Да изпревариш събитията - как Южна Корея опитва да не се повтори заразата

Новите регулации определят поддържане на стратегически запаси от медицински маски, защитни очила, дезинфектанти, облекла, инфрачервени камери

© Reuters

Новите регулации определят поддържане на стратегически запаси от медицински маски, защитни очила, дезинфектанти, облекла, инфрачервени камериПриложение за смартфони, което се инсталира от всеки, пристигнал на летището. База данни за хиляди заразени (и с кого са контактували), проследявани в мрежата на т.нар. интелигентен град. Електронни гривни, следящи хората да не нарушават карантината си.


Южна Корея е сред първите държави, поставили под контрол голямата епидемия от коронавируса. Сега тя предприема мерки за контрол над бъдещето на заразата, разчитайки много на технологиите и на едно общество с изключително близки връзки между хората.


Целта е четвъртата по големина азиатска икономика да се съживи и да продължи да расте, като се използва опитът от успешното разпознаване и проследяване на случаите, без да се стига до задължително мащабно блокиране на населението, спиране на предприятия и изпращане на хората да работят от домовете си, разказва "Ройтерс".


Без да прибягваме до карантина или забрана за придвижване успяхме в значителна степен да запазим отворени фабриките. Светът още не вярва, че имаме безопасна и прозрачна производствена база.Мун Дже-ин,

президент на Южна Корея


Наборът от правила в Южна Корея непрекъснато еволюира и внимателно се следи от Европа и САЩ, където правителствата се надяват на бързо възстановяване от кризата.


"Това е като продължителна игра на дърпане на въже с коронавируса", казва Пак Нънг Ху, министър на здравеопазването. Тази битка може да продължи месеци или години наред, допълва той.


Стратегията на страната е за изграждане на интензивно проследяване на контактите и за кампания за тестване. Според специалистите това е помогнало за разкриването на мрежата на заразяване, която иначе би останала невидима.


Освен прилаганите тест комплекти и проследяващи приложения се планира изграждане на smart city база данни и убеждаване на поставените под карантина да носят гривни, с които да се следи дали я нарушават.

  • Информационната платформа за "интелигентен град" вече съществува за обмяна на данни между градовете на показатели като трафик и замърсяване. Здравните власти планират да я използват за намаляване на времето за откриване и изолиране на случаите на коронавирус.

  • Оператор ще е мрежата на Центровете за контрол и предотвратяване на заболяванията (KCDC). Така в реално време епидемиолозите ще имат данни за пациентите, включително къде се намират, колко се задържат на конкретно място, какви плащания правят с банковите си карти и как това се потвърждава от камерите за наблюдение.

  • Така проследяване на движението на конкретен пациент ще става за 10 минути, а не за 24 часа, казват от Министерството на земите, инфраструктурата и транспорта. Това е и институцията, стояща зад инициативата за "интелигентни градове".

  • В базата данни влизат и такива от националната полиция, Асоциацията за кредитно финансиране, три телекомуникационни компании и 22 оператора на банкови карти.


Ли Су Юн, директор на Института за изкуствен интелект към Корейския институт за авангардна наука и технологии, казва, че технологично е по-ефективно проследяването на конкретни случаи, независимо от проблемите с лични данни, които създава тази схема:


- достъпът на проследяващите до нея ще става само след съгласието на полицията


- допусканите ще са ограничен кръг потребители със специално разрешително


- така трябва да се осигури поверителност на иначе разпокъсаната лична информация


- от министерството казват, че когато епидемията бъде поставена под солиден контрол, базата данни ще бъде изтрита.


Благодарение на специфичния режим за сигурност Южна Корея си позволи днес да провежда парламентарни избори

© Reuters

Благодарение на специфичния режим за сигурност Южна Корея си позволи днес да провежда парламентарни избори


Коалиция от 17 правозащитни организации има притеснения за поставянето на проследяващи гривни на нарушители на карантината, тъй като има опасност те да бъдат подложени на дискриминация в обществото. Властите отговарят, че гривната ще се носи само с доброволното съгласие на пациента.


Друг елемент от стратегията е засилването на граничния контрол. Около половината от новите случаи през последните седмици са на пристигнали от чужбина.


Вместо тотално затваряне на границата в Южна Карея позволяват хората да пътуват - благодарение на масово тестване и технологично проследяване - като тестовете и карантината са задължителни за всички (включително корейците), завърнали се от чужбина:

  • - на международното летище "Инчон" в Сеул са монтирани пунктове за тестване на пристигащите със симптоми

  • - който няма симптоми, преминава тест в рамките на 3 дни

  • - всеки пристигнал си инсталира създадено за правителството приложение за проследяване, в него се изисква потребителите да съобщават за всякакви съмнителни симптоми

  • - всеки, независимо от това на коя страна е гражданин и дали тестът е с отрицателен резултат, трябва да се самоизолира за 14 дни

  • - след две седмици приложението изпраща съобщение, че потребителят е свободен да го премахне от смартфона си.


Здравните власти казват още, че опитват да адаптират политиките за "социално дистанциране" с призиви хората все още да избягват масови събирания или да напускат домовете си. Но в действителност нареждане "Стойте си у дома!" не е издавано.


Икономическият и общественият живот трябва да се върнат към нормално състояние, но в комбинация с правила за поведение по домовете, офисите и обществените места. Тяхната цел е да се намали рискът от още една голяма епидемия.


Някои от обсъжданите дългосрочни политики включват намаляване концентрацията на служители на работните места и убеждаване на корейците, че не е приемливо да ходят болни на работа, казва за "Ройтерс" Юн Те Хо, генерален директор за обществено здраве към министерството на здравеопазването.


Властите ще убеждават корейците, че не е приемливо да ходят болни на работа

© Reuters

Властите ще убеждават корейците, че не е приемливо да ходят болни на работа


Миналата седмица от KCDC изброиха превантивни мерки за училища, църкви и места за забавления, включващи графици за дезинфекция, колко да е разстоянието между хората и измерване на температурата на събралите се. Това може да продължи и в бъдеще.

Нивото за контрол на епидемията е под 50 нови случая на ден. Във вторник имаше 27 нови заразени.


Болниците тестват всички пациенти с пневмония, както и постепенно се провежда тестване на персонала в детски градини, старчески домове и др. Планирани са две нови болници и се изгражда трета, която ще е специализирана само за инфекциозни заболявания.


С поправките в бюджета са отделени допълнително над 110 млн. долара за 120 нови интензивни отделения, ново медицинско оборудване, специализирани линейки, разходи за персонал, работещ конкретно с пациенти с коронавирус, и подготовка за бъдещи епидемии.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Изглежда само корейците успяха да си опазят икономиката..

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  Да видим след внедряването на тоталната система за проследяване, кой ще се окаже по-тоталитарен начин на управление Северно или Южнокорейският !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1883 Любопитно

  Повторни инфекции от корона вирус? Дали това е недоизказаното от политиците ,което обяснява такива строги мерки. Ако не може да се изгради траен имунитет към това заболяване нещата стават серизни. Ще се окаже коренно различно от грип А и В.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на so
  so
  Рейтинг: 325 Неутрално

  "Икономическият и общественият живот трябва да се върнат към нормално състояние, но в комбинация с правила за поведение по домовете, офисите и обществените места."

  Нашата милиция може да прочете това и да го осмисли... Знам че е по-трудно от "да не излиза" ама...

 5. 5 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  "от министерството казват, че когато епидемията бъде поставена под солиден контрол, базата данни ще бъде изтрита."

  вервайте си :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо ново няма да измислят!
  В България вече всичко е измислено и се прави по темата,да вземат пример от нас!

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Работата е там, че не знаят дали са повторни инфекции. Има сериозни предположения, че вирусът успява да се скрие и да се реактивира. Деведесет и един подобни случая са предадени на СЗО от корейците за мнение и разследване...
  Има да си носим китайския вирус с години...

 8. 8 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ю.Корея и Япония овладяха нещата без истерия, "ад на земята", и гонене на трактористи без маски по полето.

  Нямат си Мангъров да им обясни, колко "бъркат".

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Болниците тестват всички пациенти с пневмония, както и постепенно се провежда тестване на персонала в детски градини, старчески домове и др. Планирани са две нови болници и се изгражда трета, която ще е специализирана само за инфекциозни заболявания."

  Корейците показват как се действа с повече акъл, докато тук "цялата пара е в свирката"! Хората впрегнаха целия си ресурс за да решат проблема, докато тук се въртят игрички на ниско ниво! Повечеъто докторя са захлебили доволно от връзки с определени компании и сега са а къс повод при тях... Цената? цената сме всички ние!
  Факт е че от днес палачинката се обърна и ще се тестваме - демек, разбрали са се за мангизите!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK