В старческите домове в Европа вече никой не е в безопасност

Пепита Жове Пуджрос, на 92 години, държи ръката на сестра в Барселона.

© Associated Press

Пепита Жове Пуджрос, на 92 години, държи ръката на сестра в Барселона.Всяка европейска държава брои починалите и заразените с COVID-19 по различен начин, но Франция реши да промени своя миналата седмица. На предна линия в борбата със заболяването се наредиха и старческите домове и дори само числата променят представата как коронавирусът удря най-уязвимите.


Новите случаи, включени миналия четвъртък, бяха 570 души. После броят им растеше със стотици на ден. Само във вторник бяха 820, повече, отколкото 607-те в болниците, и в дните след това числата не се промениха много. От промяната на втори април броят на жертвите на коронавируса в страната се е удвоил, но тази държава е само една от засегнатите. Европейските болници бяха основният източник на информация за починали заразени. "Сивата" зона, в която са старческите домове, се оказа изпитание, а жертвите и заразените там често остават невидими за статистиката и незащитени, без маски и тестове.


В Испания, Италия и Португалия кризата удари най-тежко най-слабите и беззащитни хора, отчасти защото хората над 60 или 70 години са в групи с по-голям риск. Около Стокхолм старческите домове със случаи на коронавирус са над 100. Притеснение създават институциите дори в страни като Швейцария, Австрия и Холандия. В Ирландия са засегнати почти 100 дома (двойно увеличение за няколко дни). При това проблемът не е само в Европа. Засегнати са домове в Канада и САЩ (от Калифорния до Ню Йорк), а в Израел със старческите домове се свързват 30% от малкото смъртни случаи (едва 79).


Милиони обитатели
Дори само бърз преглед на статистиката в големите и най-тежко засегнати от COVID-19 европейски държави създава представа колко сериозен е проблемът. Във Франция 700 хил. души живеят в старчески домове (и се очаква да достигне 4 млн. души до 2050 г. според в. "Монд"), а много от тях са на възраст над 80 или 90 и страдат от заболявания като деменция. В най-малко 2300 думи има поне един случай.


В региона Гран Ест край границата с Германия има случаи в над две трети от домовете. В дом близо до Кан една трета от всички обитатели (31 души) са починали от 20 март насам. "Трябваха стотици смъртни случаи сред "старите" в тези институции.. от COVID-19, за да покажат най-накрая хората интерес към тях," написа във в. "Монд" Моник Пелетие, бивш министър за правата на жените.


"Първо "забравихме" да публикуваме броя на починалите на ден, запазвайки това право само за хората, починали в болница, за над седмица, след това научихме, че над 3000 са починали."


Моник Пелетие,

бивш френски министър за правата на жените


В Испания ги обитават 381 хил. души, а персоналът в 5400 дома наброява около 190 хил; тестове стигат едва до малка част от центровете. Испански медии писаха в последните седмици за случаи на изоставени възрастни, които понякога живеят с починали от коронавирус. В някои случаи причината се оказа липса на персонал, но тя не бе единствената.


Дори в Германия, където делът на починалите е по-малък в сравнение с общия брой заразени, са притеснени от проблема: най-малко 800 хил. души живеят в такива домове, повечето имат различни здравословни проблеми. Жертвите на COVID-19 в тези институции вече са десетки, а пациентски организации смятат, че мерките в домовете далеч не са достатъчни.


Над 11 хил. са домовете във Великобритания, а в тях живеят над 400 хил. души. Починалите там далеч не са част от официалната статистика, писа наскоро в. "Гардиън". В друга публикация изданието цитира случай на дом за хора с деменция в Йоркшир, където се смята, че трима от четирима души са заразени. Обитателите и персоналът в някои случаи са шокирани от рязко увеличилите се смъртни случаи, без да могат да са сигурни за причината. Британската статистика отчита към 9 април едва 20 смъртни случая, свързани с COVID-19, в домовете.


Наложиха се спешни мерки


Увеличаващият се брой на хората със симптоми подтикна властите в редица европейски държави да вземат мерки. Бяха забранени посещенията (в Швейцария възрастни и по-млади си говорят по "Скайп" и "Фейстайм", домовете разполагат с таблети, а на служителите е разрешено да оказват помощ в тази комуникация и през личните си телефони). В някои от седемте хиляди резиденции във Франция обитателите се изолират - не им се позволява да напускат стаите си. Карантината може да продължи над 6 седмици - за толкова възрастният се оказва заключен в стаята си, без да може да се вижда с близките си или с други обитатели, и без възможност да прекарва време дори с претоварения персонал. Не е възможно прехвърляне в болница, ако състоянието му се влоши.


Белгия забрани с указ местенето на хора с COVID-19 и придружаващи заболявания от домове в болници. Испания започна мащабна дезинфекция на тези институции (над една трета вече са преминали през нея с помощта на армията). В Италия персоналът на някои домове мина под доброволна карантина и това затрудни грижите за най-засегнатите. Само в тежко засегнатия град Бергамо над 600 от жертвите живеят именно в домове. Край центъра на Ломбардия (където е и Бергамо), Милано, 52-ма от общо 152-ма души в един от домовете са починали до края на март според "Файненшъл таймс" (62-ма според италианско издание).


В не една държава домовете останаха с малко персонал и се наложи служители, ръководство и асоциации, защитаващи правата им, да се обърнат за помощ към държавата.


В старческите домове в Европа вече никой не е в безопасност

© Associated Press


Обитателите на домовете често са и в двете особено рискови групи - на възрастните и хората с придружаващи заболявания. Възрастта далеч не е единственото обяснение. Въпреки това случаите им често остават невидими. Във Франция например, отбеляза телевизия France24 в началото на месеца, щом двама души в един и същи дом дадат положителна проба, за всички други, които се разболеят, дълго се "смяташе", че са болни, но не бяха тествани, нито включвани в статистиката. Предстои всички домове из страната да предоставят данните си. И в Бергамо местни издания виждат рязък скок в смъртността спрямо предходни месеци, който изобщо не влиза в данните за коронавируса.


В препълнените италиански болници е трудно да се намери място и за хора от домовете - особено когато някои лечебни заведения вече са избрали да дадат приоритет на млади в тежко състояние с по-добри шансове да живеят. Един от всеки десет дома в страната казва, че е трудно да се хоспитализират обитатели, а един от четири - че изолацията на далите положителна проба е предизвикателство.


Тъкмо дезинфекцията на домовете в Испания показа колко сериозен е проблемът. Когато части за извънредни реакции на армията в Испания намериха трупове на починали възрастни в няколко дома в страната, испанците бяха шокирани - в съседство с леглата на някои от покойниците, за които никой не бе се погрижил, имаше и живи хора. Дом в Леганес, край Мадрид, е регистрирал най-малко 99 положителни проби сред 150 души, които живеят там, до края на април. Един от домовете в Андалусия е опитал да прикрие 24 смъртни случая, които е възможно да са свързани с коронавируса, и 79 потвърдени.


"Да видим дали ще хване вируса"


Испанското правителство не скрива, че в част от тези институции битовите и хигиенни условия са тежки. Алисия Шурек, която ръководи един такъв дом с 59 обитатели, обяснява пред испаноезичната редакция на Би Би Си, че просто няма възможност за по-добри условия: "Нямаме нищо, властите нищо не ни дадоха - нито маски, нито ръкавици, нито бързи тестове. Всеки ден ни търсят инспектори, но истината е, че правителството забрави за възрастните, напълно ги изостави." В подкрепа на тези думи резиденция в Барселона, сдобила се с тестове, установи, че 50% от живеещите 112 души са заразени.


В този дом намаляват и служителите - с 11 по-малко са станали за дни, някои защото имат симптоми, а други искат отпуск - страхуват се от вируса. Асоциации, представляващи интересите им, наскоро предупредиха, че домовете работят едва с половината персонал и поискаха помощ. Другаде служители разказват, че не липсва предпазно облекло - по-скоро стресът идва в повече. Вижда се и обратният случай: жена, постъпила на работа в каталунски дом, се отказала след 6 часа, след като чула как възрастна жена бива подтиквана да излезе от стаята си за да се види "дали ще хване (корона)вируса и ще умре" и видяла, че не всички изолирани получават обяд в стаите си.


Само в Мадрид починалите от коронавирус или "свързани с него симптоми" (тъй като далеч не за всички домове има тестове) са 4260 души от 8 март насам. В цяла Испания броят на починалите в домове е 8353 от началото на кризата, но не е известно колко от тях са заразени. Общият дял на домовете в смъртните случаи, свързани с COVID-19 в Испания, бе около една трета според медии в страната преди две седмици, към 3 април са най-малко 3600 (събрани данни от автономните области). Във Франция броят им е сходен - общо най-малко 3000 от над 10 300 (по данни от снощи) починали.


Дезинфекция на старчески дом в Мадрид.

© Associated Press

Дезинфекция на старчески дом в Мадрид.


Пример за хаоса в испанските домове са думите на кмета на градчето Сан Хуан де Аснафараче, Фернандо Самора, след като информацията за прикритите смъртни случаи в намиращ се там дом подтиква властите да изработят план и да пригодят хотели и други места, за да бъдат изкарани обитателите на тези институции, в които няма възможност за изолация. "Не знаем колко още са там и колко са в хотела," казва Самора за "Ел паис" в материал от понеделник.


"Няколко семейства ни звъняха да питат какво става. Свикнали сме да умират хора там, защото са много възрастни, но новините, че са повече от нормалното, циркулираха, но нито от ръководството (на центъра), нито от (регионалните власти в Андалусия) ни казваха каквото и да било."


Фернандо Самора,

кмет на Сан Хуан де Аснафараче


Във Франция резиденциите се оплакват, че не могат да правят достатъчно тестове. "В началото на вълната сме. Тази седмица ще е решаваща," каза преди няколко дни Флоранс Арне-Моме, изпълнителен директор на компанията "Синепра", представляваща частните старчески домове. "И следващите три седмици, изглежда, ще са много трудни."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гениално откритие

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Какво ни се внушава с тази статия.

 3. 3 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 299 Неутрално
 4. 4 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  За 5000 евро месечно - толкоз! (А, може и някой бонус - изперкал санитар, който решава, че има мисия: да помогне на старците да умрат по-бързо, че да им олекне.)

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Не е внушение а са факти. И по чешко пламнаха домовете за стари хора. Просто там като се разболее един и поради многото общи помещенив които използват и до чадове са се тръшнали всички ... Факт.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Весело

  Какво ни се внушава с тази статия.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Светът е голям и коронавируса дебне отвсякъде.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#5] от "DDR":

  Идеално, по-малко пенсионери - по-леко за бюджета.
  Виж подписа на КМЕТА.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  Както и да ги броят, по какъвто и начин да ги смятат, цялата система на привидни грижи към старите хора е на пух и прах, просто защото заразата е толкова повсеместна и починалите - толкова много, че обществото просто е вдигнало ръце от това да направи нещо за тези хора ! Само допреди няколко месеца, всеки щеше да ти обяснява как това е невъзможно в общества, където хората проявяват такива сериозни грижи дори към котките и кучетата, за старите хора да не говорим! Но когато всички грижи се крепят на платената услуга, а хората се затварят все повече в собствения си егоизъм и лицемерие, място за сърцатост остава все по - малко, освен в единични примери на доброволци, които не искат да се примирят толкова лесно с черната статистика на труповете за денонощие !

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  В болниците също не е безопасно. Трябва да си има отделни болници за лекуване на болните от вируса. Защото иначе заразата се разпространява по цялата болница.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това е голям срам, защото не се изискват кой знае какви усилия да се изолират старците в старческите домове. Възрастните хора поначало не излизат много и една здрава карантина от камото начало със строг скрийнинг на обслужващия персонал, добра хигиена и малко предпазни средства щеше да даде добри резултати. Веднъж обаче като влезе заразата вътре и нещата стават много трудни.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Евроатлантика намери начин да се отърве от старците. Аферим!

 12. 12 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Евроатлантика намери начин да се отърве от старците. Аферим!
  —цитат от коментар 11 на Judjuk


  ти, виж северо-азиатеца какво направи с тях

 13. 13 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  във Франция от здравното министерство още преди седмици ясно обясниха, че възрастните хора от старческите домове трябва да си останат там, защото дори и да бъдат докарани в болница, те няма да получават по-различни грижи, в сравнение със старческия дом. Т.е. няма да бъдат слагани на респиратори например, а ще се прилагат палиативни герижи с помощта на морфин и психолози (за близките).

  Жизнь или Life - избор има.
 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Вируса ще им разтовари пенсионните фондове , хич да не е след време да излезе , че е разработка спонсорирана от тях !

  ПП. Е няма как да няма и косвени жертви като Борката ...

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Какво ни се внушава с тази статия.
  =======
  Ако кажеш колко си годишна, ще ти отговоря по конкретно....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Ценности..
  Пак опряхме до ценностите....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rex":

  Птоблема не е в излизането на възрадтните хора. Зсразата идвс в повечето случаи от обслужвсщият персонал (демек внася се от вън). Някъде се правят опити да живее и персонала в дома за времето на кризата. Но това е трудна за изпълнение мярка. Другаде пък се опитват да ги пратят при семействата им старите (тези които имат къде да отидст) Няма лесно решение.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Весело

  До коментар [#2] от "Роси":

  Напомня ни се, по-скоро, не се внушава.
  Напомня ни се първо, че никой не е безсмъртен. И второ - че колкото и да си мислим, че сме млади, ЕГН-то не прощава. Фасадата може и да е санирана, но канализацията си е същата...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ако нямаш близки хора,които да се погрижат в такъв момент за теб и си пенсионер,особено със заболявания ,си ходещ труп.Въпрос на дни. На държавата не си приоритетен по никакъв начин.

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какво ни се внушава с тази статия.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Показва колко е хубава демокрацията...Докато не си отворим широко затворените очи и не се огледаме в безкрайната мизерия.

  мурзилка
 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  Интересно как вирусът атакува и разклаща наглед най-лъскавите и стабилни светски ценности на развития свят. Големия град, закътаните стари хора в наглед приятни домове, пътуващите, активните, динамичните...

  Май ще е вярно, че много хубаво не е на хубаво...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  В Библията си го пише;

  https://bibliata.zahristos.org/?t=5&q=Матей 15:4

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "...ти, виж северо-азиатеца какво направи с тях"
  [quote#12:"lpi31580057"][/quote]

  Що ти трябва да ходиш далече? Виж старците около себе си. Тук старци много рядко срещам. И кога беше в северна Азия, че да знаеш какво е?

 25. 25 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rex":Птоблема не е в излизането на възрадтните хора. Зсразата идвс в повечето случаи от обслужвсщият персонал (демек внася се от вън). Някъде се правят опити да живее и персонала в дома за времето на кризата. Но това е трудна за изпълнение мярка. Другаде пък се опитват да ги пратят при семействата им старите (тези които имат къде да отидст) Няма лесно решение.
  —цитат от коментар 17 на DDR


  Затова съм написал Строг скрийнинг на обслужващия персонал/ ежедневно мерене на температурата и попълване на въпросник за евентуални симптоми, пълно заплащане на персонала ако има симптоми за да си седи в къщи и да не вкарва заразата в дома , строго обучение във хигиена, и тн )

 26. 26 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Не искам да звучи цинично, но ми се струва, че природата този път се е заела сериозно с възстановяването на баланса и законите на "естествения подбор", който от доста десетилетия бе нарушаван в наша полза.

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  При такива условия спасение почти няма. Бог да прости починалите.

 28. 28 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Колкото и да ме боли да го кажа, Западния свят посочи спокойно възрастните хора и доведе вируса при тях. Това е безсрамна и непростима работа. Тия хора са ви родители, те са ви дали отглеждане , жилища, грижа, как можехте да не прецените/особено в Италия, Испания, Англия, Сащ и Франция/, че старческите домове, че старите хора в домакинството, нямат сили за борба. Същото се отнася за круизните кораби, където повечето пътници са пенсионери с възможности. Как ще живеете утре, като не им помогнахте и не ги изолирахте по начин, който да им даде шанс да живеят, дори в самота, докато това отмине и после да поживеят колкото могат.

 29. 29 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR": Взели са мерки за това. Преди дни разговарях с наша приятелка (каква изненада с име Дагмар), която има частен дом с две сгради около Прага. Старците не напускат дома. Хранят се по стаите, а не в общата столова. Посещенията са забранени. Доставките се оставяли до оградата. В едната сграда имала 2ма починали. Заразата е била внесена отвън от обслужващият персонал.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rex":

  Вчера гледах по една ТВ за старчески дом някъде във Франция. От края на февруари целият дом е в карантина. Старци, персонал, всички. Никой не излиза и некой не влиза. Персоналът спи в дома. Няма нито един заразен! Но това не означава много. Карантината ще падне още преди вирусът да е изчезнал. И младият готвач на дома ще отиде да се види със семействоно си, което е вирусоносител без симптоми. А на другия ден ще се върне в дома да сготви на старците.

 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1141 Весело

  Много по- младата ми съпруга искаше да ме даде в старчески дом, но се отказа. Сърцето и се раздирало от мисълта, че няма да ме вижда. Стара любов ръжда не хваща!
  —цитат от коментар 22 на Norman_Grants


  Явно ветеранът-потребител Норман Гранц ЯКО ТИ Е БРЪКНАЛ...ти знаеш къде, та през ден се регистрираш отново и копираш неговия ник. Нейсе, що за нищожество си ти личи отдалеч. Бетер онази откачалка, щуцера, който си губеше времето да си подновява АйПи ареса та да си цвъка "+". Щото не вЕрвам 19 потребиля да са ти цъкнали "+" за 1/2 час от както излезе статията.
  До коментар [#22] от "Norman_Grants":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#10] от "Rex":Вчера гледах по една ТВ за старчески дом някъде във Франция. От края на февруари целият дом е в карантина. Старци, персонал, всички. Никой не излиза и некой не влиза. Персоналът спи в дома. Няма нито един заразен! Но това не означава много. Карантината ще падне още преди вирусът да е изчезнал. И младият готвач на дома ще отиде да се види със семействоно си, което е вирусоносител без симптоми. А на другия ден ще се върне в дома да сготви на старците.
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  КОфти прогноза, но напълно реална. Имаш ли някакви конкретни предложения за постигане на друг краен резултат? Питам, не се заяждам. Лично аз нямам никакво предложение по въпроса.

  Колкото и кофти да звучи, май е прав (донякъде) авторът на долуцитирания коментар:
  Не искам да звучи цинично, но ми се струва, че природата този път се е заела сериозно с възстановяването на баланса и законите на "естествения подбор", който от доста десетилетия бе нарушаван в наша полза.
  —цитат от коментар 26 на Kosta Delev


  Който с право е получил 8 "+", и нито един минус. Защото казва...пише де, една МНОГО неприятна истина. Това не е щуцко'подобно манипулиране на +/- като на комплексирания автор на коментар 22.
  До коментар [#26] от "Kosta Delev":


  До коментар [#30] от "vassilun":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 33. 33 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1126 Гневно

  Значи, забравяте кога пламнаха домовете - преди почти нищо да бе известно за болеста и начина по който става заразяването (от безсимптомни заболели и носители на вируса), благодарение на мълчанката на червен Китай и СЗО която им е в джоба.

  Когато се разбра, вече бе късно - ефектът на доминото. Само който не е загубил родител, дядо или баба, може да пише простотии за облекчаване на пенсионните фондове...

  Забелязвам, така драскат предимно доказаните безродници на съветска служба, което ги прави още по-гнусни!!!

 34. 34 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 299 Неутрално

  И кога беше в северна Азия, че да знаеш какво е?
  —цитат от коментар 24 на Judjuk


  за разлика от вас, чугуните, аз съм грамотен в три езика. не е нужно да ходя до кенефа за да знам, че мирише

 35. 35 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тъкмо дезинфекцията на домовете в Испания показа колко сериозен е проблемът. Когато части за извънредни реакции на армията в Испания намериха трупове на починали възрастни в няколко дома в страната, испанците бяха шокирани - в съседство с леглата на някои от покойниците, за които никой не бе се погрижил, имаше и живи хора. ....
  Това е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ.Запознайте се първо с фактите преди да пишете глупости.

 36. 36 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rex":Вчера гледах по една ТВ за старчески дом някъде във Франция. От края на февруари целият дом е в карантина. Старци, персонал, всички. Никой не излиза и некой не влиза. Персоналът спи в дома. Няма нито един заразен! Но това не означава много. Карантината ще падне още преди вирусът да е изчезнал. И младият готвач на дома ще отиде да се види със семействоно си, което е вирусоносител без симптоми. А на другия ден ще се върне в дома да сготви на старците.
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  Ако готвача си мие ръцете и работи с маска/ за да не се пипа по лицето/ нещата не са толкова страшни. Безсимптомните предават вируса доста по-трудно от симптоматичните и обикновено имунната им система унищожава вируса за няколко дни / затова максималната карантина за контактните но клинично здрави е 2 седмици /

 37. 37 Профил на norman_grants
  norman_grants
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не, староеврейски ми приятелю, просто ползвам две регистрации. От едната пиша, когато съм на долната тераса, а от другата, когато съм на горната тераса....

  Нямам време да си отговарям
 38. 38 Профил на norman_grants
  norman_grants
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не, староеврейски ми приятелю, просто ползвам две регистрации. От едната пиша, когато съм на долната тераса, а от другата, когато съм на горната тераса....

  Нямам време да си отговарям
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "....за разлика от вас, чугуните, аз съм грамотен в три езика. не е нужно да ходя до кенефа за да знам, че мирише"
  До коментар [#34] от "lpi31580057":

  Какъв език говорят в северна Азия?

 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Круйзните кораби се оказаха по-добри душегубки от старческите домове. Още повече там са концентрирани платежоспособни пенсионери.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Какво ни се внушава с тази статия.
  —цитат от коментар 2 на Роси

  Противопоставяне стари на млади излезе печеливша карта. Старите ги затварят, та да видят след това какви допълнителни болести ще се развият.

  mihala
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK