Европейските лидери отложиха с 15 дни спешните икономически мерки за COVID-19

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

© Reuters

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.Европейските лидери си дадоха 15 дни, за да вземат решение за икономическите мерки в кризата с коронавируса - след толкова време Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) ще предаде нови предложения за икономическата реакция на кризата с COVID-19.


Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след днешния телеконферентен Европейски съвет, който продължи над 6 часа без ясно съгласие заради дълбоките разделения между две групи страни членки - едната около Германия, другата около Италия, Франция и Испания.


Европейската комисия трябва да работи по две стратегии - за излизане от кризата и икономическо възстановяване, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На повторни въпроси на журналисти за възможните мерки и инструменти и двамата многократно отговаряха с уточнението, че Еврогрупата има 15 дни, за да направи предложенията.
Двамата изтъкнаха приоритетите, обсъждани на Съвета - усилия за ограничаване на вируса, медицинска помощ за страните в блока, съвместни изследвания на COVID-19, връщане на европейски граждани от трети страни и икономическа подкрепа за страните членки. Тъкмо последната точка обаче бе ябълката на раздора, за която двамата дадоха да се разбере, че Съветът не може да вземе решение в момента заради разногласия между страните членки.


Декларацията, публикувана след Съвета, означава, че все още няма общ икономически подход. Нейната 14-а точка гласи: "На този етап приканваме Еврогрупата да ни представи (икономически) предложения до две седмици. Тези предложения трябва да вземат предвид безпрецедентната природа на шока от COVID-19, засягащ всички наши страни и отговорът ни ще бъде подсилен, както е необходимо, с последващи действия по приобщаващ начин, в светлината на развитията, за да дадем всеобхватен отговор."


Рим, Париж и Мадрид срещу Берлин, Виена, Хага и Хелзинки


Задънената улица се очерта, след като италианският премиер Джузепе Конте заяви тази вечер, че страната му отхвърля проектопредложенията, подготвени на Европейския съвет, воден този път с видеовръзка, предаде "Ройтерс".


Общите решения, предложени на проточилия се с часове Европейски съвет обаче, не са достатъчно добри, смята Италия, най-засегнатата от кризата с COVID-19 страна. Кабинетът на Конте публикува съобщение до медиите, според което ЕС има 10 дни, за да потърси по-добро решение. Не се уточнява какво точно ще направи той, ако не се постигне споразумение.


Разделенията са за това какви финансови възможности трябва да използва ЕС срещу пандемията - дали да се използва Европейският стаблизационен механизъм, или паневропейска гаранционна схема. Повечето държави предпочитат ЕСМ, чийто капацитет е 410 млрд. евро или 3.4% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, би дал възможност на засегнатите страни за заеми с ниски лихви в размер до 2% от собствения си БВП.


Италия иска друго - Паневропейска гаранционна схема, с която да се отпускат средства на малки и средни предприятия с гаранции от Европейската инвестиционна банка, чийто рейтинг е ААА. Според Рим стъпката би трябвало да включва и емитиране на общ дълг, но Берлин, Париж, Виена и Хелзинки са против. Те смятат, държавите от ЕС така или иначе могат сами да се финансират на дълговия пазар, а и могат да разчитат на одобрените от Европейската централна банка облигации за 750 млрд. евро, одобрени тази седмица.


По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел спомена друга идея - за европейски "план Маршал", който по думите му е "вътрешноевропейски план, който трябва да мобилизира капитал от ЕС в рамките на европейския бюджет, който трябва да мобилизира национални фондове и който трябва освен това да мобилизира частния сектор". Мишел каза, че и тази идея ще бъде обсъдена на срещата. "Европейският бюджет е възможен инструмент," но такъв е и "единният европейски пазар," каза той на пресконференцията, имайки предвид стратегията за изход от кризата. Мишел същевременно потвърди, че издаването на коронаоблигации - които също биха означавали емитиране на общ дълг - не среща единодушие у страните в блока.


Конте потвърди пред италианския сенат преди срещата, че би искал да бъдат пуснати европейски "спасителни облигации", с които да се финансира "храбрата икономическа реакция" на заразата. "Европа ще се справи с шока само с извънредни и изключителни мерки," каза премиерът пред депутати, като добави, че целият континент ще бъде ударен от "тежка, сериозна рецесия".


Девет държави искат общ дългов инструмент, с който да се преодолее кризата, и сред тях са Италия, Франция и Испания - три от четирите най-големи европейски икономики. Водещата в този списък обаче, Германия, е против, заедно с Нидерландия, Австрия и Финландия, които са против употребата на общностни ресурси. Испанският колега на Конте, Педро Санчес, е сред тези, които приемат срока от 10 дни. Групата на Конте, Санчес, френския президент Еманюел Макрон и още шестима лидери обаче представлява държави, чийто публичен дълг е общо 72% от този на еврозоната.


"Ел паис" писа, че Конте има още едно съображение - той не желае да се използва ЕСМ и защото той е препратка към времето на финансовата криза, който иска да избегне стигмата на инструмент, който бе замислен за дългови проблеми (и който именно на Италия може да се наложи най-много да използва).


Тежък удар за икономиката


Според "Ройтерс" Конте е заявил пред европейските лидери, че всяка страна ще остане отговор за дълга си в опит да преодолее съпротивата към създаване на общ дългов инструмент.


Италия е най-тежко засегнатата от COVID-19 европейска страна с 8215 жертви за малко повече от месец по данните, публикувани тази вечер. Сериозни обаче ще са и икономическите последици от заболяването. Според министъра на икономиката Роберто Гуалтиери се очава рязък спад в брутния вътрешен продукт за настоящото полугодие и свиване с "няколко процентни пункта" за 2020-а. Източник на "Ройтерс" в правителството твърди, че оценката на финансовото министерство е за спад от 3% през 2020 г. Има и далеч по-мрачни прогнози - тази на "Голдман сакс" гласи, че третата икономика в еврозоната може да се срине с 11.6% тази година.


Блокадата засегна тежко икономиката на Италия и Конте вече обеща пакет за стимули за 25 млрд. евро, одобрен този месец и предвиден за април. Бюджетният дефицит на Италия ще надвиши 4% от БВП, а преди това заложената цел през септември бе 2.2% от БВП. За 2019 г. дефицитът бе 1.6% от БВП - най-ниската стойност от 12 години.


Агенцията за кредитен рейтинг Scope предупреди в петък, че икономическите щети от епидемията може да изстрелят италианския дълг до 145% от БВП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Орел, рак, щука или културната пропаст между средиземноморския юг и балтийския север.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Така е след като не сме Съединени Европейски Държави. И какво значи Италия най-засегнатата. Най-засегнатата засега. Може накрая да се окаже най-незасегнатата държава. Кой знае.
  На този етап най-правилното е да се гледа хората да оцелеят а много ясно, че ще се вземат мерки.

 3. 3 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поредното доказателство, че единственото смислено и перспективно развитие на ЕС е по-голяма интеграция като единен субект и изхвърляне на варварскиге националистически утопии на бунището.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Бат Влади Горанов ще присъства ли на срещата? В края на краищата нали и ние сме кандидати за Еврозоната. Бате ни обеща към края на юни да сме в ERM II
  Няма да е подходящо да ги оставим тези да решават работи зад гърба ни, особено ако ще раздават пари!

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Интересни ще са анализите на цифрите за смъртността в Италия за февруари и март 2020 и сравнението им с цифрите от предходни години. Може да се окаже, че там е заровено кучето. Дано по-скоро епидемията отмине и тогава ще е интересно на трезва глава да се види какво ще се мисли. Не ми харесва Конте какви ултиматуми дава - иска решението да бъде взето под въздействието на емоциите, а не под въздействието на здравия разум. Ще е много интересно - вече поне видяхме откриването на залозите.

 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  И таковата.... Ако нашето мнение има значение, трябва да се помисли много сериозно върху предложението на Италия. И то да е синхронизирано с това което правят в САЩ.
  Ако американците печатат долари, 1,3 пъти трябва да се напечатат евро.

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, какви лидери като всичко само отлагат? Сделката с Великобритания отлагат, нови членки отлагат, мерките отлагат...
  Лидери... Пфу...

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мишо Петров":
  А ти какво искаш да вземат някаво решение та да сбъркат ли "Бързата работа -срам за майстора"

  гошо
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Разстроено

  "Европа ще се справи с шока само с извънредни и изключителни мерки," - всичко в лозунгите е така, но за "общ дългов инструмент" не се намира майстор, който да наложи единна политика, макар и не всички да страдат еднакво!? Представите за досегашни икономически отношения ще се разбият окончателно и не само заради катализаторчето вирус. ЕС въобще не осъзнава какво се случва, а за какво бъдеще да се готви, пък съвсем.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Тоя е малоумен, но то се видя по начина, по който отговориха на кризата. След 10 дни ще е късно.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1170 Гневно

  Ето затова и Гърция трябваше да бъде изхвърлена от еврозоната през 2011 година - щеше да се покаже на всички, че милост няма и трябва да се спазват правилата...сега Италия и Испания много бързо щяха да вкарат карантина, като знаят, че няма към кого да се обърнат....

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Не виждам издаването на общи еврооблигации как точно ще помогне на държавите членки, след като всяка може и сама да си емитира дълг ? Поддържане кредитните възможност и на банките, помагане на дребния и средния бизнес - Германия инвестира над 400 милиарда в изкупуване на съдружие в определени фирми от икономика си и така подпомагане на кешовите им ресурси, правилно разчитайки, че те са гръбнакът на икономиката и, а и ги пази от чуждо придобиване...

 14. 14 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Предишната криза тръгна от финансовия сектор и почти помете реалния. Сега кризата е в реалния, но се надявам, че финансовия ще помогне за бързото възстановяване.
  Пари на пазара има много. Дано да успеят да ги похарчат ефективно.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Както и с медицинските мерки, икономическите мерки трябва да се взимат бързо. С всяка седмица забавяне, цената на необходимите мерки се увеличава.

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dexx":

  Сега кризата е първо в здравеопазването. Трябва първо да се пребори вируса- дали с ваксина (след 1-2 години), дали със стаден имунитет (може би с цената на живота на 1% от населението), дали с драстични мерки за социално раздалечаване. Като отмине епидемията, икономиката ще се възстанови.

 17. 17 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Еми нали трябва да дадат още време на вирусът за да се разпространи е повече.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 18. 18 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dexx":Сега кризата е първо в здравеопазването. Трябва първо да се пребори вируса- дали с ваксина (след 1-2 години), дали със стаден имунитет (може би с цената на живота на 1% от населението), дали с драстични мерки за социално раздалечаване. Като отмине епидемията, икономиката ще се възстанови.
  —цитат от коментар 16 на plamen_b


  Икономиката да не ти е кафе машина да я спираш и пускаш когато ти падне.
  За твое сведение почти всички големи държави в Западна Европа (с изключение на Германия) не се възстановиха от кризата 2008 г. (БВП 2007 е по-голямо от БВП 2018, след корекция за инфлация). Сега ще е по-зле.

 19. 19 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не виждам издаването на общи еврооблигации как точно ще помогне на държавите членки, след като всяка може и сама да си емитира дълг ? Поддържане кредитните възможност и на банките, помагане на дребния и средния бизнес - Германия инвестира над 400 милиарда в изкупуване на съдружие в определени фирми от икономика си и така подпомагане на кешовите им ресурси, правилно разчитайки, че те са гръбнакът на икономиката и, а и ги пази от чуждо придобиване...
  —цитат от коментар 13 на samoedin


  Едно адекватно решение,което може да окаже въздействие за настъпващата криза в икономиката, както и промяна в съотношението между търсене и предлагане.

  mihala
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK