Унгарските заводи за коли подновяват работа

Предприятията започват с ограничен брой работници. Компаниите са зависими и от отварянето на границите, за да внасят компоненти и да изнасят готови коли.

© Reuters

Предприятията започват с ограничен брой работници. Компаниите са зависими и от отварянето на границите, за да внасят компоненти и да изнасят готови коли.Най-големите производители на автомобили в Унгария планират постепенно да подновят работа след седмици бездействие заради мерките против пандемията от коронавируса.


Икономиката на страната е силно зависима от този сектор и късно във вторник Audi поднови работа в завода си, а вечерта се включи в съвместно изявление на Daimler и Suzuki. Те започват постепенно работа при строги санитарни и антиепидемиологични мерки.


От Opel (част от групата PSA) заявиха за държавната информационна агенция MTI, че са готови да подновят производството в Западна Унгария, когато го позволят пазарните условия и регулациите. Корейците от Hankook Tire подновиха производството на гуми на юг от Будапеща. За същото съобщават и японците от Denso, които доставят части за автомобили.
"Hungarian Suzuki въведе по-сложни мерки за здравна безопасност и сме готови да рестартираме работата на предприятието ни в Естергом", казват от компанията. "Следим пазара и потенциалните мерки в страната и в международен план, като на седмична база обсъждаме датата за подновяване на работа. Засега планираме да започнем с една смяна на 27 април."


През февруари - последният нормален месец, преди да удари пандемията, индустриалното производство в Унгария се увеличи с 4.1% на годишна база. Анализатори очакват негативните последици от затварянето на икономиката да се усетят най-силно през второто тримесечие на годината.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK