Защо коронавирусът срази Испания

Защо коронавирусът срази Испания

© ReutersИспания е сред държавите с особено голям брой заразени от коронавирус, което има своето обяснение: неготови за предизвикателството на пандемията се оказаха и здравната й система, и икономиката, пише Виктор Черецкий в "Дойче веле".


Броят на заразените с коронавирус в Испания достигна 118 хиляди, на починалите - близо 11 хиляди. Клиниките и временните полеви болници са препълнени и не са в състояние да приемат всички пациенти - затова се хоспитализират само най-тежките случаи.


Здравните заведения не разполагат с достатъчно количество респиратори, лекарства и тестове за коронавирус, нито с необходимите защитни средства за лекарите и медицинските сестри. Тези средства не достигат и на полицаите и военните, да не говорим за населението. Както сочи актуално допитване, 77.5 процента от испанците смятат, че страната им се е оказала неподготвена за пандемията.


Разпространението на коронавируса: испански сценарий
Бързото разпространение на коронавируса в Испания според вестник ABC се дължи донякъде на някои грешки на властите. Още през януари и февруари от ЕС и от Световната здравна организация отправиха предупреждения към Испания, че предстои епидемия. Но мерки не бяха взети. Нещо повече - не бяха забранени нито масовите събирания, нито футболните мачове. А се смята, че именно тези събития са благоприятствали бързото разпространение на заразата. Испанските медии посочват и още една причина - почти 20 на сто от жителите на Испания са над 65 години.


Извънредното положение в страната бе въведено чак на 16 март, а седмица и половина по-късно мерките бяха допълнително затегнати: спряха работа учрежденията, предприятията и магазините - с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките. На хората бе забранено да напускат домовете си освен в случаите на спешна нужда. Въведени бяха жестоки санкции за нарушителите: глоби до 600 хиляди евро, както и лишаване от свобода.


Разпокъсаност и липса на средства


Според професора по политология от Мадридския университет Франсиско Морено причината за мудните действия е в организацията и структурата на испанското здравеопазване. До въвеждането на извънредното положение то бе в прерогативите на 17-те автономни области, т.е. те управляваха самостоятелно здравните си системи и самостоятелно решаваха какво оборудване и какви лекарства да купуват. След 16 март централното правителство в Мадрид пое изцяло нещата в свои ръце.


Друг фактор според професор Морено е това, че в Испания не се отделят достатъчно пари за здравеопазване - едва шест процента от БВП, при средно седем на сто за страните от ЕС. Испания изостава от другите държави в общността и по брой на заетите в здравеопазването, и най-вече по брой на медицинските сестри. В класацията на Euro Health Consumer Index по качество на здравеопазването Испания се нарежда на 19-о място в Европа.


Спецификата на испанската икономика


Мануел Гарсия Сера от мадридския Център за икономически изследвания пък посочва, че в цялата страна има един-единствен, при това неголям цех за производство на хирургически маски. Що се отнася до обичайното шивашко производство, което би могло да подпомогне осигуряването на този вид продукция, "то отдавна е изнесено - за по-голяма рентабилност - в страните от третия свят". Мануел Сера изтъква, че в последните десетилетия в Испания се е залагало най-вече на туризма като особено печеливш отрасъл. Затова в страната има твърде малко възможности за производство на респиратори например. Налага се те да бъдат внасяни от чужбина, както и редица нужни на клиниките препарати.


Икономистът посочва и че пандемията ще влоши и без това тежката икономическа ситуация в Испания. Без да се е възстановила от кризата от 2008, миналата година страната се сблъска с нови проблеми: намаляха инвестициите, производството и данъчните приходи, бюджетният дефицит расте, а държавният дълг гони 98 процента от БВП.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Защото не реагира навреме.

 2. 2 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1152 Весело

  Защото немат бойко и стабилитет!

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Въпросът е защо корона-вируса срази почти целия Западен Свят.

  Да не би Франция, УК, Германия и другите по-малките да са по-добре?

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  Предната пандемия не се ли казваше испанска...?

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Никой не можеше да знае за епидемията. Колкото зрителите на мача Бергамо-Валенсия са могли да знаят, че ще заразят цяла Испания. В Белгия в края на миналата година са унищожили огромно количество маски, останали от времето на САРС, защото им бил изтекъл срокът. И забравили да поръчат нови или решили да направят икономия.

  Но не мога да приема политик, чийто водещ мотив в политическото поприще от самото начало е било изкопаването на Франко. И който размахваше лопатата в момент, когато не можеше да състави правителство.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2074 Разстроено

  Просто повече са хората които мезат с пърлени прилепи !!! У нас такива гадости не ядеме и , ... .

 7. 7 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Въпросът е защо корона-вируса срази почти целия Западен Свят.Да не би Франция, УК, Германия и другите по-малките да са по-добре?
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Ми в Германия е много по-добре.

  "Да, България"
 8. 8 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Моята съвсем лична теория е, че броят на заразените от коронавируса във всяка страна е право пропорционален на шума, който вдигат гражданите, когато говорят помежду си.

  Т.е. колкото повече крещиш, ръкомахаш и (с други думи) не се съобразяваш с околните и къде си, толкова по-голяма е вероятността да наплюеш някой.

  Та така са нещата и в Испания, и в Италия, където освен това (поне доскоро) хората се целуваха за "добър ден"... На обратния полюс са Германия и Великобритания, където е рядко дори и ръкуването... Франция е някъде по средата.

  Говорим за съизмерими държави/население/икономики/туристически дестинации. Ние няма какво да се бъркаме с тях в подобни статистики.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  "в последните десетилетия в Испания се е залагало най-вече на туризма като особено печеливш отрасъл."

  Години ще отнемат докато туризма се възстанови на предишните нива.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Защото Китайската комунистическа партия скри колко сериозен и заразен е вирусът както и броят заразени и умрели. За вируса знаят още от ноември 2019г. през януари при тях се разрази с пълна сила, но потулиха всичко, дори не си затвориха границата, а оставиха заразените китайци да го разнесат по целия свят.

  -voxy
 11. 11 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 477 Неутрално

  В целия свят, с изключение на страните от Източна Азия подцениха ситуацията. Всички си мислеха, че това е нещо далечно,екзотично, някъде там в далечния изток, нас няма да ни засегне.
  Така, че много уроци и поуки ще могат да се извлекат, след като всичко отмине. Жалко, че ще загинат много хора, но уроците понягока са болезнени.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Години ще отнеме, докато се осъзнае, че парите, които се харчат за кеф - тоест туристически услуги - не правят реална икономика !

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Да. казваше се. А знаеш ли защо? Подсказка: не е защото е тръгнала от Испания. За разлика от китайския вирус, който си тръгна от Китай.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3995 Любопитно

  Не е само безхаберието ! Испания, Италия, Франция - това са общества, където свободата и спокойствието на гражданите им винаги са били на първо място. Което пък в моментите, когато трябва да покажеш пълна дисциплина и вземане на спешни мерки, е просто фатално. Такъв е именно и сегашния момент, вероятно още поне няколко месеца напред.....Там се стреснаха, едва когато започнаха погребалните бюра да не смогват от поръчки......

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Аз бих задал въпроса по друга начин.
  Защо ЕС не излезе с решение и не помогна по този начин на страните членки да не направят грешки както в Испания и Италия...

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Причината е подценяване на заплахата от страна на правителството.

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Няма подготвена страна за пандемия.

 18. 18 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Отговорността е най-вече на социалистическото правителство, обявило извънредно положение със закъснение.

 19. 19 Профил на averatec
  averatec
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Основния фактор е липсата на БЦЖ ваксина сред популацията! В световен мащаб това се оказва решаващия фактор!

 20. 20 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Просто мерките, които са взети сега трябваше да се вземат още февруари

  Февруари : затвориха училища и университети, барове и ресторанти козметика и магазини за дрехи. Но никой не посмя да пипне хотелите, трансграничния транспорт, работниците. На всичко отгоре Vox и Podemos си направиха митингите и поли. събрания.
  12% от ВВП в Испания е туризма а петролната война удари мощно стожерите на испанската икономика Repsol y Cepsa ,които имат хиляди дъщерни компании в америка и персийския залив.. Вече всичко е парализирано. Мадрид е призрачен град няма хора и движение.

 21. 21 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Не е само безхаберието ! Испания, Италия, Франция - това са общества, където свободата и спокойствието на гражданите им винаги са били на първо място. Което пък в моментите, когато трябва да покажеш пълна дисциплина и вземане на спешни мерки, е просто фатално. Такъв е именно и сегашния момент, вероятно още поне няколко месеца напред.....Там се стреснаха, едва когато започнаха погребалните бюра да не смогват от поръчки......
  —цитат от коментар 14 на samoedin


  Това е така. Но когато стане дума за САЩ и Великобритания много съфорумци го забравят и започват да плюят по Борис Джонсън и Трумп... Няма да споменавам никове...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Цитат:
  Испанските медии посочват и още една причина - почти 20 на сто от жителите на Испания са над 65 години.
  --------

  Че възрастта е основен фактор при смъртните случаи - това е АБСОЛЮТНО приложимо спрямо ВСИЧКИ заболявания и смъртни случаи (с някои изключително редки изключения).
  Всички охкат и ахкат, пък съотношението "в полза на по-възрастните" е валидно дори и при равни други условия.
  Не знам защо мнозина се впечатляват от нещо, което е валидно за всички форми на живот.

  Отделно, факторът (като процент) може и да има влияние, но тези 20% в Испания на хора 65+, са доста назад от онези 28+% в Япония, да не говорим за нагъчкаността в Япония (много хора на палка площ).
  Също така - пр. в САЩ тези на 65+ са някъде 13% (т.е. те са сякаш млада нация), какво правим!?

  И като се сравнят Испания, САЩ и Япония, то се вижда кой къде по отношение на короната и връзката с процента 65+.

  Обяснения всякакви - разум и логика - рядко се срещат.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Освен Ю. Корея, Сингапур и някои други

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Освен Ю. Корея, Сингапур и някои други

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":


  “Няма подготвена страна за пандемия.“

  Финландците те опровергават.

  https://www.svt.se/nyheter/hemliga-finska-beredskapslager-oppnas

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1979 Весело

  В Испания започна великденската ваканция. Времето е слънчево както обикновено. На испанците им омръзна да са затворени в апартаментите и се втурнаха към плажовите зони.. Полицията се опитва да ги задържи. Дано.

 28. 28 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":“Няма подготвена страна за пандемия.“Финландците те опровергават. https://www.svt.se/nyheter/hemliga-finska-beredskapslager-oppnas
  —цитат от коментар 26 на Bullet


  Финландия, Норвегия и Гърция са единствените страни в Европа освен бившите соц страни, които минават леко. Като имаме предвид манталитета на финландци и гърци, явно нещо друго е причината.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  Какво ще рече ЕС да излезе с решение? ЕС е колективното мнение на страните членки. Независими държави, като здравеопазването е изцяло в техните прерогативи.

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Въпросът е защо корона-вируса срази почти целия Западен Свят.
  До коментар [#3] от "realguru":

  Явно европейците много общуват с китайците.

  Странно колко ниски са числата на заразените и починалите в Китай. Лъжат китайците. А ако от самото начало бяха информирали света адекватно, до пандемия можеше и да не се стигне.

 31. 31 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#28] от "hhhuuunnnn":

  С какво Норвегия минава по-леко от Швеция или Дания? Или Холандия?

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  държавният дълг гони 98% от БВП

  И това е бивша световна колониална империя на пет континента...

 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  държавният дълг гони 98% от БВП

  И това е бивша световна колониална империя на пет континента...

 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Ние пък ако искаме още утре ликвидираме коронката у нас. И без друго здравеопазването ни само така се нарича.
  Към старото лекарите скарани, сестрите издокарани, санитарките прости, болните бог да ги прости, само се добави, че требе и да снасят кой колкото поиска.
  Ай сега и една научна статия да обясни как в четири пъти по-малката Македония има повече случаи отколкото у нас.

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  Аз бих задал въпроса по друга начин.Защо ЕС не излезе с решение и не помогна по този начин на страните членки да не направят грешки както в Испания и Италия...
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  Отговорът е, че Европейският съюз е обединение на мислещи, но не замества мисленето.

  Не го бъркайте с Русия, където Путин замества мисленето на избиращите го немислещи руснаци.

 36. 36 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#28] от "hhhuuunnnn":С какво Норвегия минава по-леко от Швеция или Дания? Или Холандия?
  —цитат от коментар 31 на Цецо


  с много по-малко починали на глава от населението

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 37. 37 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Защо ЕС не излезе с решение и не помогна по този начин на страните членки да не направят грешки както в Испания и Италия...
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  Защото това означава да налага мерки и забрани. А нали тогава всички патрЕоти ще пропищят за безценния си "суверенитет".

  Вместо това, ЕС взе други полезни мерки - осигури непрескъснати транспортни коридори, за да няма недостиг на храни и други стоки в страните-членки. Последното, което ни трябва в момента, е празни магазини.

 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  А кой занесе шарка на индианците? И кой донесе сифилиса от "новия свят"?

 39. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1940 Весело

  Аз бих задал въпроса по друга начин.Защо ЕС не излезе с решение и не помогна по този начин на страните членки да не направят грешки както в Испания и Италия...
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  Така де, така... Когато евродепутатите говорят за корупция и нарушаване на свободите в някоя държава мрънкаш, че било намеса във вътрешните работи.
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/20/3313672_kakvo_pishe_v_dokumenta_zaradi_koito_evrodeputatite/

  Но като дойде пандемия: "Ама защо ЕС не направи това и онова?" :)

 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  А защо България, която засега не е особено засегната от вируса не изпраща поне маски на силно засегнатите Италия и Испания !!??

 41. 41 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Назапад няма шивашки предприятия, но в България всеоще има. Колко му е да почнат производство на маски !

 42. 42 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Когато управляват социалисти всичко може да се очква.Страхът,какво ще кажат хората,да не ги изплашим,че на другите избори няма да ни изберат ,е в основата на този провал.

 43. 43 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  Защото здравеопазването е приоритет на държавите членки, а не на ЕК. ЕК няма правомощия в тази област.

 44. 44 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#40] от "half truth":

  Защото няма за нашите лекари, но на кой му пука даде три милиона а на умните и красивите им непука и досега не съм прочел един "бизнесмен" като Прокопиев и присъдружните му другарчета да е дал нещо с изключение на Фармахим на които като им забраниха износа на аналгин хинин го подариха.

 45. 45 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Защо коронавирусът срази (и) Испания"

  "Нормално" е точно най-развитите европейски страни + САЩ да бътат ударени най-силно. Освен водещи икономически сили те са и световни туристически и културни дестинации. За седмица от там преминават милиони хора от всяко кътче на Земята. Пристанищата, летищата и музеите им гъмжат, дори и малко село в Тускана или Андалусия е по-посетено от повечето туристически обекти у нас. Хората в тези страни пътуват до съседни държави, за да работят. Освен това - голям брой азиатци / най-вече китайци / живеят и посещават Западна Европа и САЩ.

  Като допълнение - в опит да прикрият случващото се Китай изтърваха епидемията преди да блокират провинция Хубей, но и не затвориха границите си. Отделно и лидерите на Европа им се довериха и проспаха ситуацията. Сега всички берем плодовете.

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Ми в Германия е много по-добре.
  —цитат от коментар 7 на errata


  Преди 2 седмици темата беше "Защо Италия е толкова зле". Сега е "Защо Испания е толкова зле".

  Или не помниш какво беше 2 седмици назад. Върни се прочети заглавията тогава.

  А след 2 седмици ще бъде "Защо УК/Германия/Франция/САЩ е толкова зле". Някоя друга страна ще сложат вместо Испания.

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#40] от "half truth":

  Кой ти каза, че не праща?! Що трябва да се шуми?

 48. 48 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kosta Delev":

  В тоя ред на мисли не разбирам защо Гърция не е пламнала :) :) :)

 49. 49 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Голямо чесане на езици...
  Аз от няколко дни се питам обаче, ние като общество ще си извадим ли поука от създалата се ситуация и ще променим ли държавата и обществото или ще си караме по старо му (т.е. да псуеме под мустак..)?

 50. 50 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Щото на 8-ми март, комунето Педро Санчес изкара стотици хиляди на феминистки демонстрации, във всички големи градове.

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#23] от "blondofil":

  Не. Те просто реагираха по-бързо и по - адекватно.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bullet":

  Съгласен. Статията дава много информация. Не го знаех. Благодаря..

 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Въпроса ЗАЩО е вредно да се коментира сега,защото друго освен за пропаганда и популизъм не може да се използва по простата причина,че частичен отговор може да има не по рано от месец след края на тази епидемия, На база съществуващите данни това е невъзможно.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4080 Любопитно

  До коментар [#3] от "realguru":

  Така е, забравил си само да добавиш към списъка на западните държави още САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 109 Неутрално


  "Бързото разпространение на коронавируса в Испания според вестник ABC се дължи донякъде на някои грешки на властите. Още през януари и февруари от ЕС и от Световната здравна организация отправиха предупреждения към Испания, че предстои епидемия. Но мерки не бяха взети. Нещо повече - не бяха забранени нито масовите събирания, нито футболните мачове. А се смята, че именно тези събития са благоприятствали бързото разпространение на заразата."

  След като ЕС и СЗО са ги предупредели още януари и февруари защото на тази среща се стига до такъв извод:
  https://news.bnt.bg/bg/a/v-bryuksel-obsdikha-merki-sreshchu-razprostranenieto-na-kitayskiya-koronavirus

  MJ
 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#51] от "Vlado Nikolov":

  Добрата подготовка често води до бързо и адекватно реагиране. Колкото по-добра токова по-бързо и по-адекватно.

 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  И лъвицата Надя от ню йокската зоологическа градина е сразена от корона. Първото животно.

 58. 58 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 575 Неутрално

  На 8.3.2020 разговаряхме с приятели от Испания, и те се чудиха, защо не предприемат никакви мерки при тях. Фиести, събирания, мачове. И ние се чудихме а и лично ние вече се бяхме изолирали в България. Казвам ви факт.

  забавление и приключение
 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Голямо чесане на езици... Аз от няколко дни се питам обаче, ние като общество ще си извадим ли поука от създалата се ситуация и ще променим ли държавата и обществото или ще си караме по старо му (т.е. да псуеме под мустак..)?
  —цитат от коментар 49 на slon


  Обществото не може да си извади поука,дори не може да мисли.Всеки за себе си трябва да си направи изводи за това на кого,за какво и дали изобщо може да вярва,да се доверява и подобни.И кои ценности,кодове,регулации и стратегии трябва да се преосмислят и променят,

 60. 60 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#22] от "Аскет":

  Не е само въпрос на възраст, а също така на начин на живот. Явно испанските и италианските пенсионери имат доста социални контакти и са по-малко склонни да спазват дисциплина. Така или иначе 95% от починалите в Испания са хора над 60 години като впрочем в интервала 60-69 са само 9%, а 42,8% са в интервала 80-89. Пенсионерите в Б-я не стига че живеят по-кратко а и си прекарват последните години затворени в четири стени, а старческите домове са "умиралници". Япосните пенсионери явно също си стоят дома.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  "в Испания не се отделят достатъчно пари за здравеопазване - едва шест процента от БВП, при средно седем на сто за страните от ЕС."
  А какво да кажем ние, като тука се отделят 4,5%, а има държави в ЕС с 8-11 %.

 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#22] от "Аскет":Не е само въпрос на възраст, а също така на начин на живот. Явно испанските и италианските пенсионери имат доста социални контакти и са по-малко склонни да спазват дисциплина. Така или иначе 95% от починалите в Испания са хора над 60 години като впрочем в интервала 60-69 са само 9%, а 42,8% са в интервала 80-89. Пенсионерите в Б-я не стига че живеят по-кратко а и си прекарват последните години затворени в четири стени, а старческите домове са "умиралници". Япосните пенсионери явно също си стоят дома.
  —цитат от коментар 60 на gedk


  Ами те ако нямаха социални контакти, нямаше и да живеят толкова дълго.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#41] от "half truth": Има бе, вчера в една аптека ми предложиха по 4.50 лв бройката

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 64. 64 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#48] от "bretschneider":

  Сигурно и те правят по 200 теста на ден като нас

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK