В САЩ позволиха тест, който открива коронавируса за 2 минути

В САЩ позволиха тест, който открива коронавируса за 2 минути


Американският регулатор за храни и медикаменти позволи използването на тест, който засича дали човек е заразен с коронавирус за около 2 минути. Той е разработен от базираната в Лос Анджелис компания BodySphere, която съобщи за разрешението от Food and Drug Administration (FDA).


Тестът се прилага като този за глюкоза (при проверка за диабет и особено при асимптоматични лица - бел. ред.), като изрично се подчертава, че с него трябва да боравят само медицински лица.


Пакетът за двуминутен тест не е одобрен от FDA, а само е позволено използването му при извънредни обстоятелства (т.нар. Emergency Use Authorization). Агенцията допуска прилагането на подобни тестове, като миналата седмица позволи такъв на Abbott Laboratories, даващ резултат за няколко минути.
Компанията обяснява, че COVID-19 IgG/IgM Rapid Test засича едновременно IgG (имуноглобулин G) и IgM (имуноглобулин М) в човешката кръв, кръвен серум или кръвна плазма. Това са основните антитела, които се появяват при първоначален контакт на човешкия организъм с даден антиген. При остра инфекция обикновено се появяват IgM антитела, а при хронична доминират IgG антитела.


В САЩ позволиха тест, който открива коронавируса за 2 минути


Тестът на BodySphere е само за т.нар. скрийнинг за отктриване на настояща или бивша инфекция от COVID-19 и трябва да бъде потвърден с алтернативни методи.


Но клиничната му прецизност е 99%, резултатите се появявят на място и може да промени значително борбата с коронавируса, тъй като прилаганите в момента тестове дават резултат в рамките на 2 до 7 дни.


Тестът е успешно използван в няколко щата и с позволението на FDA може да се прилага в цялата страна - на първо място в болници, спешни и интензивни отделения.


Можем да произведем милиони бройки за най-нуждаещите се в рамките на броени седмици, вече сме в контакт с компании за товарни самолети с цел бързи доставки до хората на фронтовата линия в тази битка, допълва от BodySphere.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK