Световната икономика пропада и не всеки има парашут

Световната икономика пропада и не всеки има парашут

© ReutersС почти 1.3 млн. заразени и 75 хиляди починали от коронавируса пандемията като че ли спря да се разширява в Европа и същото ще се случи в САЩ. Но световната икономика е в състояние на свободно пропадане и едва ли преди есента ще има някаква яснота колко дълбоко.


Една от причините е, че докато няма лечение (а появата му ще отнеме поне половин година) и ваксина (никой реално не очаква такава да има преди пролетта на 2021 г.), още месеци наред ще са в сила забрани за публични събирания, свободно движение между градове или през границите. Няма и относително сигурен начин за засичане на заразените, които не проявяват симптоми и продължават за разнасят COVID-19.


Кога и как рестартираш една икономика при толкова неизвестни?
На първо място е нужна оценка на щетите - колко дълбока ще е сегашната рецесия. Кристалина Георгиева, управляващият директор на МВФ, каза, че това ще е най-голямата рецесия, откакто се помним. От развиващите се икономики са изтеглени поне 90 млрд. долара инвестиции, а почти всичките 189 страни, членки на фонда, са поискали от ръководството му помощ. Мнозина анализатори вече не правят сравнение с 2008-2009 година, а с много по-големи шокове като Втората световна война или Голямата депресия от 30-те години на ХХ век.


"Морган Стенли" предвиди преди десетина дни, че американската икономика - най-голямата в света - ще се свие с 5.5% тази година, а това е най-бързото пропадане от 1946 г. насам (първата следвоенна година). Банката прогнозира смайващите минус 38% забавяне само за периода април-юни. Британската икономика ще пропадне толкова дълбоко, че поне в краткосрочен план свиването може да се окаже по-лошо и от това през 30-те години.


Броят на безработните - един от драматичните символи на Голямата депресия, бързо расте. Само в Испания за броени седмици изгубиха работа близо 1 милион души. Два пъти повече са останали без доходи в Турция, твърди опозицията там.


Нарушени са вериги в снабдяването - дори такива в производството на храни, а цели цикли са прекъснати. Матурите за гимназистите във Франция например са отложени за пръв път от въвеждането им от Наполеон през 1808, дори по време на войни това не се е случвало.


Световната икономика пропада и не всеки има парашут

© Reuters


В развиващите се страни в Азия, Близкия изток и Африка положението е още по-драматично. Първо, защото заразените вероятно са с милиони повече, отколкото съобщават властите. Второ, защото тук спирането на работа означава веднага хиляди хора да поемат към родните места или из страната, защото доходите им са толкова ниски, че не могат да си позволят повече от няколко дни да плащат наеми и храна в градовете. Трето, защото тук практически няма "спасителни мрежи" на социално осигуряване.


Богатите на петрол държави, където властите щедро раздават на населението милиарди долари в криза, сега са изправени пред най-мащабното съкращение на добивите (и приходите) в историята. Причината е, че от уравнението за определяне цената на петрола е извадена основна съставна - търсенето. При приземени самолети на стотици авиокомпании, закотвени търговски кораби и блокирани по домовете си милиарди хора на пазара няма клиенти за горива и петролни продукти.


Крехката надежда е, че рецесията ще е дълбока, но кратка. Европейският съюз и САЩ вече обявиха програми за спасяване на бизнеса и съживяване на икономиката след карантината общо за близо 6 трилиона долара. Това ще запълни няколко месеца, но какво следва после? А ако коронавирусът се завърне с нова вълна наесен? А ако ваксини и лечение няма и през 2021 г.?


Никой не знае отговорите най-малкото защото тази рецесия е предизвикана от фактор извън икономиката.


Вреоятно затова скоростта, с която връхлита, е такава. Обикновено рецесиите са предшествани от няколко месеца на сигнали по периферията и напредващо свиване на потребление и производство. Сега ефектът е внезапен и огромен. Ударът е нанесен в центъра още преди да са се появили сигналите по периферията.


През 1945 г. демобилизацията и завръщането на САЩ към гражданско производство води до намаляване на индустриалното производство с 30-35%, но в рамките на 12 месеца. Рецесията от 1974-1975 г. е със спад на индустриалното производство от около 15%, но в рамките на 20 месеца. Последната рецесия - от 2008-2009 г., показа свиване на този показател с почти 20% спрямо предкризисния пик, но за 18 месеца.


Сегашното свободно падане почти сигурно ще се окаже най-голямото от края на Втората световна война насам и може да прилича на бруталните кризи от XIX век.


Световната икономика пропада и не всеки има парашут

© Reuters


Сега властите инжектират средства и отлагат или опрощават събиране на данъци и такси с надежда последиците да не са толкова болезнени. Но с монетарни и фискални инструменти не е лесно да се рестартира икономика и в настоящите мащаби не е известно колко ще издържи обществената солидарност.


Политици и централни банкери на практика действат по обичайния начин за избягване на катастрофални последици - разпределят концентрираните върху най-зле засегнатите хора и бизнеси върху по-широка част от обществото. Иначе казано, бремето се премества от задлъжнелите върху тези, които разполагат със средства, и от най-закъсалите е прехвърлено върху всички данъкоплатци.

Но несъбраните приходи, пропуснатите ползи и направените разходи не изчезват. А затварянето на икономиките за месеци наред ще натрупа огромни суми по тези пера и ще се стовари тежко върху финансовите пазари. Начинът, по който реагират борсите - загубата на трилиони долари капитализация и поевтиняването на петрола - показва, че допусканията на инвеститорите са за изключително свита бизнес активност в следващите 6 до 24 месеца.

Обикновено, при такава ситуация се възприема курс не към някоя крайност в икономическата и финансова политика, а към средно положение и микс от мерки: потискане на едни процеси, управление и намаляване на щетите от други, социално дистанциране само за определени групи от населението и завръщане към нормален бизнес за колкото се може повече сектори.


Но не бива да се забравя, че това ще е завръщане към един различен свят. Никой не може засега да каже какви ще са вторичните и третичните ефекти върху заплатите на хората, инвестициите, разбиването на доверието, цената на кредитирането...


Всички мерки, приложени досега, макар и много бързи, поставят - образно казано - бушони на различни места в системата, за да се овладяват локални шокове, а не да изгори тя цялата. И това са стари инструменти, защото никой не е виждал спиране на цели национални или на световната икономика за 90 дни, а може би и повече. Точно сега ще се разбере кой е иновативен и умее да импровизира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 252 Неутрално

  СПАСЕНИЕТО Е В МОТИКАТА! Да не губим време!!

  5ar8
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3459 Любопитно

  Това, че икономиката пропада е ясно. Ама сигурно могат да се намерят и новини, как фирмите и хората успешно се нагаждат и справят с кризата? Щото, байгън вече от кофти новини!

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#1] от "5ar8":

  Сасението е в колекторските фирми - ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1528 Весело

  Make the Depression Great Again. (c)

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Давай челния чехски опит.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Черната боя не е дефицит на...


 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1528 Весело

  СПАСЕНИЕТО Е В МОТИКАТА! Да не губим време!!
  —цитат от коментар 1 на 5ar8


  Земеделие с мотика не се прави. (с) Живеем в 21-и век.

  Мотиката, освен да я настъпиш и да те фрасне по челото, друго не знам какво може да направи.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4098 Неутрално

  Кога и как рестартираш една икономика при толкова неизвестни?
  ===========
  Когато станат известни.

  Еретик
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Парашутът е планът Маршал, вече Урсула се произнесе.

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#7] от "БМЗ":

  Именно! Надежди говежди! Не знам как ще се оправят другите, но след кризата, пак ще бъдат по-добре от нас! Това ще доведе грандиозно изнассяне на хора от страната, нещо като 90-те години! Тук действително ще останат само пенсионери и администрация!

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1528 Весело

  Парашутът е планът Маршал, вече Урсула се произнесе.
  —цитат от коментар 9 на Тsonkooo


  Планът Маршал се нарича "зелена сделка". Сега е момента.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Аз мисля, че демокрацията не само в България, а в света като цяло е в опасност.
  И то защото решението на текущия проблем просто не може да бъде направено с демократични средства ...поне не и в демократичните общества - твърде са глезени.
  Виж, Корея и Япония, примерно, са напълно способни да реагират така, че обществото да поеме удара и да се погрижи за най-бедните като отдели каквито може ресурси без да възстава.
  Просто не си предстаям реднеците тук в САЩ доброволно да се откажат от благините и собствеността си за да избегнат смъртта на много черни оставени без социални помощи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1582 Весело

  Каква "Световна икономика", ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА е тази, която няма скоро да стане от тоалетната чиния, ако въобще !
  Някои може би ще се поучат от случващото се, ама аз не вярвам.
  Но, нека все пак погледнем и позитивно- от шиене на маски се печели добре, бизнесите тип "последна грижа" процъфтяват, а въздухът в София е незапомнено чист (ツ)

 14. 14 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Според червено-лилавата коалиция в България като отворим моловете и софийските кръчми и световната икономика ще тръгне с бясно темпо !

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Проблемите в икономиката в сегашната ситуация са световни и се отразяват на всички, но ако някой се надява че "по заповед на щуката" или с благословия отгоре нещата ще се оправят, просто се е объркал.
  Предвид външните, а не икономически причини за тазо криза, аз съм сред тези, които мислят, че в момента в който епидемията премине, нещата сравнително бързо ще се възстановят, особено ако не се намерят твърде много акушери, да не кажа баби, дето искат да помагат.
  И в такъв процес ще има и добро покрадване, у нас може би по-големичко от средното, но и в света ще се намерят мераклии:).

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  И както винаги

  Световната икономика пропада и не всеки има парашут
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Ще я спасяваме по изпитаната рецепта - печатане на пари.

 17. 17 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 651 Неутрално

  СПАСЕНИЕТО Е В МОТИКАТА! Да не губим време!!
  —цитат от коментар 1 на 5ar8


  Не съм сигурен. Ето ние си имаме национален щаб по ежедневно настъпване на мотиката ама ядец.

  Моралът не е порок!
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  Тоя филм го гледахме преди 25 години. Мерси, няма нужда.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боби Колев":

  Именно, по мерките в различните страни се вижда кой се опива от неограничената власт и стремеж към диктатура под лозунга за благото на хората, 60-годишните обикновени хора трябва да си стоят в къщи, но 60-годишните ни властници се разхождат по цял ден на открито, срещат се с хора, не се лишават от социални контакти и чист въздух, в Синода Мутафчийски и Дончев стояха един до друг на столовете, без маски, но свещениците спазваха дистанцията, седяха през стол един от друг. Та кой спазва мерките, самите тези, които налагат глобите, не спазват собствените си изисквания.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Любопитно

  "Второ, защото тук спирането на работа означава веднага хиляди хора да поемат към родните места или из страната, защото доходите им са толкова ниски, че не могат да си позволят повече от няколко дни да плащат наеми и храна в градовете. Трето, защото тук практически няма "спасителни мрежи" на социално осигуряване."

  Точно това се случи в Индия миналата седмица... милиони хора наблъскани по ЖП и автогари, които се блъскат да влезнат в автобус или влак на път за родните си места в провинцията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боби Колев":Именно, по мерките в различните страни се вижда кой се опива от неограничената власт и стремеж към диктатура под лозунга за благото на хората, 60-годишните обикновени хора трябва да си стоят в къщи, но 60-годишните ни властници се разхождат по цял ден на открито, срещат се с хора, не се лишават от социални контакти и чист въздух, в Синода Мутафчийски и Дончев стояха един до друг на столовете, без маски, но свещениците спазваха дистанцията, седяха през стол един от друг. Та кой спазва мерките, самите тези, които налагат глобите, не спазват собствените си изисквания.
  —цитат от коментар 19 на Тsonkooo


  Ама това е защото управляващите в България са пишман управляващи - хора, които никога не са били възпитавани да мислят и обучавани да действат като лидери на нацията.

  И това е нещо, което българите отлично си го знаят, просто са възпитани и обучени да го приемат за даденост.

  И това е резултата.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Нерушимата вяра в смъртоносния коронавирус ще продължи и занапред, въпреки факта, че смъртността от съответното заболяване е само 0.4% от общата смъртност за годината до момента. Истерията ще изчезне едва когато бедните учени изобретят ваксини и лекарства, за да могат милионерите Меси и Роналдо отново да препускат пред препълнените трибуни на стадионите. Справедливост - здраве му кажи!

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4459 Любопитно

  Когато нямаш яснота какво точно се случва и колко сериозно е пропадането надолу, никой не може със сигурност да каже колко ще отнеме едно евентуално възстановяване и как ! Факт е, че след всеки икономически бум следва криза и корекция надолу ! Е, 10 години световната икономика растеше добре, сега, вероятно няколко години ще върви надолу. Спасението за всеки е различно, аз никога не съм разчитал на пари и имоти за това. Ценностите ми на вярваш в Христа винаги са били насочени към духовното, знаейки, че няма да вземем нищо с нас от тук, когато си отидем от живота тук ! Тук сме само временно и смисъла е в този кратък престой да изживеем живота си достойно, да помогнем в изграждането на едно по - справедливо общество !

 24. 24 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 731 Весело

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  И кой ще ги печата?

 25. 25 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Краят на разюздания Капитализъм и на разюзданата Глобализация.

  Оставен на себе си, Капитализмът сам се разрушава и убива маса хора.

  niki
 26. 26 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Страни като нашата, които разрушиха икономиката си, ще страдат най-много.

  niki
 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Ето полезна статия по въпроса:

  http://www.bbc.com/travel/story/20200405-covid-19-how-global-economies-will-recover-from-coronavirus

  Ето първите 10 от списъка с най-устойчивите икономики:

  1. Norway
  2. Denmark
  3. Switzerland
  4. Germany
  5. Finland
  6. Sweden
  7. Luxembourg
  8. Austria
  9. US Central
  10. United Kingdom

 28. 28 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 936 Неутрално

  и Гешев държи ключа от шкафа с парашутите.

  ВиpOcолог, "бегом, кpъгом и xодом маpш", можеш да наpеждаш единcтвено на "Любов - 60"
 29. 29 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Аз се тревожа ако сегашното състояние се задържи през оставащите месеци от годината, може да доведе до падане на паричния съвет. Финансите ще са толкова на червено, че ще е необходимо печатане.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Как няма да пропада, като никой не работи. По-интересно е, какво ще стане, когато започне да работи и колко време ще трябва, за да тръгне нагоре.

 31. 31 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Не че нещо, но за вирусна пневмония има доста лечения. Тук проблемът е логистичен - приемат хората прекалено късно. Все едно досега не сте имали вирус, от който почват да ви се запушва дишането...майките всяка година се оправят с 2-3 подобни вируса при децата си. Кортикостероиди, инхалатори, антибиотик, следене - а не да седиш до влошаване и после някой да набримчи вентилатора при запушени дробове. Вече чета как са лекувани пациенти в САЩ, при голямата им здравна система. Направили му супер скенер на дробовете, но лечението - "да видим дали организмът сам ще се справи" и нещо за температурата. Чак като тръгнал на зле, включили други неща. В някои държави явно лекуват ефективно и по-навреме.

  Също така не всеки е еднакво податлив на вирусна пневмония.

 32. 32 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Тя по принцип световната икономика се очакваше да влезе в рецесия 2020 година, а сега с пандемията ще влезе в депресия. Даже и американските специалисти смятат, че този път фиатните пари, трябва да бъдат премахнати и да се върне Златният стандарт или да се измисли нов стандарт, който да редуцира безкронтолното печатане на пари, което ще доведе до хиперинфлация. Държавите ще оцелеят и икономиката ще оцелее като се преструктурира изоснови на световна база. Аз лично се съмнявам, че глобализма ще бъде премахнат, защото световното въртене на стоки развиза света и техническата революция. По скоро ще се промени самият глобализъм като такъв, но няма да отпадне. Навремето имаше един интересен роман по научнафантастика, за създаването на биологичната ера, вече не ми изглежда толкова фантастичен.

 33. 33 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Нерушимата вяра в смъртоносния коронавирус ще продължи и занапред, въпреки факта, че смъртността от съответното заболяване е само 0.4% от общата смъртност за годината до момента. Истерията ще изчезне едва когато бедните учени изобретят ваксини и лекарства, за да могат милионерите Меси и Роналдо отново да препускат пред препълнените трибуни на стадионите. Справедливост - здраве му кажи!
  —цитат от коментар 22 на oii34567760


  Сега па Меси и Роналдо ли станаха виновни за кризата? Щото крадат милионите си от бедните запалянковци. А какво стана с Иван Костов? Забравихте ли го? Добре, че съм аз да ви напомням.

 34. 34 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Когато нямаш яснота какво точно се случва и колко сериозно е пропадането надолу, никой не може със сигурност да каже колко ще отнеме едно евентуално възстановяване и как ! Факт е, че след всеки икономически бум следва криза и корекция надолу ! Е, 10 години световната икономика растеше добре, сега, вероятно няколко години ще върви надолу. Спасението за всеки е различно, аз никога не съм разчитал на пари и имоти за това. Ценностите ми на вярваш в Христа винаги са били насочени към духовното, знаейки, че няма да вземем нищо с нас от тук, когато си отидем от живота тук ! Тук сме само временно и смисъла е в този кратък престой да изживеем живота си достойно, да помогнем в изграждането на едно по - справедливо общество !
  —цитат от коментар 23 на samoedin


  Вярвай в каквото искаш! В това се състои демокрацията!
  Уважавам духовното. И няма как да е иначе.
  Но ако утре, поради криво направена сметка, легнеш на издръжка на тези, чийто приоритет е материалното, мислиш ли, че ще е етично?
  Ти докато си се извисявал, и си трупал духовен ресурс, за да се въздигнеш по-високо,
  други са оскотявали, работели на 2-3 места, рискували с бизнеси и нерви, лъгали са ги, крали са ги, предавали са ги, затлъстявали са от стрес и ангажименти.
  И те са разчитали, че като понатрупат старт, ще се отдадат на духовното след това.
  Ама идва някой и казва, не ти имаш "много", не ти е необходимо толкова. Виж, другите гладуват. И накрая хем човекът е със съсипано здраве и духовност, хем и го обират, за да имали и другите.

  Та, в резюме, духовно, духовно, но всеки трябва САМ да работи и да се грижи за себе си!
  Не да чака, Иисус, в лицето на материалистичния ближен да го храни!

  И това включва и запасяване и предвиждане на рискове и беди! А не да казваш, ами аз разчитах Господ да ме пази, и да няма ката-клизми.
  Затова и в "мазето" нямам нищо.

 35. 35 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Според мен от цялата патаклама ще има и един положителен резултат, а именно сгромолясването на либерастията и политкоректността, идеите за три и повече пола и т.н. и това, че несъгласните с тях са ксенофоби. Малък начален пробив имаме и тук, в "Дневник". Преди няколко дни се появи статия, която наричаше нещата с истинските им имена, а не с разни измислени евфемизми - думата "циганин" беше изведена дори в заглавие, светотатство до преди няколко месеца...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  "Но световната икономика е в състояние на свободно пропадане"
  Това е мръсна и ГАДНА лъжа!!!!
  Все едно чета жълт сайт за конспирации.

  Колко е S&P 500 в момента, в разгара на кризата в САЩ и празни улици? 2600 ?
  Колко е S&P 500 преди 1 година по това време, като нямаше вирус? 2600 ?
  Колко е S&P 500 преди 2 години по това време, като нямаше вирус? 2600 ?
  Колко е S&P 500 преди 3 години по това време, като нямаше вирус? 2300?

  Колко беше криза преди преди 1,2,3 години?

  БЕШЕ на свободно падане икономиката, за 2-3 седмици. Сега вече не е!
  Даже се върна наполовина обратно нагоре.

  Естествено, че ресторантите са затворени!
  Нима това е икономиката!?

 37. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Според мен от цялата патаклама ще има и един положителен резултат, а именно сгромолясването на либерастията и политкоректността, идеите за три и повече пола и т.н. и това, че несъгласните с тях са ксенофоби. Малък начален пробив имаме и тук, в "Дневник". Преди няколко дни се появи статия, която наричаше нещата с истинските им имена, а не с разни измислени евфемизми - думата "циганин" беше изведена дори в заглавие, светотатство до преди няколко месеца...
  —цитат от коментар 35 на ТНТ


  Не е точно така!
  На мен преди ден ми изтриха точно пост с думата "циганин".
  И нямаше нищо обидно. Просто бях написал, че след като 300 000 цигани са влезли в страната, а бюрата могат да обработват по 3000 човека на ден, то поне 100 дни ще се обработват техните молби за помощи за безработица.

  След 1-2-3 седмици мълчание, се поокопитиха и си започнаха пак старата песен за онеправданите. Разбира се, тихичко, за сега.

 38. 38 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1214 Весело

  До коментар [#37] от "Тангра":

  Твоята история има два възможни отговора:

  1.) Дежурният модератор не е бил наясно с новите опорки отгоре, и

  2.) Админите не сколасали да коригират системата за автоматичен контрол...

  Поздрави!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тангра":

  Борсите се закрепиха след като няколко страни наляха огромни суми. Ако епидемията утихне бързо, нищо чудно да си върнат предишните нива. Но ако не - тогава ни чакат тежки времена.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Планът Маршал се нарича "зелена сделка". Сега е момента.
  —цитат от коментар 11 на БМЗ


  Глупости!
  Точно обратното. Планът Маршал се нарича КРАЙ на "зелената сделка".
  Поне за неопределено време.

 41. 41 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Интересна е тезата за "парашута". Поправете ме, но наличието (или липсата) на парашут по принцип не е ли до голяма степен въпрос на лична отговорност?
  Безспорно хората които не притежават никакви полезни умения, липсва им трудова етика и лична дисциплина ги очакват тежки дни.
  От години в тази и не само в тази държава си говорим за една смущаващо голяма част от населението попадаща в категорията "нито учат, нито работят".
  Да, те ще са първите ударени от кризата. Нещо нелогично ли има тук?
  Отделно сравненията с предходни кризи от подобно естество са безсмислени.
  Първо не сме 1918. Не сме и 1928. Не сме дори 2008.
  Обстоятелствата са съвършени различни - най-малкото защото в момента плащаме за собствената си безотговорност. Предупреждения за неизбежността на глобална пандемия и сериозните последици от нея има от десетилетия.
  Отговорните държави - малкото от тях се вслушаха, поне до някъде и сега се справят обективно по-добре.
  При това не само с пандемията, но и с икономическите последици от нея - имат повече буфери, готови кризисни планове, резерви.
  Безотговорните, тези които са държавническия еквивалент на "нито уча, нито работя". Е, тях ги чакат тежки времена.
  Като се замислиш за пръв път от доста време насам света има шанс да получи малко справедливост. Полезните, конструктивни хора и държави ще се справят по-добре, не толкова полезните хора и държави ще търпят негативи.
  В дългосрочен план от това ще има само плюсове и се надявам да има нужния възпитателен ефект.

 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Ситуацията може да бъде обяснена с много простичък пример. Ако световната икономика е автомобил водачът му виждайки препятствие на пътя /вирусът/ реши вместо да се блъсне в препятствието да излезе от пътя и да се пробва с щетите от това....
  Проблемът е, че автомобилът а твърде голям и с много системи и заораването с него в нивата ги е повредишо....
  Остава да разберем кои системи са повредени и колко и дали ще можем да го ремонтираме и да върнем автомобилът обратно на пътя или ще се наложи да го пишем тотална щета да го изоставим и да започнем сглобяването на нов автомобил...

  Колкото повече време държим автомобилът в нивата толкова повече системи ще се скапват и толкова по сериозни ще са щетите по тях...

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2634 Весело

  До коментар [#41] от "Драгомир Дончев":

  "Като се замислиш за пръв път от доста време насам света има шанс да получи малко справедливост. "

  Колкото и да се замисляш няма да се получи това.
  Както винаги се е получавало по-силните ще оцелеят, а по-слабите ще отидат разход...

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ivan_":

  Направо Титаник и айсберга - челен сблъсък или маневра и странични разпорване.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 176 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ivan_":

  Именно. Това ако не е справедливо не знам какво е.

 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2634 Весело

  До коментар [#45] от "Драгомир Дончев":

  Имаш интересно усещане за справедливост...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#44] от "vesolr":

  Ситуацията е уникална и няма исторически модел, който да може да се използва за какъвто и да е анализ.
  Взаимовръзките между отделните икономики никога не са били толкова сериозно както е към момента, а дори и при войни и депресии никога до момента икономиките не са спирали, просто са преминавали в различни режими на функциониране.

  Та уникална ситуация в действителност.
  Според мен има две сигурни неща, авиоиндустрията няма да бъде същата (основен фактор за пандемия) и бизнесът с храни ще е добре...

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 176 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ivan_":

  Не мога да претендирам за авторство - майката природа я е изобретила тая дефиниция преди няколкостотин милиарда години...

 49. 49 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsyrvulan":

  Дали това не е целта.

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  А тези с големите дългове направо си имат камък на шията. :)

  Не ми се мисли за цяла Южна Европа с камарите дългове. Гръцката криза ще ни се стори като детска игра на монополи.

 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#48] от "Драгомир Дончев":

  Ако тази дефиниция реално работеше за нас хората нямаше да сме 7+ млрд. към момента...

  Както и да е, смешно е да пишеш под тема за пандемия как имало подготвени и неподготвени и било справедливо подготвените да оцелеят, а неподготвените да отидат разход...
  както се вижда от новините никой не е бил реално подготвен...

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тангра":Борсите се закрепиха след като няколко страни наляха огромни суми. Ако епидемията утихне бързо, нищо чудно да си върнат предишните нива. Но ако не - тогава ни чакат тежки времена.
  —цитат от коментар 39 на vesolr


  Всичко това, (включително наливането на сумите), е предварително сметнато от хора, които гласуват с парите си и определят индексите ежесекундно.
  Предпочитам да вярвам на такива хора, отколкото на тези, които гласуват с почесване и дървена философия, без да залагат никаква лична отговорност.

 53. 53 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 176 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ivan_":

  Явно четем различни новини. Държави като Южна Корея и Сингапур бяха и СА очевадно по-добре подготвени от да речем САЩ или Италия. Обективно се вижда, че темпа на разпространение и смъртността не са еднакви навсякъде - смяташ, че това е само сляпа случайност? Не съм съгласен.

 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#53] от "Драгомир Дончев":

  Не е сигурно, да изчакаме всичко дая приключи и тогава ще стане ясно кой колко е бил подготвен.
  Че към момента май най-подготвена ще да е северната съседка на Корея.

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1529 Весело

  3 вица за пропадащи.

  Самолет е ударен и пада. На борда са трима, но имат само 2 паарашута. Единият, много хитър, започва да се моли на останалите двама:
  - Моля ви се, момчета, дайде ми единият парашут. Имам в къщи жена са храня, деца да храня...
  Пилотът се замислил и подал раницата. Онзи скочил. Останали двама. помощникът казва на пилота:
  - Ти вземи другия парашут, аз ще се жертвам.
  - Че защо? Нали имаме 2 парашута още?
  - А ти какво му даде на онзи?
  - Той нали много ревеше, че имал жена и деца да храни, затова му дадох раницата с хранителните запаси...

  *******

  В един самолет летели животните. Папагалът се разхождал, скачал и повтарял:
  - Хайде да поскачаме, хайде да поскачаме!
  Заекът го видял и той тръгнал след папагала.
  - Хайде да поскачаме, хайде да поскачаме!
  Вълкът и той се включил.
  - Хайде да поскачаме, хайде да поскачаме!
  Мечката видяла, и тя на хорото.
  - Хайде да поскачаме, хайде да поскачаме!
  Видял слонът, не се сдържал и той отишъл да скача.
  - Хайде да поскачаме, хайде да поскачаме!
  И така скачали, скачали, продълинили самолета. Паднали всички животни от високото. Вълкът ядосан креснал на папагала:
  - Абе, папагале, виж какво направи, утрепа ни всичките с твоето скачане...
  Папагалът отговорил:
  - Аз имам крила, а вие защо скачахте?

  ***

  В един самолет превозвали луди. По едно време онези се развилнели, започнали да ритат топка вътре, да се блъскат. Пилотът извикал главния психитър:
  - Докторе, отиди да ги усмириш, тези, че ще съборят самолета.
  Отишъл докторът, връща се в кабината - пълна тишина.
  - Какво стана, защо всички мирясаха? - зачудил се пилотът.
  - Нищо не е станало. Казах им, ако толкова много им се рита топка, да излязат навън...

  ****

  Световната икономика пропада, но парашути имат онези, които са водили стабилна финансова политика. В нашата глобална икономика всички све зависими едни от други. Всички ще пострадаме малко или много. Въпросът е, кой ще има повече акъл и повече дупе, за да излезе по-бързо от дупката. Другите след него ще стоят в дупката и ще чакат, за да им подадат ръка и да ги извадят онези навън.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 56. 56 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Земеделие с мотика не се прави. (с) Живеем в 21-и век.
  —цитат от коментар 7 на БМЗ


  Дори и не подозираш, колко си прав

  I shave with Occam's razor
 57. 57 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#44] от "vesolr":

  Всъщност примерът с Титаник е много удачен. Титаник е един от първите кораби, построени с многосекциен корпус /разбирай държави с граници/. Идеята е, че ако имаш катастрофално събитие в една или няколко секции, корабът няма да потъне, защото останалите ще се изолират.
  Глобализацията е като кораб без секции - изключително ефективно и по-евтино, обаче при катастрофа, целият кораб потъва. Това се нарича системен риск. Докато работи, е по-евтино и пчечелившо за експлоатация, до момента в който външен системен шок изтрие парите на всички. Ако не е тази година, след година пак - въпрос на статистическа вероятност. Всъщност, по-невероятен късмет е, че не се случи повече от десет години.

 58. 58 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Икономиката ще се забави за няколко месеца, но след това ще навакса с пълна сила. Покупки ще се отложат и ще се натрупат нужди, които след края на карантината ще предизвикат свръхпотребление и свръхроизводство, което ще изтреля разтежа нагоре. Затова място за паника няма и е престъпно да се насажда таква. Въпроса е тези няколко месеца да се помогне на малки фирми да не фалират и на хората да не затънат в дългове. Защото ще се отразят силно негативно на потреблението след карантината. Фирмите за принудително събиране на просрочени дългове трябва на всяка цена да се сложат на трупчета!

 59. 59 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Важното е че Китай печели пари от продаване на стоки за основна необходимост на завишени цени. Умна стратегия на Китайците в опитите им за световно икономическо надмощие.

  Да кажем не на педерастията!
 60. 60 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 905 Любопитно

  > карантината ще предизвикат свръхпотребление и свръхроизводство, което ще изтреля разтежа нагоре.
  Глупости...глпуости...глупости. Очаквайте 20 процента безработица и китайска доминация в пазарите на стоки.

  Да кажем не на педерастията!
 61. 61 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 95 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivan_":

  Подкрепям, но бих добавил и фармацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK