Пандемията ще удари най-тежко работниците в САЩ, тъкмо преживели предишната криза

Пандемията ще удари най-тежко работниците в САЩ, тъкмо преживели предишната криза

© Nora Savosnick, REUTERSСамо преди три седмици Мигел Родригес се радвал на хубав живот. Работел като сервитьор в ресторант в Мериленд от 20 години и имал вяра в бъдещето. Американската икономика вървяла добре, клиентите идвали редовно и доходите му били сравнително високи.


Всичко се обърнало нагоре с краката един ден, когато неговият работодател затворил по заповед на властите "Фермата" като мярка за борба с разпространението коронавируса. Жена му, сервитьорка в друг ресторант, също загубила работата си.


В Съединените щати пандемията хвърли в несигурност милиони хора. Тя ще увеличи още повече социалните неравенства, защото засегна на първо място домакинствата с ниски доходи и средната класа. "Това е изключителен удар за милионите американци, които едва се бяха изправили на крака от финансовата криза през 2008 г.", обобщава Едуард Олдън, експерт от Съвета за международни отношения.
Отне осем години заплатите да се възстановят след предишната рецесия. "А за най-нископлатените работници доходите нараснаха силно чак през последните две години", отбелязва той.


В края на 2019 г. дори ниските заплати се увеличиха с невиждано за последните 20 години темпо благодарение включително на въвеждането на минимална почасова надница в някои щати.


Месец март, когато в САЩ бяха загубени 701 000 работни места, сложи рязко край на започналия преди повече от осем години период на постоянно създаване на работни места. Безработицата достигна 4.4 процента, а през февруари бе на най-ниското равнище в историята.


Доналд Тръмп, кандидат за преизбиране на президентския пост, не пропускаше възможност да подчертае, че безработицата сред латиноамериканците и чернокожите също е на най-ниското си равнище. Зад този параван неравенствата не спираха да се увеличават между много богатите - които натрупаха значителни печалби на Уолстрийт, и 90-те процента в долната част на социалната йерархия.


А рецесията, която ще последва след пандемията от COVID-19, "ще засили тези неравенства", смята Грегъри Дейко, главен икономист в "Оксфорд економикс", защото "внезапните загуби на работни места са концентрирани в секторите на услугите с ниски доходи" в една страна, където няма много механизми за социална сигурност, а процентът на спестяванията е изключително нисък, от порядъка на 8 на сто.


Малко спестявания


Родригес е отчаян, че е станал безработен за пръв път от пристигането си в САЩ през 1983 г. Родом от Салвадор, той се пита дали социалните помощи - които покриват по-голямата част от неговата заплата, но не включват бакшишите - ще бъдат достатъчни, за да се грижи за трите си деца на 10, 13 и 16 години. Родригес има "известни спестявания", но ще може да преживее с тях "само няколко месеца".


Друг фактор за неравенството е, че 78 на сто от хората с най-ниски доходи не разполагат със спестявания за справяне с непредвидени финансови трудности, докато при хората с най-високи доходи този дял е само 25 на сто, отбелязва Дейко. "Хората, които са в най-голяма нужда, имат най-малко средства", казва той. Да устоиш на трайна рецесия се оказва невъзможно.


"Трябва да се подготвим за последици за работните места и заплатите, които ще траят поне до началото на 2021 г.", предупреждава Брадли Харди, преподавател в Американския университет.


"Огромна уязвимост"


"Дори с щедри (държавни) помощи, стъпването отново на крака може да отнеме време: "работниците и компаниите ще трябва отново да се свържат", подчертава Харди. Необходимо е също така да се възстанови доверието на потребителите - задължително условие, "за да може те да участват напълно в американската икономика", добавя той.


"Също както по време на финансовата криза от 2008 г., сегашната показва колко уязвими са много американци", допълва Едуард Олдън. И този път най-уязвимите хора не можаха да си уредят нещата, за да излязат в пенсия. Броят на хората на по 70-80 години, принудени да работят, не намалява.


Според регионалната централа в Сейнт Луис на американската централна банка само 22 процента от хората без средно образование имат пенсионен осигурителен фонд. "Убеден съм, че тази рецесия ще има негативен ефект върху всички доходи, включително на някои видимо заможни домакинства", смята Брадли Харди. "Много домакинства от средната класа - особено сред чернокожите - ще се сблъскат с дългове заради малкото си спестявания", казва той.


Мигел Родригес иска да запази надежда въпреки кредитите, които има да връща: "Щом преодолеем това, икономиката ще тръгне още по-добре, защото хората имат желание да излязат", заявява той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Личното ми мнение?
  Не ни мислете в Щатите - ще се оправим.
  Регулациите са по-слаби, но не са съвсем никакви.
  И тук, както и там в България, се взимат едни огромни пари, които после ще разкатаят фамилията на всички освен на милиардерите.
  Но понеже животът е по-малко регулиран и по-суров все пак Америка ще се оправи много по-бързо от кризата от социалните европейски страни.
  В края на краищата може би пък ще се научат хората и от двете страни на океана, че като взимаш прилично много пари не значи автоматично, че можеш да живееш на прилично широко.
  Не и преди да си се приготвил за такива трусове, които, като връх на всичко, са и сравнително периодични в историята на американската икономика.
  Този е просто по-голям от всички в последните 80 години...но разликата засега е само и единствено количествена, не качествена.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  За съжаление така е. Ударът от тази пандемия ще е главно икономически и той ще засегне всички държави. Някои анализатори предвиждат около 30 процента безработица в САЩ.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Странен текст, все едно че в другите страни кризата засяга най-много богатите, а не бедните.
  Случаят с Родригез е типичен за сферата, с бакшишите в добър ресторант е получавал примерно 5,000 на месец, сега ще получава за 6 месеца в зависимост от щата примерно 350-400 на седмица +600 от федералната помощ (удължена до 9 месеца), т.е горе-долу добре. Проблемът е, че засега няма възможност да започне пак същата работа, а и не може да търси, освен онлайн и нещо различно за по-малко пари, защото явно няма друга квалификация.

 5. 5 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 391 Разстроено

  В края на 2019 г. дори ниските заплати се увеличиха с невиждано за последните 20 години темпо благодарение включително на въвеждането на минимална почасова надница в някои щати.

  Ето тук е заровено кучето!!!
  Някой каза: изпълзяха хлебарките и ни, нарита обратно за съжаление

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  За съжаление така е. Ударът от тази пандемия ще е главно икономически и той ще засегне всички държави. Някои анализатори предвиждат около 30 процента безработица в САЩ.
  —цитат от коментар 3 на Voiko


  Както каза един виден американски учен по повод на икономическата цена на карантината (като алтернатива на това да позволим цунамито да мине през всички и който жив - жив, но без икономическа криза): аз гледам на този разход не като загуба, а като на инвестиция в здравето на жителите.
  Защо да може да купувате филтри за климатиците, да си чистите колите на авто-мивки, да ходите на поне 1 безплатен преглед
  Странен текст, все едно че в другите страни кризата засяга най-много богатите, а не бедните.Случаят с Родригез е типичен за сферата, с бакшишите в добър ресторант е получавал примерно 5,000 на месец, сега ще получава за 6 месеца в зависимост от щата примерно 350-400 на седмица +600 от федералната помощ (удължена до 9 месеца), т.е горе-долу добре. Проблемът е, че засега няма възможност да започне пак същата работа, а и не може да търси, освен онлайн и нещо различно за по-малко пари, защото явно няма друга квалификация.
  —цитат от коментар 4 на daskal1


  Всъщност, макар, че не ги е засегнал най-много пер се, няма да е невярно да се каже, че до момента богатите - с някои много малки изключения базирани на спецификата на вируса - са загубили много повече от бедните.
  Срутването на борсата и затварянето на бизнесите е изтрило много повече хартиен капитал от богатите отколкото от бедните.
  Не ги защитавам, посочвам очевиден факт.
  Повечето състоятелни американци имат поне част от средствата си в борсови активи и инструменти.
  Естествено колкото повече имаш толкова по-диверсифицирани би следвало да са активите ти, така , че богатите имат не само акции, имат имоти, бизнеси и т.н.
  Но понеже кризата удари първо и най-силно борсите, които са барометър за икономическите очаквания, то логично е, че богатите в абсолютна стойност са загубили много повече.
  Това не е новина, всъщност, винаги е било така.
  Просто те имат възможността да се възползват от същата тази ситуация и да вземат още повече активи евтино с което да спечелят повече при изкачването нагоре отколкото са загубили при падането надолу.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1372 Весело

  Светът винаги е бил устроен по модела "да го духат бедните"... докато не вземат вилите или там съвременния им вариант. Иначе, богатите и техните протежета политици не се вразумяват и продължават да наливат пари в каца без дъно... Има ое много да видим.

 8. 8 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Не ги жалете тия.По 15% ме карат задълвително да им давам бакшиш по ресторантите от сметката направена за храна и пиене.

  Harry Krup
 9. 9 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 940 Неутрално

  В САЩ вчера се отчита намаление на починалите от COVID 19 11 хиляди, но заразените са най малко 364 хиляди. Близо 30-40 хиляди на ден. В някои щати не съобразяват с карантината. Явно не могат да си го позволят.

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Светът винаги е бил устроен по модела "да го духат бедните"... докато не вземат вилите или там съвременния им вариант. Иначе, богатите и техните протежета политици не се вразумяват и продължават да наливат пари в каца без дъно... Има ое много да видим.
  —цитат от коментар 7 на puknatastotinka


  Ако погледнем през призмата на закона на джунглата, че оцеляват най-силните и най-добре адаптиращите се може да излезе, че "бедните" са точно там където трябва да бъдат, т.е. не вета определя мястото им, а способностите им.

  Има много примери за бедни, които са станали богати, както и за богати, които са станали бедни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  В България е по същият начин само дето тук по принцип заплащането е мизерно.
  От предишната рецесия тъкмо да се оправим и влязохме в нова.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  От днес, продажбата на предпазни маски в Турция е забранена.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на noj28648196
  noj28648196
  Рейтинг: Весело

  Невидимата ръка на пазара ще спаси Родригес…
  Държавата е лош стопанин…

 14. 14 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Е нали щели да даряват на тези, които излизат навън маски?
  То в България маски няма. Някакви сега шият от плат и искат да избият рибата като ги продават на фантастични цени.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":

  В България маски има, преди два дни купих медицински , верно по 0.96 лв но има в аптеки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  САЩ имат проблем и той е свързан с икономиката на услугите. По-голямата част от ресторантите никога няма да отворят отново,но така и трябва. Вирусът показа кое е грешно,кое е излишно. Вместо по ресторантите,тези хора трябва да работят по фабриките, за които вирусът също показа,че не трябва да са в Китай,а в САЩ.

 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Ако е в София кажете къде.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Във Варна, Марешки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  САЩ имат проблем и той е свързан с икономиката на услугите. По-голямата част от ресторантите никога няма да отворят отново,но така и трябва. Вирусът показа кое е грешно,кое е излишно. Вместо по ресторантите,тези хора трябва да работят по фабриките, за които вирусът също показа,че не трябва да са в Китай,а в САЩ.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  САЩ е основана и изповядва капитализъм, т.е. вярата, че една стока или услуга, която е по-евтина от друга при запазване на останалите параметри следва и логично ще бъде предпочетена.

  Това е основното верую, което работи докато не възникнат екзистенциални кризи, които показват, че има и други съображения освен цената.

  По стечение на обстоятелствата, обаче, американския капитализъм успява, за момента, да продължава да се измъкне от кризите и да се завърне към основното си верую.

  Т.е. докато стоките от Китай са по-евтини от американски еквиваленти САЩ ще продължи да внася от Китай.

  Виж, ако в Китай няма или Китай иска твърде висока цена - това е вече съвсем друга ситуация.

  Но докато Китай (или все едно кой) може да даде на американците нещо по-евтино отколкото би им струвало да си го разработят - разбирай без високи технологии и национална сигурност - ще го внасят.

  Производство на телевизори, печки, климатици, обувки, всички НЕ-основни продукти обратно в САЩ?
  Е защо?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3773 Любопитно

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Какво правите пак....?
  В петък....до летището във Флорида са изгорели 3 500 пр.средства.....без нито една жертва....
  Странна работа


  . .

  Bukalemun
 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440": Да бе да,няма.... цяло Габрово шие маски и костюми,нямало то!)))

 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":


  Не съм чул! Питай Даскала,той е в крокодилско пенсионерския щат! Можеби има информация!

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Много по-добре е да си богат и здрав, отколкото беден и болен! Апропо, не съм го измислил аз. В САЩ, доколкото виждам, доста от богатите си имат фондация за подпомагане на бедните. Е, просто така плащат и по-малко данъци. Уорън Бъфет, Бил Гейтс...

 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":Дерибейка,кфи са тиа чипи маски,да не си си купил салфетки???

 25. 25 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 814 Неутрално

  човекът има спестявания и ще изкара няколко месеца.Дневник - ужасни сте, сякаш от хорската мъка се храните, толкова са ви изкривени новините!
  —цитат от коментар 1 на хм


  Не бе не Дневник виновен - това е Цоциализъма на бюрократите от ЕС бълващи пропаганда която да осмисли закътаните им работи в Брюксел..

  Да кажем не на педерастията!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Само преди три седмици Мигел Родригес се радвал на хубав живот. Работел като сервитьор в ресторант в Мериленд от 20 години и имал вяра в бъдещето. "
  ..................................................................................................................
  Извинявам се много, но икономика на държава основана на работа в ресторанти, стартъпи, аутсорсинги и надомна "дистанционна" работа онлайн не ми я хвалете. Такава икономика може да функционира само от криза в криза. Америка, а и цивилизованият свят/без Путкинова Русия и Китай, разбира се, те са друга бира/ имат нужда от малко нов социализъм ала Бърни Сандърс. Иначе е алтернативата е трагична- Тръмп, Салвини, Барозу или Барба Ганьос/според местните културологични особености/. Т.е чака ни нов тоталитаризъм.

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Още е рано.... тепърва ще има катаклизъм...

 29. 29 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 609 Неутрално


  До коментар [#27] от "SoloV":

  Пардон, Болсонаро исках да кажа. Барозу и той е друга бира..

 30. 30 Профил на Дон Балон
  Дон Балон
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Маргинали ве, маргинали! Мързи ги да работят!!

  Аз съм the best прос голфър айляк
 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  Родригес е имал, макар и за кратко, по - добър стандарт, възможности, заделял е някакви пари на страна ! Какво да кажем, обаче, за разни бедни страни, където такива като него работят само за едното оцеляване и то пак не им е гарантирано ?

 32. 32 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  САЩ имат проблем и той е свързан с икономиката на услугите. По-голямата част от ресторантите никога няма да отворят отново,но така и трябва. Вирусът показа кое е грешно,кое е излишно. Вместо по ресторантите,тези хора трябва да работят по фабриките, за които вирусът също показа,че не трябва да са в Китай,а в САЩ.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  Преди години беше престижно в развитите страни да се отчете, че секторът на услугите бил нарастнал много, особено пък финансовите. Признак на просперитет.
  Пропускаше се простичкото, че в дъното н всичко е производството, а то се изнесе в Азия.
  Точно в сащ за почна преоценка на това при Тръмп, като предполагам това ще се засили и в Европа, след пандемията.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  "Ако погледнем през призмата на закона на джунглата, че оцеляват най-силните и най-добре адаптиращите се може да излезе, че "бедните" са точно там където трябва да бъдат"

  Докато на бедните им писне и започнат да бесят богатите по стълбовете. Примери много в далечната и не толкова далечна история.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4076 Любопитно

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Замбич, това няма да стане. Просто вашето общество е огромен потребител на всякакви услуги и стоки. Затова вие винаги ще имате отрицателен търговски баланс с Китай, Индия, Япония, Южна Корея и разбира се нашият ЕС. Това няма да се промени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Военен комунизъм ли ще въвеждаш - всички по фабриките?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на Барба Ганьос ги направи зомбита
  Барба Ганьос ги направи зомбита
  Рейтинг: 0 Неутрално

  САЩ имат проблем и той е свързан с икономиката на услугите. По-голямата част от ресторантите никога няма да отворят отново,но така и трябва. Вирусът показа кое е грешно,кое е излишно. Вместо по ресторантите,тези хора трябва да работят по фабриките, за които вирусът също показа,че не трябва да са в Китай,а в САЩ.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  Гозомбича бавно, но славно прокарва идеята за планова икономика 😁😃😁

  Разбира се, нямаме съмнения, че щом той плющи тез идеи, то те вече се разпространяват от нео-консервативните тинк-танкове.

 37. 37 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Тази безпрецедентна криза ще доведе до отрезвяване...Вече се правят постъпки и реални действия да се СПРЕ зависимоста на света от китайската "фабрика"....Тръмп популистки поведе тази кампания преди 3 години...надявам се че сега това ще стане реалност....Кризата ще отмине...икономиите ще се възтановат в разумен период от 1-3 години.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 38. 38 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  На тоя Гъслямбо не му ли стана ясно, че Америка не е производствена икономика от поне 50-60 години.

 39. 39 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  САЩ сега няма как и ще си припомнят и въведат отново мерките, които им помогнаха да излезнат от Голямата Депресия. Само, че този път много по-бързо, за да спестят страданието на хората.
  САЩ има всички механизми, заложени в Конституцията им.

  Безглавите, бутикови политици в Брюксел ще се лутатат.

  niki
 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "А за най-нископлатените работници доходите нараснаха силно чак през последните две години"
  *
  Как редакторите са направили подобен пропуск да похвалят управлението на Тръмп?

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  "В петък....до летището във Флорида"

  Ети, във Флорида има стотици летища! 😂🤣

 42. 42 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  На същото мнение съм!

 43. 43 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боби Колев":

  Не успява американският капитализъм, а хитрите еврейски банки, който направиха долара световна валута, като го вързаха за петрола. Постояната игра с долара крепеше яко САЩ на вълната. Сега обаче две неща ще играят тежко срещу тази иначе феноменално умна мярка - края на петролната ера и невъзможността ФЕД да измъкне САЩ с девалвиране на валутата. Хиперинфлацията ще стане факт, не само в САЩ, но и във света. Без никакво съмнения трасформациите в САЩ ще са много големи. До момента Големият Капитал управляваше тази страна взимайки като цяло изключително добри решения, но сега основното му решение аутсорсинга и изнесеното производство ще сложи САЩ на колене. И като се изправи ще му е увряла главата, че само с Капитал не става, а и с Държава. Поне така мисля аз. Може и да не му провърви и да се разцепи на федерати, които се самоуправляват на различни принципи, но това само бъдещето ще го покаже.

 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Ети, влекат те конспирациите и тва е...
  Станал пожар на паркинг, чудо голямо.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#36] от "Барба Ганьос ги направи зомбита":

  Това са на Банън утопиите - завръщане на индустрии, наливане на държавни пари за инфраструктура. Гозамбо наистина вярва в подобни неща, но странно защо се прехласва пред Тръмп, който няма никакво намерение да връща индустрии в САЩ.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Твърде много писано за сектора на услугите и нищо за услугите в сектора на секса...

 47. 47 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#46] от "venelingeologia":

  Порочните индустрии трябва да бъдат защитени от държавата - хазарт, секс, алкохол, цигари. Айде цигарите може и без тях.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  К’вото изчукаш - изпукаш! Това е логото на масовия американец. Да похарчиш на момента каквото си изкарал, да похарчиш даже повече. Да се набуташ с дългове по кредитни карти, заеми за коли, лодки, играчки. Съчетание между домашно възпитание, традиции, лошо образование, държавна политика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK