Как президент обявява война на коронавируса

Как президент обявява война на коронавируса

© ReutersФренският президент обяви на 16 март първите драстични ограничения в живота на цяла Франция в опит да се овладеят последиците от епидемията от коронавирус. Днес страната е в критичен момент, умират стотици хора всеки ден, а Еманюел Макрон е критикуван, че не е спрял първия тур от местните избори.


"Дневник" предлага пълния текст на обръщението му с идея да представи как се обявява на нацията, че започва "санитарна война". Досега публикувахме подобно речта на британския премиер Борис Джонсън и на кмета на германския град Хам. В следващите дни ще предложим и текстове от други европейски лидери.

Французойки, французи,


В четвъртък вечерта се обърнах към вас по повод санитарната криза, през която минава страната ни. Дотогава за някои епидемията бе може би далечна идея, но тя стана конкретна реалност.


Както обявих, правителството предприе твърди мерки за ограничаване разпространението на вируса. От днес яслите, училищата, гимназиите, университетите са затворени. В събота вечер затвориха врати ресторантите и всички търговски обекти, които не са неотложни за живота на нацията. Събиранията на повече от 100 души бяха забранени. Никога досега в мирни времена на Франция не се бе налагало да вземе такива решения - разбира се, извънредни, разбира се, временни. Те бяха взети организирано, със съответната подготовка, по препоръките на учените, с една-единствена цел - да ни защитят от разпространението на вируса.


Миналия четвъртък - с взаимно съгласие на учени и политици за провеждане на първия тур на местните избори, заедно с министър-председателя - взех решение той да не бъде отменен. Вчера, неделя, операциите по гласуване можаха да се проведат. Тази вечер бих искал да отправя благодарност към държавните служби, към кметовете, към целите служби в кметствата, към всички участвали в изборните бюра, с чиято помощ бяха организирани тези избори.


Бих искал също така топло да приветствам французойките и французите, които въпреки обстановката отидоха до изборните секции при стриктно спазване на санитарните препоръки, на предпазните жестове срещу вируса. Тази вечер искам също така да отправя републикански поздрав към кандидатите, избрани на първия тур. Около 30 000 от общо 35 000 общини избраха общинските си съвети на първия тур.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Но в същото време, докато медицинският персонал в реанимациите бие тревога за сериозността на положението, видяхме много хора, събрали се по паркове, по пълните пазари, ресторанти и барове, неспазили заповедта за затваряне. Като че ли на практика животът не се е променил.


На всички, които с подобно държане не спазват разпорежданията, искам тази вечер да заявя съвсем ясно: вие не само че не се пазите - и отскоро развоят на събитията сочи, че никой не е неуязвим, дори и най-младите - но не пазите и другите. Дори и да нямате симптоми, вие можете да предавате вируса. Дори и да нямате симптоми, вие можете да заразите ваши приятели, родители, баби и дядовци, да заплашите здравето на тези, които обичате.


В три региона - Гранд Ест, От-Норманди и Париж, медиците ни се борят с преданост, със сила, за да спасяват човешки животи. В момент, когато санитарното положение се влошава сериозно, напрежението в болниците и върху персонала расте, цялата ни енергия, сила и ангажираност следва да се съсредоточат в една-единствена цел: да забавим разпространението на вируса.


Тази вечер твърдо ви повтарям: трябва да спазваме предпазните жестове, здравните предписания. Това е единственият начин да бъдат защитени най-уязвимите, да има по-малко заразени и така да се намали напрежението в реанимациите, за да могат там да приемат и лекуват по-добре.


При отсъствие на тежки симптоми да се свързваме с лекуващия ни лекар. Да не се обаждаме излишно на Бърза помощ и да отиваме до болницата само в случай на висока температура, трудност при дишането, защото иначе там няма да могат да се справят с вълната от тежки случаи, която вече се задава в определени региони.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Нека се покажем солидарни и отговорни. Всеки от нас трябва на всяка цена да ограничи броя на хората, с които влиза в контакт всеки ден. Учените казват, това е абсолютен приоритет. Ето защо след консултации, като изслушах експертите по места и по моята съвест, реших да засиля още повече мерките за максимално ограничаване на движението ни и контактите. От утре на обед най-малко за 15 дни нашето движение ще е много ограничено.


- Това означава, че външните събирания, семейните или приятелски събирания не са разрешени.


- Да се разхождаме, да се видим с приятели в парка, на улицата вече няма да е възможно.


- Контактите извън дома следва да се ограничат максимално.


- Навсякъде във Франция, в европейската ѝ част и в отвъдморските департаменти и територии, единствено следва да се излиза само за пазаруване, с дисциплина, на поне метър разстояние, без ръкостискане и целуване


- или да се излиза за работа, ако работата от в къщи е невъзможна, и за малко физическо упражнение, но и в този случай без приятели или близки.


- Всички предприятия следва да се организират за улесняване на работата от разстояние, а когато това не е възможно, да се организират още от утре за спазване на предпазните мерки с цел защита на служителите или на самите себе си в случаите на свободно работещи.


Правителството ще уточни подробностите около тези нови мерки още тази вечер след това мое изявление. Всяко нарушение на правилата ще бъде наказвано. Казвам ви го с цялата сериозност, да се вслушаме в думите на медиците: ако искате да ни помогнете, стойте си по домовете и ограничете контактите си. Това е най-важното.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Разбира се, тази вечер въвеждаме нови мерки, определяме забрани, ще има контролиране. Но най-успешното правило е вие самите да ги прилагате като граждани. Още веднъж призовавам за чувството ви на отговорност и солидарност.


В този контекст, след консултация с председателя на Сената, председателя на Националното събрание, както и с моите предшественици, реших да отложа втория тур на местните избори. Днес министър-председателят информира за това лидерите на политическите партии, представени в парламента. Това решение е плод на единодушно съгласие.


Скъпи мои съграждани, съзнавам отражението, което тези мерки ще имат върху вашия живот. Да не виждаме близките си разкъсва сърцата; да спрем всекидневните си занимания и навици е много трудно.


Това не следва да ни пречи да поддържаме контакт, да се обаждаме на близките си, да се интересуваме, да се организираме със съседите ни, да създадем нови видове солидарност между поколенията, да сме, както ви приканих миналия четвъртък, дълбоко солидарни и изобретателни в този аспект.


Знам, че ви приканвам да си стоите вкъщи. Приканвам ви също така да запазите самообладание.


Тези дни видях прояви на паника във всички посоки. Всички ние следва да сме отговорни. Не е редно фалшиви информации да се разпространяват повсеместно. Грижете се за близките у вас, в домакинството ви. Споделяйте, четете, преоткрийте смисъла на жизненоважното.


Според мен това е важно в момента, който преживяваме. Важни са културата, образованието, смисълът на нещата. И избягвайте състояния на паника, не вярвайте на фалшиви слухове, на полуексперти и на псевдоучените.


От наша страна продължаваме с ясен изказ, с прозрачна информация. Знам, че усилието, което изисквам от вас, е безпрецедентно, но, повярвайте ми, то е неизбежно предвид обстоятелствата.


Във война сме, в санитарна война.


Не се сражаваме нито срещу армия, нито срещу друга страна. Но врагът е факт, невидим, неуловим и напредва. И това изисква обща мобилизация.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Във война сме.


Отсега нататък всички действия на правителството, на парламента трябва да са насочени към борбата с епидемията. Ден и нощ, нищо не трябва да ни отвлича от това.


Ето защо реших, че всички реформи, по които се работеше, са суспендирани, като се започне с пенсионната реформа.


Още във вторник в Министерския съвет ще бъде внесен законопроект, чрез който правителството да може да реагира на спешността, да издава укази, стриктно ограничени в сферата на борба с кризата. Този законопроект ще влезе в парламента още в четвъртък. Преди малко се видях с председателите на Националното събрание и на Сената, за да може тези проекти да бъдат гласувани възможно най-бързо, за да може в този период функционирането на демокрацията и парламентарният контрол да продължават. Бих искал да им благодаря, както и на всички депутати и сенатори.


Във война сме.


Нацията ще подкрепя децата си - медицински персонал в болниците и лекуващи лекари на първа фронтова линия, в битка, в която ще се нуждаят от енергия, решителност и солидарност.


Те имат права над нас. Дължим им, разбира се, средства, защита. Ще сме на място. Дължим им маски, гел, целия необходим материал и ще бдим за това.


В съгласие с учените решихме да запазим маските приоритетно за болниците и за медицината по градове и села, особено за лекуващите лекари и медицински сестри отсега също на първа линия в справянето с кризата. Маските ще се доставят по аптеките още от утре вечер в 25-те най-засегнати департамента. В сряда - в останалата част от страната. Чух и призивите на останалите специалисти, в това число на зъболекарите и много други. В следващите часове ще се намерят решения чрез Министерството на здравеопазването.


Дължим на здравните ни работници грижа за децата им - от днес за тях ще има специална организация в ясли и училища. Дължим им спокойствие в придвижването им и при почивката. Ето защо реших, че от утре таксита и хотели могат да бъдат мобилизирани за тях. Държавата ще плати.


Във война сме, да.


През този период страната ще подкрепя най-засегнатите днес райони и тези в бъдеще. Тук искам да уверя жителите и медиците в район Гранд Ест, че ще сме на линия, за да помогнем при прилива от пациенти и натоварването на болниците. Знам какво преживяват вече дни наред, ние сме до тях. Взех решение за разгръщането на полева болница в Елзас през идните дни. Армията също така ще помогне за преместване на болни от най-засегнатите региони, за да се облекчат болниците.


Във война сме.


Както ви казах в четвъртък, за да защитим и намалим разпространението на вируса и също за да запазим здравните ни системи, тази сутрин взехме решение на европейско ниво. От утре сутрин границите на Европейския съюз и на Шенген ще бъдат затворени. По-конкретно всички пътувания от страни извън ЕС се суспендират за период от 30 дни. Разбира се, французойките и французите, които в момента се намират в чужбина и желаят да се върнат, ще могат да го направят.


Принудени сме да вземем това решение, защото изисквам от вас големи усилия и сме длъжни да се защитим.


Искам да кажа на всички наши сънародници, които живеят в чужбина, че и там, като спазват ред, следва да влязат във връзка с посолствата и консулствата и че за тези, които желаят, ще организираме репатрирането им. Разбирате, предусещахте го, тази санитарна криза ще има големи човешки, социални и икономически последствия. С това предизвикателство също ще трябва да се справим.


Усилията за забавянето на епидемията в никакъв случай не трябва да заплашват най-слабите, съществуването на предприятията, необходимите средства за преживяване на служители и самостоятелни работници. За най-затруднените, най-лишените, за изолираните ще направим така с помощта на големите асоциации, местните власти, че да са нахранени, защитени, за да бъдат подпомагани, както трябва.


За икономическия живот, що се отнася до Франция, никое предприятие, какъвто и да е размерът му, няма да бъде изправено пред фалит. Никоя французойка, никой французин няма да бъде оставен без средства.


Що се отнася до предприятията, влиза в сила извънреден механизъм за отлагане на фискални и социални задължения, на подкрепа чрез отлагане на банкови задължения и държавни гаранции за 300 милиарда евро за всички банкови заеми. Докато трае кризата, затруднените малки предприятия няма да трябва да плащат нищо - нито за данъци, нито за социални удръжки. Сметките за газ, електричество и наемите им трябва да се замразят.


Освен това, за да не бъде изоставен никой, за служителите влиза в сила защита чрез частична безработица в масов мащаб, както ви обясних миналия четвъртък, вече уточнен от правителството. За предприемачите, за търговците, за самонаетите се създава специален фонд на солидарност, финансиран от държавата, като министър-председателят ще предложи в него да участват и регионалните власти.


Още утре правителството ще уточни всички тези мерки. Те ще са в съответствие с нуждите, с икономическите реалности и адаптирани спрямо необходимостите на всеки сектор на икономиката. Ние сме насреща, за да бъде предпазена икономиката ни през този така труден период и за това работничките и работниците да могат да са спокойни и за покупателната си способност, и за ежедневието.


Скъпи мои сънародници, Франция е в много труден момент.


Никой не може точно да предвиди продължителността му. И ден след ден, проблем след проблем трябва с указанията на учените, с опита, трябва да се приспособяваме. През този период ще продължим да работим и напредваме в търсенето на лечение.


Съзнавам себеотрицанието на многобройни екипи на територията на страната и покълването на първите надежди и ще продължим да напредваме и за разработването на ваксина.


Редовно ще се обръщам към вас. Всеки път ще ви казвам - както досега, както го прави и правителството - истината за развоя на положението.


В едно съм сигурен: колкото по-бързо реагираме, толкова по-успешно ще се справим. Колкото по-добре реагираме като граждани, толкова повече ще проявим душевната ни сила, патриотичното себеотрицание - днес демонстрирано от медиците, пожарникарите, всички от гражданска защита - толкова по-бързо ще излезем от този живот на забавен ход.


Ще се справим, скъпи сънародници, ако сме единни и солидарни.


Апелирам към вас за отговорност, да няма никаква паника, да се приемат ограниченията, да се изпълняват и обясняват, да се спазват от вас самите, от всички.


Няма да има привилегии, не трябва да има паника и безредие.


Ще победим и ще научим много от този период.


Много убеждения, вярвания ще бъдат пометени, поставени под съмнение. Много от нещата, за които мислехме, че са невъзможни, ще се случат. Нека не се впечатляваме. Да действаме уверено, но да запомним едно: на следващия ден, когато победим, няма да се върнем към вчерашния ден. Морално ще сме по-силни, ще сме научили много и заедно с вас ще направя необходимите изводи, всички необходими изводи.


Нека индивидуално и като общество да се издигнем до висотата на момента.


Знам, скъпи мои сънародници, че мога да разчитам на вас.


Да живее Републиката!


Да живее Франция!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK