Много преди коронавируса: българите познават карантината още от османско време

Много преди коронавируса: българите познават карантината още от османско време

© Юлия ЛазароваНаложеният в България карантинен режим заради епидемията от коронавирус съвсем не е непознато явление по българските земи. Османската империя активно прилага тази форма на превенция още през XIX век, пише Николай Цеков за "Дойче веле".


25 милиона души умират в Европа в средата на XIV век от "черната смърт". Чумата покосява практически всеки трети европеец. Неслучайно малко по-късно венецианците забраняват достъпа до своето пристанище на подозрителни кораби, които могат да разпространят чумата. Тъкмо тогава възниква и терминът "карантина".


Самата дума произхожда от латински, минава през френски и италиански и всъщност обозначава 40-дневната изолация на заразени или здрави хора. 40 дни - такава е била обичайната продължителност на карантината срещу най-смъртоносните инфекциозни болести през Средновековието. Карантината налага максимално ограничение на свободата на движение на здравите хора и от древността до наши дни е безспорно една от най-ефикасните мерки за борба срещу епидемиите.


Още от османско време: българите и карантината
Българските земи не са пощадени от трите най-смъртоносни болести от древността до началото на XX век - чумата, холерата и едрата шарка. Професорът по историческа демография Щелиян Щерионов посочва, че в миналото основни преносители на заразите са били армиите във времената на многобройни войни между империите. През Кримската война във Варна са разположени френски части, които донасят холера. През 1854 година тя предизвиква тежка и продължителна епидемия. По онова време българското население снабдява Истанбул и цялата Османска империя с основни храни и занаятчийски изделия. Включително и поради тази причина Високата порта въвежда строги мерки срещу честите епидемии.


Щерионов разказва, че първите карантинни служби по българските земи са основани само пет години след като през 1831 в Истанбул е създадена централна служба за противодействие срещу холерната епидемия, върлуваща тогава в османската столица. От 1839 година в Пловдив и Търново работят постоянни карантинни служби. В онези години методите и средствата за изолация все още са твърде примитивни, а сред хората се ширят невежество и недобросъвестност. Въпреки това изградените до Освобождението карантинни служби във всички по-големи български градове и по граничните пунктове съдействат за ограничаване на пораженията от епидемиите, смята ученият от Института за изследване на населението към БАН. Проф. Щерионов разказва и за ролята на миниатюрния остров Св. Иван срещу Созопол, където за периоди до 6 седмици са били изолирани екипажите на чуждите кораби в Черно море.


В научно отношение Османската империя определено изостава от Европа, но независимо от това се стреми да ограничи пораженията от заразните болести. И през 1866 дори изгражда най-модерния за времето си комплекс за продължителна изолация на остров Карантина срещу Измир. През същата година в Истанбул се провежда вторият световен конгрес по епидемиология. Някои от подходите си за борба срещу опасните инфекции османските власти заимстват от арабската медицина. През 1718 година съпругата на британския посланик в Истанбул, която проучва тези методи, позволява да бъде направена примитивна имунизация на шестгодишния ѝ син срещу вируса на едрата шарка. Ваксинациите видимо са успешни, а в резултат започва повсеместно въвеждане на това първо сериозно средство в медицината срещу една от най-опасните вирусни инфекции, която е изкоренена едва през 1977 година.


Ролята на БЦЖ


Наскоро епидемиолози съобщиха, че имунизациите срещу туберкулоза навярно играят благоприятна роля в борбата срещу COVID-19. Изследователи от реномирания германски институт "Макс Планк" проверят въздействието на един вече познат препарат. Ваксината срещу туберкулоза VPМ1002 не създава имунитет срещу коронавируса, но може да подпомогне имунната система срещу вирусни инфекции и така да снижи опасността от влошаване на здравословното състояние. В България ранната имунизация срещу туберкулоза се практикува без прекъсване вече от 70 години. Този факт може би е част от обяснението за по-високата резистентност на българското население срещу разпространението на коронавируса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bolg Aryan
  Bolg Aryan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се покажем като народ и да наложим политическа карантина на антибългарската партия бкп-герб.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Любопитно

  Във Варна си имаме и такава местност :''Карантината'' :)

  [email protected]
 3. 3 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То има ли още останали живи хора ,които да помнят карантината от османско време?

 4. 4 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "Neto":

  А какво хубаво време беше това "Османско време" ехейййй. Питайте Гранца и още един куп въздишащи по тез хубави времена.

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#3] от "Neto":
  То и комунизмът си беше жива карантина ,само че не продължи месеци а години .
  И не те глобяваха за нарушение на карантината а директно те разстрелваха.

 6. 6 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Дойче Зеле абе вие четете ли се какво пишете? В едно изричение две противореция?!
  " В научно отношение Османската империя определено изостава от Европа, но независимо от това се стреми да ограничи пораженията от заразните болести. И през 1866 дори изгражда най-модерния за времето си комплекс за продължителна изолация на остров Карантина срещу Измир. През същата година в Истанбул се провежда вторият световен конгрес по епидемиология."

  Какъв световен конгрес по епидемиология 19 в ?!? Хех Османската империя изостава от Европа, хем построява най-модерния за времето си комплекс за карантина?!

  Паднах просто!
  И отдолу ни в клин, ни в ръкав написано с пет приказки за последните научни разкрития за БЦЖ дето гърмят медиите от сутринта! Мъкааа мамоооо

 7. 7 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "lout66":

  добра аналогия.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  По време на чума българите, които и без това са изклани от турците в равнините и натикани в предбалкана, са стягали бохчите и са се изнасяли високо в планината, при чистата вода.и са мерки доста по малко от турците долу в ниското. Това е била българската карантина.
  Долу турската пропаганда от Дойче Веле. Грижел се бил султанът. Гледайте за германците как ще се погрижи като се набълбукате с турци.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Ама каква ранна имунизация без прекъсване за 70 години? Та соцът е бил най-черният период в историята ни, сравнен например с прогресивния османски такъв. Чудно е въобще как сме оцеляли през тези години. По тази причина или добро, или нищо, като в случая е нищо. Или поне така твърдят редица капацитети тук и на други места в Нета. С което не отричам, че е имал и свои негативни специфики.

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#5] от "lout66":

  То затова и има много хора, които мечтаят комунизма да се върне :D Само удобните, садистичните, предателите и мишките останаха живи от тогава :) Всички други с друго мнение... "Няма човек няма проблем ":)

  А това, което комунистическата партия на Китай направи в момента, да изпусне този изкуствен и супер ефективен вирус, прикривайки го до последния момент, докато се разпространи по цял свят е най големия гаф на комунизма в цялата история... Защото този вирус ще бъде с нас може би завинаги или докато не направим ефективна ваксина..

 11. 11 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  защо непрекъснато свързат БГ с османската окупация? Не искам да непрекъснато да се напомня че БГ е била под осмаска окупация. Що никога не правят същото с Гърция или другите страни? Испания също беше под ислямска окупация близо 200 години, а нито дума за това не се споменава? Що така?

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Да се покажем като народ и да наложим политическа карантина на антибългарската партия бкп-герб.
  —цитат от коментар 1 на Bolg Aryan


  Показахме се като народ и сложихме политическа карантина на антибългарската коалиция БКП-ДеБъ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Интересен материал. Покрай него се сетих за една галерия на Карабастун за болничният музейбв Едирне / Одрин.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Българите са познавали и карантината и карантията на карантината.. Зер как хаджии и чорбаджии са разнасяли по три континента гюловото масло.

 15. 15 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#8] от "blondofil":

  Съветвам всеки, който се интересува от история да прочете за старите български мерки срещу благата и медната / така са наричали чумата/ Много интересни неща ще научи

 16. 16 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Преди няколко седмици пак на тази тема имаше материал на ДВ, препечатан от Дневник. С подобни внушения и в този стил.

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Чумната епидемия в края на 14-ти век помага на турците да завладеят Балканите.
  Османци нема, само Дойче веле може да познава такива.
  Сега пак нова епидемия спря мигрантското нашествие към Европа.
  Важното е, че ние сме по-дисциплинирани от другите, а и носенето на маски помага.
  Другите избраха либерален режим, с много трупове...

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2469 Любопитно

  Това е третият буламач на тема "Приносът на "високоцивилизованата Османска империя" в предпазването от епидемии! Какви приноси маже да има империя в която населението е 100% неграмотно с изключение на християнското което в 19в. започва да посещава частни училища за които властите нямат никакъв принос?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#18] от "Julian Mall":

  ++++!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  защо непрекъснато свързат БГ с османската окупация? Не искам да непрекъснато да се напомня че БГ е била под осмаска окупация. Що никога не правят същото с Гърция или другите страни? Испания също беше под ислямска окупация близо 200 години, а нито дума за това не се споменава? Що така?
  —цитат от коментар 11 на happystory


  Испания е била малко повече от 200 г - от завоюването и от маврите в началото на 8 век до 1492 година когато е превзета Гренада има 781 години ислямско присъствие в Испания.

 21. 21 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Да се чудиш и тогава с какви мъдри ИСЛЯМСКИ УПРАВНИЦИ-ОБИЧАЩИ МЕСТНИТЕ ХРИСТИЯНИ,ИСЛЯМСКИ ЛИДЕРИ НЕДЕЛЯЩИ СВОЙ И ЧУЖД-КАКЪВ ПАТОС!!!-ПЕСНИ,СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ И ЛЮБОВ В МУЛТИКУЛТУРНА БЪЛГАРИЯ-И НАЙ-ВАЖНОТО ЧЕРКВИ И СВОБОДА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО-дойче веле тия манипулирани парцали,базиращи се на реални исторически събития,ги пришийте към папка"загинали във вана германци-2015 г"-с най-важния "умнокрасив "факт-атентатите от мюсюлманските нашественици,са по безопасни от сешоарите въ ваната на немците,нали-андън му?БОЖЕ ВЪРНИ МЕ РОБ В ОСМАНСКА БЪЛГАРИЯ,ИСКАМ ДА СЕ ПОТОПЯ В АТМОСФЕРА НА ЧОВЕКОЛЮБИЕ,РЕНЕСАНСОВО РАЗВИТИЕ И НЕОЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ И ДА СЕ БОРЯ СРЕЩУ КОНСЕРВАТИВНО ПОПУЛИСТКИТЕ ЖЕЛАНИЯ ЗА СВОБОДА

 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#11] от "happystory":

  Не само се споменава, но и го има доста добре описано в историята. Има цели градове построени от маврите. Които се пазят доста по-добре от градовете точно на българската история. И не само там, в Португалия напримет имацели области и градове с арабски имена. Алгарве, Алкантара... И вообще доста започващи с "Ал". Всички са много оживени туристически. В Лисабон има доста внушителни католически катедрали. Но една от най-красивите сгради е джамията. Да не говорим за това, че ако искаш да строиш в историческата част на който и да е град, трябва да оставиш фасадата каквато е. И да я впишеш внимателно в архитектурата на новата. Хората просто държат на историята си, който и да е я създал...

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Весело

  Не вярвам аз. В Турция разправят същите фантазии само че за ваксината срещy пневмония. 😂

  Между другото действието на ваксината срещу туберколоза се изчерпва след 20-тина години . Май последната ваксина я бяхме получили в гимназиялна възраст.

 24. 24 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Дойче Зеле абе вие четете ли се какво пишете? В едно изричение две противореция?!
  Какъв световен конгрес по епидемиология 19 в ?!? Хех Османската империя изостава от Европа, хем построява най-модерния за времето си комплекс за карантина?! Паднах просто!
  —цитат от коментар 6 на Tsveta


  Не падай, защото няма противоречия. Преди 2 седмици го дискутирахме под друга подобна статия.
  https://www.dnevnik.bg/na_put/2020/03/30/4047874_karantina_moje_da_e_i_ostrov/?ref=rss #comment-7

 25. 25 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  В Сливен има местност „Карандила". По време на холерата там са интернирали болните.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 538 Неутрално

  А въобще карантината от хилядолетия не е новост. В Библията (Левит) има конкретни указания за карантиране на болни - за по 7 и 14 дни. Самата книга Левит пък е наследена от Тората и е столетия по-стара.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Същите писания за ваксина срещу едра шарка четох вчера в руски сайт, но "откривателя" е черкезка. Иначе има същите сюжети с посланик, но фрески и т.н. Дали е толкова потенциала на Дойче веле или българската секция, съвместно с Дневник ни насочват в кочината?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Същите писания за ваксина срещу едра шарка четох вчера в руски сайт, но "откривателя" е черкезка. Иначе има същите сюжети с посланик, но фрески и т.н. Дали е толкова потенциала на Дойче веле или българската секция, съвместно с Дневник ни насочват в кочината?
  —цитат от коментар 27 на Корки


  Опитът на въпросната съпруга на посланика - Лейди Монтагю не е лъжа. То се вижда и в статията, че е проучила опит зает от арабската медицина. Така че не е невъзможно и черкезите в Кавказ да са го практикували. По простата причина, че всъщност на много места в Северна Африка, Европа, дори в Уелс са правели подобни неща и то 100 години преди въпросната съпруга. Само че не е било масово.
  Заслугата на Монтагю е, че публикува резултата. Но пък не е вярно, че това довежда до въвеждане в медицината, защото всички знаем, че въвеждането става чак след Едуард Дженър около 1800 год.

  А въобще най-ранните споменавания на ваксинация са в Индия и Китай в средата на 16 век - т.е. почти 200 години преди съпругата.

 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2469 Гневно

  защо непрекъснато свързат БГ с османската окупация? Не искам да непрекъснато да се напомня че БГ е била под осмаска окупация. Що никога не правят същото с Гърция или другите страни? Испания също беше под ислямска окупация близо 200 години, а нито дума за това не се споменава? Що така?
  —цитат от коментар 11 на happystory


  Нещо не схващаш никаква османска окупация не е имало а българите са ударили шестицата от тото когато поподат под мъдрата власт на султана който се грижи за тях и бди над здравето им! Дай боже пак да попаднем под такава мъдра власт на достойният наследник на султаните - Ердоган!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До коментар [#29] от "Julian Mall":

  Дай боже пак да попаднем под такава мъдра власт на достойният наследник на султаните - Ердоган!
  ========
  Твоя случай е наистина доста тежък..... :)
  Не пропускаш и най малкия шанс да си поплачеш за чужди поробители.....
  Ама и те са вече кът....
  Побързай да се възползваш от свободата, че май иде нов поробител......
  Нарича се корона......и не бръсне никакви идеологии......
  Даже не вика и " Аллах у'Еккбер".....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До коментар [#22] от "charlesdegaulle":

  в Португалия напримет имацели области и градове с арабски имена. Алгарве, Алкантара... И вообще доста започващи с "Ал". Всички са много оживени туристически. В Лисабон има доста внушителни католически катедрали. Но една от най-красивите сгради е джамията.
  ========
  Ами той и самия град Лисабон носи името на самата джамия.... " Ел Еш Бине".....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Любопитно

  До коментар [#3] от "Neto":

  То има ли още останали живи хора ,които да помнят карантината от османско време?
  ========
  Поздравления за коментара.....или може би е за гениалния извод/въпрос......
  Когато живите свидетели вече ги няма.....се пише най лесно нова история......
  За съжаление през вековете......това е правено много.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До коментар [#6] от "Tsveta":

  Какъв световен конгрес по епидемиология 19 в ?!? Хех Османската империя изостава от Европа, хем построява най-модерния за времето си комплекс за карантина?!

  Паднах просто!
  =======
  Интересно нали.... 😀✔️

  Когато историческите факти се смесят с идеологическите убеждения.....купона е гарантиран.

  Bukalemun
 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Добър виц, но името всъщност е Лишбоа...

 35. 35 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 274 Весело

  Хехе това карантиниране е още от преди новата ера,когато са отделяли прокажените далеч от населеното място в самостоятелни пещери. Сега е разликата,че сме в собствените килийки.

  mihala
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK