Самоделните маски са почти безсмислени

Самоделните маски са почти безсмислени

© ReutersМаските от плат, използвани за защита от респираторни вируси (какъвто основно е и COVID-19), защитават по-малко от медицинските и дори може да увеличават риска от заразяване. Причината е, че в тях се натрупва влага, която помага на вируса да се задържи и развива.


Капките от дишане и говорене преминават почти безпрепятствено. Според някои изследвания става дума за пропускане на 40 до 90 процента от капчиците.


При анализ на случайно подбрани места грипоподобните и лабораторно потвърдените заболявания сред медицински персонал, носещ текстилни маски, броят на заразените е бил значително по-висок спрямо колегите им, използващи медицински маски.
Това се казва в анализ на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията, разпространен на 26 март. Препоръките на американския Център за предотвратяване и контрол на заболяванията са малко по-различни (виж по-долу).


След препоръката на премиера Бойко Борисов от неделя задължително да се носят маски на обществени места, а който няма, да си ушие или да се загърне с шал, "Дневник" представя какво още пише в доклада на ECDC от преди две седмици:


- твърде ограничени са информацията и клиничните изследвания, които да потвърдят, че има предимтво от използването на маски за многократна употреба за защита от респираторни вируси


- като цяло, маски от обикновени тъкани не са смятани за защита срещу респираторни вируси и не бива да се препоръчва употребата им


- в САЩ такива маски или шалове са предложени като мярка от Американския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (US CDC), но само в контекста на остър недостиг на защитно оборудване и единствено като крайно средство, ако няма медицински маски или респиратори; веднага след получаването им се преминава към обичайния протокол.


Самоделните маски са почти безсмислени

© Reuters


Маските за фини частици


При дефицит на медицински маски хората често прибягват до тези от тип FFP2 и FFP3. Те са за защита от фини частици, но са за ограничена употреба и трябва веднага да се изхвърлят, ако се навлажнят, не прилягат вече плътно към носа и лицето или дишането през тях стане затруднено. Ето какво щазват от ECDC за тях:


- Засега производителите не са разработили методи за обеззаразяване на подобни маски, защото не им се е налагало да предлагат продукт, който може да бъде заразен и да се налага да бъде почистен за повторна употреба.


- Понеже коронавирусът SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COVID-19, оцелява часове и дни наред върху различни повърхности, има риск от бързо заразяване на FFP2 и FFP3 маските, ако се използват от медици при грижи за болни или от обикновен ихора в среда, където има болни


- През 2006 г. доклад на американската Академия на науките (US National Academy of Sciences) относно това дали да се използват такива маски многократно по време на грипна епидемия, стигна до извода, че това не е препоръчително по редица причини:

  • 1. Не е установен какъвто и да е метод за ефективно отстраняване на вирусната зараза, който да е безопасен за потребителя и не нарушава цялостта на отделни елементи на маската;
  • 2. По-добре е маската да се носи, докато стане неизползваема, отколкото да се правят опити за почистването ѝ;
  • 3. Заразяването на повърхността на такава маска може да се избегне, като върху нея се постави още една - медицинска, или да се носи заедно с защитен екран, който подлежи на почистване
  • 4. Известни са методи за стерилизиране в медицински заведения и при крайна необходимост са правени опити с тях да се обеззаразавят маски за многократна употреба, но от Холандия има съобщения, че заради парата с температура от 134 градуса те се деформират, а няма данни за стерилизиране при по-ниски температури
  • 5. В САЩ има проучване на регулатора US Food and Drug Administration (FDA), показващо успешно обеззаразяване на маски N95 в изпарители с перхидрол за 10-20 цикула на употреба; холандски тестове показват, че ефективността при FFP2 се запазва само за 2 цикъла на подобно почистване, след което маската бързо губи качествата си, включително защото в нея остават концентрации на перхидрол, които не са безопасни за здравето.
  • 6. Известно е почистване и с гама радиация, но такива уреди няма дори във всяка болница, а и тестове от края на март 2020 г. показват, че и при този метод маските се деформират и не прилягат добре на лицето.

Изброените методи, както и обеззаразяването с озон, ултравиолетона светлина или етилен оксид, са единствено за крайни случаи, когато наистина няма лични защитни средства. Освен това няма качествено установени методи, нито стандарти за издържливост на продаваните маски при подлагане на подобни методи.


Препоръките на американския Център за предотвратяване и контрол на заболяванията (CDC) за самоделните маски са по-либерални. Според тях такива може да се носят на места, където се събират повече хора и трудно се поддържа социална дистанция от поне 2 метра - например, супермаркети, аптеки, обществен транспорт)


В текста на CDC се казва, че маски, изработени надомно от подръчни и евтини материали като тениски или кърпи, е само допълнителна и доброволна мярка. Тук също се изтъква, че ефектът изобщо не е като на медицинска маска или маските за фини частици.


Главният хирург на САЩ Джеръм Адамс демонстрира как от подръчен плат може лесно и бързо да се направи защитна маска:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Дневник да питат на следващият брифинг заредена ли е търговската мрежа с маски. А и всички останали медии.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Да видим дали властта ще се вслуша в гласа на разума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  А защитен прозрачен шлем?

 4. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 506 Неутрално

  маските са елемент от пиесата - това е известно от историята - която да ни накара да делегираме права на некои отговорни другари и да мрем от стрес и страх, така че да сме щастливи, че тия отговорни другари ни решават проблемите... сега чекаме още снимки за масови гробове в НЙ, пълни църкви с ковчези и други подмамки на въдичката

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 5. 5 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Това реторичен въпрос ли е?
  Власта има само една цел, и тя не е да ни предпазва от каквото и да било.

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 935 Неутрално

  НЕ са безмислени, но междувременно обработвам пласт с много солена вода(след което го изсушавам разбира се), за да създам допълнителна бариера, която изсушава капчиците и нарушава обвивката на вируса, тоест го деактивира... Не е идеална защита но е по добре от нищо !

  Самоделните маски от плат са доста опасни ако работите с болен човек, защото задържат вируса, но иначе за всекидневна употреба навън не виждам проблем..

  Дори по времето на испанската чума хората разбраха, че е по добре да си покриват лицата с марли и парцали...

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  За пореден път припомням, че и най-тъпата маска прибира капките слюнка, на които се возят вирусите. Платът не цеди вирусите като филтър под високо налягане.
  Дори да бъде изпрана, маската ще мине през температура 60-90 градуса и някакъв препарат. Не вярвам на вируса да му хареса.
  Маски има отдавна в аптеките, поне от две седмици, другото е просто говорене на инат срещу неудобството.

  Еретик
 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Гледах едно клипче с елементарен тест за маски.
  Просто пръскат с дезодорант през маската и ако мине, а през повечето минава, значи не става.

 9. 9 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#3] от "pamela":

  Симулация, може би се доближава доста до реалността, все пак Дасо се занимават със симулации:

  " https://www.youtube.com/watch?v=fTc4gOrm1hQ "

 10. 10 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Тук е пълно с многознаици ...

  Къде са статиите , че в Македония , Сърбия и Турция от вчера е забранено излизането дори и до магазина до понеделник сутринта нямате право да излизате никъде.

  На Барба ганьовците дето не са ходили в казармата да им раздадат по един противогаз и на мен ми се виждаше безсмислено да мъкна автомат, мешка , противогаз, даже и лопатка и да тичам по баирите , ама никой не ме питаша.
  Пак добре, че само година беше за мен казармата, че бащите ни са го правили по 2 години

 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Не прави чест на редакцията за пореден пъгт да се поставя под съмнение носенето на маски. Дори някои от тях да не дават голям щанс на носещия ги да се предпази, те пречат ако човек е болен дори и това да не му е известно да сее зараза. Десет човека да се предпазят, един да се предпази - струвало си е!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Не прави чест на редакцията за пореден пъгт да се поставя под съмнение носенето на маски. Дори някои от тях да не дават голям щанс на носещия ги да се предпази, те пречат ако човек е болен дори и това да не му е известно да сее зараза. Десет човека да се предпазят, един да се предпази - струвало си е!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#12] от "gripen":

  В най лошия случай дори да предположим, че имат нулев ефект.. Пак напомнят на човек да не се пипа по лицето, тоест пак служат като бариера... Напомнят и на всички останали, че все още има болест :)

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  Маската пречи да пръскаме собствената си слюнка на два метра от нас. Не ни защитава от вируси. Това също ограничава разпространението.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  О, не са безсмислени, събират чудна колекция от всякакви бактерии вътре, на които конденза от дъхът ти осигурява чудесни условия за размножаване. Дишайте с пълни гърди!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Има изследвания достатъчно авторитетни, които доказват резултатите от носенето на маски от болни хора срещу разпространяването на вируса. Всичко друго е нагла дървена философия и идиотски егоизъм, че видиш ли, щом на мен не ми е удобно, начи на никой друг няма да е от полза.

 17. 17 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Дневник пак на въпреки. Издъвкани теми, на всеки стана ясно че не всички маски спират вируса.
  Но маската предпазва най-вече околните, щото като кихнеш не хвърчи на 3 метра, а евентуално да излезе на макс 30см.
  Така че с маски много по добре отколкото без

 18. 18 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 516 Разстроено

  До коментар [#2] от "Norman Granz":
  Аз съм последният, който ще тръгне да застава на амбразурата да зашитава точно тази власт, но си мисля, че това с маските е акт на отчаяние пред натуралната тъпота и недисциплинираност на българина, който ще се юрне по църкви и трамваи утре и следващата неделя да празнува неясно какво точно, и така да обезсмисли всички мерки за дистанциране, направени дотук.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 547 Неутрално

  "В САЩ има проучване на регулатора US Food and Drug Administration (FDA), показващо успешно обеззаразяване на маски N95 в изпарители с перхидрол за 10-20 цикула на употреба..."

  Не е вярно.
  Първо, не става дума за перхидрол, а за концентриран водороден прекис (диводороден пероксид). Перхидрол се нарича 30%-ят разтвор.
  Второ, проучването каза, че дезинфекцията е успешна и след 50 цикъла. Не е хубаво да се преписва без поне да сте прегледали източника.
  https://www.fda.gov/media/136386/download

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Весело

  До коментар [#15] от "The Shadow":
  "конденза от дъхът"
  Родна реч, о майна сладка...
  Що звучиш навред край мен???

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#9] от "slon":

  Да де, ама ако и кихащите носят шлемове?
  Добре, щом маските са безсмислени, какви средства за предпазване ще ни препоръчат?
  Важно е вече да се знае какво ще правим по-нататък след като хората масово тръгнат на работа. Това извънредно положение не може да продължава вечно, а засега не се казва как може ефективно да се предпазим без изолация.
  Това не е само в България, навсякъде управляващите се ослушват като свине в царевица без да са инструктирали населението как ще се действа по-нататък.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  "Капките от дишане и говорене преминават почти безпрепятствено. Според някои изследвания става дума за пропускане на 40 до 90 процента от капчиците."

  Начи все пак спира между 10 и 60%. :)

  Като се сложат 2-3 пласта се подобряват нещата.

  Изследване
  https://imgur.com/1WnW0IU

  Статия с разни сравнения
  https://smartairfilters.com/en/blog/best-materials-make-diy-face-mask-virus/ 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Какво става като кихате без маска и кихате с маска.

  Просто ако сте заразен вирусите остават вътре.

  https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Това ли е гласът на разума, вечна контра да се играе?

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван Арнаудов":
  "да празнува неясно какво точно"
  Наистина ли не знаете, че това са празненства, по повод на първото пълнолуние, след пролетното слънцестоене? Точен астрономически повод.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Нищо не препоръчват естествено. Накрая всичките им "брилянтни" идеи опират до "стадния имунитет", и който оживее - оживее.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  "Причината е, че в тях се натрупва влага, която помага на вируса да се задържи и развива."

  Е ти няма да я носиш цял ден. Тя се слага само като влизаш на обществени места.

  Ако си в къщи, сам в офиса или сам на улицата и около теб няма никой няма голям смисъл от нея. Но в магазина, градския транспорт и пр. има смисъл.

 28. 28 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 763 Неутрално

  На прост и паникьосан народ му дай мерки да спазва. Робът обича забраните. Паникьорите се кефят, че бащицата зорлем ще ни направи да изглеждаме като тях.
  Бенджамин Франклин „Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.“

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Импровизираните маски с подръчни средства могат да се използват временно от немай къде само за кратко време намалявайки само количеството вдишани вируси , нищо друго. А аз в момента понеже свършвам личните си запаси от маски в кабинета продължавайки да преглеждам пациенти с неизвестен COVID-19 статус съм принуден да ги слагам след работа на UV бактерицидна лампа която ми се включва преди и след работа с таймер и да ги обеззаразявам за повторна употреба утре. Защото утре няма да мога да си сложа на лицето нищо освен тестето заповеди бълвани от месец от шибаното здравно министерство...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Това откога го обясняваме, че шир потребата която се развихри си е просто шир потреба.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Е това са СЗО, които дълго време казваха че няма смисъл от маски. Ама всички с дръпнатите очи си носеха маски и при тях е с пъти по-добре, отколкото в Европа.

  https://twitter.com/ghosh121/status/1244266295060647938/photo/1

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  " Маските от плат, използвани за защита от респираторни вируси (какъвто основно е и COVID-19), защитават по-малко от медицинските и дори може да увеличават риска от заразяване. Причината е, че в тях се натрупва влага, която помага на вируса да се задържи и развива."

  Напълно съм съгласен ! Въпросът е, че и повечето маски, одобрени за ползване и минаващи за надежден медицински продукт, не те предпазват от ковида или пък не го спират, когато самия ти си негов приносител. Преди време обсъждахме казуса в нета, далеч преди сегашната пандемия, и имаше линкове, сочещи към надежните маски, но те са толкова скъпи, че ще си ги закупят само няколко процента от всички нас ! Уви !
  Мерките със задължителното носене на маски, си остават 99 % бутафорично, това е истината !

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lazarus":

  Това звучи точно като написано от пълен български Ганьо. С никой няма да се съобразявам, всички ще се съобразяват с мен, щото съм тарикат и не съм "роб". Ганьовщина абсолютна.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#32] от "samoedin":

  Може ли да обясниш защо в Азия всички носят маски и са с пъти по-добре от Европа където никой не носи маска.

 36. 36 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Ако от вътрешната страна се залепи дамска превръзка стават много по- ефикасни. В Китай масово се правело.
  Гледах клипче на някаква руска лекарка академик препоръчваше същото . Каза, че ако дпълнително, ако превръзката се накапе с тинктура от прополис става почти 100% сигурна.
  Така че действайте. Който няма маска с висока защита, може да го постигне с подръчни средства.

 37. 37 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "001":

  Редник, свободно влез в строя!

  Остави!

 38. 38 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":

  Японския министър нарече СЗО китайскатаЗО
  и други подеха след него

 39. 39 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1536 Весело

  Лелееее каква мъка донася едно парцалче?! Трудно ли е? Тежко ли е? Какъв е проблемът да се носи? Ако не успокоява носещия, поне случайно срещнатите са малко по-спокойни. Проблем ли е?
  Какво ви става, бе, хора?

 40. 40 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "zxp53317185":

  Звучи като доста по-интелигентен от теб гербирусе

 41. 41 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Няма да се вслуша защото в тази статия няма гласа на разума. Изискването да се носят маски от всички е защита на здравите от носителите на вируса, които нямат симптоми и не знаят, че са вируносители. Тези хора няма кашлят и разпръскват вируси на два метра, а само под маската илина сантиметри от нея. Хирургическите маски, които искате да се продават по магазините имат ефективност около 50%, чудя се защо не препоръча автора и тях да не носим?

 42. 42 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru":

  Щото са със дръпанти очи? При толкова много фактори не усещаш ли, че логиката ти липсва напълно?

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Дневник пак на въпреки. Издъвкани теми, на всеки стана ясно че не всички маски спират вируса. Но маската предпазва най-вече околните, щото като кихнеш не хвърчи на 3 метра, а евентуално да излезе на макс 30см. Така че с маски много по добре отколкото без
  —цитат от коментар 17 на stable


  Сто пъти ви се обяснява, че популярните маски не могат да спрат вируса!
  В този смисъл те са много повече вредни, отколкото полезни!
  Защото създават измамното чувство за защита. Това чувство ще накара един заразен човек с маска да кихне или да се изкашля без да наведе лицето си и да го закрие с лакът или с шепи!
  Схващате ли идиотското решение, което идва от голите тикви с пагони!
  Между другото, тлъстите заплати от по няколко хиляди лева на мутафчийски и компания си вървят по ведомост, въпреки че ви обясняват колко великодушни дарители са!
  Докато заплатките на хората вече бавно и полека се изпаряват...


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво ви става, бе, хора?
  —цитат от коментар 39 на ju.li


  Инфодемия?

 45. 45 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Угодия нямате. Вкъщи не им се седи, пък навънка маски не искат.

 46. 46 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едни маски трябва да се продат. Насам народеее!

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Маските по принцип са безсмислени. в автобуса някой като иска да кихне и сваля маската за да не му се изцапа от пръските... Като говорят по телефона пак свалят маските, че ония отсреща не чува. Като искат да си вземат въздух пак свалят маските...

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 48. 48 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1106 Гневно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Аз съм последният, който ще тръгне да застава на амбразурата да зашитава точно тази власт, но си мисля, че това с маските е акт на отчаяние пред натуралната тъпота и недисциплинираност на българина, който ще се юрне по църкви и трамваи утре и следващата неделя да празнува неясно какво точно, и така да обезсмисли всички мерки за дистанциране, направени дотук.
  —цитат от коментар 18 на Иван Арнаудов

  Стига сте плюли по сънародниците си!
  Това с маските е акт на отчаяние пред натуралната тъпота и неспособност на управляващите ни да се справят с каквото и да било!
  В България уж се вимат мерки от месец и половина. В извънредно положение сме от месец. Какъв е резултата?
  - При < 700 заразени здравната система е блокирана
  - Има 36 заразени медици. Как, по дяволите, успяхте с 200 човека хоспитализирани да заразите 36 медици? Да, по цял свят се заразяват, но говорим за ситуация, в която трупове се търкалят по коридорите на болниците!!!
  - Забранено е да ходиш в парка и на Витоша, но е разрешено да се тъпчеш в градския транспорт, в магазина.
  - Забранено е да се събираш на групи, но е разрешено да се набиеш пред църквата с още такива като теб, от които 2/3 са в рискова възраст, и половината смятат, че Господ ги пази и маска не им е нужна.
  Хората започнаха да спазват социална дистанция, някои да носят и маски още преди тези смешници да обявят извънредно положение!

 49. 49 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Ето какво правя аз по време на тая пандемия и нещата за които съм намерил информация, че помагат..

  Увеличавам количеството витамин Ц - поемам по 100 мг на всеки няколко часа, до достигане на лимита, които организма може да поеме около 500 мг на ден
  Пия добавка цинк всеки ден - Когато клетката поеме цинк, той пречи на вируса да се възпройзвежда
  Религиозно пия и екстракт от черен бъз, които е доказан за упрепване на имунната система и при настинка забързва възтановяването на огранизма, но е по добре да се пие като превантивна мярка срещу всякакви вируси :)

  Нека всеки сам да си направи проучванията, но това е което е достъпно за повечето хора и има ефект в този случай.. Освен маските

 50. 50 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#1] от "оuzo":

  "Дневник да питат на следващият брифинг заредена ли е търговската мрежа с маски"

  Заредена е. Навсякъде ги има по 2-3 лева.

 51. 51 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 870 Гневно

  Думник, жалки сте!
  Ако една "парцалена" маска спира между 10 и 60% от вирусите пак е по-добре от нищо!
  А вие си лайте...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 52. 52 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Човека без маска е опасен за околните не по-малко от този който пие 2-3 ракии и сяда зад волана. Плащам данъци и очаквам държавата да ме пази от подобни човекоподобни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 53. 53 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А защитен прозрачен шлем?
  —цитат от коментар 3 на pamela


  А памперс?

 54. 54 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Този Джером Адамс от снимката е нещо като нашия Мутавчийски. А онзи ден глезах един друг американец, който съветваше хората, явно тамошният д-р Кантарджиев.

  Каква ще е глобата, ако не се носи маска? А колко време ще издържи тази заповед този път. Защото предната не издържа и 20 часа. Вечерта обявиха задължителното носене на маски и на следващия обед го отмениха.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 55. 55 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Капките от дишане и говорене преминават почти безпрепятствено. Според някои изследвания става дума за пропускане на 40 до 90 процента от капчиците.
  ------------------------------------------------------------------

  Поредната шизофренна идиотщина - 60% стоп е отличен резултат, срваним с нивата на най-дбрите евтини маски, а дори 10% стопиране е нещо, което намалява риска...

  Мараба, С-ДС доносници!
 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1726 Неутрално


  До коментар [#13] от "Ramon Asvalda":

  Много правилно. Да се обяснява, че маските не помагат е все едно да се твърди, че може да се пресича на червен светофар когато няма движение.

 57. 57 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Само като прочетох “маските задържат влага и помагат на вируса да се развива” и ме напуши смях, а после ме погълна гняв. Гневен съм, че журналистите за толкова време, милиони изписани статии, не успяха да вденат, че за да се развива вирусът му трябват живи клетки от човешкото (или на други определени бозайници) тяло. Той не е бактерия, за да се храни и размножава сам. Той е РНК, която трябва за да бъде копирана и трябва “копирна машина” и като такава използва клетките. Моля ви, вие като сериозна медия имате отговорност да пишете истини, а не щуротии. Ако искам да чета тъпотии, мога да ги намеря в лайнометните медии.

 58. 58 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#48] от "Yotce":

  Именно защото се взеха мерки толкова рано и беше наложено ограничение на придвижването, а не заради интелекта на нацията, заразените до момента са само 700 — далеч по-малко като процент от населението спрямо държави с подобна бройка жители като нашата, пък далеч по-дисциплинирани — Чехия, Норвегия.

  Здравната система била блокирала?! Изчакайте до Гергьовден да видите последствията от разходките до църквата с шалчето пред устата, и пак ще си говорим за блокирала здравна система, като свършат леглата в болниците.

  Също така, айде моля не измествайте фокуса на разговора. Никъде не сте ме видели да твърдя, че *всички* мерки на правителството са адекватни. Защо са затворени парковете и градинките, нямам обяснение.

  Но задължението да се носят маски преди Цветница и Великден е въведено именно заради суеверната тъпотия на българина, дето ще му излезе цирей на задника, ако не опипа дръжките в градския транспорт утре, че да се разходи до дедо поп да му напръска пръчките с водата от казана.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 59. 59 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Маските треба да бъда професионални
  https://bit.ly/2xcIOlL

 60. 60 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рим":


  Точно кихането в шепи е едно от най-опасните неща. Защото тогава всичко полепва по ръцете Ви и Вие го сервирате цял ден след това на всяка повърхност, която докоснете. Ама Ганьо е писател - трябва да се плюе!

 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  За обществото остава само едно оръжие - протестите!
  —цитат от коментар 33 на Рим


  Според немски учени вирусът се разпространява при големи струпвания на хора.

  https://www.unz.com/isteve/german-scientists-virus-is-spread-less-by-work-than-by-fun/

  Искам всички умно-красиви на протест и като се заразите да видим каква песен ще запеете. :)

 62. 62 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали пазят или не пазят. Кои пазят кои не пазят. (Ако имаше значение щяха да направят конкретен стандарт за маските и да задължават да се ползват маски от този стандарт, но за тази мярка е все още рано). Няма никакво значение. Важно е да има забрани, задължаващи правила и т.н. разпоредби на които основната и цел е да държат хората под напрежение. Няма да се учудя с това темпо на правила и забрани ни пуснат и нареждане с правила за дишане на обществено място.

  MJ
 63. 63 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ramon Asvalda":

  Цинк по аптеките няма. А витамин "С" в големи количества образува камъни в бъбреците.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 64. 64 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#39] от "ju.li":

  Какво да им става, обичайното мрънкане, характерно за масовото невежество, налегнало населението не само у нас.... Липсата на безумното седене по кръчми и кафенета, вторачени в телефоните, празните приказки... тагването от гръцките курорти по Великден.... Големи липси са това.... Скъпи били, нямало ги. Ми ушийте си бе и това ли не умеете. 6 слоя тензух и две върви. Не, процентът защита бил малък... Дори да е световна манипулация лъжовна, ние тук с вас няма как да го знаем. Ами ако лъжата е в обратна посока, че вирусът е много по-страшен, но не го казват.....

 65. 65 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално  До коментар [#49] от "Ramon Asvalda":

  Много добра терапия! Китай вече доказано използват за лечение от вируса терапия с големи дози Витамин C.

  MJ
 66. 66 Профил на brr32647147
  brr32647147
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ген. Мутафчийски:

  "Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките. Колко души с ушити маски сте видели по улиците? Аз например имам трети разряд по шивачество и мога да си ушия"

 67. 67 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  Маската не заглушава говора. Когато съм с маска и звънне телефона, си говоря с нея.
  А това с кихането и, че си сваляте маската, като ви се прикриха, просто не мога да коментирам.

 68. 68 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Ако я хакнем в микровълновата не измират ли гадините

 69. 69 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Добре де, дори да са полезни само на 50%. Това малко ли е? Дори да са полезни на 0%. Толкова ли е трудно да носиш маска когато си навън? Толкова ли е неудобно? Или пък си толкова свободолюбив, че напук няма да носиш маска защото не харесваш Бойко?

  Такава мрънкалщина за нещо толкова малко.

 70. 70 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Човека без маска е опасен за околните не по-малко от този който пие 2-3 ракии и сяда зад волана. Плащам данъци и очаквам държавата да ме пази от подобни човекоподобни.
  —цитат от коментар 52 на gripen

  И колко данъци плащаш ?

 71. 71 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  14:14, 11 апр, '20 / Неутрално
  За обществото остава само едно оръжие - протестите!
  —цитат от коментар 33 на Рим


  Според немски учени вирусът се разпространява при големи струпвания на хора.

  Носете маски на протестите.

 72. 72 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#63] от "anonim440":

  Пък ако дишаш много бързо може да припаднеш също, прекаленото много кислород е вредно нещо за организма :D

  Всеки път когато вървиш износваш ставите си, пък всеки път, когато пиеш вода излагаш организма си на атаки от вируси и бактерии..

  Ако си жив, всеки един момент в които си жив излагаш организма си на риск от смърт...  Дам впрочем прекалено големите количества витамин Ц могат да предизвикат диария и ако не пиеш достатъчно вода всеки ден повишен риск от камъни в бъбреците, но по твоя вина..

  Впрочем, когато човек е болен може да поема повече витамин Ц, тъй като организма го използва по бързо.. 73. 73 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Ако я хакнем в микровълновата не измират ли гадините
  —цитат от коментар 68 на blondofil


  Надали измират. Това не са клетки, които съдържат вода.

  без подпис!
 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#70] от "gonz0104":


  И колко данъци плащаш ?

  Мда евтиното си е евтино.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#62] от "MakoJacko":

  “Ако имаше значение щяха да направят конкретен стандарт за маските и да задължават да се ползват маски от този стандарт”

  Ами то има стандарт и е задължителен при влизане в операционна зала, в “Бяла стая”, в химически реактори. За случая на коронавируса, хирургическите маски са икономически най-ефективни - 44% предпазват от вирус, ползват се два-три часа и се сменя с нова за 20 ст. Средният пласт е фабрично промазан с химически реагент, който изпран или изложен на слънце изчезва завинаги.
  За медиците на първа линия, минимум маска N95, максимум четири часа и се сменя с нова. Тя е с мембранна полимерна клапа, която при термична обработка се уврежда.
  За разлика от “опълченските”маски, тия прилепват по-плътно върху носа (хирургическите с медна тел в горната част, другите са три телчетата вградени в полимера).
  Идеята за ползване на какви да е маски е да се вдъхне чувство за полезност (на шивачите-доброволци) и чувство на солидарност. Тая вяра е по-полезна от колкото пряката полза, че няма да си човъркаш из носа или да пушиш през 10 мин. цигари.

 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#19] от "tamada":

  “Перхидрол се нарича 30%-ят разтвор.”
  Водородният пероксид (кислородната вода) по-концентриран не може да бъде, защото се разлага (при стайна температура). По същата причина, концентрирана солна киселина е 37% воден разтвор на хлороводород.

 77. 77 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Според тази статия,българите трябва да се придвижват и работят в скафандри за космонавти.Пълна тъпотия.Дневник ,маи,опорните точки,за писаниниците ви,идват от фатмака.А похвалете че сте създали някаква инициатива,за събиране на средства за подкрепа на борбата с коронавируса или че Вие като редакция и вашия чорбаджия сте купили 10 маски,а може и няколко скафандъра.

  Ръй! Ръй!
 78. 78 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#49] от "Ramon Asvalda":

  А цинквайс употребяваш ли?

  Ръй! Ръй!
 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2692 Любопитно

  До коментар [#28] от "Lazarus":

  Тук къде иде реч за “свобода” и “сигурност”!? Само неграмотен псевдо интелигент може да подменя “обществена отговорност” със “свобода”, а здравето със “сигурност”.
  И не цитирайте хора частично при това без да ги познавате!

 80. 80 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За Дневник всичко е безсмислено щом го е казал Бойко!!!!!!!!!

 81. 81 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 231 Гневно

  Статията съдържа много предположения и неверни тълкувания и предположения!

  Да, обикновенните, платнени маски са неефективни, но въпреки това намаляват 2 пъти риска от заразяване както и от разпространение. При липса на пари (както е при 20-30% от населението) това е добро решение - ушийте си 2-3 броя от стара тениска! Със сигурност е по-добре от това да нямаш. Освен това, не носете маската ако няма около вас никакви хора за да не я навлажнявате излишно - в крайна сметка само когато ви се наложи да излезнете сред хора я използвайте.

  Маските FFP2, FFP3 могат да се преизползват, но НЕ трябва да се перат или пръскат! Най-лесното решение за ефективна дезинфекция без да се повреди филтъра е:
  - поставяне във фурна, за 40мин на вентилатор и 70 градуса! Това е достатъчно за пълна дезинфекция, без да се разтопи или унищожи маската. Повечето комерсиални пластмасови елементи по тях издържат без проблем до 80-90 градуса.

  Така една таква маска може да се преизползва месец или дори повече, ако се ползва разумно (само когато имате нужда).

 82. 82 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Дневник пак опитват да манипулират побирайки и превеждайки избирателно.

 83. 83 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 231 Любопитно

  За да подкрепя данните си с факти (с което се опровергава голяма част от написаното в статията), погледнете официалните данни на СЗО:

  https://www.who.int/csr/sars/survival_2003_05_04/en/

  "Heat at 56°C kills the SARS coronavirus at around 10000 units per 15 min (quick reduction)."

  При температура от 56 градуса количеството на COVID-19 бързо се редуцира на всеки 15 мин. За това и препоръката по-горе: 70C за 40 мин, за максимално бърз и сигурен ефект.

  От същия документ: без никакво третиране, в памучен плат вируса оцелява за 12h. Т.е. ако имате повече памучни маски можете да ги преизползвате (на 24ч) безопасно дори и да не желаете да ги дезинфектирате ежедневно (което ви го препоръчвам все пак да го правите!).

 84. 84 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Със самоделните политици как стои въпросът.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Ако пък, освен че я изперете, вземете и да я ИЗГЛАДИТЕ - високата температура на ютията хептен няма да му хареса на вируса.

 87. 87 Профил на vektor
  vektor
  Рейтинг: 226 Весело

  Откакто сме в извънредно положение всеки ден ходя на работа. Работя в НК Железопътна Инфраструктура и до местоработата пътувам всеки ден с влак 50 км.
  Моите колеги (около 40) също пътуват от различни посоки. През идващите топли месеци и физическата работа която извършваме, не виждам как може да се работи с маски или други предпазни средства. Т.е. един от моите колеги да е заразен, заразата само за един ден може да бъде разпространена в радиус от 100 км.

 88. 88 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#80] от "NIKE":

  Самия Бойко е безсмислен и без мислен.

 89. 89 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 547 Весело

  Как, по дяволите, успяхте с 200 човека хоспитализирани да заразите 36 медици?
  —цитат от коментар 48 на Yotce


  Е, от сума ти време се обяснява, че не само хоспитализираните разнасят зараза. Как по дяволите успяхте да останете неинформиран?

  До коментар [#19] от "tamada": “Перхидрол се нарича 30%-ят разтвор.”

  Водородният пероксид (кислородната вода) по-концентриран не може да бъде, защото се разлага (при стайна температура).
  —цитат от коментар 76 на wanderer

  Кислородната вода е 3% разтвор, а не 30.
  Водородният прекис се разлага при нагряване, а не просто ей-тъй. Иначе всичката кислородна вода в аптеките щеше да е разложена преди да я купиш, а фризьорите нямаше да могат да изрусяват.
  А в промишлеността се ползва даже 50-60% разтвор.
  Концентрираният не се разлага стига да няма примеси и да се пази правилно (с някои примеси става лесно запалим и избухлив).
  https://himsnab.eu/vodoroden-prekis

 90. 90 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Дневник да питат на следващият брифинг заредена ли е търговската мрежа с маски. А и всички останали медии.
  —цитат от коментар 1 на оuzo


  Няма никакъв смисъл от такъв въпрос!
  Обикновените маски от плат са опасни за хората които ги използват и за тези около тях!
  Тези маски създават идеални условия за оцеляване на вируса!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 91. 91 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Ако я хакнем в микровълновата не измират ли гадините
  —цитат от коментар 68 на blondofil


  Мрат като мухи.
  Обаче ластика се свива или даже стопява, а текстила или хартията се подпалват.

  Затова, по-добре пробвай с ютия или оксижен. :-)

 92. 92 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#12] от "gripen":

  Значи не прави чест на редакцията да дава информация от научни изследвания. Критичното мислене прави разликата мужду овцете и хората.

 93. 93 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 127 Неутрално

  Брей че не пазят...я се изкихайте без нищо пред лицето и след това с маска, резултатете са меко казано различни...

  В този ред на мисли единственото нещо от което няма смисъл е постоянното дрънкане против всички мерки, които цял сват приема рано или късно.

 94. 94 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Пазиш другите като си с маска! Аз пазя теб и твоето семейство , ти пазиш мен и моето семейство. Ако имаш вирус пазиш околните, не пазиш себе си. Това е и причината простите, обичащите само себе си, злобните да не искат да сложат маска. Защото не ги е грижа за другите. Затова нямат задръжка да са ходещи зарази, да са убийци.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Вчера слушах т.нар. Ловчански митрполит Гавриил на пресконференция в МС. Каза, че нямало как човек да се зарази в църква и нямало как лъжичка за причастие да заразява. И как никой от т.нар. Кризисен щаб нямаше топки да го прекъсне и да му забрани да говори. Всеки може да вярва в каквото си реши, но ролята на дъжавата е да гарантира общественото здраве и безопасност. Бойко няма топки да затвори т.нар. църкви, защото го е страх от реакцията на брадатите мъже в рокли. Поради тази причина след т.нар. Великден ще има много смърти заради безотговорни и невежи хора.

 97. 97 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Всички маски са безсмислени.😎

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 98. 98 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Относно памучните маски: След използване най малкото е необходимо да ги изгладите с гореща ютия от двете страни. Изпирането с бактерициден сапун („Чисто”, „Сейфгард”), престой 30 мин преди изплакване. Ефикасно средство с най-силно ефект е написване във вода с белина. След престой от 30мин маската ще бъде гарантирано стерилна.

 99. 99 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Всички правим така ,слагам маските пред кварцовата лампа за половин час ,дрехите ,както и белите камуфлажи по час ,защото иначе сме фалирали ,смятам това за достатъчна дезинфекция на фона ,че все още официално нямаме в района ни положителен ,ако имаме ,ще мислим по мощни мерки .

 100. 100 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Не прекалявайте с вит. С - може да увредите бъбреците си с осакати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK