Загубата на вкус и обоняние може да е най-важният симптом на COVID-19

Загубата на вкус и обоняние може да е най-важният симптом на COVID-19

© ReutersЗагубата на вкус и обоняние може би е най-добрият индикатор за COVID-19 - този симптом изпитват около 60% от пациентите, които след това са дали положителна проба. Данните идват от приложение за следене на симптоми и са анализирани от учени от "Кингс колидж" и "Харвард", пише агенция "Ройтерс". Същия симптом са имали 18% от тези, които са дали отрицателни проби за коронавируса.


Според изследователите от "Кингс колидж" в Лондон този признак е по-удачен за самодиагностициране, отколкото високата температура.


Приложението може да бъде свалено оттук. В него участват 5000 близнаци и семействата им. Те въвеждат ежедневно данни за състоянието си и ако проявят симптоми на вируса, получават по пощата комплект, за да си вземат проба сами. То е достъпно и за широката публика във Великобритания, но те няма да си взимат проби в домашни условия.
Ако достатъчно хора сравнят симптомите си, приложението би могло да снабди с критично важна информация и системите за здравеопазване, надяват се създателите му. 1.5 млн. души го използват, 26% са въвели поне един симптом, а 1702 от тях са тествани за вируса - 579 са дали положителен резултат.


Екипът изследователи е създал математически модел, който идентифицира коя комбинация от симптоми - от загуба на вкус и обоняние до треска, кашлица, умора, диария, болка в гърдите и загуба на апетит - е най-точна за определяне дали човек е заразен.


Три пъти по-вероятно е хората, загубили вкус и обоняние и имащи и други симптоми, да са заразени, показват данните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK