Брюксел: Отпускайте мерките бавно, координирайте се и тествайте повече

Брюксел: Отпускайте мерките бавно, координирайте се и тествайте повече

© ReutersМерките против коронавируса трябва да се отпуснат в добре подбран момент, постепенно и след оценка на всяка предприета стъпка; здравната система трябва да има готовност за реакция; държавите да се подготвят за повече тестване.


Това са основните препоръки на еврокомисията за това как държавите членки да се върнат към нормален ритъм на живот.


Макар все още да сме в режим на активна борба с огнищата на заразата, необходимите извънредни мерки, предприети от държавите членки и от ЕС, вече дават резултат. Те забавиха разпространението на вируса и спасиха хиляди човешки животи. Тези мерки и съпътстващата ги несигурност обаче оказват драматично въздействие върху хората, обществото и икономиката и не могат да продължават неограничено във времето, гласи изявлението на институцията.
"Трябва да започнем да гледаме напред и да се съсредоточим върху запазването на средствата за препитание. Въпреки че условията в държавите членки все още се различават значително, всички европейци с право се питат кога и в какъв ред е възможно да бъдат вдигнати противоепидемичните мерки. За отговорното планиране на място, установяващо разумен баланс между опазването на общественото здраве и функционирането на нашите общества, е необходима солидна основа. Ето защо комисията изготви набор от насоки, критерии и мерки, които да послужат за основа на внимателно обмислени действия", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.


Ето какви са основните принципи:


Подбирането на подходящия момент е от основно значение. При преценката дали е настъпил моментът да се започне разхлабване на мерките следва да се прилагат следните критерии:


- епидемиологични критерии, които да показват трайно намаляване на разпространението на болестта и стабилизиране за продължителен период от време;


- наличие на достатъчен капацитет на системите за здравеопазване, например като се отчитат степента на запълване на интензивните отделения и наличието на медицински персонал и материали;


- подходящ капацитет за наблюдение, включително капацитет за масово тестване с цел бързо откриване и изолиране на заразените лица и капацитет за локализиране и проследяване.


Европейски подход. Въпреки че моментът и условията за отмяна на противоепидемичните мерки се различават в отделните държави членки, ЕС се нуждае от обща рамка, която да се основава на:


- достиженията на науката с фокус върху общественото здраве, като се отчита, че премахването на ограничителните мерки изисква да се постигне баланс между ползите за общественото здраве и социалните и икономическите последици;


- координация между държавите членки, за да се избегнат отрицателни последици; Това е въпрос от общоевропейски интерес.


- уважение и солидарност. Това е от съществено значение както за здравните, така и за социално-икономическите аспекти. Като минимум, преди да отмени мерките, всяка държава членка следва да уведоми своевременно другите държави членки и комисията и да вземе предвид тяхното мнение.


Поетапната отмяна на изолацията в домашни условия изисква съпътстващи мерки, сред които:


- събиране на хармонизирани данни и разработване на надеждна система за докладване и проследяване на лицата, между които е имало контакт, включително с помощта на цифрови инструменти с пълно зачитане на неприкосновеността на данните;


От решаващо значение е нашите системи за здравеопазване да разполагат с лечебен капацитет в случай на увеличаване на новите случаи, да бъдат осигурени основни лекарства и оборудване и да бъде създаден капацитет за масово тестване и проследяване. До намирането на ефективно лечение и ваксина ще трябва да се научим да живеем с този вирус.


Стела Кириакиду,

еврокомисар по здравеопазването


- увеличаване на капацитета за тестване и хармонизиране на методиките за тестване. Комисията, като се консултира с Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, днес прие насоки относно различните диагностични тестове за коронавирус и техните характеристики;


- увеличаване на капацитета и устойчивостта на националните системи за здравеопазване, по-специално за справяне с предвижданото нарастване на заразите след отмяната на ограничителните мерки;


- по-нататъшно укрепване на капацитета за осигуряване на медицинско оборудване и лични предпазни средства.


- разработване на безопасни и ефективни лечения и лекарства, както и разработване и ускоряване на въвеждането на ваксина, която да сложи край на коронавируса.


Следващи стъпки


В пътната карта са изброени конкретни препоръки, които държавите членки следва да обсъдят при подготовката за отмяна на противоепидемичните мерки:


- Действията следва да се предприемат постепенно: мерките следва да се отменят поетапно, като между отделните етапи трябва да изминава достатъчно време, за да се прецени въздействието.


- Мерките от общ характер следва постепенно да станат целенасочени. Например защита на най-уязвимите групи за по-дълъг период от време; улесняване на постепенното възобновяване на необходимите стопански дейности; засилване на редовното почистване и дезинфекция на транспортните центрове, магазините и работните места; замяна на общите извънредни положения с по-целенасочени действия от страна на правителството, за да се гарантират прозрачност и демократична отчетност.


- Контролът по вътрешните граници следва да се отменя координирано. Ограниченията за пътуване и граничният контрол следва да бъдат премахнати, след като епидемиологичната обстановка в граничните региони се уеднакви в достатъчна степен. През втория етап външните граници следва да бъдат отворени, като се отчита разпространението на вируса извън ЕС.


- Възобновяването на стопанската дейност следва да се извърши постепенно: съществуват няколко модела, които може да бъдат приложени, например дейности, подходящи за извършване чрез дистанционна работа, икономическо значение, работа на смени и др. Не трябва цялото население да се връща едновременно по работните си места.


- Събиранията на хора следва постепенно да бъдат разрешени, като се вземат предвид особеностите на различните видове дейности, като например: училища и университети; стопанска дейност (продажби на дребно), с евентуално степенуване; мерки във връзка със социалните дейности (ресторанти, кафенета), с евентуално степенуване; масови събития. Усилията за предотвратяване на разпространението на вируса следва да продължат, като се провеждат кампании за повишаване на осведомеността с цел насърчаване на населението да поддържа въведените добри практики за засилена хигиена и социалното дистанциране.


- Ефектът от мерките следва да се наблюдава непрекъснато и да се развие готовност за връщане към по-строги противоепидемични мерки, ако е необходимо. Постепенната отмяна на противоепидемичните мерки следва да бъде съпътствана от стратегическо планиране на възстановяването с цел съживяване на икономиката и продължаване на курса към устойчив растеж. Това включва създаване на условия за двойния преход към по-екологично и цифрово общество и извличане на всички поуки от настоящата криза във връзка с готовността и устойчивостта на ЕС. За тази цел комисията ще разработи план за възстановяване въз основа на преработено предложение за следващия дългосрочен бюджет на ЕС (многогодишната финансова рамка) и на актуализираната работна програма на комисията за 2020 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Брюксел се оказа напълно безполезен при първата по-сериозна общоевропейска криза. Държавите се затвориха вече и бъдещето на съюза тепърва ще се решава. Но никак не изглежда розово...

 2. 2 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако случайно не сте разбрали какво се крие за витиевати фрази като "без личен лекар" и др. подобни, ще ви кажа. От 700-те случая на заразени в България 200 са два цигански квартала на София. Днес започват масови тестове там.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забрави ли са от Брюксел да добавят ,че трябва да се храним редовно ,за да не умрем от глад и да стоим на топло ,за да не настинем.

 4. 4 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Любопитно

  Вучич се е вслушал в техните съвети.
  Пълна забрана за излизане от вкъщи за сърбите за предстоящите празници.
  В продължение на 84 часа и така сложиха в джоба мерките на Ердо за уикенд блокаж на големите турски градове.

 5. 5 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Да се обяви колко цигани са заразени. И колко от лекуваните са здравно осигурени. Майтап бе!

 6. 6 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 967 Гневно

  Скрий се бе, урсус нещастен!

  http://rechnik.info/урсус

  ( виж и " уруспия" )

  "върви, народе възродени, от кой ли не осеменени..."
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "Neto
  Така е, но баш баканина не е забравил и какво си е поръчал....
  https://bivol.bg/abu-dabi-maski-furmi.html

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  Какви масови тестове? Те за една седмица не могат села като Банско да оправят.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Кога най-после ще свърши, че да спра да си мия ръцете както си беше преди кризата.

 10. 10 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2576 Разстроено

  Щастливи хора.👍
  А по това време в Москва Путенландская, днес започнаха да действат пропуск- коди. Хиляди хора се събраха на входа на метрото и чакаха. Вижте, това са буквално хроники на геноцид. Епидемия и те създават изкуствени опашки, пълнят хора като херинга в буркан. Някакъв краен цинизъм и омраза към своите граждани🤦🏻‍♂️🤬
  https://youtu.be/5IawGygOYlg
  https://youtu.be/wBfuGCLJ7R8

  "Чуждестранен агент"
 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Весело

  Директорката на водопад пак дава указания на водата да тече надолу по склона.

 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  "Брюксел: Отпускайте мерките бавно, координирайте се и тествайте повече"
  Генерала: не може! Тая да си гледа работата!
  Гешев: започнало е предварително производство с/у "Брюксел" за действия по чл... и т.н.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  ..,,държавите да се подготвят за повече тестване.”...
  Те НЯКОИ държави докато се ,,подготвят” за повече тестване ще отмине пика на епидемията.
  В Смолян ако бяха тествали персонала на кардиологията нямаше там лежащи да се заразят. Не можем да се справим с вътреболничните инфекции,какво остава (недай Боже!) ако дойде евентуален бум на зараза

 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Любопитно

  В Европа няма ли свобода на словото.
  Кога някой брюкселска мисирка ще попита , как да тестват , като ЕК искаше да се прави обща поръчка за стотици милиони тестове.
  Къде са ни милионите тестове от тази поръчка ...
  Да не стане така, че ЕК да достави на страните тестове август месец.

 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "Момчил Костов":

  Момчил, да наречеш подобно нещо първата сериозна общоевропейска криза показва изключително слабо познаване на европейскта история.
  народите на този континент са се изтрепвали помежду си до няма и 80 години назад и независмо от това са успели да намерят начин да живеят заедно.

  Та не бързай толкова с черните краски и след този вирус ще живеем заедно...

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Любопитно

  До коментар [#8] от "karatista":

  Ти като спортист едва ли си влизал в часовете по математика, но само ще ти кажа, че ЕС има около 500 милиона жители.
  До момента в ЕС са тествани около 5 милиона.
  Тоест масовото тестване на ЕС е 1% от населението на ЕС за около два месеца.
  Хайде сега сметни , какво е масово за теб и другите тролове от позитано и дъбъ

 17. 17 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "telqk":

  Какво е "баш баканина"?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#8] от "karatista":Ти като спортист едва ли си влизал в часовете по математика, но само ще ти кажа, че ЕС има около 500 милиона жители.До момента в ЕС са тествани около 5 милиона.Тоест масовото тестване на ЕС е 1% от населението на ЕС за около два месеца.Хайде сега сметни , какво е масово за теб и другите тролове от позитано и дъбъ
  —цитат от коментар 16 на 001


  хахаха, спортист. верно ли по някакъв измислен ник профилираш? 🛎🛎🛎⚡⚡⚡💣💣💣🍢🍢🍢

 20. 20 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Отдавна казвам, че статистиката е безмилостен показател в полза на БЦЖ ваксината!Това е и ключа в настоящия момент в борбата с този вирус!На България в момента е необходимо масово тестване на популацията, за да се види, че 80% от хората имат вируса. Те са асимптоматични и е напълно безсмислена по нататъшната карантина. Незабавното отваряне на цялата държава е най-доброто решение.

 21. 21 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#15] от "Ivan_":

  Пропуснал си случайно или не ЕС като структура и управление на Европа на две скорости в исторически план...

 22. 22 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Чудя се, какво ли щеше да станем, ако хипотетично допуснем, че Еврокомисията заедно с всичките си комисари и обслужващ персонал беше се изпарила през последните два месеца. Какви щяха да са последствията за стрните членки?

 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#19] от "karatista":

  Отговори ми на въпроса.
  Какво е масово тестване, при положение , че в ЕС за 2 месеца са тествали 1% от хората.

  Десет пъти да вдигнат капацитета си на тестване в края на лятото няма да са тествали и половината от населението
  Какво правим с тези над 250 милиона които не са достигнали до тестване в края на лятото , затварят се вкъщи до другото лято или ...

 24. 24 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Весело

  Излезе прав тоя доц. Мангъров, че трябва да се тества повече!

 25. 25 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Весело

  До коментар [#20] от "amg32":

  Колко още учени трябва да го кажат на нашите политически мисири, че BCG-ваксината върши работа!?

 26. 26 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ivan_": Кви 80 години Иване? Допреди има-няма 20години.

 27. 27 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Весело

  До коментар [#17] от "Neto":

  Премиер - министър на турски език.

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#19] от "karatista":Отговори ми на въпроса.Какво е масово тестване, при положение , че в ЕС за 2 месеца са тествали 1% от хората.Десет пъти да вдигнат капацитета си на тестване в края на лятото няма да са тествали и половината от населениетоКакво правим с тези над 250 милиона които не са достигнали до тестване в края на лятото , затварят се вкъщи до другото лято или ...
  —цитат от коментар 23 на 001


  какви милиони си тръгнал да смяташ като щабове, рзи-та и т.н. не могат една седмица да изтестват село като Банско? Къде си тръгнал да смяташ в милиони, като не можеш да се организираш за хиляди? и да ти отговоря ще разбереш ли нещо?

 29. 29 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#20] от "amg32":Колко още учени трябва да го кажат на нашите политически мисири, че BCG-ваксината върши работа!?
  —цитат от коментар 25 на The Rock


  Нека да сме сериозни, все пак. Дай поне линк към някакво представително изследване, не да си приказваме приказки.

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Не пийте морни вода! Пе си пъхайте ръцете в огъня! Не си стреляйте в краката! Все мъдри брюкселски указания!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брюксел не ги разбира нещата, като Академика от Банкя. Важното в трактористите да носят маски в трактора, а тестове ще правим когато му дойде времето.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Любопитно

  До коментар [#21] от "nwj49315903":

  ???

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Излезе прав тоя доц. Мангъров, че трябва да се тества повече!
  —цитат от коментар 24 на The Rock


  Ай стига глупости, Мангъров просто каза, че Слънцето изгрява от изток. СЗО го говореше един месец преди него и повечето нормални държави, това и правя.

  Другите му глупости за стадния имунитет са абсурдни, особено за държава с нашата здравна система. Германия може и да пробва.

 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Весело

  Какви са тези брюкселски приказки.
  Румен Радев си иска социалните мерки.

  подпис
 35. 35 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Любопитно

  До коментар [#28] от "karatista":

  Статията не е за Банско.
  Банско след две седмици ще е тествано 50% от населението му , а след 2 седмици, няма да са тествани и 2% от населението на ЕС

  Нещо кажи по този факт.
  Щом ЕС с всичките си ресурси е успяла да тества един от 100 европейци , за какво говорим.
  Какво ще кашеш, за общата поръчка с тестовете за страните от ЕС , която се организира от ЕК.
  Ти ако преди един месец си си поръчал един милион теста и ЕК не ти е дала нито един, са какви очи ще те съветва да тестваш

 36. 36 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Общо взето Урсула фон дер Лайен повтаря думите на президента Радев.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Весело

  До коментар [#9] от "blondofil":
  "Кога най-после ще свърши, че да спра да си мия ръцете както си беше преди кризата."

  И краката също.

  подпис
 39. 39 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "The Rock":

  Защо не си говорим на български?

 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#36] от "Panda":
  "Общо взето Урсула фон дер Лайен повтаря думите на президента Радев."

  Къде видя прилика????

  подпис
 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Весело

  Общо взето Урсула фон дер Лайен повтаря думите на президента Радев.
  —цитат от коментар 36 на Panda


  Да, едно към едно са ...
  Един тест не са купили или договорили за два месеца, но дават съвети, да се тества с плюнки сигурно.
  Видяхме кадри от френските , испанските , белгийските и какви ли не болници, как лекарите са без защитни костюби, а с чували за боклук.
  Защо не ги посъветва и тях да се облекат подходящо.
  Защото смъртността в Белгия, където им е централата е чудовищна.
  Да, Белгия задмина Италия по брой починали от вируса.
  В Белгия на милион население са починали над 380 човека и тази дава съвети на другите

 42. 42 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#35] от "001":

  последен опит, ти верно ли сравняваш тестване на огнище с цялото население?

 43. 43 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Непосилна задача за нашия политически "елит"

 44. 44 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ааа не, тестове не. Ще вземе да се окаже, че не сме най- най- най- в света

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#20] от "amg32":
  "На България в момента е необходимо масово тестване на популацията, за да се види, че 80% от хората имат вируса."

  От къде ги видя тези 80%. Вече публикуваха теста от Банско - под 10%.
  При това в Банско имаше доста регистрирани случай, та чак карантина въведоха.

  подпис
 46. 46 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  "..... Тези мерки и съпътстващата ги несигурност обаче оказват драматично въздействие върху хората, обществото и икономиката и не могат да продължават неограничено във времето, гласи изявлението на институцията.
  Трябва да започнем да гледаме напред и да се съсредоточим върху запазването на средствата за препитание. .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  За това става дума! Да се намери точното сечение между страхът насаждан от медиите и заплахата за тотален срив в икономиката, който ще ви остави безработни и гладни!
  Много точно и навременно обръщение на Брюксел!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 309 Неутрално

  [quote#29:"nhh18551388"][/quote]

  Многократно съм пускал официалния атлас на БЦЖ ваксината и съм обяснявал защо Итаия И САЩ ще са най-тежко засегнатите. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3062527/

 48. 48 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#42] от "karatista":

  Последен отговор и как Банско е огнище и сравнено с кое.
  Банско сравнено с други места в ЕС е направо оазис.
  Да може да бъдат намерени стотина, двеста човека в края на тестването.
  Но само в един социален дом в Ниш вчера са открите близо 200 заразени.
  Ето това е огнище.
  Огнище е Ню Йорк, където за около 12 милиона има над 10 хиляди починали и там не са тествали и половината от хората.
  В Банско на 10 хиляди население има един или двама починали. . .

 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Общо взето Урсула фон дер Лайен повтаря думите на президента Радев.
  —цитат от коментар 36 на Panda


  Не обвързвайте всичко в зависимост от това, дали е срещу герб или не!
  В крайна сметка, по-голямата част от българите вече работят активно за срутването на мутренската власт!
  Най-естествената политическа случка в България е Герб да се срути! И това скоро ще стане факт!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#42] от "karatista":

  И искаш ли да те светна и защо поставиха под карантина Банско на 16 март, защото по план трябваше до края на март там да пристигнат няколко хиляди чужденци на почивка.
  Това го знам от човек имаш семеен хотел там и който ми каза , че това е обсъждано като решение за да не ги скъсат от компенсации.
  Ако не бяха го затворили и карантирали, трябваше хотелите да плащат зверски неустойки на тези над 300 англичани които бяха се настанили там, а ги накараха да си тръгнат преждевременно.
  Това без обявяване на карантина, нямаше как да го направят, защото нямаха никакво основание да им прекратят почивките.

 51. 51 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добре казва Урсула , но ще има ли кой да я чуе от нашите филосови велики !

 52. 52 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Deep Knowledge Group -DKG) на държавите според нивото на защита на гражданите им COVID-19 подрежда България на 27-мо място от 33 държави в Еврозоната. Страните са разпределени в три групи, а страната ни попада сред тези с най-ниска защита.

  В много страни хората се страхуват за живота си и икономическото си съществуване по време на кризата COVID-19. Изследователският център публикува само преди дни редица класации по различни показатели за справяне с кризата. За съжаление Българиня не попада в повечето от тях, въпреки непрестарнното тръбене от страна на управляващите, че всички взимат пример от нас.

  Според спомената класация на страните (на заглавната снимка) в момента Германия е една от най-безопасните страни в света. Тя е най-сигурната и стабилна държава в Европа и дори вторият най-безопасен в света. Само Израел управлява кризата по-добре, според друг анализ на DKG, който показва 40-те държави, в които кризата се управлява най-добре. В тази класация България не присъства.

  България я няма, нито в класацията на държавите чиито правителства са положили най-адекватни мерки, нито в тази с прилагането на ефективно лечение. Германия е водеща и в класацията от 15 страни по приложениет от правителството мерки, следвана от САЩ
  България не е и сред 20-те държави с най-висок риск в момента. Най-опасно продължава да е в Италия, следвана от САЩ, Великобритания и Испания.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 53. 53 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А защо нищо не каза - да се спира ли и "извънредната" корупция?!

 54. 54 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#29:"nhh18551388"]
  —цитат от коментар 47 на amg32
  Многократно съм пускал официалния атлас на БЦЖ ваксината и съм обяснявал защо Итаия И САЩ ще са най-тежко засегнатите. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3062527/ [/quote]

  Благодаря за инфото, макар че неуспях много добре да се ориентирам. Наистина се надявам да си прав! Много съм учуден, обаче, че ако има такава пряка корелационна зависимост, толкова вирусолози, научно-изследователски институти, аналитици, СЗО и т.н. до момента не са се произнесли категорично?

 55. 55 Профил на M_Dimitrov
  M_Dimitrov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  С вечна карантина няма да стигнем до никъде. Пикът ще се мести през май, юни, юли, август.... и така до края на света. Поетапно връщане на работа и на училище, при спазване на всички мерки, последвало тестване е единственият начин да се придвижим напред.
  В офисите на много фирми има термокамери и инфрачервени термометри, не е непостижимо да се закупят.
  В училището на детето още преди грипната епидемия ползваха термометри на входа. Мисълта ми е, че и без инзвънредна ситуация се използват подобни подходи. На всички желая здраве и скоро всичко да бъде наред!

 56. 56 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#54] от "nhh18551388":

  Защото запада се оказа в "заварено " положение и особено САЩ! Сега ще се пробват с изнамирането и прилагането на нова комерсиална ваксина, която да бъде продавана масово и да бъде подходяща за всякакви възрастови групи!! Не твърдя, че не е възможно създаването на такава. Може би е и необходимо, особено за популациите на държави, които не са провеждали БЦЖ-то. БЦЖ ваксината е създадена в борбата с конкретна бактерия Bacille Calmette-Guérin (от тук и името БЦЖ), но по ирония на съдбата се оказа най-надеждното оръжие срещу китайския Ухан вирус!

 57. 57 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Весело

  До коментар [#52] от "unknown artist":

  Барба Ганьос от няколко дни не се е хвалил . Може да са му прочели класациите

 58. 58 Профил на Asparuh Khanev
  Asparuh Khanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брюкселските зелки продължават да учстват в шоуто което има за цел да затрие Евросъюза тотално.

 59. 59 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Не пийте морни вода! Пе си пъхайте ръцете в огъня! Не си стреляйте в краката! Все мъдри брюкселски указания!
  —цитат от коментар 30 на lz2


  В смисъл, пак говориш глупости колкото да не заспиш
  Ората казват- ОТПУСКАЙТЕ МЕРКИТЕ и ТЕСТВАЙТЕ ПОВЕЧЕ

  Наще кретени ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ и ртесват САМО ДЕПУТАТИТЕ

  Поправи ме ако бъркам, придворния шут...?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 60. 60 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Брюкселските зелки продължават да учстват в шоуто което има за цел да затрие Евросъюза тотално.
  —цитат от коментар 58 на daredevil666

  Според мен няма страшно за тоз ЕС...
  Вярно, има пукнатини, особено след Изхода на Британия сегашните неразбории покрай короната и нейната истерия.

  Като отмине данданията ще се включи железният юмрук, пазещ и тоз ЕС - НАТО-то.
  Ще се размаха редовното плашило Русия и всички ще се кротнат, защото уплахът срещу руския ботуш е набит дълбоко в съзнанието на народонаселението, съответно то ще се мобилизира срещу заплахата и пр. и пр. Промивките на съзнанието с десетилетия ще дадат и този път добър резултат.

  Може би ще се случи или ще се предизвика нещо, което да ОБЕДИНИ...
  Стари и известни похвати.

  Залагам до 1 (една) стотинка суха пара, че това е най-вероятният сценарий за времето СЛЕД короната и нейната истерия.

 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Отпускайте бавно, неусетно почти. Трябва им още време, за да си изиграят игричките и да ни държат на юзди колкото се може по-дълго.

 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Логично е да се следват тези стъпки ,защото няма как всичко изведнъж да се либерализира

 63. 63 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Брюксел се оказа напълно безполезен при първата по-сериозна общоевропейска криза. Държавите се затвориха вече и бъдещето на съюза тепърва ще се решава. Но никак не изглежда розово...
  —цитат от коментар 1 на Момчил Костов


  Безполезен за едни но за други (като Боцко и компания) изключително полезен. Толкова полезен, че станаха милиардери. На чии гръб тоя некадърник, можешник, лъжец и мутра управлява вече 12 години. Ако не са еврофоодновете от които крадат безнаказано да не мислиш, че могат да изкарат повече от 1 мандат. Я виж как МУ пропадна стабилността само за 2 семдици от как се появи Ковида.

 64. 64 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако случайно не сте разбрали какво се крие за витиевати фрази като "без личен лекар" и др. подобни, ще ви кажа. От 700-те случая на заразени в България 200 са два цигански квартала на София. Днес започват масови тестове там.
  —цитат от коментар 2 на 1908


  Повече от 200 ста вервай ми. Всички първи случаи на ковид бяха на цигани. Първите умрели също бяха цигани. Другаря майор се изпусна вчера, че 6 от заразените деца били на тия от първите заразини - сещай се мангал.

 65. 65 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брюкселските зелки продължават да учстват в шоуто което има за цел да затрие Евросъюза тотално.
  —цитат от коментар 58 на daredevil666


  А московската зелка, какво прави по въпроса с коронавируса в Русия?

 66. 66 Профил на Asparuh Khanev
  Asparuh Khanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "yde40619288":

  Московската зелка прави абсолютно същото - дрънка врели некипели и покрива кражби за милиарди.

 67. 67 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какви масови тестове? Те за една седмица не могат села като Банско да оправят.
  —цитат от коментар 8 на karatista


  Остави Банско. Те и затова резултатите им ниски. Тестват само тези със симптоми. Почне ли масово тестове, великият щаб утече като на Боко стабилността - за има няма 2 седмици.

  Тоя "пик" къде го приказват и чакат от дълго време като нищо ще съвпадне ама не защото има повече заразени а защото повече тестове ще се напрвят. Помни ми думата.

 68. 68 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Щастливи хора.👍 А по това време в Москва Путенландская, днес започнаха да действат пропуск- коди. Хиляди хора се събраха на входа на метрото и чакаха. Вижте, това са буквално хроники на геноцид. Епидемия и те създават изкуствени опашки, пълнят хора като херинга в буркан. Някакъв краен цинизъм и омраза към своите граждани🤦🏻‍♂️🤬https://youtu.be/5IawGygOYlg https://youtu.be/wBfuGCLJ7R8
  —цитат от коментар 10 на putinxujlo


  Да ти е минавало през акъла (случайно), че не всички критици на ЕС са русофили, путинофили и всякакви други фили в който си способен да ги обвиниш?😁😁😁
  Още ли има хора, който не са разбрали какво предствлява ЕС - една огромна икономическа зона. А всяка зона си има и периферия. Е, България сме и винаги ще сме в периферията. Затова и хората ще продължат да се изнасят от нея и датърсят по добри икономически условия. Ако България или друга държа може да се разглежда като икономическа компания (фирма), то наблюдавеме непрестанно напускане на "служители" от нея и търсене на по добри "работодатели". А такива има - трябва само да свикнеш с мисълта, че завършиш живота си като чужденец в чужда държава. След 1-2 поколения нещата се нормализират.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#59] от "Matrix":

  А и тракторисите ги инструктираха да карат тракторите с маски. Личен принос на Башицата към СЗО.

 71. 71 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#69] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  Аз тва не разбирам, нали утре неизбежно ще пламнем и ние като другите? Какви ще ги плямпат герберите тогава?

 72. 72 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "xAlan Blackmore":

  ++++++

 73. 73 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":

  Никакъв смисъл няма от тестовете. Освен за медицинските бумаги - за нищо друго не допринасят. Освен това - днес си здрав , а утре - болен.

 74. 74 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dexx":

  И резултатите от тестовете могат да се контролират и манипулирст - не бой се.

 75. 75 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тествайте се ??? Що не си е..те майката. Ако вземам 200-300 евро ,пауда , долари 120лв не ме бъркат ама с доходи от 50лв на ден я се разкарайте. И да съм болен боли ме к.ра. Ръся зараза без да знам, но така е като сме шибана държава. Направете тестовете по достъпни бе смотаняци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK