Стотици хиляди бързи тестове за COVID-19, които купи Испания, се оказаха неточни

Стотици хиляди бързи тестове за COVID-19, които купи Испания, се оказаха неточни

© Associated PressЛабораториите, използвали част от 640 хил. бързи теста за известния като COVID-19 коронавирус в Испания, съобщават, че точността им е едва 30%, когато трябва да е поне 80.


Това разказва "Ел паис", като цитира източници, участвали в пробите. Един от тях, пожелал да запази анонимност, казва: "Не засичат положителните случаи, както очаквахме." Здравното министерство е потвърдило информацията.


В Испания, която днес увеличи смъртните случаи от коронавируса до над 4000, недостигът както на медицинско оборудване за пациентите, така и на предпазно за болничния персонал е един от големите проблеми в опита за овладяване на кризата. Затова съобщението на правителството от миналата седмица, че стотици хиляди бързи тестове, купени от Китай и Южна Корея, са пристигнали и поне 340 хил. са започнали да се разпределят, се смяташе за голяма новина от неделя насам.


Без да се отричат бързите тестове
Резултатите на продукцията на базираната в Шънджън компания Bioeasy обаче са "обезсърчаващи", по думите на изданието. "С тази стойност няма смисъл да се използва тази проба", обяснява един от микробиолозите, анализирал тестовете. Заключението на експертите е, че трябва да продължат да се използват сегашните PCR тестове - генетични, при които се доказва рибонуклеинова киселина, като се взима гърлен, носен секрет или слюнка и са по-бавни, но се смятат за по-сигурни. Това е и позицията, изпратена на Здравния институт "Карлос Трети" - организация на подчинение на две министерства, която прави изследвания в областта на общественото здраве.


Повече за видовете тестове четете тук.


Купеното от Източна Азия оборудване заради коронавируса не се свежда само до 640 хил. теста - фактурите за 432 млн. евро включват близо 5.5 млн. теста (но не е известно от кои производители за всички), респиратори, маски, ръкавици и други, като всички би трябвало да са доставени до края на идния месец. Надеждите на Испания са част от тези тестове и от защитните облекла да помогнат на медицинския персонал и да се изследват хиляди лекари и здравни работници.


Източници на същия вестник казват, че планът на Мадрид е бил да се използват PCR тестове само при отрицателни и неясни резултати на бърз тест, но не след положителните проби. Препоръката на Испанското сдружение за инфекциозни болести и клинична микробиология, изразена в доклад, видян от "Ел паис", е да не се използват бързите тестове, а само PCR. Документът обаче не отрича бързите тестове по принцип - предвид изключително бързото увеличаване на случаите "бърза диагностика... е нужна, за да се установят, изолират и лекуват бързо" пациентите, но способите за това трябва да са с по-висока точност.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Мдааа… И само като си спомня как вчера ли, онзи ден ли, една от ПРИПАДНИЧАВИТЕ орева Форума, че трябвало да се купят колкото се може по-бързо милиони тестове, и всички да се тестват, щото тя искала да знае, кой от познатите й бил заразен, та да не контактува с него...

  Да изхарчим парите на държавата за този, що духа, вместо да следваме разума си, защото някой хистерик / хистеричка пак им се е развихрило неадекватното въображение...

 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Кронавирусът е нов и няма как бързо да се разработят ефикасно тестове.
  За разбирачите - фалшиво положителните тестове могат да изиграят много лоша шега в профилактиката създавайки лъжливо спокойствие.
  Бързите тестове определено имат място за рисковите групи изложени на контакт - здравни работници, полицаи, работещи в хранителни магазини . Само, че трябва да им се правят по-често. Така ще се намалят % на фалшиво отрицателните проби!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Както обясни Генералът има много обективни и най-вече субективни причини за тези неточности.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Една камара критики към критериите, по които подбират членовете на щабовете, имащи отношение към борбата с коронавируса бяха написани тези дни. Нямам представа за всички използвани критерии, естествено, но струва ми се, един от тях е именно СПОСОБНОСТТА ДА ЗАПАЗВАТ ХЛАДНОКРЪВИЕ.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Да се тестваш при 30% точност също има смисъл.
  Происто с вероятрност 70 % можеш да си сигурен, че резелтата от теста е грешен :)

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Мисля, че е по–добре да се доверяваме на специалистите и когато при тях има разнобой, да не се завираме там.

 7. 7 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Това е за тамошните тестове. Тукашните са чудесни.

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Мътната вода потече. Има тарикатите да се наловят риба...

  Ей, вие там горе, внимавайте какво поръчвате!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Бойко да се хваща под ръка с радев резидента и костов доктора и да се пърждосват всичките

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Аз като любител на числата да питам. Колко процента са неточни за положителните, колко за отрицателните, и най-вече как го сметнаха 30%

 11. 11 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 266 Неутрално

  "Купени от Китай и Южна Корея." :-(
  Толкова по темата Китай и Южна Корея се справиха прекрасно с епидемията.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 12. 12 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Да се тестваш при 30% точност също има смисъл.Происто с вероятрност 70 % можеш да си сигурен, че резелтата от теста е грешен :)
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  Тествай ,ама си плати.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 13. 13 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Купени от Китай и Южна Кореа?
  Южна Кореа за сега изглежда се справя най-добре с вируса. Все пак има и негативни моменти. Като починалият младеж на който му били направени 14 теста и всички освен предпоследния били отрицателни. Впоследствие почива от ненавремена реакция.

  Китай орева орталъка как помагал с медици и медицинско оборудване на Европа.
  А всъщност ''подареното'' оборудване и тестове бяха ПРОДАДЕНИ. Друг интересен момент е, че това оборудване бе дефектно. Тестовете например показват 80% грешка. Защо се получава така? Защото Китай под формата на подарък продава това оборудване което всъщност бе пратено на Китай през Януари и Февруари в помощ срещу епидемията. Съхранени под открито небе и изложени на атмосферните елементи, Китай ги продава на Европа пропагандирайки, че са безплатна помощ. В същото време САЩ тихичко помагат на засегнатите страни и никой не пише.
  Жертвите в Китай се казва да са няколко хиляди, но интересен момент е закриването и прекратяването на активността на 21 милиона мобилни абонати. Очаквайте Китай да обяви нов пик на епидемията, но този път ще заяви, че те се бяха "преборили" с вируса но видиш ли бе внесен отвънка..
  Въобще тече информационно затъмнение и светът хабер си няма какво го чака..

  "More Majorum"
 14. 14 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 508 Неутрално

  голем бизнес напраиха жълтите

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Отгоре има снимка на Кримхилда, която отива на бой с коронавируса.
  На негово място ще избягам!

  Еретик
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Това несъответствие на декларираните параметри ли е или вирусът е мутирал и не се лови от китайския тест, който е разработван по пробите от Ухан?
  Ако не хваща само положителните пациенти, вместо 1 тест, правете 5. Така ще свалите вероятността да пропуснете някого под 20% - (0.7^5=0.168

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Това преди ден, мисля, че го обясних подробно...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 18. 18 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 719 Любопитно

  Мозъчния тръст на Коста и Мангъра не харесват тази статия, или може би ще обърнат палачинката, че все пак ако теста ти показва отрицателен има шанс 70% да е положителен.

  Добре , че Мутафчийски не се подаде на масовата пропаганда на умните и красивите

 19. 19 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Според Кристиан Дростен, ръководител на катедрата по вирусология към Шарите Берлин бързи тестове за откриване на антитела с достатъчна точност на измерване (ЕLISA пр.) може да има едва до 2-3 месеца, европейско производство. Вчера в Коронавирус-Ъпдейт (https://www.ndr.de/nachrichten/info/podcast4684.html ) той каза, че тези, които идват от Изтока са ненадеждни. Всички работещи надеждно тестове в момента (т.е. PCR) са за определяне на текуща инфекция, т.е. търсят вируса, не имунния отговор спрямо него.

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  При 30% точност няма абсолютно никакъв смесъл да се правят тестове! По-добра работа ще свърши една контролирана карантина на рисковите групи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1762 Весело

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Значи още по-смислено е при 100% грешка:)) Тогава ще е гаранция направо.

 22. 22 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Ако това е така (понеже не се разбира на базата на колко теста е получена тази цифра 30%) причините може да са дестки - от неправилно съхранение на тестовете, през лошо взети проби до неспазване на протокола. Корона вируса не е нов и предполагам има причина специалистите, които са го работили досега да цитират съвсем други цифри за точността му.

 23. 23 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Карантина на рисковите групи без затваряне на училища и университети и без спазване на социална дистанция увеличава нуждата от интензивно лечение с 8 пъти в сравнение със строги мерки. Това е по британския модел!

 24. 24 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Банкянския тарикат се самозастреля с назначаването на оли го френския съвет само ден след като смачка резидента.Издъни се само така както той може

 25. 25 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Тази фикс-идея на обидени, че не са в титулярни Щаб, решили да са на контра за всичко, вече започна да дотяга. Нито е най-популярната тактика, нито има гаранции за точност, нито възможност за милионни доставки и т.н., и т.н.

 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Май и във Великобритания ще е така..Някои хора станаха мултимилионери от боклуци..Всеки, произвел и продал такъв тест, да прави ресто на парите.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 624 Неутрално

  С тоя вирус форума шизофреняса. В една статия са малоумни тия които са против масовото купуване на тестове и държавата била зле, сега било мъдро че сме били пестеливи. Очаквам в други статии едни да хранят угояването на ББР а ден-два след това да се радват, че са угоили ББР.

  This is the place where puddings die.
 28. 28 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Аз като любител на числата да питам. Колко процента са неточни за положителните, колко за отрицателните, и най-вече как го сметнаха 30%
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  по равно са неточни полож и отриц горе-долу. дори най=добрите от бързите тестове дават минимум 10% грешки, поравно; 100% дава само двоен бавен тест - и от двата типа бавни тестове

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 29. 29 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Мозъчния тръст на Коста и Мангъра не харесват тази статия, или може би ще обърнат палачинката, че все пак ако теста ти показва отрицателен има шанс 70% да е положителен.Добре , че Мутафчийски не се подаде на масовата пропаганда на умните и красивите
  —цитат от коментар 18 на 001


  И Мутафчийски и Мангъров няколко пъти казаха че бързите тестове са с 80 % точност !
  ....тези тестове са подходящи за откриване наличие на антитела , какво неясно има ???

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Любопитно

  До коментар [#12] от "АмброзСП":

  Що да си плаща, като има вече застраховка за "Коронавирус", покриваща разходи и дори обезщетение при смърт?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 31. 31 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 264 Неутрално

  КУПЕНИ ОТ КИТАЙ...
  Трябва да стане известно на европейците че това т.н. "номер на китайката"
  Ще им пуснем вирус идващ от нас така ще достигне до тях за което те ще си платят ще им пратим и лекарство и за него ще си платят кризата ще бъде финасова за тях само така са в наши ръце ... Оо 5G ще ги следи в случай че някои не се подчиняват или бунтуват.

  Китайска Комунистическа Партия стои за всичко това Вече 20 години света живее заблуден дълбоко заблуден!

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  [quote#28:"hhhuuunnnn"][/quote]

  че точността им е едва 30%.
  И ако това наистина е така, (по съветите на проф. Тагамлицки), просто да казват обратното на това което показва тестът и ще постигнат 70% точност.

 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Вместо да се тестваме дали сме плюс или минус ,15 дни карантина , гълтане профилактично на лекарства ,витамини и необходимите дезинфекции и след 15 дни проверка с ПСР всеки ,които е имал грипоподобни оплаквания ,така ще се знае със сигурност какво става ,а не да се чака и да се сее заразата .

 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#29] от "stenlyaka":

  Въобще не е така.
  Стига лъга.
  Мутафчийски няколко пъти обяснява, че тези тестове дават много грешни резултати.
  Дори вчера Кунчев каза, че от 4 потвърдени положителни човека , като им са направени бързи тестове са дали 2 на 2
  два положителни и 2 отрицателни.
  Тоест около 50% успеваемост

  А няма нищо по лошо да си мислиш, че си здрав , защото преди 20 минути си си направил тест и да обиколиш бабите и дядовци, майки и бащи, защото не си ги виждал от седмици.

 35. 35 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 275 Неутрално

  КУПЕНИ ОТ КИТАЙ...Трябва да стане известно на европейците че това т.н. "номер на китайката" Ще им пуснем вирус идващ от нас така ще достигне до тях за което те ще си платят ще им пратим и лекарство и за него ще си платят кризата ще бъде финасова за тях само така са в наши ръце ... Оо 5G ще ги следи в случай че някои не се подчиняват или бунтуват.Китайска Комунистическа Партия стои за всичко това Вече 20 години света живее заблуден дълбоко заблуден!
  —цитат от коментар 31 на the only easy day was yesterday


  макар и да преувеличавате, общата ви идея е вярна; интересно е каква ще е реакцията, когато стане документално ясно, че китайците наливат милиарди в прогресистката и зелена адженда, която у нас се свързва с "умнокрасивите" - тоест докато пищчт срещу путин, мазно обслюнчват другаря Си

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 36. 36 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 815 Любопитно

  До коментар [#16] от "ivanpopov":

  може ли на ползу рода да купиш с ТВОИ ПАРИ десет теста,да си *хакнеш* един,а останалите да ми ги дадеш на менека?

 37. 37 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#29] от "stenlyaka":

  Да които се появяват кога - най-рано сле д 20/двадесет/ дни и то при някои условия.Напримервече да си изкарал инфекцията.

 38. 38 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Ужасяваща е картината и хаоса в Испания. За съжаление трябва да се признае, че никоя държава не беше готова за подобна епидемия. Ще се търси решение с цената на големи разходи, а сигурно и още много починали, но да се надяваме, че урокът ще бъде научен.

 39. 39 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дано поне не е от някой самальот с волни помощи.

 40. 40 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  модерния бизнес...фабриките в китай за всичко си показаха рогата...сега и да мрънкаме вече е късно...и дано им светне в празните кратуни че не може всичко да се сглобява и произвежда в китай или виентам и където и да е извън европа...мисля че точно навреме стана тоя цирк...ако беше след 10г май щеше да е късно...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 41. 41 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мдааа… И само като си спомня как вчера ли, онзи ден ли, една от ПРИПАДНИЧАВИТЕ орева Форума, че трябвало да се купят колкото се може по-бързо милиони тестове, и всички да се тестват, щото тя искала да знае, кой от познатите й бил заразен, та да не контактува с него... Да изхарчим парите на държавата за този, що духа, вместо да следваме разума си, защото някой хистерик / хистеричка пак им се е развихрило неадекватното въображение...
  —цитат от коментар 1 на gr52


  Почвам да се съмнявам, че супер активните пропагандатори на бързите тестове са на хранилка към някои фирми, които ги произвеждат, и са им обещани процентче комисиона. В България, а и в други страна, има доста лекари, които ти обясняват, че “точно това лекарство на фирмата Х е най-доброто” и ти го предписват. После фирмите ги водят на екскурзии а може и по някой лев да им дават. Имам опит с такива български лекари.

 42. 42 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Я колко минуса сте ми напляскали - да ги увелича - да се махат и биволицата и свинаря с прасето и сокола и домуса и всички олигархични руски и китайски кърлежи. И национализация на лукойла ,петрола ще удари 20 дол а ние още хрантутим руските изедници

 43. 43 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Не трябва да си голям интелект, за да се сетиш, че не можеш да се доверяваш на китайски тестове, както и каквото и да било друго...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 44. 44 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1030 Весело

  До коментар [#23] от "Калиевперманганат":

  такива като тебе много ме отчайват...какво общо имаме с британия че ще ги копираме???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 45. 45 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  И от КОЙ най вече!
  Реномираната в цялата вселена Bioeasy????

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 46. 46 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Делегирането на целите производствени мощи на китайците ни поставя изцяло под техен контрол и зависимост... Първата обеца на ухото е факт

  I shave with Occam's razor
 47. 47 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Една камара критики към критериите, по които подбират членовете на щабовете, имащи отношение към борбата с коронавируса бяха написани тези дни. Нямам представа за всички използвани критерии, естествено, но струва ми се, един от тях е именно СПОСОБНОСТТА ДА ЗАПАЗВАТ ХЛАДНОКРЪВИЕ.
  —цитат от коментар 4 на gr52


  Ами той затова началникът е военен, каквото и да си тролят тук за шапкарите.

 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  ,,Стотици хиляди бързи тестове за COVID-19, които купи Испания, се оказаха неточни,,

  Ааа ама нашите умнокресливи точно такива тестове искаха. Бързи тестове с които и у дома да си направиш проверка

 49. 49 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А тук се пускаха оферти за дихателни апарати от Алиекспрес...

  I shave with Occam's razor
 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 719 Весело

  Тези фалшиви тестове са почти толкова фалшиви, колкото червените социолози на Курнела, която на всеки избори е лъжат , че ще ги спечели и ще стане премиер .

 51. 51 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "не на безразличието":

  И ти си "карантиниран" по същия модел, макар и никой там, където си, да не го е смятал!

 52. 52 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 102 Весело

  Десет дни не излизаш от дома си и ако си здрав, значи си здрав. Това гаче ли е най добрият тест.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 53. 53 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lumberjack":

  Относно Южна Корея, имат такъв напредък в борбата, защото са имали шанса бърдзо да локализират първичното огнище в страната - религиозно сборище на хиляди хора на закрито. Имали са имената им и са ги проучвали с всякакви лични данни, информация от мобилните им телефони, лицево разпознаване. Сега обаче там се появяват по-сложни за обследване огнища на привнесена инфекция и тепърва предстои да видим дали са толкова успешни, колкото досега.

 54. 54 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Десет дни не излизаш от дома си и ако си здрав, значи си здрав. Това гаче ли е най добрият тест.
  —цитат от коментар 52 на Котаракът в чизми


  А после?
  Започваш ли да излизаш?

 55. 55 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Пожар в химически завод през януари много близо до Барселона в гр. Тарагона. Не случайно първо се започна от Барселона тук в Испания, че уж е корона вирус. 89 годишен господин от Мадрид, напуснал старчески дом, за да не умре, незнайно от какво, защото 22-та починали уж от вируса, но не доказано. Повечето персонал напуснал от страх и никой не им чисти стаите и не им се пере бельото.

  Пожар в Ю. Корея на хим.завод в началото на март.

  Голям пожар на хим.завод в Бергамо,в началото на март. Ето защо измират точно там най-много не от вируса, а от точно този пожар. Миналата година е имало масова ваксинация на възрастните хора в Италия....свържете точките.

  Дали всичко това е случайно или преценен поетапен нарочен "инцидент"?
  Страха и карантинитечизолацията) убиват, не предпазват от нищо.
  Вижте как руснаците се предпазват от "вируси" -
  CYRILL CYRILLOFF
  преди 2 часа
  МЪЛНИЯ: Забравете за малко макаронарите и вижте как братята руснаци се борят с к.вирус: https://youtu.be/XXzql-0LEoc?t=101

 56. 56 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Нали и у нас всякакви видни "специалисти" искаха да се купят бързи тестове, а в крайна сметка какво се оказва, че генралът пак ще излезе прав като каза, че са неточни.

  Marinov
 57. 57 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Пак китайски боклуци.

 58. 58 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Весело

  Лъжат! Лъжат!
  Най-верния тест е бързия тест; най-силното лекарство е ... една трева от Сибир!
  Я да прочетат Флагман; Блиц или Пик!

 59. 59 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  ЕС респект. НАТО допуснаха разузнавателно поделение за биологична защита на друга държава да работи на терен и да прави проби за различни методи за дезинфекция и борба с заразата, да черпи информация от извора. Руските военни са в Италия и се подготвят максимално за това което ги очаква.Китай не само не допусна никого а криеше информация и набута ЕС с фалшивите си тестове.Разлика в мисленето от земята до небето.Не че и руснаците не се усраха с хибридните си пропагандни пръ дни по повод допускането на военните им в Италия, дано това да е смо самоволно изпускане на отделни руски политици.

 60. 60 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Любопитно

  До коментар [#56] от "Marinov":

  А ако вносителя на бързите тестове им е обещал нещо?
  Резултатите може да са неточни, но постъпленията по банкова сметка?
  Те дали са неточни?

 61. 61 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Купеното от Източна Азия оборудване заради коронавируса не се свежда само до 640 хил. теста - фактурите за 432 млн. евро"

  Стана като във филма на Чаплин "Хлапето". Китай счупи прозорците на хората и сега прави бизнес като им продата нови стъкла.

 62. 62 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#54] от "atmanpg":


  А после?
  Започваш ли да излизаш?
  —цитат от коментар 54 на atmanpg


  Е... Излизаш за 5 минути, и зануляваш брояча за десет дни!
  И после, отново от същото!😂😂

 63. 63 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Купеното от Източна Азия оборудване заради коронавируса не се свежда само до 640 хил. теста - фактурите за 432 млн. евро"Стана като във филма на Чаплин "Хлапето". Китай счупи прозорците на хората и сега прави бизнес като им продата нови стъкла.
  —цитат от коментар 61 на Ехото на Гласът


  При това дефектни стъкла...

 64. 64 Профил на Красимир Кацаров
  Красимир Кацаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За пореден път проф. Мутафчийски се оказва прав...

 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Резултатите на продукцията на базираната в Шънджън компания Bioeasy обаче са "обезсърчаващи", по думите на изданието. "С тази стойност няма смисъл да се използва тази проба"

  Резултатите са обезсърчаващи само за тези, които се възхищават на Китайската наука.

  подпис
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Резултатите на продукцията на базираната в Шънджън компания Bioeasy обаче са "обезсърчаващи", по думите на изданието. "С тази стойност няма смисъл да се използва тази проба"

  Резултатите са обезсърчаващи само за тези, които се възхищават на Китайската наука.

  подпис
 67. 67 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Аман-аман...🤣🤣
  Втасахме я!

  https://www.scmp.com/news/china/science/article/3077113/wuhan-doctors-plan-long-term-look-coronavirus-impact-male-sex

  Though still preliminary and not peer reviewed, the study is the first clinical observation of the potential impact of Covid-19, the disease caused by the coronavirus, on the male reproductive system, especially among younger groups

 68. 68 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#34] от "001": Успеваемостта на тестовете е 0. Ако е разредена,дава "-", ако е концентрирана - "+". Производителя предварително определя бройката, която ще даде "+" и съответно "-". Това е магията. И да си здрав, ще те изкара носител. Всичко зависи от късмета ти. Всички лекари го знаят или би трябвало да го знаят. Някой са по честни и го казват завоалирпано, а други не им пука ни за тебе, ни за мене. Не включвам рекламните агенти, платени от производителите на тестове. И бавните и бързите са абсолютна пунта мара. Световните лешояди се надлъгват яко. Въпросът е докога ще се връзваме?

 69. 69 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Болен човек който получи прогноза за своето лечение с малка точност веднага се втурва да търси второ мнение. Къде ще търси помощ днес един човек тестват с такъв тест.

  подпис
 70. 70 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Да се разпространи това изследване и да се приключи с тая мантра...от президента през костов та до мисирките

  sen
 71. 71 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#67] от "Tzar Vova Josei-ki":

  ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ДУМИЧКИ...

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Любителите на празните приказки за великият Китай са виновни, че с кампанията се принудиха отделни страни да се натресат с много пари.
  Така Китай ни прецака два пъти.
  Първият път като ни излъга, че няма страшно.
  Вторият път като се направи на добрия самарянин срещу заплащане.

  подпис
 73. 73 Профил на Красимир Кацаров
  Красимир Кацаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бързи тестове - когато се появят надеждни и след пика на епидемията. За статистически цели... Тогава ще стане ясно каква точно е смъртността и, ако пак се появи подобен щам, има ли смисъл втори път да ядем дървото с тоя ступор на държавата... Другото е "мижи да те лажем"...

 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Весело

  Като си купуваш електрически прибор в магазина по традиция го включват да видят дали изобщо тръгва.
  Но Китай продава по друга процедура - първо плащаш пък проваш дали работи след като Китаиците вече са похарчили парите. Тази процедура наистина е високотехнологична

  подпис
 75. 75 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#23] от "Калиевперманганат":

  И затова британците затвориха уилищата.

 76. 76 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "Купени от Китай и Южна Корея." :-(Толкова по темата Китай и Южна Корея се справиха прекрасно с епидемията.
  —цитат от коментар 11 на Nasakoto_Yakata


  То аз са чудя дали южнокорейците не са ни изиграли некой "Паразит" тамошните бели каски да снимат обикновения грип като смъртоносен да могат после да ни шитнат безполезни тестове на десеторна цена.

 77. 77 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Хората, които познавам в частните лаборатории твърдят, че точността на бързия тест е 80%+ ... не твърдя, че е вярно, защото с времето ще се види кой от двата е по-добър, ама някак другият пък е към 6 пъти по-скъп и десетина пъти по-бавен и от него се взима по-голяма комисионна ...

  Знам, че съм параноичен в това отношение, ама само си го мисля. Както и да е, с времето ще се види с факти и цифри кое истина, кое лъжа.

 78. 78 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#75] от "ikar_01":

  Да, именно, просто политиците спазиха модела, изработен от собствените им учени, след като първоначално се дърпаха.

 79. 79 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Генерал Мутафчийски излезе прав

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 80. До коментар [#6] от "stedim":

  Аха, нещо като учениците кък са @бът през гащи!

 81. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Приказвам , ама плюехте...

 82. 82 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Като купуват китайски боклуци така ще е!
  Не стига че им натресоха вируса а им и продадоха боклуците си.
  Вижте Южна Корея откъде купуват тестове и вземете същите.

 83. 83 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Щом Испания е внесла тестовете от Китай, е ясно че ще са фалшиви. Страната, пуснала вируса в света, едва ли ще помага за овладяването му. То е същото, както Италия се надява, че Русия изпраща лекари-вирусолози, а то се оказва, че изпраща военни.

  vesela
 84. 84 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#29] от "stenlyaka":

  И сега, като се оказа, че лъжат и са с 30% точност? Да се махат ли от съвета?

 85. 85 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Про тест, който се очаква да даде резултат ДА или НЕ, няма как точността му да е по-ниска от 50%. Това чисто математически.
  Т.е. ако теста е със 30% верен резултатн(ДА или НЕ), то тогава би бил със 70% верен резултат (Не или Да).
  Ако знаем че е 100% грешен ако търсим ДА, то значи ако търсим НЕ е 100% верен.
  Който е учил малко математика, ще ме разбере.
  А като направим 5 пъти тест с грешка 0.7, то точността ще още по-ниска, щото грешката се умножава не 5 ×0.7, а 0.7 х 0.7 х 0.7 х 0.7 х 0.7.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 86. 86 Профил на iaat
  iaat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#28:"hhhuuunnnn"][/quote]

  След това обяснение е ясно, че "ези-тура" ще определи по-точно от бързите тестове кой е болен и кой - здрав. При това е безплатно.
  Гешев май трябва да се поинтересува дали досадният фен на "стадния имунитет" и "бързите тестове" действа при конфликт на интереси.

 87. 87 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#85] от "Athanatos":

  Как не те домързя да смяташ? Схемата е проста, прави се бърз тест, после се прави нормален, при който грешка няма. При 30% от пробите има съвпадение, при 70% няма.

 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Когато се действа на юруш, много вероятно и от некомпетентни така е. Мераклии да пробутат ментета винаги ще се намерят, особено от Китай. Само че дали вината не е в който ги е поръчал?

  И защо не дадете резултатите от бързите тестове в Германия и Южна Корея? Впрочем при нас нещата са лесни, ББ е поръчал 1 млн теста но в поръчката на ЕС. Там вероятността от калинки е доста по-малка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#85] от "Athanatos":Как не те домързя да смяташ? Схемата е проста, прави се бърз тест, после се прави нормален, при който грешка няма. При 30% от пробите има съвпадение, при 70% няма.
  —цитат от коментар 87 на Калиевперманганат


  Не си учил математика, нали?

  След като при 30% има съвпадение, а при 70% няма, просто трябва резултатите на бързия тест да се гледат наопаки.
  Ако показва +, значи считаме че е -, ако показва -, считаме, че е +. И тогава ще бъде 70% верен и 30% грешен.
  Сега разбра ли ме?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 90. 90 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#57] от "karatista":

  ми системата е такава побеждава в търга с най ниска цена дари са най добри това е друга тема
  Те затова и в Китай тези тестове не ги използват ама по закона за обществените поръчки в Европа може

 91. 91 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 873 Весело

  Аве, Бойко- заделете някои лев, пък направете една оферта на испанците- те разбраха кви дръвчета са купили- може да клъвнат да ни ги продадат на половин цена.

  Те и тук ще са си дръвчета, ма барем да мирясат дръвчетата от Мозъчния Тръст, както и епидемиолозите във форума на Дневник...

  Тц- идеята е безплатна, не ща никви проценти... :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 92. 92 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fred":

  Ооооооо, специалиста по бързи тестове... не те ли е срам въобще да се появяваш и да пишеш...

 93. 93 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#91] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  ааа, заслужаваш...

 94. 94 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Корупционният натиск за закупуване на бъзи тестове беше страхотен. Сума експерти повтаряха тест, тест и пак тест. Малцина биха издъжали, но Мутавчийски издържа и му прави чест. Специалистите с тестовете трябва да подготвят обяснения.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 95. 95 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Като гледам състава на съвета , добре че нямат власт да наложат някое безумие. Но то е за пари.

  agent
 96. 96 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#91] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":ааа, заслужаваш...
  —цитат от коментар 93 на Велков


  Абе не знам кво заслужавам, ма ако тестовете са с такава точност- спокойно можем да тестваме хората с теста от Детската градина (познай в коя ръка е)- ако познаят в коя ръка е скрито нещо- начи са здрави- нека си щъкат по паркове и градинки. Ако не познаят- ми няма начин- ше ги лекуваме...

  С доста по- голяма точност можем да ги мерим- с кантарче. Или- да ги разделим по ръст- тези над 1,70 м.- минават вляво, по- ниските- вдясно.

  Не знам що да го правим, ма барем точността ще е на завидно ниво! :)

  Аз съм готов срещу няква заплата- да оглавя някоя нова служба, комисия, или поне "мозъчен тръст"- за мерене с кантарче! В момента с екипа работим по програмата- ма ше требе Бойко да ни отпусне някой лев- да продължим, начи, щото е важно- не е шега работа... :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testing
  COVID-19 testing

  Тук са дадени резултатите от тестването по държави. Впрочем България "скромно" отсъства и упорито крие колко теста е направила досега. Да не би за да не се види колко мизерно е положението ни?

  В този линк четем, че Южна Корея до 25 март е направила общо 364,942 теста което прави по 7,058 теста на 1 млн население. При нашето население от приблизително 7 млн останали тук в БГ за да достигнем тяхното ниво с което овладяха епидемията ни трябват приблизително 50,000 теста.

  Но нека вземем по-скромни държави, от нашият размер, колко теста са направили досега и сравним с нашите приблизително 3000 теста, т.е 439 на 1 млн души:

  Австрия - 4,043; Беларус -2,423; Белгия - 1,594; Чехия - 2,507; Дания - 3,224; Естония - 5,337; Финландия -1,808; Швеция -2,859; Румъния - 825... Дори осмиваната от нас Русия има 1,314 теста на 1 млн души.

  И при обема 300 теста на ден които ни е осигурил Мутафчийски колко време ще ни трябва за да изпълним тези 50,000 теста и овладеем епидемията като Южна Корея? За тези които ги мързи да смятат отговарям - 167 дена. Значи още 6 месеца извънредно положение. Стига да издържи икономиката и населението което няма как да стане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fred":Ооооооо, специалиста по бързи тестове... не те ли е срам въобще да се появяваш и да пишеш...
  —цитат от коментар 92 на Велков


  Защо да ме е срам, че испанците са купили МЕНТЕТА от КИТАЙ? Като им гледам епидемията явно и там са същите калинки като нашите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#97] от "Fred":

  Бе ти хубаво си изсипал една кофа с числа, ма- раздуй малко и за Испания- те как са с бързите тестове- чува ли се нещо?

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 100. 100 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#95] от "Ronald Reagan":

  Няма да им се получи на търгашите ... гарантирам... сега трябват пари за лекарства и обдишваща апаратура... защитата на медицинският персонал вече е факт...
  Като отшуми да си тестват и пишат научните трудове и лекциите... специално Мангъров може да се напъне и професор да стане, стига Мутафчийски да не в журито...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK