Kurzarbeit - всички обичат германския модел за спасяване на работни места

Kurzarbeit - всички обичат германския модел за спасяване на работни места

© ReutersВече изпитаният германски модел за изпращане на служителите у дома в замяна на гаранции за запазване на работните места в периоди на икономически спад може да помогне на Европейския съюз да ограничи щетите от пандемията от коронавируса.


Министрите от ЕС заявиха принципната си подкрепа във вторник за план за осигуряване на 100 милиарда евро (срещу правителствени гаранции от 25 милиарда евро) за субсидиране на заплатите, така че фирмите да могат да намалят работното време, вместо да уволняват хора.


Критици предупреждават, че германската практика на съкратеното работно време (Kurzarbeit), която помогна на най-голямата икономика в Европа да излезе по-бързо от рецесията през 2009 г., може да затрудни и забави така необходимото преструктуриране на ЕС. Въпреки това, тя беше възприета от други страни за справяне със сривовете в резултат на кризата с коронавируса в Европа.
Германският профсъюз И Ге Метал (IG Metall) вече понижи исканията за възнагражденията на 3.8 милиона работници в металургичния отрасъл и представителите на работниците в компаниите започнаха да настояват за съкратено работно време, за да се помогне за намаляване на разходите за заплати.


Пандемията от коронавируса ни принуди да се откажем от нормалното колективно договаряне на заплатите.


Рудолф Луц,

ръководител на оперативната политика в IG Metal


"Сключихме сделка с работодателите, целяща да се гарантират работните места и доходите", каза Рудолф Луц, след като синдикатът се съгласи да не иска за момента увеличаване на възнагражденията.


Всички големи автомобилостроители в Германия, включително "Фолксваген", "Ауди", БМВ и "Мерцедес", в последните седмици прилагат съкратеното работно време.


"Благодарение на съкратеното работно време можем да намалим производството, без да разрушаваме структурите. Служителите не може да бъдат уволнявани, те остават в предприятието и компаниите ще разполагат с квалифициран персонал, веднага щом кризата отмине", каза Луц.

 • Вместо да получават пълна заплата, служителите ще получават възнаграждения от осигурителен фонд, възлизащ на 26 млрд. евро, който се намира под надзора на Федералната служба по заетостта и гарантира на работниците най-малко 60 процента от основната им заплата или повече, ако компаниите също изплащат възнаграждения.
"Колкото по-щедри са условията, толкова по-голяма е вероятността за запазване на търсенето и предлагането по време на кризата и за бързо възстановяване след отпадането на ограничителните мерки, отбелязва икономистът от "Дойче банк" Марк де-Муизон.


Kurzarbeit - всички обичат германския модел за спасяване на работни места

© Reuters


Европейски вариации


Въпреки че Франция разшири своята частична схема за безработицата, липсата на яснота за критериите, определящи кой да се ползва от нея, може да намали ефикасността й, казват анализатори от "Дойче банк".
Испанските мерки изглеждат по-малко щедри, което може да изложи търсенето на по-голям риск при неблагоприятно развитие. Несигурност има и около прилагането на британската схема за запазване на работните места по време на кризата с коронавируса и схемата в подкрепа на доходите на самонаетите лица, допълва "Дойче банк".


Съседна на Германия Полша прилага схема за съкратено работно време, но според критици, тя не се управлява ефективно. Проучване на полската Конфедерация на частните работодатели "Левиатан" показа, че заради пандемията от коронавируса може да се наложи да се направят съкращения в 69 процента от бизнеса в страната.


Според Соня Бухолц, икономист в "Левиатан", данъчните стимули, които може да бъдат предоставени бързо на компаниите, представляват по-малко от една четвърт от икономическия план на Полша във връзка с коронавируса, който представлява над 9 процента от брутния вътрешен продукт.


"Разполагаме с множество добри практики от Европа, като намаленото работно време в Германия - инструменти, които бихме могли да въведем и от които да се учим", казва тя.


(Текстът продължава след карето)


Kurzarbeit - всички обичат германския модел за спасяване на работни места

© Leon Kuegeler, Reuters

  • Оригиналът и как го копират другите
  • Германия
  • Фирмите бързо намаляват разходите си за труд, но за определен срок и като съкращават работното време, но не и служителите. Компенсацията е от фонд под надзора на Федералната агенция по заетостта. Тя им дава поне 60% от базовата заплата. Работодателите често доплащат, докато се стигне до 80% от нивото на нормалното заплащане. За участие в схемата е нужно да са постраали доходите на поне 10% от работната ръка и загубата да е поне 10% от брутното им заплащане заради липса на работа, която да вършат. Съкратеното работно време се договаря първо с работническите съвети.
  • Италия
  • От 23 февруари правителството замрази за 2 месеца всички съкращения. Работодателте могат да използват Cassa Integrazione Guadagni (CIG) - помощната програма за временен неплатен отпуск и допълнение към заплатата. Тя е достъпна за фирми с над 15 служители и се финансира съвместно от държавата и компаниите под формата на добавки за работниците. Управлява се от Националния институт за социално осигурявене (INPS). С нея се допълват до 80% от изгубения доход на изпратените по домовете им служители. Максималният срок на действие е 52 седмици (1 година).
  Програмата има 3 стълба:
  - CIG Ordinaria (CIGO), прилаган при временно намаляване на дейността, свързана с кратки затруднения на компанията
  - CIG Straodinaria (CIGS), използван при преструктуриране на предприятия, реорганизация на производство, продължителна криза или процедури при несъстоятелност
  - CIG in Deroga (CIGD), действа само за някои фирми, които не покриват критериите за достъп до CIGO и CIGS. За тях правителствот ообеща да увеличи финансирането на специален Фонд за интегриране на заплащането.
  • Испания
  • Разширено и опростено е използването на Expedientes de Regulacion de Empleo Temporales (ERTE), схема да частична безработица поради съкратено работно време. Добавките към заплатите не зависят от трудовия стаж. Компаниите, прибягващи до ERTE, са освободени от 75% от вноската на социални осигуровки, а ако рабоещите са под 50 души този дял стига до 100%. Помощите на частично безработните се определят на базата на нормалната помощ за безработни, изчислена на 70% от досегашния доход. Задължителният минимум помощ за безработица е 502 евро на месец.
  • Великобритания
  • При временна безработица на компаниите ще бъдат давани от държавата 80% от разходите им за заплати, като има "таван" от 2500 паунда на работник на месец. Схемата действа от март до май, но ще бъде удължена при нужда. Работодателят не е длъжен да компенсира разликата, която се получава в заплатата. Бизнесът, който само съкращава работното време, а не пуска служителите в отпуск, не участва. Но работещите срещу малки заплати може да кандидатстват за някои социални помощи. Самонаетите, изгубили доходите си заради кризата с коронавируса, могат да поискат държавна подкрепа до 2500 паунда на месец, ако през 2018-2019 г. са платили данъците си и печалбата им от търговска дейност е под 50 000 паунда годишно.
  • Франция
  • Увеличени са средствата и опростени процедурите на схемата за частична безработица. Който е получавал до 4.5 пъти минималната заплата, може да вземе 84% от нетната си заплата от работодателя, а до 10 дни държавата възстановява тези средства на фирмата. Някои работодатели могат да допълнят разликата от 16%. Това зависи от турдовите договори в компанията или в сектора.

Kurzarbeit - всички обичат германския модел за спасяване на работни места

© Reuters


Ключ към възстановяването


В по-дългосрочна перспектива субсидирането на съкратеното работно време може да попречи на преструктурирането на компании с незадоволителни резултати, казва Джейкъб Киркегор, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън". "Не искате съкратеното работно време да отложи неизбежното и да позволи една компания зомби да оцелее. Равновесието тук е тънко", казва той.


По оценки на "Дойче банк" броят на работещите със съкратено работно време в Германия вероятно ще достигне между 3.5 и 5 милиона, надхвърляйки рекорда от 2009 г. (под 1.5 милиона души).


Съкратеното работно време помогна на Германия да се възстанови по-бързо от рецесията, отколкото САЩ и други европейски икономики, каза за "Ройтерс" икономистът от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Александер Хейзен, специалист по трудовия пазар. Въпреки че и други използваха подобни схеми, мащабът, а оттам и потенциалните последици, се очакваше да бъдат много по-малки, отбеляза той.


Какво ще стане, ако нямаме клиенти, тъй като самите те са на съкратено работно време или са изгубили работата си?


Флориан Хирш,

37-годишен монтажник във "Фолксваген"


"Според нас съкратеното работно време повлия значително върху запазването на работни места по време на световната финансова криза, като заетостта през втората половина на 2009 г. беше с около 580 000 работни места повече, отколкото би била без тази мярка", допълни Хейзен.


Киркегор каза, че страните, които въвеждат модела за субсидиране на трудовите възнаграждения, са в по-добра позиция за относително бързо възстановяване след краткосрочно дълбоко сътресение от тези, в които хората остават без работа.


Според Флориан Хирш, 37-годишен монтажник в завода на "Фолксваген" в германският град Волфсбург, осигуровката за безработица заедно с това, което му плаща компанията, покрива 90 процента от основната му заплата, като вече не получава заплащане за извънреден труд.


Това го кара да внимава с харченето.


"Големият въпрос е как икономиката като цяло ще се възстанови от това?", казва Хирш. "Какво ще стане, ако нямаме клиенти, тъй като самите те са на съкратено работно време или са изгубили работата си. Тогава ние ще загубим онова, въз основа на което си вадим хляба".

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Както вече няколко пъти писах, германците не ги мисля. Тука, ако се провали летния туристически сезон, МАЙКА НИ ЖАЛНА.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Ами той тоя модел е най-близко до акъла, но ако няма елементарен морал няма как да се получи. Веднага ще наизкачат либерал-отворените простакеси от мъж. род. и ще ни заобясняват, че това го решава "бизнеса", а мутроминистерчетата ще етимологстват маргинално....

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1912 Гневно

  При нас Kurzarbeit работодателите го разбират като OhneArbeit/без работа/...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Весело

  Изглежда е дошло време да се прилага комунистическия принцип на разпределение- На всекиго според потребностите. Тогава няма да има нужда от банки и преразпределение.

  mihala
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3157 Любопитно

  Германците както винаги са подготвени....със смислени решения и без емоции!Организирани,семпли и работливи....възтановяването след двете катастрофи от войните са ги научили.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  В Германия работниците трупат свръхчасове, които не им се заплащат и ги пускат в платен отпуск с тия часове в такива времена. Всеки си има лична партида и там му се трупат часовете. Като има кратковременни спирания на работата - от сметката. Като има многомесечни - курцарбайт, но преди това опразване на партидата.

 7. 7 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Изпусна ти са някои подробности по темата. За да се вземат пари от фонда първо засегнатите служители трябва да занулят сметките си с допълнителни часове и да използват цялата си платена отпуска. След това фонда започва да плаща.

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Е кой е последно тоя модел Вчера обявиха че ще приемат 12 часов работен ден днес друго

  гошо
 9. 9 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  В крайна всеки ще жертва нещо, само не и бонусите на банкстерите - както видяхме при миналата криза. Фалиращи банки раздаваха бонуси до последно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 10. 10 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Хубаво е да знаем кой какви модели ще прилага и те да се вземат под внимание като се прави местния модел. Но не трябва да се забравят и ограниченията, които имаме по отношение на финанси и културни наслагвания.

 11. 11 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Както вече няколко пъти писах, германците не ги мисля. Тука, ако се провали летния туристически сезон, МАЙКА НИ ЖАЛНА.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Това трябва да бъде за урок, за да се престане с безумното изливане на пари, включително много милиони на данъкоплатците в т.нар. 'туристически бизнес'. Време е безумното министерство на туризма да бъде закрито и да се помисли как да се образова и квалифицира българското население, че да няма нужда да си изкарва хляба със слугуване на пияни руснаци.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 12. 12 Профил на Я
  Я
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "Eisbär":

  Не навсякъде е така, има различни модели - при нас замразиха извънредните часове, т. е. след края на курцарбайт пак ще имам толкова, колкото и преди това. И не трябва да взимаме цялата платена отпуска, а само тази, която вече сме планирали (например за Великден).

 13. 13 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 878 Любопитно

  Не знам дали моделът е германски, но австрийският е много по-социален и вече работи. Може би затова нищо не е споменато в статията, въпреки че Австрия е "задният" двор на ФРГ. Дори А.Меркел преди четири дни призна, че " Австрия винаги е била една крачка пред нас".

 14. 14 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Я как си личи разликата когато статията е писана от журналисти и цели информираност на аудиторията, а не от тукашните "мисирки", дето клякат с отворена уста на тоя с кинтите, като... ай да не изброявам имена, че ще ме хвърлят на кучетата.

 15. 15 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 443 Неутрално

  интересна дума - kurza...уески??

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1912 Весело

  До коментар [#4] от "Antoaneta PETROVA Ardashes":

  Това вече го минахме. И един Главен секретар на Единствената Партия, който да определя на кого какви са му потребностите....:

  "Работите ли, работите ли? - шегува се другарят Живков.
  -Работим, работим - шегуват се работниците..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 17. 17 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Австрия е на този модел и плаща заплати от Март. 20% минус като пари и работно време, но пазят всички работни места. Модела е за 3 месеца.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  После се сърдим, че Германия искала да доминира в ЕС. Ами най-умните и кадърните ще доминират, няма да са такива , като нас.

 19. 19 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 878 Любопитно

  До коментар [#18] от "Роси": Ти определено не можеш да доминираш, но защо слагаш всички българи при теб?

 20. 20 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#13] от "Гарван":Точно ! Праваителството на Бавария се опитва да следва стъпките на Австрия към постепенно пускане на общ живот. Австрия е една от най-добре справящите се страни с вируса в Европа без да предизвика стрес и сериозен дискомфорт на гражданите си.

 21. 21 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#20] от "magelan": Мерките в Бавария в сравнение с комшията Тирол не бяха толкова рестриктивни. Просто австрийците се оказаха много по-предвидливи/ умни. Както казва Руми " Умният вижда резултата предварително, а глупавият накрая"

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Българският модел е почти същият Курарбейтен.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Българският модел е почти същият Курарбейтен.

 24. 24 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това беше моя идея да се замразат и намалят заплатите с 30% но да останат на работа всички под ника Starija hush

  Harry Krup
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK