  Силно впечатление им е напрвило, че вирусът е сравнително слаб при децата и младежите и едно от изледванията, които правят е да разберат защо вируст не се проявава тежко при тях.
  Който има разум гледа и слуша, който си е хейтър - цял живот ще си остане такъв.

 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво Станчев":

  Има вярно в написаното. Те още от януари имат екипи от лекари в Китай и между тирамбите за братската помощ (за да се гордее тамошните 80%) се споменава между другото, че събират опит в терена или по военно му —> правят рекогносцировка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво Станчев":
  След като руснаците като не знаят как да действат и отиват да се учат от практиката, как ще коментираш публикациите, че Путин спасява Италия с чудодйни оръжия за масово дезинфектиране, а българските путиноиди искат присъединяване към Русия на тази основа? Това Русия защо не го опровергава?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За Москва и 100-те хил. камери разбрахме, а как е положението във Вашингтон, Лондон, Париж, Брюксел?

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 45. 45 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#39] от "nikolay.":

  Нека да видим и АМЕРИКА :) За Русия е ясно от пишещите тук.
  Нека да видим кадрите наистина, без да слушаме руската реч.
  https://www.youtube.com/watch?v=eJtzFoTja7A&t=903s
  https://www.youtube.com/watch?v=2RKGhRleNAM

 46. 46 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво Станчев":След като руснаците като не знаят как да действат и отиват да се учат от практиката, как ще коментираш публикациите, че Путин спасява Италия с чудодйни оръжия за масово дезинфектиране, а българските путиноиди искат присъединяване към Русия на тази основа? Това Русия защо не го опровергава?
  —цитат от коментар 42 на авторът


  Това което казваш не съм го чул или прочел в нито едно предаване или официална тяхна медия. Това, което се коментира е, че англичаните ги обвиняват неофициално и за този вирус ( информацията идва директно от представителите им в UK). За разлика то тях обаче, руснаците не са направили нито едно обвинение в ефир, към американци, марсианци и т.н. Данните които обявяват на заболелите твърдят, че са истински - коментират се открито. Също имат случаи с хора които не спазват карантината, но действат безкомпромисно срещу тях. Това, че имат по малко заболели има и нормално обяснение - нямат Шенген и по границите им има сериознен контрол. Който е пътувал на изток знае какви са проверките на пристигащите.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво Станчев":

  Още от януари затвориха сухопътната граница с Китай при Благовещенск. Пускали са само конвои със стока в двете посоки и хора които се прибират по местоживеене (руски граждани или китайци постоянно живеещи в Русия) като са ги слагали веднага под карантина, ама не домашна. (малък е бил броят на пътуващите). А проблема е възникнал в Москва. Там са се ”изхайлазили”, щото Китай далеко ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Не разбрах тоз автор ругае ли руснаците или им завижда? Или е притеснен, че другарето соросоидес ще научат неща за "кочината", които ще им замъглят ясното и свежо политсъзнание.

 50. 50 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 474 Неутрално

  В ютуб е пълно с клипове и разкази отнасно "строгостта" на мерките, умният гледа, чете и мисли, тъпият повтаря путински мантри и официални статистики.
  Що така за един месец само има егати скока на пневмониите и то на база цяла предходна година?https://www.euronews.com/2020/03/23/does-russia-have-coronavirus-under-control

 51. 51 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Ха, пък тия в Лондон са с две по-малко от лисиците и Фтичките...

 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Във вторник новият център за мониторинг на ситуацията с коронавируса в Русия бе посетен от самия президент Владимир Путин."

  Това като прочетох и се рекох - дотук.
  Щом "самия" джуджи е взел мерки, край на вируса, само не знам какво чака европейската комисия, та не го покани да мине през всички страни, може да си вземе и някой поп и да осветят континента, та да си гледаме живота.
  А и той ще намаже, ще му се харчат повече горивата и ще си оправи и икономиката.

 53. 53 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Руските и китайските технологии за наблюдение - най-съвършените в света :)

  Ей добре е да пишете такива работи ама поне ги слагайта в графа развлечение.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "нито една улица не остава извън погледа на 170-те хиляди камери, разполагани малко по малко в града от десетилетие насам в името на обществения ред."

  Ми то всичко там от 1917 е в името на обществения ред.
  И все си слагат по некой сатрап да го въдворява.
  А очите му едни благи, благи....

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 474 Неутрално

  То има забрана за излизане на лица над 65 в москва, които ще въдат щедро подпомогнати с по 50 долара апропо, таз забрана не вАжи обаче сал за едного, слънцеликий и дълговечний...мда, докара се с пълно бойно снаяражение в Комунарка, пиар навсякъде и по всяко време плюс задължиелните подставени статисти и Собянин воглаве щаба за борба с ковида...а българския русофил е непоправим романтик...гадка гледка!

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#52] от "tsvetko_51":

  Спри се Цвятко или Цветко :) Тогава защо коментираш ? Защото си от МИСИРКИТЕ за всички нормални действия са ПИАР. Не допускаш ли че иска да види организацията и работата на лекари/сестри в една специализрана болница само са КОРОНА ВИРУС ? Има ли техника , санитарни материали . Специално тази болница има разкрити 600 легла , но е в състояние да ги направи 1100 места, и то много модерни. Изключвам стартирала болница за 2000 -3000 души , която трябва да направят за 15 дена в Москва. Просто повтарят Китайската методика, и китайските действия .имаха Имат технологии ,пари и знаят какво правят !

 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#24] от "jmf29537805":

  Явно и там, като и тук някои смятат, че форумите са някакъв фактор...

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#45] от "dejmos":

  В США изпразниха рафтовете с боеприпаси още преди 1 месец.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  УжасТ ! В Русия камери с лицево разпознаване, изкуствен интелект, строга карантина и малко заразени ?!
  Не, не и не ! Не може да бъде, там и кафеварка не могат да сглобят. Горна Волта с ракети. С БВП по-малък от на Италия. Бензиноколонка.

 64. 64 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Вероятността от грешки в нашия алгоритъм за лицево разпознаване е 1 на 15 милиона",

  "в 80 на сто от случаите" може дори да разпознае човек само по силуета."

  "Руските и китайските технологии за наблюдение - най-съвършените в света "


  Мда, и тия технологии са безаналогови...
  Поне да не беше рускиня авторката, барем да фане малко дикиш.
  От друга страна, ако не е рускиня, нема да пише такива глупости...

 65. 65 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#62] от "morf":

  И пробите до тая лаборатория се пращат с гражданската авиация, пасажерите се предупреждават да не се шашкат от тоя факт! Най-кефи клипче от една болница обаче, в която на портала стои едно лелче, високотехнологино такова, и пита влизащите пенсионери дали имат температура, кърти!

 66. 66 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 735 Весело

  УжасТ ! В Русия камери с лицево разпознаване, изкуствен интелект, строга карантина и малко заразени ?! Не, не и не ! Не може да бъде, там и кафеварка не могат да сглобят. Горна Волта с ракети. С БВП по-малък от на Италия. Бензиноколонка.
  —цитат от коментар 63 на gwe49620445


  Малко заразени, но много нетипични пневмонии. Но сигурно пневмониите са заради глобалното затопляне.

 67. 67 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  В Лондон има 500 000 камери.
  Само на Оксфорд съркъс има 309 камери.
  На Пикадили съркъс те са 175.
  И да не мислите, че камерите от тол системата не се ползват от полицията?!?
  Но важното е, че Русия пускала някакви фалшиви новини, без да се каже кое им е фалшивото или си измисляме проблем с камерите.
  Лицемери сър.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Сега сериозно - Китай и Русия, и изобщо всяка една страна, която не е пламнала/или вече е преминала пика, нямат абсолютно никаква изгода да лъжат за брой заразени и погубени.
  В такъв тежък момент за света съм убеден, че те биха споделили опита си до момента с всеки един, който поиска помощ.
  Пред глобална заплаха всички трябва да си помагаме.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 70. 70 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 365 Неутрално

  В Московия се разразява епидемия от някаква странна пневмония ОРВИ (Острая респираторно-вирусная инфекция). Руснаците измират в грохналите московски болници като мухи, а Путин праща самолети с помощ за Италия, която вече се измъква от кризата, за да изпроси италианското вето за европейските санкции.
  Русофилите примират от умиление, докато нещастните руснаци измират от някакво си ОРВИ ...

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 71. 71 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Те не лъжат ве, просто не правят тестове на заболелите и поминали се от внебольнична пневмонИя, нет тест-нет проблем, вняли что ли?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  Те не лъжат ве, просто не правят тестове на заболелите и поминали се от внебольнична пневмонИя, нет тест-нет проблем, вняли что ли?
  —цитат от коментар 71 на Калиевперманганат

  В Русия се правят тестове.
  Виж, ако си мислиш, че Франция, Италия и Великобритания правят тестове....

 74. 74 Профил на Прокопи Варимезов
  Прокопи Варимезов
  Рейтинг: 0 Весело

  Бесни са руснаците във форумите заради изпратените самолети с помощи за Италия. Наистина много са ядосани.
  —цитат от коментар 24 на jmf29537805


  Май някои други другари са бесни - как може Сатаната да праща самолети с помощи на Италия? След като всички знаят, че руските пилоти са денонощно пияни, руските самолети не летят, изобщо това е някаква гнусна проруска пропаганда и хибридка на злото кремълски джудже!
  Сакън и 10 процента от новината да не се окаже истина, кво праим тогава?

 75. 75 Профил на mirimbi
  mirimbi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи, объркали са! Не са 100 000 а са 100 000 000 000. :-) "Руските и китайските технологии за наблюдение - най-съвършените в света", значи... и тук има грешка!!! Правилното е
  "Руските и китайските технологии за наблюдение - най-съвършените в галактиката...а най-вероятно и във всички други галактики намиращи се в галактическия куп"

 76. 76 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 735 Любопитно

  В Русия се правят тестове.
  —цитат от коментар 73 на Virgin


  И как се правят, след като имат 1 (ЕДНА) лаборатория в Новосибирск? Как се правят 150 000 проби в една лаборатория?

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  И как се правят, след като имат 1 (ЕДНА) лаборатория в Новосибирск?
  —цитат от коментар 76 на morf


  Кой те излъга?

 79. 79 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#75] от "mirimbi":

  Ще видиш ти, САЩ като направи 6 жи мрежа...американска...

 80. 80 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#73] от "Virgin":

  В Русия се правят тестове.
  Виж, ако си мислиш, че Франция, Италия и Великобритания правят тестове....
  ==================
  😂😂🤦🏻‍♂️
  В Путенланд намерили само един защитен костюм и той се оказа жълт цвят и спешно в него облачили своя обнуляем.)))
  Коронавирус в Путенланд вече практически во ВСИЧКИ области!


  https://s0.rbk.ru/v6_top_pics/media/img/7/27/755850526509277.png

  "Чуждестранен агент"
 81. 81 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Абе за камерите и следенето. Гледайте филма за Едуард Сноудън и ще си отговорите къде е най - големият Big Brother

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  Коронавирус в Путенланд вече практически во ВСИЧКИ области!
  —цитат от коментар 80 на putinxujlo

  Как го установиха?
  Нали имаха само една лаборатория в Новосибирск?

 84. 84 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 735 Любопитно

  Кой те излъга?
  —цитат от коментар 78 на Virgin


  Факт, съобщаван от всички медии, включително руски. До преди ден-два имаха ЕДНА лаборатория, вчера мисля отвориха и в Москва. как да повярвам , че за две седмици в една лаборатория са изследвани 150 000 проби?

  "Пробы пациентов практически со всей страны, находящихся под наблюдением из-за коронавируса, направляются в исследовательский центр "Вектор" в Новосибирске. Не так давно лаборатория открылась еще и в Москве, туда уходят анализы всех москвичей и жителей близлежащих территорий."

  "Москва больше не будет направлять пробы на коронавирус в Государственный научный центр вирусологии и биотехнологии «Вектор» в Новосибирске, сообщается в Telegram-канале оперштаба по контролю и мониторингу ситуации с коронавирусом в Москве."

  "And some experts have raised doubts about the reliability of Russia’s testing system, which depends on a single laboratory. A report by PCR.News, a media outlet for medics and healthcare professionals, pointed out that the only approved coronavirus testing system, produced by Vector in Novosibirsk, has a lower sensitivity than other virus tests, raising concerns about false negatives."

 85. 85 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бесни са руснаците във форумите заради изпратените самолети с помощи за Италия. Наистина много са ядосани.
  —цитат от коментар 24 на jmf29537805


  Да, във форумите им се срещат и такива мнения. Но много повече са положителни. Или шегичките, като например:
  "Кой ли ще е следващият полуостров, дето ще кацат нашите военни самолети."
  "Нашите самолети с помощи излитат, а все вежливи хора слизат."

 86. 86 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#83] от "Virgin":

  3 ТРИ😂😂😂😂
  2- В МОСКВА
  1 - НОВОСИБИРСК

  Экспресс-тестов на коронавирус для домашнего использования в РФ не будет

  Комсомольская правда
  4 фото
  1 видео

  ©️"Няма да има бързи тестове за коронавирус за домашна употреба в Руската федерация!
  В Русия няма да има бързи тестове за нов коронавирус, който би могъл да се използва у дома, каза пред репортери Елена Малникова, старши специалист на свободна практика в Министерството на здравеопазването на Русия. Според нея това няма да е възможно да се купи у дома или в аптека."
  "Новости 24"

  "Чуждестранен агент"
 87. 87 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  Вие хубаво ще разпознаете човек дори само по силуета му, ама какво правим с паническото изкупуване на бухалки и патрони от населението ? Няма нужда от камери за наблюдение тук.....А със сриващата се рубла ? А изобщо със задаващата се криза ?

 88. 88 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво Станчев":
  Руснаците не обвиняват публично и не си признават публично. За тях публичното е една досадна формалност. Те работят задкулисно, а в този случай във виртуалното пространство с контролирани от тях медии и лица, с фалшиви новини в каквато си искат посока и т. н. Официалните изявления на Кремъл са само върха на айсберга. Дейстивята на руската държава са насочени хреди всичко в пространството под морската повърхност.

 89. 89 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#2] от "putinxujlo":

  Руснаците са си новатори, откъдето и да ги погледнеш!
  Лекарите са получили "Путинское Поручение", докато почиват в къщи, да ушият по 50 предпазни маски!


  Врачи получили от замначальника центра по материально-техническому обеспечению Евгения Сластунина следующий приказ: "Уважаемые коллеги! К понедельнику (23 марта), чтобы было в каждом отделении сшито 50 масок, к концу следующей недели (до 29 марта) еще 50! В понедельник проверю каждое отделение". Но ни материалов, ни дополнительного времени для этого занятия медперсоналу не выделили.

  Подробнее: https://www.newsru.com/russia/24mar2020/medics.html

 90. 90 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Весело

  До коментар [#85] от "gwe49620445":

  Ако кацната ВЕЖЛИВИТЕ В СОФИЯ :) От преподаватели по научен комунизъм и оделите по агитация и пропаганда - не можем да се уредим. Естествено сега те са ЛИБЕРАЛНИ (по скоро Сарасята). Тогава ще излеза ,че те нарочно се внедрили в капитализма "да го защитават калпаво" ,за да победи светлия СТРОЙ :)

 91. 91 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#67] от "Virgin":
  До коментар [#82] от "gwe49620445":
  Не се правете на ощипани девици. Злоупотребявате с откритостта на демократичните държавиу, където има огромен контрол върху употребана на уреди за следене и където, поради високата опасност от терористични актове, това е станало необходимост. В Москва никой никога няма да ви каже колко камери следят хората, най-вече опитите за протест срещу режима на Путин.

 92. 92 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Този с оранжевия костюм сигурно е Вова ! Ако публикувате галерията със снимките Му , ще видите че влиза с костумче, после е санцунг и накрая оранжев 😄! Най-вероятно двойник.

  agent
 93. 93 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#89] от "Tzar Vova Josei-ki":

  🤦🏻‍♂️Путенланд, какво да кажа😂😂

  "Чуждестранен агент"
 94. 94 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Весело

  Защо няма вирус в проссия?

  Чиста работа, по Сталински безмилостно и гнусно - няма да се плащат пенсии и скъпоструващо лечение и медикаменти за старите и болните! Win/win!

  Да живей пути I къси, ще ги свърши май най на края ватенките!

 95. 95 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Весело

  Само не разбрах виновният за вируса Сорос еврейски китаец ли е, или китайски евреин......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 96. 96 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Весело

  Този с оранжевия костюм сигурно е Вова ! Ако публикувате галерията със снимките Му , ще видите че влиза с костумче, после е санцунг и накрая оранжев 😄! Най-вероятно двойник.
  —цитат от коментар 92 на Ronald Reagan


  С американски костюм за защита Дюпон!

 97. 97 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#83] от "Virgin":3 ТРИ😂😂😂😂2- В МОСКВА1 - НОВОСИБИРСК"
  —цитат от коментар 86 на putinxujlo


  Трол, това да не ти е мизерната Украйна.
  В Москва само за миналата седмица са открити нови 9 лаборатории.
  В Екатеринбург например са 2.
  Да продължавам ли с другите градове и области?
  Ти по-добре кажи в Украйна още ли гоните заразените?

 98. 98 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  [quote#96:"pinoccio"][/quote]

  жлътото костумче се харчи за 1800 рубли марка TyChem 2000C DuPont
  маска руска за за 5520 рубли без филтрите
  рукавици Kleenguard G10
  общо 9000 рубли за панаира
  https://openmedia.io/news/n2/vladimir-putin-odelsya-v-amerikanskij-kostyum-ximzashhity-dlya-poseshheniya-bolnicy-v-kommunarke/

 99. 99 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#98] от "bruno__dante":

  И нищо сделано в проссия?

  Такава империя просраха горките...

 100. 100 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#96:"pinoccio"]
  —цитат от коментар 98 на bruno__dante
  жлътото костумче се харчи за 1800 рубли марка TyChem 2000C DuPontмаска руска за за 5520 рубли без филтритерукавици Kleenguard G10общо 9000 рубли за панаираhttps://openmedia.io/news/n2/vladimir-putin-odelsya-v-amerikanskij-kostyum-ximzashhity-dlya-poseshheniya-bolnicy-v-kommunarke/ [/quote]

  ... хм, около 210 лв - панаир... колкото един резервАр нафта за Жипката на Боце - ама той сА грижи за назе.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK