Следване в чужбина - над половината студенти искат да го отложат с година

Кеничи Оме, президент на Business Breakthrough (BBT) в Токио замени заради пандемията от COVID-19 завършилите студенти с роботи на церемонията за връчване на дипломите.

© Reuters

Кеничи Оме, президент на Business Breakthrough (BBT) в Токио замени заради пандемията от COVID-19 завършилите студенти с роботи на церемонията за връчване на дипломите.Университетите в Европейския съюз, които разчитат на студенти от чужбина, трябва спешно да пренапишат плановете си за 2020 г. Причината е, че заради кризита с коронавируса значителна част от младите хора планират да отложат с година следването в друга държава.


Голямо международно проучване сред близо 15 хиляди младежи, интересуващи се от обучение в чуждестранен университет, показва, че към миналата седмица 63% планират да отложат тази стъпка с година. Още 11% напълно са се отказали.


Добрата новина е, че 90% от анкетираните потенциални студенти виждат бъдещето си в следване в чужбина. Това означава, че университетите трябва да проявяват гъвкавост и изобретателност през 2020 г. и да положат усилия да си върнат студентите догодина.
Това са заключенията на QS Quacquarelli Symonds - един от световните лидери за анализ на висшето образование. Компанията е автор на прочутата класация QS World University Rankings.


В контекста на пандемията са и някои от отговорите как бъдещите студенти очакват университети да реагират - да има достъп до медицински екипи (52%), в кампуса да има навсякъде санитарен гел (52%) и денонощна телефонна линия за помощ (49%), лекциите да са в по-просторни аудитории, за да няма толкова близък контакт (33%).

В контекста на пандемията са и някои от отговорите как бъдещите студенти очакват университети да реагират - да има достъп до медицински екипи (52%), в кампуса да има навсякъде санитарен гел (52%) и денонощна телефонна линия за помощ (49%), лекциите да са в по-просторни аудитории, за да няма толкова близък контакт (33%).


На въпроса дали пандемията е променила плановете им с "Да" отговарят 27% още в първата седмица на проучването, започнало в средата на февруари. Тази група остава стабилна в следващите седмици и не надхвърля 29% до 5 март, но това е и времето, в което кризата е ограничена предимно до Китай и заразата се появява в няколко азиатски държави.


След 6 март премислящите плановете си са вече е 34%. До 12 март СЗО обявява пандемия, коронавирусът създава извънредна ситуация в Южна Корея и Иран, започва кризата в Северна Италия, САЩ забраняват достъпа на европейци. Още седмица по-късно студентите със засегнати планове достигат 50%, което съвпада с предупреждението, че никой не е застрахован и COVID-19 не поразява само хора над 60-70-години.


Към 26 март групата на планиращите отказ от следване в чужбина през 2020 г. вече е 57%, а на 2 април - 61%. В този момент тези, които отговарят с "Не знам", са се удвоили - от 13% през февруари на 30% в началото на април.


Разбивката на тези отговори показва, че в началото 44% казват, че ще отложат следването с година, 33% - че ще сменят страната, в която искат да учат, а 12% - че се отказват. Седмица по-късно започва да расте (до 43%) групата на планиращите пренасочване на плановете към страна, където няма блокада. Но това е временно явление, защото става по-лошо за университетите:


Към 2 април вече 63% казват, че ще изчакат до 2021 г. и само 11% продължават да се надяват на следавне в алтернативна държава.

Към 2 април вече 63% казват, че ще изчакат до 2021 г. и само 11% продължават да се надяват на следавне в алтернативна държава.


Всичко това се дължи основно на цялостната несигурност и объркване, поради което хората избират да изчакат и да получат още инструкции как да постъпят. Но има и критерии като "зависим съм от родителите", "важен е обменният валутен курс" и "искам да започна кариера и после ще помисля отново за следване".


Потенциалните студенти са питани и дали се интересуват от онлайн обучение, ако нямат възможност лично да присъстват. Отговорите не са много обнадеждаващи за университетите, обмислящи такава алтернатива - 42% категорично отговарят с "не" и под 20% казват, че това ги интересува "много" или "силно".


Все пак има потенциал, защото 58% все пак проявяват някакъв интерес към онлайн обучение, а 61% очакват университетите да пуснат онлайн повече от лекциите си.


Следване в чужбина - над половината студенти искат да го отложат с година


Ето още данни от проучването на QS:

  • В Италия, макар е тежко ударена от коронавируса, университетите изглежда може да разчитат на местните младежи, защото само 11% се интересуват от следване в чужбина, а 9% вече са се отказали
  • В Испания от потенциалните кандидат-студенти 7.5% се интересуват от чуждестранни университети, а 7% вече нямат такива планове
  • В Германия от перспективните кандидати за университети 8% се интересуват от чужбина, а 6.8% - вече не
  • Във Франция 8.8% все още гледат към следване зад граница, а са се отказали 6%.

Нунцио Какварели, изпълнителен директор на QS Quacquarelli Symonds, коментира: "Данните ни показват, че потенциалният срев в привличането на студенти ще е кратковременно явление. Жизненоважно за европейските университети е да поддържат комуникация с тези момчета и момичета, за да не ги изгубят през 2021 г. Трябва да проявят гъвкавост в сроковете за кандидатстване, да дават максимално информация за онлайн курсове и да гарантират, че имат първокачествени виртуални аудитории."


Сред коментарите за резултатите от проучването се казва, че трябва да се има предвид и как и къде живеят студентите. За мнозина вече е разтърсена системата на споделени квартири и мнозина са принудени да отсадят при приятели или да останат при родителите. Този проблем е по-остър за университети с високи такси и разходи за живеене. За тях важи и нежеланието на студентите да минат на обучение в интернет - те не искат да плащат хиляди евро, а да се окаже, че завършват онлайн курсове, които не се ценят особено при работодателите.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 656 Любопитно

  Лошата новина за нашите младежи е, че ако искат да работят през тази една година ще им е трудно, заради нарастващата безработица; не могат да "хванат окото" на качествени работодатели, при положение, че плановете им са за учене в чужбина; ако запишат някакво образоване у нас е ясно, че болшинството ВУЗ-ове са с ниско качество на обучение...налице е момента с демотивация на един млад амбициозен и умен младеж сблъсквайки се с реалността на българският икономически и социален живот.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  По-верятно е хибридните форми на обучение да стават по-популярни, както и по гъвкави стратегии. Например, редуването на онлайн занятия с такива "лице -в -лице" . Последните се оказват особено нужни за по-лабилните и академично нуждаещи се студенти, както и за тези които искат да търсят работа в чужда страна след завършване. Плюс това, все още визовите режими налагат традиционно присъствие за да се издадат визи за продължителен престой за обучение, например в страни които не са в ЕС. Но, все още е рано да се коментира с увереност, макар че сега в условията на карантините ясно проличава необходимостта от по-честа и по-продължителна визуална връзка на преподавателя със студентите, лишени от доста възможносто за лично общуване и движение навън.

 3. 3 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Зависи какво учиш наистина. Има специалности дето може да ги доизкарат и тая година особено в сферата на социалните науки.
  Абе като цяло не си приятно, макар че масово се слушат лекции онлайн и има онлайн конферентни разговори, където се провеждат упражненията.
  Ама какво ти образование в чужбина като си имаме УНСС и прочие. Ся очаквам ГЕРБ мажоретките да изкарат образованието в БГ по-добро от тва в САЩ нищо, че на всеки изпит в "елитните" бг унита си изкарват телефона да преписват.

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Любопитно

  "Следване в чужбина - над половината студенти искат да го отложат с година"

  То и да не искат да го отложат, ако ограниченията в пътуванията продължат още 5-6 месеца, как ще стигнат до университета си?

 5. 5 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  Че защо? В чужбина щяха да се занимават почасово с какви ли не нискоквалифицирани работни дейности, за да се издържат по време на следването. При желание, все биха намерили нещо и тук.

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Начесаха богати трътки.

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Ами да запишат нещо ш домашен университет, подобно на това, което искат да учат в чужбина - все ще им е от полза. Най-малкото няма да забравят да учат. Да започнат някаква работа - по-добре, отколкото да си човъркат в носа. Пък и, докато учат в чужбина, на повечето така или иначе ще им се наложи да работят - малко родители са толкова богати, а и малко стипендии са толкова щедри, че да няма нужда да похванат.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Уинстън Чърчил
  Уинстън Чърчил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "Александър":

  +++++

 9. 9 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ами да запишат нещо ш домашен университет, подобно на това, което искат да учат в чужбина - все ще им е от полза. Най-малкото няма да забравят да учат. Да започнат някаква работа - по-добре, отколкото да си човъркат в носа. Пък и, докато учат в чужбина, на повечето така или иначе ще им се наложи да работят - малко родители са толкова богати, а и малко стипендии са толкова щедри, че да няма нужда да похванат.
  —цитат от коментар 7 на PavelCZ


  Необяснимо отрицателно отношение към младите хора, които са най-губещи от историческата ситуация, в която се намираме.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#9] от "velvoofell":

  Кое му е отрицателното ? Но не обичам да се циври. И ние сме решавали значителни проблеми като студенти в чужбина, много се върнаха, други устояхме. Имало е моменти, когато почти нямаше какво да ядем, но никой не разбра за това - някак си си решихме проблема.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  "човъркат в носа", "да похванат" внушават, че младите хора са мързеливци и нехранимайковци. Не, много от тях са планирали този етап от живота си отдавна и са ужасно прецакани от ситуацията. Защото студентстването не е само учене, а и първият полусамостоятелен житейски опит, а според някои - най-хубавите години от живота. А перспективата да преминат частично на дистанционно обучение за години напред ги обрича на доживотно подценяване на компетенциите им спрямо други поколения.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#11] от "velvoofell":

  Мисля, че виждате проблема едностранчиво. Всички си планираме живота - иначе не става. Но на всички ни се налага да си преосмисляме плановете в извънредни състояния и не би трябвало да виждаме в това драма. Освен това на 18-19 години човек определено може да закъснее с 1 година и все още това не е проблем.
  А идеята, че може някой да Ви неглижира заради дистанционно обучение - просто не е вярно. Вече голяма част от обучението преминава дистанционно - особено в професии, които не са свързани с мануална сръчност.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK