"Болшой театър" пусна онлайн свои прочути спектакли

"Болшой театър" пусна онлайн свои прочути спектакли

© ReutersСветовно известният "Болшой театър" в Москва започна да публикува в YouTube записи на цели свои балетни спектакли, тъй като заради коронавируса в страната са затворени кина и театри. Записите обаче се публикуват за кратко време, а след това отново се премахват.


Програмата започна на 27 март със запис на "Лебедово езеро", на 28 март бе качен пълният запис от 2011 г. на постановката на "Спящата красавица" - най-пищният балет на Пьотр Илич Чайковски. Общо 6 спектакъла от златния фонд на "Болшой театър" ще бъдат публикувани, докато действа забраната за посещение - засега тя е до 10 април. Следващият балет ще може да бъде видян на първи април - "Царска невеста".


"Разбира се, липсва ни живият контакт и репетициите с колеги, не ни достигат упражнения за поддържане на форма. Но се надяваме и разбираме, че това ще е само временно", казва за "Ройтерс" Игор Цвирко, водещ балетист на театъра.
Колегата му Денис Родкин допълва, че "изкуството - и в частност предаванията на "Болшой" - поддържат хората в нелеката ситация; спектаклите ни ще ги вдъхновяват, докато всичко това приключи".


Миналата седмица театърът за опера и балет в Перм също премина онлайн, но с едно изключение - в залата се допуска един зрител, след като е преминал преглед от лекар.


Игор Цвирко и Денис Родкин.

© Reuters

Игор Цвирко и Денис Родкин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK