Защо се разминават данните за броя на заразените и жертвите

Защо се разминават данните за броя на заразените и жертвите


Защо се разминават данните за броя на заразените и жертвите на коронавирус, които дават от американския университет "Джонс Хопкинс" и от германския институт "Роберт Кох"? Колко достоверни са те и на кого да се доверим? Отговори в статията "Коронавирус: Как измерват броя на заразените и жертвите?" на "Дойче веле".


Две от институциите, които често биват цитирани от медиите и експертите във връзка с разпространението на коронавирус, са германският институт "Роберт Кох" и американският университет "Джонс Хопкинс" в Балтимор. Техните данни обаче се различават: от "Джонс Хопкинс" дават по-високи стойности. Как се обяснява това разминаване?


Как се събират данните?


Американският университет актуализира своята информация за броя заразени и починали няколко пъти на ден. Институтът "Роберт Кох" публикува нови данни веднъж дневно, припомня Северногерманското радио NDR.
На сайта си "Джонс Хопкинс" посочва, че изготвя статистиката си на база на данните на Световната здравна организация, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, както и на съобщения в медиите и в социалната мрежа "Туитър". Конкретните медийни източници не са посочени, отбелязват от NDR.
По различни пътища, включително и чрез директен контакт с университета в Балтимор, вестниците "Берлинер моргенпост", "Ди цайт" и "Тагесшпигел" са установили, че те са сред източниците на информацията, която "Джонс Хопкинс" публикува.
Достоверни ли са съобщенията на "Джонс Хопкинс"?


Начинът, по който трите издания изчисляват броя на заразените, е чрез сумирането на данните от здравните власти, министерствата и канцлерството. По този начин те успяват да съобщят за новите случаи преди "Роберт Кох". На запитване от NDR от университета в Балтимор са уверили, че се стремят към прозрачност. Но от "Тагесшпигел" признават, че изобщо не са подозирали, че "Джонс Хопкинс" използва публикуваната от тях информация.


Сериозни разминавания в данните, публикувани от университета, засега не са открити. Но докато германските вестници посочват изрично, че в предоставената от тях информация става въпрос за минимални стойности, в платформата на "Джонс Хопкинс" това съобщение е поместено под черта.

Данните на "Роберт Кох" са стари


Това заявява вирусологът Александър Кекуле пред "Дойчландфунк". Според него данните, публикувани от института, са остарели с между 10 и 12 дни. Забавянето се дължи на процеса на получаване на информацията: първо лекарят, болницата или лабораторията съобщават за болен от коронавирус на местната здравна служба. Оттам информацията отива в отговорната институция на ниво провинция. И чак тогава бива предадена на института "Роберт Кох". Така се стига до сериозни забавяния, особено през уикенда.


Сивата зона е голяма


Никой не знае какъв е реалният брой на заразени, посочват в тази връзка от "Дойчландфунк". Ниският процент на смъртност сред пациентите с COVID-19 в Германия е сигнал за това, че страната провежда по-голям брой тестове в сравнение с Италия и Испания. По данни на здравния министър Шпан на ден в Германия се правят 70 хиляди теста - но само на хора, които имат симптоми, имали са контактни с потвърдени случаи на заразени или са били в рискови райони.


Застаряването на населението и състоянието на здравната система също са фактори, които влияят на смъртността. Категоричната информация за броя заразени и дела на случаите с летален изход може да бъде обобщена едва след края на пандемията, предупреждават експерти.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Заразени сме повечето, или сме го изкарали вече.
  Промиват ни мозъците с това постоянно цитиране на цифри, станахме като зомбита.
  Ако някъде са се подобрили нещата, ще ни кажат вече друго място, където са се влошили.
  Трябва по-позитивен подход, напук на телевизиите и повечето медии.

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Отиди и си направи един бърз тест и ще стане ясно дали си го карал.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Сигурно щото не всички заразени умират...
  Егати малоумното заглавие...

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Вероятността някой в България да го е карал и да не е забелязал е по-малка от 0.1%. Демек на 1000 човека едва ли има 1 такъв. По-скоро на 10 000 може да има 1 такъв.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darulio":

  И защо да го правя?
  Каква ми е реалната полза?
  Щом се чувстваш добре, никакъв тест не е нужен.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Ако данните в Германия "са остарели с между 10 и 12 дни" защо въобще се публикуват.

 7. 7 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Нормално е да има малко разминаване, все пак като се събира информация за стотици държави е възможно да се допусне грешка.

 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Според НСИ средно дневно в България умират 300 човека. За един месец 9000 човека. От тези 9000 умрели, заразени с вирус са 21. Което най-вероятно съответства на население към общо заразени. Тоест смъртността няма никакво увеличение. Само че умрелите ни ги навират в лицето, за да се убедим, че са ни опазили здравето, щото сме прости и сами не можем. Само натрапената мизерия малко ги затормозява. А колко нуждаещи се, не се лекуват?

 9. 9 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Заразени сме повечето, или сме го изкарали вече.Промиват ни мозъците с това постоянно цитиране на цифри, станахме като зомбита.Ако някъде са се подобрили нещата, ще ни кажат вече друго място, където са се влошили.Трябва по-позитивен подход, напук на телевизиите и повечето медии.
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  Така е!

  Основният преносител и внушител на заразата - и то от самото начало, си е пропагандата.

  Щеше да си мине и замине и никой нямаше да ѝ разбере името, просто щеше да има една допълнителна тема/вметка при светските разговори: "Аууууууу, тази година грипът много лют..." - както е било многократно в цял свят.

  Дори този лаф "тази година грипът много лют" сигурно е към разреда фразеологически устойчив, ако ме питате, и се използва от мало и голямо и навсякъде.

 10. 10 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 400 Неутрално

  За Европа най-много тестове на 1 милион жители са направени в:
  Норвегия
  Швейцария
  Естония
  Словения
  Австрия
  Италия

  А смъртните случаи на 1 милион жители са най-много в:
  Испания
  Италия
  Белгия
  Франция
  Нидерландия
  Швейцария

 11. 11 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 400 Неутрално

  За Европа най-много тестове на 1 милион жители са направени в:
  Норвегия
  Швейцария
  Естония
  Словения
  Австрия
  Италия

  А смъртните случаи на 1 милион жители са най-много в:
  Испания
  Италия
  Белгия
  Франция
  Нидерландия
  Швейцария

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2035 Весело

  До коментар [#5] от "НеКой":

  За да не говориш на ангро, че си заразен или си го карал без да разполагаш с АБСОЛЮТНО НИКАКВИ данни в подкрепа на това твое твърдение?

  Знам, че ти е трудно, защото по принцип си свикнал така да говориш, ама все пак бях длъжен да ти предложа поне веднъж да направиш изключение.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darulio":

  И ако имам данни какво, ще се издигна в очите ти ли?
  Вирусът е изключително заразен е на практика почти всички ще го прекарат в един момент, защо да ме вълнува дали съм го направил вече?
  Тук като гледам само с абсолютно потвърдени данни пишат всички...

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darulio":

  да ама бърз тест няма да е достоверен. Они казват, че познавал на 30-40% което е нищо. Трябва да си направи човекО 5 теста примерно за да има основание горе-долу да разчита на тях

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Много ми хареса изказването на един германец на средна възраст, който каза, че не го е страх, но се притеснява за свои възрастни и болни приятели и познати, които според него, за съжаление няма да могат да го преодолеят! В контраст бай Ганьо казва, никой няма да умре, кажи ми кой искаш да умре!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Факт е, че ни информират по сто пъти на ден, само за да не сме информирани.

 17. 17 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  А не ти ли е идвало на акъла (ако изобщо имаш такъв), че минималният брой смъртни случаи се дължи именно на карантината? Твоите дрънканици ги кажи на роднините на хилядите умрели в Италия, Испания, САЩ.

 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Ето един материал от уважаваното The British Medical Journal. Трябва да се натрупат още данни, но възприятията може да започнат да се променят (преводът е машинен, защото нямам време):

  "От Китай се появиха нови доказателства, които показват, че голямата част от коронавирусните инфекции не водят до симптоми.

  Китайските власти започнаха да публикуват ежедневни данни от 1 април за броя на новите случаи на коронавирус, които са безсимптомни, като данните от първия ден предполагат, че около четири от пет коронавирусни инфекции не причиняват никакви симптоми. Много експерти смятат, че незабелязани, безсимптомни случаи на коронавирусна инфекция могат да бъдат важен източник на заразяване.

  Общо 130 от 166 нови инфекции (78%), идентифицирани за 24 часа до следобеда на сряда, 1 април, са безсимптомни, съобщи китайската национална здравна комисия. И повечето от 36-те случая, при които пациентите са демонстрирали симптоми, са свързани с пристигания от чужбина, което е по-малко от 48 предишния ден, коментира Комисията.

  Китай строго тества пристигащите от чужбина от страх да не се внесе прясно огнище на covid-19.

  Том Джеферсън, епидемиолог и почетен научен сътрудник в Центъра за медицина, основана на доказателства, в Оксфордския университет, каза, че резултатите са „много, много важни“. Той каза пред BMJ: „Извадката е малка и повече данни ще станат достъпни. Така че не е ясно как точно са установени тези случаи. Но нека просто кажем, че са генерализируеми. И дори да са с 10%, тогава това предполага, че вирусът е навсякъде. Ако - и подчертавам, ако - резултатите са представителни, тогава трябва да попитаме: „За какво, по дяволите, се затваряме?“

  Джеферсън каза, че е много вероятно вирусът да циркулира по-дълго, отколкото обикновено се смята, и че големи части от населението вече са били изложени.

  Потребителите на китайските социални медии изразиха опасения, че безсимптомните преносители може да разпространяват вируса несъзнателно, особено сега, когато инфекциите са стихнали и властите са намалили ограниченията при пътуване за хора от предишни горещи точки в епидемията.

  Джонг Наншан, старши медицински съветник на китайското правителство, заяви, че безсимптомните инфекции няма да могат да причинят още едно голямо огнище на covid-19, ако такива хора се държат в изолация. Длъжностните лица казват, че това обикновено е за 14 дни.

  Наншан каза, че след като бъдат идентифицирани безсимптомните заразени хора, те и техните контакти ще бъдат изолирани и ще бъдат наблюдавани.

  Позовавайки се на класифицирани данни, South China Morning Post казва, че Китай вече е открил повече от 43 000 случая на безсимптомна инфекция чрез проследяване на контактите.

  Последните открития изглежда противоречат на доклад на Световната здравна организация през февруари, който се основава на covid-19 в Китай. Това предполага, че „делът на наистина асимптоматичните инфекции е неясен, но изглежда сравнително рядък и изглежда не е основен двигател на предаването“.

  След този доклад на СЗО, други изследователи, включително Серхио Романяни, професор по клинична имунология в Университета във Флоренция, заявиха, че имат доказателства, че повечето хора, заразени от вируса, не проявяват симптоми. Романяни ръководи изследването, което показва, че общото тестиране в напълно изолирано село с приблизително 3000 души в Северна Италия е показало, че броят на хората със симптоми на covid-19 е спаднал с над 90% в рамките на 10 дни, като е са изолирали хора, които са били симптоматични, и тези, които са безсимптомни 0.2

  В статия на уебсайта на Центъра за медицина, основана на доказателства, Джеферсън и Карл Хенеган, директор на Центъра и редактор на BMJ EBM, пишат: „Не може да има никакво съмнение, че covid-19 може да бъде много по-широко разпространена, отколкото някои вярват. Затварянето ще фалира всички нас и нашите потомци и е малко вероятно в този момент да забави или да спре циркулацията на вируса, тъй като духът е изпуснат от бутилката.

  „Това, до което се свежда настоящата ситуация, е следното: икономическият крах ли е цената, която си струва да платите, за да спрете или забавите това, което вече е сред нас?"

  Covid-19: четири пети от случаите са асимптоматични - показват данните от Китай
  https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1375

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  В град Бергамо през месец Март последните години са умирали по 200 човека средно. Тази година си починали близо 1000 - 5 пъти увеличение.

  За региона Бергамо през месец Март предната година са починали 900 човека. Тази година са починал 5500+ - над 6 пъти повече. Половината са били с доказан корона вирус. Другата половина никой не ги е тествал - просто са били кремирани без тестове и аутопсии.

  На края на Април изкарай данните за Ню Йорк и ще видиш 7-8, може и 10 пъти по-голяма смъртност.

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#10] от "plynii":

  Я виж Сан марино

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darulio":


  До коментар [#1] от "НеКой":Отиди и си направи един бърз тест и ще стане ясно дали си го карал.
  —цитат от коментар 2 на Darulio


  Де да беше толкова просто.
  Първо надеждността на тестовете не е 100%.
  Ако теста ти е отрицателен, освен че може да не е верен този резултат, напълно е възможно дори и към момента на тестване да си здрав, буквално излизайки от болницата, вече да си се заразил.
  Що се отнася за т.н. антитела, т.е. някаква гаранция че си го изкарал без да усетиш, последно казаха че все още не е доказано, че не можеш да заразиш други хора въпреки това, и че е гарантирана възможността да не те повтори.
  А може би най-неприятния сценарий е да ти покаже положителен резултат, а ти да си здрав, но да те натисне теб и близките ти стреса от "новината" и последствията на карантиниране за две седмици, без това да е необходимо.
  Иначе и аз съм на мнение, че суматохата, особено това денонощно облъчване от медиите е доста вредно - има много хора със слаба психика и тази медийна атака може да им докара параноя.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  По темата на това съобщение и разяснения, честно казано аз не виждам къде е проблема.
  Не става дума за разминаване с хиляди и много важно дали заразените с 1.3 млн или 1.4млн.
  Грешката в броя на починалите също няма да е с хиляди, и броя на жертвите за читателя е статистика, а за конкретно пострадалите, дори и да е само един човек, след като е твой близък, това е наистина тежко събитие.
  Аз не вярвам, че някой средно нормален човек се вълнува от най-точната бройка. Хората се интересуват от тенденцията - дали броя на засегнатаите намалява или не и кога се очаква края на епидемията и ограниченията, всичко друго е статистика, която ще служи за последващи анализи.

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Процеса на заразяване може да се регулира с карантина. Процеса на създаване на серум, лекарство и ваксина, е по-бавен. Двата процеса могат да се срещнат и да се премине плавно към ваксиниране и лечение. Определени групи не ги устройва този вариант и искат заразени днес и сега. Мангърски и фатмака много приличат на магаренцето, пренасяно през минно поле на гърба на войник, за да взриви мина подскачайки игриво.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 991 Неутрално

  "По данни на здравния министър Шпан на ден в Германия се правят 70 хиляди теста - но само на хора, които имат симптоми, имали са контактни с потвърдени случаи на заразени или са били в рискови райони."

  А тука някои твърдяха, че в Германия тестовете били масови...

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Разминават се щото всеки плющи некви цифри да са прави на интересен. Бързите тестове имат 30% шанс да познаят дали си преболедувал, бавните познават, ама не могат да разберат дали вирусът е номер 19, или е друг от племето, дето циркулират от години и никой не го е грижа за тях. Миналата седмица пък четох едни учЕни казаха, че всъщност никой не знае колко са действително умрелите от коронавируса (за тая цел треба се прави аутопсия на всеки) и ако някой с положителен тест умре го пишат че е от коронавируса да трупат бройка.

 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Как защо - заради хибридните атаки на комунистите в Русия.

 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Заразени сме повечето, или сме го изкарали вече.Промиват ни мозъците.....
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  У нас превят 1000 теста на здрави полицаи. Те показват точно обратното - още не сме заразени повечето, още не сме го искарали...
  А промития мозък си личи добре.

 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Дъ Дженеръл рече,дека са правили тест на един скорошен умрял от нещо си и му намерили корона. Така излезе по думите му. Тестовете били кът и по принцип не ги ползват на трупове,щото не са сигурни от кво е умрял. Пак се напомня,че ненаметени трупове едва ли има ,но недиагностицирани болни явно има бол . Медийната пандемия ще отмине, афтърмата ще бъде жесток. Хъката- мъката, за Италия вече е почти сигурно ,че циркулира от ноември .

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  През януари в Америка атестуваха харвардския професор и двама китайци. Професора е биохимик . Получавал уж мангизи от университета в Ухан. Чорапчето се разплита. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://www.justice.gov/opa/pr/harvard-university-professor-and-two-chinese-nationals-charged-three-separate-china-related&ved=2ahUKEwjgzI2IzNPoAhXac30KHRkRDCoQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw3OtM9J7R7MXO-0hdx80GDI

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#25] от "dosetliv":

  Щаба забрани да се умира от квото и да е друго до второ нареждане.Само от корона. Инак - глоба .

 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#24] от "ckn29372393":

  Малко за статистиките в Дойчланд- в един и същи ден ,разни източници- 5000 разлика:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2918626881558342&id=100002331772915

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Разминават се щото всеки плющи некви цифри да са прави на интересен.
  —цитат от коментар 25 на dosetliv


  Всички станаха математици и анализатори днес. Вуду статистика наред.

 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Слухове в Италия- възрастни споминали се люде ги пишат жертви на короната,за да вземат "европейски пари". У Франция имало нещо такова- в графата корона жертви набутали умрели в старческите домове.

 34. 34 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#32] от "karatista":

  Тя е угодна някому. Лошото е ,че от бомбардировката с числа и изповеди на медицински персонал от Италия и Испания ,от които ти изстива стомаха , не знаеш на кого да вярваш. Масата избират да напцуят всеки ,дето се съмнява,а една малка част взема страната на отрицанието.

 35. 35 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#25] от "dosetliv":

  Кога не бяха и чували за короната ,в Германия ги пишели с диагноза "грип А". Сега вече спокойно ги пишат позитивни за корона. Един доктор от Кол твърди,че ако си с грип А , при тест за корона ,като нищо ти излиза положителен . Необходими са допълнителни изследвания ,но в повечето случай не се правят - хвърлят те в инфекциозното с диагноза корона и толкоз . Това естествено се отразява в статистиките и те ти - сички ше омрем. И това се подклажда от медиите в угода някому.

 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#32] от "karatista":Тя е угодна някому. Лошото е ,че от бомбардировката с числа и изповеди на медицински персонал от Италия и Испания ,от които ти изстива стомаха , не знаеш на кого да вярваш. Масата избират да напцуят всеки ,дето се съмнява,а една малка част взема страната на отрицанието.
  —цитат от коментар 34 на pavur


  Едва ли на някой търси някаква изгода, точно в този момент. Просто докторите си лекуват, каквото могат и ако им остане време рапортуват там нещо си. А от там ги взимат разни статистици и изкъртват ексела да пивотират, както им дойде. Отрицанието е глупаво, очевидно нещата са зле, но точно, колко зле не се знае.

 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  И кой не знае, няма и да знае колко са заразени, болни и умряли от вируса. Да не говорим за различната достоверност на данните в еазличните страни. Или пък в недостоверността идваща от изостаналите страни. Хаосът в данни, тествания, начин на лечение по света е огромен. Показва как човечеството се е отдало на ядене, пиене, веселие, как медицината е само бизнес.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  "Данните на "Роберт Кох" са стари
  Това заявява вирусологът Александър Кекуле пред "Дойчландфунк". Според него данните, публикувани от института, са остарели с между 10 и 12 дни."

  'баси глупостите!
  Според д-р Фаучи - начело на Щатския щаб, кривата отразява това, което се е случило преди две седмици, демек от института Кох може просто да компенсират?!
  :-)

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK