Д-р Славина Манева, Мадрид: Такъв ужас не сме преживявали

Д-р Славина Манева, Мадрид: Такъв ужас не сме преживявали


Д-р Славина Манева, която работи в Мадрид, обяснява за "Дойче веле" защо в Испания положението е така трагично - жертвите са над 10 300. Говори се, че заразените са 7 милиона. Тя е от Пловдив. Живее от близо 20 години в испанската столица. Следвала е медицина в Испания и в САЩ. Работи в мадридска клиника като радиолог.


Според официалната статистика, Испания е на трето място по броя на заразените с коронавирус в света - с над 112 000 души, и на второ място по броя на жертвите - с над 10 300. Опишете накратко ситуацията. Какво виждате Вие в Мадрид?


- Всеки ден мои колеги или приятели губят свой близък човек - майка, баща или приятел. Проблемът на новия коронавирус е - и това се вижда на скенера, че само за 24 часа може да се стигне до белодробна фиброза. Това означава, че пациентът трябва да бъде поставен на изкуствено дишане, но за съжаление апаратурата не е достатъчна. Колегите от спешно отделение решават всеки ден кой да живее и кой да умре. Ужас, който ние, лекарите не сме преживявали в такава форма. Най-тежко е за колегите на първа линия.
Засегнато ли е Вашето семейство?


- Преди три седмици тригодишната ми дъщеря беше тежко болна - със съмнение за Ковид-19. Имаше проблеми с дишането, температура 39,8. Бяхме в болницата. Но нямаше тестове - нито за детето, нито за нас, родителите ѝ. Тогава пазеха тестовете за рисковите групи. В Испания има много случаи на млади хора и деца, заразени с коронавирус, които прекарват много тежко болестта, някои умират.


Аз и съпругът ми, който също е лекар, сме все още под домашна карантина, защото и ние имахме симптоми. Аз не съм лекар на първа линия, радиолог съм и в момента мога да работя от вкъщи, защото изчитам торакс и белодробните картини. Опасявам се обаче, че и аз съвсем скоро ще бъда извикана в болницата, защото повечето мои колеги се разболяват.


Ако трябва да бъда честна: за първи път ме е страх да отида на работа. Може би и защото вече имам дете.


Каква е ситуацията сега? Има ли повече тестове?


- Преди три седмици в големите болници имаше тестове само за пациенти с тежка билатерална пневмония и рискови фактори (диабет, трансплант, онкоболен, пулмонарни проблеми, други хронични болести, възрастни хора). Сега тестовете са повече, но не се знае колко. Но ние, лекарите, не сме информирани за точния им брой.


Вярно ли е, че няма достатъчно маски и екипировка за испанските лекари?


- Нещата със защитното облекло и маските до миналата седмица бяха трагични. През март аз получих една-единствена маска за общо три седмици. Сега е малко по-добре. В момента лекарите получават по една маска, една хартиена манта и ръкавици всеки ден. Повечето консумативи сега отиват в бърза помощ и реанимацията, където рискът е по-голям.


Какъв е профилът на заразените и жертвите на Ковид-19 в Испания?


Д-р Славина Манева: Заразени са хора от всякакви възрастови групи - сред тях има много възрастни, но и много млади, има и деца. А жертвите са най-вече по-възрастни хора. Но има и по-млади, които развиват масивна белодробна фиброза, която ние просто не можем да си обясним.


Мой колега, специалист по вътрешни болести на 72 години, който все още работеше, тъкмо беше диагностициран с рак, но без никакви разсейки и имаше огромни шансове да оздравее. Той почина след зараза с коронавирус. Починаха родителите на много мои приятели и колеги. Та те бяха по на 70, някои - и по-млади. Мога да изреждам дълго. Списъкът сякаш е безкраен.


Нямаме представа колко реална е официалната сатистика. Много хора, много колеги, а и самите ние сме със симптоми и ни се нарежда да стоим вкъщи. Статистиката обхваща само броят на онези болни, които са били тествани в болнично заведение. Епидемиолози напоследък казват, че в Испания има 7 милиона заразени с коронавирус.


Но някои експерти се отнасят скептично към тези цифри.


- Да, защото още няма официална статистика. Още преди 3 седмици имах разговор с епидемиолог, който консултира испанското здравно министерство. Той сподели, че според изчисленията поне 30% от населението на Мадрид ще се зарази, т.е. над 1 милион души само в столицата.


И още няколко интересни числа: в Испания броят на заразените и на жертвите е почти колкото в Италия. Но излекуваните в Испания са повече, отколкото в Италия - 26 000 срещу 18 000. Защо?


- Всички статистики сега все още са нереални. Ще знаем повече след време. Може би чак след години.


Защо в Испания се стигна дотук?


- Първо защото не се следваха съветите на Световната здравна организация. Не си взехме веднага поука от Италия. В болницата Торехон, където работех преди, пристигнаха първите двама пациенти, завърнали се от Италия. Но те не бяха изолирани достатъчно внимателно. В началото дори в болницата казваха на лекарите, че няма нужда да носят защитни маски, "за да не плашат пациентите". Липсваше ясна концепция у властта и дисциплина у гражданите. Липсваха инвестиции в здравеопазването.


Много е важно да се инвестира в спешната медицина. Там отношението към лекарите - и в Испания, но и в България - не е достатъчно добро. Това е много тежка специалност, а не е добре заплатена. Трудно е да се намери специализиран персонал с опит, защото никой не издържа. Сега обаче цял свят ръкопляска именно на тези медици. Те не искат да им се пляска, искат да си вършат работата добре и да се чувстват признати от обществото.


Като цяло през годините не се залагаше на превенцията. Учените напомяха, че след епидемията от ТОРС през 2003 нещата някой ден ще се повторят, защото това е цикъл. Никой не им обърна внимание. Периодично вирусите мутират. Много вируси тръгват от животните. Проблемът е, че животни, за които се знае, че са инкубатори на едни от най-тежките вируси, имат контакт с хората. Никое правителство не е предприело сериозни мерки в тази посока. А всичко е много тясно свързано.


Ловът и търговията с диви животни все още не са забранени. Традиционната китайска медицина залага често на животните и има много хора, които вярват на методите ѝ. Да, в някои аспекти тя е помогнала, но в други много греши. Китайската медицина трябва да се преустрои към днешния свят - свят, в който изсичат дървета, избиват животни. Това също е сред причините, поради които се увеличават мутациите на вирусите. Генетично вирусите и бактериите имат специални гени, които им помагат да оживеят, те мутират и могат да си намерят по-добър "домакин". Ако не внимаваме и не се подготвим, следващия път ще е още по-лошо.


Какви съвети отправяте към хората? Как да се държат в тази ситуация?


- Да са много дисциплинирани и да се придържат стриктно към съветите на здравните органи. За микроорганизмите няма различни географски ширини. Съветите са простички и вече ги знаем: социална дистанция и повишена хигиена след всеки контакт. Хората трябва да знаят, че всеки един предмет, всеки един човек е потенциален носител на вируса. Това е временна ситуация. Ще се справим, но само ако сме единни.


Всяват ли медиите паника? Трябва ли да се говори толкова много за Ковид-19?


- Сега живеем във време на пандемия. Ние водим война. Всеки ден се решава кой има повече шанс да живее, според клинични параметри, и кой да умре. В Испания това се случва на всеки 16 минути. Подобна война не сме водили никога. Ако медиите информират за това, тогава си вършат работата добре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Любопитно

  Нали разбрахме, че в Западна Европа понеже са нямали социализъм , са нямали ваксини - и е ти на УЖАС !!!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Любопитно

  До коментар [#1] от "Stargate":

  Ти се радвай, че не ти пускат репортажи с военни камиони, които извозват трупове и католически църкви пълни с ковчезе !

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stargate":

  ''Медийната политика и ролята на журналистиката в извънредна ситуация като сегашната странно защо остава встрани от коментарите и анализите, въпреки че в социалните мрежи прелива от мнения на граждани било то за пренасищане на темата за корона–вирусната пандемия, или за „глуповати” въпроси на репортери, или за увисващи в пространството и неизяснени казуси от политици.''
  Симеон Николов

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stargate":

  В Турция обаче само за една седмица 7 журналисти бяха арестувани и им бе повдигнато обвинение във връзка с техни журналистически материали. В Словения бе обвинен журналист, поискал информация от ведомствата за реакцията на правителството по кризата. В Унгария бе въведен драконовски закон за публикуване на „фалшиви новини”, чиято интерпретация в криза винаги е доста спорна, а позволява и политическа злоупотреба. В Армения журналистите имат право да съобщават само официалната информация от правителството. В Египет бяха закрити две електронни издания, а един американски кореспондент бе предупреден за неточни данни за заразените в страната.

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Любопитно

  В българска медия вече не можеш да се информираш подробно за това, какво става в Близкия Изток, Сирия, Либия, Украйна и др.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Хората ви питат...има ли болест или не ? Ако има какво е то, щото никой не вярва на "вируса ви".

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Любопитно

  Най–укоримото поведение се крие в незададените въпроси. В интерес на истината, някои опитаха, но без успех. Например, когато министърът на здравеопазването обясняваше, защо е отменил точка от заповедта си от предишния ден, касаеща задължителното носене на маски. Въпреки че водещата на предаването „Още от деня” в БНТ в началото два пъти постави въпроса за липсата на маски на пазара, министърът повтаряше само, че причината за решението му била в „липсата на обществен консенсус”. А истинската причина е, че правителството не ги е осигурило. Същият проблем имат и всички други европейски страни. Но да прикриваш това с „липса на обществен консенсус” е твърде цинично и резултатът е разделяне и противопоставяне на отделни групи от българското ощество една срещу друга. Позната тактика!
  Симеон Николов

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Гневно

  До коментар [#7] от "Петя":

  Питай умрелите , дали ''вярват '' !!!

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Дано умно-красивите да го прочетат и да спрат с безумните си идеи за разхлабване на карантината и да саботират всяко разумно действие на правителството.

  И носете маски - маските помагат. Ако само вие носите маска - пак има файда. Но ползата е многократно по-голяма ако всички носят маски.

  https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif

 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  Тази информация звучи страшно, особено, когато е от "фронта". Предполагам, че и едно време, през ВСВ е било същото - тези на фронта са умирали от ужас от ставащото пред очите им, а някъде дълбоко в тила други са водили почти нормален живот и са се чудели така ли е, не е ли, когато са получавали новини естествено...

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1087 Весело

  Ужааасссс, 10 000 умрели от коронавирус на 47 млн. население!

  Ама я чакай малко, "испанката" е убила 300 000 когато страната е била два пъти по-малко населена. Все едно сега да умрат 600 000.

  Но да, "такъв ужас никога не сме преживявали". Паникаааааа!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Весело

  До коментар [#10] от "realguru":

  Най-голяма е ползата. ако не се шматкаш , а си седиш дома и тролиш, с помощта на дамаджана ракия и купа салата - маруля, краставици и репички....:)

  karabastun1@abv.bg
 14. 14 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Хихик, горката кастилка. Малко интересни офтопик данни от агенция Албаведа :

  В Испания на лекарите (medicos) им викат angelos de la muerte или asesinos. Думата asesino/ assassin идва от средноперсийски. Това са наемните убийци на династията на Сасанидите.

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петя":

  ми като не вярваш, ходи във ВМА зарази се лично, за да разбереш какво е.

 16. 16 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Поздравления за културата на изказа и премереното боравене с фактите на Д-р Манева.
  Щеше да е добре преждекоментиращите активисти на форумното простолюдие да вземат пример и проявят мярка в излагацията си.
  То Радев се излага, като пиян чобанин, аз съм тръгнал да въздържам анонимните червенушанки.

  Navigare Necesse Est
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Мангъра трябва да го пратят там, за обмяна на опит и да види епидемия отблизо. Тогава може да га дожалее и за собствените му колеги и да спре да си плещи глупостите.

 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  А спри се малко де...8 от 14 коментара са твои. Или се научи да се изразяваш или пий едно кафе и почини малко....ще се задъхаш много така :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":Най-голяма е ползата. ако не се шматкаш , а си седиш дома и тролиш, с помощта на дамаджана ракия и купа салата - маруля, краставици и репички....:)
  —цитат от коментар 13 на karabastun


  То е ясно че така е най-голяма ползата. Но все пак трябва да е излиза до магазина, а и има доста хора ходят на работа.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  На всеки 1 доктор, останал в България, се падат по 2-ма напуснали!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Дано умно-красивите да го прочетат и да спрат с безумните си идеи за разхлабване на карантината и да саботират всяко разумно действие на правителството.И носете маски - маските помагат. Ако само вие носите маска - пак има файда. Но ползата е многократно по-голяма ако всички носят маски.https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif
  —цитат от коментар 10 на realguru


  всички изследвания на азиатски и американски епидемиолози са категорични, че носенето на маски от хората не влияе на честотата на заразяване, да не говорим пък за лична ащита - маска е необходима само ако говориш от много близо с някого да не го заразиш - тебе не те предпазва; при лекарите вече е съвсем друго

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#12] от "БМЗ":

  Откъде знаеш колко милиона испанци ще умрат. То още не е почнало.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Ужааасссс, 10 000 умрели от коронавирус на 47 млн. население! Ама я чакай малко, "испанката" е убила 300 000 когато страната е била два пъти по-малко населена. Все едно сега да умрат 600 000. Но да, "такъв ужас никога не сме преживявали". Паникаааааа!
  —цитат от коментар 12 на БМЗ


  Що бе ти да не би да си бил жив през 1918, че да си го преживял? ;)

  Питам за един приател?

 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Ауууу
  Как може да приказва такива неща.
  Не може да са и дали ЕДНА ЕДИНСТВЕНА МАСКА за три седмици.
  Тук искат да се раздават безплатно маски на тези дето си разхождат кучетата, защото 3.50 са непосилни.

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Дано със затоплянето на времето да бъде ограничено разпространението на вируса и тук да не изживяваме този ужас!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  [quote#22:"hhhuuunnnn"][/quote]

  Я пак?

  https://i.imgur.com/1WnW0IU.png

  https://medium.com/ @Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Весело

  До коментар [#19] от "padrino":

  Наздраве, че стана обяд - не се впечатлявай !
  Има ли нещо гнило в сегашната пандемия - как мислиш ?!

  karabastun1@abv.bg
 29. 29 Профил на xtz03648385
  xtz03648385
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хората ви питат...има ли болест или не ? Ако има какво е то, щото никой не вярва на "вируса ви".
  —цитат от коментар 7 на Петя


  Някои дори не вярват, че земята е кръгла!

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Дано със затоплянето на времето да бъде ограничено разпространението на вируса и тук да не изживяваме този ужас!
  —цитат от коментар 26 на Julian Mall


  Последните седмици температурите в голяма част от Испания и Италия бяха около 20-25 градуса.
  А на ден отчитаха по над хиляди заразени и стотици починали.
  Да се надяваме на топлото само , няма как да стане.
  Трябва температури над 35 градуса за да се надяваме на нещо, но такива температури в близките 3 месеца едва ли ще има в България.

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Ужааасссс, 10 000 умрели от коронавирус на 47 млн. население! Ама я чакай малко, "испанката" е убила 300 000 когато страната е била два пъти по-малко населена. Все едно сега да умрат 600 000. Но да, "такъв ужас никога не сме преживявали". Паникаааааа!
  —цитат от коментар 12 на БМЗ


  Едва ли са остонол живи свидитили от онова време преди сто години! На всичкото отгоре това съвпада със световната разруха в кроя на ПСВ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на htq37647102
  htq37647102
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Julian Mall":

  Топлото време влияе на разпространението дотолкова, доколкото хората прекарват повече време навън и държат прозорците отворени. В условията на некадърни гербаджийски мерки това ще окаже слабо влияние, след като излизането и общуването навън е забранено.

 33. 33 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 680 Разстроено

  Тъжна картинка.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Положението в Испания към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  41.711 приключени случая
  30.513 оздравели (73%)
  11.198 починали (27%)

  За съжаление броят на новозаразените не спада. За последния ден има 7134 регистрирани новозаразени.

 36. 36 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Тая пък китайската медицина и е виновна и трябва да се забрани. Да в китайската медицина се ползват някои животински екстракти, но те са миниатюрна част от обширната територия наречена китайска медицина. В Китай точно китайската медицина е показала много по-добри резултати от западната медицина при лечение на грипа.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Весело

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  А па сега тоя вирус съвпадна с ТСВ :)

  karabastun1@abv.bg
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#12] от "БМЗ":

  Освен това. Испанският грип е върлувал година и десет месеца. Значи да видим колко ще върлува този вирус.

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Весело

  До коментар [#20] от "realguru":

  Аз до магазина пращам буля....

  karabastun1@abv.bg
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#36] от "rpd32585105":

  В Китай след години ще стане ясно, че от този вирус са измрели между 200 и 300 милиона човека. Хайде да се обзаложим. Индия и Китай са такова море от хора, че никой даже при най-добра воля не може да ги обхване. Те Испания и Франция не могат да обхванат какво остава за Индия и Китай.

 41. 41 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Всеки ден мои колеги или приятели губят свой близък човек
  ===
  Добре де, как става това при 10,000 починали в 45 милионна Испания. Или целта е да изтрещим съвсем.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Д-р Славина Манева, Мадрид: Такъв ужас не сме преживявали

  Преживявали сте. През 1918 г. Също и преди това по време на холерата, чумата, шарката, другата чума. Разликата от 1918 е, че вече няма живи свидетели. А от големите еписемии преди векове, че днес има развита медицина и по-малко религиозен фанатизъм.

  Преди 700 години чумата е убивала хора буквално за 3 дни от заразяването. Днес дори най-тежките случаи на грипа живеят по 10 дни на машина. Нека не драматизираме и да спазваме хигиената и здравните мерки. През последните 75 години светът не е виждал огромни хуманитарни кризи, засягащи всички континенти. Разглезихме се. Ще има и още по-тежки кризи в бъдеще. Ако не вярвате, да знаете, че Нострадамус и баба Ванга са го пророкували. :D

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 43. 43 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Китайците от хиляди години ядат прилепи,но такова чудо не е имало.
  Сега е момента да падне комунизма им.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Китайците от хиляди години ядат прилепи,но такова чудо не е имало.Сега е момента да падне комунизма им.
  —цитат от коментар 43 на Сд


  Щото е нямало самолети да го разпространяват. :)

  А и предните им гадости се хващаха по-лесно. При предните за да заразяваш - трябваше да имаш симптоми. Тука може да нямаш симптоми и пак да заразяваш. Иди го спри.

 45. 45 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#32] от "htq37647102":

  Мангъров, ти ли си докторе?

  Той твърдеше, че св Италия се е случил някакъв статистическа хипер мега гига редък сценарий, като да спечелиш от тотото... Ма то като гледам и Испания са ударили джакпот.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 46. 46 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#12] от "БМЗ":

  Колегите от спешно отделение решават всеки ден кой да живее и кой да умре.

  Това истина която всички я знаят в Испания липсват апарати за обдишване 12.5 хиляди струва един апарат. Дори без пневмония само със затруднено дишане при високо или ниско кръвно налягане диабет и т.н си 80% на небето без този апарат. При над 100 000 болни по официални данни 1милион по не официални са нужни 125милярда по официално обявените случеи

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Психиатрия, психиатрия, не отделения за заразно болни, ни трябват.
  Ама, СПЕШНО!!!!!
  Създаването на паника трябва да се наказва с бой на голо, че иначе паниката ви прецаква крехните мозъчни клетки.

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 49. 49 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Всеки ден мои колеги или приятели губят свой близък човек===Добре де, как става това при 10,000 починали в 45 милионна Испания. Или целта е да изтрещим съвсем.
  —цитат от коментар 41 на Whoops


  Броят само тези които са минали периоди това тестовете и са с доказани резултати за COVID 19 .Тези които умират по домовете си или на път за болницата и т.н не влизат в сметката

 50. 50 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#36] от "rpd32585105":

  Китайската традиционна медицина е основна причина за изчезването на десетки животински видове. Тестиси от тигър за потентност, рог от носорог, рога от елен....Дамата е наясно с това. Иначе доколкото съм си говорил с хора живели и работили в Китай медицината, която се прилага официално в здравните заведения е западната.

 51. 51 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Д-р Славина Манева, Мадрид: Такъв ужас не сме преживявалиПреживявали сте. През 1918 г. Също и преди това по време на холерата, чумата, шарката, другата чума. Разликата от 1918 е, че вече няма живи свидетели. А от големите еписемии преди векове, че днес има развита медицина и по-малко религиозен фанатизъм. Преди 700 години чумата е убивала хора буквално за 3 дни от заразяването. Днес дори най-тежките случаи на грипа живеят по 10 дни на машина. Нека не драматизираме и да спазваме хигиената и здравните мерки. През последните 75 години светът не е виждал огромни хуманитарни кризи, засягащи всички континенти. Разглезихме се. Ще има и още по-тежки кризи в бъдеще. Ако не вярвате, да знаете, че Нострадамус и баба Ванга са го пророкували. :D
  —цитат от коментар 42 на Lou


  Извинявай много съм млад и това не го помня

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#41] от "Whoops":

  Сички са роднини там,Ко не е ясно :))

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#12] от "БМЗ":Колегите от спешно отделение решават всеки ден кой да живее и кой да умре. Това истина която всички я знаят в Испания липсват апарати за обдишване 12.5 хиляди струва един апарат. Дори без пневмония само със затруднено дишане при високо или ниско кръвно налягане диабет и т.н си 80% на небето без този апарат. При над 100 000 болни по официални данни 1милион по не официални са нужни 125милярда по официално обявените случеи
  —цитат от коментар 46 на madridchanin


  Ако състоянието на някого наложи принудителна вентилация,шанса да оживее е под 50%.Плюс че самата изкуствена вентилация може да не бъде преживяна,има риск и при здрави ,когато се прилага принякои операции.Затова използването и е последното средство и се прилага при крайна необходимост,като няма друга възможност,Ако за някого е ясно,че искуствената вентилация ще го убие,логично и правилно е до последно да се подава кислордод по другите начини,когато има някакъв минимален шанс да оцелее,защото при искуствена вентилация за някои е нулев,при другите методи има минимален да влошаването да спре преди да е станало несъвместимо с живота и дасе тръгне към възстановяване.Не е въпрос на липса на респиратори.

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#48] от "shlokavica":

  Не знам какво ви трябва на китайскофилите ама ще съм прав. Само гледай. Не,бче на някой ще му направи впечатление, че Китай от 1,5 милиарда станал 1,2 милиарда.

 56. 56 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#39] от "karabastun":

  Ебаси спамера си ти. Изкара ме из нерви. На коментар ли ти плащат ? Платен троляга ли си ? Спри се. Гадно става вече. Спри малко спама.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Дано умно-красивите да го прочетат и да спрат с безумните си идеи за разхлабване на карантината и да саботират всяко разумно действие на правителството.И носете маски - маските помагат. Ако само вие носите маска - пак има файда. Но ползата е многократно по-голяма ако всички носят маски.https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Ако съм "за" карантината, това означава ли, че съм тъп и грозен?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  То хубаво ни публикувате тия разкази, ама нещо няма "анализи" на тема какво првят левашките правителства на Испания и Италия. Виж за Орбан има по няколко "анализа" всеки ден. Ама там не умират по хиляда души на ден. Но нямало "демокрация" - разбирай, не се случва това дето Сорос и НПО-тата искат. Е в Испания и Италия "демокрация" има. Има и купища трупове. Анализче, нещо?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 62. 62 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#54:"slonsco"][/quote]

  ??
  Лекарката от Испания казва друго. Чувал ли си се с човек преживял този ад?

 63. 63 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Текстовете, публикувани в глобалистките централни медии и претиражирани във филиалите им винаги звучат стандартизирано. Сякаш по зададена матрица.
  Независимо дали става въпрос за политическа, финансова или друг тип информация.
  Имат сходен сюжет и конструкция, акцент върху момент, който е впечатлил публиката в други материали по темата.
  Тука хита е в избора на лекарите за това, кой да живее и кой да умре.
  Обзалагам се, че скоро ще се появи и филм, в който Леонардо ди Каприо ще стои пред тази дилема. Следват Оскари за за режисура, сценично осветление, женска поддържаща роля и за ди Каприо в ролята на главния лекар.
  Което ще е грубо ощетяване на генерал-майор доктор Мутафчийски, който е ненадминат в ролята на Възвестителя на Апокалипсиса.
  Но така е било винаги. Нас българите все са ни пренебрегвали.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 64. 64 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  До коментар [#43] от "Сд":

  ,,Китайците от хиляди години ядат прилепи,но такова чудо не е имало”

  Нима? И откъде според теб идват чумните епидемии в Европа през средновековието?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4469 Неутрално

  Много показателна статия за това как стоят нещата на "първа линия"

 67. 67 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Не може да бъде, българка - лекар в Испания! Според форумните чугуни, всички българи в Испания са гастарбайтери презрени и мият задници или поне чинии, в най-добрия случай берат плодове.
  А, по темата, Испания стигна пика и скоро нещата ще започнат да се оправят. Но, икономиката ще се възстанови по-бавно, за съжаление.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 68. 68 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1039 Весело

  До коментар [#61] от "Тюфлекчия":

  Корелациите с извод за каузални връзки требе да се одобряват и спускат на смартбютифълите от Филантропа през съответните непео гаулайтери и глашатаи в 'независимите' медии 'борещи' се срещу тиранията.

  То не е за всеки тая работа, има си ред!

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Благодаремие на Капитализма, Международния Валутрн Фонд и Световната Банка, които свиха здравната система в Испания с 30%

  niki
 71. 71 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#22] от "hhhuuunnnn":

  Напротив, епидемолозите в Корея, Япония, Тайван, Хонг-Конг препоръчват маски. Бегай да им видиш статистиките със заразените да видиш дали са прави.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 403 Неутрално

  И откъде според теб идват чумните епидемии в Европа през средновековието?
  —цитат от коментар 64 на С Стоянов

  Идвали са от липсата на елементарни хигиенни навици и култура. Нещо неприсъщо за азиатците.
  "Viasat Histori" излъчиха потресаващ материал за порядките и бита в кралските дворове през Средновековието. Конкретно за хигиената и най-вече начина и мястото на облекчаване на естествените нужди.
  Сигурно и ти си забелязал, че дворците , прочути с великолепието си нямат канализационна система. Също, както и повечето градове по това време. Нямат дори септични ями и шахти.
  За лична хигиена дори не говорим. Европейците изключително рядко са се къпали. Мнозинството -никога през живота си.
  В това отношение азиатците са с огромно предимство. И това е известно отдавна.
  По отношение на храната също не може да се правят с лека ръка изводи.
  Панголините и други подобни екзотични животни не са по- мръсни от свинете, отглеждани в тогавашните условия.
  И като цяло, европейците са пренесли повече зараза и свои болести по други земи и са причинили повече бедствия другиму, отколкото са получили.
  Даже са причинили почти пълно унищожение на местните жители на Америка, а в ответ са получили само сифилиса.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Май единствено в България бяха раздадени маски на всички граждани?
  Аз живея в Испания и още нямам маска. Ръчно съм си направила една.

 76. 76 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 565 Разстроено

  Честно казано, обидно е да за този тип интервюта да подбирате българи, които работят като лекари някъде си, не в България. Вероятно го правите, защото нямате хора, владеещи езици, и интервюирате само на български, но пак дразни тези, които останахме тук без лекари....

 77. 77 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 565 Разстроено

  До коментар [#71] от "etar":

  Те носят маски постоянно, защото си виждат цвета на въздуха. Не защото маските са хигиенични или практични (връщат в дробовете употребения и изхвърлен от същите дробове въздух). Просто тези държави, които поеха цялата индустрия, са потънали в мръсотия до небето и се тровят от въздуха даже. Те и след короната ще си ходят с парцали по муцуните.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Най-накрай лекари да започнат да говорят за основните причини за смъртоносните грипни вируси.

  Във Вашингтон също има статии, в които се говори, как вирусите процъвтяват и мутират във фермите за животни.

  А масовото използване на антибиотици за лекуване на животни, създава вируси-убийци, устойчиви на почти всякакви антибиотици ...

  https://thehill.com/opinion/energy-environment/491066-reducing-pandemic-risk-begins-with-ending-factory-farming?fbclid=IwAR2HwQQOhurXeAfgX-Tt3CKV9TgK0ATkVUOEmWeP54GfMFcwqtHHCsE52aE

  https://sentientmedia.org/ominous-links-between-covid-19-and-industrial-animal-farming/?fbclid=IwAR3M2lcslVtCALhGY7gZGkaYAHkybx-YP4AE_jtTfbhVXjhqbX9HBEfOPCM

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 80. 80 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#73] от "Едно просто момче от Банкя ги накара да му лижат подметките":

  Щатите са триста милиона, ПОВЕЧЕ от цяла Западна Европа.

  А сравнението което коментираме докато злобно воайорстваш пък е между Испания и оплюваната от умнокрасивците Унгария където ако УМИРАХА по двеста човека дневно Орбан щеше да бъде обявен за фашистко чудовище извършващо геноцид. Не съм чул ЕДИН умнокрасивец да мецне колко са лоши испанските управляващи но охотно плюват 'диктаторите' Орбан и Бацето

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#73] от "Едно просто момче от Банкя ги накара да му лижат подметките":

  Ами Тръмп до вчера дето се вика не вярваше на екипа си от доктори а вицето призоваваше да “се молим”! Едва когато видяха че нещата в Ню Йорк са сериозни започнаха да взимат мерки. Дори и сега Тръмп продължава да ръси глупости по пресконференциите

  klimentm
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Glas
  Glas
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#79] от "Shteryu Atanaso":

  Вирусите не се лекуват с антибиотици...

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1039 Весело

  До коментар [#85] от "Едно просто момче от Банкя ги накара да му лижат подметките":

  "го накара да загърби сръдната си и обещанието си, че няма да ми говори"

  Хептен отвъртяно почна да халюцинираш бре Ступи :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. До коментар [#85] от "Едно просто момче от Банкя ги накара да му лижат подметките":"го накара да загърби сръдната си и обещанието си, че няма да ми говори"Хептен отвъртяно почна да халюцинираш бре Ступи :)
  —цитат от коментар 86 на Saint of Me


  Ха ха, ама как си знаех, че това ще е единственото, за което можеш да се хванеш. 😁😁😁

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#87] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  В сегашно време при 'диктаторите' не се пригаждат пързалки за морги както в прогресивната умнокрасива част на Европа която според умнокрасивците трябвало да тупа ганьо с тоягата и да му налива управленски разум като 'спира парите' докато не напълни цялата съдебна система с комунистически соросляк.

  Също така пропусна да ме образоваш кое точно не ти излиза в сметката че Щатите са повече хора от Западна Европа

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1039 Весело

  До коментар [#88] от "Едно просто момче от Банкя ги накара да му лижат подметките":

  Уменията ти да 'четеш' хората са легендарни, нима си имал съмнения :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stargate":


  Това вчера го четохме в Дир-а. Утре сигурно ще го публикуват и в Днес-а. Общо взето, едни и също манджи ни претопляте.
  —цитат от коментар 1 на Stargate


  Ти само храна/информация готвена днес ли ядеш бе?

  С тия темпове на растеж на заболелите скоро ще се радваш на манджа от миналата седмица.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#63] от "професор доктор кандидат на медицинските науки старши научен сътрудник инженер генерал майор Мутафилийски":

  Почти всички филми са спрени. Ще се правят най-рано догодина, ама ти явно си го пропуснал и това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#79] от "Shteryu Atanaso":Вирусите не се лекуват с антибиотици...
  —цитат от коментар 84 на Glas  Редица инфекции са причинени едновременно от бактерии и вируси, едновременно!

  Именно много лекари предписват антибиотик, за да излекуват поне частично пациента...

  Но Вие май знаете това мн. добре, но се правите на прост...


  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5542152/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/666665

  https://www.infectioncontroltoday.com/antibiotics-antimicrobials/prescriptions-viral-infections-threaten-effectiveness-antibiotics

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 99. 99 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Не можеш защото не им изнася информацията. Сега трябва здраво да де облъчес матр'яла само с тоя вирус.

 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#22] от "hhhuuunnnn":

  В случая ума смисъл от маска,защото инкубационния период е дълъг и може човек дс е заразонослител,но да няма симптоми.Ако такъв има маска-по-добре!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK