Как президент обявява война на коронавируса

Как президент обявява война на коронавируса

© ReutersФренският президент обяви на 16 март първите драстични ограничения в живота на цяла Франция в опит да се овладеят последиците от епидемията от коронавирус. Днес страната е в критичен момент, умират стотици хора всеки ден, а Еманюел Макрон е критикуван, че не е спрял първия тур от местните избори.


"Дневник" предлага пълния текст на обръщението му с идея да представи как се обявява на нацията, че започва "санитарна война". Досега публикувахме подобно речта на британския премиер Борис Джонсън и на кмета на германския град Хам. В следващите дни ще предложим и текстове от други европейски лидери.

Французойки, французи,


В четвъртък вечерта се обърнах към вас по повод санитарната криза, през която минава страната ни. Дотогава за някои епидемията бе може би далечна идея, но тя стана конкретна реалност.


Както обявих, правителството предприе твърди мерки за ограничаване разпространението на вируса. От днес яслите, училищата, гимназиите, университетите са затворени. В събота вечер затвориха врати ресторантите и всички търговски обекти, които не са неотложни за живота на нацията. Събиранията на повече от 100 души бяха забранени. Никога досега в мирни времена на Франция не се бе налагало да вземе такива решения - разбира се, извънредни, разбира се, временни. Те бяха взети организирано, със съответната подготовка, по препоръките на учените, с една-единствена цел - да ни защитят от разпространението на вируса.


Миналия четвъртък - с взаимно съгласие на учени и политици за провеждане на първия тур на местните избори, заедно с министър-председателя - взех решение той да не бъде отменен. Вчера, неделя, операциите по гласуване можаха да се проведат. Тази вечер бих искал да отправя благодарност към държавните служби, към кметовете, към целите служби в кметствата, към всички участвали в изборните бюра, с чиято помощ бяха организирани тези избори.


Бих искал също така топло да приветствам французойките и французите, които въпреки обстановката отидоха до изборните секции при стриктно спазване на санитарните препоръки, на предпазните жестове срещу вируса. Тази вечер искам също така да отправя републикански поздрав към кандидатите, избрани на първия тур. Около 30 000 от общо 35 000 общини избраха общинските си съвети на първия тур.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Но в същото време, докато медицинският персонал в реанимациите бие тревога за сериозността на положението, видяхме много хора, събрали се по паркове, по пълните пазари, ресторанти и барове, неспазили заповедта за затваряне. Като че ли на практика животът не се е променил.


На всички, които с подобно държане не спазват разпорежданията, искам тази вечер да заявя съвсем ясно: вие не само че не се пазите - и отскоро развоят на събитията сочи, че никой не е неуязвим, дори и най-младите - но не пазите и другите. Дори и да нямате симптоми, вие можете да предавате вируса. Дори и да нямате симптоми, вие можете да заразите ваши приятели, родители, баби и дядовци, да заплашите здравето на тези, които обичате.


В три региона - Гранд Ест, От-Норманди и Париж, медиците ни се борят с преданост, със сила, за да спасяват човешки животи. В момент, когато санитарното положение се влошава сериозно, напрежението в болниците и върху персонала расте, цялата ни енергия, сила и ангажираност следва да се съсредоточат в една-единствена цел: да забавим разпространението на вируса.


Тази вечер твърдо ви повтарям: трябва да спазваме предпазните жестове, здравните предписания. Това е единственият начин да бъдат защитени най-уязвимите, да има по-малко заразени и така да се намали напрежението в реанимациите, за да могат там да приемат и лекуват по-добре.


При отсъствие на тежки симптоми да се свързваме с лекуващия ни лекар. Да не се обаждаме излишно на Бърза помощ и да отиваме до болницата само в случай на висока температура, трудност при дишането, защото иначе там няма да могат да се справят с вълната от тежки случаи, която вече се задава в определени региони.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Нека се покажем солидарни и отговорни. Всеки от нас трябва на всяка цена да ограничи броя на хората, с които влиза в контакт всеки ден. Учените казват, това е абсолютен приоритет. Ето защо след консултации, като изслушах експертите по места и по моята съвест, реших да засиля още повече мерките за максимално ограничаване на движението ни и контактите. От утре на обед най-малко за 15 дни нашето движение ще е много ограничено.


- Това означава, че външните събирания, семейните или приятелски събирания не са разрешени.


- Да се разхождаме, да се видим с приятели в парка, на улицата вече няма да е възможно.


- Контактите извън дома следва да се ограничат максимално.


- Навсякъде във Франция, в европейската ѝ част и в отвъдморските департаменти и територии, единствено следва да се излиза само за пазаруване, с дисциплина, на поне метър разстояние, без ръкостискане и целуване


- или да се излиза за работа, ако работата от в къщи е невъзможна, и за малко физическо упражнение, но и в този случай без приятели или близки.


- Всички предприятия следва да се организират за улесняване на работата от разстояние, а когато това не е възможно, да се организират още от утре за спазване на предпазните мерки с цел защита на служителите или на самите себе си в случаите на свободно работещи.


Правителството ще уточни подробностите около тези нови мерки още тази вечер след това мое изявление. Всяко нарушение на правилата ще бъде наказвано. Казвам ви го с цялата сериозност, да се вслушаме в думите на медиците: ако искате да ни помогнете, стойте си по домовете и ограничете контактите си. Това е най-важното.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Разбира се, тази вечер въвеждаме нови мерки, определяме забрани, ще има контролиране. Но най-успешното правило е вие самите да ги прилагате като граждани. Още веднъж призовавам за чувството ви на отговорност и солидарност.


В този контекст, след консултация с председателя на Сената, председателя на Националното събрание, както и с моите предшественици, реших да отложа втория тур на местните избори. Днес министър-председателят информира за това лидерите на политическите партии, представени в парламента. Това решение е плод на единодушно съгласие.


Скъпи мои съграждани, съзнавам отражението, което тези мерки ще имат върху вашия живот. Да не виждаме близките си разкъсва сърцата; да спрем всекидневните си занимания и навици е много трудно.


Това не следва да ни пречи да поддържаме контакт, да се обаждаме на близките си, да се интересуваме, да се организираме със съседите ни, да създадем нови видове солидарност между поколенията, да сме, както ви приканих миналия четвъртък, дълбоко солидарни и изобретателни в този аспект.


Знам, че ви приканвам да си стоите вкъщи. Приканвам ви също така да запазите самообладание.


Тези дни видях прояви на паника във всички посоки. Всички ние следва да сме отговорни. Не е редно фалшиви информации да се разпространяват повсеместно. Грижете се за близките у вас, в домакинството ви. Споделяйте, четете, преоткрийте смисъла на жизненоважното.


Според мен това е важно в момента, който преживяваме. Важни са културата, образованието, смисълът на нещата. И избягвайте състояния на паника, не вярвайте на фалшиви слухове, на полуексперти и на псевдоучените.


От наша страна продължаваме с ясен изказ, с прозрачна информация. Знам, че усилието, което изисквам от вас, е безпрецедентно, но, повярвайте ми, то е неизбежно предвид обстоятелствата.


Във война сме, в санитарна война.


Не се сражаваме нито срещу армия, нито срещу друга страна. Но врагът е факт, невидим, неуловим и напредва. И това изисква обща мобилизация.


Как президент обявява война на коронавируса

© Reuters


Във война сме.


Отсега нататък всички действия на правителството, на парламента трябва да са насочени към борбата с епидемията. Ден и нощ, нищо не трябва да ни отвлича от това.


Ето защо реших, че всички реформи, по които се работеше, са суспендирани, като се започне с пенсионната реформа.


Още във вторник в Министерския съвет ще бъде внесен законопроект, чрез който правителството да може да реагира на спешността, да издава укази, стриктно ограничени в сферата на борба с кризата. Този законопроект ще влезе в парламента още в четвъртък. Преди малко се видях с председателите на Националното събрание и на Сената, за да може тези проекти да бъдат гласувани възможно най-бързо, за да може в този период функционирането на демокрацията и парламентарният контрол да продължават. Бих искал да им благодаря, както и на всички депутати и сенатори.


Във война сме.


Нацията ще подкрепя децата си - медицински персонал в болниците и лекуващи лекари на първа фронтова линия, в битка, в която ще се нуждаят от енергия, решителност и солидарност.


Те имат права над нас. Дължим им, разбира се, средства, защита. Ще сме на място. Дължим им маски, гел, целия необходим материал и ще бдим за това.


В съгласие с учените решихме да запазим маските приоритетно за болниците и за медицината по градове и села, особено за лекуващите лекари и медицински сестри отсега също на първа линия в справянето с кризата. Маските ще се доставят по аптеките още от утре вечер в 25-те най-засегнати департамента. В сряда - в останалата част от страната. Чух и призивите на останалите специалисти, в това число на зъболекарите и много други. В следващите часове ще се намерят решения чрез Министерството на здравеопазването.


Дължим на здравните ни работници грижа за децата им - от днес за тях ще има специална организация в ясли и училища. Дължим им спокойствие в придвижването им и при почивката. Ето защо реших, че от утре таксита и хотели могат да бъдат мобилизирани за тях. Държавата ще плати.


Във война сме, да.


През този период страната ще подкрепя най-засегнатите днес райони и тези в бъдеще. Тук искам да уверя жителите и медиците в район Гранд Ест, че ще сме на линия, за да помогнем при прилива от пациенти и натоварването на болниците. Знам какво преживяват вече дни наред, ние сме до тях. Взех решение за разгръщането на полева болница в Елзас през идните дни. Армията също така ще помогне за преместване на болни от най-засегнатите региони, за да се облекчат болниците.


Във война сме.


Както ви казах в четвъртък, за да защитим и намалим разпространението на вируса и също за да запазим здравните ни системи, тази сутрин взехме решение на европейско ниво. От утре сутрин границите на Европейския съюз и на Шенген ще бъдат затворени. По-конкретно всички пътувания от страни извън ЕС се суспендират за период от 30 дни. Разбира се, французойките и французите, които в момента се намират в чужбина и желаят да се върнат, ще могат да го направят.


Принудени сме да вземем това решение, защото изисквам от вас големи усилия и сме длъжни да се защитим.


Искам да кажа на всички наши сънародници, които живеят в чужбина, че и там, като спазват ред, следва да влязат във връзка с посолствата и консулствата и че за тези, които желаят, ще организираме репатрирането им. Разбирате, предусещахте го, тази санитарна криза ще има големи човешки, социални и икономически последствия. С това предизвикателство също ще трябва да се справим.


Усилията за забавянето на епидемията в никакъв случай не трябва да заплашват най-слабите, съществуването на предприятията, необходимите средства за преживяване на служители и самостоятелни работници. За най-затруднените, най-лишените, за изолираните ще направим така с помощта на големите асоциации, местните власти, че да са нахранени, защитени, за да бъдат подпомагани, както трябва.


За икономическия живот, що се отнася до Франция, никое предприятие, какъвто и да е размерът му, няма да бъде изправено пред фалит. Никоя французойка, никой французин няма да бъде оставен без средства.


Що се отнася до предприятията, влиза в сила извънреден механизъм за отлагане на фискални и социални задължения, на подкрепа чрез отлагане на банкови задължения и държавни гаранции за 300 милиарда евро за всички банкови заеми. Докато трае кризата, затруднените малки предприятия няма да трябва да плащат нищо - нито за данъци, нито за социални удръжки. Сметките за газ, електричество и наемите им трябва да се замразят.


Освен това, за да не бъде изоставен никой, за служителите влиза в сила защита чрез частична безработица в масов мащаб, както ви обясних миналия четвъртък, вече уточнен от правителството. За предприемачите, за търговците, за самонаетите се създава специален фонд на солидарност, финансиран от държавата, като министър-председателят ще предложи в него да участват и регионалните власти.


Още утре правителството ще уточни всички тези мерки. Те ще са в съответствие с нуждите, с икономическите реалности и адаптирани спрямо необходимостите на всеки сектор на икономиката. Ние сме насреща, за да бъде предпазена икономиката ни през този така труден период и за това работничките и работниците да могат да са спокойни и за покупателната си способност, и за ежедневието.


Скъпи мои сънародници, Франция е в много труден момент.


Никой не може точно да предвиди продължителността му. И ден след ден, проблем след проблем трябва с указанията на учените, с опита, трябва да се приспособяваме. През този период ще продължим да работим и напредваме в търсенето на лечение.


Съзнавам себеотрицанието на многобройни екипи на територията на страната и покълването на първите надежди и ще продължим да напредваме и за разработването на ваксина.


Редовно ще се обръщам към вас. Всеки път ще ви казвам - както досега, както го прави и правителството - истината за развоя на положението.


В едно съм сигурен: колкото по-бързо реагираме, толкова по-успешно ще се справим. Колкото по-добре реагираме като граждани, толкова повече ще проявим душевната ни сила, патриотичното себеотрицание - днес демонстрирано от медиците, пожарникарите, всички от гражданска защита - толкова по-бързо ще излезем от този живот на забавен ход.


Ще се справим, скъпи сънародници, ако сме единни и солидарни.


Апелирам към вас за отговорност, да няма никаква паника, да се приемат ограниченията, да се изпълняват и обясняват, да се спазват от вас самите, от всички.


Няма да има привилегии, не трябва да има паника и безредие.


Ще победим и ще научим много от този период.


Много убеждения, вярвания ще бъдат пометени, поставени под съмнение. Много от нещата, за които мислехме, че са невъзможни, ще се случат. Нека не се впечатляваме. Да действаме уверено, но да запомним едно: на следващия ден, когато победим, няма да се върнем към вчерашния ден. Морално ще сме по-силни, ще сме научили много и заедно с вас ще направя необходимите изводи, всички необходими изводи.


Нека индивидуално и като общество да се издигнем до висотата на момента.


Знам, скъпи мои сънародници, че мога да разчитам на вас.


Да живее Републиката!


Да живее Франция!

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Да сте чули някой политик да признае че е направил грешно решение? Няма и да чуете! И короновирусът, както и всеки друг проблем е само препятствие към целта за задържане на властта. Не е проблем който трябва даде реши за доброто на хората.

 2. 2 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Гледах речта директо, има много какво да се нучим.
  Препоръчвам на политиците стаж във Франция...

 3. 3 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Весело

  Най-ме кефи жестомимичния превод на обявяване на война...

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  "Днес страната е в критичен момент, имерат стотизи хора всеки ден.."  Айде малко по-сериозно, все пак цитирате президента на Франция.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Микрон загуби катастрофално преди една седмица местните избори и сега се паникьоса.
  240 починали за един ден не е шега работа...

 6. 6 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Разстроено

  Сравнете я с речта на нашия президент........

 7. 7 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  тоз банкстер се справи със жълтите жилетки по най ***венския начин

  ум море, глава шамандура
 8. 8 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Браво на Макрон!
  Макрон ходеше в болници за пациенти с коронавирус без маска и дори без гумен ☝️американски костюм.

  ПАРИЖ, 25 март - РИА Новости.
  Френският президент Еманюел Макрон, докато посещава болници, където хората се лекуват от коронавирус, не носи маска, тъй като това не е необходимо, заяви в сряда официалният представител на френското правителство"

  Не е както Путенландски обнулен цар))

  "Чуждестранен агент"
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  този сега ли се усети?

 10. 10 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  вие го слушахте в оригинал ли?!

  ум море, глава шамандура
 11. 11 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  До коментар [#6] от "N I K E":
  а защо не с полюциите на банкянския

  ум море, глава шамандура
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#6] от "N I K E":

  Сравнете и маските на четирима наши държавни лица, начело с Б. Б. - всеки с различен модел, и вида на маските на френския президент и други служ. лица, всички с един и същ модел.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Париж и френските курорти са световни туристически дестинации.
  Ще видим какво ще остане от тях след 12 месеца...

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Коронавируса се уплаши... Никога досега не му бяха обявявали война.

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 888 Любопитно

  това че в България няма ,не съществуват такива смислени и достойни политици е адски отчайващо и тъжно ,но всеки народ си заслужава лидерите

 16. 16 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#11] от "DonKey Hot":

  Все пак сравняваме ябълки с ябълки не с ябълки с портокали !?

 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  От утре на обяд, най-малко за 15 дни, нашето движение ще е много ограничено.
  —цитат от коментар 9 на stedim


  Това е едно. Извънредното положение е нещо съвсем друго!
  Колкото по демократична и дисциплинирана е дадена страна, толкова по-безсмислено би било въвеждането на извънредно положение!

  И обратното - колкото по тъпа, корумпирана и изостанала е една страна, толкова по-наложително е въвеждането на извънредно положение.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  "Във война сме, в санитарна война
  Не се сражаваме нито срещу армия, нито срещу друга страна. Но врагът е факт, невидим, неуловим и напредва. И това изисква обща мобилизация."

  В тая война много е важно да не проспиш началото на бойните действия ! Веднъж пламне ли заразата, след това просто следваш събитията и констатираш жертвите от атаката ! Франция не взе незабавни мерки, а последва пътя на съседи като Испания и страни като Италия, където натиска върху здравната система е сериозен от броя на заразени хора, потърсили медицинска помощ ! Въпреки това им пожелавам успех на франсетата, защото човешкото нещастие, където и да се намира то, никога не може да бъде повод за радост !
  Бъдете живи и здрави !

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Не се прави обръщение по тоя начин - 27 минути!!! - то разводнено, то излишно емоционално, то объркващо. 5-7 минути е максимума в който хората ще те слушат активно. Без да коментирам самите мерки - Борис Джонсън онзи ден беше много по-добър като презентатор.

 20. 20 Профил на Cybersas BG
  Cybersas BG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм му фен на Макрон, не зная кой е писал речта - но и тя и мерките на френското правителство за мен заслужават адмирации. Просто и ясно казва, че ще направят всичко възможно, че никой няма да бъде изоставен, гладен и ще се подпомага здравната система максимално. Аз до сега по-адекватно нещо не съм чул от лидер на ЕС.

 21. 21 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jazzdevil":

  Все пак пак Борис Джонсън е доказан оратор и манипулатор, класи е над Макрон.
  Шапка му свалям.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Georgi Angelov

  "Брой смъртни случаи на човек от населението. България предприе ранни мерки и предотврати безконтролна епидемия - страната се нарежда до Япония и Сингапур, на светлинни години от страните, в които мерките закъсняха.

  Една от най-адекватните ранни мерки е затварянето на училищата и то още преди да се установи първият случай на коронавирус в България. Децата имат най-много контакти и чрез тях вирусите се разпространяват най-бързо (неслучайно грипните епидемии също се спират чрез грипна ваканция на училищата)."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Щом обърнаха влаковете си на болници и разнасят вируса напред-назад, значи положението е мами блю...

 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Стига простотии, бе тате!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  До коментар [#16] от "N I K E": Дали?!
  хайде да видим каква власт има президента на Франция, и какви на България , правомощия ,функции . Не говоря за личностни качества

  ум море, глава шамандура
 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  Не съм му фен на Макрон, не зная кой е писал речта - но и тя и мерките на френското правителство за мен заслужават адмирации. Просто и ясно казва, че ще направят всичко възможно, че никой няма да бъде изоставен, гладен и ще се подпомага здравната система максимално. Аз до сега по-адекватно нещо не съм чул от лидер на ЕС.
  —цитат от коментар 20 на Cybersas BG


  И това ли му е адекватното - да обещаваш всичко на всеки при положение, че е ясно, че ресурсите не са безкрайни? Няма стратегия, няма тактика, няма хоризонт за изпълнение...дето казваше баща ми -Най ме е страх от "Няма страшно"

 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Уф, това е досадно вече. Няма ли някакви оптимистични новини... нещо там за кочината, Путин или за рублата? Да ни светне малко пред очите

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Уф, това е досадно вече. Няма ли някакви оптимистични новини... нещо там за кочината, Путин или за рублата? Да ни светне малко пред очите
  —цитат от коментар 27 на Gretel


  Има!
  Мутрата "кара" последният си мандат!
  България скоро ще си отдъхне както от вируса, така и от простаците в управлението...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#25] от "DonKey Hot":

  "Хайде" .... :)
  Говорим за личностни качества като президент на РБ и РФ .....

 31. 31 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Макарончо, щом сте във война, наслади се на малко жълти жилетки...

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  добре де как исландия, която има 2,61 на хиляда души население има смълтност 0,006 на 1000

  Франция със 0,447 на 1000 заболели има смъртност 0,026 на 1000 души население

 34. 34 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 114 Неутрално
 35. 35 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Явно позабрави химна "Alle Menschen werden Brüder,Wo Dein sanfter Flügel weilt..."

 36. 36 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#35] от "hasmokar":

  Кукла на конци. Hinter blaue Augen zitten Schwarze gedanken!

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#29] от "Рим":

  “ Мутрата "кара" последният си мандат!”
  ——
  Само дето той, тоя мандат, го обявиха официално за вечен, май ... или още не, не го следя

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Гледах речта директо, има много какво да се нучим.Препоръчвам на политиците стаж във Франция...
  —цитат от коментар 2 на N I K E


  Препоръчай на нашите политици и адекватно образование. Не е ли време да търсим гении между образованите, а не разни саморасли гении между овчарите и разни други народни професии?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#8] от "putinxujlo":

  "Макрон ходеше в болници за пациенти с коронавирус без маска и дори без гумен ☝️американски костюм."

  Глупости! Сус сигурност е инсценировка!
  Както след един от атентатите, когато европейските "лидери" се бяха събрали на шествие и уж го водеха. А се оказа инсценировка в съседна уличка.
  Много сте наивен. Да не сте англичанин или украинец?

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#38] от "diz46645159":

  ми не е. Да не мислиш че в Исландия поддържат повече интевнзивни места, което не е изключено де, отколкото във Франция

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  м смидъл че исландия е подскок за САЩ може да са плащали да се поддържат интензивни места

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  За организирано и добре изхранено общество това е силна реч. . Война ,война, война.... е стягане и дисциплина , защото французите не са много дисциплинирани. За България - тя е във воина за оцеляване от 30 години. Такива плашила НЕ ДЕЙСТВАТ.

 45. 45 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1104 Гневно

  Забранява им да се ходи по парковете, в у-щата, университетите, кафенетата...Но няма забрана да отидат да гласуват.

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Ето така демократично се обявява извънредно положение. Не като Баце.

  Баце и генерала казаха същото, ама те са проклети диктатори, а Макрон е демократ и обяви едно демократично извънредно положение със същите мерки. :)

 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Как сте тръгнали , може да пуснете и известната реч на Хитлер , дето завършва с капитилирен вердер их нихт (да ме извинят германоговорящите).
  Като заряд е друга галактика, сравнено с мънкането на тия сегашните

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Париж и френските курорти са световни туристически дестинации.Ще видим какво ще остане от тях след 12 месеца...
  —цитат от коментар 13 на palav_nik


  Те ще си останат на местата, те ще продължат да бъдат ней-желани за посещение от всички.
  Аз се тревожа за това, че не чух от нашите държавни мъже следното:
  -Българки и българи.
  Страната е в изключително тежка ситуация, затова решихме веднъж завинаги да затворим погубващия икономиката на страната ни строеж на АЕЦ Белене!
  Ние нямаме нужда от това изключително скъпо начинание, което ще произвежда непродаваем електрически ток!
  Сбъркахме с продължаването на този безмислен и вреден проект.....
  Т.н.
  Всеки да си допълни нещата които знаем!

 49. 49 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Дето фюрерът е с някакъв омачкан шлифер и мяза на клошар :-)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 50. 50 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#8] от "putinxujlo":

  дай линк или пак укро пропагандата така казала

 51. 51 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#29] от "Рим":

  дтига бе даже Дайче веле пусна статия
  президентските мандати се нулират може отново и ше се брои за първи

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Ние живеем във Франция от шест години.
  Положението в Мюлуз е трагично!

 54. 54 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#52] от "diz46645159":

  не говоря за заразените говоря спрямо цялото население
  по твоя начин е още по кофти обяснението защо това се случва

 55. 55 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Весело

  Два пъти да не вставам, един отговор за двама путиноиди👇

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев":

  Това е вашия обнулен цар прави инсценировки
  Той дори да не се вижда лицето му, с маска ходеше))

  До коментар [#50] от "1001":
  На путиноид, чети ваши путенландски новини))

  https://ria.ru/20200325/1569142564.html

  "Чуждестранен агент"
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Като сравнявам думите на Макрон с това, което говорят нашите пишман политици, ми става тъжно.

 59. 59 Профил на mcmlxxiv
  mcmlxxiv
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ,,Нашите пишман политици" овладяха ситуацията, а великия Макрон проведе избори по време на чума. Изборите бяха на 15 март, човек умира на 17-18 ден от заразяването. Жертвите на 2- 3 април трябва да ги запишат на името на " великия" Макрон.

 60. 60 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Тоз що не земе да прегърне братски Борката Джонсън ?! (ツ)

 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  това че в България няма ,не съществуват такива смислени и достойни политици е адски отчайващо и тъжно ,но всеки народ си заслужава лидерите
  —цитат от коментар 15 на Stewie


  Макрон ли е "смислен" и " достоен" политик? Нещо си се объркАл!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK