ЕС е пред епохална промяна, не се разделяйте, призова папата

ЕС е пред епохална промяна, не се разделяйте, призова папата

© ReutersЕвропейският съюз е изправен в момента пред епохална промяна, от която зависи не само собственото му бъдеще, но и това на целия свят", заяви папа Франциск в обръщението си "Към града и света" по повод католическия Великден. "Не е време за разделение", каза още папата от пустата катедрала "Св. Петър".


Думите му съвпаднаха с подобни призиви на премиерите на Италия и Испания - двете най-пострадали досега от пандемията държави членки.


Вражди, които съществуваха преди Втората световна война, не бива да се възраждат заради пандемията, допълни той.
Франциск призова също за глобална солидарност в борбата със заразата и икономическите последици от блокадите по света. Той каза, че би трябвало да бъдат отслабени международните санкции, да се облекчи дълговото бреме на бедните държави и да се обяви прекратяване на огъня във всички конфликти.


ЕС е пред епохална промяна, не се разделяйте, призова папата

© Reuters


Тази година Urbi et Orbi бе най-силно заредена с политически послания от избирането му за духовен предводител на католиците през 2013 г., коментира "Ройтерс".


Посланието на тазгодишния "Великден в самота" трябва да бъде "заразата с надежда", добави Франциск и отправи благодарности към медиците, рискуващи живота си за спасяването на други, както и към всички, които работят навън, когат всички останали са принудени да стоят по домовете си.


"Не е време за безразличие, защото страда целият свят и трябва да бъдем обединени пред пандемията", каза още папата в посланието си, почти изключително посветено на тази тема. "Безразличието, егоцентризмът, разделението и забравянето за другия не са думи, които бихме искали да чуваме в сегашния момент. Искаме тези думи да бъдат забранени завинаги."


Папата изрази съчувствие към всички, които не могат заради карантината достойно да изпратят свои починали близки, към католиците, които не могат заради затворените храмове да получават светите тайнства, и към всички, разтревожени за несигурното бъдеще.


ЕС е пред епохална промяна, не се разделяйте, призова папата

© Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK