Трябва да се внимава в доходоносния бизнес с маските

В Германия засега носенето на маски е задължително само в град Йена.

В Германия засега носенето на маски е задължително само в град Йена.От 12-и април носенето на маски на обществени места в България става задължително, както обяви премиерът Бойко Борисов. Междувременно в световен мащаб недостигът на защитни маски остава, а нарастват и злоупотребите, разказва "Дойче веле".


10 милиона маски за 15 милиона евро - такава поръчка за изпълнение получили от федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия две компании със седалища в Хамбург и Цюрих. Обърнали се обаче към мним доставчик, на когото платили 2,4 милиона евро. И макар, че ангажирали 52 превозни средства, които да докарат маските от Нидерландия в Германия, те така и не пристигнали, информира "Шпигел".


Сред производителите има и съмнителни предприемачи


Този вид измами засега не са масово явление, но проблемът с качеството на защитните маски, които се предлагат, е повсеместен. "В Китай в момента безброй фабрики произвеждат маски за целия свят", казва търговският консултант Марк Кльопфел пред WDR. Той предупреждава, че сред тях има както квалифицирани производители, така и съмнителни предприемачи, които "нямат представа от изискванията за качество".
Заради голямото търсене се налага маските да се предплащат, обяснява експертът. Има много производители, които надценяват възможностите си и поемат поръчки, които не могат да изпълнят. "Преди две седмици имахме случай, в който искахме да купим няколко милиона маски за клиент, производителят ни уверяваше до последния момент, че продуктите са налични и многократно настояваше за парите си. Станахме подозрителни и изпратихме един от нашите служители в склада в Китай. Оказа се, че вместо договорените четири милиона маски, там има само 50 000", разказва Кльопфел.


Колкото и да са много, пак не достигат


Защитните маски се превърнаха в изключително ценна стока навсякъде по света. Без обаче да е ясно колко от еднократните медицински маски влизат в употреба ежедневно. "Ройтерс" пресмята, че в Швейцария например, която има население от 8.6 милиона души, на ден се използват около един милион маски.


Една значителна част от защитните маски идват от Китай. По данни на китайското вътрешно министерство, в народната република на ден могат да се произвеждат около 20 милиона маски - но не се знае за какъв вид маски става дума. Макар разпространението на Ковид-19 в страната да изглежда овладяно, тя все още има огромна нужда от маски.


За да намалят зависимостта от доставките от Китай и да отговорят на все по-голямото търсене и необходимост от защитни маски, различни компании преустроиха продукцията си и шият маски. Така например производителят на филтри "Мале" започна партньорство с компанията за бельо "Триумф", за да бъдат осигурени необходимите за медицинските служители маски от типа FFP3. "Мале" осигуряват необходимия филтър, който да не пропуска вируса, а "Триумф" създават маските. В Германия към производството на маски са се ориентирали и от "Тригема" - най-голямата фирма за спортни облекла и дрехи за свободното време, и от фирмата за хавлиени изделия "Фротана". Шивашкото ателие на театъра в Котбус също се е заело с производството на маски, с това се занимават и някои от арестантите в германските затвори.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Гневно

  Изрично ви се каза, че маските не са защита от вируса. След като през маската или около маската влиза и излиза въздух, значи може да влиза и излиза вирус.
  ТОЧКА.

  karabastun1[email protected]
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Все пак няколко дни за преустройство. А в училище ни учеха че в СССР за две денонощия фабрика за бонбони почва да произвежда танкове...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 813 Неутрално

  ББ накара маса предприятия да произвеждат маски. Отделно всяка втора малка шивашка фирма произвежда за да се препитава. Та идеята е, че ги излъга колко е изгодно, а сега трябва да се осигури пламента.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Красическа ситуация при капитализма.
  Има дефицит.
  Способните ще започнат да произвеждат, другите ще мрънкат.
  При толкова шивашки фирми в България това е шанс.

  Еретик
 5. 5 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Изрично ви се каза, че маските не са защита от вируса. След като през маската или около маската влиза и излиза въздух, значи може да влиза и излиза вирус. ТОЧКА.
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  И да не защитана безценния Карабастун защитава тези срещу които можеш да кихнеш.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Любопитно

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  И кварталната ни шивачка се видя в пари ...... мъжът и си за..ба другата работа, и не може да насмогне само да прибира мангизи!

  [email protected]
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Между другото,най-качествените противогази в страните от НАТО,са българските!

 8. 8 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  ББ накара маса предприятия да произвеждат маски. Отделно всяка втора малка шивашка фирма произвежда за да се препитава. Та идеята е, че ги излъга колко е изгодно, а сега трябва да се осигури пламента.
  —цитат от коментар 3 на Lazarus


  Пореден мит ... Бойко ги накара :) Пазарния механизъм ги накара... това се търси. Проблема не е в шиенето на маски, а материята от която се шият.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Красическа ситуация при капитализма. Има дефицит.Способните ще започнат да произвеждат, другите ще мрънкат. При толкова шивашки фирми в България това е шанс.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Само ситуацията с маските е капиталистическа. Изкуствено предизвиканата психоза и последвалото затваряне на голяма част от икономиката е удар срещу капитализма,организиран от брюкселските зелки начело с Меркел.

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "По данни на китайското вътрешно министерство, в народната република на ден могат да се произвеждат около 20 милиона маски..."


  Това са данни от преди началото на пандемията. Тогава тези 20 милиона на ден са се равнявали на 50% от световното производство на маски.

  По данни от 2ри Март, дневното производство в Китай надхвърля 110 милиона, след като много компании преустройват производствените линии в рамките на седмици.

  Например производителя на ел. автомобили BYD започва производство на маски, като само тази компания произвежда 5 милиона на ден.

 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3236 Любопитно

  Значи ли това, че е сигнал към БГ продавачи на МАСКИ да повдигнат още цените? Търсенето е критерий, но пък себестойността също, само КОЙ да следи за изкривяване на пазара. Имаше едни показни акции по аптеки, че и в магазини за 1 лев, НО - дотам, за по ТВ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#10] от "dpnps":

  Всъщност оказва се че в момента само компанията BYD произвежда 15 милиона на ден, което е 75% от цялото дневно производство на Китай от преди кризата.

  https://www.youtube.com/watch?v=DjdPTgWjf60

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Неутрално

  До коментар [#5] от "gripen":

  Като кихам, авер - не ми се случвало, да кихам върху хората !!!
  Да обяснявам ли как се киха ?

  [email protected]
 14. 14 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Във всеки доходоносен бизнес трябва да се внимава, не само в тоя с маските.

 15. 15 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3064 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  И понеже ти знаеш как се киха,това автоматически означава,че и всички останали знаят.Ерго,маските са излишни.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Няколко европейски страни са завели искове срещу китайски компании, пробутали им менте тестове и маски. След случилото се в Ухан и околностите китайците се опитаха да си изградят имидж на големи специалисти. Но истината неминуемо излиза в един момент - китайците са пълни некадърници!

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Любопитно

  До коментар [#15] от "uvtest":

  Първо - дори да кихаш, не е случайно !
  Второ - природата милиони години, преди аз да знам, как да кихам, е развила това ''кихане'' - кихат и животните!

  [email protected]
 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Китайски компании само последния месец са изнесли 2 милиарда маски. От тях е нормално да има някакъв минимален процент дефектни, имайки предвид и сегашната ситуация. Но дори и да не са дефектни, стандартите се различават, а много от производителите нямат и Китайски сертификати просто защото отнема време да се извадят, а времето е дефицит. В Европа на много места купуват каквото намерят.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":

  Я пак?! Ако Китай са изнесли 2 милиарда найлонови боклука няма да има дефицит.

 20. 20 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Извинявам се. Не са 2 милиарда. 4 са.

  https://nypost.com/2020/04/06/china-sold-nearly-4-billion-masks-to-foreign-countries-over-past-month/

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Любопитно

  Мммддаааа... ''Като кихам, авер - не ми се случвало, да кихам върху хората !!!
  Да обяснявам ли как се киха ?''
  Гледам, че има минуси - явно , трябва да обяснявам - как се киха ?!!!

  [email protected]
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Весело

  И защо от "Дневник" превеждат статии от ДВ за снабдяването с маски, след като вчера убеждаваха хората, че маските са неефективни? Изглежда в Германия не го знаят и продължават да внасят всякакви маски от Китай.

 23. 23 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":


  До коментар [#21] от "karabastun":

  Ама много ме кефиш, как живо се интересуваш от плюсове, минуси, рейтинг!?! Ми вземи напиши нещо умно, ама то не, важна е бройката за рейтинга!?! Тролове скапани.

 24. 24 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#22] от "pamela":

  Защото ставаше въпрос за текстилните маски.
  All masks are not created equal.

 25. 25 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Докато политиците по света поддържат страха в населението, бизнеса с маски ще процъфтява.
  Как не се сетиха предните години тарикатите?
  Вижте, че е било същото и миналите години:
  http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2019/07/29/19rh006pr.pdf
  Няма да правя сравнение с животни, тъй като е невъзможно да пробуташ нещо ненужно на говедо или овца.

 26. 26 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Има няколко типа маски - обикновенни хирургически, стандарт М3, стандарт N95 (който още се обозначава като ppf2) и ppf3.
  Най - масови са М3 и N95.
  И въобще никаква маска няма да ви спаси ако не спазвате ежедневно даваните многократно съвети на докторското съсловие - миене на ръцете със сапун, недокосване на лицето, дезинфекция на повърхностите и др.
  Простата истина е, че това означава промяна на типични навици - е с това трябва да свикнем.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Весело

  Да бяха поръчали маските на "Вярващия в истината" от Габрово! В Габрово фабриките "бумтят на 80%"!

  След като не вярват в истината, няма защо да се оплакват! 😂🤣

 28. 28 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#27] от "vassilun": В грешка си, не 80% а 180%. Същото е и за защитното облекло. Летище Габрово не смогва на трафика.

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#27] от "vassilun":

  Абе смешко платът бе могат да направят. Платът. Едно габровско защитно облекло е равно на 100 китайски по употреба, а по зашита несравнимо.
  И слава богу вече 8 завода в България правят облеу и над 200 завода маски може и да са повече.
  Една българска маска е равна на 100 китайски.
  Мрете си на Запад убивайте си лекарите не ми пречите.

 30. 30 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":И понеже ти знаеш как се киха,това автоматически означава,че и всички останали знаят.Ерго,маските са излишни.
  —цитат от коментар 15 на uvtest


  Абе човек, оня ден един с маска си я свали и се изхрачи точно пред вратата на застрахователен офис. Примерен гражданин, който носи маска.

 31. 31 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  В кварталния супермаркет преди касите наред с бонбони, дъвки и пр. са окачени маски. доста добре изглеждащи, 1,90 лв. парчето. Не се видя да купува някой. Май се получава свръхроизводство.

 32. 32 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 395 Весело

  Дойче Веле и придворния им пудел Дневник отново откриха топлата вода... Смешници!

 33. 33 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#2] от "kasko":

  По време на войната, на Гуньо му се родило дете. Той работел във фабрика за детски креватчета - едни такива красивички, с рисувани табли на смешни човечета и зайчета и мрежи, да не падат на пода. Решил всяка вечер да си изнася от фабриката по един детайл - да го открадва, де и така в къщи да си сглоби аванта креватче за детето.
  Когато по чертежа събрал всички детайли под номера, се заел със сглобяването. Нещо не било както трябва - и така сглобявал и инак сглобявал - все лека картечница се получавало...

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  От днес маски има и в кварталния магазин за 1.50.
  Ролята им е симвилична, но те пазят от глоба и защото са тънки, не затрудняват дишането.

  Еретик
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  За съжаление, маските които се произвеждат у нас нямат нищо общо с N95 -100, FFP-1.2.3.
  Всеки прави, колкото си може. Твърде дълго се насаждаше, че пазарът най-добре ще регулира нещата, за да се окажем в стойка партер, с надежда да ни оноди същия пазар и в трепетно очакване за нова порция прозрения на другаря Красен Станчев - мощен пазарен стожер(иначе бивш кадър на АОНСУ)!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#35] от "2.5":

  Добре че е пазара че сме виждали какво става като държавата се "грижи за народа" - имаме калашници и танкове но храната и тоалетната хартия са кът.

 37. 37 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Аз маска нося, само за да ме пуснат в магазина. Едва се диша през нея, а става и все по-топло.

 38. 38 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 291 Разстроено

  Като пишем за маски,не трябва ли да ни служат и за боклуци след като ни задръстват. Това ще е основна продукция на военните заводи.

  mihala
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2093 Весело

  Изрично ви се каза, че маските не са защита от вируса. След като през маската или около маската влиза и излиза въздух, значи може да влиза и излиза вирус. ТОЧКА.
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Тва ше го оратиш на хирурга и екипа дето ще те оперират, щото нал дишат пък маските, там каквото си се присетил...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2093 Весело

  От днес маски има и в кварталния магазин за 1.50.Ролята им е симвилична, но те пазят от глоба и защото са тънки, не затрудняват дишането.
  —цитат от коментар 34 на Костадин Иванов


  Най-паче пазят да не си бъркаш/пипаш/чешеш неволно в носа и устата докато си на улицата , щото невидимите гадинки точно това обичат — от ръката в устата (лесна лигавица нЕкоя). А и като кихнеш, няма да ги изстреляш на три метра по околните хора и повърхности... ма то това само на другите им се случва, не и на тебе. Или ней точно тъй...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Красическа ситуация при капитализма. Има дефицит.Способните ще започнат да произвеждат, другите ще мрънкат. При толкова шивашки фирми в България това е шанс.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Той и Мао беше започнал да лее чугун във всеки селски двор. В глинени пещи отоплявани с дърва. Нарекоха го "Големият скок", резултатът беше катастрофа и глад довел до смъртта на 70млн души. Гонеха врабците със звънци, те изяли зърното и от това бил гладът.

  http://bg.chinainfoguide.info/blog-china_2016-05-16-great-leap-forward.html

  Явно не сте инженер и не знаете какво значи качество, подготовка на производството, логистика и технологична верига.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Пореден мит ... Бойко ги накара :) Пазарния механизъм ги накара... това се търси. Проблема не е в шиенето на маски, а материята от която се шият.
  —цитат от коментар 8 на ь

  Но за всеки случай направиха маските задължителни... точно когато се появиха на пазара :)

  А Тиквата е известен с грандоманията и изхвърлянето си, щеше да ни прави балкански газов хъб, от Черно море нефт да залее пазара, от шистите газ за 300 години... И той като Хитлер преди края на Втората световна война, надява се на оръжието чудо.

  Така че като отмине истерията /а това е въпрос на 1-2 месеца/ доста народ ще се убеди, че няма как да конкурират производител който предлага маски по 1 /един!/ цент. И шие на автоматизирани поточни линии, не на ръка.

  https://www.alibaba.com/product-detail/Wholesale-Probtain-Kn95-Respiratory-Spunlace-Face_60682712415.html?spm=a2700.galleryofferlist.0.0.20fa29e4oDwJxV

  Те западняците не случайно изнесоха производството в Китай, ПЕЧАЛБАТА е голяма. Е, има и едно нещо наречено протекционизъм. Но слабички сме да пробутаме точно себе, дребна цаца сред акулите сме. И ако случайно, ама съвсем случайно ни дадат да произвеждаме нещо, ще е на китайската цена.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Аз маска нося, само за да ме пуснат в магазина. Едва се диша през нея, а става и все по-топло.
  —цитат от коментар 37 на chepokalipsis


  Ами като Боко, държиш я под устата. Вке трябва Баце да ви учи, не се сещате сами :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK