На живо

Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)Италия почти настигна Китай по брой заразени, но отбеляза и 10 хил. случая на оздравели. Русия спря международните полети. Китай междувременно затвори границите си за чужденци, а Украйна ще го направи за собствените си граждани. В Испания броят на починалите заплашително расте, но Световната здравна организация смята, че епидемията с половин милион заразени се забавя в Европа. Германия одобри спасителен пакет за стотици милиарди евро.


"Дневник" следи разпространението и ефектите на болестта по света. Българските новини четете тук. Карта на разпространението му в България вижте тук.
Рекордно много починали във Великобритания

Броят на хората, починали от коронавируса във Великобритания, се е увеличил със 115 за ден и вече е 578 души (по данни от 19 ч.). Това е рекорден брой от началото на кризата, но той включва само смъртността в болниците.


Заразените тази сутрин са били 11 658 от общо 104 866 души, на които са направени тестове.

Половин милион души по света са се заразили с COVID-19

Броят потвърдени случаи на коронавируса, причиняващ COVID-19, вече е надхвърлил 500 хил. души.


Това сочат данни от няколко платформи, които събират данни от засегнатите страни, подадени до Световната здравна организация или съобщени от националните институции. Сред тях е и тази на университета "Джонс Хопкинс", която добавя някои данни със закъснение и общият брой на заразените може и да е по-голям.


Зеленски затвори границите за украинците, които не са се върнали

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е решил да затвори границите за всичка украинци, които не успеят до 27 март да се върнат в родината си, предаде ТАСС. "След края на утрешния ден ще бъде затворена държавната граница и прекратен всякакъв пътнически транспорт", заяви украинският президент в телевизионно обръщение.


Зеленски напомни, че преди две седмици е призовал гражданите спешно да се завърнат в Украйна. По думите му мнозинството е направило това самостоятелно, а други повече от 80 000 украинци, бяха върнати у дома със самолети, влакове и автобуси. "Днес вече нямаме време да чакаме. Изправени сме пред труден избор между гражданите, които все още са в чужбина и сигурността на 40 млн. граждани в страната. Наш дълг е като държава да се грижим за всеки украинец", подчерта Зеленски. По думите му за тези, които не успеят да се завърнат в близките два дни, ще се погрижат украинските посолства и сдружения в чужбина.


"Никой няма да забрави нито един украинец, който остане в чужбина. Постепенно ще ви връщаме от чужбина, но като отчитаме епидемичната обстановка на мястото на пребиваването ви, а също така нивото на осигуряване с необходимите средства и готовността на здравната система за вашата задължителна карантина", увери Зеленски.

Инжекция за 5 трлн. долара

Страните от Г-20 ще инжектират 5 трлн. долара в световната икономика за преодоляване на последиците от коронавируса, се казва в декларация, разпространена след днешната видеоконферентна среща на лидерите на групата, цитирана от световните агенции.


Г-20 ще продължи мащабната финансова подкрепа и съвместните им действия ще увеличат нейния ефект, ще осигурят взаимодействие и обща синергия, е посочено в документа.


Лидерите от Г-20 ще поискат финансовите министри и централните банкери да координират действията си редовно с международните организации за разработка на план за действие в отговор на коронавируса. Групата ще поиска Международната организация на труда (МОТ) и Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) да следят въздействието на пандемията върху заетостта на населените то света.


Ръководителите от Г-20 се ангажират да продължат да противодействат на опасността от уязвимост спрямо дълговете в страните с ниски доходи в резултат на коронавируса.

В Италия оздравелите се увеличават, но починалите вече са над 8100

Смъртността от коронавируса в Италия не намалява и днес има нови 652 жертви, но спря да нараства рязко, а макар новите случаи да продължават да се увеличават, това става и с броя на оздравелите.


Така могат да се обобщят последните данни от италианската Служба за гражданска защита, публикувани преди минути. Повече можете да видите тук.

Новото словашко правителство удвоява тестовете за коронавирус

Словакия възнамерява сериозно да засили ежедневното тестване за коронавирус, предаде "Ройтерс". Премиерът Игор Матович, чийто екип встъпи в длъжност в края на миналата седмица, заяви, че правителството му ще се опита в идните дни да удвои капацитета за тестване до 4000 теста дневно.


Откакто по-рано този месец в в страната с население 5.5 млн. души се появиха първите инфекции с коронавирус, на ден са тествани само по около 300 души, каза той и добави, че това е "доста под нуждите на Словакия" за установяване и изолиране на случаите.


Дотук Словакия е регистрирала 226 положителни проби от общо 4751 теста. Тази седмица оздравяха първи двама пациенти. В съседна Чехия, чието население е 10.7 млн. души, към днешния ден са изследвани 26 698 души и са регистрирани 1775 случая.


В Централна Европа има доста по-малко коронавирусни диагнози в сравнение с по-големите западни съседи като Германия, отбелязва "Ройтерс". Икономиките в региона обаче бяха тежко засегнати от затварянето на границите, на повечето магазини и ресторантите, както и от все по-големия брой стопански обекти, които са принудени да бездействат, а също и от ограничаването на производството в заводите. Вчера словашкият парламент прие закон, позволяващ на медицинските институции в страната да проследяват с помощта на мобилните оператори местонахождението на гражданите, които са поставени под домашна карантина.

Китай обяви, че спира влизането на чужденци с визи и разрешителни за пребиваване заради коронавируса, предаде "Ройтерс".


Мярката е временна. Изключения ще бъдат хора, които пътуват в дипломатическо или официално качество или притежателите на визи категория C - т.е. хора от сферата на международните превози, обяснява външното министерство в Пекин.


Китай въвежда ограниченията, за да се избегне нова вълна на зараза с COVID-19. След като няколко дни нямаше нито един "местен" случай в някогашния епицентър на заразата, град Ухан и околната провинция Хубей, единствените отчетени случаи се оказаха привнесени от други държави.

И Северна Корея се притесни

Пхенян тайно е поискал помощ, за да се увеличи тестването за коронавирус в страната, пише "Файненшъл таймс". Северна Корея не е потвърждавала случаи досега, но затвори границата с Китай още след като се появи първата информация за много заразени в китайския град Ухан през януари.


Британският вестник отбелязва, че държавната пропаганда продължава да насърчава чучхе - доктрината за самодостатъчност на страната, разработена от Ким Ир-сен, но по лични канали представтели на Пхенян вече искат съдействие от международните си контакти.


Под карантина според държавни медии в страната са близо 10 хил. души.

Британската централна банка остави водещата лихва без промяна

Банък ъв Ингланд (Bank of England) остави без промянаводещата си лихва на рекордния минимум от 0.1 на сто наднешното си заседание по паричната политика, предаде "Ройтерс". Централната банка обяви, че е готова да изкупува повече активи, ако това се окаже необходимо, за да подкрепи икономиката или да предпази финансовата система от изненадващо затягане на условията. Банк ъв Ингланд обяви, че запазва целия обем на програмата си за изкупуване на облигации - основно държавни и някои корпоративни ценни книжа - на стойност 645 млрд. лири или 774 млрд. долара.


Централната банка досега прибегна до две извънредни понижения на лихвите си в началото на месеца и увеличи програмата си за изкупуване на ценни книжа в опит да неутрализира някои последици за икономиката от разпространението на коронавируса и мерките, взети от правителството срещу COVID-19. Ако бъде необходимо комитетът по паричната политика може допълнително да разшири изкупуването на активи, заяви Банк ъв Ингланд.
"Мащабът и продължителността на шока за икономическата активност, макар и силно несигурен, ще бъде голям и остър, но в крайна сметка ще трябва да се оказват временни мерки, особено ако загубата на работни места и фалитите на компании могат да бъдат сведени до минимум", се посочва в комюникето на Банк ъв Ингланд./БТА

Обезсърчаващи данни се очакват от Ломбардия

След сериозен нов спад в броя на починалите и овладяване на броя на заразените в Ломбардия - най-засегнатата от коронавируса италианска област - днес новините отново "не са добри". Очакваното увеличение в областта, където е и италианската финансова столица Милано, е 2500 нови случая за ден, при 1643 вчера, то ще е по-голямо и от предишни дни.


Даните, пристигнали вчера от Ломбардия, бяха за спад с 25% на смъртните случаи спрямо предходния ден. Днешните ще се потвърдят към 19 ч. българско време.


Вчера смъртнността от COVID-19 в цяла Италия надхвърли 7500 души. От тях най-малко 4474 са в Ломбаридя.

Промени във френския обществен транспорт

Капацитетът на френския обществен транспорт бе значително намален през днешния 10-и ден от карантината в страната заради коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) обяви, че само 40 високоскоростни влакове Те Же Ве (TGV) ще се движат в страната, което е 7 процента от обичайното обслужване. То вече беше съкратено значително през последните дни.


Броят на пътниците във влаковете също ще бъде ограничен, за да се гарантира, че ще бъде спазена препоръчителната дистанция между хората, обяви Ес Ен Се Еф. Парижкото метро също се движи на по-големи интервали и изпълнява едва 30 процента от разписанието на повечето линии. То спира да се движи по-рано от обичайното - в 22:00 часа вечерта (23:00 часа българско време).


Парижкият летищен оператор оповести, че по-малкото от двете летища - "Орли" - ще затвори от 11:30 часа (12:30 часа бълг. вр.) на 31 март. Авиокомпаниите драстично намалиха полетите си и Франция, също като други европейски страни, забрани влизането на повечето граждани на страни извън ЕС, които вече не са законно пребиваващи, припомня ДПА.

Рекорд заради COVID-19 - 3.3 млн. души са поискали помощи в САЩ

Без аналог е броят на американците, поискали помощи за безработни миналата седмица, сочат данните на трудовото министерство - първите официални, създаващи представа за икономическите последици от коронавируса в Съединените щати. Това е над десет пъти повече, отколкото предходната седмица, и пет пъти повече от предишния рекорд. Повече четете тук.

В Европа има признаци на забавяне, смята СЗО

В Европа има признаци за забавяне на разпространението на новия коронавирус, въпреки че ситуацията остава сериозна, каза днес директорът на европейския клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от "Франс прес". "Въпреки че ситуацията продължава да е доста тревожна, започваме да виждаме окуражаващи знаци", заяви Клуге на пресконференция, излъчвана онлайн от Копенхаген.


В Италия, която е европейската държава с най-много заразени с коронавируса, се наблюдава леко намаляване на новите случаи на заразяване, въпреки че още е прекалено рано да се каже, че пандемията там е достигнала своя апогей, изтъкна той.


СЗО Европа, която отговаря за територия от Атлантическия до Тихия океан и в която членуват 53 страни, толкова различни, като например Русия и Андора, вече регистрира 220 000 случая на заразяване с коронавируса и 11 987 починали. Близо 60 процента от заразените и 70 процента от починалите от коронавируса по света са в Европа, отбеляза Клуге. В същото време ръководителят на СЗО Европа посочи, че безпрецедентните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са спечелили време за държавите на континента и са намалили натиска върху здравните им системи.

Пандемията опразни германските аутобани

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса почти опразниха германската система от аутобани, тъй като гражданите си остават вкъщи и не пътуват, обяви Съюзът на германските автомобилисти А Де А ЦЕ (ADAC), цитиран от ДПА. Говорител на съюза заяви пред ДПА, че обемът на трафика по германските автомагистрали е намалял в голяма степен след първоначалните мерки. Експертите регистрираха значителен спад и миналата седмица дори преди да влязат в сила официалните ограничения по границите.


Преди две седмици при почти нормални обстоятелства, бяха регистрирани 9400 задръствания с обща дължина 14 500 километра и общо време за чакане 4350 часа. Миналата седмица имаше само 4000 задръствания с обща дължина от 4900 километра, при които шофьорите на автомобили и камиони са изгубили в чакане общо 1370 часа.


Германия обяви вчера, че ще затвори границите си за сезонни селскостопански работници, а на 17 март забрани пътувания, които не са крайно необходими извън ЕС.


Снимката е от 23 март.


Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)

© Associated Press

Религиозно поклонение повишава риска в Ирак

Иракските власти продължиха днес с две седмици полицейския час, наложен в цялата страна с цел да се ограничи разпространението на новия коронавирус, предадоха "Франс прес" и БТА. В Ирак, граничещ с Иран, където причиняваното от вируса заболяване COVID-19 вече взе над 2000 жертви, освен това ще останат затворени училищата и висшите учебни заведения, както и всички летища. Починалите са десетки, положителните случаи - стотици в страната, чиято здравна система е слаба и данните, обявени от страната с 40 млн. жители досега, може да са далеч под реалните; направени са само 2000 теста. Войните и насилиепо прогониха много лкекари, а болниците са в отчайващо състояние; а кадри в социалните мрежи показват дори как животни влизат и излизат необезпокоявани от здравните заведения.


На 8 април обаче в Ирак се очаква ново шиитско поклонение. Предходното събра миналата седмица десетки хиляди правоверни, пренебрегнали полицейския час, въведен от десетина дни в редица провинции на страната.
Висшите шиитски духовни власти забраниха масовите молитви и събиранията. Отказал преди да затвори за посещения светини, почитани от шиитите, влиятелният им водач Муктада Садр вече приканва многобройните си привърженици да останат вкъщи, отбелязва АФП.

И в Швейцария случаите надхвърлиха 10 хил.

Вече са над 10 хил. потвърдените случаи на коронавируса в Швейцария. Това сочат данните на Федералната служба за обществено здраве, цитирана от "Ройтерс".


Смъртните случаи са 161 според данните, обновени за последно към 9:15 ч. българско време.

Лабораториите, използвали част от 640 хил. бързи теста за известния като COVID-19 коронавирус в Испания, съобщават, че точността им е едва 30%, когато трябва да е поне 80.


Това разказва "Ел паис", като цитира източници, участвали в пробите. Един от тях, пожелал да запази анонимност, казва: "Не засичат положителните случаи както очаквахме". Здравното министерство е потвърдило информацията.

В доклад на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията се посочва, че е твърде рано да се каже колко дълго ще трае защитният имунен отговор срещу SARS-CoV2. Според данни за другите коронавирусни инфекции (SARS и MERS) имунитетът може да трае до три години и повторното заразяване със същия сезонно циркулиращ коронавирус е много малко вероятно в същия или следващия сезон. Това може да важи и за SARS-CoV2, тъй като данни от предишни изследвания показват, че хората развиват антитела след инфекцията и вероятно имат имунитет в краткосрочен план.

Над 4000 починали в Испания

Смъртните случаи в Испания надхвърлиха 4000, след като здравното министерство обяви 655 нови смъртни случая. Това е по-малко от вчерашните 738, с които Испания стана втората страна в Европа (и света), изпреварила Китай по смъртност от COVID-19.


Общо 4089 са починалите, над 56 хил., а общите потвърдени случаи се увеличиха с 8578 повече до 56 188. "Във война сме за сдобиване с маски, бързи тестове, респиратори," каза министърът на финансите и говорител на правителството Мария Хесус Монтеро.


Междувременно Каталуня поиска почти пълна блокада - премиерът Ким Тора представи доклад на учени, според който автономната област с над 11 500 заразени очаква, че при сегашните пикът ще е едва към 24 април, а дотогава може да има между 7600 и 13 хил. починали.

Турция наложи ограничения за износа на апарати за обдишване, нужни на част от заразените с коронавируса, и друго медицинско оборудване, предаде Анадолската агенция. Решението е нужно след рязкото увеличаване на случаите на заболели за 24 часа - общите положителни проби нараснаха с над 500 или повече от четвърт до 2433, с 59 смъртни случая.


Анкара вече въведе забрана за износ на маски, произведени в страната, и призова водещите компании в бранша да произвеждат повече обдишващи апарати.


Налагат се и още ограничения. Всички срещи на общинските власти се отлагат до юни, освен ако не е крайно необходимо. След като училищата бяха затворени, тази мярка се приложи и за университетите, а днес бе обявено, че сградите на висшите учебни заведения ще останат затворени този семестър - преподаването ще е само дистанционно.

Москва затваря почти всички магазини

Кметството на Москва, което оглавява борбата срещу новия коронавирус, обяви днес допълнителни мерки. Сред тях са затварянето от събота на всички ресторанти и търговски обекти, които не са от жизненоважно значение, предадоха агенциите "Франс прес" и "Ройтерс".


От 28 март до 5 април ще бъдат затворени, ресторантите, баровете, кафенетата, а също и магазините на дребно без магазините за хранителни стоки и аптеките. Това обяви в блога си кметът на руската столица Сергей Собянин.


Проявявам разбиране към чувствата на вярващите московчани и в същото време им препоръчвам да се въздържат от посещения в църквите през този период, допълва Собянин.


Въведените днес ограничения са без прецедент в съвременната история на Москва и ще създадат много неудобства във всекидневния живот на всеки човек. Но, вярвайте ми, те са абсолютно необходими, за да се забави разпространението на заразата и да се намали броят на болните, допълва московският градоначалник.

Заради пандемията от новия коронавирус беше дезинфекциран и районът около пирамидите в Гиза. Със специален разтвор бяха обработени и центровете за посетители и продажба на билети, но не и самите пирамиди.

Пушенето може да направи хората по-уязвими на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция, заяви Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни все още са ограничени, предаде "Ройтерс".

Испания удължи извънредното положение

Испания удължи извънредното положение с 15 дни до 12-ти април, реши парламентът по време на продължила до малките часове сесия. "Не бе лесно извънредното положение да се удължи. Убеден съм, че единственото ефикасно действие срещу вируса е социалната изолация", заяви премиерът Педро Санчес. Броят заразени скочи десетократно, откакто извънредното положение бе обявено на 14 март. Броят на жервите се увеличи от 30 до 3434. По брой на починалите само Италия изпреварва Испания.


Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)

© Reuters

Индийските банки обмислят да затворят

Индийските банки обмислят да затворят повече си клонове из страната, за да предпазят десетки хиляди свои служители - това твърдят четирима души, запознати с плана, пред агенция "Ройтерс". Индийците все още ползват предимно пари в брой и банките бяха изключени от 21-дневната блокада, която започна тази седмица.


Планът е сега да остане да работи само по един банков клон на всеки пет километра. В провинцията те ще работят в различни дни и ще позволяват на служителите да снабдяват с пари в брой само бедните.

Заразени с вируса са били 470 хил. души в 200 държави и територии, показват данните на "Ройтерс" към 04:00 тази сутрин. В 90 от тези места има по над 100 заболели. Свързаните с болестта смъртни случаи надминаха 21 хил. в световен мащаб, като Италия остава най-тежко засегната - 680 починали за ден. САЩ станаха държавата, която регистрира най-голямо увеличение на новите случаи - те са около една трета от всички по света и заразените там са над 67 800.

Финландия отцепи Хелзинки

Финландският премиер Сана Марин обяви снощи, че столицата Хелзинки и районът около нея ще бъдат изолирани от останалата част на страната, за да се попречи на разпространението на коронавируса, предаде "Франс прес".


Районът на столицата е най-голямото огнище на COVID-19 във Финландия. "Влизането и излизането от района на столицата ще бъде забранено" за гражданите от утре до 19 април, подчерта Сана Марин на пресконференция.


В района на столицата, където са регистрирани над 500 случая, живеят 1.7 милиона души, което се равнява на една трета от населението на страната, отбелязва АФП. Общо в страната са регистрирани 880 случая. Трима починаха вследствие на пандемията.


Във Финландия се подлагат на тестове само пациентите, които са изложени на висок риск. Според властите реалният им брой може да е 30 пъти по-голям. Марин вече обяви извънредно положение миналата седмица. Като част от извънредните мерки границите бяха затворени за чужденци, които нямат разрешително за постоянно пребиваване и бяха забранени събиранията на повече от 10 души.


Заразените от COVID-19 станаха 500 хил., Китай се затвори за чужденци (хронология)

© Reuters

Иран забрани междуградските пътувания

Иран обяви забрана на междуградските пътувания днес, опасявайки се от втора вълна на епидемията от COVID-19, предаде агенция "Ройтерс". Това е съобщил ирански официален служител на предавана по държавната телевизия пресконференция в Техеран.


Той каза, че Иран, който е най-тежко засегнатата от епидемията страна в Близкия Изток, може би е изправен пред втора вълна на заразата. Местните власти се оплакват, че иранците са игнорирали призивите да си стоят вкъщи и да се откажат от плановете си за пътуване по случай празниците, свързани с персийската Нова година, започнали на 20 март.


"Тези, които пътуваха за празниците,трябва веднага да се върнат в своите градове, без да спират никъде по пътя", каза Хосейн Золфахари - член на иранския национален щаб за борба с коронавируса. До момента официално са обявени 27 017 регистрирани случаи на заразени с вируса, от които 2077 са починали.

Русия спира всички международни полети

Русия спира всички международни полети от петък, 27 март, в полунощ. Това става по силата на правителствен указ, с който се въвеждат нови мерки за овладяване на коронавируса, предадоха агенциите "Франс прес" и ТАСС.


Указът ще се прилага за всички влизащи и излизащи полети от руска територия с изключение на специалните самолети, с които от чужбина се прибират руски граждани.


Русия вече намали значително международните си връзки, които бяха възможни само между Москва и другите столици и задължително полетите бяха на националния авиопревозвач Аерофлот.


Официално Русия е регистрирала 658 случая на коронавирус и обяви, че двама пациенти на 73 и 88 години са починали, без обаче да свърже пряко смъртта им с Ковид-19, отбеляза АФП.


"Аерофлот" досега бе затворил 92 международни маршрута от общо 94, съобщи говорителят на компанията Михаил Демин, цитиран от ТАСС. Пълната забрана на международните полети, с изключение на специалните полети за връщане на руски граждани у дома, бе очаквана мярка, коментира Демин.

Отложените за догодина олимпийски игри заради пандемията от коронавирус може и да запазват името си "Токио 2020", но разходите за организацията им със сигурност ще се увеличат, при това много.


На дневен ред вече има много въпроси, като основните са свързани с избора на новите дати, с цената, която трябва да се плати, както и с това кой ще я плати. Отговорите им четете тук.

Правителството в Косово падна

Косовските депутати свалиха кабинета на премиера Албин Курти с вот на недоверие и предизвикаха политическа криза в момент, когато страната има най-малка нужда от нея заради пандемията на коронавируса, известен като COVID-19, съобщават регионални медии.


Вотът на недоверие бе поискан от собствения му коалиционен партньор. Дебатите в парламента продължиха цял ден, а Курти заяви пред депутатите, че решението за вота "не е взето в Косово, а извън него" и е било голямо влиянието на специалния пратеник на САЩ Ричард Гренел.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK