На живо

Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)Италия почти настигна Китай по брой заразени, но отбеляза и 10 хил. случая на оздравели. Русия спря международните полети. Китай междувременно затвори границите си за чужденци, а Украйна ще го направи за собствените си граждани. В Испания броят на починалите заплашително расте, но Световната здравна организация смята, че епидемията с половин милион заразени се забавя в Европа. Германия одобри спасителен пакет за стотици милиарди евро.


"Дневник" следи разпространението и ефектите на болестта по света. Българските новини четете тук. Карта на разпространението му в България вижте тук.
Рекордно много починали във Великобритания

Броят на хората, починали от коронавируса във Великобритания, се е увеличил със 115 за ден и вече е 578 души (по данни от 19 ч.). Това е рекорден брой от началото на кризата, но той включва само смъртността в болниците.


Заразените тази сутрин са били 11 658 от общо 104 866 души, на които са направени тестове.

Половин милион души по света са се заразили с COVID-19

Броят потвърдени случаи на коронавируса, причиняващ COVID-19, вече е надхвърлил 500 хил. души.


Това сочат данни от няколко платформи, които събират данни от засегнатите страни, подадени до Световната здравна организация или съобщени от националните институции. Сред тях е и тази на университета "Джонс Хопкинс", която добавя някои данни със закъснение и общият брой на заразените може и да е по-голям.


Зеленски затвори границите за украинците, които не са се върнали

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е решил да затвори границите за всичка украинци, които не успеят до 27 март да се върнат в родината си, предаде ТАСС. "След края на утрешния ден ще бъде затворена държавната граница и прекратен всякакъв пътнически транспорт", заяви украинският президент в телевизионно обръщение.


Зеленски напомни, че преди две седмици е призовал гражданите спешно да се завърнат в Украйна. По думите му мнозинството е направило това самостоятелно, а други повече от 80 000 украинци, бяха върнати у дома със самолети, влакове и автобуси. "Днес вече нямаме време да чакаме. Изправени сме пред труден избор между гражданите, които все още са в чужбина и сигурността на 40 млн. граждани в страната. Наш дълг е като държава да се грижим за всеки украинец", подчерта Зеленски. По думите му за тези, които не успеят да се завърнат в близките два дни, ще се погрижат украинските посолства и сдружения в чужбина.


"Никой няма да забрави нито един украинец, който остане в чужбина. Постепенно ще ви връщаме от чужбина, но като отчитаме епидемичната обстановка на мястото на пребиваването ви, а също така нивото на осигуряване с необходимите средства и готовността на здравната система за вашата задължителна карантина", увери Зеленски.

Инжекция за 5 трлн. долара

Страните от Г-20 ще инжектират 5 трлн. долара в световната икономика за преодоляване на последиците от коронавируса, се казва в декларация, разпространена след днешната видеоконферентна среща на лидерите на групата, цитирана от световните агенции.


Г-20 ще продължи мащабната финансова подкрепа и съвместните им действия ще увеличат нейния ефект, ще осигурят взаимодействие и обща синергия, е посочено в документа.


Лидерите от Г-20 ще поискат финансовите министри и централните банкери да координират действията си редовно с международните организации за разработка на план за действие в отговор на коронавируса. Групата ще поиска Международната организация на труда (МОТ) и Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) да следят въздействието на пандемията върху заетостта на населените то света.


Ръководителите от Г-20 се ангажират да продължат да противодействат на опасността от уязвимост спрямо дълговете в страните с ниски доходи в резултат на коронавируса.

В Италия оздравелите се увеличават, но починалите вече са над 8100

Смъртността от коронавируса в Италия не намалява и днес има нови 652 жертви, но спря да нараства рязко, а макар новите случаи да продължават да се увеличават, това става и с броя на оздравелите.


Така могат да се обобщят последните данни от италианската Служба за гражданска защита, публикувани преди минути. Повече можете да видите тук.

Новото словашко правителство удвоява тестовете за коронавирус

Словакия възнамерява сериозно да засили ежедневното тестване за коронавирус, предаде "Ройтерс". Премиерът Игор Матович, чийто екип встъпи в длъжност в края на миналата седмица, заяви, че правителството му ще се опита в идните дни да удвои капацитета за тестване до 4000 теста дневно.


Откакто по-рано този месец в в страната с население 5.5 млн. души се появиха първите инфекции с коронавирус, на ден са тествани само по около 300 души, каза той и добави, че това е "доста под нуждите на Словакия" за установяване и изолиране на случаите.


Дотук Словакия е регистрирала 226 положителни проби от общо 4751 теста. Тази седмица оздравяха първи двама пациенти. В съседна Чехия, чието население е 10.7 млн. души, към днешния ден са изследвани 26 698 души и са регистрирани 1775 случая.


В Централна Европа има доста по-малко коронавирусни диагнози в сравнение с по-големите западни съседи като Германия, отбелязва "Ройтерс". Икономиките в региона обаче бяха тежко засегнати от затварянето на границите, на повечето магазини и ресторантите, както и от все по-големия брой стопански обекти, които са принудени да бездействат, а също и от ограничаването на производството в заводите. Вчера словашкият парламент прие закон, позволяващ на медицинските институции в страната да проследяват с помощта на мобилните оператори местонахождението на гражданите, които са поставени под домашна карантина.

Китай обяви, че спира влизането на чужденци с визи и разрешителни за пребиваване заради коронавируса, предаде "Ройтерс".


Мярката е временна. Изключения ще бъдат хора, които пътуват в дипломатическо или официално качество или притежателите на визи категория C - т.е. хора от сферата на международните превози, обяснява външното министерство в Пекин.


Китай въвежда ограниченията, за да се избегне нова вълна на зараза с COVID-19. След като няколко дни нямаше нито един "местен" случай в някогашния епицентър на заразата, град Ухан и околната провинция Хубей, единствените отчетени случаи се оказаха привнесени от други държави.

И Северна Корея се притесни

Пхенян тайно е поискал помощ, за да се увеличи тестването за коронавирус в страната, пише "Файненшъл таймс". Северна Корея не е потвърждавала случаи досега, но затвори границата с Китай още след като се появи първата информация за много заразени в китайския град Ухан през януари.


Британският вестник отбелязва, че държавната пропаганда продължава да насърчава чучхе - доктрината за самодостатъчност на страната, разработена от Ким Ир-сен, но по лични канали представтели на Пхенян вече искат съдействие от международните си контакти.


Под карантина според държавни медии в страната са близо 10 хил. души.

Британската централна банка остави водещата лихва без промяна

Банък ъв Ингланд (Bank of England) остави без промянаводещата си лихва на рекордния минимум от 0.1 на сто наднешното си заседание по паричната политика, предаде "Ройтерс". Централната банка обяви, че е готова да изкупува повече активи, ако това се окаже необходимо, за да подкрепи икономиката или да предпази финансовата система от изненадващо затягане на условията. Банк ъв Ингланд обяви, че запазва целия обем на програмата си за изкупуване на облигации - основно държавни и някои корпоративни ценни книжа - на стойност 645 млрд. лири или 774 млрд. долара.


Централната банка досега прибегна до две извънредни понижения на лихвите си в началото на месеца и увеличи програмата си за изкупуване на ценни книжа в опит да неутрализира някои последици за икономиката от разпространението на коронавируса и мерките, взети от правителството срещу COVID-19. Ако бъде необходимо комитетът по паричната политика може допълнително да разшири изкупуването на активи, заяви Банк ъв Ингланд.
"Мащабът и продължителността на шока за икономическата активност, макар и силно несигурен, ще бъде голям и остър, но в крайна сметка ще трябва да се оказват временни мерки, особено ако загубата на работни места и фалитите на компании могат да бъдат сведени до минимум", се посочва в комюникето на Банк ъв Ингланд./БТА

Обезсърчаващи данни се очакват от Ломбардия

След сериозен нов спад в броя на починалите и овладяване на броя на заразените в Ломбардия - най-засегнатата от коронавируса италианска област - днес новините отново "не са добри". Очакваното увеличение в областта, където е и италианската финансова столица Милано, е 2500 нови случая за ден, при 1643 вчера, то ще е по-голямо и от предишни дни.


Даните, пристигнали вчера от Ломбардия, бяха за спад с 25% на смъртните случаи спрямо предходния ден. Днешните ще се потвърдят към 19 ч. българско време.


Вчера смъртнността от COVID-19 в цяла Италия надхвърли 7500 души. От тях най-малко 4474 са в Ломбаридя.

Промени във френския обществен транспорт

Капацитетът на френския обществен транспорт бе значително намален през днешния 10-и ден от карантината в страната заради коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) обяви, че само 40 високоскоростни влакове Те Же Ве (TGV) ще се движат в страната, което е 7 процента от обичайното обслужване. То вече беше съкратено значително през последните дни.


Броят на пътниците във влаковете също ще бъде ограничен, за да се гарантира, че ще бъде спазена препоръчителната дистанция между хората, обяви Ес Ен Се Еф. Парижкото метро също се движи на по-големи интервали и изпълнява едва 30 процента от разписанието на повечето линии. То спира да се движи по-рано от обичайното - в 22:00 часа вечерта (23:00 часа българско време).


Парижкият летищен оператор оповести, че по-малкото от двете летища - "Орли" - ще затвори от 11:30 часа (12:30 часа бълг. вр.) на 31 март. Авиокомпаниите драстично намалиха полетите си и Франция, също като други европейски страни, забрани влизането на повечето граждани на страни извън ЕС, които вече не са законно пребиваващи, припомня ДПА.

Рекорд заради COVID-19 - 3.3 млн. души са поискали помощи в САЩ

Без аналог е броят на американците, поискали помощи за безработни миналата седмица, сочат данните на трудовото министерство - първите официални, създаващи представа за икономическите последици от коронавируса в Съединените щати. Това е над десет пъти повече, отколкото предходната седмица, и пет пъти повече от предишния рекорд. Повече четете тук.

В Европа има признаци на забавяне, смята СЗО

В Европа има признаци за забавяне на разпространението на новия коронавирус, въпреки че ситуацията остава сериозна, каза днес директорът на европейския клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от "Франс прес". "Въпреки че ситуацията продължава да е доста тревожна, започваме да виждаме окуражаващи знаци", заяви Клуге на пресконференция, излъчвана онлайн от Копенхаген.


В Италия, която е европейската държава с най-много заразени с коронавируса, се наблюдава леко намаляване на новите случаи на заразяване, въпреки че още е прекалено рано да се каже, че пандемията там е достигнала своя апогей, изтъкна той.


СЗО Европа, която отговаря за територия от Атлантическия до Тихия океан и в която членуват 53 страни, толкова различни, като например Русия и Андора, вече регистрира 220 000 случая на заразяване с коронавируса и 11 987 починали. Близо 60 процента от заразените и 70 процента от починалите от коронавируса по света са в Европа, отбеляза Клуге. В същото време ръководителят на СЗО Европа посочи, че безпрецедентните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са спечелили време за държавите на континента и са намалили натиска върху здравните им системи.

Пандемията опразни германските аутобани

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса почти опразниха германската система от аутобани, тъй като гражданите си остават вкъщи и не пътуват, обяви Съюзът на германските автомобилисти А Де А ЦЕ (ADAC), цитиран от ДПА. Говорител на съюза заяви пред ДПА, че обемът на трафика по германските автомагистрали е намалял в голяма степен след първоначалните мерки. Експертите регистрираха значителен спад и миналата седмица дори преди да влязат в сила официалните ограничения по границите.


Преди две седмици при почти нормални обстоятелства, бяха регистрирани 9400 задръствания с обща дължина 14 500 километра и общо време за чакане 4350 часа. Миналата седмица имаше само 4000 задръствания с обща дължина от 4900 километра, при които шофьорите на автомобили и камиони са изгубили в чакане общо 1370 часа.


Германия обяви вчера, че ще затвори границите си за сезонни селскостопански работници, а на 17 март забрани пътувания, които не са крайно необходими извън ЕС.


Снимката е от 23 март.


Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)

© Associated Press

Религиозно поклонение повишава риска в Ирак

Иракските власти продължиха днес с две седмици полицейския час, наложен в цялата страна с цел да се ограничи разпространението на новия коронавирус, предадоха "Франс прес" и БТА. В Ирак, граничещ с Иран, където причиняваното от вируса заболяване COVID-19 вече взе над 2000 жертви, освен това ще останат затворени училищата и висшите учебни заведения, както и всички летища. Починалите са десетки, положителните случаи - стотици в страната, чиято здравна система е слаба и данните, обявени от страната с 40 млн. жители досега, може да са далеч под реалните; направени са само 2000 теста. Войните и насилиепо прогониха много лкекари, а болниците са в отчайващо състояние; а кадри в социалните мрежи показват дори как животни влизат и излизат необезпокоявани от здравните заведения.


На 8 април обаче в Ирак се очаква ново шиитско поклонение. Предходното събра миналата седмица десетки хиляди правоверни, пренебрегнали полицейския час, въведен от десетина дни в редица провинции на страната.
Висшите шиитски духовни власти забраниха масовите молитви и събиранията. Отказал преди да затвори за посещения светини, почитани от шиитите, влиятелният им водач Муктада Садр вече приканва многобройните си привърженици да останат вкъщи, отбелязва АФП.

И в Швейцария случаите надхвърлиха 10 хил.

Вече са над 10 хил. потвърдените случаи на коронавируса в Швейцария. Това сочат данните на Федералната служба за обществено здраве, цитирана от "Ройтерс".


Смъртните случаи са 161 според данните, обновени за последно към 9:15 ч. българско време.

Лабораториите, използвали част от 640 хил. бързи теста за известния като COVID-19 коронавирус в Испания, съобщават, че точността им е едва 30%, когато трябва да е поне 80.


Това разказва "Ел паис", като цитира източници, участвали в пробите. Един от тях, пожелал да запази анонимност, казва: "Не засичат положителните случаи както очаквахме". Здравното министерство е потвърдило информацията.

В доклад на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията се посочва, че е твърде рано да се каже колко дълго ще трае защитният имунен отговор срещу SARS-CoV2. Според данни за другите коронавирусни инфекции (SARS и MERS) имунитетът може да трае до три години и повторното заразяване със същия сезонно циркулиращ коронавирус е много малко вероятно в същия или следващия сезон. Това може да важи и за SARS-CoV2, тъй като данни от предишни изследвания показват, че хората развиват антитела след инфекцията и вероятно имат имунитет в краткосрочен план.

Над 4000 починали в Испания

Смъртните случаи в Испания надхвърлиха 4000, след като здравното министерство обяви 655 нови смъртни случая. Това е по-малко от вчерашните 738, с които Испания стана втората страна в Европа (и света), изпреварила Китай по смъртност от COVID-19.


Общо 4089 са починалите, над 56 хил., а общите потвърдени случаи се увеличиха с 8578 повече до 56 188. "Във война сме за сдобиване с маски, бързи тестове, респиратори," каза министърът на финансите и говорител на правителството Мария Хесус Монтеро.


Междувременно Каталуня поиска почти пълна блокада - премиерът Ким Тора представи доклад на учени, според който автономната област с над 11 500 заразени очаква, че при сегашните пикът ще е едва към 24 април, а дотогава може да има между 7600 и 13 хил. починали.

Турция наложи ограничения за износа на апарати за обдишване, нужни на част от заразените с коронавируса, и друго медицинско оборудване, предаде Анадолската агенция. Решението е нужно след рязкото увеличаване на случаите на заболели за 24 часа - общите положителни проби нараснаха с над 500 или повече от четвърт до 2433, с 59 смъртни случая.


Анкара вече въведе забрана за износ на маски, произведени в страната, и призова водещите компании в бранша да произвеждат повече обдишващи апарати.


Налагат се и още ограничения. Всички срещи на общинските власти се отлагат до юни, освен ако не е крайно необходимо. След като училищата бяха затворени, тази мярка се приложи и за университетите, а днес бе обявено, че сградите на висшите учебни заведения ще останат затворени този семестър - преподаването ще е само дистанционно.

Москва затваря почти всички магазини

Кметството на Москва, което оглавява борбата срещу новия коронавирус, обяви днес допълнителни мерки. Сред тях са затварянето от събота на всички ресторанти и търговски обекти, които не са от жизненоважно значение, предадоха агенциите "Франс прес" и "Ройтерс".


От 28 март до 5 април ще бъдат затворени, ресторантите, баровете, кафенетата, а също и магазините на дребно без магазините за хранителни стоки и аптеките. Това обяви в блога си кметът на руската столица Сергей Собянин.


Проявявам разбиране към чувствата на вярващите московчани и в същото време им препоръчвам да се въздържат от посещения в църквите през този период, допълва Собянин.


Въведените днес ограничения са без прецедент в съвременната история на Москва и ще създадат много неудобства във всекидневния живот на всеки човек. Но, вярвайте ми, те са абсолютно необходими, за да се забави разпространението на заразата и да се намали броят на болните, допълва московският градоначалник.

Заради пандемията от новия коронавирус беше дезинфекциран и районът около пирамидите в Гиза. Със специален разтвор бяха обработени и центровете за посетители и продажба на билети, но не и самите пирамиди.

Пушенето може да направи хората по-уязвими на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция, заяви Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни все още са ограничени, предаде "Ройтерс".

Испания удължи извънредното положение

Испания удължи извънредното положение с 15 дни до 12-ти април, реши парламентът по време на продължила до малките часове сесия. "Не бе лесно извънредното положение да се удължи. Убеден съм, че единственото ефикасно действие срещу вируса е социалната изолация", заяви премиерът Педро Санчес. Броят заразени скочи десетократно, откакто извънредното положение бе обявено на 14 март. Броят на жервите се увеличи от 30 до 3434. По брой на починалите само Италия изпреварва Испания.


Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)

© Reuters

Индийските банки обмислят да затворят

Индийските банки обмислят да затворят повече си клонове из страната, за да предпазят десетки хиляди свои служители - това твърдят четирима души, запознати с плана, пред агенция "Ройтерс". Индийците все още ползват предимно пари в брой и банките бяха изключени от 21-дневната блокада, която започна тази седмица.


Планът е сега да остане да работи само по един банков клон на всеки пет километра. В провинцията те ще работят в различни дни и ще позволяват на служителите да снабдяват с пари в брой само бедните.

Заразени с вируса са били 470 хил. души в 200 държави и територии, показват данните на "Ройтерс" към 04:00 тази сутрин. В 90 от тези места има по над 100 заболели. Свързаните с болестта смъртни случаи надминаха 21 хил. в световен мащаб, като Италия остава най-тежко засегната - 680 починали за ден. САЩ станаха държавата, която регистрира най-голямо увеличение на новите случаи - те са около една трета от всички по света и заразените там са над 67 800.

Финландия отцепи Хелзинки

Финландският премиер Сана Марин обяви снощи, че столицата Хелзинки и районът около нея ще бъдат изолирани от останалата част на страната, за да се попречи на разпространението на коронавируса, предаде "Франс прес".


Районът на столицата е най-голямото огнище на COVID-19 във Финландия. "Влизането и излизането от района на столицата ще бъде забранено" за гражданите от утре до 19 април, подчерта Сана Марин на пресконференция.


В района на столицата, където са регистрирани над 500 случая, живеят 1.7 милиона души, което се равнява на една трета от населението на страната, отбелязва АФП. Общо в страната са регистрирани 880 случая. Трима починаха вследствие на пандемията.


Във Финландия се подлагат на тестове само пациентите, които са изложени на висок риск. Според властите реалният им брой може да е 30 пъти по-голям. Марин вече обяви извънредно положение миналата седмица. Като част от извънредните мерки границите бяха затворени за чужденци, които нямат разрешително за постоянно пребиваване и бяха забранени събиранията на повече от 10 души.


Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)

© Reuters

Иран забрани междуградските пътувания

Иран обяви забрана на междуградските пътувания днес, опасявайки се от втора вълна на епидемията от COVID-19, предаде агенция "Ройтерс". Това е съобщил ирански официален служител на предавана по държавната телевизия пресконференция в Техеран.


Той каза, че Иран, който е най-тежко засегнатата от епидемията страна в Близкия Изток, може би е изправен пред втора вълна на заразата. Местните власти се оплакват, че иранците са игнорирали призивите да си стоят вкъщи и да се откажат от плановете си за пътуване по случай празниците, свързани с персийската Нова година, започнали на 20 март.


"Тези, които пътуваха за празниците,трябва веднага да се върнат в своите градове, без да спират никъде по пътя", каза Хосейн Золфахари - член на иранския национален щаб за борба с коронавируса. До момента официално са обявени 27 017 регистрирани случаи на заразени с вируса, от които 2077 са починали.

Русия спира всички международни полети

Русия спира всички международни полети от петък, 27 март, в полунощ. Това става по силата на правителствен указ, с който се въвеждат нови мерки за овладяване на коронавируса, предадоха агенциите "Франс прес" и ТАСС.


Указът ще се прилага за всички влизащи и излизащи полети от руска територия с изключение на специалните самолети, с които от чужбина се прибират руски граждани.


Русия вече намали значително международните си връзки, които бяха възможни само между Москва и другите столици и задължително полетите бяха на националния авиопревозвач Аерофлот.


Официално Русия е регистрирала 658 случая на коронавирус и обяви, че двама пациенти на 73 и 88 години са починали, без обаче да свърже пряко смъртта им с Ковид-19, отбеляза АФП.


"Аерофлот" досега бе затворил 92 международни маршрута от общо 94, съобщи говорителят на компанията Михаил Демин, цитиран от ТАСС. Пълната забрана на международните полети, с изключение на специалните полети за връщане на руски граждани у дома, бе очаквана мярка, коментира Демин.

Отложените за догодина олимпийски игри заради пандемията от коронавирус може и да запазват името си "Токио 2020", но разходите за организацията им със сигурност ще се увеличат, при това много.


На дневен ред вече има много въпроси, като основните са свързани с избора на новите дати, с цената, която трябва да се плати, както и с това кой ще я плати. Отговорите им четете тук.

Правителството в Косово падна

Косовските депутати свалиха кабинета на премиера Албин Курти с вот на недоверие и предизвикаха политическа криза в момент, когато страната има най-малка нужда от нея заради пандемията на коронавируса, известен като COVID-19, съобщават регионални медии.


Вотът на недоверие бе поискан от собствения му коалиционен партньор. Дебатите в парламента продължиха цял ден, а Курти заяви пред депутатите, че решението за вота "не е взето в Косово, а извън него" и е било голямо влиянието на специалния пратеник на САЩ Ричард Гренел.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Снощи в Русия се споминаха двама човека с коронавирус, но според статистиката не са починали от корона вирус, а от усложнения. Заради това в статистиката липсват като жертви на корона вируса. В самая могучая не може да има такива жертви. Това е заповед

 2. 2 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Най-лошото тепърва предстои.
  Първия починал от вируса в Ухан се е събудил.

 3. 3 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хъм 658 болни, дали да вярваме......още повече че по признание на властите в момента 112 000 са под домашна карантина и наблюдение!

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Нали нямаше вирус в расийката. Или май е плъзнал навсякъде из комуналките?

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Снощи в Русия се споминаха двама човека с коронавирус, но според статистиката не са починали от корона вирус, а от усложнения. Заради това в статистиката липсват като жертви на корона вируса. В самая могучая не може да има такива жертви. Това е заповед
  —цитат от коментар 1 на stanislavdi


  Един техен професор Алексей Яковлев от санкт петербург заяви за малкия брой заболели, че руските тест системи са около 100 пъти по малко чувствителни от европейските, и за резултатите им трябва около седмица време.

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Първо се спират международните,после между селишните!въпроса е да не се правим на велики,а на адекватни!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 7. 7 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Русия спря международните полети още през февруари, далеч преди всички.
  Това е основна причина да няма чак толкова заразени.
  Остави само две-три линии, които сега спира.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Нали нямаше вирус в расийката. Или май е плъзнал навсякъде из комуналките?
  —цитат от коментар 4 на EU defender


  Вече не са комуналки, вече в един апартамент се продават стаите. Т.е, в апартамент с три стаи можеш да си купиш стая, а кухнята, банята (ако има) и тоалетната (ако има) са общи части

 9. 9 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Имат ли лекарство или лъжат?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Собянин към Путен:
  "Всъщност тези, които са болни, са много повече и ние не знаем колко от тях"©️
  Е, поне един честно каза на Путен, че в Москва на практика е епидемия!
  И веднага след тази среща Путен реши да се обърна на гражданите.

  "Чуждестранен агент"
 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Имат ли лекарство или лъжат?
  —цитат от коментар 9 на Ох леле


  Имат бре, зельонка. С него лекуват остеопороза, ишиас, хемероиди, главоболие, абцес, високо кръвно, грип, холера, туберколоза, психични заболявания, хрема, зъбобол, анемия. Тва лекарство е на 100 години. Универсално

 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Най-лошото тепърва предстои.Първия починал от вируса в Ухан се е събудил.
  —цитат от коментар 2 на lino_santino


  Прекалил си с филмите за зомбита, но аз уважавам дори и подобно зловещичко чувство за хумор.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#7] от "Информационна буря":

  Русия спря международните полети още през февруари,
  ==========

  😏дай линк🧐

  "Чуждестранен агент"
 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1790 Весело

  На снимката- момичета с "пилотки" под червените фенери... и оптимистичен поглед към бъдещето

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Вече не са комуналки, вече в един апартамент се продават стаите. Т.е, в апартамент с три стаи можеш да си купиш стая, а кухнята, банята (ако има) и тоалетната (ако има) са общи части
  —цитат от коментар 8 на stanislavdi


  Проста красата такая.
  Велика сила.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  [quote#13:"Реми"][/quote]

  Това е виц Ками.Даже вече брадясал

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Новите случаи спраямо предишните дни продължават да растат в Испания и САЩ, както и Иран - щатите още утре може да изпреварят Италия, а след 2-3 дни и Китай по общ брой заразени. В повечето останали европейски държави бройката е като в предишните няколко дни.
  Недоумение будят мерките в Русия - вместо карантина Путин обяви една седмица празници. Чудят му се на акъла.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Мерките навсякъде са горе долу едни и същи от Атлантика до Урал.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нали нямаше вирус в расийката.
  —цитат от коментар 4 на EU defender


  Кой го е твърдял?
  Или пак си измисляш?

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Ама на 9-ти май ще си провеждат гей парада.
  —цитат от коментар 21 на anonim440


  ....парада ще се проведе дистанционно. Ще маршируват в къщи и големия брат ще следи за ентусиазма им.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":
  Според мен водещото заглавие трябва да е Русия според мерките, които се предприемат - седмица почивни дни и никакво ограничение за придвижване вътре в страната. Може да си представим какво ще се случи скоро.
  По отношение на развитието на епидемията водещо заглавие трябва да е САЩ - скоро ще са номер едно в света.
  Има нещо общо между двете държави - президентите им са идиоти.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobbyperu":
  Ще си говорим след няколко седмици за Русия. Тя, педерастията беше в САЩ, а СПИН-а сега е в Русия - какви чудеса стават само.

 31. 31 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Недоумение будят мерките в Русия - вместо карантина Путин обяви една седмица празници...
  —цитат от коментар 18 на blagoj


  Какви празници?
  И там е като при нас - има си призив да не се излиза от вкъщи.
  Просто са разпуснати всички работещи и не трябва да излизат.
  Реално по-драстична мярка от нас.

 32. 32 Профил на goliat
  goliat
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Ние в Мадрид сме рекордъори по заразени на ден и гоним с бърза крачка ,Италия по брой умрели.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  Епидемията е факт , но е най-малкото непрактично да се подценяват усилията и на Русия , например им са качествени обясненията за симптомите , възможните препарати за лечение , предпазните мерки при НЕ ВСИЧКИ симптоми , наличните медикаменти по аптеките......дават информация ,...... може би защото страната е огромна ?

 35. 35 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#14] от "putinxujlo":

  Трънци! Всички западни страни забраниха полетите от Китай но китайците си имах една врата за достъп до запада - Москва!

 36. 36 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2589 Любопитно

  До коментар [#11] от "putinxujlo":

  Собянин към Путен:
  "Всъщност тези, които са болни, са много повече и ние не знаем колко от тях"©️
  Е, поне един честно каза на Путен, че в Москва на практика е епидемия!
  И веднага след тази среща Путен реши да се обърна на гражданите.
  ======================

  Не, след среща, Путен тръгна в "Комунарка" и в допълнение към сказано от Собянин, той сигурно видял не е толкова радостна картина там,, както му докладвали по цяло това време!
  Сега ще видим, как той реши тази проблема, иначе:👇
  https://pbs.twimg.com/media/ET4vrFcUwAUfnVx?format=jpg&name=medium

  "Чуждестранен агент"
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Русия тотално се самоизолира, спирайки всички международни полети към нея, но коронавируса там набира сила, въпреки напъните на властите да лъжат самите руснаци.....

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Путин най-после разбра, че с вируса майтап не бива. Епидимията в Русия се разпространява бързо. Вече не е само в Москва, плъзна навсякъде. Дано не им се наложи да молят другаря Сталин да помага. Щото той знае как.

 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3218 Любопитно

  Бумът на заразените в Расия ще се види точно около 15 април..Демагозите се надяваха да поприкрият мащабите но....както си знаем-"Руските болни са най-здравите болни".....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#39] от "samoedin":Закъснягха! Безнадеждно закъсняха , заети с това да покажат мускули на саудитите , да си направят обнуляването , пропуснаха моментът . До преди няколко дни в ехиден тон дори в официялни медии се коментираше как " страхливите " европейци са се изплашили от едно грипче което те биха изкарали на крак. Бабаитизма на неукия и прост човек. И се продължава с лъжите- болшиснтвото от фирмите и хората си работят защото не могат да си позволят да спрат поради и без това тежкото положение. Лъжи, лъжи , и пак лъжи но този път за сметка на здравето а не на джоба на хората. Гнусно ! Но хората са много наплашени и вече и дума не вярват на телевизора. В момента са като паднали от Марс, по отношение на вируса. Оказва се че по всяка вероятност над 120 хиляди са заразени.... Смесица от (1) мафиотско управление десетилетия наред, (2) серия от брутално грешни икономически решения, 3 тежка епидемия при несъществуващо здравеопазване ( но пък пак показаха интернационализъм в Италия от което този път хората в Русия настръхнаха!) и ненавист сред все по- голяма част от населението към влатта- това е ситуацията в Русия в момента

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Руснаците тръгнаха по пътя на китайците, до последно да крият и да лъжат. Сякаш някой им в2ярва,ч е имат двама починали и толкова малко заразени. Техните агенции обаче казват друго.

 44. 44 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobbyperu":Ще си говорим след няколко седмици за Русия. Тя, педерастията беше в САЩ, а СПИН-а сега е в Русия - какви чудеса стават само.
  —цитат от коментар 30 на blagoj


  А в България кво ?

 45. 45 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Тоя който твърди ,че няма тоя вирус в Русия си само ти ,де Ама и за това се оказа, че знаеш, колкото и за брексит

  гошо
 46. 46 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Любопитно

  До коментар [#4] от "EU defender":
  не знам в русийката, но в Украйна няма там има вирус Крушовеле
  Обявили карантина и депутатите отишли да си карат карантината в курорта Крушовеле да се обучават значи.
  Защото те са по по най и за тях карантината не важи и сега народа им брои заразените депутати

 47. 47 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Бумът на заразените в Расия ще се види точно около 15 април......
  —цитат от коментар 41 на Willy Messerschmitt


  Т. е. като при нас.

 48. 48 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#39]

  от "samoedin"Бабаитизма на неукия и прост човек. И се продължава с лъжите- болшиснтвото от фирмите и хората си работят защото не могат да си позволят да спрат поради и без това тежкото положение. Лъжи, лъжи , и пак лъжи
  —цитат от коментар 42 на magelan  lastampa.it коментира днес, че Путин всъщност гони геполитически и разузнавателни цели, че иска да вкара клин между Италия и Европа.


  La Stampa: 80% от руската помощ е безполезна, изпратиха ни военни и разузнавачи...

 49. 49 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Сега в Русия опорката, разбира се е "запада отново атакува нашето мече с вируси, болести и т.н. Искат да превземат Русия, да я омаломощят, но ние ще победим като им докажем, че вируса не ни е хванал" - как ще го докажат- като отрекат, че го има :D

 50. 50 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Спират полетите за да не им изнесат ваксината ... знаех си аз!!!

 51. 51 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Както пишеше в един руски форум:
  След карантината ще има или бум на бебетата,
  или алкохолен апокалипсис.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 52. 52 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 12 Неутрално

  lastampa.it коментира днес, че Путин всъщност гони геполитически и разузнавателни цели, че иска да вкара клин между Италия и Европа.


  La Stampa: 80% от руската помощ е безполезна, изпратиха ни военни и разузнавачи...
  —цитат от коментар 48 на Lich King


  Ето какво са изпратили. Информация от първо лице:
  „Войските за Радиационна, химическа и биологична защита изпратиха една от 15 подвижни лаборатории, 20 машини за специална обработка от 2065 и 66 от около 20 хиляди войници на руските химически сили”, заяви генерал-лейтенант Игор Кирилов, ръководител на руските химически сили."

  Сега ти си наред да докажеш, че не е така.

 53. 53 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lich King":
  Пратиха т.нар. Помощ, за да краднат европейския щам на вируса, китайски вече си имат.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 54. 54 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Русия, Русия, Русия!!
  А за това, че Русия дава помощ на Италия в период, когато Европейският съюз - вдъхновител и спонсор на антируска пропаганда, не само изостави италианците на произвола на съдбата, но не се посвени и да им открадне респираторите, предназначени за тях,.. за това нито дума.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 55. 55 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 461 Весело

  До коментар [#7] от "Информационна буря":

  В Италия се завихря огромен скандал, заради руската "помощ". Спират полетите на руски военни и разузнавачи до Италия. 80 % от "помощта", са ненужни боклуци.

 56. 56 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Пратили в Италия, да, какво са пратили и защо, те си знаят. И не е вярно, че нито дума, пъчиха се и официози и тролетариат достатъчно!
  Добре пратили в Италия, а в регионите какво пратили? Местни лекари и медицински персонал алармират, че нямат никаква обезпеченост и най-вече им липсва персонал. Същото като тук! Но в опорките друго пише


 57. 57 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Сетила се Мара, да се побара.

  Всички бяха спрели полетите до Китай още февруари, само Аерофлот не и разнасяше през масква тия чумави пичове по целия свят!

 58. 58 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В Италия се завихря огромен скандал, заради руската "помощ".
  —цитат от коментар 55 на vhv

  И как се завихря?
  Спират полетите на руски военни и "разузнавачи" до Италия.
  —цитат от коментар 55 на vhv

  Кой ги спира, Полша ли?
  80 % от "помощта", са ненужни боклуци.
  —цитат от коментар 55 на vhv

  Дори да е така, остават 20 % помощи които са крайно необходими.
  И това от Русия към една натовска страна и членка на ЕС.
  А ЕС какво прати?

 59. 59 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално
 60. 60 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Идва голямото дърво за руснаците. Но те са народ преживял какво ли не. Интересно ми е Путин какви антикризисни мерки ще предприеме? Колапса на руската икономика ще е голям.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 61. 61 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скоро ще настане глад . Трябва да се въведе вечерен час заради ромските махали . Отделно заразата там ще е огромна . КП на ромските махали . Да не излизат

 62. 62 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Русия, Русия, Русия!!А за това, че Русия дава помощ на Италия в период, когато Европейският съюз - вдъхновител и спонсор на антируска пропаганда, не само изостави италианците на произвола на съдбата, но не се посвени и да им открадне респираторите, предназначени за тях,.. за това нито дума.
  —цитат от коментар 54 на disclosure


  Да беее, Пинокио - ти как вземаш у вас завоя в коридора като ходиш до тоалета?

  ... La Stampa: 80% от руската помощ е безполезна, изпратиха ни военни и разузнавачи

  апропо, САЩ и ЕС правят достатъчно и ако има нещо за което "нито дума" не се обелва е това. Виж, за руската "помощ" спукаха една дузина пионерски барабанчета да бият :) :) :)

 63. 63 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Статистиката от Италия към 26 март е:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

  Погледнете графата CLOSED CASES. Това са случаите на разболели се, чийто случай е приключен - т.е. или са изписани от болницата или са починали. 44% смъртност.

  16865 приключени случая
  9362 оздравели (56%)
  7503 починали (44%)

  Засега. Колко са общо заразените за момента не ни интересува, защото не знаем техния изход. В Испания, Швейцария и Великобритания картината е същата. Това е апокалиптична картина, но само на нейна база могат да се правят категорични изводи, а не на общия брой заразени, защото не знаем какъв ще е техния край. Заради тази статистика се вземат такива крути мерки. Затова и англичаните са напълнили гащите.
  Картината в Китай е съвсем друга, но на тоя етап не може напълно да се вярва на статистика идваща от Китай. Картината в Южна Корея е много обнадеждаваща, но там мерките са още по-драконовски и се правят по 150.000 теста на ден.

  Четвърти пореден ден с нови заразени под пика от 6557 души от 21 март. Тази седмица е много важна за Италия, защото (ако я спазват) карантината трябва да започне да дава резултати, т.е. броят на новозаразените да започне трайно да намалява.

 64. 64 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Да заострим малко вниманието на соц. клакьорите по темата ->

  https://faktor.bg/bg/articles/rai

  https://youtu.be/uwyU5P5AuMk

  Преди няколко дни видеоклип, излъчен през ноември 2015 г. от държавната италианска телевизия RAI-3- Leonardo, в информационен бюлетин, посветен на науката, се разпространи със светкавична скорост в мрежата. И направо подлуди италианците, защото повдига завесата пред настоящата трагедия на Апенините.

  В това видео на Маурицио Меникучи се разказва, че китайски учени са създали „белодробен супервирус от прилепи и мишки“ , за да го изследват. Журналистът предупреждава, че това крие огромна опасност, но кой да го чуе.

  "Група китайски изследователи присажда протеин, взет от прилепи, на вирус, който причинява Сарс, получен от мишки", създавайки "супервирус, който може да засегне хората" са казва във филма. Това се тълкува като възможно доказателство, че вирусът Sars-CoV-2 е създаден в лабораторията и след това се е изплъзнал от контрола на китайските учени, пораждайки настоящата пандемия", ", коментират от corriere.it...

 65. 65 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#58] от "Panda":

  Досега, пакет за 50 милиарда (50 милиарда евро). Това направи досега ЕС.

 66. 66 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вечерен час и капепета за ромските махали иначе заразата и престъпноста ще расте много . бойко върши си работата качествено . Няма кой да ти се скара от ЕС

 67. 67 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#58:"Panda"][/quote]

  50 милиарда евро, консумативи, техника, италиански болни в момента се прехвърлят към Германия със самолети. Никой не тръби за това, защото е нормална и логична помощ между партньори.
  Руснаците изпратиха бъхарници, снимаха си клиповете и активираха тролетариата да тръби, как Русия е спасила света. Е не разбраха, че тази тактика се връща, като бумеранг. И бумерангът вече лети с огромна скорост към голото теме на Путен.

 68. 68 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Да беее, Пинокио - ти как вземаш у вас завоя в коридора като ходиш до тоалета?

  ... La Stampa: 80% от руската помощ е безполезна, изпратиха ни военни и разузнавачи
  —цитат от коментар 62 на frankie...says


  Франколинчо, "журито" после ще прецени, кой и как взима завоите. Тренирай отсега та дано влезеш поне в топ-100! Надявам се, да си от онези, дето изкупиха тоалетната хартия през първите дни. Ще си поне малко "облекчен".

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 69. 69 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 311 Неутрално

  [quote#68:"disclosure"][/quote]

  Боя се, че са те преценили вече. Кажи сега за руската помощ в детайли, чинове, номера на поделения и тн - бъди и ти полезен с нещо.

 70. 70 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брексит + коронавирус = на убийство на наемодателите и ипотечните кредити в Лондон . Милиони ще загубят жилищата си в УК

 71. 71 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Нямало зараза в расссия! Вижте как са опаковали жужи, та и противогаз са му наденали. (между 2:15 минута и 5:15)

  https://www.youtube.com/watch?v=a9ov28gpnlE

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Руснаците тръгнаха по пътя на китайците, до последно да крият и да лъжат. Сякаш някой им в2ярва,ч е имат двама починали и толкова малко заразени. Техните агенции обаче казват друго.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  Не са малко, вече наближават хиляда. Не ги крият обаче, както при нас.

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Създадоха си вируса, развиха го до пандемия, разпространиха го из целия свят, а сега се затварят!
  Доста подличко!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Тези трябва да са в изолатора до като спрат да ядат диви животни.

 75. 75 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Весело

  До коментар [#71] от "mednikarov":

  Искам да те видя ти как се срещаш с болни от корона вирус

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Става все по-страшно.

 77. 77 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Мечо пух и гнусната му лицемерна псевдо марксистка клика се изтаковаха на целият свят и сега се затварят ....Абе хвърлете им ядрените бомби и труповете на горните умрели европейци обратно .....тва заслужават тия тъпи комунисти лицемерни

 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#64] от "frankie...says":

  Напълно основателно Тръмп го е нарекъл китайски вирус значи ! И други подобни публикации съм чел и наистина уликите сочат именни натам !

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Г 20 гласуват 5 трилиона помощ за световната икономика, докато Китай я съсипва с толкова, заради един престъпен експеримент , родил днешните беди за целия свят......

 80. 80 Профил на pinotgrigio
  pinotgrigio
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Китай си затварял границите .Тази епидемия тръгна от тях. Всичко каквото хвърчи и се движи се продава по тъй наречените "мокри пазари".Пълна мизерия и никаква хигиена.То не беше Сарс, Птичи грип , и сега тази епидемия.
  Черната смърт дето е покосила Европа на половина пак е дошла от Китай. Въпрос на време е да ни удари нещо от Китай дето сегашната пандемия ще ни се види песен.
  Просто не искам да слушам колко е велик Китай и как се справял с епидемиятя Както нашите комунисти едно време криха за Чернобил така и техните апаратчици са крили поне месец за епидемията

 81. 81 Профил на pinotgrigio
  pinotgrigio
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Китай си затварял границите .Тази епидемия тръгна от тях. Всичко каквото хвърчи и се движи се продава по тъй наречените "мокри пазари".Пълна мизерия и никаква хигиена.То не беше Сарс, Птичи грип , и сега тази епидемия.
  Черната смърт дето е покосила Европа на половина пак е дошла от Китай. Въпрос на време е да ни удари нещо от Китай дето сегашната пандемия ще ни се види песен.
  Просто не искам да слушам колко е велик Китай и как се справял с епидемиятя Както нашите комунисти едно време криха за Чернобил така и техните апаратчици са крили поне месец за епидемията

 82. 82 Профил на pinotgrigio
  pinotgrigio
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Китай си затварял границите .Тази епидемия тръгна от тях. Всичко каквото хвърчи и се движи се продава по тъй наречените "мокри пазари".Пълна мизерия и никаква хигиена.То не беше Сарс, Птичи грип , и сега тази епидемия.
  Черната смърт дето е покосила Европа на половина пак е дошла от Китай. Въпрос на време е да ни удари нещо от Китай дето сегашната пандемия ще ни се види песен.
  Просто не искам да слушам колко е велик Китай и как се справял с епидемиятя Както нашите комунисти едно време криха за Чернобил така и техните апаратчици са крили поне месец за епидемията

 83. 83 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Е, как, комикът ще затвори границите за собствените си граждани??? За кого е държавата тогава?

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Китай въвежда ограниченията, за да се избегне нова вълна на зараза с COVID-19. След като няколко дни нямаше нито един "местен" случай в някогашния епицентър на заразата, град Ухан и околната провинция Хубей, единствените отчетени случаи се оказаха привнесени от други държави."

  Хубей е последната провинция, която се връща към нормалния живот, 2 месеца след като стартира изолацията. В останалите провинции на Китай животът се върна към нормалния си ритъм още Февруари.

  Сега, когато нещата в Китай се поуспокоиха, нека прегледаме времевата линия на фактите около епидемията, откакто стартира в град Ухан. Така можем да си направим някои изводи, а и някои сравнения с реакциите на Европа и САЩ, които сравнения съвсем не са в полза на последните.

  В средата и края на Декември в Ухан се появяват случаи на атипична пневмония. В онзи момент не е имало тестове, не се е знаело за какво заболяване става въпрос. Единственият метод за диагностика е бил скенер на белите дробове. В началото има регистрирани 7 случая и започва разследване. Докато все още тече разследването, китайски лекар пише в профила си в уичат, че стартира епидемия от САРС, което е грешно и заблуждаващо, защото в онзи момент не се е знаело какъв точно е вирусът. В последствие се разбира, че става въпрос за нов корона вирус, различен от САРС.

  Междувременно разследването продължава, а случаите се увеличават. Учените разбират че става въпрос за нов вирус. В онзи момент генезисът на всички случаи може да бъде проследен обратно до рибен пазар в Ухан. Няма доказателства вирусът да се пренася от човек на човек. На 31 Декември 2019 Китай известява Световната Здравна Организация. На 1 Януари 2020 въпросният пазар в Ухан е затворен и дезинфекциран, районът е отцепен. Китайската национална телевизия ССТВ известява обществеността за случващото се. Междувременно случаите се увеличават. Учените в Китай работят по изолирането на вирусния геном и на 11 Януари го споделят със световната научна общественост. Потвърдено е че става въпрос за корона вирус от нов тип. По късно е СЗО го наименува САРС-Ков 2. По онова време вече екипи в Ухан проследяват пътя на заразата на десетки случаи. Някъде средата на Януари изникват доказателства, че има разпространение от човек на човек. Почва разследване, което окончателно потвърждава това на 21 Януари.

  И тук почва интересната част.

  Още на 21 Януари в цялата страна се спират всички групови събития. Затварят всички обществени сгради, зали, храмове. Всички билетни канселации за събития или транспорт стават безплатни, за да се разубедят хората да пътуват. Консултацията и лечението на грипоподобни симптоми стават безплатни в цялата страна. Всички лекари в страната са върнати на работа по спешност. (много от тях вече са били в новогодишен отпуск) Същия ден се състои и среща на Политбюро. След срещата, президентът Ши Джинпин уведомява нацията за случващото се и казва, че на всички нива държавата и нацията трябва да се мобилизират за борба със заболяването.

  2 дни по късно, на 23 Януари в 10 часа сутринта (на Китайската Бъдни Вечер), Китай карантинира град Ухан с 15 милионно население. Спират се всички полети, влакове, обществен транспорт. Трябва да се отбележи, че това решение се взима при регистрирани в онзи момент около 400 случая. Статистически анализ в последствие показва, че реалната бройка е била вече над 12,000 случая, но властите са знаели за малко над 400.

  Нека си припомним, че по онова време световните новини тръбяха колко репресиращо и ненужно било всичко това и как било само демонстрация на сила.

  На следващия ден, 24 Януари, Китай запечатва още 15 града в провинция Хубей, всички с милионно население, като най големия от тях е с 8 милионно население. На 25 Януари, 4 дни след като официално се доказва пренос от човек на човек, се карантинира цялата провинция Хубей с 60 милионно население.

  Още в средата на Януари, 7 градски болници в Ухан са превърнати в инфекциозни за борба с Ковид-19, а пациентите са преразпределени по други болници. След като провинцията се запечатва и така се изолира огнището, буквално за дни се създават нови болници с капацитет около 1000 легла всяка. Стадиони и обществени сгради се превръщат на инфекциозни болници и карантинни отделения. 2 големи болници с капацитет общо 3000 легла са построени от нулата за около 10 дни. Там се лекуват най- тежките случаи. В пика на епидемията в Ухан е имало 14 временни болници създадени за случая.

  По онова време кадрите на строящите се болници бяха обявени от СиЕнЕн и други Западни медии за Комунистическа пропаганда. В Европа и САЩ фестивалчетата, мачовете и тн. си вървяха с пълна сила.

  Епидемиологът от СЗО, Bruce Aylward, който месец по късно (през Февруари) беше в Китай заедно с делегация от 25 международни специалисти обобщи ситуацията така: "Стадиони стават на болници с 1000 легла за 48-72 часа. Оборудвани и с персонал." На пресконференцията, която даде след прибирането си, обясни много добре за какво заболяване става въпрос и как то бива успешно ограничавано в Китай. Мерките ги описа много добре. Специалистите публикуваха и обстоен репорт. Ето видеото от пресконференцията:

  https://www.youtube.com/watch?v=PfR2pECJoeY

  По онова време (средата на Февруари) повечето страни по света бяха във фаза на епидемията далеч преди Ухан от 23 Януари. И мерките можеше да се приложат, дори и частично. Но основният отзвук от пресконференцията на доктор Ейлман беше, че получи критики, че защитавал и възхвалявал комунистическия режим.

  Сега да се върнем на първите дни от епидемията в Ухан, когато се създават специализирани болници. Ще се запитате, откъде са дошли оборудването? персоналът? Оборудването и персонала го докараха от други провинции, за да поемат пика на нуждаещите се в провинция Хубей. Всяка една провинция на Китай изпраща хиляди респиратори и хиляди медици в знак на солидарност. Буквално за няколко дни 40,000 души медицински персонал се стичат от цял Китай в Ухан.

  Междувременно в останалите Китайски провинции се налагат строги мерки. Там където градският транспорт или обществени сгради работят не може да се влиза без хирургическа маска. Навсякъде се измерва температурата на хората и така нататък.

  Всяка местна власт в Китай е задължена да наложи минимум мерките препоръчани от централната власт, но доста провинции налагат дори по-стриктни мерки. За това доколко са проработили мерките в останалите провинции говорят числата. Навсякъде освен в Хубей епидемията е овладяна в ранна фаза, като в повечето провинции има под 1000 заразени. Смъртността в провинция Хубей е около 4.8%, докато в останалата част на Китай е 0.9%. В Италия смъртността тепърва ще се разбере каква е, но за огромна жалост най-вероятно ще надхвърли тази в Хубей.


  Какви са изводите. Китай ги засегна първи и в самото начало дори не знаеха с какво си имат работа. Трябваше да изучат заболяването и да действат на доста фронтове едновременно. Трябваше да се вземат много трудни решения за много кратко време и то пред лицето на неизвестното -- в началото без добра диагностика и разработени методи на лечение. (Например, в някакъв момент Китайците разбираха, че бързите тестове не дават коректни резултати. Промениха правилата за диагностика и въведоха задължителен скенер. Разработиха софтуер с изкъствен интелект, който да разпознава заболяването по снимка на дробовете. Обявиха увеличение на бройката заразени с 15,000 души.)

  От друга страна в Европа и САЩ всичко, което се случва сега можеше да се предвиди преди 2 месеца. Отдавна има бързи антиген тестове, има и тестове за антитела от 17 Февруари. Отдавна е известно как протича заболяването, какви са усложненията, какво е необходимото оборудване. Има ги и примерите на Корея, Тайван, Сингапур, които възприеха много бързо Китайските методи на тестване и изолация.

  И въпреки това навсякъде в Европа и САЩ е пълен хаос.

  Та толкова за фактологията зад това защо и как Китайците си решиха проблема и се връщат към нормален живот и защо на Запад това не се случва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK