Макрон удължи блокадата във Франция с 4 седмици

Макрон удължи блокадата във Франция с 4 седмици

© Associated PressСтрогите ограничения заради коронавируса остават в сила до 11 май, за да продъжли успешно борбата с коронавируса. Френските граници не са засегнати от този срок - те остават затворени до второ нареждане.


Това каза на французите президентът Еманюел Макрон в изявление от Елисейския дворец.


Думите му означават, че блокадата в страната се удължава с четири седмици. През това време хората трябва да избягват "ненужни контакти" с другите и да се вслушват в предписанията на властите, продължи държавният глава.
Причината за удължаването е, че здравната система на страната все още среща трудности заради продължаващите стотици смъртни случаи и хиляди заразени всеки ден. В Източна Франция системата едва се справя, а епидемията не е под контрол и трябва да се "уважават правилата на блокадата до 11 май", каза той. "Идните седмици ще са най-трудните," но френската държава ще помогне на всички уязвими заради кризата, а и ще започне да работи за "периода след COVID(-19)".


Това е третото обръщение на Макрон до французите, откакто страната започна блокада на 17 март. Утре се навършват четири седмици от началото ѝ и удължаването се очакваше. "Ще се справим, но ще трябва да се научим да живеем заедно с вируса," каза президентът. Гледайки как Азия се е справила с COVID-19, "трябва смело да решим" какво искаме.


Минути преди речта Франция обяви още 547 смъртни случая. Общо 14 967 са починалите до момента.


Не всички обекти ще отворят


Новата дата за край на блокадата ще "отбележи нова ера" и "поетапно отваряне" на училища и центрове за всекидневна грижа, "за да избегнем още неравенство" - много ученици нямат достатъчно възможности за дистанционно образование, каза той.


Във времето до и след 11 май ще се правят тестове "на най-уязвимите" в цяла Франция, за да се излече максимумът от времето на блокадата. "Абсолютно всеки със симптоми" ще бъде тестван, каза Макрон.


Планът за отварянето на Франция ще се изготви в близките две седмици. Междувременно французите ще започнат да разбират "виждаме ли светлината в края на тунела", допълни президентът. Ще се изготвят обаче планове за подпомагане на туризма, хотелиерството и развлеканелната индустрия.


Концерти, големи културни и спортни събития и други няма да се състоят поне до средата на юли, предупреди Макрон. Той обаче обеща, че ситуацията ще бъде преглеждана в крачка.


"Бяхме ли подготвени? Не"


Тези дни са трудни за всички и положението се влошава, защото трябва да живеем затворени, в риск от насилие и "уязвими, особено възрастните", каза още Макрон. "Бяхме ли подготвени за кризата? Трябва да кажа, че не. Но трябва да кажем, че взехме трудни решения с малко информация, за да се справим с вируса," продължи държавният глава.


Той припомни за липсата на защитно оборудване и други слабости на системата, но увери, че при забелязване на пропуските френските власти са се задействали, за да наваксат пропуските - пример е пренасочването на производството на маски пет пъти, "точно както бихме направили по време на война... и имаме 10 хил. респиратора повече, на френска земя, и ще продължим да изпращаме оборудване, където е необходимо." Леглата в интензивните отделения се увеличиха, оказва се подкрепа за французите в чужбина, действа се и в области като дистанционното обучение, изтъкна той.


Президентът благодари още на "първата" (лекарите) и "втората" (доставчици, земеделски производители, журналисти, кметове) линия в борбата срещу COVID-19. "А всеки от вас е част от третата линия, защото слушате и спазвате правилата, прилагани от жандармериията и полицията ни" и това дава резултат, каза още президентът.


"За всички, които имат нужда от помощ, ще има помощи и механизми, които да им помогнат... 8 млн. служители вече ползват тези придобивки - малкия бизнес, самонаети и безработни - и достъпът до тези средства ще се улесни, обяви президентът, като изтъкна, че е поискал тази мярка. "Всякакво финансово съдействие ще бъде оказано на тези хора."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK