МВФ: Рецесията в Европа е сигурна

МВФ: Рецесията в Европа е сигурна

© Kai Pfaffenbach, REUTERSМеждународният валутен фонд (МВФ) заяви днес, че настъпването на дълбока рецесия на европейския континент през 2020 година изглежда сигурно поради тежките икономически последици от пандемията от коронавирус, предаде агенция "Франс прес".


"В големите европейски икономики предприятията за второстепенни стоки и услуги, затворени с правителствени укази, представляват около една трета от производството", обяснява в блог директорът на МВФ за Европа Пол Томсен. "Това означава, че всеки месец, през който тези предприятия остават затворени, ще има спад от 3 на сто на годишния БВП", допълва той.


Експертът подчертава жестокостта, с която COVID-19 е ударил Европа.
По-специално за еврозоната Томсен е на мнение, че решителността, с която нейните ръководители са сторили необходимото, за да стабилизират еврото, не бива да бъде подценявана в момент, когато се отправят критики за неспособността на европейските страни да проявят солидарност срещу кризата. Той определя като особено важни мащабната намеса на Европейската централна банка и призива на европейските лидери за включване на Европейския стабилизационен механизъм като допълнение към националните бюджетни мерки. Според него това ще гарантира, че страни с висок държавен дълг като Италия, която е особено засегната от епидемията, разполагат с необходимото поле за маневриране в бюджетната сфера, за да отговорят енергично на кризата.


Основно безпокойство за МВФ на този етап са по-скоро малките страни извън ЕС, отбелязва Томсен. "С изключение на Русия и Турция, повечето от деветте нововъзникващи пазарни икономики в Централна и Източна Европа, които не са членки на ЕС, са поискали спешна помощ чрез механизмите за финансова подкрепа на МВФ", наред с над 70 други страни членки на фонда по света, посочва Пол Томсен. / БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK