Изолацията на хората тласка животните към градовете

Изолацията на хората тласка животните към градовете

© Associated PressПетнадесет дни след началото на карантината, наложена от голям брой страни, за да бъде спряна пандемията от COVID-19, местните жители се адаптират криво-ляво, като си стоят у дома. Природата, както изглежда, обаче си взима своето.


От началото на изолацията с цел борба с коронавируса кадри показват, че спирането на човешката активност позволява на планетата да си отдъхне малко. В Париж например патици бяха забелязани да се разхождат близо до театър Комеди Франсез.


Друг пример е Северна Италия, по-специално Венеция. Там карантината буквално спря ежедневието, основаващо се почти изцяло на туризма. Лодките сега са вързани на кейовете, а водата стана по-чиста от обичайното за това време на годината и си възвърна едновремешния блясък. Невероятно събитие за местните жители, които откриват един нов начин да оценят средата, в която живеят, казва във Фейсбук венецианецът Марко Контеса.
В един свят, който сега живее на забавен каданс, дивите животни и растения се възползват от преоткритото спокойствие, докато хората отделят повече време, за да наблюдават природата. Така например жителите на големите градове преоткриха с радост птичите песни. Глигани бяха забелязани в Барселона, млада пума се разходи по улиците на Сантяго в Чили, в Средиземно море се струпаха делфини...


Появата на животни в повечето случаи обаче се дължи на това, че те търсят храна. Някои видове не намират начини да се прехранват сами. С бруталното намаляване на човешкото присъствие градските диви животни имат свободата да обикалят, коментира Ромен Жулиар, директор по изследванията в Националния природонаучен музей на Франция. Като пример той посочва лисиците: "Те променят много бързо поведението си и когато мястото е спокойно, те отиват там", казва Жулиар.


Животните и птиците, които обитават градските паркове, например врабчетата, гълъбите и гарваните, могат да напускат обичайната си територия и "да освободят повече място за други животни". А птиците, които обичайно са по-дискретни в градовете, сега като че ли са станали повече? Или по-скоро се чуват по-добре. Някои от тях "спират да пеят, когато има шум. А сега те вече не спират да пеят", обяснява Жером Сюьор, специалист по акустика в Националния природонаучен музей на Франция. Шумът освен това смущава поведението на животните и поражда у тях стрес, отбелязва експертът. Трябва да се надяваме, че изчезването на човешката какофония е от полза за животните в разгара на размножителния период през пролетта. "Животните се очистиха от човешкия шум", допълва експертът.


В Мадрид няколко категории животни се забелязват през карантината. Някои страдат от липса на храна в отсъствието на хората, които обикновено ги хранят. Така например патиците и невероятните пауни в парка Ретиро решиха да прескочат огражденията, за да тръгнат да търсят храна. В по-селските райони планински животни се появяват в населените места с падането на нощта. Така например жителка на провинция Албасете качи в интернет видео, на което се виждат кози, събиращи се вечер на селски площад, откакто хората са принудени да си стоят у дома.


В провинциалните райони, а също и в морето, дивата фауна би могла да се чувства по-добре. Във Франция карантината сложи малко преждевремнно край на ловния сезон. Тя беше наложена в момент, когато за някои видове любовният сезон е в разгара си. Такъв е например случаят с обикновената жаба или с петнистия саламандър,


които "пресичат пътищата и редовно са прегазвани",


казва Жан-Ноел Риефел, регионален директор в Службата за биоразнообразие във Вал дьо Лоар във Франция. Малките черноглави чайки, които гнездят на пясъчните брегове на Лоара, обикновено са смущавани от хората. Сега обаче вече ги няма разхождащите се, кучетата, офроуд автомобилите и канутата. Няма и любопитни хора, които да се опитват да докосват еленчетата.


В националния парк Каланк, недалеч от Марсилия, който сега е затворен за посетители "природата и животинските видове са преоткрили естествените си хабитати изненадващо бързо", казва неговият ръководител Дидие Рео. При последното си излизане служителите на националния парк наблюдавали страшно оживление в морето: групи делфини, чайки, буревестници, бели рибояди, лов на риба тон, от време на време преминаващи сиви чапли... И ако да се срещнат тези видове в Каланк не е рядкост, то честотата, с която става това, и необичайно големият брой животни са нещо необичайно.


Същото е в сила и за растенията. Дивите орхидеи, които са защитени, растат в края на април или началото на май и понякога са обирани от разхождащите се, разказва Жан-Ноел Риефел. Те може да избегнат тази участ тази година. В градовете неокосените поляни разцъфват и предлагат "ресурси за стършелите, пчелите, пеперудите", допълва Ромен Жулиар. За учения "още по-значим феномен е това, че нашето внимание към природата се променя: хората, принудени да си останат вкъщи, си дават сметка до каква степен им липсва природата".


Затворен у дома, застанал на прозореца или в градината си, всеки има време да наблюдава природата и да я преоткрива. Сайтът Vigienature дори изброява различни инициативи в тази насока. Така например акцията "Затворени, но бдителни" на Лигата за защита на птиците позволява да "отвориш прозореца си, да наблюдаваш птиците, да ги идентифицираш, ако можеш", разказва президентът на Лигата Ален Бугрен-Дюбур.


Изолацията на хората обаче все пак може да се окаже и лоша новина за видовете, свикнали да се хранят с техните отпадъци. Друг проблем е това, че акциите за оказване на помощ на застрашените видове или борбата с инвазивните видове са преустановени, казва Лоик Облед, делегиран генерален директор на френската Служба за биоразнообразието. Ще бъдат необходими и мерки в периода след края на изолацията. "Тогава хората ще изпитват нужда от природата и ще има прекомерна посещаемост, което може да не е от полза за фауната и флората", предупреждава Жан-Ноел Риефел. Така например птиците, които сега отиват да гнездят и мътят в опустелите училищни дворове, отново ще бъдат притеснявани от хората. И спокойствието ще продължи кратко. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  За животните не зная, но помощите за развиващите се страни и бежанските лагери рязко ще намалеят поради идващата рецесия, да се надяваме краткотрайна, а оттам потенциално повишаване на мограцията към Европа.

 2. 2 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Не знам за дивите животни, но бездомните кучета са царете на квартала. Особено около контейнерите. Така и не се реши този проблем. Освен министър Ананиев да разпореди да ходят с маска иначе 5000 лева глоба.

  O sancta simplicita!
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Червена точка за коронавируса ...

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Колко време живее вируса върху козината на бездомния Шаро или Мурджо, ако не се ближе?

 5. 5 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Като цяло Короната прецака човека, животните са ОК и това им идва като печалба от тотото...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 6. 6 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 713 Неутрално

  за какво се строиха тези фабрики за изгаряне и рециклиране на боклука, като не забраниха на маргиналния електорат да рови в кофита

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 7. 7 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Какво означава "забрани", живота не върви със забрани . За някои кофата за боклук е аутлет.

  agent
 8. 8 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Иначе в този ред на мисли, животните са по-безобидни от хората, пък и им липсва едно много човешко качество - алчността, ядат колкото могат и си тръгват. Ако можеха и хората да са такива светът щеше определено да е по-добър.

  O sancta simplicita!
 9. 9 Профил на qfr55645727
  qfr55645727
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще докарат нови вируси и зарази. Да им се забрани да напускат гората.

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Иначе в този ред на мисли, животните са по-безобидни от хората, пък и им липсва едно много човешко качество - алчността, ядат колкото могат и си тръгват. Ако можеха и хората да са такива светът щеше определено да е по-добър.
  —цитат от коментар 8 на тракиец


  Май животно си виждал само и единствено на картинка. Що не посетиш някой приют и не си вземеш котка?

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "Някои страдат от липса на храна в отсъствието на хората, които обикновено ги хранят. Така например патиците и невероятните пауни в парка Ретиро решиха да прескочат огражденията, за да тръгнат да търсят храна."

  Сигурно и в България уличните котки и кучета са огладнели, много по-малко хора ги хранят сега заради пандемията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  На нашето място дивите патици и гъски, а през лятото жерави, са постоянни обитатели, зайците също, а и почти всеки ден ни идват на гости сърнички. Но това не е заради коронавируса.

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Като цяло Короната прецака човека, животните са ОК и това им идва като печалба от тотото...
  —цитат от коментар 5 на Scorpi_4404


  Животните си имат техни коронавируси и някои са си изградили имунитет отдавна.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Глаголът "тласка" ми се вижда неподходящ. Звучи почти като принуждава.

  Еретик
 15. 15 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално
 16. 16 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гълъбите във Венеция ще изпукат от глад. Кеф!

  без подпис!
 17. 17 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Любопитно
 18. 18 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Любопитно
 19. 19 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 229 Неутрално

  мда, Г-д, има чувство за хумор. Наказание или карма -но сега ние сме зад решетките, а животните са на свобода...

 20. 20 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 618 Неутрално

  ...и няма лошо природата да си отдъхне от човека...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 21. 21 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#5] от "Scorpi_4404":

  Пак опираме до Джеймс Лавлок, и неговата "Геа"
  Той разглежда Планетата Земя като жив организъм, който вече гледа на човека като паразит, от който иска да се отърве!

 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лопе де Вега":


  Гълъбите във Венеция ще изпукат от глад. Кеф!
  —цитат от коментар 16 на Лопе де Вега


  Че нали другото име на гълъбите беше - летящи плъхове!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално
 24. 24 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  При нас, на централен булевард в София, два гарвана, спокойно и тихо летяха на височина метър над земята. За първи път видях колко са големи реално и как добре летят.

 25. 25 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#21] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Абсолютно. Въпросът сега е дали човека ще осъзнае грешките си и дали ще измени отношението си към природата? И дали природата ще ни даде изобщо шанс да направим това...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#12] от "gozambo":

  Oт така изброените, всичко без жерав съм пробвал и стават за ядене. Да не те мисля - поне глад не те заплашва докато имаш патрони.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  При нас, на централен булевард в София, два гарвана, спокойно и тихо летяха на височина метър над земята. За първи път видях колко са големи реално и как добре летят.
  —цитат от коментар 24 на grayeagle

  Много красиви и елегантни птици и за съжаление, рядко срещани. Аз съм виждал няколко пъти, но само извън населени места.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK