Смекчаването на карантината е скок в неизвестното

Смекчаването на карантината е скок в неизвестното

© Associated PressИзолацията на милиони европейци е безпрецедентно предизвикателство, но възстановяването на икономическия и обществения живот също се очертава като сложно начинание. "Международен опит в тази сфера липсва", отбеляза австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна първа сред членките на ЕС разработи график за постепенно смекчаване на ограниченията.


Дания и Норвегия, въвели режим на "полуизолация", също посочиха дати за рестартиране. В Португалия и Гърция се говори вече за срокове. Връщането към нормален живот навсякъде ще бъде поетапно, ще се запазят някои предпазни мерки. Допълнителни неясноти създава разпространението на вируса по света, което може да наложи съгласуване на стратегиите.


Да избереш точния момент


Австрия, Норвегия и Дания смятат, че усилията им са довели до траен резултат - "плато" в кривата на заразяване. Правителството на Австрия, където са регистрирани над 12 500 случая на COVID-19, оповести план за излизане от изолация и констатира рязък спад в броя на новозаразените. Дни наред се отбелязва ръст от близо 2 на сто за денонощие, докато в средата на март бе стигнал 40 процента.
Норвегия - с общо 5863 случая, прецени, че епидемията на нейна територия е "под контрол". По последни данни един болен в Норвегия вече заразява средно само 0,7 здрави хора срещу 2,5, преди да бъдат взети мерки срещу заразата. Тези страни успяха да ограничат броя на жертвите и болничните структури не бяха претоварени. До сряда смъртните случаи в Австрия бяха 243, в Дания - 218, а в Норвегия - 80.


Поетапно смекчаване


Никоя от тези държави не се кани да отмени из един път ограниченията, наложени в средата на март. В Австрия, където останаха да работят само супермаркетите и аптеките, правителството смята на 14 април да отвори и малките магазини. В средата на май се очаква да последват хотелите и ресторантите. Австрийците ще трябва да продължат да излизат навън само при крайна нужда и ще работят дистанционно поне до края на април.


Началните и средните училища в Австрия навярно ще заработят чак след 15 май. В Дания занятията ще бъдат подновени постепенно от 15 април нататък. Част от гимназиите, колежите и университетите в Норвегия пак ще отворят врати на 27 април. Дания не е обявила кога ще подновят работа нейните барове, ресторанти, фризьорски и масажни салони, търговските центрове и дискотеките. Всички тези страни не планират засега да разрешат масовите събирания, спортните и културните прояви - това ще стане най-рано през юли или август.


Гърция съобщи, че се надява на "връщане към нормалното" през май, както и Португалия, при условие че изолацията бъде стриктно спазвана дотогава. Швейцария заяви в сряда, че "първите стъпки към разхлабване" ще станат факт до края на април.


Благоразумие и дисциплина


Никоя от тези страни не прояви триумфализъм - те неведнъж предупредиха, че епидемията може да се върне. "Още много месеци ще живеем с множество ограничения", изтъкна датският премиер г-жа Мете Фредериксен и отправи апел за гражданска отговорност. Колежката й от Норвегия Ерна Сулберг уточни: смекчаването на ограниченията "не значи да станем по-неблагоразумни".


И в двете страни, а и в Австрия, се изтъква, че при връщане на епидемията ограниченията ще бъдат наложени пак. При нужда правителството може отново "да натисне спирачките", заяви австриецът Курц. Редовното миене на ръцете, спазването на поне еднометрова дистанция в магазините, ограниченията за броя на клиентите - тези защитни прегради остават актуални повече от всякога. След дискусиите за ползата от предпазни маски Австрия задължава да се използват такива в супермаркетите и обществения транспорт, докато властите в Норвегия и Дания, където маски почти не се използват, не дават подобни препоръки.


Пътувания, тестове - неясноти


При положение че европейските държави са в различни фази от пандемията, националните стратегии за излизане от изолация може трайно да ограничат международните пътувания.


Границите на Дания остават затворени. "Докато няма ефикасна ваксина или лекарство, тази болест ще остане с нас и няма да има свобода на пътуванията - такава, каквато я познаваме", предупреди в Австрия Себастиан Курц. Европейската комисия не би желала отмяната на мерките да се извършва "в разпръснат строй", но отложи въвеждането на пътна карта за съгласувано излизане от режима, за да не заглуши посланията на страните, призоваващи ограниченията да не се разхлабват.


За разлика от Виена и Копенхаген местните власти във Франция затегнаха ограниченията. "Ще е опасно да се мисли, че наближаваме края", заяви в сряда европейският клон на СЗО, според който "не е дошъл моментът за смекчаване на мерките". Страните, решили да подновят спрените дейности, ще вървят по тънка линия, обръщат внимание учените - защото "груповият имунитет", който би защитил в достатъчна степен цялото население, там все още е слаб.


"Веднага щом разхлабят ограниченията, броят на заразените отново малко ще се покачи", отбелязва вирусологът Елизабет Пуххамер-Щьокл от медицинския университет във Виена. По думите ѝ "стремежът е процесът да протича под контрол", болничната система да може да поема тежките случаи и да има достатъчно тестове с оглед развитие на ситуацията. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Навсякъде, където се спазват ограниченията (независимо какво си мисли народонаселението за тях) се започва полека лека охлабване на ограниченията.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Мъгла е, никой не знае какво да прави.
  Ще си ходим с маски май и до Хелоуин, може и да се поамериканчим малко. :)

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1704 Разстроено

  От статията:
  Още много месеци ще живеем с множество ограничения

  Това звучи зловещо, егати!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2818 Весело

  Мъгла е, никой не знае какво да прави.Ще си ходим с маски май и до Хелоуин, може и да се поамериканчим малко. :)
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Язък за приетите анти хиджаб закони из Европата -> накрая се получи така, че и мъжете ходят с фереджета 😁😂🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Достигане на пик и поддържане на "плато" не изглежда като розово настояще и бъдеще. Мистър Пропър няма ли да се изкаже по темата?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  . "Ще е опасно да се мисли, че наближаваме края",
  ___________________
  Щом няма страх от гладните, значи има време до края на управляващите или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Ти го погледни от другата страна. Ако бяхме приели още няколко милиона мигранти примерно, както искаха някои политици, как щяхме да подсигуряваме и тези хора, здравните ни системи и без това изнемогват

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Август, Септември може би?

 9. 9 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Това е манипулация, плашите хората с "неизвестното". Между временно се оказа, че сме в най-тежката икономическа криза от 90 години насам. Всеки ден само я утежнява.

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  https://www.mediafax.ro/social/un-expert-german-demonteaza-teoriile-despre-covid-19-riscul-de-infectare-in-public-extrem-de-redus-virusul-rezista-putin-pe-suprafete-19060816?fbclid=IwAR0UPuMQD_fqaA23jo71dQkHh-ZlGHbRH0NIgm2HGIIprNKj28sroaMGGiA
  Немски експерт ДЕМОНСТРАТИра теориите за COVID-19: Рискът от инфекция в обществото е изключително нисък. Вирусът има малка устойчивост на повърхности Експертът Хендрик Стрийк проведе проучване в Хайнсберг, епицентъра на епидемията COVID-19 в Германия Той твърди, че рискът от заразяване, когато е на публично място, е минимален
  Експертът Хендрик Стрийк проведе проучване в Хайнсберг, епицентъра на епидемията COVID-19 в Германия и твърди, че има много малка вероятност да се заразите, когато сте на публично място. Коронавирусът издържа изключително малко на повърхности, казва вирусологът. Топ германският вирусолог Хендрик Стрийк казва, че има много малък шанс някой да се зарази с коронавирус, когато отиде да пазарува, фризьор или ресторант. Хендрик Стрийк противоречи на една от теориите, които хората чуват напоследък, а именно, че този вирус би устоял на повърхности. Стрийк е професор по вирусология и директор на Института по вирусология и изследване на ХИВ в университета в Бон. Той направи проучване в Хайнсберг, епицентър на епидемията COVID-19 в Германия. Градът има около четвърт милион жители, 1400 потвърдени случая и 46 смъртни случая от коронавирус.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2818 Любопитно

  До коментар [#4] от "DDR":Ти го погледни от другата страна. Ако бяхме приели още няколко милиона мигранти примерно, както искаха някои политици, как щяхме да подсигуряваме и тези хора, здравните ни системи и без това изнемогват
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Като гледам немската как изнемогва 😁 а приеха колко милиона? Колко приеха?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":Ти го погледни от другата страна. Ако бяхме приели още няколко милиона мигранти примерно, както искаха някои политици, как щяхме да подсигуряваме и тези хора, здравните ни системи и без това изнемогват
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Франция между другото изобщо не налага никакви мерки в мигранските лагери поради страх от бунтове. Резултата, мисля, е видим.

 13. 13 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Толкова свикнаха с изолацията, че излизането навън вече е "скок в неизвестното"?

  over the under
 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  “По последни данни един болен в Норвегия вече заразява средно само 0,7 “

  А според турският здравен министър в Истанбул 1 човек заразява 16.

 15. 15 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  другият пример - англия - детайлно, които накрая пак стигнаха до "датското", но по-трудния начин
  сега излезе анализ стъпка по-стъпка островното узряване, от няма проблем, през нисък риск, и управление да "стаден имунитет", и накрая "българското" ... затваряй

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8198343/SPECIAL-REPORT-Johnson-listened-scientists-coronavirus-slow-sound-alarm.html

  за да е ясно, кризата е продукт не на мерките по пандемията, които са необходими и безалтернативни, а на модела и структура на глобалната икономика в която безгрижна досега живяхме, щото се подценяваха рисковете

  Je suis дани кирилов
 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Така е. Ако се смекчи карантината преди да е ликвидирана епидемията тя може да пламне с пълна сила.

 17. 17 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Навсякъде, където се спазват ограниченията (независимо какво си мисли народонаселението за тях) се започва полека лека охлабване на ограниченията.
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Факт. Това е защото никой не знае по-добро решение. Но и не се прави много, за да намерим други решение. Командват ни генерали, все едно сме новобранци в казармата. Никаква диференциация на мерките. На хората им писна и, не дай Боже, при рязко влошаване, няма да има какво повече да се направи!

 18. 18 Профил на syneidesys
  syneidesys
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Massachusetts Institute of Technology :
  ДАННИТЕ ПОКАЗВАТ: ПО-СИЛЕН ОТГОВОР НА ПАНДЕМИЯТА - ПО-ДОБРО ИКОНОМИЧЕСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
  http://news.mit.edu/2020/pandemic-health-response-economic-recovery-0401

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Себастиан Курц се надява на ваксина.... аз съм скептичен...Защо ли?
  Ваксина за САРС и ХИВ няма....а вирусите са доста сходни...

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Ма къв е проблема? Те западняците поначало почнаха с мека карантина, т. е. почти без карантина и показаха светъл и героичен атлантически опит. Наситихме се да ги гледаме и да им се възхищаваме! Нека продължим по същия начин. Толкова е важно, че има от кого да се учим. Но нека потърпим да видим и крайния резултат. И вече два пъти ни прожектират китайски документален филм, да видим и алтернативно поведение. Това май никого не впечатли и как би могло? Ми ний сме истински европейци!

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Ваксина ще има най-рано догодина. И то при много добро стечение на обстоятелствата. А може да отнеме години. Може и никога да не открият - за ХИВ, например, вече 30 години се опитват да намерят ваксина и все не могат.

  Хубавото е, че ковид-а не остава в тялото на заразения (за разлика от ХИВ). Което отваря възможността той да бъде "задушен". Така стана с неговия "брат" - САРС. Тогава в Източна Азия въведаха карантина и за няколко месеца го изтриха от лицето на земята. Икономическите последствия бяха много тежки, но САРС вече го няма.

  Нова Зеландия реши сега да тръгне по същия път - затвориха границите и накараха всички да се приберат вкъщи. Там карантината е дори по-сурова отколкото в БГ. Но само след месец вирусът там вече ще е задушен.

  Ако всяка страна постъпи по същия начин този вирус буквално след месец вече няма да го има.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "...Смекчаването на карантината е скок в неизвестното..."

  Аре, ве! И КОЙ го твърди това? Такова нещо може да го твърди или НЕКОМПЕТЕНТЕН човек, или такъв с ДРУГИ намерения. Точка по въпроса.
  Епидемиолозите по света отдавна са наясно как се процедира при епидемии. Оказва се, че тази епидемия е ШЕСТА по ред от коронавирус. Първата е през 1100г. и е продължила 100 години. Всеки що-годе нормален епидемиолог е наясно, че при епидемия СЕ ИЗОЛИРАТ БОЛНИТЕ, а не здравите хора. И начините за откриване на болните отдавна са известни. Ама за да не желаят да ги прилагат, явно властите имат ДРУГИ СЪОБРАЖЕНИЯ. Затова ми се ще да ги попитам, защо не затворят цялото население под домашен арест, за да го предпазят от престъпниците? Много по-лесно е, отколкото да се търсят тези престъпници, да се вардят, да се гонят, арестуват, хрантутят, разследват и т.н. все досадни работи, докато подплашеното население ще си кюти по къщите и ще има мир и спокойствие. Та улиците станаха по-спокойни и безлюдни от гробищата!
  За хората, които искат да чуят мнението на вирусолог, а не самозванец или назначенец, нека отделят 17 минути от пролетта, за да чуят мнението на д-р Антония Първанова. В интервюто тя е представена добре, не е нужно да бъде изведено и тук:

  https://www.tvevropa.com/2020/04/opasen-li-e-za-evropa-raznoboyat-po-koronavirusa/

 23. 23 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 824 Неутрално

  На фона на тенденцията за излизането от кризата (поне засега) в Китай и Република Корея - Европа, САЩ и Япония са притеснени за своята икономика. Все още неопределеност, силни ресткрикции. Масовото прилагане ма бързи тестове дава някаква надежда. Някои от тестовете са с официално с висока степен на достоверност. Но струват пари. Но на фона на бъдещите икономически загуби са за предпочитане.
  Къде сме ние? С риск да намалим износа, с почти сигурно проваляне на летния туристически сезон. Нямаме свои, а и нямаме пари за много тестове. Друг е въпросът, че в момента няма кой да ни продаде.
  Единствено, което може да се направи - елитите по-малко да крадат. Но и това те не са готови да направят

  Миша
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ако мерките ще се прекратят, когато един човек ще заразява под един, това как ще се случи, когато стоим затворени в къщи. В средата или в края на годината?

 25. 25 Профил на vito
  vito
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В Дания има голямо брожение сред родителите. Смятат, че децата им се използват като опитни зайчетяа и много експерти - вирусолози наричат това опасен експеримент. Мете Фредериксен е явно притисната от индустрията и аргументацията ѝ да отвори първо детските градини, яслите и училищата за най-малките до пети клас, е основана на това, че децата се разболяват най-малко... ноооо големият въпрос е колко деца ще станат здрави при носители на вируса. Много бързо се скочи от "остани вкъщи" до "изпрати детето на училище,или си егоист и не мислиш за обществото".
  Самото общество е много разделено и повечето родители няма да пуснат децата си, независимо какво казва правителството. Не е и ясно как може да протича един ден в ясла или детска градина, като се спазват рестрикции, а децата нямат спирачки...Те се прегръщат, играят с едни и същи играчки.. Явни персоналът ще е зает основно д дезинфекциране и следи миенето на ръце...

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  "Смекчаването на карантината е скок в неизвестното"
  Като че ли сега сме скочили в известното и знаем какво ще се случи утре или следващата седмица. Удължаването на срока на карантината е балсам за тези, които искат да си направят огричките, но останалите ще се усетят едва когато им се изпразни джоба.

 27. 27 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Защо всички власти по света хлъцнаха от радост и възторжено прегърнаха короната и мерките, несъответстващи на нормалните мерки, прилагани от нормални епидемиолози по света? Ами вижте само някои от тях - в Китай насметоха мърморковците в Хонг Конг, във Франция дори шофьори не смеят да турят жълта жилетка при авария на автомобила, Путин доби неограничени възможности за разправа с "нахални" и "дермократи", Тръмп тепърва ще се разправя с ония, които му мътеха водата и му подливаха кал. На наш терен същата работа - едно такова, бая голямо, не спря да се хвали колко съдбоносни са му спасителните действия. Нищо, че се тътри след събитията, ама устата му далееече преди тях. И че икономиката ще повтори маньовъра на магистрала "Марица". После пак хвалби, че ако БСП управляваше, не 22 а всичките 50 ТИРа са щяли да катастрофират. За икономиката намеквам, де...

 28. 28 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  В Дания има голямо брожение сред родителите. Смятат, че децата им се използват като опитни зайчетяа и много експерти - вирусолози наричат това опасен експеримент. Мете Фредериксен е явно притисната от индустрията и аргументацията ѝ да отвори първо детските градини, яслите и училищата за най-малките до пети клас, е основана на това, че децата се разболяват най-малко... ноооо големият въпрос е колко деца ще станат здрави при носители на вируса. Много бързо се скочи от "остани вкъщи" до "изпрати детето на училище,или си егоист и не мислиш за обществото".Самото общество е много разделено и повечето родители няма да пуснат децата си, независимо какво казва правителството. Не е и ясно как може да протича един ден в ясла или детска градина, като се спазват рестрикции, а децата нямат спирачки...Те се прегръщат, играят с едни и същи играчки.. Явни персоналът ще е зает основно д дезинфекциране и следи миенето на ръце...
  —цитат от коментар 25 на vito


  Не мога да си представя кой може да сложи минус на това. Всякакви извратеняци се навъртат тука.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николов":

  Абсурдно е да си мислите че това е възможно - само един от 7'те милиарда човека на тая земя да остане заразен, ако масата няма имунитет пак ще стане същото след 6 месеца. Както знаете бубонната чума си е още жива и здрава и периодично заразява отделни индивиди в разни кътчета на света. Въпреки че е затрила половината човечество през 13 век. Просто повечето хора днес сме наследници на оцелелите и имаме естествен имунитет. Същото ще стане и с тоя вирус и със следващата. Както е ставало от зората на човечеството и далеч преди това.

 30. 30 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Стига глупости, в България завишават броя на заразените за да си оправдаят невежите мерки... Иначе голям срам - за 500 заразени, съсипаха цялата държава.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мишо Петров":

  В началото на март и италианците така си казваха. Ама след 18 хиляди умрели не си мислят така. Това преизчислено на нашето население е към 2000 човека. Дали ако тук бяха умрели толкова хора щяхте да мислите така ?

 32. 32 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#31] от "m17":

  Да - 0,01 % от населението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK