Урсула фон дер Лайен: Малките и средните фирми трябва да задържат хората на работа

Урсула фон дер Лайен: Малките и средните фирми трябва да задържат хората на работа

© Francois Lenoir, REUTERSДа се задържат хората в малките и средните бизнеси на работа и да се създаде нов план "Маршал" за Европа - това са основните послания на председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за БНР.


Малките и средните предприятия няма да оцелеят без подкрепа, предупреди тя и посочи, че комисията е дала гъвкавост на бюджетните правила, за да може страните членки да влеят пари в здравните системи и икономиките. Също така Брюксел задейства схема на име SURE за запазване на работните места, осигурена със 100 млрд. евро


"Казахме на фирмите: "Задържайте хората на работа, дори и такава да няма, защото след това ще запазите квалифицирана работна сила, която ние сега субсидираме чрез тази схема." Мисълта, която поставяме зад всичко това, е, че в момента, в който икономиката започне да набира сила, тези компании ще имат свой квалифициран персонал и отново ще могат да изпълняват поръчки. Затова е много важно те да преживеят тези тежки времена", обяснява тя.


България за пример
Фон дер Лайен дава като "вълнуващи примери за мобилизация в България" - стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски и които е започнал да раздава на полицаи и на болничен персонал. "Също и че служители в бургаската опера използват собствен материал, за да шият маски, които после даряват. Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че ситуацията наистина е тежка, но солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз."


Планът "Маршал" за Европа


"Всички сме съгласни, че ни е необходимо огромно финансиране в нашите икономики, така че те могат да направят отскок, което ще е и най-добрата инвестиция в нашето бъдеще. Смятам, че ако имаме подкрепата на силна финансова рамка за следващите 7 години, ние на ниво комисия ще можем да мобилизираме средства, които после солидно да инвестираме в икономиките, които пък толкова ще се нуждаят от този рестарт", очертава Фон дер Лайен идеята си за следващия бюджет на ЕС.


"Според мен изначално идеята за план "Маршал" е правилна, защото тя казва "Страните заедно". Да се инвестира със знанието, че те се справят по-добре, ако съседът просперира. Това е принципът на нашия Общ пазар - всички ние знаем, че се справяме по-добре, ако той е силен, ако икономиките на страните членки са силни и на равноправна основа.


За тази цел разчитам на европейските власти да инвестират в страните членки чрез европейския бюджет, както вече казах - като се мобилизира мощта на този бюджет, който съществува точно заради това. Добрата страна на европейския бюджет е в това, че всяка страна членка го познава, има много прозрачност, всички знаят правилата, той е създаден за конвергенция и кохезия, както и за да инвестираме заедно и стратегически в нашето бъдеще."

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  Някой знае ли КАК да задържат хората на работа , като НЯМА работа ???

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  Или да задържат хората на работа, означава да продължат да ги водят на работа, че бюрокрацията , да продължи да паразитства върху кухи данни ????

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Носят се слухове че в Бералус понеже нямали "мерки срещу коронавируса" почвало да става страшно - хората падали направо на улиците и умирали даже прави както си ходят.
  Извозвали ги с военни камиоми направо в импровизирани морги по ледените площадки, защото моргите вече не можели да приемат повече умрели ....

  Страшно било ...
  някои знае ли нещо повече?

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Очевидно е, че няма да има туризъм, ресторантьорство, опера и т.н.. Да им се дадат някакви начални пари ако имат план за производство на нещо. Явно ще трябва да се ориентираме към производство на неща, които сме свикнали да внасяме (гащи примерно)

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  634 заразени
  13 починали
  --------07,04,2020

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":

  И домати, картофи и боб - СЪЩО !

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1215 Любопитно

  От думите на госпожата така и не разбрах как точно фирмите ще задържат хората в случай че няма работа? Отпуснатите пари ми се виждат нищожни за размерите на Европа.

 8. 8 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Разстроено

  Неадекватна както обикновено...Вчера и Меркел беше тръгнала да излиза икономически по-силна от кризата...

 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":634 заразени 13 починали --------07,04,2020
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  има ли някои от починалите под 80 години?
  и без 2, 3 инфаркта или инсулта

 10. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Аз съм на същото мнение като г-жа фон дер Лайен!Задържайте,че после не се знае!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Видяхме до къде водят европроектите -къщи за гости ,дигитализация и накрая наяма маски.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3188 Любопитно

  "Задържайте хората на работа, дори и такава да няма..." - все едно няКОЙ се стреми да си шитне хората, ей така, да му е по-лесно сам!? Замотаването става системно, а пожеланията за "след това" са все по-високопарни, в европско-чиновнически стил. Решението е след "стадното послушание" да се потърси сметка за вождовото незнание.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Конвергенция и кохезия- Бацката доволно трие пръсти.

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3570 Весело

  Носят се слухове че в Бералус понеже нямали "мерки срещу коронавируса" почвало да става страшно - хората падали направо на улиците и умирали даже прави както си ходят.Извозвали ги с военни камиоми направо в импровизирани морги по ледените площадки, защото моргите вече не можели да приемат повече умрели ....Страшно било ...някои знае ли нещо повече?
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Да вярно е, и което е още по страшно е че малките зелени човечета са започнали свободно да се разхождат по улиците. Въведено е извънредно положение и само хора с шапки от фолио имали право да излизат. :))))

  Brevity is the soul of wit
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Тука ще е точно обратното.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3570 Весело

  От думите на госпожата така и не разбрах как точно фирмите ще задържат хората в случай че няма работа? Отпуснатите пари ми се виждат нищожни за размерите на Европа.
  —цитат от коментар 7 на areta


  Ама Вие сериозно ли очаквате някой от върхушката на Брюксел да каже нещо разбираемо?

  Brevity is the soul of wit
 17. 17 Профил на jir07647107
  jir07647107
  Рейтинг: 15 Неутрално

  "Задържайте хората на работа, дори и такава да няма"

  Безсмислено е да се държат насила служители в сектори, които нема да се възстановят в близките месеци. Например в туризма, ресторантьорството и пр. какво да ги държиш? Да се наливат пари само във важните сектори от икономиката и в онези, които ще възстановят дейност до 2-3 месеца.

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Само да не решат да раздават омощи на база смъртни случаи. Че управляващите тук социопати така ще се развихрят...

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  ,,Задържайте хората на работа”... нищо че няма никаква работа, а ние ще се чудим колко да ви обезщетим... защото все ни се вижда скъпо да обезщетим за два три месеца на 100%....

 20. 20 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия.
  .........
  Ще го забравите, ние си го знаем ! Но сме хора все пак, макар и в държава "втора категория" по вашите неизказани публично критерии.

 21. 21 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Тази до преди 2 месеца щеше да изхарчи 50 трилиона за смешна зелена сделка, която видимо беше прецаквация за целият бизнес в Европа, сега тръгнала да се прави на света вода ненапита!! Направо да си ходи, заедно със зелената клика! Бяха готови да откраднат 50 трилиона бюджет и да го дадат на другарите. Добре че излезе тази криза, та се размина "зелената" кражба, която бяха подготвили. Кукловодите им обаче няма да се откажат така лесно от тези пари. Да видим какво ще измислят след 3-4 месеца. Тогава сигурно ще изравняваме половете на всички прасета в ЕС или ще броим популацията на диви комари! Все нещо ще измислят.

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Аз ЗАЩО НЕ ЗНАМ нищо за нашият "стартъп", който се е преквалифицирал в производството на маски, които да раздава на полицаи и лекари!? Или е по-важно мисирките да ни навират всеки ден "оня зеления", вместо истинските герои?

 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Значи, в превод- ако ни дадете повече кинти от всякога (силна финансова рамка) ние поемаме ангажимента, да разпределим една малка част от тях за въпросните малки и средни фирми.

 24. 24 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Трябва, ако има пазарна логика... Иначе отиваме на планова икономика.

 25. 25 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  С САЩ работниците са си вкъщи но получават заплата. Ей така става в белите държави, в окупираните територии нещата са мааалко по-различни

 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#10] от "АмброзСП":

  Тая г-жа Лайнунда скоро ще бъде изхвърлена като мръсна котка поради некадърност и несправяне с положението. Тиквата у нас също.

 27. 27 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#25] от "theduloclan":

  До коментар [#1] от "karabastun":С САЩ работниците са си вкъщи но получават заплата. Ей така става в белите държави, в окупираните територии нещата са мааалко по-различни
  —цитат от коментар 25 на theduloclan


  Ама големи филантропи били в САЩ. Направо се порсълзих. Като говорите измислици, поне си избирайте аудиторията. Тези може да ги разправяте на бабите пред блока. Погледнете числата на молбите за безработица в САЩ. Само за справка, ей така. МОже да видите картинката и там.

 28. 28 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Цялото европейско и американско производство трябва да се върне от Китай в ЕУ и УСА . А китай да бъде изолиран от търговията в света

 29. 29 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Фактите са : болеста без съмнение е много смъртоносна . Развива бързо двустранна бронхопнемвмония . Въпроса е кой създаде вируса и го пусна и защо . До отговор може да стигнем като гледаме кой има полза от това . За сега Китай е най малко засегнат ,а икономиката на Америка и Европа буквално колабират . Америка отпусна 2 трилиона долара за спасение на икономиката си . А Европа отпуска 2 трилиона и 700 милиарда евро . Конспирацията за Фед и еврейските банки в американо англо саксонския ред не се връзва . Бразилиския президент директно обвини Китай в създаване на стратегическо предимство в новия световен ред чрез тази зараза . Ако моите разсъждения са правилни ..На прага сме на трета световна . Нато и УСА ще ударят китай

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK