Германски учени: Знаем само за 6% от заразените с COVID-19

Германски учени: Знаем само за 6% от заразените с COVID-19

© Associated Press



Диагностицирани са вероятно само около 6% от всички заразени с коронавирус, твърдят германски учени. Според техните изчисления, нерегистрираните заразени по цял свят са навярно десетки милиони, пише "Дойче веле".


В световен мащаб са диагностицирани вероятно само около 6% от всички заразени с коронавирус, твърдят в свое изследване Кристиан Бомер и Себастиан Фолмер от университета в Гьотинген. Двамата стигат до това предположение на базата на обработената от тях информация за разпространението на епидемията в Германия. Според тях, заразените по цял свят вероятно вече са десетки милиони.


Невидимите


В редица държави тестовете за коронавирус закъсняха или пък има недостиг на самата субстанция за тестовете - и тъкмо това обяснява защо в страни като Италия и Испания смъртността е в пъти по-висока спрямо броя на установените случаи в Германия. Когато си обхванал само една минимална част от болните, в статистиката излиза, че смъртността е много висока.




Учените твърдят, че в Германия са диагностицирани над 15% от заразените с вируса, докато в Италия - само 3.5%, а в Испания - едва 1.7%. Още по-нисък е процентът на диагностицираните случаи в САЩ (1.6%) и във Великобритания (1.2%). За сравнение: в Южна Корея успяха да идентифицират почти половината заразени.


Предишни изследвания показаха, че смъртността от COVID-19 е около 1.38%, тоест - на 10 хил. заразени умират 138. В Италия обаче смъртността беше близо 10 на сто. Тъкмо това показва, смятат учените от Гьотинген, че там е бил обхванат много по-малък процент от заболелите.


Всичко това означава, че правителствата трябва много да внимават с интрепретацията на числата, казва ръководителят на изследването Себастиан Фолмер. "Огромните разлики показват, че официалната статистика за броя на заразените не съдържа благонадеждна информация", твърди той.


Германският опит


Редица международни медии, сред които "Гардиън" и "Ню Йорк Таймс", също обръщат внимание на факта, че германската система успява да обхване и регистрира много по-голям процент от заболелите. "Ню Йорк Таймс" посочва, че в Германия се провеждат много повече тестове за вируса, отколкото в други страни. И че редовно се правят тестове на целия медицински персонал, тъй като лекарите и сестрите могат неволно много бързо да разпространяват болестта. Успехите на Германия в борбата срещу болестта се дължат и на много доброто здравеопазване в страната, пишат двете издания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Твърде вероятно е немските учени да са най-близко до истината

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Дойчланд,дойчланд....юбер алес!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Склонен съм да им вярвам.....

 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Учените твърдят, че в Германия са диагностицирани над 15% от заразените с вируса, докато в Италия - само 3.5%, а в Испания - едва 1.7%. Още по-нисък е процентът на диагностицираните случаи в САЩ (1.6%) и във Великобритания (1.2%). За сравнение: в Южна Корея успяха да идентифицират почти половината заразени."

  Каква разлика между Германия и Великобритания, САЩ.
  Нямам намерение да хваля Меркел, но разликата с двамата хубостници е голяма.

 5. 5 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 380 Неутрално

  То няма и много нужда немски учени да излизат с доклад, за да загрее човек, че официалните данни покриват единствено хора, показващи симптоми или имали контакт с такива. Достатъчно лекари се изказаха, че повечето ще го изкараме на крак.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  А най-вероятното е, че побъркаха възрастните хора, толкова ги побъркаха, че както каза един мой приятел, на когото днес закарах неща от първа необходимост, за да не излиза, толкова ни е страх, че се стегнахме от страх, и дори не умираме. Камбаната със седмици не е била...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нещо интересно чух днес. Освен белите дробове, коронавируса поразявал и мозъка: https://youtu.be/sin6-94JyAI?t=1538

  Блазе им на колегите, дето го нямат! 👍 😕

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 8. 8 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Аз това го говоря от самото начало на пандемията.
  То е и близко до акъла.
  Ако тестваш само умрелите, смъртността ще ти е 100%.
  Ако тестваш само тези със симптоми, потърсили лекар, ще ти е 10%
  Ако тестваш всички контактни лица на стигналите до лекар, ще ти е около 3%.
  Ако тестваш абсолютно всички, смъртността ще е много под 1%.
  И какво от това?!?
  Дали ще отчетеш 10.000 заразени и ще имаш 100 умрели, или ще отчетеш 1000 заразени и пак ще имаш 100 умрели - каква е разликата?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "Учените твърдят, че в Германия са диагностицирани над 15% от заразените с вируса, докато в Италия - само 3.5%, а в Испания - едва 1.7%. Още по-нисък е процентът на диагностицираните случаи в САЩ (1.6%) и във Великобритания (1.2%). За сравнение: в Южна Корея успяха да идентифицират почти половината заразени."Каква разлика между Германия и Великобритания, САЩ.Нямам намерение да хваля Меркел, но разликата с двамата хубостници е голяма.
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Привържениците на двамата хубостници у нас хулеха Меркел. Кой разбрал, разбрал, който не е, да продължва да оплюва Меркел.

 10. 10 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1017 Любопитно

  Надявам се на всички постепенно се избистря ИСТИНАТА, че първата държава, която може да каже, че е приключила с вируса, ще бъде тази, в която повече от 70% от населението вече е изкарало заболяването...

 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Със тестове и карантина можахме да спрем Сарс, но не и корона.
  Всички болни от Сарс имаха тежки симптоми и отиваха на лекар.Така можаха бързо да бъдат изолирани те и околните им. Корона обаче е коварен. 80% от корона болните го карат като грип или дори нямат никакви симптоми. Тези 80% въобще не отиват на лекар. Не знаят че са заразени и продължават да разнасят заразата. И така докато преболедува едно определено мнозинство и се достигне до обществен имунитет.
  Меркел ни го каза , Джонсън ни го каза.. Тръмпи, Израел....Това е.

 12. 12 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Канцлерин и немските учени предупреждаваха през февруари.

 13. 13 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Това е окуражаващо - може да постигнем стаден имунитет още преди да излезе ваксина, стига короната да не мутира.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 14. 14 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Аз това го говоря от самото начало на пандемията.То е и близко до акъла.Ако тестваш само умрелите, смъртността ще ти е 100%.Ако тестваш само тези със симптоми, потърсили лекар, ще ти е 10%Ако тестваш всички контактни лица на стигналите до лекар, ще ти е около 3%.Ако тестваш абсолютно всички, смъртността ще е много под 1%.И какво от това?!? Дали ще отчетеш 10.000 заразени и ще имаш 100 умрели, или ще отчетеш 1000 заразени и пак ще имаш 100 умрели - каква е разликата?!
  —цитат от коментар 8 на Athanatos


  Тоталният брой починали се е еднакъв при всички положения. Обаче, така може да се направи предвиждане кога епидемията ще намалее и кога ще се постигне имунитет. Има разлика от това дали 170 хиляди или 4 милиона са го прекарали за постигането на имунитет и миниването на пика на заболяването.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3392 Любопитно

  За съжаление, при пълна липса на надежни тестове и у нас, и в световен мащаб, много трудно може да се установи действителния размер на заразените в момента, но е почти сигурно, че той ще бъде в пъти по - голям от установените дотук !

 16. 16 Профил на cdv08648411
  cdv08648411
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "margin call":

  мозъка, преди това казаха сърцето

  а тя пущината цели политически системи сменя (скоро)

 17. 17 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ужас бех до супера за дребна покупка и полицая от вън не ме пуска заштото немам маска.Връштам се обратно до джипа дали немам некоя останала от строителството като работех преди маска но нема.От една година спрех да работя.НО за късмет гледам от дългия анцуг съм отрезал двата крачола парчетата по дълги.Наденах едно на главата и ме пусна.След това в гаража намерих една маска останала от работа и я сложих в джипа.Изобшто не те спасяват но важно е внушението и не се паникиосваш.

  Harry Krup
 18. 18 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Бях го Обнародвал в друга дописка, но и тук му е мястото!

  ----------
  Започвам с Извода: Светът би бил едно по-добро и по-безопасно място за живеене, ако повече хора ме четяха С РАЗБИРАНЕ...
  ---------
  Мнението ми!
  --------

  За тия модели трябваше мен да питат, а не да плашат хората, доверявайки се на звани и самозвани...

  Всеки може да събере 1 и 1...
  Да тръгне от едно мое МЕТОДИЧЕСКО указание, което вече спусках...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_separation

  и да си спомни колко хора е срещал, да кажем от 1.1 тази година до днес...

  След това вече може да се убеди, че ПРЕВЪЗНАСЯНАТА по СМИ смъртност на короната е СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНА...

  И че нито е страшно, нито е тежко, но е малко неприятно - просто обществото трябва да направи една пауза - карантина ѝ викат, за да се преодолее един относително опасен период от време.

  Вярно, други решиха иначе - Беларус и Швеция. Засега Беларус се справя отлично, ще следим как ще се развият събитията там.

  --------
  Откак свят светува при епидемии има едно единствено най-действено лекарство - невероятните съпротивителни сили на човека, комбинирано с карантина, самоизолация, разстояние. Дошло ли е нещо, само това го прекъсва.

  В последно време (особено от няколко века!) има много силно въздействие от страна на науката и медицината, което е също предопределящ фактор за крайната оценка, но то е със спомагателна функция, дори и когато е изпреварваща.

 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  първата държава, която може да каже, че е приключила с вируса, ще бъде тази, в която повече от 70% от населението вече е изкарало заболяването...
  До коментар [#10] от "Kosta Delev":

  Ами да. Процентът засега не е предвидим. Меркел предположи 70%, Израел 50%. Дано да са 50%. По всичко личи обаче, че този вирус е устойчив и ще остане между нас през следващите 10-тина години.

 20. 20 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Данните от Германия драстично се различават от тези в Италия. Най-вече докладват много голям брой излекували се - 52 000 от 120 000 заболели, което е много обнадеждаващо и показва, че тестват много хора. И само 2600 починали, което е най-ниският процент спрямо заболелите от всички държави по света.

 21. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  "Привържениците на двамата хубостници у нас хулеха Меркел."

  Точно тези са ми последна грижа.
  Нали си виждал как се мяткат палачинки.

 22. 22 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  А ограничителните мерки са, за да намалим смъртността, а не за да спрем вируса.
  Защото от постъпилите в болница, има една част, които ако получат адекватни грижи и лечение, ще се оправят. Ако не получат - ще умрат.
  Ако броят на хората в болниците прехвърли капацитета им, ще стане като в Италия - за един апарат ще има двама болни, и лекарят ще трябва да избере кой да закачи на апарата (и евентуално да го спаси), и кой да остави директно да си умре.
  Ако поддържаме нисък брой едновременно заразени, ще разточим много във времето болестта, но с това ще умрат много по-малко хора. А и даваме шанс да се намери и ефективно лекарство.
  Да, всеки реве за икономическите ограничения, и за това, че му отънява джоба, но много повече ще реве, ако умре майка му, нали?!

  Затова се дръжте сериозно и отговорно. Стойте си у вас, парковете, градинките и планините няма да избягат! Ще ги има и след вируса. Но майка ви и баща ви, а и вас самите може да ви няма!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Ужас бех до супера за дребна покупка и полицая от вън не ме пуска заштото немам маска.Връштам се обратно до джипа дали немам некоя останала от строителството като работех преди маска но нема.От една година спрех да работя.НО за късмет гледам от дългия анцуг съм отрезал двата крачола парчетата по дълги.Наденах едно на главата и ме пусна.След това в гаража намерих една маска останала от работа и я сложих в джипа.Изобшто не те спасяват но важно е внушението и не се паникиосваш.
  —цитат от коментар 17 на Harry Krup

  Слагай си едни използвани дамски превръзки! За такива, като теб и те вършат перфектна работа.

 24. 24 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Ковид-19
  е медийна истерия, чиято цел е да порази глобалната икономика сериозно. Немците са прави. Абсолютно ненужно е това всекидневно броене по телевизията сутрин. Заразените, оздравелите са стотици пъти повече. Всичко е един добре измислен фейк.

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  стига короната да не мутира.
  До коментар [#13] от "Petko Boukov":

  Мутира. Вече има 8 клона. Ама с една ваксина ще ги оправят. Така твърдят.
  Всъщност ние искаме да мутира така че да стане по- малко заразителен. До тогава обаче най-вероятно ще минат 10г.

  Който се страхува , може да си направи ваксина срещу пневмония като Меркел. Ваксината обаче започва да действа след 15 дни.

 26. 26 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":

  "Дали ще отчетеш 10.000 заразени и ще имаш 100 умрели, или ще отчетеш 1000 заразени и пак ще имаш 100 умрели - каква е разликата?!"

  Разликата е че като заразеният зна че е заразен и след тва е познат на властите като заразен, шансите да шири заразата са много мали. Сега ясно ли е?

 27. 27 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  Къде е xkoleva да ни осведоми как тия немски учени са пълни баламурници и с едно ПОГЛЕДНЕТЕ! ПОГЛЕДНЕТЕ! да ни шашне как с нейната "методика" смъртността излизала 10-20%?

 28. 28 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nick":

  "Всичко е един добре измислен фейк."

  Кой и защо наложи "фейка"?

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Любопитно

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Тестовете, които правят в Германия ненадеждни ли са?

 30. 30 Профил на brr32647147
  brr32647147
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко са наистина заразените никога нема да се разбере. Когато вирусът изтреби всички уязвими групи просто ще изчезне, явно светът е неспособен да се справи по друг начин освен като му даде онова, за което е дошъл.

 31. 31 Профил на cdv08648411
  cdv08648411
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Staro-nov Dnevnikar":

  Като видиш анцуг с надпис ADIBAS не знаеш, къде е ушит, но знаеш, че е менте.

 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  В Испания са установени само 1,7% от всички случаи, казва статията. А броя на заразените е 157 хиляди. Излиза, че само в 40 милионна Испания има 9 млна заразени 😅. В Италия по-зле и т. н.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Да не говорим, че в България изследваните са 0,2%, но и това не е сигурно.

 34. 34 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Най-вероятно е точно така. Никъде не се цитират китайските числа, защото и за най-предубедените лъсна лъжата в цялата им статистика, в т.ч. и на жертвите.

 35. 35 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Това е очевидно. Но не е като да не се тества и в САЩ, там са направили с един милион (около 30%) повече тестове отколкото в Германия.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Може и да е така, може и да не е така. :)

  Ако искат да се пробват да го изкарат, хем ще дадат пример. :)

 37. 37 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  Сега очаквам оная откачалка Колева пак да прасне некоя "статистика"..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 38. 38 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "Учените твърдят, че в Германия са диагностицирани над 15% от заразените с вируса, докато в Италия - само 3.5%, а в Испания - едва 1.7%. Още по-нисък е процентът на диагностицираните случаи в САЩ (1.6%) и във Великобритания (1.2%). За сравнение: в Южна Корея успяха да идентифицират почти половината заразени."Каква разлика между Германия и Великобритания, САЩ.Нямам намерение да хваля Меркел, но разликата с двамата хубостници е голяма.
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Не е ясно как са изчислили тези проценти. Например в Гермния официалната смъртност е 2,2% (2600 починали от 120 000 официално заразени). Във Великобритания е 12%, но в САЩ е 3,5%. Т.е. ако използваме германската "корекция" в Германия са открили 15% от заразените, във Великобритания 3%, но в САЩ са 9%. Става въпрос за доста големи разминавания. Изчисленията за САЩ и Великобритания са особено необясними.

 39. 39 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "half truth":

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2765092

  Понеже вчера си говорихме за имунитета..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 40. 40 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Надявам се на всички постепенно се избистря ИСТИНАТА, че първата държава, която може да каже, че е приключила с вируса, ще бъде тази, в която повече от 70% от населението вече е изкарало заболяването...
  —цитат от коментар 10 на Kosta Delev


  40% сигурно ще е достатъчно.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Относно наивниците за стадния имунитет

  Китай пусна подобни данни (айде на тях не вярваме), сега идва и от Южна Корея.

  В Южна Корея 91 преболедували са болни отново или поне тестовете показват че са се заразили повторно. Мое да чакате това за стадния имунитет до второ пришествие. :)

  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-southkorea-idUSKCN21S15X

  Отделно имаше изследване, че антитела се наблюдават само в по-възрастните пациенти. По-младите имат малко или съвсем нямат. Говорим за преболедували и тествани след 2-3 седмици за анти-тела.

 43. 43 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":"Дали ще отчетеш 10.000 заразени и ще имаш 100 умрели, или ще отчетеш 1000 заразени и пак ще имаш 100 умрели - каква е разликата?!"Разликата е че като заразеният зна че е заразен и след тва е познат на властите като заразен, шансите да шири заразата са много мали. Сега ясно ли е?
  —цитат от коментар 26 на Staro-nov Dnevnikar


  Това несъмнено е така, но както и по-горе беше написано - така или иначе трябва 50-70% да минем през вируса.
  Но да, прав си, че и това е мярка за ограничаване броят заболели по едно и също време (вж. другия ми пост).
  Но чисто информативно, процентът смъртност няма значение колко ще е отчетен. Това имах предвид. Броят починали ще е все толкова, без значение дали го отчитаме като 1% или 10%.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 44. 44 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Аз това го говоря от самото начало на пандемията.То е и близко до акъла.Ако тестваш само умрелите, смъртността ще ти е 100%.Ако тестваш само тези със симптоми, потърсили лекар, ще ти е 10%Ако тестваш всички контактни лица на стигналите до лекар, ще ти е около 3%.Ако тестваш абсолютно всички, смъртността ще е много под 1%.И какво от това?!? Дали ще отчетеш 10.000 заразени и ще имаш 100 умрели, или ще отчетеш 1000 заразени и пак ще имаш 100 умрели - каква е разликата?!
  —цитат от коментар 8 на Athanatos


  Ако броя на заразените е 6-50 пъти по-голям от известния много страни са вече близо до "стаден имунитет" и съответно могат да вдигнат всички ограничения без да се страхуват за последиците. Това обаче е голямо "ако".

 45. 45 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 665 Неутрално

  В Южна Корея 91 преболедували са болни отново или поне тестовете показват че са се заразили повторно.
  —цитат от коментар 42 на realguru


  По-вероятно е вируса да е реактивиран у тях (отколкото да са заразени повторно).

 46. 46 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 863 Неутрално
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#43] от "Athanatos":

  Смъртността и процента има значение. Дозата вируси и колко е заразена средата също.

  https://prikachi.net/images/m7w3D.png

  Едно е леко да се разпространява пандемията, друго е да си в епицентъра и. Статистиките са други.

 48. 48 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 805 Неутрално

  В Испания са установени само 1,7% от всички случаи, казва статията. А броя на заразените е 157 хиляди. Излиза, че само в 40 милионна Испания има 9 млна заразени 😅. В Италия по-зле и т. н.
  —цитат от коментар 32 на half truth



  Не е съвсем зле. Смъртност под 0.18% - далеч от ада. А и в тези 0.18% три четвърти са с по 3 тежки хронични заболявания, останалите с черепни травми, масивни инфаркти, инсулти и т.н. И в Италия е толкова зле.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  2 700 починали засега... малко пресилена е хвалбата...32 на милион население...

 50. 50 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":

  Процентът не е нищо повече от отношение на две числа. Колкото повече числа, толкова повече проценти, което по никакъв начин не променя чуслата. Аз лично искам да виждам числата, не отношението им.

 51. 51 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 21 Весело

  До коментар [#28] от "Staro-nov Dnevnikar":

  Ако знаех, най-вероятно нямаше да съм жив.

 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  15% от тестваните в огнищата в Германия показват придобит имунитет без да са забелязали да са болни. Организъма се справя сам ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Цитат:
  Германски учени: Знаем само за 6% от заразените с COVID-19

  ------------
  Тия германски учени, ако поне половината им живот не е бил преди 1989 г. - почти е сигурно, че никакви ги няма.
  Преди 1989 г. горе-долу, на Изток и на Запад, се залагаше много по-сериозно на знанията, практиката...
  След 1989 г. на Изток и Запад настъпи рязък спад в образованието, обучението, съответно рефлектира и върху учеността, съобразителността - излизат под калъп абсолютно ЕДНАКВИ - шлифовани!

  Липсата на конкуренция оказва пагубно влияние и върху мозъчната дейност, това ми е думата.

 54. 54 Профил на brr32647147
  brr32647147
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "bgkurshum":

  Нема да е 0,18%, по-скоро между 0,5% и 0,8% в развитите държави. В Ломбардия при 10 млн. население имат 10 хил. умрели от коронавирус за месец и нещо, т.е. 0,1% от всички граждани вече са си заминали. Само че не всичките 10 млн. са заразени, нито всички жертви на короната се тестват и регистрират като такива, много умират от "пневмония" по домовете си. А умирачката продължава - по 300 на ден. Така че, като пуснат статистика за общия брой умрели през март, април, май, юни, ще може да се изчисли разликата над средното за минали години и да се види реалния брой умрели от коронавирус. А ако почнат да тестват масово за антитела ще стане ясно и каква част от тия 10 млн. души са били заразени, съответно и по-точен процент смъртност.
  В област Мадрид също вече са умрели 0,1% от общото населението, в Ню Йорк скоро ще ги направят и там.

 55. 55 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Моята простичка формула:

  Примерно, до днес в Белгия от вируса са си заминали малко над 3000 души.

  Умножаваме по 800, значи към днешна дата заразените са 2,4 милиона, при население 11,5 милиона... Това са към 21%. Значи вероятността да срещнеш такъв на улицата или в магазина (или пък ти самият да си вече заразен) е доста голяма. А ние на 1-ви март летяхме от Испания......

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 56. 56 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Успехите на Германия се дължат на това,че имат най-добро медицинско снабдяване. Тяхната индустрия и търговци уредиха Германия с предимство, а останалите амбали целуват китайски задници за малко снабдяване с маски или ръкавици. Нямат индустрия.
  Затова спрете да говорите за европейска индустрия или европейска икономика. Има германска,българска и в този ред.

 57. 57 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  Абе не трябва чак толкова да им се вярва. Преди няколко години така обвиниха испанските краставици за смъртните случаи, които се оказаха причинени от зараза от Египет. След което всички трябваше да обезщетим испанците (с пари от ЕС), а виновни за паниката бяха именно тия от Роберт Кох! По-справедливо би било Германия да плати фалшивата тревога, не ли?


  Жизнь или Life - избор има.
 58. 58 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Това е очевидно. Но не е като да не се тества и в САЩ, там са направили с един милион (около 30%) повече тестове отколкото в Германия.
  —цитат от коментар 35 на kazushi


  Смята се брой тестове на милион души: https://is.gd/SPETIW

  Германия е направила два пъти(2.2) повече тестове, на глава от населението. Русия също има повече...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 59. 59 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 769 Любопитно

  Интересна картинка у нас на фона на тези мнения?
  От нищожния скрийнинг на тестваните полицаи и военни става ясно, че почти няма заразени и което е по-притеснителното почти няма и косвени свидетелства за преболедували(специфични антитела).
  Това би могло да означава, че епидемията още не дошла тук :(
  ----
  Иначе при нас тестване няма, щото от щаба заявиха, че това е отживелица и глезотия :) Освен това, нямало смисъл от тестове, щото 'важали 5 дена', както кресливо ни убеждават правителствените трольове :)
  Та, така.. :)

 60. 60 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Отделно имаше изследване, че антитела се наблюдават само в по-възрастните пациенти. По-младите имат малко или съвсем нямат. Говорим за преболедували и тествани след 2-3 седмици за анти-тела.
  —цитат от коментар 42 на realguru


  Обясняват го с това, че организмът ги създава според нуждата. Според мен е логично.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 61. 61 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#53] от "Аскет":

  Същото е и с икономистите, както и с всички други професии. Еднополюсният свят свърши зле... Амин!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 62. 62 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 298 Неутрално

  "Предишни изследвания показаха, че смъртността от COVID-19 е около 1.38%, тоест - на 10 хил. заразени умират 138. В Италия обаче смъртността беше близо 10 на сто. Тъкмо това показва, смятат учените от Гьотинген, че там е бил обхванат много по-малък процент от заболелите."


  Най-близките до истината цифри вероятно са от карантирания кораб в Япония, защото всички са били тествани.
  От 3700 човека,
  712 заразени (19.2%)
  9 починали (1.3 % от заразените)

  Общо взето, в дадена държава броя на починалите х 100, би трябвало приблизително да дава броя на заразаните.

 63. 63 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#60] от "margin call":

  Виж линка, който съм дал в 39 коментар..Статията е преведена от Нейчър и е изключително интересна.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 64. 64 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Така или иначе ,колкото и да се тестват ,правилата са променени, от тук нататък едва ли ще има свободно движение и щъкане наляво и надясно ей така , ще има строги медицински проверки ,контроли и изследвания ,дори при най малкото пътуване , вируса едва ли скоро ще изчезне от популацията .

 65. 65 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Успехите на Германия се дължат на това,че имат най-добро медицинско снабдяване. Тяхната индустрия и търговци уредиха Германия с предимство, а останалите амбали целуват китайски задници за малко снабдяване с маски или ръкавици. Нямат индустрия. Затова спрете да говорите за европейска индустрия или европейска икономика. Има германска,българска и в този ред.
  —цитат от коментар 56 на gozambo


  Остави германските успехи. Виж какво казва Ноам Чомски, за американските неуспехи: https://youtu.be/zRvqkUoiKJo

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 66. 66 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Весело

  Истината ще излезе наяве!
  Няма как да я скриеш.
  Тогава ще лъснат всички простотии натворени от некадърниците от НОЩ и Бойко Борисов в частност.

 67. 67 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Весело

  До коментар [#38] от "Ехото на Гласът":

  Не е заслугата на Меркел.
  Германия е федерална република и там няма да видиш канцлера ежечасно да сипе глупости и паника върху населението.

 68. 68 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Любопитно

  До коментар [#63] от "Noise":

  Много точна статия.
  Имунната система убива пациента, още никой не обяснил на какво се дължи "цитокиновата буря".

 69. 69 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":

  Има огромна разлика. Ако отчетеш 90 от 100 заразени умрели, то смъртността е видима като 90%. При 10000 са 9%, при 100000- 0.9%. Масата хора не могат да осмислят числата и така 90% отчитане води до психоза, че всеки заразен умира и на всяка цена трябва да не се заразиш, независимо от цената на това(Жена се самоуби от страх, че е заразена от доказано здравия си и неминал вируса син примерно.). При 0.9% е обратното- губиш всякакъв страх, защото е просто поредния грип. И двете крайности не са добри, но каква е истината и къде е средното положение не знаем. Истинска статистика няма и не може да има, защото тя изисква брой тестове, каквито няма кой за осигури и плати- примерно 100000 да се тестват на 1-2 дни, за да се хване и заразяване след минат тест.
  Паниката на първо място в момента идва от малкия брой тествани и отчетени заразени и от там високия обявен процент на смъртността. Чумата през Средновековието е убила 20-30% от населението за години. Сега covid 19 излиза, че убива 20-30% за седмици, ако се изпусне(Не че заразените са само отчетените...).

 70. 70 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#50] от "Manol Nedyalkov":

  Ако гледаш числата, в момента с карантините е на ниво грипната вълна от 2016(към 60000 починали тогава в ЕС). Говорим за абсолютна смъртност в ЕС по години, където са включени всички умрели. Като цяло сега с каранитите не знам кой може да каже каква е истината, защото, ако са от корона сега за пика, то със забрани пак вилнее. Но 2019-20 зимата няма грипен пик и през 03.2020 пикът може да включва и грип, който пак с карантина би трябвало да е по-ограничен. Иначе, ако гледаме само официалните числа, то е ама и смешката този вирус. Пиковете на грипа са до 20000 човека умрели на седмица. Но пък сме в пика сега и не знаем кога ще започне да слиза надолу, ако е като грипния.
  Тук някой беше пуснал линк към euromomo, та се позачетох.

 71. 71 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#13] от "Petko Boukov":

  Преизчислихте ли ги нашите числа, които така добре ги докарваме на китайската 4 % смъртност, по тази формула излиза малко над 10 000 общо заразени към 7 млн, смятайте колко е с колко бързо, съответно с колко жертви, ще премине през 70 %.

 72. 72 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth":

  В Германия мин. на здравеопазването я препоръча на всички рискови пациенти, понеже очакват недостиг на антибиотици, а и по принцип по-добре при вирусна инфекция поне бактериалната в последствие да се спести. Даже препоръчаха и сега в края на сезона да си удариш една противогрипна, а после в началото на другия още една, че да имаш по-широк спектър на протекция и против грип, за да си спестиш поне онова, за което има ваксина, като ще си застрашен от нещо, за което няма. Мен лично малко ме е страх от допълнителни ваксини.
  А пропо много се говори, че аха да изкарат 10-20 вида ваксини срещу сарс-2, но като си помислим, за спин още няма.

 73. 73 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#47] от "realguru":

  Всъщност графиката ще е коректна 5 години след края на пандемията. Оптимистите се надяват това да са години с рязко по-ниска смъртност, тоест епидемията един вид авансово да вземе онези, които са напът.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK