Турски лекари за коронавируса: Вървим по стъпките на Италия

Турски лекари за коронавируса: Вървим по стъпките на Италия

© Associated Press"Броят на заразените с коронавирус расте с такава скорост, че респираторите по цял свят няма да ни стигнат", казва турски лекар пред ДВ. И други турски медици рисуват мрачна картина. "Вървим по стъпките на Италия," цитира ги "Дойче веле".


На пръв поглед изглежда, че турското правителство взима сериозни мерки срещу коронавируса: училищата бяха затворени още в ранен етап, отменени бяха всички прояви с много хора, властите затвориха границата с най-рисковия съсед Иран, приета бе дори забрана за излизане на хората над 65-годишна възраст. Паралелно с това министърът на здравеопазването бодро уверява, че вече са проведени хиляди тестове. Но лекари, с които разговаря наш репортер, твърдят единодушно, че направените тестове са крайно недостатъчни, а броят на неустановените заболявания - много висок. Под прикритието на анонимността всички те разказват за непростими пропуски и грешки. И за страха си от епидемия като в Италия.


"Много ме е страх"


"Проблемът не е толкова в смъртността, колкото в големия брой заразени. Той расте с такава скорост, че респираторите по цял свят няма да ни стигнат," разказва един лекарите.
Негов колега, който работи в една от най-големите болници, твърди, че на 100 пациенти са падат едва 1-2 теста за коронавирус: "Тестове не се провеждат дори когато има типична симптоматика като белодробно възпаление, температура и кашлица", твърди той. А един общопрактикуващ лекар, който е бил десет дни под карантина заради коронавируса, разказва за собствения си опит: "Разговарях с лекар за симптомите, направихме план за лечението, но на тест за коронавируса не ме подложиха." В болничния му лист пишело не COVID-19, а "болки в гърба".


Турските медици се оплакват още, че заразените с вируса не спазват карантината. Те описват и друг проблем, който остава далеч от полезрението на обществеността: броят на заразените с вируса лекари и медински служители е, по техните думи, много висок. "Имаме колеги, които лежат с респиратори в интензивното," разказва хирург, който работи в една държавна болница. Медикът силно се опасява, че Турция върви по стъпките на Италия и Франция, където вече няма легла за пациентите. "Чакат ни още по-лоши дни. В Италия вече са принудени да решават кой да умре и кой да оцелее. Чудя се какво ще правя. Много ме е страх."

Турският президент Ердоган и неговото правителство настойчиво призовават хората да си стоят вкъщи, но мнозина не се вслушват в тази препоръка. Макар че общественият транспорт беше спрян, в 16-милионния Истанбул хората продължават да се тъпчат прекалено близо един до друг, а в социалните мрежи се споделят видеа, показващи големи сватби с много гости.


"Иначе никой няма да може да спре бурята"


В тази връзка един от лекарите, пожелали анонимност, разказва пред ДВ, че все още твърде много хора, включително от неговото обкръжение, не взимат вируса на сериозно. Успокояват се с това, че 80% от заразените не показвали никаква симптоматика. Но същинската опасност се крие във факта, че вирусът е силно заразен и се разпространява много често именно от хора без симптоматика. Ето защо предпазните мерки са особено важни. И друг турски лекар казва пред ДВ, че изолацията е единственият начин да се забави разпространяването на вируса: "В противен случай никой няма да може да спре бурята. Никой".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK