Русия и Саудитска Арабия изтеглят 20% от световния добив на петрол

Русия и Саудитска Арабия изтеглят 20% от световния добив на петрол

© ReutersРусия и Саудитска Арабия са се договорили да изтеглят от световния пазар 20% от предлагания петрол, за да спрат бързото му поевтиняване и да стабилизират цените на по-високи нива, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на два свои източника.


Според "Блумбърг" саудитците предлагали добивите да се съкратят с 15-17%, а ОПЕК и Русия още не са изяснили спрямо кой показател да се измерва свиването, но принципна договорка има.


Групата ОПЕК+ обсъжда заедно да спре предлагането на 12 млн. барела на ден, а от други производители очаква да орежат още 5 млн. барела, допълва източник на "Ройтерс" от ОПЕК.
Цените на петролните фючърси бързо тръгнаха нагоре, като сортът "Брент" (Brent) поскъпна с над 5% до 33.85 долара за барел.


По-рано днес руски източници потвърдиха за РБК, че Москва е готова да намали добивите си с 14% спрямо нивото от първото тримесечие (11.3 млн. барела на ден). Условието е да се включат и други държави, добивали заедно средно 70 млн. барела на ден, а това (освен ОПЕК) са още САЩ, Бразилия, Норвегия, Канада, Мексико и др.


"Ройтерс", позоваващ се на източници от страната на Русия и на ОПЕК, говори за изтегляне на 20 млн. барела от пазара. Но се спори за отправните обеми - саудитците искали да е спрямо сегашното положение (т.е. след като от 1 април увеличи добивите до 12 млн. барела на ден), а руснаците не са съгласни, защото не се включиха в надпреварата с нови обеми.


За Москва намалението е значително - последния път през декември 2019 г. тя прие по сделката ОПЕК+ да свие добивите с 0.3 млн. барела на ден, а сега става дума за около 1.6 млн. барела. Тогава общото договорено намаляване бе 1.7 млн. барела на ден, като саудитците обещаха едностранно да оттегят още 0.4 млн. барела. Днешните договорености са в пъти над тези обеми.


Къде са САЩ


Засега не е ясна ролята на САЩ - водещата по добиви (близ 13 млн. барела на ден) страна. Президентът Доналд Тръмп съобщи преди дни, че очаква свиване на световния добив с 10-15 млн. барела, но в договореност Рияд-Москва. По принцип в САЩ няма централизирана агенция или регулатор, който да нареди на добивните компании какво да правят. Близо половин година преди президентските избори Тръмп не иска да препоръчва свиване на американския добив, защото в очите на избирателите той ще е виновен за вдигането на цените. От друга страна, себестойността на американския добив е доста по-висока от тази на руснаците и саудитците и цените трябва да се вдигнат, за да не фалират компаниите.


Източник на РБК казва, че в очертаващата се днешнна сделка американците ще свият добивите според дела си в групата на държавите с общо 70 млн. барела на ден добив. Министерството на енергетиката на САЩ вече намали прогнозите си за 2020 г. с 1.4 млн. барела на ден (до 11.8 млн.) и с още 0.7 млн. барела на ден през 2021 г.


Регулаторът в щата Тексас (основният петролен център на страната) написа в "Туитър" в сряда, че "по естествен път" САЩ ще свият добивите най-малко с 4 млн. барела на ден в следващите 3 месеца. Раян Ситън, който ръководи регулатора, каза, че не участва в днешната конферентна среща на ОПЕК+, но смята, че световните добиви трябва да бъдат намалени с 20 млн. барела. Ако това не стане, няма да има къда да се съхранява добитото, хранилищата ще се напълнят за 2 месеца и тогава ще трябва да се оттеглят поне 30 млн. барела на ден.


Русия и Саудитска Арабия изтеглят 20% от световния добив на петрол


И всичко това е твърде малко?


Обемите, за които се говори, са безпрецедентни, но анализатори казват, че и това е твърде малко, защото търсенето е рухнало с 30%.


"Голдман Сакс"


"Обновената ни прогноза за 2020 г. показва, че първоначално орязване на 10 млн. барела дневно няма да е достатъчно и ще са нужни още 4 млн. барела, за да се стигне до цени, при които да не се налага да се спират сонди и рафинерии. Смятаме, че 15 млн. барела на ден е много трудно да бъдат договорени, тъй като бремето ще падне основно върху Саудитска Арабия, за да е ефективна мярката."


"Джей Пи Морган"


Банката очаква ОПЕК+ да се договорят за 4.3 млн. барела на ден. "Очевидно това не е достатъчно да компенсира спада в търсенето, но поне ще намали рисковете от препълване на хранилищата и ще облекчи изразходването им."


"Райстад енерджи"


"Дори да има споразумение, което за кратко ще вдигне цените, вярваме, че ентусиазмът на участниците ще охладнее в един момент и пазарът ще бъде връхлетян от реалността на дисбаланса между търсене и предлагане."


Банка "Ю Би Ес"


"Безпрецедентното свиване на търсенето означава, че успешният отговор при предлагащите ще е с кратковременен ефект. Дори производителите да се договорят за орязване, което в началото да подобри пазарния баланс, в крайна сметка излишъците ще се увеличат до исторически максимални обеми."


Международната агениця за енергетика


Фатих Бирол, ръководителят на IEA, каза, че орязване на 10 млн. барела дневно все още ще остави около 15 млн. барела на ден да се трупат непотърсени през второто тримесечие.


Би Си Ес Глоубъл маркетс


Кирил Таченников, директор и главен анализатор на петролните пазари, казва: "Дори да се договорят за 10 млн. барела на ден по-малко, това е технически невъзможно да се реализира за по-малко от месец. А и не е достатъчно да компенсира свръхпредлагането, надхвърлящо в момента 20 млн. барела на ден. В резултат на това не изчезва проблемът с препълването на хранилищата."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (292)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  Разумът надделя

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Весело

  До коментар [#1] от "neut":

  И празната кесия също!

  klimentm
 3. 3 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  Мисля, че сега, това е:

  Too Little Too Late

  Но явно, подмосковитетните клекнаха! Договорката вероятно ще запази цените над $10 за барел.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Аз не виждам как САЩ могат да се включат. Поне от това което четох.

 5. 4 Профил на ilr21647680
  ilr21647680
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ай, русофобите трябва да смените „плочата“
  и да почнете да се молите на другия Господ.

 6. 6 Профил на ilr21647680
  ilr21647680
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ай, русофобите трябва да смените „плочата“
  и да почнете да се молите на другия Господ.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  С тези супер-егоцентични "ръководители" доверието в една разумна политика която да се осъществи в един сравнително дълъг период за добива и износа на нефт е доста съмнително. Но, дано ударът върху бюджетите им ги е научил на нещо...

 8. 8 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Мисля, че САЩ няма да съкращават. Съкращението ще е от по- скъпите находища, които така или иначе сега са спрени или с намален добив.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 9. 9 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  "Разумът надделя"
  Хм, бих казал Саудитска арабия надделя.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 10. 10 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Само дето след 1 април Саудитска Арабия увеличи добива от 9 млн. барела дневно на 12-12.2 млн., а Русия на практика не стори това, доколкото СА продаваше на клиенти, купуващи Urals, предоставяйки им сериозни отстъпки, респективно руснаците не успяваха да пласират добития петрол. Общо взето, принца бин Салман направи показно на Путин

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  четеш заглавието четеш текстаи връзка няма

  "Москва е готова да намали добивите си с 14% спрямо нивото от първото тримесечие (11.3 млн. барела на ден). Условието е да се включат и други държави, добивали заедно средно 70 млн. барела на ден, а това (освен ОПЕК) са още САЩ, Бразилия, Норвегия, Канада, Мексико и др."

  Май е време да се включи Тексаската железопътна агенция в сделката и тогава сделка може да има

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#8] от "Realist":

  Това което четох е, че първо фобива не е контролиран от правителството както в други държави. Другото е че имат законодателство, което категорично забранява картлиране с цел нагласяване на цена. ако го направят рискуват съдебни дела за милярди.

 13. 13 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  В момента 90% от въздушният и 40% от автомобилният транспорт са спряни. Голяма част от добитият петрол отива за пънене на стратегическите резерви. Тези резерви не са безкрайни, и в момента в който се напълнят, цената ще катастрофира.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4412 Весело

  Принцът-касапин и Императора се наиграха на стрип покер, ама след раздаването се оказа, че и двамата са голи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Кой кого е надвил - не знам, но ПЪРВИ и ЕДИНСТВЕН В СВЕТА казах, и то начаса след избухването на препирнята, че най-вероятно Саудитска Арабия не е увеличила добива си и с 1 (един) милилитър, а блъфира ЯКО.
  Мотивите ми бяха, че саудитците нито са идиоти, нито са будали, нито са абдали, нито са балъци, че да заколят камилата, която ще ги преведе през пустинята...

  Тукана хиляди знайни и незнайни наши трилионери в зелено плющяха минуси...

  Въобще, покрай игричките с нефта и шиста, защото много неща са навързани с тях, струва ми се, целокупното население на света, освен с тоалетна хартия, трябва да има нЕкои запаси и от ВАЗЕЛИН... Ей така, за всеки случай...

 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Русия и Саудитска Арабия са се договорили ....""

  Бедуините казали, ще видим.
  Толкова за договорката.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 701 Неутрално
 19. 19 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#12] от "Doge":

  Така е, В САЩ няма как да се котролираш добива. Държавата няма такъв механизъм. А добивните компании са ужасно много. Не са като в Русия- 2-3, или Саудитска Арабия- 1. И дори напротив, ако има съглашение между добивните компании, ще ги съдят заради картелно споразумение.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 20. 20 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#18:"WWW"]Долара се е сринал ...От 88 рубли на 80 !https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=RUB&view=1D [/quot

  то било евро това

  Долара още повече се е сринал , от 81 на 72 рубли.

  Рублата се утвъждава като валута стабила и мощна.

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  И Вова що ги руча жабетата???? Хо-хо-хо, няма край мъката кремльовска...

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#19] от "Realist":

  ти ще кажеш че няма - не искат
  имат два общоизвестни механизми агенцията по околтна среда, която определя квотите на изцгаряне на съпътстващи газове и
  Тексаската железопътна агенция

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Раздаването свърши .Сега се осребряват залозите.

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  [quote#18:"WWW"]Рублата се утвъждава като валута стабила и мощна.
  —цитат от коментар 20 на WWW


  Време е да се набълбукате, всички рубладжии! Ако инвестицията не ви се възвърне поне ще тапицирате кучешките си колиби!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Еееее...абе не пускайте такива новини, че току виж някой дежурен по форум се споминал и без корона вирус.
  —цитат от коментар 17 на von_seeckt


  Нали нямаше да съкращавате добива, що така клекнахте? Хо-хо-хо...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Весело

  [quote#18:"WWW"]Долара се е сринал ...От 88 рубли на 80 !https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=RUB&view=1D [/quotто било евро товаДолара още повече се е сринал , от 81 на 72 рубли.Рублата се утвъждава като валута стабила и мощна.
  —цитат от коментар 20 на WWW


  Ах ти да видиш?! Купувай рубли, купувай...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  Нали нямаше да съкращавате добива, що така клекнахте? Хо-хо-хо...
  —цитат от коментар 26 на bez_ime2


  Най- смешното е, че дори капитулацията за тях е пАбеда и се радват! Хубаво е да им гледа човек цирка!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":"Разумът надделя" Хм, бих казал Саудитска арабия надделя.
  —цитат от коментар 9 на стафилокок


  Точно.Русия клекна на СА.Беше договорено между САЩ и СА ,да не се отстъпва на Русия....

  shlshlshlshl
 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Чаршафите клекнаха, ама интересното е че в тази нефтна война отнесоха си го американците - заличен е добива от шистаци, тоест останаха без работа половин милион американци.
  —цитат от коментар 23 на Staro-nov Dnevnikar


  За един месец безработните там скочиха с едни десет милиона.

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#31:"dfjftriktrcdt"][/quote]

  Да, да..той затова Тръмп звъня и на Путин и на саудитците. Умен си мнооого.

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#26] от "bez_ime2":Комсомолец, аз нищо не съкращавам.
  —цитат от коментар 29 на von_seeckt


  Хо-хо-хо, саудитските шейхове ви направиха луди и щастливи... За по-малко от два месеца ви сринаха икономиката.

 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1920 Весело

  До коментар [#18] от "WWW":

  А беше 1 долар = 86 копейки......

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3114 Весело

  А междувременно КСА започна да получава руска пшеница

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Весело

  [quote#30:"Realist"][/quote]

  За правоверния русиянец, Вова винаги е победител, дори да е наср...

 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Весело

  [quote#30:"Realist"][/quote]

  За правоверния русиянец, Вова винаги е победител, дори да е наср...

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Идиотската идея на Сечин да убие шистовият добив се провали. За пореден път.

  Като обща равносметка Русия загуби, цените се смъкнаха от $50-60 преди отказа за намаляване на добивите на $35 в момента. И едва ли ще надвишат $40-45, кризата, коронавирус и т.н. Така че рашките хем ще намаляват добива хем ще имат ниска цена. И пътем саудитците си хапнаха от техният пазар и нямат намерение да го изпускат.

  А шистовият добив в Америка си остана. Ще понамалят от скъпите терени където така или иначе при ниски цени затварят кранчето, останалите продължават. И пътем подобряват технологиите, вече имат себестойност при шистите и на $15. Сравнявайте с онези $60-80 преди няколко години.

  Както е казал един китайски мъдрец "Което не ме убива ме прави по-силен". Е, отново не успяха да убият шистовият добив... останалото вече сте го виждали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#30] от "Realist":

  Четете и текста бе
  "САЩ ще свият добивите най-малко с 4 млн. барела на ден"
  Аз като казвам че заглавието и текста няма нищо общо

 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#32] от "von_seeckt":

  Това число няма много общо с цените на петрола. По-скоро е резултат от бушуващата пандемия.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  ... най-вероятно Саудитска Арабия не е увеличила добива си и с 1 (един) милилитър, а блъфира ЯКО.Мотивите ми бяха, че саудитците нито са идиоти, нито са будали, нито са абдали, нито са балъци, че да заколят камилата, която ще ги преведе през пустинята...
  —цитат от коментар 15 на Аскет

  За добива не знам, но арабелите правеха дъмпинг на пазара много яко.

  Следях непрекъснато борсата, имам иконка на браузъра и редовно поглеждам. Ясно си личеше, при всеки плах опит на борсата да вдигне малко цената с центове мощна оферта я смъкваше с цял долар. Съвсем планомерно, с $1-2 на ден. И така дни наред, докато го смъкнаха до $22. Абсолютно манипулиране на цената, нищо общо с пазар и баланса търсене-предлагане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#33] от "von_seeckt":

  "Да, да..той затова Тръмп звъня и на Путин и на саудитците. Умен си мнооого.""

  Тръмб звъня на Путин да го пита, дали не дошло време да им праща ножки.
  След някой друг ден пак може да му се обади да го пита. Нали е ТрьмпНаш.

 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3114 Весело

  До коментар [#37] от "bez_ime2":


  До коментар [#38] от "bez_ime2":

  УСПЕХ!! Искрено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  До коментар [#41] от "tsyrvulan":

  Как е при теб/вас

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 716 Весело


  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  И Вова що ги руча жабетата???? Хо-хо-хо, няма край мъката кремльовска...
  -----------
  Тя и твоята не е лесна :)

  Stupid people make me sick
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  До коментар [#20] от "WWW":

  Защо тогава руснаците хукнаха да купуват евра?

 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2655 Неутрално
 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#20] от "WWW":

  Долара още повече се е сринал , от 81 на 72 рубли.

  Денят започна при 75, падна до 72, и приключи на 73,67.
  Рублата вече е стабилна валута, и русофилите хуквате да купувате рбл.

 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  До коментар [#40] от "1001":

  Нещо май не разбирате български, залягайте на езика, руснако! Цитираното от вас го е казал не САЩ а тексаският регулатор. Иначе оторизираната агенция на САЩ е казала това. Цитирам статията:

  Министерството на енергетиката на САЩ вече намали прогнозите си за 2020 г. с 1.4 млн. барела на ден (до 11.8 млн.) и с още0.7 млн. барела на ден през 2021 г.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#39] от "Fred":

  Като обща равносметка Русия загуби, цените се смъкнаха от $50-60 преди отказа за намаляване на добивите на $35 в момента. И едва ли ще надвишат $40-45, кризата, коронавирус и т.н.
  --------
  Ще надвишат и още как. Готов съм да се обазаложа, че до края на годината цените ще се нормализират - според мене $60- $70.

  Stupid people make me sick
 52. 52 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#50] от "Realist":

  Викаш САЩ клекнаха що рручаха жабетата тогава, нали нямали механизми за намаляване

 53. 53 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  Ще надвишат и още как. Готов съм да се обазаложа, че до края на годината цените ще се нормализират - според мене $60- $70.
  —цитат от коментар 51 на Хакуна Матата !


  Да видим при такава цена колко ще изкарат шистаците на пазара! И добивът ще им е още по- евтин.....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 54. 54 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  Викаш САЩ клекнаха що рручаха жабетата тогава, нали нямали механизми за намаляване
  —цитат от коментар 52 на 1001


  В САЩ, ушанка, за разлика от мАмашата ви, механизма е един- ПАЗАРА!

  А картелно споразумение е криминално престъпление.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":И Вова що ги руча жабетата???? Хо-хо-хо, няма край мъката кремльовска...----------- Тя и твоята не е лесна :)
  —цитат от коментар 46 на Хакуна Матата !


  Важното е вие, русиянчетата, да сте добре...

 56. 56 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Рашките се наиграха и сега ЩЕ трябва да намалят съществуващият си добив.....Не че има на кого да продават!!!!А саудитският принц си го премести... Нали тавариши? А СА си договори обеми и с Индия и с Китай.....а даже и с Европа....Кеееееф!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 57. 57 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Споразумението включва съкращаване на 10 млн. барела дневно, от които 2 млн. Русия, а 4млн. СА. САЩ не участват в сделката. Там има 6000 фирми, тяхната теза е, че действат на пазарен принцип. Който е ефективен-оцелява и производството се съкращава на пазарен принцип. Търсят се доброволци за останалите 4 млн. барела, но не се сещам за други, освен ОАЕ. Иран се кани да увеличава износа, Ирак и Венецуела се нуждаят от пари, Нигерия също. Катар, Кувейт и Алжир не знам дали ще се включат, но не съм сигурен, че ще могат да стигнат лимитите.
  Предричам, след първоначалното покачване на цената, да последва отрезвяване от реалността-свито потребление, пълни складове и спешна нужда от свежи пари.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 58. 58 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Долара се е сринал ...От 88 рубли на 80 !https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=RUB&view=1D
  —цитат от коментар 18 на WWW


  Наистина ли?

  Защо от 88?

 59. 59 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#18:"WWW"]Долара се е сринал ...От 88 рубли на 80 !https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=RUB&view=1D [/quotто било евро товаДолара още повече се е сринал , от 81 на 72 рубли.Рублата се утвъждава като валута стабила и мощна.
  —цитат от коментар 20 на WWW


  Купуваш ли вече?

 60. 60 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1353 Весело

  [quote#34:"bez_ime2"][/quote]

  Нищо не са сринали. Ушанките доброволно си взеха годишния отпуск през април.

 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#19] от "Realist":

  Е, няма...
  приема се закон за намаление на добивите с Х% спрямо У дата и всякадобивна компания се задължава да го спазва.
  Или ако искате по-кофтито вариант, отново се въвежда забраната за износ и сте готови...

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan_":

  А ако сложат мито. Примерно 20 кинта за барел суров петрол. Тогава ушанките сте направо за мустака.

 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#62] от "Doge":

  Кой да сложи мито?
  Ти имаш ли идея какво пишеш?

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  Е, няма...приема се закон за намаление на добивите с Х% спрямо У дата и всякадобивна компания се задължава да го спазва.Или ако искате по-кофтито вариант, отново се въвежда забраната за износ и сте готови...
  —цитат от коментар 61 на Ivan_


  Ти, да не си набор на Гумен Речев, Поразяващата Уста? Защото и за най- глупавият е пределно ясно, че излишък не се лекува със забрана на износа. Само Гумен е способен на такива "дълбокомислия".

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Весело

  [quote#34:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 60 на До руските мекерета
  Нищо не са сринали. Ушанките доброволно си взеха годишния отпуск през април.[/quote]

  Какви ги говоря и аз?! Няма как да се срине нещо, което не съществува... :)

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#39] от "Fred":Като обща равносметка Русия загуби, цените се смъкнаха от $50-60 преди отказа за намаляване на добивите на $35 в момента. И едва ли ще надвишат $40-45, кризата, коронавирус и т.н.--------Ще надвишат и още как. Готов съм да се обазаложа, че до края на годината цените ще се нормализират - според мене $60- $70.
  —цитат от коментар 51 на Хакуна Матата !


  Ще видим. Краят на годината е далеч, а МВФ оценява тази криза като най-голямата след Великата Депресия.

  Като знам колко мъчително и дълго се възстановяваха от онази финансовата 2008г съвсем не съм оптимист. Ето например Еърбъс свива производството с 1/3, авиокомпаниите отказват поръчки, за туристическият бизнес да не говоря, масово автомобилните заводи си затвориха филиалите в нас...

  Лавината тръгна надолу и докато се спре няма да е лесно. Така че $60-70 краят на годината ми се вижда много оптимистично. Зависи от вида на кризата, V, U или L но минимум година в най-най-оптимистичният вариант до спиране на падането на икономиката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пу да му се не види. Отлагаме фалита на Расия.
  -За колко?
  -До следващата опорка

 68. 68 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred":

  Дори и днес вируса да изчезне, хората ще започнат отново да пътуват след поне 6 месеца. лятната ваканция тази година е унищожена. Цената на петрола зависи много от консумацията през лятото, когато хората отиват на ваканции. И в момента в хранилищата има ужасно много добит през февруари и март петрол.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 69. 69 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Весело

  Пу да му се не види. Отлагаме фалита на Расия.-За колко?-До следващата опорка
  —цитат от коментар 67 на nkk81


  Вие от десет годин сте на изкуствено дишане, не знам какво ще отлагате...

 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#64] от "Realist":

  Ох, Реалисте, Реалисте...
  Защо винаги тръгваш да пишеш много и да се замотаваш все повече?

  Пишат в статията, че следва да се намали световното предлагане. КСА и Русия са се разбрализа Х количестов по-малко да предлагат. Очаква се и други държави включително САЩ да намалят. та коментираме как САЩ могат да намалят количеството което предлагат на световният пазар.
  Давам ви двата варианта:
  1. Закон с който се намалява пропорционално добива на всяка компания
  2. Забрана за износ...

  Какво се пънеш сега да обясняваш с тези твои празни приказки за усти, набори и тинтири минтири....

  Ако имаш да напишеш нещо, давай, конкретно кратко , ясно и по-темата, ако нямаш продължавай с глупостите...

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#39] от "Fred":Като обща равносметка Русия загуби, цените се смъкнаха от $50-60 преди отказа за намаляване на добивите на $35 в момента. И едва ли ще надвишат $40-45, кризата, коронавирус и т.н.--------Ще надвишат и още как. Готов съм да се обазаложа, че до края на годината цените ще се нормализират - според мене $60- $70.
  —цитат от коментар 51 на Хакуна Матата !

  Че нали точно при $60 Сечин каза, е шистаците заливат пазара и трябва да смъкнат поне $20-30 за да ги спрат. Ти май че си фен на шистовият добив за да искаш такива цени :) :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ivan_":

  САЩ разбира се. Много добре знам какво пиша.

 73. 73 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  До коментар [#70] от "Ivan_":

  "2. Забрана за износ..."

  Посъветвай мАмашата ти да направи това (като ученик на Гумен Речев)! Сигурен съм, че Путин направо ще полудее да си го мести, като съветски вентилатор.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 74. 74 Профил на pet_leva
  pet_leva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Споразумението включва съкращаване на 10 млн. барела дневно, от които 2 млн. Русия, а 4млн. СА. САЩ не участват в сделката. Там има 6000 фирми, тяхната теза е, че действат на пазарен принцип. Който е ефективен-оцелява и производството се съкращава на пазарен принцип. Търсят се доброволци за останалите 4 млн. барела, но не се сещам за други, освен ОАЕ. Иран се кани да увеличава износа, Ирак и Венецуела се нуждаят от пари, Нигерия също. Катар, Кувейт и Алжир не знам дали ще се включат, но не съм сигурен, че ще могат да стигнат лимитите. Предричам, след първоначалното покачване на цената, да последва отрезвяване от реалността-свито потребление, пълни складове и спешна нужда от свежи пари.
  —цитат от коментар 57 на Николай Колев


  Поздравления за коментарът ! Първоначално "изтече" новина за 20 милиона намаление и Брент подскочи над цената от 36 долара, достигната при небрежния туит на Тръмп няколко дни по-рано, до цена около 36.38 долара. След това наобратно до текуща 33.38. Само да отбележа, свтовното потребление преди пандемията беше около 100 милиона барела на ден. Сега се коментира свиване на търсенето с около 35 милион барела на ден. Оствям ви сами да прецените какаво намаляне на добива е нобходимо за достигане на някакви прилични нива от около 40 долара. И да, за почти всички останали извън добиващите петрол - това са добри новини. Светът има нужда от евтин петрол за рестарт след пандемията.

 75. 75 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#72] от "Doge":

  Да, биха могли САЩ да въведат износно мито и така да ограничат количеството...
  Само не ми става ясно това как ще е в ущърб на другите държави?

  Ако може да го обясниш, понеже си наясно?

  Модератора е неадекватен!
 76. 76 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ivan_":

  Пишеш глупости. Защо да забраняват износа? Няма логика. Правят мито 20 кинта на барел и готово. И така си спасяват шистите. Рафинериитее могат да купят нефт от вън 25$ пазарна цена + 20$ мито = 45$ или от вътрешния пазар за 40$. И така русначкаджиите оставате с пръст в уста, хем ниска цена на петрола хем шисите бачкат. Лошата страна е , че бензина ще е скъп в САЩ и по този начин народът един вид субсидира шистите.

 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#68] от "Realist":

  И аз това казвам, минимум година докато се съвземат от шока. И това при оптимистичният сценарий. Отделно препълнените танкери и резервоари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#74] от "pet_leva":

  Мисля, че все още разчитата на V тип рецесия и тя да приключи преди да се напълнят стратегическите резерви.

  Това, обаче, съвсем не е сигурно:

  1. Всички трябва да спазват ограниченията.
  2. Вируса да отшуми в началото на май.

  Бих написал, че мерките може би са достатъчно ако бяха ограничили добива с 20 милиона барела преди месец. Не сега!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Любопитно

  " Близо половин година преди президентските избори Тръмп не иска да препоръчва свиване на американския добив, защото в очите на избирателите той ще е виновен за вдигането на цените. От друга страна, себестойността на американския добив е доста по-висока от тази на руснаците и саудитците и цените трябва да се вдигнат, за да не фалират компаниите."

  Обяснявах преди време, че от договорката с руснаците за съкращаване на нефтодобива, на която Тръмп се съгласи по инициатива на руския президент, и самите американци имат интерес, но някои ми се изсмяха ! Истината е, обаче, че търсене на петрол почти липсва, поради което и сегашното свиване на предлагането му, ще има само краткосрочен ефект на стабилизиране на цената на петрола на международните пазари ! След това посоката пак е надолу......

 80. 80 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ivan_":


  До коментар [#75] от "Ivan_":

  Ако ограничат износа , правят собственото производство по-неконкурентно способно. Дори и Тръмп не е толкова прост. Ти май наистина си от школата на Гумен Речев. Виждам здравата закалка на УНСС.

 81. 81 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#76] от "Doge":

  Ох, колега....
  "Засега не е ясна ролята на САЩ - водещата по добиви (близ 13 млн. барела на ден) страна."

  САЩ са нетен ИЗНОСИТЕЛ на петрол и водно от цитата държавата с най-висок дневен добив...

  Я дай пак за мерките с които САЩще намаляват ВНОСЪТ на петрол...

  "Наясно" си ти, поне си уцелил, че за петрол иде реч... Само където хората се чудят САШ ще намалят ли добива и износа, пък ти се пънеш да обясняваш как можели да намалят вноса...

  Нищо, олимпийският принцип е за теб... важното е да си в играта...

  Модератора е неадекватен!
 82. 82 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan_":

  Пак ще си изнася ако може. Тези със евтино производство ще могат да изнасят на пазарни цени. Просто СА и Русия и др. няма да могат да внасят в САЩ. САЩ е най-големият потребител недей забравя.

 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#73] от "Realist":

  Е, исторически забрана за износ имаше действаща в САЩ, за Русия не съм чувал...

  Нали знаеш,че в САЩ беше забранен износът на петрол?
  Или не знаеш?

  Модератора е неадекватен!
 84. 84 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan_":


  Другата причина Тръмп да не въведе мито е , че по този начин ще ядоса СА. А СА е голям клиент на оръжейната индустрия на САЩ и може да реаргират, като отменят поръчки.

 85. 85 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Весело

  До коментар [#83] от "Ivan_":

  Забрана, Иванчо имаше, когато САЩ добиваха 4.5 милиона барела на ден, а консумираха 20 милиона барела. Сега САЩ добиват 3 пъти повече, а консумират на нивата на 80-те години от миналият век.

  Само Гумен Речев може да измисли такива ограничения, които ти самият предложи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 86 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Преди няколко дена синът ми ме попита какво съм разбрал около случващото се с петрола. Направих си труда да му го напиша, а днес реших да го споделя и с вас. Стана малко дълго, но това е действителността.

  Шо го мислииме, а шо се пръкнА
  или кремълската нефтена капитулация в развитие по дати

  1 март, цена на петрол марка Брент ̴$52*, около 20% по-ниска от 1 януари когато е била $66 – Хуйло събира „нефтеняците” си (представители на петролните компании на Московията) и им съобщава, че е взето решение (интересно от кого след като на тях, специалистите по нефта, не им е търсено мнението) Московията, на предстоящата среща на ОПЕК+, да настоява да няма ново ограничаване на добива, защото не им е изгодно. Ако това не се приеме и споразумението пропадне, то тогава те да имат готовност от 1 април (на 31 март изтича срокът на споразумението) да увеличат помпането на макс за да могат да компенсират падащите приходи в бюджета. Малко по-късно, Леонид Федун, съсобственик на Лукойл, ще нарече решението „меко казано неочаквано и ирационално” (на български – меко казано лишено от здрав разум) и предвижда ежедневни загуби в размер от $100-150 млн. Но на срещата при Хуйлето, представителят на Лукойл гък не е казал, дума не е обелил против. Както и останалите. Всички помнят как преди години на един техен колега, заради някои приказки, му беше цапардосана компанията, а той, заедно с още двама или трима служители, бяха тикнати в затвора.
  5 март, $49.99 – московският петролен министър, на срещата на ОПЕК+ във Виена, декларира, че Московията не е съгласна с предложеното от Саудитска Арабия(СА) намаление от милион и половина варела, от което на тях им се пада да намалят добива си с половин милион. Доводът му - високите цени били от полза за американските шистаци (сякаш на Кремъл не са от полза). След което напуска срещата и заявява, че ако има някой, който да се притеснява от ниските цени на петрола, то това не са те, а СА, която е наречена „слабото звено”. Те са си добре, защото са умни и са си направи предварително сметките (вкл. и бюджета) при цена от $42. Баш чалмата се опитва да говори по телефона с властелина на северното блато, но той въобще не му обръща внимание.
  6 март, цена $45,27 – СА обявява, че след като споразумението е пропаднало, то всеки е свободен да помпа на воля. Цените, на суровия петрол по света, се сурват надолу.
  8 март – Сечин(управителят на Роснефт) заявява, че те също възнамеряват да увеличат добива си за да изтласкат от пазара на петрол американските шистаци (хак да им е). Подобно стръмно падане на цените не е виждано от години.
  9 март, $34.36 – В каубойска стойка за дуел Кремъл „мигва” първи и петролният им министър заявява за първи път, че те са готови за нова среща (Нали имаха среща преди 3 дена, която те напуснаха, защо им е сега нова?) . Този път СА не им обръща внимание (връщат им го за отказа на Хуйло за телефонния разговор). Като чуват за нова среща пазарите реагират положително, демек, желание има, може и да се спогодят.
  10 март - $37.22 - СА започва да предлага своя петрол в Европа с намаление от $8-10 на варел от нивото на вече падналите цени. Което праща априлските сделки в зоната около $20-25. Цените литват към пропастта.
  11 март, $35.79 – оторизираните търговци на московски нефт в Европа започват да се оплакват, че не могат да сключат никаква сделка за април.
  Около 15 март – В стремежа си да успокои малко нещата, СА заявява, че е в състояние да изпълни в бъдеще каквато и да е поръчка независимо от количеството. Вече на всички е ясно, че те се стремят да изтласкат московския петрол от пазарите на Европа.
  16 март, $30.05 – Ам-ми, никакво успокоение. Само надолу.
  20 март, $26.98 – американски конгресмени започват да споменават за нови санкции , които да накажат Кремъл за безразсъдните му „заигравки” с петрола, докато светът е в състояние на пандемия, предизвикана от китайския вирус. Други конгресмени натискат Тръмп да вразумява чаршафите и той смутолевва евентуално въвеждане на мита, но бързо се допълва – в краен случай, ако възникне нужда.
  21 март (събота, няма пазар) – започват да се чуват гласове, че с това темпо всички петролни складове по света ще бъдат запълнени най-късно до средата на лятото, ако не и по-рано. Една японска банка (Mizuho Securities) заявява, че е възможно да се появят отрицателни цени.
  24 март, $27.15 – Глътка въздух сред бушуващите вълни (причината не я помня).
  27 март, $24.93 - Един малък американски доставчик от Уайоминг обявява, че ще заплати премия от 19 цента на варел към покупката на всяко по-голямо количество петрол от неговите складове. На обикновен български това значи, че отрицателните цени вече са факт. Не ти искат пари, те ти дават по 19 цента за всеки варел, който си дръпнал от склада им. На някои хора започва да им се дръпва лайното.
  30 март, $22.76 – Колкото и да отлага „изрусеният” не може напълно да пренебрегне зова на конгресмените. Вдига телефона и се обажда първо на Хуйло, а по-подир и на чалмата. Съветва ги (разбирай „продиктува им”) да резнат около 10-15млн варела. Съобщава тези неща на света в туит. Цената на петрола регистрира значително покачване, но продължава да бъде ужасно ниска в сравнение с февруарската.
  30-31 март – в СА и Кремъл се опитват да „смелят” спуснатите числа. Изглежда това е особено болезнено в Москва. Та те на 5 март отказаха да резнат половин млн, а сега ще трябва да резнат 5 милки – 10 ПЪТИ повече. Започват пазарлъци, гърчене, усукване, кандърдисване. Сълзи и сополи. За Москва - знаем от преди, че не вярва на сълзи. За Вашингтон и Риад - не съм чувал. Цената леко се вдига когато пазарите чуват, че трябва да се реже.
  2 април, $27.25 – първа реакция от страна на СА и Кремъл на спуснатата „директива” – СА кандисват за нова среща на 6 април, Кремъл отдавна е кандисал на всичко (рублите ги дават вече 80 за 1 долар), но за фасон се правят на тежкари, че още „изчисляват и изследват възможностите си”. Цената леко се вдига, надявайки се на среща.
  5 апр, $33.05 – Хуйло официално вдига белия байрак и заявява, че те са готови да отрежат 1 млн варела (преди месец и дума не искаха да чуят дори за половината), ако и САЩ отрежат от техния добив. Умуват как да привлекат САЩ и другите извън ОПЕК в обсъждането на квотите. Умуват, но нямат лостове за въздействие. Нови гърчове. Хуйло толкоз ли не мож да вдене, че това , което предлага е глупост. При тази цена САЩ неминуемо ще са принудени да си намалят добива и без да им поставят условие поради подтиснатия пазар. Техният шистов добив е по-скъп от обикновеното помпане. Не, той не е толкоз глупав, но неистово има нужда да постави някакво условие на САЩ за да прикрие капитулацията си. Тя е очевидна за всеки, който не е облъчен с тяхната пропаганда, но на него му е жизнено необходимо да си измие сурата за пред мужиците. Кримнаш вече се изтърка, а цената на бензина в джамахирията му не е мръднала и с копейка въпреки главоломния спад цената на петрола. Ужасно силно му е нужен някакъв нов курназлък, с който да се изтъпанчи пред рускоезичния биопланктон. Да развее някакъв нов байрак, да се запее някаква нова патриотарска песен от рода на, добре де, ние отстъпихме, ама накарахме и пиндосите газ да пикаят и да преговарят. Пак на нашта стана, ние сме велики. Тук е интересно да проследим дали „изрусеният” ще направи опит да хвърли някакво спасително въже на другарчето си за да изпълзи с измито лице от батака. Междувременно, той събра и разговаря с представители на големите петролни компании, но засега мълчи, дума не обелва за намаляване на добива от тяхна страна. Естествено. Той не е в състояние да нарежда на частни компании какви бизнес решения да взимат. Той е президент на САЩ, а не на петролна компания. Освен това, законът в Щатите преследва какъвто и да е вид картелно споразумение, а сделка с картела ОПЕК+ не знам как може да се извърти да не попадне под ударите му. Цената леко се вдига с надеждата капитулацията да бъде приета, но динамиката на процесите остава силно турболентна.
  7 април, 16.30ч. - $33.85 – дадоха им още два дена за „обмисляне”. Чакаме срещата на 9 април. Тогава или ще „има сделка” или не знам „шо ке прайм”. Може би ке се тепаме.

  Е, днес видяхме какво се случи. Тук интересното е друго - как по естествен начин Московията си намери мястото сред страните от третия свят. Днес тя преговаря със СА, Обединени Емирства, Ирак, Иран, Нигерия, Ангола и пр. В тази компания отсъстват САЩ, Канада, Норвегия, Великобритания - все производителки на петрол от топ 15. Разделението е очевидно и то показва нивото, до което се е смъкнала северната джамахирия благодарение управлението на бандата на чекистите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 87. 87 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Ограничения от 20 милиона барела са абсолютно драконовски. ОПЕК и Русия не можеха да спазват ограничения от 2 милиона барела само преди 4 години.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 88. 88 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Има нещо сбъркано във въпросната "сделка", защото в момента

  цената на нефта е малко над 32 долара - по-ниска отколкото беше вчера.

  От друга страна,ниските цени на нефта са неприятни за НЯКОИ САМО

  нефтодобивници в САЩ, които са около 4 % от икономиката на САЩ

  За ОСТАНАЛИТЕ 96 % ниските цени на нефта са БЛАГОДАТ

  За ВСИЧКИ АМЕРИКАНЦИ ниските цени на нефта означават

  ПО-ЕВТИН БЕНЗИН и ПО-ЕВТИНИ ВСИЧКИ ДРУГИ СТОКИ, в които по един или

  друг начин е включена цената на бензина и нефтопродуктите

  Затова розовите сънища на руските форумни никове и на чорбаджиите им

  в Кремъл за високи цени на нефта НЯМА ДА СЕ СБЪДНАТ

 89. 89 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#73] от "Realist":Е, исторически забрана за износ имаше действаща в САЩ, за Русия не съм чувал...Нали знаеш,че в САЩ беше забранен износът на петрол?Или не знаеш?
  —цитат от коментар 83 на Ivan_


  Ако Вова забрани износа на нефт, няма да изкарате и един месец бе...

 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Логичен ход, защото и двете държави губят страшно много от ниските цени на петрола!

 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  До коментар [#2] от "klimentm":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Или казано с други думи : "Интересът клати феса"!!!!

 92. 92 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#4] от "Doge":

  Като падне цената и стане нерентабилно да се помпа, ще врътнат кранчето.

 93. 93 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#45] от "дерибеев":

  За сега не се усеща нещо особено. Всичко си работи. Ударът го понесоха основно учебните институции.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 94. 94 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Весело

  Интересна работа, форумните русиянчета спряха да говорят за природен газ и станаха експерти по нефт???? Що не чувам вече нищо за газови пАтоци?

 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#82] от "Doge":

  "Просто СА и Русия и др. няма да могат да внасят в САЩ"

  Ей, не е лесна твоята, аз ти пиша че САЩ са нетен износител, ти пак си знаеш твойто, да ограничели вносът... ми да го ограничат, то този внос не е случаен, но щом държиш да го ограничат....

  Модератора е неадекватен!
 96. 96 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#20] от "WWW":

  [quote#18:"WWW"]Долара се е сринал ...От 88 рубли на 80 !https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=RUB&view=1D [/quotто било евро товаДолара още повече се е сринал , от 81 на 72 рубли.Рублата се утвъждава като валута стабила и мощна.
  —цитат от коментар 20 на WWW


  Чудесно, имаш невероятен шанс, купувай от мощните и стабилни рубли.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 97. 97 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  По-рано днес руски източници потвърдиха за РБК, че Москва е готова да намали добивите си с 14% спрямо нивото от първото тримесечие (11.3 млн. барела на ден). Условието е да се включат и други държави, добивали заедно средно 70 млн. барела на ден, а това (освен ОПЕК) са още САЩ, Бразилия, Норвегия, Канада, Мексико и др...."
  Ами много правилно, иначе едни намаляват добива си, други завземат освободените
  пазари!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#84] от "Doge":

  Ох, поспри се, че ще ме спукаш от смях...
  СА имаш ли едея какво "огромно" количество петрол внася в САЩ?
  Въобще имаш ли идея кой и защо внася в момента петрол в САЩ?

  https://www.eia.gov/dnav/pet/pet_move_impcus_a2_nus_ep00_im0_mbbl_m.htm

  Модератора е неадекватен!
 100. 100 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#85] от "Realist":

  Викаш поради една сериозна криза в миналото САЩ въвели забрана за износ.
  Сега намираме ли се в ситуация на сериозна криза?

  ох, защо се опитваш да се изложиш?

  пишем под статия за ограничаване на добивите/предлагането... просто коментирам възможностите пред САЩ тиси седнал дая ми се нахвърляш///

  Ми разбира се вие сте свободен пазар нищо не ограничавате, тексасците правят пътека до тръмп, нищо не се променя и те сои фалират поетапно, като спират добива, ето ти неорганизирано пазрно намаляване на добивите ви...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK