Този път Сандърс подкрепи основния си опонент в името на партията

Този път Сандърс подкрепи основния си опонент в името на партията

© ReutersСенатор Бърни Сандърс вчера подкрепи отдавнашния си съперник, бившия вицепрезидент Джо Байдън. Тази стъпка цели да обедини преди решителната изборна битка срещу президента Доналд Тръмп Демократическата партия. Тя отдавна е разделена на два лагера - на умерени и либерали.


Сандърс изтъкна епидемията от новия коронавирус като причина партията да се обедини зад Байдън - вероятната номинация за президент на демократите, след като разпаленият прогресист Сандърс прекрати кампанията си за Белия дом.


Сандърс обяви подкрепата си за Байдън на онлайн предизборна проява в момент, когато екипът на Байдън вече бе започнал търси подкрепа от леви организации, за да спечели поддръжката им за президентската битка на 3 ноември срещу републиканеца Тръмп.
Преди пандемията на практика да сложи край на първичните избори при демократите, Байдън вече имаше внушителна преднина като брой делегати пред Сандърс, което принуди сенатора от Върмонт да обяви миналата седмица, че не вижда реална възможност да бъде номиниран.


Остана неясно обаче колко скоро Сандърс, който е особено популярен сред либералните млади избиратели, ще застане зад Байдън, подкрепян главно от по-възрастните умерени гласоподаватели на партията.


Това, че Сандърс бързо реши да подкрепи Байдън, е в рязък контраст със събитията от 2016 г., когато сенаторът чака до навечерието на националния конгрес на Демократическата партия през лятото, за да подкрепи тогавашната номинация - Хилари Клинтън.


В своята онлайн проява Сандърс призова демократите, независимите и републиканците "да се обединят в тази кампания и да подкрепят кандидатурата (на Байдън), която поддържам, за да гарантират победата над някого, когото смятам ... за най-опасния президент в най-новата история на тази страна". Байдън отвърна, наричайки Сандърс "най-мощния глас за почтена и по-справедлива Америка".


Предвид въведените мерки за социална дистанция Байдън бе принуден да води по-голяма част от кампанията си чрез онлайн прояви и стана свидетел как глобалната пандемия изтика американската президентска надпревара на заден план. Подкрепата на Сандърс му дава толкова необходимия тласък от енергия и внимание.


Байдън и Сандърс, останали последни в оспорваните първични избори на демократите, олицетворяват бушуващия конфликт в партията между умереното и либералното й крило, като умерените твърдят, че експанзивните прогресистки политики биха отчуждили избирателите от центъра, които са необходими, за да се победи Тръмп.


Но Байдън и Сандърс, които са връстници и са бивши сенатори, като цяло се отнасяха възпитано един към друг, дори когато някои вляво искаха Сандърс да бъде по-критичен към умерения подход на Байдън. "Имаме разногласия", каза вчера Байдън и добави: "Но сме приятели."


Байдън заяви, че заедно със Сандърс ще създадат шест работни групи по въпроси като икономиката, образованието, наказателното правосъдие, имиграцията и климатичните промени, за да изработят решения на проблемите, пред които са изправени САЩ. Предизборният щаб на Тръмп използва подкрепата, дадена от Сандърс, за да обяви, че Байдън се е отклонил твърде вляво.


"Това е още едно доказателство, че макар Бърни Сандърс да не участва в изборите през ноември, неговите тези ще присъстват", каза в изявление ръководителят на предизбортата кампания на Тръмп Брад Парскейл.


Маслинови клонки


Байдън и неговият предизборен щаб са контактували със Сандърс и екипа му в продължение на седмици, преди той да се откаже. Байдън и Сандърс са разговаряли лично, но Байдън не е предлагал на Сандърс да напусне надпреварата според източник, запознат с този разговор.


Предизборният щаб на Байдън е водил също разговори на ниско равнище с този на Сандърс, които са включвали опити да се разясни, че идеите му могат да намерят отклик в предизборната кампания на Байдън, според друг източник, запознат с обсъжданите въпроси.


Тези дискусии са включвали разговор между водещата съветничка в щаба на Байдън Анита Дън и колегата й от щаба на Сандърс Джеф Уийвър. Източникът каза, че Байдън едва ли ще възприеме изцяло голяма част от политиките на Сандърс като "Медикеър фор ол" ("Здравеопазване за всички"), с които не е съгласен.


Този път Сандърс подкрепи основния си опонент в името на партията

© Reuters


Въпреки това през последните дни в опит да спечели привържениците на Сандърс Байдън подкрепи разширяването на достъпа до програмата "Медикеър", опрощаването на дълговете на някои студенти и безплатно образование в обществените колежи за семейства с доход от 125 000 долара или по-нисък.


Предизборният щаб на Байдън се обърна също през последните седмици към прогресистки групи, включително към Работническата семейна партия (която симпатизира на Байдън), за да спечели тяхната подкрепа, според източници, запознати с разговорите.


Някои активисти казаха, че се окуражени едновременно от бързата подкрепа на Сандърс и от обещанието на бившите съперници да работят заедно по ключови въпроси.


Сара Одело, изпълнителен директор на Алианса за действие на младежта, каза, че новите работни групи могат да послужат като доказателство за желанието на Байдън да привлече съветници с прогресистки намерения в сфери като климатичните промени и имиграцията.


Но тя каза, че Байдън носи отговорността да спечели младите избиратели, привлечени от програмата на Сандърс. "Вицепрезидентът трябва да покаже, че полага реални усилия да привлече младите избиратели, каза Одело и добави: "Това нещо се превръща в самосбъдващо се пророчество, когато кандидатите заявяват, че младите няма да гласуват, и не се опитват да ги спечелят." /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK