Четирите мерки, с които Сингапур се справи с коронавируса

Четирите мерки, с които Сингапур се справи с коронавируса


Сингапур постигна успех срещу коронавируса с четири основни мерки. В Европа обаче не успяха да ги приложат навреме, нито пък навсякъде. Затова в Сингапур животът отново кипи, а в Европа цари парализа, разказва "Дойче веле".


Кризата с новия коронавирус обърна света с главата надолу: Колкото и да е иронично, гражданите на "авторитарни" азиатски държави като Сингапур, изглежда, се радват на повече свобода от западноевропейците в последните седмици. Въпреки сериозната икономическа и логистична обвързаност с Китай Сингапур успя да ограничи случаите на COVID-19 на своя територия и да остави публичния живот да тече необезпокояван.


Как Сингапур овладя епидемията
Въпреки че е известен като глобално средище за бизнес, до петък Сингапур имаше регистрирани едва 422 заразени с коронавирус и два смъртни случая, причинени от заболяването.


Още на 1 февруари градът-държава наложи ограничения за влизащите от Китай - третия най-голям икономически партньор на страната. По това време в препоръките на Световната здравна организация се казваше, че забрана за пътуване не е наложителна.


До средата на февруари в Сингапур вече бяха регистрирани 80 случая на заразени с COVID-19, което превърна страната в най-засегнатата след Китай. Правителството реагира бързо, изолира болните и тества всички, които имаха симптоми. Контактните лица на заразените бяха проследени и поставени под карантина. Методът за проследяване е разработен при епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) през 2003 година.


Чрез прилагането на четири основни мерки - ранно затваряне на границите, стриктно преследване на контактните лица, масово тестване и използване на опита от ТОРС, публичният живот в Сингапур не беше засегнат. Ресторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес. Подобни успехи постигнаха и други близки до Китай държави - Хонконг и Тайван.


Опитът с ТОРС ли е разковничето?


Колкото и ужасно да звучи, той навярно щеше да е от полза на Европа. Неефективната реакция на Стария континент се дължи на евроцентристка арогантност и на некоординирани усилия да бъде защитен бизнесът на локално ниво. Макар че европейските държавни и правителствени ръководители знаеха за опасната болест още през декември, вирусът дълго време беше подценяван и обявяван за "азиатски проблем". Успешните мерки, приложени в Сингапур - ранното затваряне на граници, масово тестване и проследяване на контактните лица, в Европа не бяха навреме и навсякъде приложени.


От страх да не навреди на местния бизнес австрийското правителство затвори баровете, ски лифтовете и хотелите в курортното селище Ишгъл едва осем дни след като случаите на заразени туристи бяха потвърдени. Ишгъл се превърна в един от развъдниците на COVID-19 в Европа. Туристите оттам бяха изпратени обратно вкъщи, без да им се направят тестове, и по този начин разнесоха заразата из цяла Европа.


Личната свобода бе пожертвана


Вместо стриктно да проследяват контактните лица, правителствата в Европа наложиха най-тежките мерки за ограничаване на личната свобода от Втората световна война насам. Макар хората да са изолирани, опасността от заразяване продължава да е висока, защото не е ясно кой е болен. В същото време личната свобода е сведена до минимум, икономиката е парализирана, а мобилните оператори предават информация на властите в разрез с регламента на Европейския съюз за защита на личните данни.


Ние очакваме от нашите правителства да защитят както здравето, така и свободите ни. И когато кризата отмине, ще трябва да анализираме как се стигна дотук и какво е можело да се научим от Сингапур.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Така е, там управляват мъдри хора а не мародерите от ГЕРБ!

 2. 2 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Животът в Сингапур може и да "кипи", но населението на Сингапур не е изградило имунитет. Добре, спрели са влизащите от Китай на 1 февруари, а сега след като в държавите по цял свят има милиони заразени, ще спрат ли влизане от целия свят? И докога? Ако Сингапур е самозадоволяваща се страна и успее да се самоизолира на 100% (в което силно се съмнявам) за една-две години, докато се направи ваксина и цялото население се имунизира, тогава блазя им! Колко държави могат да го направят? Според мен - нито една държава в света не е готова да се самоизолира на 100% за две години.

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  Не знам защо дават за пример Сингапур Хонконг и Тайван,несравнимо по малки по население и площ с Европа или САЩ?!

  klimentm
 4. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5505 Неутрално

  На практика излиза, че заради обструкциите на БСП и президента мерките бяха по-късно приети и приложени в България.
  И не следва ли сега да се търси отговорност на най-гръмогласните позитанци? Питам Гешев...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Истината е, че ефект при пандемия има само при комбиниране на няколко мерки. Пожертването на личната свобода е абсолютно задължителен елемент в комбинацията. Всичко друго е черен пиар и крякане от дивана!

 6. 6 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Сигурно има и значение, че Сингапур е остров с теторория малко по-голяма от София... И почти няма непокрита от камери територия, знае се кой къде е и откъде е дошъл и как е ялязъл. Сигурно роля имат и ефективните санкции за ваичко - от плюене на дъвка до това да не си изхвърлиш правилно боклука.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1145 Весело

  поредния тъп пример...какво имаме ние общо с тях...ами горе долу нищо...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Сингапур е уникален модел на държава! Желязна ръка съчетана с предприемчивост и гъвкавост и резултаите са на лице. И икономика, и образование, и здравеопазване и всичко каквото ви дойде на ум работи като швейцарски часовник.

 9. 9 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5505 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Ако всички "демокрации" бяха сложили на първо място фундаменталното право на живот, а не правото на свободно придвижване до бара и църквата, за ковид щеше да се говори като за един обикновен грип.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калиевперманганат":

  А другите съставни части на комбинацията какви са?

 11. 11 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Докога ще се изписват подобни глупости! И кой има полза от това?

 12. 12 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Управляващите в Европа са изключително некомпетентни - Италия, Испания, Франция трябва много добре да се замислят... България - ние си знаем и едва ли някой (освен Домусчиев) очаква нещо хубаво....

 13. 13 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#10] от "Billy Pilgrim":

  Пише по-горе, математически модели има достатъчно, публично изнесени при това. Да не се правим на утепани в крайна сметка!

 14. 14 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Бил съм много пъти в Сингапур, няма общо с която и да е държава от Европа или Америка. Евентуално може би Монако би било що-годе удачно сравнение със Сингапур. Малка теротория, умно ръководство и желязна дисциплина. Рядко срещана комбинация на география, която го позволява и хора, които са го осъществили. Преди 100 години е било бедно рибарско селище, в момента имат много по-развита авиация, банки, пазари и туризъм от редица европейски държави.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 15. 15 Профил на techops
  techops
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Личната свобода бе пожертвана" - това е отговорът, не да ми се разхождат из парковете и да използват кучетата или децата си за оправдание. Трябва да си мега малоумен родител да си изкараш децата в подобна ситуация.

 16. 16 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5505 Весело

  До коментар [#14] от "Pow":
  Бил съм много пъти в Монако. И по нищо не прилича на Сингапур. В пристанището му няма нито един търговски кораб. А и приц Албер е с позититивна проба на вируса...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Полицейска страна! И докога ще се изолират? 30 години? 40?

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  Както се казва, няма нужда да се открива топлата вода....

 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1046 Весело

  ЕС не се справи с опазването на "благополучието" на европейците, защото не е създаден за това. Създаден е като модел за мини световно правителство, което е повече автокрация с придружаващите го аристократични прерогативи... "Благополучие" е бранд. Начин да се приспи недоволното население. Не е грижа. Как точно ЕС спаси европейските граждани от инвазията през 2015? Спаси ги, колкото ги спаси от заразата през 2020... Спасяването и в двата случая става по единично.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Написаното в дописката само по себе си няма стойност като новина. Доколкото схващам, това е някакъв неопределено изокване в стил”ех, ако бяхме Сингапур, щяхме сега да си пиеме кафето на тиферич в кафеджийницата на ъгъла”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Ние с лишаването на права може го докараме и до Сингапур и до Кйтай ,но с това държавата да се бръкне и да извади пари за тестове или пък не дай боже да се дезинфекцират цели градове ,това е само в сферата на фантазиите .
  Гледах тия дни какво е в Китай , навсякъде хората са с маски ,навсякъде се мери температура в магазини в офиси ,та даже и в жилищните комплекси .Навсякъде са сложени дозатори с дезинфектанти никъде не те пускат без да си дезинфикцираш ръцете.

 22. 22 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 618 Любопитно

  До коментар [#15] от "Yanko":

  "Личната свобода бе пожертвана" - това е отговорът, не да ми се разхождат из парковете и да използват кучетата или децата си за оправдание. Трябва да си мега малоумен родител да си изкараш децата в подобна ситуация.
  —цитат от коментар 15 на Yanko

  Ти прочете ли текста?
  Ясно е казано: "Вместо стриктно да проследяват контактните лица, правителствата в Европа наложиха най-тежките мерки за ограничаване на личната свобода от Втората световна война насам."
  А в Сингапур "Ресторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес."
  Всъщност паметта за ТОРС е разковничето. В Европа го бяхме забравили...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ясно, от Дойче веле рекламират китайската система за следене на народа, камери навсякъде, програми за лицево разпознаване и за всеки човек правителството да има информация къде се намира във всяка секунда и какво прави. Вярно е, че системата може да свърши работа веднъж на десет или на сто години при подобна епидемия, но тази система работи през всичкото останало време и ползите са минимални в сравнение с отнетата завинаги свобода.

 24. 24 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Доста самоуверени заключения от тази Кристина относно неща, които няма как да знае със сигурност. Чуха някои предположения, че европейския Ковид се бил модифицирал в нов щам, че азиатците имали повишена имунна реакция към вируса спрямо европейците и други теории.

 25. 25 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Примера е показателен,когато си гласувал доверие на едни хора да те управляват,спазвай инструкциите които спускат в екстремната ситуация.Не мисли за собствените си удобства,свободи и желания,важен е крайния резултат!
  При нас е посложно,ние ги избираме и почваме да ги одумваме,после ги сменяме с надеждата,че новите са по читави и почваме да ги оплюваме,и така си тече живота докато се появи някой вирус!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  По принцип си прав,на практика е почти невъзможно да опазиш световните мегаполиси с население десетки милиони и население с най различни хора и култури.

  klimentm
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Подкрепям изцяло този анализ- точно това бяха мерките които ни се обеснявяше че се вземат на запад, а са ни заблуждавали. Европейската Комисия (чиято роля е да координира) и някои държави, Италия и Австрия, имат много ясна роля в този провал.

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  На практика излиза, че заради обструкциите на БСП и президента мерките бяха по-късно приети и приложени в България. .
  —цитат от коментар 4 на Депутат 241


  Я пак?!?
  Кое се е забавило?
  К О Н К Р Е Т Н О

 30. 30 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  " стриктно преследване на контактните лица, масово тестване"

  Балъци, дават си парите за глупости, вместо да ги усвояват или кътат за черни дни.
  Ако им пратим Мутафчийски или дори форумните ни капацитети, ще разберат колко са сгрешили и как не се прави така.

 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  ЕС разглези държавите членки и всички очакваха директива, дори Борис Джонсън, а ЕС е с неадекватно ръководство, калинки назначени от Меркел и Макрон. Преди години ЕС беше много по-адекватна, например при луда крава.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 32. 32 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Не знам защо дават за пример Сингапур Хонконг и Тайван,несравнимо по малки по население и площ с Европа или САЩ?!
  —цитат от коментар 3 на klimentm

  Имаме примера на Китай.
  С населението на САЩ и Европа взети заедно.

 33. 33 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Шелето Макрон ги прати да гласуват. Гледайте кво става утре.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Никой с нищо не се е справил. Азиатците лъжат, а ДВ се уби да им хвали тоталитарните системи.

  Днес китайски капитан е починал на кораба от корона, докато чакал да го пуснат през Босфора.

 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  до петък Сингапур имаше регистрирани едва 422 заразени с коронавирус
  —цитат от коментар 0 на др при Неден


  Сингапур 5,6 млн -> едва 422 заразени
  България 7 млн -> цели 346

  Ако искаме и ние цял свят да ни завижда и да преписва от нас, треба спешно да заразим още 180 матряла. Тогава ще ни похвалят и в дойче веле.

 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1670 Весело

  До коментар [#30] от "Котаракът на Шрьодингер":

  https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/89890454_2899400683486440_4128784711986184192_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=8024bb&_nc_oc=AQlHi2kDJ9bPSQqPyPHoTHm7oCrHwxbm3ftWZcx89AgV11qOkcq_icNXBGSr3BarnPU&_nc_ht=scontent.fsof10-1.fna&oh=71faabefb02384139d72960c61a2a1fa&oe=5E9300DB

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  С вируса ще се справиме едва след като се имунизираме по естествен път. 60-80% от населението ще го преболедува. Едва ли дотогава ще дойде ваксината.

 38. 38 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ПС : "По това време в препоръките на Световната здравна организация се казваше, че забрана за пътуване не е наложителна."

  Много важен е и "приносът" на Световната здравна организация и други - European Centre for Disease Prevention and Control, които седмици наред ги беше страх да произнесът думата пандемия докато беше видно че заразата е плъзнала навсякаде. За това си струва да бъдат сериозно разследвани. 39. 39 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#37] от "half truth":
  "С вируса ще се справиме едва след като се имунизираме по естествен път. 60-80% от населението ще го преболедува. Едва ли дотогава ще дойде ваксината."

  И аз така мисля. Завърших Софийски университет и работих като рисърч сайънтист. Смятам се за реалист.

 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7509 Неутрално

  "И когато кризата отмине, ще трябва да анализираме как се стигна дотук и какво е можело да се научим от Сингапур."

  Опитът на азиатските държави бездпорно трябва да е водещ. Европейските държави за съжаление не предлагат нищо ново и различно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 41. 41 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  Абсолютно! Първите /и за сега - единствени/ 2 клучая на коронавирус в ГАБРОВО се случиха СЛЕД "Шпченската епопея" на пРезидента РАДЕВ !!!

 42. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 936 Неутрално

  "...ранно затваряне на границите, стриктно преследване на контактните лица, масово тестване и използване на опита от ТОРС, публичният живот в Сингапур не беше засегнат. Ресторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес..."
  Както се казва, открийте разликите. И диктатор да си, трябва да си просветен, а не да си държиш топките през джобовете. Но, когато върхът на българската управленска мисъл е завършила една специална академия, подходите за разрешаване на кризи не са дори диктаторски, а полицейски. Тази година вирус, а после години наред ще ни спасяват икономиката. И разбира се, над всяко работно място ще виси голям портрет на спасителя и неговото политбюро. Дано в България тенденцията на заразяване продължи с линейния си характер, че лошо ни се пише.

 43. 43 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  бсолютно! Първите /и за сега - единствени/ 2 клучая на коронавирус в ГАБРОВО се случиха СЛЕД "Шпченската епопея" на пРезидента РАДЕВ !!!
  —цитат от коментар 41 на ND


  А случаите в София са след като се проведоха официалните тържества в София, които не бяха отменени.
  Това е логиката ти.

 44. 44 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 868 Неутрално

  и изводът на Бай Ганьо е: трябва и тук диктатура и по-малко права. тестване, проследяване и другите мерки нямат толкова значение...
  Въпреки че в Тайван и Южна Корея и без диктатура имат резултати подобни на Сингапур

  Истината ни прави свободни.
 45. 45 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Не се споменава обаче, че и климатът може да има влияние. На висока температура и влага вирусът не издържа дълго.

 46. 46 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 868 Неутрално

  СЗО е безполезна организация, надявам се, че не им плащаме членски внос от нашите данъци.

  Истината ни прави свободни.
 47. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Не знам защо не гледаме опита на страни като Сингапур, Тайван, Хонг Конг, а говорим постоянно за Китай, които са главен виновник за сегашната криза. Какво точно направи Китай, освен, че разпространява откровени лъжи?! А, както се разбра, СЗО не само, че не помага, а и е съучастник в разпространението на заразата...

 48. 48 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#37] от "half truth":

  На мене ми е любопитно да се направи "масов скрининг" на жителите на Банско. Твърденията им са, че никой МЕСТЕН не се е разболял. Ще бъде чудесно, ако се окаже, че голям брой имат "антитела" - това, според мене, ще е надежда за силата на ИМУННАТА СИСТЕМА на БЪЛГАРИНА.

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 396 Весело

  До коментар [#37] от "half truth": "С вируса ще се справиме едва след като се имунизираме по естествен път. 60-80% от населението ще го преболедува. Едва ли дотогава ще дойде ваксината." И аз така мисля. Завърших Софийски университет и работих като рисърч сайънтист. Смятам се за реалист.
  —цитат от коментар 39 на vankata1


  Тогава що ги ручаме жабетата? :)

 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 396 Неутрално

  СЗО е безполезна организация, надявам се, че не им плащаме членски внос от нашите данъци.
  —цитат от коментар 46 на Forrest Gump


  Точно от там са им заплатите на тези безхаберници...

 51. 51 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#43] от "Virgin":

  Няма такава логика ! София е "термитник".
  ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ са РИСКОВИ "по дефиниция" - справка Ню Йорк.

 52. 52 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Откъде дойде това нескопосно словоблудство "ТОРС"?

  Някои от нас си спомнят какво се пишеше в българска преса 2003-а година, когато първата епидемия от SARS вървеше (а останалите 99.999% изобщо не си и спомнят, че е имало такова нещо, ако въобще са го и забелязали навремети, поради което и сме толкова неподготвени), и тогава нямам спомени някой да е правил жалки опити за превод (които само объркват).

  Ето например какво е пишело в "Дневник" по темата тогава:

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2003/04/09/44386_virusut_sars_see_strah/

  А в Сингапур въобще не са победили SARS-2, просто успяха да го забавят, но в последните дни и там случаите тръгнаха нагоре.

  И няма как да бъде иначе -- Сингапур е място, чието съществуване се основава на ключовото му транспортно положение, и когато целият свят е в пандемия, там трудно могат да е опазят.

 53. 53 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Всичките жълти държави лъжат по един или друг начин.
  Разликите са просто в мащабите на лъжата.
  Ако Китай снижава данните стотици пъти, Сингапур го прави десетки пъти.

 54. 54 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ами имало и такива държави по света като Сингапур, които от 2010 г имали детаилни планове за деиствия при опасност от пандемия. Това пише Насим Талеб - не било Черен, а голям "Бял лебед", нещо което в съвременния взаимосвързан било неизбежно.
  https://medium.com/incerto/corporate-socialism-the-government-is-bailing-out-investors-managers-not-you-3b31a67bff4a

  Живяхме твърде оптимистично досега в ЕС , а САЩ изглежда ще се окажат още по- неподготвени

 55. 55 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Хора, които хабер си нямат от Азия или са били там за една седмица пишат небивалици или да кажем направо глупости. Такива вид "специалисти" ше останат цял живот неграмотни /с капаци/ колкото и образозания да получат. Пази боже сляпо да прогледа както се казва в една поговорка.

 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Нали се разбрахме, че тестовете дават грешки и ще ги правим само за Бог да прости.Защо ни разсейвате с тази информация.

 57. 57 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 606 Неутрално

  "Чрез прилагането на четири основни мерки - ранно затваряне на границите, стриктно преследване на контактните лица, масово тестване и използване на опита от ТОРС, публичният живот в Сингапур не беше засегнат. Ресторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес. Подобни успехи постигнаха и други близки до Китай държави - Хонконг и Тайван."

  Трябваше да се поучим от тях! На крачка сме от военно положение, а икономиката е колабирала. Най-много ме дразни любимата на мутро-ченгетата Декларация. С декларации ще борим вируса. С декларации ще ходим и до тоалетната. Няма такива тъпаци!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 58. 58 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#57] от "б_еко - върнете стария Дневник":
  И как по-точно да се поучим от тях?
  Като лъжем като дърти цигани ли?
  Всичките жълти държави са сатрапии и деспотии, дори и някои от тях да са привидно с демократични уредби.
  Такъв им е манталитетът просто.

 59. 59 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Статията май е лъжлива. Затворени са училищата.
  Инфо за Сингапур:
  "Learning from SARS, Singapore also moved quickly to impose health checks before closing its borders in late January to most travellers from China, as well as imposing heavy fines on anyone found violating self-quarantine orders. It also closed schools and universities."
  https://www.aljazeera.com/news/2020/03/taiwan-reins-spread-coronavirus-countries-stumble-200307034353325.html

  Инфо за Хонг Конг:
  Hong Kong has also deployed very extensive measures to encourage social distancing. As early as Jan. 28, many civil servants were asked to work from home for the following month. Most large-scale events have been canceled or postponed. On Jan. 27, all kindergartens and schools were closed until Feb. 16; the decision was extended several times, most recently to at least April 20. Many classes have been conducted online.
  https://www.nytimes.com/2020/03/13/opinion/coronavirus-best-response.html

  По всички личи, че някой гладен журналист от Дойче Веле е взел китайски грант да пише лъжи и да възхвалява азиатските сатрапии.
  И Дневник безропотно преписва...

 60. 60 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калиевперманганат":

  Населението на Сингапур е 5,638,700 (2018). Не можем да се сравняваме с тях защото там властва науката, а тук мутрата. 5,638,700 имат номинален БВП $372 милиарда, а ние само $60 милиарда. Този град-държава плаща здраво за мозъци. БВП от $372 милиарда не може да се постигне с мутрясали ченгета.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 61. 61 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#6] от "Pow":

  Населението на Сингапур е 5,638,700 (2018). Не можем да се сравняваме с тях защото там властва науката, а тук мутрата. 5,638,700 имат номинален БВП $372 милиарда, а ние само $60 милиарда. Този град-държава плаща здраво за мозъци. БВП от $372 милиарда не може да се постигне с мутрясали ченгета.

  Погрешно кликнах на №5

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 62. 62 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Ще се справят защото не са глупави и алчни като останалите !!!

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Не искам да разлайвам кучетата:), но Желязната ръка, ръководила Снгапур в продължение на 30 години( от бивша колониална и слаборазвита до една от най-развитите в света) си име: Ли Куанг Ю
  As Singapore's Prime Minister from 1959 to 1990, Lee presided over many of Singapore's advancements. Singapore's Gross National Product per capita rose from $1,240 in 1959 to $18,437 in 1990. The unemployment rate in Singapore dropped from 13.5% in 1959 to 1.7% in 1990..
  В ролята си на Министър ментор той контролира преходния процес в предаване на властта почти до смъртта си:
  The only person to hold the post, from 12 August 2004 to 21 May 2011, was Lee Kuan Yew, first Prime Minister of Singapore.
  Сега премиер е сина му.

 64. 64 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  Ако за разходка - 5 000лв,то за кашлица глобата - разстрел трябва да е.

 65. 65 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#45] от "chlamydia":

  Освен ако не е Флорида.

 66. 66 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Сега, когато нещата в Китай се поуспокоиха (Хубей е последната провинция, която се връща към нормален живот 2 месеца след като стартира изолацията. В останалите провинции на Китай животът се върна към нормалния си ритъм още Февруари), нека прегледаме времевата линия на фактите около епидемията, откакто тя стартира в град Ухан. Така можем да направим някои сравнения на реакцията на азиатския гигант и държави като Сингапур, Тайван и Южна Корея, с реакциите на Европа и САЩ, които сравнения съвсем не са в полза на последните.

  В средата и края на Декември в Ухан се появяват случаи на атипична пневмония. В онзи момент не е имало тестове, не се е знаело за какво заболяване става въпрос. Единственият метод за диагностика е бил скенер на белите дробове. В началото има регистрирани 7 случая. Започва разследване. Докато все още тече разследването, китайски лекар пише в профила си в уичат, че стартира епидемия от САРС, което е грешно и заблуждаващо, защото в онзи момент не се е знаело какъв точно е вирусът. В последствие се разбира, че става въпрос за нов корона вирус, различен от САРС.

  Междувременно случаите се увеличават. Учените разбират че става въпрос за нов вирус. В онзи момент генезисът на всички случаи може да бъде проследен обратно до рибен пазар в Ухан. Няма доказателства вирусът да се пренася от човек на човек. На 31 Декември 2019 Китай известява Световната Здравна Организация. На 1 Януари 2020 въпросният пазар в Ухан е затворен и дезинфекциран, районът е отцепен. Китайската национална телевизия ССТВ известява обществеността за случващото се. Броят на случаите се увеличава. Учените в Китай работят по изолирането на вирусния геном. На 11 Януари Китайски учени изолират генома и го споделят със световната научна общественост. Потвърдено е, че става въпрос за корона вирус от нов тип. По късно е СЗО го наименува САРС-Ков 2. По онова време вече екипи в Ухан проследяват пътя на заразата на десетки случаи. Някъде средата на Януари изникват доказателства, че има разпространение от човек на човек. Почва разследване, което окончателно потвърждава това на 21 Януари.

  И тук започва интересната част.

  Още на 21 Януари в цялата страна се спират всички групови събития. Затварят всички обществени сгради, зали, храмове. Всички билетни канселации за събития или транспорт стават безплатни, за да се разубедят хората да пътуват. Консултацията и лечението на грипоподобни симптоми стават безплатни в цялата страна. Всички лекари в страната са върнати на работа по спешност. (много от тях вече са били в новогодишен отпуск) Същия ден се състои и среща на Политбюро. След срещата, президентът Ши Джинпин прави изявление относно случващото се и казва, че на всички нива държавата и нацията трябва да се мобилизират за борба със заболяването.

  2 дни по късно, на 23 Януари в 10 часа сутринта (на Китайската Бъдни Вечер), Китай карантинира град Ухан с 15 милионно население. Спират се всички полети, влакове, обществен транспорт. Трябва да се отбележи, че това решение се взима при регистрирани в онзи момент около 400 случая. Статистически анализ в последствие показва, че реалната бройка е била вече над 12,000 случая, но властите са знаели за малко над 400. (по информация от математика Томас Пуейо в неговата статия "чук и танц")

  Нека си припомним, че по онова време световните новини тръбяха колко репресиращо и ненужно било всичко това и как било само демонстрация на сила.

  На следващия ден, 24 Януари, Китай запечатва още 15 града в провинция Хубей, всички с милионно население, като най големия от тях е с 8 милионно население. На 25 Януари, 4 дни след като официално се доказва пренос от човек на човек, се карантинира цялата провинция Хубей с 60 милионно население.

  Още в средата на Януари, 7 градски болници в Ухан са превърнати в инфекциозни за борба с Ковид-19, а пациентите са преразпределени по други болници. След като провинцията се запечатва и така се изолира огнището, буквално за дни се създават нови болници с капацитет около 1000 легла всяка. Стадиони и обществени сгради се превръщат в инфекциозни болници и карантинни отделения. 2 големи болници с капацитет общо 3000 легла са построени от нулата за около 10 дни. Там се лекуват най-тежките случаи. В пика на епидемията в Ухан е имало 14 временни болници създадени за случая. Днес вече всички те са затворени.

  По онова време кадрите на строящите се болници бяха обявени от СиЕнЕн и други Западни медии за Комунистическа пропаганда. В Европа и САЩ фестивали, мачове и други многолюдни събития си вървяха с пълна сила.

  Епидемиологът от СЗО, Bruce Aylward, който месец по късно (през Февруари) беше в Китай заедно с делегация от 25 международни специалисти обобщи ситуацията така: "Стадиони стават на болници с 1000 легла за 48-72 часа. Оборудвани и с персонал." На пресконференцията, която даде след прибирането си, доктор Ейлман обясни много добре за какво заболяване става въпрос и как то бива успешно ограничавано в Китай. Мерките ги описа много добре. След посещението в Китай, специалистите публикуваха и обстоен репорт. Ето видеото от пресконференцията на доктор Ейлман веднага след прибирането му от Китай:

  https://www.youtube.com/watch?v=PfR2pECJoeY

  По онова време (средата на Февруари) повечето страни по света бяха във фаза на епидемията далеч преди Ухан от 23 Януари. И мерките можеше да се приложат, дори и частично. Но основният отзвук от пресконференцията на доктор Ейлман беше, че получи критики, задето защитавал и възхвалявал комунистическия режим в Китай.

  Сега да се върнем на първите дни от епидемията в Ухан, когато се създават специализирани болници. Ще се запитате, откъде са дошли оборудването и персоналът? Оборудването и персонала ги докараха от други провинции, за да поемат пика на нуждаещите се в провинция Хубей. Всяка една провинция на Китай изпраща хиляди респиратори и хиляди медици в знак на солидарност, защото Китайците бързо осъзнаха, че с наличната техника и персонал в Ухан няма как да покрият пика на заболелите. Буквално за няколко дни 40,000 души медицински персонал се стичат от цял Китай в Ухан.

  Междувременно в останалите Китайски провинции, където епидемията е все още в зародиш, се налагат строги мерки. Там където градският транспорт или обществените сгради работят не може да се влиза без хирургическа маска. Навсякъде се измерва температурата на хората и така нататък.

  Всяка местна власт в Китай е задължена да наложи минимум мерките препоръчани от централната власт, но доста провинции налагат дори по-стриктни мерки.

  Една от най-важните причини за успешното ограничаване на епидемията в Китай е интервюирането на всички заразени в страната за лицата, с които са били в контакт, и последващото им издирване и тестване. От края на Февруари Китай прави по 1 милион теста на ден. За сравнение, в началото на Март в САЩ имаше направени 1000 теста, и след като получи критика, агенция по контрол на заразните болести в САЩ спря да обявява броя на тестовете без да обясни защо.

  Колкото до издирването и тестването на контакти на заразени в Китай, само в Ухан има сформирани 1800 издирвателни екипа (5 души всеки), които се занимават с издирване на контакти ежчасно. В другите градове е същото.

  По информация от Края на Февруари, в Шенжен, например, заразените са споменали 2842 контактни лица, 2240 от които са тествани, като 2.8% от тях са се оказали болни.

  В провинция Съчуан при споменати 25,493 контактни лица, 25,347 са открити и 23,178 от тях са тествани (заболели са 0.9% от тях).

  Разбира се подобни мерки изискват големи човешки и финансови ресурси, но много от взетите мерки могат да бъдат рутинни и евтини, без да ангажират медицински персонал и в същото време ефективни. Ето едно интересно видео, в което се засягат някои от мерките, които са взети в град Ханджоу и са сработили успешно:

  https://m.youtube.com/watch?v=YfsdJGj3-jM&feature=youtu.be

  За това доколко са проработили мерките в останалите Китайски провинции говори статистиката.

  Китайските власти очакват 170,000 случая на заразени, докато реалната бройка е два пъти по-малка. Навсякъде освен в Хубей епидемията е овладяна в ранна фаза, като в повечето провинции има по-малко от 1000 заразени. Смъртността в провинция Хубей е около 4.8%, докато в останалата част на Китай е 0.9%. В Италия смъртността тепърва ще се разбере, но за огромна жалост най-вероятно ще надхвърли тази в Хубей. От друга страна Южна Корея успешно приложи гореизброените мерки и успя да заравни кривата и да задържи смъртността под 1%.

  Какви са изводите.

  Китай беше първата засегната страна. В самото начало дори не знаеха с какво си имат работа. Трябваше да изучат заболяването от нулата и да действат на доста фронтове едновременно. Трябваше да вземат много трудни решения за много кратко време и то пред лицето на неизвестното - без добра диагностика и разработени методи на лечение. (Например, Китайците още в ранен етап разбраха, че за разлика от САРС, сегашното заболяване може да бъде заразно дори преди болният да има симптоми. Това наложи създаването на издирвателните екипи споменати по-горе. В някакъв момент стана ясно, че бързите тестове не дават коректни резултати. Промениха правилата за диагностика и се въведе задължителен скенер. Китайски компании разработиха софтуер с изкуствен интелект, който да разпознава заболяването по снимка на дробовете. Това доведе до рязко увеличение на бройката заразени с около 15,000 души. Разбира се медиите на Запад побързаха да обявят това за доказателство, че Китайските власти лъжат.)

  От друга страна в Европа и САЩ всичко, което се случва сега можеше да се предвиди преди 2 месеца. Отдавна има бързи антиген тестове, има и тестове за антитела от 17 Февруари. Отдавна е известно как протича заболяването, какви са усложненията, какво е необходимото оборудване. Има ги и примерите на Корея, Тайван, Сингапур, които възприеха много бързо Китайските методи на тестване и изолация и овладяха кризата.

  И въпреки това навсякъде в Европа и САЩ в момента е пълен хаос.

  Та толкова за фактологията зад това защо и как на Изток някои страни си решиха проблема и се връщат към нормален живот и защо на Запад това не се случва.

 67. 67 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Няма такава логика ! София е "термитник". ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ са РИСКОВИ "по дефиниция" - справка Ню Йорк.
  —цитат от коментар 51 на ND

  И защо в този "термитник" не бяха наложени ограничения, а такива бяха наложени за това 1000 човека да не отидат на Шипка?
  В същия ден в софийските молове се бяха събрали десетки хиляди а вечерта се проведоха официалните тържества в София.

 68. 68 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ако въобще последиците в медицинския смисъл на думата са такива, от каквито уж се пазим или пине се опитваме да опазим, анализите ще покажат какво е трябвало и не се е направило или е било излишно направено, едва след като епидемията си отиде, а не днес, когато не е ясно дали сме в разгара или той тепърва предстои. В този смисъл сравняването на ябълки с круши ( Европейския съюз със Сингапур???), каквото се прави в материала под който пишем, е някакъв вид упражнение, но не и нещо повече.
  Но икономическите последици са ясни от сега и въпроса е само в размера, дали ще бъдат някакъв вид, па бил и по-тежък смущения или тежка криза, това е избора.

 69. 69 Профил на Vasil Vasilev
  Vasil Vasilev
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Азия, Сингапур
  Сингапур Обновено в 12:30 ч. на 30 март

  Понеделник
  30.03.2020
  Облачно, кратък дъжд
  25° | 33°

  Вторник
  31.03.2020
  Предимно облачно
  26° | 33°

  Сряда
  01.04.2020
  Облачно, слаб дъжд
  25° | 33°
  Облачно, слаб дъжд

  Четвъртък
  02.04.2020
  Облачно, кратък дъжд
  26° | 32°

 70. 70 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#63] от "тулса":

  Влече те диктатурата и туй то!
  Сещам се за измислената зомби епидемия в Уорлд Уор Зи. Там единствената страна, решила успешно проблема беше... Северна Корея. Дори Израел, който се уповаваше на Стената, падна!
  Явно поне при такива бедствия полицейщината има своите предимства.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#70] от "vesolr":
  Така си е.. Ето една снимка на двама диктатори:
  https://bit.ly/2Ur9yro
  Отляво е споменатия вече Ли Куан Ю, другия...сигурно го познаваш.:)

 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Правителството реагира бързо, изолира болните и тества всички, които имаха симптоми.
  ---------------------------------------------------

  Какво имате против щаба и тестването?

 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  До коментар [#71] от "тулса":

  Другият ми прилича на Рейгън?
  Той не е диктатор, беше президент в рамките на Конституцията, 2 мандата. Никога не си е правил устата да остава след изтичането на втория като сегашния обитател на Белия дом или да предава властта на син, дъщеря... Напротив, истински демократ (не от ДП).

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#73] от "vesolr":
  Ето ти тогава друг диктатор, а не демократ:)
  https://bit.ly/39tkhWv
  Снимката е от 2009.

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1542 Весело

  До коментар [#70] от "vesolr":

  Ами то е като забременяването - трябва да не даваш, иначе риска е голям...

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#13] от "Калиевперманганат":

  Да те разбирам че нямаш конкретен отговор, можеш само да разтягаш общи приказки от рода, било казано някъде вече. Хубаво, на нас правата ни ограничиха, може да сте доволи. Какво друго обаче прави държавата?

 77. 77 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3981 Неутрално

  Дали са прибрали всички сингапурци из света или само китайците не са пуснали , не е много ясно , но очевидно са направили нещо по въпроса....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK