Меркел: Ние самите сме най-ефективното средство срещу заразата
В поредица на "Дневник" представяме начина, по който лидери по света се обръщат към съгражданите си за извънредните мерки, които изисква пандемията от коронавируса. Днес публикуваме обръщението на канцлера Ангела Меркел от 19 март.


Скъпи съграждани,


Коронавирусът в момента променя драматично живота у нас. Нашата представа за нормалност, за обществен живот, за социално взаимодействие - всичко това е поставено на изпитание, както никога досега.


Милиони от вас не могат да отидат на работа. Децата ви не могат да ходят на училище или в детските градини. Театрите, кината и магазините са затворени и, може би най-трудното - на всички ни липсват срещите с хора, които иначе се приемат за даденост. Естествено, в такава ситуация всеки от нас е изпълнен с въпроси и притеснения как ще продължи това.


Днес се обръщам към вас по този необичаен начин, защото искам да ви кажа от какво се ръководим аз като канцлер и всички мои колеги в правителството в тази ситуация. Това е част от отворената демокрация - да правим политическите решения прозрачни и да ги обясняваме. Това, че обосноваваме и комуникираме действията си възможно най-добре, така че да станат разбираеми.


Твърдо вярвам, че ще изпълним тази задача, ако всички граждани наистина я разпознаят като СВОЯ задача. Затова нека кажа: сериозно е.


Приемете я сериозно.


От обединението на Германия (бел.ред. - след падането на комунизма), не, от Втората световна война насам не е имало предизвикателство за страната ни, при което общите ни, солидарни действия да са били от такова значение.


От всеки един се иска


Бих искала да ви обясня къде се намираме в настоящата епидемия, какво правят федералното правителство, за да предпазят всички в нашата общност и да ограничат икономическите, социалните и културните щети. Но също така бих искала да ви покажа защо имате нужда от това и с какво може да допринесе всеки от вас.


За епидемията и всичко, което ви разказвам за нея, идва от продължаващите консултации на правителството с експертите от Института "Роберт Кох" и други учени и вирусолози - по света се правят изследвания с пълна пара, но все още няма нито лечение за коронавируса, нито ваксина.


Въпросът е да се забави


Докато е така, само една е насоката на всички наши действия - да забавим разпространението на вируса, да се разтегне през месеците и по този начин да спечелим време. Време за изследвания за разработване на лекарство и ваксина. Но преди всичко, за да могат тези, които се разболяват, да бъдат обгрижвани по най-добрия възможен начин.


Германия има отлична здравна система, може би една от най-добрите в света. Това може да ни даде увереност. Но нашите болници също биха били препълнени, ако за много кратко време се приемат твърде много пациенти, страдащи от тежка форма на коронавирусна инфекция.


Това не са просто абстрактни числа в статистиката, но това са нечий конкретен баща или дядо, майка или баба, партньор, човешки същества. А ние сме общност, в която всеки живот и всеки човек има значение.


Бих искала да използвам тази възможност, за да се обърна най-напред към всички работещи като лекари, медицински служители или имат друга функция в болниците ни и като цяло в здравната система. За нас вие сте на първа линия в тази борба. Вие първи виждате болните и колко тежки са проявленията на заразата. И всеки ден ходите на работа и сте там за хората. Постижението ви е огромно и ви благодаря от сърце.


Действайте с разум


И така, целта е да се забави вирусът, докато преминава през Германия. И тук трябва да разчитаме на едно и то е от екзистенциално значение - да свием обществения живот, доколкото е възможно. Естествено, с разум и по преценка, тъй като държавата ще продължи да функционира, снабдяването, подразбира се, ще продължи, а искаме и да запазим възможно най-много икономическа активност.


Трябва обаче да ограничим всичко, което може да застраши хората, всичко, което може да навреди на индивида, но и на общността. Трябва да ограничим риска единият да зарази другия, доколкото можем. Знам колко драматични са вече ограниченията: няма повече събития, няма панаири, няма концерти и за момента няма училище, нито университет, нито детска градина, нито игра на детските площадки.


Знам колко тежко се отразяват ограниченията, договорени от федералните и провинциални власти, на живота и разбирането ни за демокрация ограниченията и на нашия демократичен имидж. Това са ограничения, каквито никога не е имало във Федералната република.


Нека ви уверя - за човек като мен, за когото свободата на пътуване и движение бе трудно извоювано право, такива ограничения могат да бъдат оправдани само при абсолютна необходимост. Те никога не трябва да се приемат леко в демокрация и трябва да се прилагат само временно; но в момента са необходими за спасяване на животи.


За икономиката, големите компании и малките фирми, за магазините, ресторантите и хората със свободни професии вече е много трудно. А следващите няколко седмици ще бъдат още по-трудни. Уверявам ви, че федералното правителство прави всичко възможно, за да смекчи икономическото въздействие и преди всичко, за да опази работни места.


Ние можем и ще използваме всичко необходимо, за да помогнем на компаниите и служителите си през това трудно изпитание.


Снабдяването с храна е гарантирано


И всеки може да бъде уверен, че снабдяването с храна е обезпечено по всяко време и ако рафтовете бъдат изпразнени някой ден, ще бъдат презаредени. Бих искала да кажа на всеки, който е навън в супермаркетите - поддържането на запаси има смисъл, винаги е било така. Но с умереност. Да се презапасяваме, сякаш нищо не остава, е безсмислено и в крайна сметка напълно лишено от солидарност.


И позволете ми да изкажа и благодарности към хората, на които рядко се благодари. Който седи през тези дни на касата на супермаркет или запълва рафтовете, върши една от най-трудните задачи в момента. Благодаря ви, че сте там за своите съграждани и буквално поддържате магазина.


Сега най-спешното за мен днес: Всички държавни мерки биха били напразни, ако не използваме най-ефективните средства за предотвратяване на твърде бързото разпространение - това сме ние самите. Точно както без разлика всеки от нас може да бъде засегнат от вируса, всеки трябва да помогне сега. На първо място, като вземем насериозно за какво става въпрос днес. Като не се паникьосваме, но дори и за миг не си мислим, че той или тя наистина няма значение. Никой не е заменим. Всички имат значение, изискват се всички наши усилия.


Това ни показва епидемията - колко сме уязвими, колко сме зависими от внимателното поведение на другите, но и как с общи действия се пазим и взаимно си даваме сили.


Внимавайте


Зависи от всички. Не сме обречени да приемаме пасивно разпространението на вируса. Срещу това имаме лекарство - трябва от уважение едни към други да спазваме дистанция. Съветът на вирусолозите е еднозначен: вече няма ръкостискания, внимателно и често да си мием ръцете, най-малко метър и половина разстояние от другия и най-добре без контакти с най-възрастните, тъй като те са особено застрашени.


Зная колко е трудно това, което се изисква от нас. Бихме искали точно в трудни времена да сме близо едни до други. Разбираме грижата като телесна близост или докосване. В момента обаче за съжаление е правилно обратното. И това трябва да разберем всички - в момента само разстоянието е израз на грижа за другия.


Бабите и дядовците са особено застрашени


Добре планираното посещение, пътуването, което не е крайно необходимо, всичко това може да доведе до зараза и сега наистина не би трябвало да се осъществи. Има причина експертите да казват, че възрастните и внуците не бива да се събират.


Който избягва срещи, които не са крайно необходими, помага на всички, които трябва да се грижат за много случаи в болниците всеки ден. Така спасяваме животи. За мнозина ще е трудно и ще зависи и от това - никого да не оставяте сам, да се грижите за онези, които имат нужда да бъдат насърчени и уверени. Ще намерим други начини да застанем едни до други като семейства и общество.


Вече има много креативни форми, които застават срещу вируса и и социалните му последици. Има внуци, които записват подкаст за бабите и дядовците си, за да не са самотни.


Всички трябва да намерим начини да покажем привързаност и приятелство: "Скайп", телефонни обаждания, имейли и може би отново да пишем писма. Пощата се доставя. Чуват се прекрасни примери за помощ от съседи за възрастни, които не могат сами да си пазаруват. Сигурна съм, че има още много и че ще покажем като общество, че не се оставяме сами един друг.


Призив към жителите


Призовавам ви - придържайте се към правилата, които сега важат за следващите дни. Като правителство постоянно ще преоценяваме какво трябва да се коригира, но също и какво още е необходимо евентуално.


Тази ситуация е динамична и трябва да запазим готовността си във всеки момент да премисляме и да можем да реагираме с други инструменти. Затова ви моля - не вярвайте на никакви слухове, а само на официалните съобщения, които ние винаги публикуваме и на много езици.


Ние сме демокрация. Не живеем чрез принуда, а чрез споделено знание и сътрудничество. Това е историческа задача и тя може да се преодолее само ако сме заедно.


Ще преодолеем кризата


Че ще преодолеем кризата, съм напълно сигурна. Колко обаче ще са жертвите? Колко обичани същества ще загубим? Това в голяма степен е в нашите ръце. Можем сега решително всички да отговорим заедно. Можем да приемем сегашните ограничения и да застанем едни до други.


Тази ситуация е сериозна и е с отворен край.


Това означава: ще зависи, макар и не само, от това колко дисциплиниран е всеки един и доколко всеки следва и прилага правилата.


Трябва, дори ако не сме преживявали такова нещо, да покажем, че подхождаме със сърце и разум и така спасяваме животи. Без изключения това зависи от всеки един и така от всички нас.


Пазете добре себе си и близките си.


Благодаря ви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Какви са мерките в Германия?

  Никои не кара хората да ходят с маски.
  Няма ограничения за движение
  Парковете са пълни
  Събират се на групи по улици и градини

  COVID-19: мерки и ограничения в Мюнхен, Германия. Репортаж.
  https://www.youtube.com/watch?v=xnSg6H35nTg

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  Ние самите сме най-ефективното средство срещу заразата

  Вие германците сте най-ефективното средство срещу заразата, но ние сме ефективни срещу други неща.

  подпис
 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Щом се изразява по този начин, значи положението е много сериозно.
  А в България хората вече мислят как ще се съберат на някакви партита за Великден и ще ядат кебапчета.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 456 Неутрално
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Пак да те попитам, понеже поредния път не ми отговори.

  Германските мерки са по - добри от българските, защото ...?

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Така е и в Англия. После ще сменят плочата, за жалост и настроението ще е друго.

 8. 8 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Някои паркове са забранени, предполагам заради идиотските корона-партита.
  Има глоби за неспазване на дистанция.
  В групичките стоят на метър и половина, два докато си общуват.
  Маските не са, ама може и да станат за закрити обществени места.

  Те така ...

 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":Така е и в Англия. После ще сменят плочата, за жалост и настроението ще е друго.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  така, така

  в Лондон (5-6 милиона) и Мюнхен (2-3 млн) нямат лекари и епидемолози, в София има.
  те ще страдат, ние ще сме добре.

 10. 10 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Какви са мерките в Германия? Няма ограничения за движение Парковете са пълни
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Защото в Германия живеят германци. И като им кажат "не се събирайте на групи", те не събират.
  При нас призивите обикновено водят до обратната реакция. Щото сме отворени и нема как некой да знае повече от мене.


 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  Никой няма да е добре. Но не мога да накарам останалите да се страхуват.
  Ще има доста тъжни кадри по телевизиите в близките и в не толкова близки дни.
  Ние поне правим повече, за да има по-малки щети.

 12. 12 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 456 Неутрално

  нищо не се чува за Полша в тази криза?

  Полша е страна с особен статус в ЕС, силно зависеща от САЩ и Англия.
  Има големи планове за нея.

  Там някои натисна ли ги да спрат икономиката?
  подозирам че не.

 13. 13 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#4] от "WWW":

  Какво искаш да кажеш с това видео "Хора в парк, спазващи дистанция"?

 14. 14 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Имат късмет немците с управник. Не случайно рейтингът и се изстреля нагоре над 80%.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#12] от "WWW":

  Никой не те натиска да спираш нищо.
  Ако си луд, пусни хотелите и ресторантите да работят. И крематориумите естествено.
  Няма как да изплуваш сам, човеците ще трябва заедно да преминем през това.
  После ще си оправим и икономиката.

 16. 16 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 620 Неутрално

  парк в Мюнхен, 8 април , 2020 година:https://youtu.be/xnSg6H35nTg?t=360
  —цитат от коментар 4 на WWW


  Опитваш се да защитиш събирането на хора в паркове с репортаж от "Пламен Пасков ТВ"? ОК..
  Във видеото не се виждат хора струпани на групи.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Бе дайте на на Южна Корея - засега те се превръщат в отличници, освен нас.

  Преди ми бяха Японците, ама те се издъниха нещо.


  А германците хубаво са им отворени парковете, ама брояча расте. Верно не правят по 30% нови на ден като другите, но са на едни стабилни 5% от доста време.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Дневник, защо криете за протеста в Берлин на 11ти?https://www.youtube.com/watch?v=dxC_D_qiQmw В няколко американски щата организират протести за 15ти
  —цитат от коментар 18 на zae03648528


  хи хи
  убедените в своята непълбооценнст, и долност, форумци с пяна на уста обяснавят как германците като истинска господаска раса спазават правилата като истински ариици,

  а е го сборище от хиляди германци":)

  https://www.youtube.com/watch?v=dxC_D_qiQmw

 21. 21 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 699 Неутрално

  За пореден път се възхищавам на Меркел - това е ДЪРЖАВНИК! Но пък е случила и на държава (поне през втората половина на живота и), както и на съграждани.
  Браво!

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Весело

  До коментар [#21] от "gerotheone":

  Само оръжие да не им дават, че коронавирусът ще ни се види като детска игра...

 23. 23 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 620 Неутрално

  а е го сборище от хиляди германци":) https://www.youtube.com/watch?v=dxC_D_qiQmw
  —цитат от коментар 20 на WWW


  И в Германия има воленсидеровци.
  Картината по улиците и парковете е много спокойна. И ние имаме роднини в Германия.

 24. 24 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Бе дайте на на Южна Корея - засега те се превръщат в отличници, освен нас.Преди ми бяха Японците, ама те се издъниха нещо.А германците хубаво са им отворени парковете, ама брояча расте. Верно не правят по 30% нови на ден като другите, но са на едни стабилни 5% от доста време.
  —цитат от коментар 17 на realguru


  Това им е целта, да са по 10% нови на ден, но над 3% нови на ден. А скоро време ще започнат да излизат от статистиката и много излекувани на ден, та активните болни ще се задържат на едно стабилно число.

  Как иначе да се преболедува болестта. С по 7 болни на ден като в БГ, нали като махнат мерките и пламнем на есен жестоко. Много по-добре е да се боледува лятото, когато има естествени имуностимулатори.

 25. 25 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 520 Неутрално

  * под 10% нови на ден и над 3%

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Стига с тоя Пламен Пасков. Приличат на някаква секта привържениците му.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 27. 27 Профил на umovirus
  umovirus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Че е тъжно, тъжно е, но не по тези причини.

  80% ли? не, много повече сме
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Навсякъде положението е сериозно. Обаче , не прочетох Меркел да говори за трупове, за чували за трупове и за хладилни камери. Освен това, не се появява по пет пъти на ден да говори глупости и да отегчава хората. Не прочетох и да говори по медицински въпроси и да се прави на вирусолог. Тя е просто една от тях.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  Ми 128 х. заразени и 3022 трупа, как да го каже...

 30. 30 Профил на umovirus
  umovirus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Силна реч, дори звучи логично.

  80% ли? не, много повече сме
 31. 31 Профил на zae03648528
  zae03648528
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "koz":

  Не знам какви са ти инструкциите на флашката
  ама BIOS-a ти го префлашват както си искат

 32. 32 Профил на zae03648528
  zae03648528
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Ти Ванга ли си и готвите нещо?

 33. 33 Профил на umovirus
  umovirus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#29] от "НеКой":

  От 82-3 милиона? Колко промила прави това?
  Ако можеш да го сметнеш!

  80% ли? не, много повече сме
 34. 34 Профил на zae03648528
  zae03648528
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonim440":

  вместо ад хоминем кажи Пасков къде лъже и за кое не е прав
  иначе дискредитираш само себе си

 35. 35 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#33] от "umovirus":

  Остави промилите, за човешки животи говорим.
  Всеки от тях е важен.

 36. 36 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":Ми 128 х. заразени и 3022 трупа, как да го каже...
  —цитат от коментар 29 на НеКой


  Да де, но направиха скринингови изследвания на цели групи, включително на цяло градче за антитела и се оказа, че реалната смъртност там е 0.35%, колкото по-тежък грипен сезон и по-леко от грип Б.
  Междудругото точно Мутафчийски тръгна да цитира това изследване по отношение на антителата, че не е много голям процента на прекаралите болеста, но се усети, че някой може да го пита, тогава какво правим с процента смъртност , която драстично спада и си замълча да не повдига темата.

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Това е част от отворената демокрация - да правим политическите решения прозрачни и да ги обясняваме."

  Ами като искате да сте прозрачни като начало спрете с дивотиите за прилепи, междинни звена ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Как иначе да се преболедува болестта. С по 7 болни на ден като в БГ, нали като махнат мерките и пламнем на есен жестоко. Много по-добре е да се боледува лятото, когато има естествени имуностимулатори.
  —цитат от коментар 24 на absfresh


  Тази теория лежи на факта че ще се изгради дългосрочен имунитет. Само че за грип не се изгражда дългосрочен имунитет. Всеки го е боледувал и то доста пъти - почти всяка зима.

  Оня ден имаше данни от Китай че се повтаря. Айде на китайците на вярваме, но в Южна Корея имат 91 повторно заболели. Та в момента в Южна Корея върви детайлно проучване дали аджеба се изгражда имунитет и колко е дълготраен.

  Така че преди да се почне с мантрата че всеки трябва да го преболедува няма да е зле първо да се види дали се изгражда дългосрочен имунитет и чак тогава да се престъпва към действие.

 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  Идеята е, че при потворна вълна заразените ще бъдат много по-малко.
  Не всеки ще има антитела, но повечето ще имат.
  Без ваксина това е положението. И без лекарство.

 40. 40 Профил на umovirus
  umovirus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#35] от "НеКой":

  Добре, не можеш сам ще ти помогна. 83,783,942 e населението,
  жертвите са 3022.
  Значи, една триседета от промила.

  80% ли? не, много повече сме
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#35] от "НеКой":Добре, не можеш сам ще ти помогна. 83,783,942 e населението, жертвите са 3022. Значи, една триседета от промила.
  —цитат от коментар 40 на umovirus


  За сега. :)

 42. 42 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 250 Неутрално

  За пореден път се възхищавам на Меркел - това е ДЪРЖАВНИК! Но пък е случила и на държава (поне през втората половина на живота и), както и на съграждани. Браво!
  —цитат от коментар 21 на gerotheone


  Има една поговорка, мисля че беше френска, но може и да греша .

  "Всеки народ си заслужава управниците".


  А по нашите географски ширини има един друг лаф:
  "Егати и държавата, щом аз съм и заместник-премиер".

 43. 43 Профил на umovirus
  umovirus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#41] от "realguru":

  Така ли се оправдават мерките? Нужни са? Социалната изолация и липсата на витамин Д и движение как точно помагат?

  80% ли? не, много повече сме
 44. 44 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имат си хората държава и това си е.
  Ние си имаме милиционери.
  Жалка картинка се получава когато хора от долните слоеве на населението някак си, се доберат до властта.
  Примери дал Господ, като почнеш от Бърдоква, та стигнеш до Георги Димитров, Вълко Червенков, Бойко Борисов.

 45. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":

  На Великден, кебапчета не ядат дори циганите! Сега е време за агнета.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това защо го триете под предлог рекламни съобщения, модераторски 56$€$%№€$%*(*§@№

  "Дневник, защо криете за протеста в Берлин на 11ти?

  https://www.youtube.com/watch?v=dxC_D_qiQmw

  В няколко американски щата организират протести за 15ти"

 48. 48 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Стига с тоя Пламен Пасков. Приличат на някаква секта привържениците му.
  —цитат от коментар 26 на anonim440


  Пламен Пасков е свързващо звено между Атака и Възраждане. Лесно може да се види потенциалната връзка с въздухаря, Нинова и ОФ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 49. 49 Профил на dje18648414
  dje18648414
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Корки":

  Лъжеш бе гербирус.

  С Атака никога е нямал нищо общо.
  Разграничил се от Възраждане още преди години нищо, че имат общи цели.

  Кажи къде лъже и за кое не е прав след като толкова добре го познаваш

 50. 50 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 132 Неутрално

  В такива кризи е много важно да имаш сериозен лидер начело, пък било то и бездетен. В такива времена се вижда кой го е грижа за народа си! Оранжевия отвъд океана само се плюнчи колко народ му бил гледал брифингите!

 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#48] от "Корки":Лъжеш бе гербирус.С Атака никога е нямал нищо общо.
  —цитат от коментар 49 на dje18648414


  "На местните избори през 2015 г. е независим кандидат за кмет на община Димитровград, подкрепен от политическа партия „Атака“

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 52. 52 Профил на Nuage Blanche
  Nuage Blanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Германия вече е на път да овладее положенито. Броят на новозаразените и смъртните случаи спада осезаемо, а от няколко дни оздравелите са повече от заразените.

  Да, кадрите от парковете в Мюнхен са правдоподобни. Пълно е, особено при летните температури напоследък. Но хората си спортуват, разхождат се поединично или с партньора, препичат се на слънце, а ако говорят с някой чужд човек, винаги се спазва дистанция от 2м.

  Седянки на раздумка по пейките в парка няма.

  Ако се видят случайно баба и дядо пред магазина, си "викат" от 2 метра разстояние да се чуят.

  Така че мерките за забрана на контакт се спазват. По последни статии от днес правителството е супер доволно и хвали гражданите, че дори и по Великден и при летните температури полицията не е констатирала нарушения.

  Също, статистиката показва, че 80% от немците искат да се запазят мерките и след 19.04. , когато ще се преразглеждат. Също толкова са и за въвеждането на задължително носене на маски на обществени места.

  Менталитет!

 53. 53 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Имат късмет немците с управник. Не случайно рейтингът и се изстреля нагоре над 80%.
  —цитат от коментар 14 на Jalis Ironhammer


  Имат и истинска полиция, а не милицьонери.
  https://trafficnews.bg/sviat-evropa/stotitsi-piknik-parkovete-germaniia-politsiiata-gi-pozdravi-175296/

 54. 54 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Обожавам когато във форума се леят само хвалби за Германия. За добро или за лошо реалността не е изцяло такава:

  https://news.bg/world/narushiteli-na-sotsialnata-distantsiya-vav-frankfurt-napadnaha-politsai.html

 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#54] от "zxp53317185":

  Еми те другите либерални демокрации тотално се осраха. Франция на Макрон потъна и сега само една Германия остана тука да се дава за пример, нищо че цяла Азия и Източна Европа се справя по-добре от Германия. Но в Източна Европа са корумпирани диктатори дето крият труповете в мазето и не може да им се вярва. :)

 56. 56 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#55] от "realguru":

  Това Орбан, Лукашенко и Путин ли?
  Или за наш Бойко думаш?

  80%? повече
 57. 57 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 596 Весело

  Имат си хората държава и това си е.Ние си имаме милиционери.Жалка картинка се получава когато хора от долните слоеве на населението някак си, се доберат до властта.Примери дал Господ, като почнеш от Бърдоква, та стигнеш до Георги Димитров, Вълко Червенков, Бойко Борисов.
  —цитат от коментар 44 на The Rock


  И това за танте Ангела, дето е бивш комсомолски функционер с "правилен" произход? Хо-хо-хо, ще ме уморите, точно нея да дадете за пример как властта е в ръцете на някой от "недолните" слоеве на населението. Разбирам да имаше едно "фон" или "цу" в името, ама цъ, нема...

 58. 58 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 11 Весело

  С риск да разваля малко оргията от възхита, нека само да отбележа няколко неща:

  - все още не е приключила епидемията а скоро е много вероятно да имат повече жертви от Китай; нека да видиме промилите как са тогава

  - имат в пъти повече жертви по глава на населението от "неразвития" и "авторитарен" "анти-демократичен" източен блок; единствено защото поставиха парите пред хората и отложиха мерките с идеата че едни хора там ще загинат за да се направи имунитед на цялата нация ;)

  - месец и половин (януари и февруари е първия случай в Германия - мерки = 0) ни повтаряха че грипа е по опасен от Ковид а след това си затвориха основни секторни заводи от автоиндустрията - това ако не е провал при реакцията на епидемията не знам какво е

  Това всичко е на фона на съмнителен начин на отчитане на смъртноста при който доста ограничено се отчитат починалите от  Ковид.

  Рабирам обаче желанието в много хора да се възхищават на всичко германско и да плуят и да мръкнат всичко около тях. Така че моля продължете

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Вчера писаха, че само 6% от случаите на зараза са обхванати. Останалите са в зоната на здрача. Боледуват, оздравяват, умират, свободно и демократично. А бабата ръси клишета.

 60. 60 Профил на Nuage Blanche
  Nuage Blanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "zayek":

  Никакъв провал на реакцията на епидемията не е. Всички се възхищавате и давате за пример Германия, как тествала масово, но не знаете, че имено януари месец Германия закупи стотици хиляди PRP тестове в подготовка за епидемията. Още януари започнаха мерките на правителството да защити населението.

  Затвориха автомибилните заводи, защото поставиха здравето и човешкия живот над всякакви икономически интереси. И то го направиха изключително бързо. За сравнение, Италия при бум на заразените още края на Февруари се поддаде на натиск от страна на бизнеса и едва месец по-късно затвори фабриките и заводите, поредната неадекватна мярка и една от причините защо положението в Италия е толкова зле.

  При цялото ми уважение към мерките на щаба и към всички съвестни българи, които ги спазват, причината в Западна Европа да има повече заразени е, че западняците не се спират да пътуват и непрекъснато щъкат насам-натам, докато в БГ по-масово пътуват предимно от София и от по-големите градове. Това, и фактът, че при нас не се тества достатъчно и няма реална картина.

  И не става дума тук за чуждопоклонночество и възвеличаване на Германия. Става дума за това, да вземем пример, да се поучим от едно общество, където очевидно се справят с епидемията. Ако можем да взаимстваме нещо полезно, защото иначе ще тъпчем на едно място и ще се бием в гърдите колко сме велики, но останалият свят може и да не е съгласен.

 61. 61 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 11 Разстроено

  До коментар [#60] от "Nuage Blanche":

  Ще се радвам да посочите мерките взети през януари и февруари, но за съжаление няма такива. Дори напротив изпращат дарение на 18 февруари на Китай... от маски и защитни облекла, това само по себе си говори за сериозното подценяване (https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2020-02/coronavirus-china-deutschland-hilfslieferung-bundesregierung-epidemie-desinfektionsmittel-schutzkleidung

  Първите по сериозни мерки са от 8 март според. От първия случай през 27 Януари до 8 ми март, епидемията си е циркулирала почти свободно.

  Справят се според вас. Според мен и според фактите за смъртност на глава от населението не се справят. Полша, Чехия, Унгария, България почти всички държави, които приложиха навремени и ПРЕВАНТИВНИ а не последващи мерки имат в пъти по ниска смъртност и съответно много бързо ще се върнат към нормалното.

  Единственото което спасява германия е обединения дух на нацията и това че са изключително дисциплинирани и спазват мерките, не мрънкат на всяко второ ограничение в името на здравето и живота на всички. Ето това трябва да взаимстваме.

 62. 62 Профил на Nuage Blanche
  Nuage Blanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "zayek":
  Чела съм го това с тестовете накъде. Подготвени си бяха, как иначе ще имат възможност от началото на заразата да започнат да тестват мащабно? Имали са предварителни планове, които вкараха веднага в действие.

  А за подкрепата с консумативи, човешко е да помогнат на Китай. Тогава епидемията беше ограничена до Азия.

  А какви превантивни мерки взе България януари, февруари месец?  Щаба сформираха като пламна Италия.

  Нали не сравнявате сериозно Германия и България? Като брой население, честота на пътувания и т.н. В Германия вируса го внесоха немските пътуващи от Италия и Австрия.

  Аз съм много за строгите мерки на щаба и ги подкрепям, защото България не е Германия да може да се опре на огромен ресурс и положението, ако не бъде овладяно, може да ескалира трагично. Но не само мерките са причината случаите и смъртността да са ниски.

  Иначе браво на щаба! Дано хората да спазват препоръките.

 63. 63 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#61] от "zayek":
  До коментар [#62] от "Nuage Blanche":
  И двамата имате право за някои неща, но е факт, че късно започнаха мерките в Германия, а някои от тях бяха неадекватни. Примерно това, че ресторантите, нощните заведения и спортните мероприятия бяха закрити едва седмица след като по-голямата част от работната ръка беше пусната в отпуска или хоум офис. Другата не оптимална мярка беше тоталната липса на маски за медицинския персонал в общинските и частните болници и противоречите упътвания за употребатс им от т.н. Рабърт Кох Институт седмици след като се знаеше за огромния скок на заболели и починали в северна Италия. Третото нещо е, че до преди 2 седмици заръката беше да се 'тестват само тези със симптоми и с контакт с хора от ""рискови"" зони'... При положение, че цяла Европа беше пламнала...
  Казвам всичко това от първо лице като пряк свидетел работещ в болница в Щутгарт.
  За мен поне това са неадекватни действия, а можеше да се спре изцяло заразата в Европа.

 64. 64 Профил на Nuage Blanche
  Nuage Blanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "mengo":

  Трудно щеше да се спре заразата в Европа, без да се ограничи масивно правото на свободно движение.

  За примерите, които изброихте спор няма, всичко е можело да се организира много по-добре, но имаше един фактор -неизвестност - и в последствие лесно се правят разбори.

  Аз също живея и Германия и си спомням как веднага щом Италия пламна здравният министър каза, епидемията достигна Европа и предварителните планове влязоха в действие. По обективни показатели днес Германия се справя най-добре в Западна Европа. Но най-добре реагираха Южна Корея, Тайван и Сингапур, които си бяха научили мн добре урока със САРС'03 и мигновенно задействаха разработени стратегии и строги ограничения. Обаче те са авторитарни републики.

  Щом работите в болница в Щутгарт, знаете, че и Германия има предварителни планове А и Б и Ц и т.н. Например, веднага започнаха да разиграват сценария, реаниматорите да се изпоразболеят и започнаха да обучават др специалисти да работят с респиратори. 

  Но като цяло сте прав/-а. Самата СЗО подцени ситуацията, всички без няколко азиатски страни, наплашени от САРС'03, подцениха ситуацията.

 65. 65 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#62] от "Nuage Blanche":

  В България не е имало регистран случай през януари и февруари. Иначе доколкото знам първия случай в Европа е именно в Германия а не в Италия или Испания.

  Ще остава това видео от ЦДФ:

  https://www.zdf.de/politik/frontal-21/versaeumte-pandemie-vorsorge-100.html

  Реално е имало план за реакция разработен още 2012 от Роберт Кох Инст именно за Корона вирус в Германия където са описани почти всички възможни проблеми при такъв сценарии. Но този план вероятно е бил забравен, проспан или незнам какво. Това което видяхме е че решават да тръгна към стаден имунитет със до 70 % масово заразяване както каза самата Меркел; незнам дали е било в плана, но във видео също се казва че според плана се очаква 50 % смъртност при възрастова група над 65 години....

 66. 66 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Корекция на предишния ми коментар: Не е било план, анализ на риска от епидемия от корона вирус


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK