Тест за COVID-19 с резултати след минути? Някои учени не са сигурни

Тест за COVID-19 с резултати след минути? Някои учени не са сигурни

© Associated PressНякои политически лидери приветстват потенциалния пробив в борбата срещу COVID-19 с кръвни тестове с просто убождане или вземане на секрет от носа, които могат да определят за минути дали някой е заразен или по-рано е бил заразен с вируса.


Подобни тестове могат да разкрият истинския обхват на епидемията и да помогнат да се отделят здравите от болните. Но някои учени подлагат на съмнение точността им.


Възлагат се надежди на два вида бързи тестове: тестове за антиген, които използват секрет от носа или гърлото, за да се открие вирусът, и тест за антитела, които търсят в кръвта признаци, че някой е бил заразен и е оздравял. Тези тестове не достигат, а някои от тях са ненадеждни. "Пазарът напълно полудя", каза вчера испанският министър на здравеопазването Салвадор Ия, оплакващ се от липсата на защитни маски, средства за индивидуална защита и бързи тестове, "защото всеки иска тези изделия и иска да са качествени".
Испанските власти вчера изпратиха 9000 бързи антигенни теста, които бяха сметнати за ненадеждни, обратно на производителя, който според китайските власти не е имал лиценз за продажбата им. Британският премиер Борис Джонсън тази седмица нарече бързите тестове "повратен момент" и каза, че правителството му е поръчало 3.5 млн. от тях.


Великобритания се надява, че тестовете ще позволят на хората, които са били заразени с COVID-19 и са оздравели, да се върнат на работа безопасно и със съзнанието, че са придобили имунитет, поне засега. Това може да облекчи икономическата карантина в страната и да върне здравните работници, които са под карантина заради опасения, че може да са носители на вируса.


Много учени обаче са предпазливи, като казват, че не е ясно дали бързите тестове осигуряват точни резултати. През последните няколко месеца по-голяма част от тестуването се извършваше от лекари, които мушкат нещо като голям памучен тампон дълбоко в носа или гърлото на пациента, за да вземат проба от клетки, които съдържат живи вируси. Лабораторни учени извличат генетичен материал от вируса и правят милиарди копия, за да получат достатъчно количество от тях с цел компютрите да открият заразата. Получаването на резултати понякога отнема няколко дни.


Бързите антигенни тестове използват по-къси тампони, които самите пациенти могат да използват, за да вземат проби. Те приличат на бързите тестове за грип, които могат да дадат резултати за по-малко от 15 минути. Тези тестове


се фокусират върху антигените -


части от повърхността на вирусите, които карат тялото на заразен човек да започне да произвежда антитела.


Здравните власти в Китай, САЩ и други страни предоставиха някои данни за процентите на грешните положителни и на грешните отрицателни резултати за всякакви тестове за коронавируса. Експертите се опасяват, че бързите тестове може да са значително по-малко надеждни, отколкото отнемащите повече време методи. По-малката точност е причина за опасения относно бързите тестове за грип. Испански учени казаха, че бързите тестове за коронавирус, които са изследвали, са с по-малко от 30 процента точност. По-утвърдените лабораторни тестове са с точност близо 84 процента.


Тези резултати "ще попречат на въвеждането им в практиката" според доклад на Испанското дружество за инфекциозни заболявания и клинична микробиология, който предизвика безпокойство в Испания и подтикна правителството да се откаже от 9000 антигенни тестове.


Подобни въпроси съпътстват новите тестове за антитела, които включват взимане на кръвни проби. Някои техни варианти са описвани като тестове с убождане на пръста, които могат да предоставят важна информация за минути. Тестовете за антитела са най-ценни като начин да се установи кой е бил заразен наскоро, кой е изградил имунитет към болестта, а ако се правят масово, колко дълбоко се е разпространила заразата в дадена общност. Подобни тестове ще позволят също на учените


да разберат по-добре колко смъртоносен е коронавирусът за всички хора,


защото дават по-пълна картина за това колко хора някога са били заразени, в диапазона от тези, които не са проявявали никакви симптоми, до онези, които са починали от болестта. Резултатите ще помогнат също за разработване на ваксина.


Но много неща все още остават неизвестни, включително колко време съществуват антителата и трае имунитетът, и на кого могат да се правят кръвни тестове. "Не разполагаме с всички отговори", каза д-р Робин Пател, председател на Американското дружество за микробиология.


При повечето хора коронавирусът предизвиква леки или умерени симптоми като треска и кашлица, които могат да отшумят за две-три седмици. При други, особено по-възрастни и хора със съществуващи здравни проблеми, заболяването може да премине в по-тежка форма, включително пневмония и смърт. Повечето хора оздравяват.
Повече от 15 компании са уведомили Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), че са разработили тестове за антитела, съобщи ведомството. На компаниите е разрешено да започнат да разпространяват тестовете в болници и лекарски кабинети, при условие че съдържат упътвания, включително "Този тест не е проверен от FDA".


В Испания властите въведоха бързите тестове в употреба първо в болниците и старческите домове, където опитите да се спре разпространението на вируса са възпрепятствани от широкото разпространение на заразата сред здравните работници. Появиха се надежди за преобразяващия потенциал на тестовете, но след това бяха донякъде попарени във Великобритания. Шарън Пийкок, директор на националния инфекциозен отдел към Английската служба за обществено здраве, каза в сряда пред парламентарна комисия, че


тестовете ще са налични за закупуване в "близко бъдеще"


чрез "Амазон" за домашна употреба или за извършване в аптеките. "Трябва да ги оценим в лаборатория, за да бъдем сигурни, защото това са съвсем нови продукти", каза тя и уточни, че оценяването ще завърши тази седмица. Пийкок каза, че "още милиони" са били поръчани освен онези 3.5 милиона, които правителството вече е закупило.


Но ръководителят на английската здравна служба Крис Уити призова към предпазливост. "Не смятам, и искам ясно да го заявя, че това е нещо, което изведнъж ще поръчваме по интернет следващата седмица", каза Уити на пресконференция в сряда и добави: "Единственото нещо, което е по-лошо от липсата на тестове, са лошите тестове. Ако те са изключително точни, ще измислим най-бързия начин да ги разпространим. Ако обаче не са точни, няма да пуснем в употреба нито един от тях", каза той.


Говорителят на британския премиер не можа да каже вчера колко е платила Великобритания за тестовете, които идват от няколко доставчици, или дали парите ще бъдат върнати, ако тестовете се окажат ненадеждни. Главният учен в Световната здравна организация (СЗО) д-р Сумия Сваминатан каза, че по-широкото прилагане на тестовете ще помогне на здравните власти да откриват заразата при хора, които изглеждат здрави, но може да са носители на вируса. "Знаем, че ако наистина отидем и тестуваме всички в общността, ще открием хора, които се разхождат с вируса в носа си и изобщо не се чувстват болни, това го знаем", каза в интервю д-р Сваминатан. СЗО смята, че повечето заразявания се случват между хора, които вече показват симптоми, но "все още не става ясно" как хората без симптоми могат също да разпространяват заразата, каза тя. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1318 Неутрално
 2. 2 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Така де, ама придобили ли са имунитет?Има ли 100% потвърждение?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Бързите тестове са прекрасен повод на хейтърите да ругаят. Дали заради липсата на бързи тестове, дали заради лошите тестове все едни и същи хора ще са недоволни.

  подпис
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Човек , ако пази себе си ще пази и околните.....колкото до тестовете , затова има Щаб !

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Някои учени се правят на идиоти. Тези тестове може да не са 100% сигурни, но изключително бързо ще стеснят кръга на хората, сред които са сигурно заразените.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  "По-малката точност е причина за опасения относно бързите тестове за грип. Испански учени казаха, че бързите тестове за коронавирус, които са изследвали, са с по-малко от 30 процента точност."

  Чудесно. Казвайте обратното на това което е показал теста и ще имате вероятност да познаете повече от 70%. (вечна му памет на професор Тагамлицки)

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Според мен това е интересен и обещаващ тест , който , според производителите ще "види бял свят " за масово приложение през юни . Първо ще бъде изпробван в Германия.
  4При различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch даде резултати с точност над 95%. Бързият тест отговаря на стандартите за качество на Световната здравна организация (СЗО). С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти, се поставя в уреда за анализ Vivalytic. По време на анализа медицинският персонал може да се посвети на други задачи, например лечение на пациенти. Vivalytic анализаторът е много удобен за употреба, така че дори медицински персонал, който не е бил специално обучен на него, може да извърши теста надеждно. Vivalytic на Bosch извършва до десет теста в рамките на 24 часа. Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста дневно. Като се има предвид динамичното разпространение на коронавируса SARS-CoV-2, лабораториите вече са надхвърлили капацитета си. Така че Vivalytic на Bosch ще увеличи значително наличните възможности за тестване" Копирано от standartnews.com

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  И аз го четох за това на Bosh. Ако не друго надявам се на немското качество . Щях да напиша "Те поне не са по ментетата" и се сетих за Фолксваген. Абе положението е [email protected]@@@ло си е м@@@@та.

  Но все пак по-добре тестове с някакво качество отколкото без никакви. Гледам Мутафчийски преживял катарзис, вместо 30% верни вече казва 70%. Още малко и може да стигне до 80-89% както е според научните статии.

  Но и 70% да е по-добре от 1000 заразени да намерят и сложат под карантината 700 отколкото те да се разхождат и заразят още 7000.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Иначе не се учудвайте, че при учените има разногласия и абсолютно противоположни и то категорични мнения.

  При тях това е често срещано, особено при извоювалите вече име. Защитени от титли и звания почват да се чувстват велики и непогрешими и трудно приемат новото което ги опровергава.

  Ето някои грандиозни грешки направени от учени безспорно с качества:
  Лавоазие: От небето не могат да падат камъни защото там няма такива. Изказване пред Френската академия на науката по повод съобщенията за метеорити.
  Айнщайн: Господ не играе на зарове. Това по повод квантовата теория за Вселената.

  Отделно е, че има научни школи които водят борба на живот и смърт с други такива кой е по-прав и по-велик. А днешно време и парите играят, нищо чудно че по-старите обвързани вече с класическите методи посрещат на нож по-новите неща които посягат към "ловните им полета".

  Така че четете, преценявайте и дръжте очите отворени а мозъчните гънки будни. Сдъвкано никой няма да ви го даде, ако го даде ще е по негов вкус.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Много Милиарди се очертават и надпреварата е страшна. Ето нещо което изглежда интересно, молекулярен тест /подобен на PCR/ за 5 минути!

  Стига да е вярно естествено но то бързо ще се разбере, вече почват да произвеждат 50,000 бр дневно и имат одобрението на U.S. Food and Drug Administration.

  https://techcrunch.com/2020/03/27/a-new-fda-authorized-covid-19-test-doesnt-need-a-lab-and-can-produce-results-in-just-5-minutes/

  A new FDA-authorized COVID-19 test doesn’t need a lab and can produce results in just 5 minutes

  https://www.abbott.com/corpnewsroom/product-and-innovation/detect-covid-19-in-as-little-as-5-minutes.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK