Защо Испания обяви, че пикът наближава, но спря икономиката

Празна улица в Мадрид

© Associated Press

Празна улица в МадридИспанската икономика спира за две седмици, макар и с ден закъснение, за да се адаптира бизнесът - от утре, не от днес. Мярката влиза в сила въпреки че здравното министерство в Мадрид съзира "добра посока" в заразата и всички индикатори сочат, че пикът вероятно не е далеч, а числата "се приближават до поставените цели".


Според министъра на здравеопазването Салвадор Ия пикът ще е в началото на април и данните навеждат на тази мисъл, след като от 28 февруари до 16 март случаите са се увеличавали с 40% на ден, а от 17 до 24 март - с 20% на ден (миналата седмица процентът в някои дни бе малко над 10%).


Тепърва ще се изчисляват икономическите щети, тъй като никой не знае колко точно ще продължат всички извънредни мерки. Според в. "Ла расон" само "хибернацията" за две седмици може да струва над 6 млрд. на испанската икономика. Само в строителството, където работят над 1.27 млн. души, щетите ще са за най-малко 5 млрд. евро за двете седмици. Ситуацията тревожи бизнеса, макар че правителството на социалисти и крайнолеви, в което интересите се балансират трудно, настоява, че "няма да се поддаде на натиск".
В тази ситуация предприемачите в Испания посрещат с объркване идеята, че трудностите за икономиката, пострадала от извънредното положение, трябва да продължат.


Защо тогава властите взеха новите, рисковани мерки и означава ли това, че сегашните не дават резултат?


Да се избегнат хиляди смъртни случаи


Прекъсване на веригата на заразявания, като се намали придвижването в градовете за две седмици. Целта е то да не е като в работен ден, а като в почивен, обясни вчера министърът на финансите и говорител на правителството Хесус Мария Монтеро.


Броят на предавания на заразата е свален - от болен се заразява само един здрав, каза преди два дни шефът на координационния щаб за коронавируса Фернандо Симон, който днес даде втора положителна проба за COVID-19. Преди заразен предаваше вируса на двама или трима. Мадрид вярва, че ако хората не излизат, резултатът ще се подобри още повече. Изглежда, извънредното положение и ограниченията в придвижването са помогнали, но властите смятат, че е нужно още.


Памплона

© Associated Press

Памплона


Според испанския журналист Кико Янерас другата цел е да се забави ръстът на заразата до южнокорейския. По-миналата седмица смъртните случаи се удвояваха на всеки 2-3 дни. Сега за това са нужни 3 или 4 дни, а целта е приближаване към ритъма в Южна Корея, където за това са нужни 10 или 15 дни. Проблемът е, че дори дневното увеличаване да е с 10 или 11% (имаше и такива стойности миналата седмица), починалите ще са 10 хил. след още седмица, 21 хил. - след 2, 50 хил. - след 3.


Янерас смята още, че е тревожна информацията за възможни грешки в броя на смъртните случаи, както показва разминаването от данни на испанските институции, и това може да е още един знак и за пропуски в регистрирането на починалите от COVID-19, и за претоварването на здравната система в момента.


Испанското здравеопазване няма да издържи


А здравеопазването в страната не бе подготвено за случилото се.


Освен това Испания очаква в първите дни броят на хоспитализираните в интензивни отделения да достигне максимума си именно в началото на април - през дните сред прогнозирания пик. Страната все още изпитва известен недостиг на медицинско оборудване въпреки купените милиони ръкавици и бързи тестове (част от които се оказаха неточни) и липсата на маски и подходящи предпазни облекла дори за част от лекарите.


Икономическата "хибернация" има за цел и да се предотврати пълният срив на напрегнатата до предела на възможностите си испанска здравна система, която трудно би понесла продължаващ скок на заразените с хиляди дневно, особено ако много от случаите са тежки.


"Ограниченията са разумни, не идеални", каза трудовият министър Йоланда Диас в телевизионно интервю днес. "Няма импровизация... няма друг инструмент (за пречупване на кривата на заразата), освен да се изолираме."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK